267-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:47 Українські експерти вже прибули до Польщі для участі в розслідуванні падіння ракети. Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба за підсумками телефонної розмови із польським колегою Збіґнєвом Рау. "Україна та Польща відкрито та конструктивно взаємодіятимуть щодо інциденту, спричиненого ракетним терором РФ проти України", – певен Кулеба.  

 

 

20:03 Міністерство закордонних справ України порівняло Росію з терористами ІДІЛ після того, як речник російського диктатора Дмітрій Пєсков зізнався, що москалі обстрілюють українську енергетичну інфраструктуру, щоби примусити українців до поступок. "Так само поводяться терористи ІДІЛ: вбивають невинних людей, аби виконали їхні вимоги. Росія діє як держава-терористка. Заява Пєскова має відкрити очі деяким країнам, які досі вірять, що Росія прагне переговорів. Російську агресію розмовами не зупинити. Її можна зупинити лише системами ППО, танками та РСЗВ", – прокоментував речник МЗС Олег Ніколенко.

 

 

19:40 Юлія Каждан написала заяву про звільнення з посади в.о директорки "Довженко-Центру". Посадовиця ствердила в заяві, що вона зазнала булінґу з "приниженням честі та гідності, переходом на особистості й, зокрема, погрозами".

 

 

19:36 Президент України Володимир Зеленський привітав рішення Окружного суду Гааги у справі про катастрофу літака рейсу MH17. При тому український Президент наполягає, що відповідальність мусить стосуватися і російських командирів та посадовців вищого рівня. "Важливе рішення суду в Гаазі. Перші вироки винним у збитті MH17. Але необхідно, щоб на лаві підсудних опинилися й замовники, бо відчуття безкарності веде до нових злочинів. Маємо розвіяти цю ілюзію. Покарання за всі російські звірства – і тодішні, і нинішні – буде неминучим", – прокоментував голова держави.

"Ці рішення надсилають сигнал РФ: жодна брехня не допоможе уникнути правосуддя. Вся вертикаль командування російських злочинців має бути притягнута до відповідальності", – прокоментував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

 

 

19:18 Президент Польщі Анджей Дуда під час відвідин села Переводів неподалік від кордону з Україною заявив, що розуміє емоції Володимира Зеленського, коли український Президент заявляє, що не вірить у причетність ракети ППО ЗСУ до трагедії. "Для України це дуже важка ситуація, і є великі емоції, і також великий стрес. Прошу пам'ятати, що цими днями Україна перебувала під небувало масовою російською атакою... Ракети падали на українські міста практично по всій Україні, зокрема Західній, зокрема неподалік від нашого кордону. Гинули люди, звичайні громадяни... Ні для кого не секрет, що є емоції, також і емоції Президента. Президент дуже сильно переживає через те, що відбувається із його суспільством", – сказав Дуда, як повідомляє Polsat. Польський лідер заявив, що жодної провини на Україну не покладає. "За нашим кордоном точиться війна. Росія вистрелила кількасот ракет проти України, Україна боронилася, і в процесі, на жаль, сталося те, що сталося. Ніхто не хотів нікому вчинити кривди у Польщі, ніхто не хотів нікому завдати в Польщі ушкоджень, а тим більше позбавляти життя", – заявив Дуда.

 

 

18:59 Новим президентом Національного олімпійського комітету України обрано Вадима Гутцайта, міністра молоді та спорту. Про це повідомляє "Суспільне". У рамках звітно-виборчої конференції НОК на посаду президента висувалися троє – Гутцайт, народний депутат Жан Беленюк, а також директор ННІ спеціальної фізичної і бойової підготовки та реабілітації Ігор Малинський. Біатлоністка Олена Білосюк зняла свою кандидатуру. Гутцайт набрав 123 голоси, Беленюк – 22, а Малинський – 2. Перед тим Беленюк звинуватив НОК в "абсолютній непрозорості". Дотепер із 2005 року НОК очолював Сергій Бубка. У четвер до складу НОКу обрали, зокрема, промінентних українських спортовців Нестора Шуфрича і Григорія Суркіса.

 

 

18:33 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби ворог завдав 5 авіаційних та 25 ракетних ударів, здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.
Протягом доби російські окупанти, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, завдали ракетних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури в населених пунктах Дніпро та Одеса, Балаклея на Харківщині, Вільнянськ Запорізької області, Нікополь Дніпропетровської області та Очаків на Миколаївщині. 
За уточненою інформацією, цієї доби Сили оборони на різних напрямках збили 2 крилаті ракети, 2 керовані авіаційні ракети та 5 БпЛА “Шахед-136”.
На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. 
На інших напрямках ворог здійснював обстріли:
на Слобожанському напрямку – з танків та всього спектру артилерії, по районах населених пунктів Амбарне, Глибоке, Дворічна, Землянки, Колодязне, Красне, Куп’янськ, Стариця, Стрілеча та Фиголівка Харківської області;
на Куп’янському та Лиманському напрямках – з різнокаліберної артилерії, по районах населених пунктів Берестове, Кислівка, Котлярівка, Крохмальне, Піщане і Табаївка Харківської області; Греківка, Новоселівське, Площанка і Стельмахівка на Луганщині  та Колодязі і Торське Донецької області;
на Бахмутському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Верхньокам’янське, Зеленопілля, Кліщіївка, Опитне, Роздолівка, Соледар та Яковлівка на Донеччині;
на Авдіївському напрямку – з різнокаліберної артилерії, по районах населених пунктів Красногорівка, Мар’їнка, Невельське, Нью-Йорк та Первомайське Донецької області;
на Новопавлівському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Богоявленка, Велика Новосілка, Времівка, Вугледар та Пречистівка Донецької області;
на Запорізькому напрямку – зі всього спектру артилерії,  по районах населених пунктів Гуляйпільське, Гуляйполе, Дорожнянка, Залізничне, Новоандріївка, Новомиколаївка, Ольгівське і Павлівка Запорізької області та Іллінка і Червоногригорівка Дніпропетровської області;
на Криворізькому напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах Качкарівки, Михайлівки та Осокорівки Херсонської області.
На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів, зокрема, зазнали райони населених пунктів Антонівка, Зеленівка, Миколаївка, Херсон та Чорнобаївка Херсонської області. 
В російській федерації готується законопроєкт, який передбачає з весни 2023 року легалізацію призову на військову службу громадян України, які проживають на тимчасово зайнятих, окупованих територіях та отримали паспорт громадянина російської федерації.
За наявною інформацією, за попередній тиждень у виправних закладах російської федерації завербовано близько 650 ув’язнених. Їх направлено в Ростовську область для подальшої підготовки. Медична допомога зазначеній категорії осіб, у разі поранення, надаватиметься виключно в медичних закладах на тимчасово окупованих територіях України.
В окремих населених пунктах тимчасово зайнятої території Луганської області противник посилив адміністративно-поліцейські заходи. Зокрема, закрито в’їзди до населеного пункту Рубіжне з напрямків Кремінної та Варварівки. В місті обмежено переміщення цивільних осіб та посилено фільтраційні заходи. 
В Маріуполі окупаційна влада планує розгорнути підрозділи росгвардії, особливого призначення та швидкого реагування, загальною чисельністю до 400 осіб. 
Російські окупаційні війська продовжують примусову евакуацію населення України та вивезення майна з тимчасово зайнятих територій Херсонської області. Зокрема, в ніч на 16 листопада, окупанти примусово вивозили населення з Новокиївки. Крім того, в Новій Каховці перестала функціонувати центральна міська лікарня, тому що все медичне обладнання та машини швидкої допомоги викрадено та вивезено в напрямку тимчасово окупованої території АР Крим.
Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили 3 пункти управління, 17 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 5 складів боєприпасів та 3 інших важливих об’єкти противника.

 

 

17:50 Президент України Володимир Зеленський призначив колишню генеральну прокурорку Ірину Венедіктову надзвичайним і повноважним послом України у Швейцарії.

 

 

17:07 Під завалами будинку, розбомбленого росіянами у місті Вільнянськ у Запорізькій області, виявили шість тіл. Під руїнами, можливо, ще є люди. В домі проживало чотири родини – щонайменше восьмеро осіб.

 

 

 

16:46 Окружний суд Гааги оголосив вирок у справі про катастрофу малайзійського Boeing 777 рейсу MH17, який у 2014 році збили над Донбасом. Винними визнали громадян РФ Ігоря Гіркіна-Стрєлкова, Сєргєя Дубінського та громадянина України Леоніда Харченка. Суд підтвердив, що авіалайнер був збитий комплексом "Бук" з території, що була не підконтрольна Україні, а так звана "Донецька народна республіка" була контрольованою з боку РФ як мінімум із травня 2014 року.

 

 

16:11 Компанія НАК "Нафтогаз України" підтвердила ураження газодобувної інфраструктури "Укргазвидобування" на сході країни під час російського обстрілу у четвер. "Відомо про кілька зруйнованих об'єктів, інші отримали пошкодження різного ступеня", – прокоментував голова НАК Олексій Чернишев

 

 

 

15:51 Правоохоронці під час деокупаційних заходів виявили на звільнених від росіян територіях Донецької, Миколаївської, Харківської і Херсонської областей тіла 991 цивільної особи, повідомив начальник Департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Національної поліції України Олексій Сергєєв. На деокупованих територіях Херсонщини поліцейські виявили 11 місць утримання, зокрема 4 катівні громадян.

 

 

15:29 Унаслідок четвергової ракетної атаки на Дніпро 23 людей зазнали поранень; 15 – у лікарні. Одна постраждала перебуває у важкому стані, повідомив голова Дніпропетровської обласної військово-цивільної адміністрації. 

 

 

14:42 Анексію Росією окупованих українських територій росіяни сприйняли байдуже: наприкінці жовтня про цю подію, яку російська пропаганда намагалася зробити аналогічно до приєднання Криму в 2014 році головною, згадали лише 6% опитаних, випливає із даних опитувань «Левада-центру». Значно більше респонденти запам'ятали російські провали: підрив Кримського мосту (11%), падіння літаків в Ейську та Іркутську, розстріл на полігоні у Білгороді тощо (7%), а ще більше – «часткову мобілізацію» (27%), хоч почалася вона у вересні. Характерно, що яскравішим за анексію для росіян були псевдореферендуми – їх подією місяця (вересня) назвало 9%.

Щомісяця «Левада-центр» ставить респондентам питання «Які події останніх чотирьох тижнів запам'яталися вам найбільше?» Питання є відкритим, тобто респонденти самі називають події (а не обирають їх зі списку) та можуть називати кілька подій, однак, скажімо, у жовтні 20% росіян не могли назвати такої події.

 

 

13:29 Низка телеґрам-каналів у четвер повідомили про вибухи у Стрийському районі на Львівщині, покликаючись на обласну військову-цивільну адміністрацію. Втім голова ОВА Максим Козицький спростував ці чутки: "Такий факт не підтверджується. Якщо буде така ситуація, я обов’язково повідомлю".

 

 

 

 

13:13 З 11 листопада росіяни завдали 148 ракетних ударів, з них 15 листопада – 111 ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури України (і 26 дронів-камікадзе), нині – 16 крилатих ракет та 5 безпілотників, повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов.

 

 

13:05 Усі учасники Чорноморської зернової ініціативи – Росія, Туреччина й Україна – погодилися продовжити цю угоду, заявив у четвер генсек ООН Антоніу Гутерреш. Раніше міністр інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що ініціативу щодо безпечного транспортування агропродукції Чорним морем продовжено ще на 120 днів, гарантами виконання залишилися ООН і Туреччина.

 

 

12:51 Російські ракетні удари пошкодили об'єкти газовидобувної галузі в Ізюмському районі, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов: спершу один об'єкт зазнав двох ударів, в іншому населеному пункті цього району було ще чотири удари.

 

 

12:40 "Укрзалізниця" запустила попередній продаж квитків до Севастополя, продовживши благодійний проєкт "Квитки до перемоги". Скористатися цими квитками можна буде одразу після деокупації. Рейси здійснюватиме легендарний "Потяг до перемоги", розписані вагони якого присвячені подвигам людей на тимчасово окупованих територіях.

Усі квитки благодійні: кошти від їхнього продажу буде перераховано через платформу UNITED24 на закупівлю last-mile транспорту – автомобілів, які допоможуть з'єднати міста та селища на деокупованих територіях із найближчими залізничними вузлами. Раніше "Укрзалізниця" запустила благодійний продаж на перші поїзди до Херсона, Маріуполя, Донецька, Луганська та Сімферополя, вже реалізовано 2,5 тисячі квитків. 

 

 

12:31 Українські фахівці братимуть участь у розслідуванні обставин падіння ракет у Польщі, сказав Президент України Володимир Зеленський у четвер, виступаючи на конференції Bloomberg New Economy Forum.

 

 

12:15 Проросійський телеграм-канал "Рибар", який висвітлює військові дії в Україні і за час війни набрав більше мільйона фоловерів, фінансується, зокрема, і засновником ПВК Вагнера Євгенієм Прігожиним, стверджує російське опозиційне видання The Bell, яке випустило розслідування про авторів каналу, встановивши особу одного з авторів "Рибаря" та деяких його співробітників.

 

 

11:58 За час повітряної тривоги над Києвом знищили чотири ракети і п'ять БПЛА "Shahed", повідомила Київська міська військова адміністрація.

 

 

11:23 Після вибуху в польському Переводові слідчі досліджують залишки ракети, глибину кратера, обчислюють напрямок, звідки прилетіла ракета, навіть кількість використаного палива, сказав міністр президента, голова Бюро міжнародної політики Якуб Кумох у програмі TVN24. Він додав, що є також відеоматеріали, на яких "можна побачити певну послідовність подій", і при цьому наголосив: "Росія бомбардувала Україну в той день, і Росія несе повну відповідальність за все, що падає. Ніхто не звинувачує Україну в навмисному ударі по території Польщі. Це трохи схоже на те, що людина вийшла на дорогу і спричинила зіткнення автомобіля з автобусом. Чи винна машина? Ні, людина, що вийшла на дорогу і спричинила ДТП".

 

 

11:13 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відбув телефонну розмову з державним секретарем США Ентоні Блінкеном. Кулеба подякував за надані засоби ППО і попросив посилити допомогу. Також ішлося про недавній ракетний інцидент у Польщі. "Ми поділяємо думку, що Росія несе повну відповідальність за ракетний терор і його наслідки на території України, Польщі та Молдови. Я подякував США за вкрай важливу військову допомогу та наголосив, що постачання систем протиповітряної оборони слід прискорити. NASAMS уже довели свою ефективність. Я переконаний, що настав час і для Patriot", – написав Кулеба.

 

 

10:29 У районі Києва сили Протиповітряної оборони збили дві крилаті ракети і п'ять дронів Shahed. Над Київським водосховищем знищили щонайменше два безпілотники.

 

 

10:12 Росіяни обстріляли місто Дніпро – є декілька влучань у два інфраструктурні об'єкти

 

 

09:44 Учасники сьомого засідання контактної групи формату "Рамштайн" пообіцяли надати Україні спектр нової допомоги. Зокрема, Канада виділяє $500 млн та зимове спорядження для наших воїнів, Швеція – пакет допомоги на $270 млн, від Іспанії українські захисники отримають дві установки HAWK та ракети, Польща надасть ППО ближнього радіуса дії. Ще декілька установок РСЗВ надійдуть від Німеччини, а Греція надасть боєприпаси для систем калібру 155 мм. Міністр оборони Олексій Резніков розповів, що основною темою на засіданні "Рамштайн-7" було створення інтегрованої й ешелонованої системи ППО в Україні: "Захист українського неба – наш пріоритет №1 та тема №1 на "Рамштайн-7".

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 83 110 (+400) осіб,

танків – 2878 (+7) од.,

бойових броньованих машин – 5804 (+7) од.,

артилерійських систем – 1860 (+0) од.,

РСЗВ – 393 (+0) од.,

засобів ППО – 209 (+0) од.,

літаків – 278 (+0) од.,

гелікоптерів – 261 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1531 (+6) од.,

крилатих ракет – 474 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4362 (+2) од.,

спеціальної техніки – 160 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

84,2% танків (з них 1,9% за минулий тиждень),

33,5% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

72,7% автомобільної техніки (з них 1,7% за минулий тиждень),

60,3% артилерійських систем (з них 1,4% за минулий тиждень),

35,3% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

22,3% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

29,3% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

14,9% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Удень 15 листопада Росія завдала до 80 ракетних ударів великої дальності, переважно по об’єктах енергетичної інфраструктури на території України. Ймовірно, це найбільша кількість ударів, яку Росія завдала за один день з першого тижня вторгнення.

Боєприпаси запускали з повітряних, морських і наземних платформ. Незважаючи на те, що значна частина ракет була успішно перехоплена, Україна зіткнулася зі значним скороченням електроенергії, доступної з її національної мережі. Це вплине на доступ цивільного населення до комунікацій, опалення та водопостачання.

Удари такого масштабу глибоко зачіпають російські запаси звичайних крилатих ракет, оскільки руйнування національної інфраструктури України стало ключовим елементом стратегічного підходу Росії до кампанії.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Білогорівка Луганської області та Верхньокам'янське, Соледар, Невельське, Марʼїнка і Первомайське на Донеччині.

Ворог не припиняє обстрілювати позиції наших військ та населені пункти, що неподалік лінії зіткнення. Російські окупанти завдали 4 авіаційних та 6 ракетних ударів, здійснили понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Також, протягом минулої доби, ракетного удару зазнали об’єкти цивільної інфраструктури міста Запоріжжя.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь і надалі продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації проти України, надаючи їй інфраструктуру, територію та повітряний простір. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів по території України.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Слобожанському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, по районах населених пунктів Стариця та Амбарне Харківської області;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків та артилерії різних типів, по районах населених пунктів Куп’янськ, Кислівка, Крохмальне, Берестове, Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка та Площанка;

на Бахмутському напрямку – з танків та всього спектру артилерії, по районах населених пунктів Серебрянка, Спірне, Роздолівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Зеленопілля, Андріївка, Курдюмівка та Озарянівка;

на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах Нью-Йорка, Красногорівки, Кам’янки, Авдіївки, Первомайського, Невельського та Мар’їнки;

на Новопавлівському напрямку – з артилерії різних типів, по районах Вугледара, Богоявленки, Пречистівки та Времівки;

на Запорізькому напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, по районах населених пунктів Гуляйпільське, Новоандріївка та Щербаки.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів зазнали Зеленівка, Чорнобаївка та Херсон.

Також від вогню російської ствольної та реактивної артилерії постраждали населені пункти Нікополь та Червоногригорівка Дніпропетровської області.

Російські загарбники продовжують зазнавати втрати. За уточненою інформацією, 15 листопада у місті Мелітополь наші воїни знищили штаб одного з ворожих підрозділів. В результаті дій Сил оборони в районах населених пунктів Кінські Роздори, Владівка і Благовіщенка Запорізької області знищено два склади боєприпасів, дві одиниці БМ-21 “Град” та зенітний ракетний комплекс С-300. Також ворог втратив близько 100 осіб загиблими та пораненими.

У Каховському районі ворог посилив фільтраційні заходи після ефективного вогневого ураження Силами оборони його позицій. У самій Каховці російські загарбники мінують об’єкти інфраструктури та знищують вежі стільникового зв’язку.

Російські окупанти не полишають спроб насадження своєї та знищення української культури на тимчасово зайнятій території України. За наявною інформацією, у місті Енергодар Запорізької області вилучені всі підручники з історії України для подальшого їх знищення. За поданням самопроголошеної влади тимчасово окупованої території Донецької області указами президента російської федерації присвоєно так звані «почесні звання» містам Горлівка та Маріуполь.

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала ударів по 2 позиціях зенітних ракетних комплексів противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за минулу добу уразили 2 пункти управління, 6 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 3 склади боєприпасів, а також 3 інших важливих об’єкти окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські джерела та довірені особи відверто рекламують примусове всиновлення українських дітей у російські родини.

• Українські джерела продовжили з'ясовувати збитки від масштабного ракетного удару Росії по території України 15 листопада.

• Російський інформаційний простір значною мірою йде вслід за офіційним Кремлем, який називає ракетний удар по території Польщі провокацією Заходу.

• Фінансист "Групи Ваґнера" Євгеній Прігожин продовжує утверджуватися як центральна фігура в провоєнній ультранаціоналістичній спільноті, ймовірно, переслідуючи амбітні політичні цілі.

• Російські джерела стверджують, що українські війська продовжували контрнаступальні дії на напрямках Сватове та Кремінна.

• Російські війська продовжували наземні атаки поблизу Бахмута та Авдіївки, а також на заході Донецької області.

• Українські війська продовжували обстріли російських військ і логістичних вузлів на півдні України.

• Численні звіти свідчать про надзвичайно низький морально-психологічний стан російських військ у Луганській та Донецькій областях.

• Росія продовжує намагатися замінити маріонеткових посадовців на окупованих територіях російськими чиновниками, примусово переселяти жителів та інтегрувати окуповані території.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України – підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Противник продовжує облаштування оборони на різних її рубежах, вишукує способи налагодити логістику на лівому березі річки Дніпро в обхід вогневого контролю Сил оборони.

Продовжується контрбатарейне протистояння сил вздовж лінії зіткнення. Ворог наносить вогневе ураження по наших позиціях із застосуванням реактивних систем залпового вогню, важкої артилерії, мінометів.

З метою уточнення положення наших військ та корегування вогню артилерії ворог значно посилив повітряну розвідку вздовж лінії зіткнення.

Водночас, застосовує і ударні дрони типу "Ланцет", "Zala". 2 саме таких було знищено в Бериславському районі зі стрілецької зброї.

Ракетно-артилерійськими підрозділами відпрацьовано 45 вогневих завдань.

Із втрат ворога нам відомо про 5 поранених і 3 одиниці авто-бронетехніки.

Остаточні результати дорозвідуються.

В Чорному морі з роздуванням штормової погоди корабельне угруповання ворожого недофлоту зменшено до 7 кораблів, серед яких 1 підводний ракетоносій. Тобто в першому споряджені 4 «Калібри». Але цілком імовірний вихід додаткових одиниць на позиції нанесення ударів.

 

17.11.2022