296-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:21 Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зведенні привітав сили Протиповітряної оборони із збиттям переважної більшості російських ракет. "Але, на жаль, є влучання. Терористам потрібна така масовість ракетних нальотів, щоб хоча б частина їхніх «іздєлій» досягала призначених цілей. Всі їхні мішені сьогодні – цивільні, і це переважно енергетика та об’єкти теплопостачання. Певно, внаслідок цієї війни сенс слова «терор» для більшості людей світу буде асоціюватися передусім з ось такими божевільними діями Росії", – сказав Зеленський. Президент заявив, що російського запасу вистачить лише на кілька залпів. "Хоч би на що розраховували ракетопоклонники з Москви, це все одно не змінить розстановки сил у цій війні. Їм ще вистачить ракет для кількох таких масованих ударів. Нам вистачить цілеспрямованості й віри в себе, щоб і після цих ударів повертати своє", – наголосив голова держави.

 

 

21:17 Лише за одну добу петиція до Президента України Володимира Зеленського із закликом ветувати закон №8271 щодо посилення покарання військовослужбовців набрала належні 25 тисяч голосів. Верховна Рада прийняла цей закон 13 грудня. Ветеранські та волонтерські організації вимагали недопустити прийняття проєкту, а тепер наполягають на його відхиленні.

 

#дослівно

 

Коли законопроект #8271 стане законом, командування отримує безпрецедентні важелі шантажу та карання військових тюрмою практично за будь–яку критику їхніх рішень, навіть якщо рішення некомпетенті та спираються на невдалий бойовий менеджмент (а таке трапляється нерідко).

За непокору – від 3 до 10 років, невиконання наказу – від 3 до 7 років, погроза або насильство щодо начальника – від 5 до 10 років, самовільне залишення частини або місця служби – від 5 до 10 років, дезертирство – від 5 до 12 років тюрми, самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю – від 5 до 10 років тюрми.

При цьому зверніть увагу: забирається можливість умовного терміну і дострокового звільнення.

Тобто, у військових немає можливості бути звільненими за пом'якшуючими обставинами.

Людина, яка навіть в небойовій обстановці не виконала наказ командира – не матиме права на м'якше ставлення до неї та на звільнення від відбування покарання з випробуванням незалежно від обставин справи, особи засудженого та тяжкості правопорушення.

Підсумовуючи, замість подяки військовим, які майже рік стримують повномасштабне вторгення росіянців та втілюють успішні операції зі звільнення території, ми отримуємо тюрму за нейменшу незгоду чи зауваження командирам (багато з яких часто дають накази, лишаючись у глибокому тилу).

Цей закон вигідний у першу чергу росії та путіну. Можливо, саме російське лобі у Раді зробило так, аби цей закон виглядав саме так – аби деморалізувати і так виснажених річною війною з більшим кількісно ворогом бійців ЗСУ, посіяти в них недовіру до Верховної Ради та особисто Президента України.

Чому не залишили одну єдину статтю – дезертирство – як кримінальну. Чому не дати можливість на справедливий суд та пом'якшуючі обставини кожному бійцю після його служби із захисту Батьківщини?

Прошу Верховну раду ухвалити закон, який відповідатиме цінностям демократичної держави, за яку ми всі боремося та воюємо насмерть.

Прошу Президента України Зеленського не підписувати цей вигідний ворогу закон.

 

Петиція "Ветувати закон №8271 щодо посилення покарання військовослужбовців"

 

 

20:31 Ухвалений Європейським союзом дев'ятий пакет санкцій проти Росії не містить усіх обмежень, на яких наполягала Україна. Про це йдеться у коментарі Мінекономіки. "Так, знову є виключення, проти яких ми з колегами активно билися. Й знову перелік санкції не містить усіх обмежень, яких ми прагнемо, наприклад, повного ембарго на імпорт металу. Але ми та наші партнери працюємо. І, переконана, в подальшому санкційний тиск на державу-терориста лише посилюватиметься", – прокоментувала перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

 

 

19:52 Світовий банк оголосив про створення багатостороннього трастового фонду для підтримки уряду України. Як повдіомляє "Укрінформ", Цільовий фонд підтримки, відновлення, відбудови та реформування України (URTF) забезпечить скоординований механізм "у забезпеченні виконання державних функцій та наданні адміністративних послуг, здійсненні заходів допомоги населенню, а також у плануванні та реалізації програми відбудови та реформ в Україні".

 

 

19:09 У Кривому Розі під завалами будинку, знищеного російською ракетою, виявили трьох загиблих. "Російська атака обірвала три життя. Загинула 64-річна жінка і молоде подружжя. Під уламками будинку ще лишається їхній маленький син. Тринадцятеро людей поранені. У тому числі і четверо дітей – всі вони у лікарні", – повідомив голова Дніпропетровської обласної військово-цивільної адміністрації Валентин Резніченко.

 

 

 

18:45 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Зранку ворог завдав масованого ракетного удару по цивільній інфраструктурі нашої держави. За уточненими даними, російські окупанти випустили 70 крилатих та 4 керовані авіаційні ракети, 60 крилатих ракет було збито нашими силами протиповітряної оборони. В результаті ударів вражено декілька об’єктів енергетичної інфраструктури та житлові будинки в Житомирській, Київській, Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь та російської федерації продовжують знаходитись в прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли в районах населених пунктів Запсілля і Попівка Сумської області та Стрілеча, Стариця, Амбарне, Вільхуватка, Дворічна і Красне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Синьківка, Орлянка, Табаївка, Берестове і Вишневе Харківської області та Володимирівка і Стельмахівка – Луганської.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв позиції наших військ з танків та різнокаліберної артилерії неподалік Макіївки, Площанки, Червонопопівки, Діброви та Гірського Луганської області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник продовжує штурмові дії на наші позиції, намагаючись знайти слабкі місця в лінії оборони для прориву. Обстрілював райони понад двадцяти населених пунктів. Серед них – Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Веселе, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Часів Яр, Дружба, Залізне, Мар’їнка та Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку вогневого ураження зазнали околиці Богоявленки, Нескучного, Пречистівки та Вугледара на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує обстрілювати наші позиції та цивільну інфраструктуру населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Постраждали понад 30 населених пунктів. Зокрема, Плавні, Гуляйполе, Дорожнянка, Ольгівське, Нікополь Запорізької області та Чорнобаївка, Антонівка, Херсон, Микільське, Токарівка і Милове на Херсонщині.

Противник продовжує укріплювати лінію оборони на кордоні Херсонської області та Автономної республіки Крим. Посилює також оборону та охорону об’єктів водопостачання до тимчасово окупованої території Криму, зокрема Північнокримського каналу. Для цього додатково направлені підрозділи мобілізованих з Краснодарського краю.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили 3 райони зосередження особового складу, пункт управління та склад боєприпасів окупантів.

 

18:01 У Дніпрі демонтували пам'ятник Пушкіну.

 

 

 

 

17:52 Німеччина виділить 130 млн євро на нагальні потреби для енергетичних компаній України до кінця року.

 

 

17:22 Грузія виділила на придбання генераторів для України 1,5 мільйона ларі (близько $562 тисяч).

 

 

17:10 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що небезпечні пакунки та погрози надсилаються до посольств України за вказівкою російських спецслужб, а виконавцями є навіжені фанатики. "Моя версія з того обсягу інформації, яким я володію станом на зараз, і це важливий наголос: це робить якась групка навіжених російських саатєчествєнніков, яка живе на території ЄС, в основному в Німеччині. І робить вона це не самостійно, а реалізовуючи прямі чи непрямі вказівки російських спецслужб", – сказав Кулеба в інтерв'ю виданню Obozrevatel. Міністр допустив, що таким чином російські спецслужби діють не напряму, а "знайшли оцих навіжених і придумали їм таку історію".

 

 

16:44 Під час п'ятничної ракетної атаки на території російської Волгоградської області впали уламки ракет. Офіційні відомства наразі не коментували інцидента, проте місцеві мешканці стверджують, що чули гучні вибухи, а очевидці публікують фото та відео уламків. Голова села Дубове Алєксєй Ґолєв заявив: "Щось упало в полях, а щось – на територію приватного домогосподарства. Що це за уламки, встановити поки що не вдалося".

 

 

 

16:23 Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді закликав президента Росії Владіміра Путіна "до діалогу та дипломатії як єдиного шляху вперед" у ході телефонної розмови у п'ятницю, повідомляє ANI.

 

 

15:57 Рада ЄС завершила формальне затвердження дев'ятого пакета санкцій проти Росії – цей процес закінчено у п'ятницю за письмовою процедурою. "Використавши продовольство і голод, Путін тепер перетворює на зброю зиму, свідомо позбавляючи мільйони українців водопостачання, електрики та опалення", – прокоментував високий представник ЄС Жозеп Боррель. Погоджений пакет санкцій включає серію заходів проти російської економіки та проти спроможності РФ продовжувати агресивну війну. Зокрема, у сфері експортного контролю вводяться нові обмеження на постачання товарів та технологій подвійного призначення, а також товарів і технологій, що можуть сприяти технологічному посиленню оборонного та безпекового секторів. Це досягається за рахунок запровадження санкцій додатково проти 168 установ військово-промислового комплексу РФ. До цього ЄС поширює заборону на експорт товарів, що стосуються авіаційної та космічної галузей, що включатиме авіаційні двигуни та запасні частини для них. У банківському секторі ЄС запроваджує заборону активів додатково для двох російських банків.

 

 

15:14  Станом на 25 листопада Угорщина заморозила російські активи на суму 870 млн євро, тоді як до листопадової звітності повідомлялося про арешт лише 3 тис. євро, пише угорське видання Nepszava. Значні санкційні активи були виявлені в Угорщині якраз тоді, коли загострилася боротьба уряду Віктора Орбана ЄС з Брюсселем за кошти.

Згідно з останніми даними, в Італії заморожено 2,3 млрд євро, у Німеччині – 2,2 млрд, в Австрії – майже 1,8 млрд євро, водночас у Болгарії це 11,3 млн, у Чехії – 10,8 млн, у Словаччині – 4,9 млн євро.

 

 

14:49 В адміністративному центрі Бурятії Улан-Уде впав цілковито новий гелікоптер Мі-8; екіпаж із трьох осіб загинув. Як повідомив губернатор Бурятії Алєксєй Цидєнов, вертоліт іще належав авіазаводу, він не перебував у експлуатації.

 

 

14:21 У п'ятницю росіяни випустили по Україні 76 ракет – 60 було збито. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. "За попередніми даними, сьогодні вранці з районів Каспійського та Чорного морів противник випустив по об’єктах критичної інфраструктури України 76 ракет, із них 72 крилатих (Х-101, «Калібр», Х-22) та 4 керовані авіаційні ракети (Х-59/Х-31П). Силами і засобами зенітних ракетних військ Повітряних сил та протиповітряної оборони Сухопутних військ знищено 60 ворожих ракет. Ракетний терор і зухвалі спроби противника пробити протиповітряну оборону Києва не змусять нас скласти зброю", – поінформував Залужний. 

 

 

14:01 Дев'ята масова ракетна атака РФ нинішнього ранку призвела до пошкодження орієнтовно дев'яти об'єктів генерації та обмежила виробництво атомних станцій, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі Національного телемарафону: "Наразі ми ще верифікуємо пошкодження. Відповідно, пошкоджені підстанції, які передають електроенергію, що призвело до обмеження виробництва насамперед атомної генерації. Зараз ми спробуємо максимально швидко додати атомні станції до системи". При цьому він зазначив, що буде складна ситуація у Харкові. Коментуючи повідомлення НЕК "Укренерго" про втрату внаслідок атаки 50% споживання, він пояснив, що це означає неможливість постачати електроенергію до половини споживачів.

 

 

13:24 Оператор "Укренерго" після п'ятничних ударів оголосив про настання режиму системної аварії в українській енергосистемі. "16.12.2022 року внаслідок масованих ракетних обстрілів з боку російської федерації електроенергетичної інфраструктури України (теплові електростанції, гідроелектростанції, підстанцій магістральних мереж 330-750 кВ) відбулася втрата понад 50% споживання ОЕС України, що відповідно п. 2.4 Кодексу системи передачі визначає настання режиму системної аварії", – йдеться у повідомленні.

 

 

13:01 У районі Києва у п'ятницю було зафіксовано понад 40 ракет, 37 було збито, повідомив в ефірі телемарафону речник Київської міської військової адміністрації Михайло Шаманов.

 

 

12:02 У ході нинішньої атаки на Україну Росія випустила понад 60 ракет, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в етері телемаратону. З його слів, ракети традиційно випускали з літаків Ту-95, серед них – ракети Х-555 і Х-101. Також були пуски "Калібрів" із Чорного моря. Зафіксовано й роботу бомбардувальників Ту-22М3, які пускають ракети Х-22, Су-35 – ракетами Х-59. Також у небі помітили роботу МіГ-31К, які є носіями "Кинджалів". При цьому Ігнат зауважив, що росіяни вперше застосували Ту-95 з району Енгельса; також були запуски з півночі Каспійського моря. "Ворог хотів масовано розосередити увагу протиповітряної оборони, хотів нас у певній напрузі тримати, і щоб якомога більше його знарядь убивств – ракет – уразили свої цілі", – прокоментував речник. Ігнат додав, що українська система ППО "спрацювала непогано", офіційні результати очікуються. 

 

Уламки збитої ракети біля Бучі

 

 

11:43 У Львові під час обшуків у торговельному павільйоні на одному з ринків виявили і вилучили більш як 18 тисяч запчастин до військової авіатехніки, зокрема літаків МІГ. Як повідомляє Служба безпеки України, комплектуючі було викрадено з території оборонного підприємства. У ході обшуку на іншому об'єкті (не на Львівщині) виявили понад 40 тисяч аналогічних запчастин, технічну документацію, телефони й інші речові докази. За попередніми оцінками, вартість вилученого становить понад 250 млн грн.

 

 

 

11:19 У Кривому Розі російська ракета влучила у житловий будинок; зруйновано під’їзд. Двоє людей загинули. Щонайменше п’ятеро поранені, серед них двоє дітей, повідомила Дніпропетровська обласна військово-цивільна адміністрація. 

 

 

11:00 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Як свідчать фотографії, протягом останніх тижнів російські війська продовжували докладати значних зусиль для спорудження розгалужених оборонних позицій вздовж лінії фронту. Вони, ймовірно, надають пріоритет північному сектору навколо міста Сватове.

Російські споруди відповідають традиційним військовим планам укріплень, які майже не змінилися з часів Другої світової війни. Такі споруди, ймовірно, будуть вразливими для сучасних точних ударів непрямого наведення.

Будівництво основних оборонних рубежів є ще однією ілюстрацією повернення Росії до позиційної війни, від якої більшість сучасних західних військових в останні десятиліття переважно відмовилися.

 

 

10:55 У ході російської ракетної атаки на Україну пошкоджено об'єкти енергетичної інфраструктури на сході та на півдні, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. "Обстріли продовжуються. Можливе падіння обсягів генерації. Відбуватимуться аарійні відключення світла", – додав він.

 

 

10:47 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 97 270 (+680) осіб,

танків – 2980 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 5952 (+6) од.,

артилерійських систем – 1946 (+3) од.,

РСЗВ – 410 (+4) од.,

засобів ППО – 211 (+0) од.,

літаків – 281 (+0) од.,

гелікоптерів – 264 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1644 (+27) од.,

крилатих ракет – 592 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4563 (+0) од.,

спеціальної техніки – 172 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

87,2% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

34,3% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

76,1% автомобільної техніки (з них 0,5% за минулий тиждень),

63,1% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

36,8% РСЗВ (з них 1,2% за минулий тиждень),

22,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

29,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

15,0% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

10:31 Кіровоградську область цілковито знеструмлено після п'ятничної ракетної атаки. "Прошу зберігати спокій. Перебувати в укриттях. З розумінням ставитись до ситуації. Вистоїмо!" – закликав голова ОВА Андрій Райкович.

 

 

10:19 У Києві зафіксовано пошкодження енергетичної інфраструктури. Наразі рух метро зупинили на всіх гілках. Підземні станції працюють лише як укриття, повідомив Віталій Кличко. У всіх районах столиці виникли перебої з водопостачанням. "Фахівці працюють, щоб стабілізувати систему. Про всяк випадок підготуйте запас питної та технічної води", – закликав Кличко. Компанія ДТЕК повідомила, що в столиці переходять на екстрені відключення електропостачання

 

 

10:00 По Запоріжжю завдали близько тузня ракетних ударів, повідомив секретар міської ради Анатолій Куртєв.

 

 

09:41 У Кривому Розі ракета влучила у житловий будинок. "Є руйнування. Під завалами можуть бути люди. На місці працюють екстрені служби", – поінформував заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

 

 

09:23 У Києві пролунали вибухи у Деснянському районі, поінформував Віталій Кличко. "Всі служби їдуть на місце. Залишайтеся в укриттях!" – закликав голова міста. О 09:35 у Києві знову вибухнуло, а згодом і втретє, у Голосіївському районі.

 

 

09:09 У кількох областях зафіксовано "прильоти" по енергетичній інфраструктурі, повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко. Згодом із Харкова та Полтави повідомили: світло повністю щезло.

 

 

09:04 Росіяни завдали три удари по критичній інфраструктурі Харківщини під час ракетної атаки на Україну у п'ятницю. За попередньою інформацією від ОВА, постраждалих немає. Міський голова Харкова Ігор Терехов попередив мешканців міста: можуть бути проблеми з електрикою.

 

 

08:34 Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що Росія випустила по території України кількадесят ракет. "Очікуємо приблизно 60 штук", – додав він.

 

 

08:15 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Стельмахівка, Площанка, Червонопопівка і Білогорівка Луганської області та Григорівка, Виїмка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Озарянівка, Дружба, Олександропіль, Новобахмутівка, Невельське, Мар’їнка, Побєда і Новомихайлівка на Донеччині.

Протягом минулої доби противник завдав 23 авіаційних та 4 ракетних удари, 2 з яких – по цивільних об’єктах міста Харкова. Також ворог здійснив 78 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зокрема, і по житлових кварталах, є загиблі серед мирного населення.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Мінометних обстрілів зазнали населені пункти Запсілля та Попівка Сумської області.

На Слобожанському напрямку ворог обстріляв з танків та артилерії райони населених пунктів Червона Зоря, Висока Яруга, Красне, Мороховець, Стариця, Дворічна та Новомлинськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Вільшана, Іванівка, Кислівка, Табаївка, Котлярівка, Берестове, Першотравневе Харківської області та Стельмахівка і М’ясожарівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв райони Макіївки, Площанки, Червонопопівки Луганської області та Ямполівки, Торського і Ведмежого Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли по районах населених пунктів. Зокрема це Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Григорівка, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Озарянівка, Північне та Опитне Донецької області.

На Авдіївському напрямку постраждали Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Времівка, Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Дорожнянка, Гуляйпільське, Оріхів і Кам’янське на Запоріжжі; Марганець і Нікополь Дніпропетровської області та Новотягинка, Іванівка, Токарівка, Інгулець, Придніпровське, Антонівка, Дніпровське, Херсон, Білозерка і Янтарне Херсонської області.

За уточненою інформацією, 14 грудня, в районі населеного пункту Токмак Запорізької області, Сили оборони знищили до 10 одиниць військової техніки різного типу. Близько 180 військовослужбовців противника отримали поранення. У Лазурному Херсонської області було знищено до 30 окупантів. Крім того, відзначається робота російських мобільних крематоріїв у у місті Токмак.

З метою поповнення поточних втрат окупантів продовжується агітація військовослужбовців строкової служби на службу за контрактом. Зокрема, такі процеси тривають у підрозділах 1-ї танкової армії західного військового округу.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 22 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

Також наші захисники збили два БпЛА типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 5 пунктів управління, 4 райони зосередження особового складу противника, 6 артилерійських позицій, 2 склади боєприпасів, а також склад пально-мастильних матеріалів.

 

 

07:41 Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію "Ситуація з правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна" з урахуванням умов, що склалися з початком широкомасштабного російського вторгнення. Як передає "Укрінформ", "за" проголосували 82 країни, "проти" – 14, "утрималися" – 80. "Проти" голосували Білорусь, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Ефіопія, Іран, Казахстан, Малі, Нікарагуа, Росія, Судан, Сирія, Зімбабве. Крім положень, які містилися в резолюціях за попередні роки щодо прав людини на півострові, нинішній документ засуджує використання Росією Криму з метою агресії проти України та для підтримки спроби незаконної анексії Херсонської та Запорізької областей. Генасамблея засуджує "розпалювання ненависті до України та українців, а також поширення дезінформації, що виправдовує агресію Російської Федерації проти України, у тому числі через систему освіти".

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Росія може створювати умови для проведення нового наступу на Україну – можливо, на Київ – взимку 2023 року. Успіх такого наступу є надзвичайно малоймовірним. Напад Росії з боку Білорусі наразі не є неминучим.

• Цілі президента Росії Путіна в Україні не змінилися.

• Путін використовує два одночасні військові зусилля для досягнення своєї мети – завоювання України та отримання значних поступок.

• Путін, ймовірно, створює умови для відновлення наступу до весни 2023 року, щоб змусити Україну піти на поступки.

• Російські війська можуть створювати умови для наступу з білоруської території, хоча ISW продовжує оцінювати, що білоруські військові не приєднаються до бойових дій в Україні.

• За повідомленнями, українські сили продовжують контрнаступальні операції в напрямку Кремінної та Сватового.

• Російські війська продовжували наступальні операції в районі Бахмута та Авдіївки.

• Російські війська продовжували оборонні операції на південь від річки Дніпро на півдні України.

• Російський офіцерський корпус продовжує зазнавати великих втрат в Україні.

• Українські партизани здійснили диверсію на трансформаторній підстанції в Бердянську Запорізької області.

 

 

07:02 Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн підтвердила: голови держав та урядів країн ЄС остаточно затвердили рішення про виділення Україні макрофінансової допомоги обсягом 18 мільярдів євро. "Ми будемо продовжувати підтримувати Україну так довго, як це буде необхідним. Європейський Союз у цьому році підтримав Україну фінансово з виділенням 19,7 мільярда євро, і завдяки чеському головуванню в ЄС наша пропозиція щодо додаткового виділення 18 мільярдів євро у 2023 році була схвалена сьогодні. ЄС перебуває на передовому фронті у підтримці своїх сусідів, як це має бути. І так буде й надалі", – заявила вона, згідно з "Укрінформом".

 

16.12.2022