Неформальна розмова сприяє партнерству

 

Перекинутися словом про погоду, вихідні чи минулу відпустку — це просто. Та не варто недооцінювати вплив враження, яке виникає в результаті таких балачок. “Суб'єкти, які вступають у короткі бесіди з незнайомцями, створюють уявлення про себе і свою особистість, зокрема про свою екстравертність”, — пишуть Неха Боуз (Neha Bose) і Даніель Сґрой (Daniel Sgroi) з Ворицького університету в журналі PLOS ONE. Це впливає на подальші рішення у стратегічних іграх.

 

 

 

 

Раніше низка досліджень вже засвідчила, що особистість впливає на прийняття стратегічних рішень. Однак менше відомо про те, як враження про інших людей впливає на таку взаємодію. У своєму дослідженні Боуз і Сґрой попросили 168 зі 338 піддослідних упродовж чотирьох хвилин спілкуватися з іншим учасником в електронному чаті. Так економісти змогли нівелювати вплив інших чинників, зокрема міміку та жести, а також зовнішні аспекти.

 

Потім піддослідні записали, яке враження в них склалося про особистість співрозмовника. Основна увага була зосереджена на двох рисах — екстраверсії та нейротизмі. Після цього учасникам запропонували зіграти зі своїм співрозмовником у дві стратегічні гри. 170 учасників не розмовляли зі своїм партнером перед іграми, тож вони увійшли до контрольної групи.

 

Дослідники виявили, що залежно від гри, існували певні відмінності в тому, як особистісні враження, отримані під час балачки, впливали на поведінку опісля. У грі, яка містила змагальні та кооперативні елементи, учасники більше співпрацювали, якщо вважали, що їхній партнер є екстравертом. Екстравертам властиві товариськість і комунікабельність, тому екстраверсія зазвичай є найбільш виразною рисою в smalltalk.

 

У змагальній грі на передбачення поведінки опонента учасникам було складніше перехитрити своїх опонентів, якщо вони відчували, що схожі між собою.

 

Наша робота засвідчує, наскільки важливо регулярно спілкуватися у форматі smalltalk, навіть якщо це не здається актуальним або важливим, — роблять висновок автори. — На підставі короткої, здавалося б, тривіальної взаємодії з іншими ми краще оцінюємо особистість наших співрозмовників, що, своєю чергою, підвищує наші шанси на успіх у майбутньому”.

 

Однак це лише початкове експериментальне дослідження в лабораторних умовах. Для того, щоб зробити точніші висновки, необхідно продовжити дослідження в реальних життєвих ситуаціях.

 

 

Katharinna Menne

Smalltalk fördert strategische Zusammenarbeit 

www.spektrum.de

Зображення: ipggutenbergukltd / getty images / istock 

31.10.2022