236-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:47 Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ради Дмитро Лубінець зустрівся з омбудсменом РФ Татьяною Москальковою. "Необхідність переговорів – гуманітарна сфера. Зокрема, йшлося про необхідність активізувати репатріацію військовополонених та звільнення цивільних заручників", – поінформував Лубінець. "Ми обговорили: необхідність відвідування колонії в Оленівці стороною України, Росії та, у разі потреби, за участю третьої сторони, необхідність двосторонньої взаємодії у багатьох питаннях щодо цивільних осіб; напрацювати шляхи відвідування військовополонених, огляд місць їх утримання, як на території підконтрольної РФ, так і в Україні; надання можливості військовополоненим дзвонити рідним; ретельні пошуки безвісти зниклих; об'єднання сімей, коли діти та батьки опинилися на різних територіях; відновлення документів для біженців тощо", – додав український омбудсман.

 

 

21:12 Офіс Президента опублікував фото зустрічі жінок, звільнених із російського полону, із рідними та близькими.

 

 

 

20:38 Міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс заявив, що країни Європейського Союзу готові взяти на себе фінансування обслуговування супутникового зв'язку Starlink в Україні

 

 

20:11 Міністерство закордонних справ заявило, що постачання росіянам ударних безпілотників робить Іран співучасником агресії проти України. "Надання зброї для ведення загарбницької війни в Україні та вбивства українських громадян робить Іран співучасником злочину агресії, воєнних злочинів та терористичних актів Росії проти України. Закликаємо Тегеран негайно припинити постачання будь-якої зброї Росії. В іншому випадку Іран та його керівництво нестиме найсуворішу відповідальність, у тому числі в рамках міжнародних судових процесів щодо злочинів Росії проти України", – ідеться у заяві МЗС.

 

 

19:42 Представники Міжнародного комітету Червоного Хреста в окреслений Офісом президента термін не прибули на межу з тимчасово окупованою територією. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. З його слів, на місці на представників МКЧХ чекала українська делеґація. Учасники були готові вирушити разом із Червоним Хрестом до Оленівки. "Ми не вимагаємо надможливого. Ми хочемо, щоб речі називалися своїми іменами – Україна допускає МКЧХ до російських військовополонених, а Росія не допускає МКЧХ до українських військовополонених. Росіяни катують і вбивають українських військовополонених, а Україна дотримується норм Женевських конвенцій. Якщо організація не виконує поставлені перед нею цілі і своїм мовчанням підіграє агресору, злочинцю, – вона повинна бути ліквідована", – заявив Лубінець.

 

 

19:27 Рада міністрів ЄС із закордонних справ на засіданні у Люксембурзі ухвалила рішення про започаткування Військової тренувальної місії ЄС для допомоги ЗСУ. "Метою місії є вклад у розвиток військових спроможностей Збройних Сил України для ефективного здійснення військових операцій, що дасть змогу Україні захищати свою територіальну цілісність у межах міжнародно визнаних кордонів, ефективно здійснювати свій суверенітет і захищати цивільне населення", – йдеться у повідомленні на сайті Європейської ради. EUMAM Ukraine забезпечуватиме персональні, колективні та спеціалізовані тренування для ЗСУ, зокрема для сил територіальної оборони. Місія працюватиме на території кількох європейських держав, а оперативний штаб, який координуватиме роботу на стратегічному рівні, розташовуватиметься у Брюсселі у приміщенні Європейської служби закордонних справ.

Угорщина не підтримала цієї ініціативи. Міністр закордонних справ Петер Сіярто сказав, що він використав варіант "конструктивної присутності" – не перешкоджає запуску такої місії, але не братиме в ній участі і не витрачатиме коштів.

 

 

19:19 У результаті чергового обміну полоненими вдалося звільнити 108 жінок, повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак: "Черговий масштабний обмін полоненими вдалося провести сьогодні. Особливо емоційний та справді особливий – ми звільнили з полону 108 жінок. Це був перший цілковито жіночий обмін. У полоні перебували мами та доньки, яких дуже чекали рідні.

37 евакуйованих з "Азовсталі", 11 офіцерів, 85 – рядових та сержантів. З них 35 захисниць із ЗСУ, 32 – ВМС, 12 – ТРО, 8 – НГУ, включно з 2 із "Азову", 5 – ДССТ, 4 ДПСУ та 12 цивільних.
Серед звільнених були дівчата, незаконно ув‘язнені в ордло, які потрапили в полон ще до широкомасштабного вторгнення. Люди сиділи з 2019 року в псевдореспубліках за «надто проукраїнську позицію», яка виражалась у перевезенні гуманітарки для дітей-сиріт, надумані «шпигунство» та «тероризм»".

 

 

 

18:51 У російському Єйську, місті на березі Таганрозької затоки Азовського моря майже навпроти Маріуполя у подвір'ї житлового кварталу на Комуністичній вулиці впав винищувач-бомбардувальник Су-34 з повним боєкомплектом та повними баками палива на борту: літак зазнав аварії (загорівся двигун) при наборі висоти з військового аеродрому Південного військового округу, пілоти встигли катапультуватися. Внаслідок вибуху та детонацій боєприпасу дев'ятиповерховий будинок загорівся, вирує грандіозна пожежа. 

 

 

 

18:16 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим не залишає спроб вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Спірне, Бахмутське, Бахмут, Майорськ, Мар’їнка, Красногорівка, Побєда та Невельське Донецької області.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж усієї лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборонних позицій та рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, завдає ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення.

Протягом поточної доби противник завдав 9 ракетних та 39 авіаційних ударів, здійснив близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів противника зазнали райони понад 25 населених пунктів. Серед них Київ, Запоріжжя; Козача Лопань і Стрілеча Харківської області; Красногорівка, Терни, Соледар і Мар’їнка Донецької області, Білогірка Херсонської області; а також інші населені пункти Вінницької, Дніпропетровської, Миколаївської та Сумської областей.

Для ударів противник використав крилаті, авіаційні та зенітні керовані ракети. Крім того, ворог продовжує використовувати безпілотні літальні апарати іранського виробництва “Shahed -136”.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Проводиться планова ротація підрозділів збройних сил республіки білорусь, що залучаються до охорони державного кордону. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаударів, а також застосування ударних БпЛА “Shahed -136” з території республіки білорусь.

На інших напрямках противник здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Попівка і Ходино Сумської області;

на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Висока Яруга, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Козача Лопань, Огірцеве та Гатище;

на Краматорському напрямку – з танків та артилерії вздовж лінії зіткнення. Зокрема, в районах населених пунктів Греківка, Стельмахівка, Зарічне, Киселівка, Терни та Ямполівка;

на Бахмутському та Авдіївському напрямках противник здійснював обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії вздовж всієї лінії зіткнення.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог обстріляв понад 25 населених пунктів. Серед них – Велика Новосілка, Павлівка, Ольгівське та Малі Щербаки.

На Південнобузькому напрямку противник здійснює оборону раніше зайнятих рубежів та позицій. Обстрілює об’єкти військової та цивільної інфраструктури. Вогневого ураження зазнали райони понад 35 населених пунктів вздовж лінії зіткнення.

За уточненою інформацією, підтверджено результати вогневого ураження підрозділів противника. В результаті точкових ударів артилерії Сил оборони в населеному пункті Мелітополь Запорізької області поранено понад 40 окупантів. В Бердянську знищено склад боєприпасів. В населеному пункті Воскресенка – до 30 поранених загарбників, Василівка – до 25 поранених. Кількість загиблих, яку окупанти намагаються приховати, уточнюється.

В Херсоні окупанти змушені залучати підрозділи росгвардії до інженерного обладнання позицій навколо міста. Одночасно вживаються заходи щодо вивезення колаборантів та їхніх сімей на територію тимчасово окупованої території АР Крим.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала понад 11 ударів. Підтверджено ураження 10 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також позиції зенітного ракетного комплексу противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили 25 ворожих БпЛА “Shahed -136”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили два пункти управління, один район зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, два об’єкти ППО, 2 склади боєприпасів та інші військові цілі противника.

 

 

17:09 Голова Національної поліції України Ігор Клименко закликав українців не намагатися збивати дрони із власної зброї, а також не фотографувати номери БПЛА, залишені на уламках. "Падіння дрону після того, як його підбивають, може призвести до якихось невиправданих жертв... Є сили безпеки та оборони, які навчені цьому, вміють стріляти. Як поліцейські сьогодні вели вогонь – вони перебували вздовж вулиці та стріляли по об'єкту, вогонь вели прицільно з автоматичної зброї. Хочу попросити наших громадян: у таких випадках краще сховатися", – сказав Клименко в етері національного телемаратону. Коментуючи ідентифікування БПЛА за номерами, голова Нацполіції сказав: "Ворог випускає такі дрони по відповідних об'єктах і знатиме, куди і який дрон влучив. Тому максимально ці номери мають бути закриті, щоб ми могли приховати від ворога інформацію про успішність або неуспішність влучення в ціль".

 

 

16:41 Міжнародний комітет Червоного Хреста вперше назвав російсько-українську війну не "кризою в Україні", а міжнародним військовим конфліктом, звернув увагу уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець: "Велике сподівання на нову президентку Міжнародного комітету Червоного Хреста, яка призначена 11 днів тому... Ми вперше побачили міжнародний термін "російсько-український міжнародний військовий конфлікт". До цього навіть в офіційних паперах МКЧХ використовував термін "криза в Україні", "конфлікт", що взагалі не передбачено міжнародним правом".

 

 

16:29 У Хмельницькій області пролунали вибухи, повідомив голова ОВА Сергій Гамалій. У сусідній Вінницькій області теж зафіксували прильоти. "Є влучання по об’єкту критичної інфраструктури. Попередньо – без жертв", – поінформував обласний керівник Сергій Борзов. Пополудні міський голова Тернополя Сергій Надал заявив: "Сьогодні ударами ракет пошкоджено енергетичне обладнання електромереж в сусідніх областях. На даний момент можуть бути аварійні відключення в Тернополі й області".

 

 

15:40 Число жертв ранкової атаки на Київ зросло до чотирьох – рятувальники дістали з-під завалів зруйнованого росіянами дому тіло чоловіка. Про це повідомив міський голова Віталій Кличко. Пошуково-рятувальні роботи тривають; під руїнами іще можуть бути люди. Раніше Кличко інформував: "Серед загиблих – молода пара, чоловік і дружина, які очікували на дитину. Жінка була на шостому місяці вагітності". 

 

 

15:27 Латвія, Естонія та Литва закликали ЄУ разом із міжнародними партнерами допомогти Україні створити спеціальний трибунал для переслідування Росії за воєнні злочини: "Заснований на правилах міжнародний порядок, який демократичний світ прагне захищати, не може існувати, якщо дії, які найбільшим чином його порушують, – геноцид, воєнні злочини, злочини проти людяності та злочин аґресії – залишаться безкарними".

 

 

14:47 Державний концерн "Укроборонпром" натякнув на завершення розробки нового українського потужного ударного дрона. У день дрон-атаки на Київ компанія опублікувала фотографію нового виробу з технічними характеристиками: "Дальність – 1000 км, вага бойової частини – 75 кг". В "Укроборонпромі" прокоментували: "Росіяни не зламають ні наші плани, ні наш дух. Укроборонпром працює у посиленому режимі з часу повномасштабного вторгнення. Ми практично нічого вам не розповідаємо (так треба, повірте), але це «нічого» успішно працює на полі бою, а ще деяке «нічого» раз за разом проходить успішні випробування. Ви скажете, цього недостатньо. Згодні, тому віддаємо перевагу працювати 24/7, аніж заполоняти медіапростір голосними заявами", – йдеться у повідомленні.

 

 

 

14:21 Унаслідок ракетного удару по Роменському районі на Сумщині загинуло щонайменше троє людей. Вибухи пролунали на об'єкті цивільної інфраструктури. Під завалами є люди; пошуково-рятувальна операція триває.

 

 

 

14:06 Від 12 жовтня Львівщина зменшила використання електроенергії майже на 10%, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

 

 

13:47 З вечора неділі територію України атакували 43 дрони-камікадзе, 37 з них знищено, повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат під час телемарафону. Всі дрони, зокрема і ті, що атакували Київ, Росія запустила з південного напрямку.

 

 

13:08 Росіяни вранці у понеділок атакували енергетичну інфраструктуру України у трьох областях, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. "Сьогодні вранці російські терористи вкотре атакували енергетичну інфраструктуру України в трьох областях. Зокрема зафіксовано 5 ударів дронами у Києві. Пошкоджено енергетичні об'єкти та житловий будинок. Також агресор завдав ракетних ударів по критичній інфраструктурі на Дніпропетровщині й Сумщині. Сотні населених пунктів знеструмлені внаслідок атаки", – написав прем'єр. 

 

 

12:23 На територію України сьогодні залетіло понад 40 ворожих дронів, повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, більше 30 дронів було збито. Мер столиці Віталій Кличко повідомив, що на Київ летіло 28 дронів, з яких збили 23, п'ять долетіли до міста, є кілька жертв.

 

 

12:06 З-під завалів будинку, враженого російським ударним безпілотником у середмісті Києва, дістали тіло загиблої жінки. Про це повідомив міський голова Віталій Кличко. Одну жінку деблокували з-під руїн живою. Раніше врятували 18 осіб. За попередніми даними, ще одна людина перебуває під завалами.

 

 

 

11:42 За два останні місяці дещо зросла кількість українців, які змушені були покинути місце постійного проживання після 24 лютого 2022 року, свідчить нове опитування соціологічної групи «Рейтинг» (8–9 жовтня 2022 р., 1000 телефонних респондентів). Зростання відбувається за рахунок збільшення кількості внутрішньо переміщених осіб зі східних та південних регіонів.

 

 

Лише 6% зазначили, що вже не повернуться додому. У порівнянні із липнем зросла кількість тих, хто планує повертатися негайно, та зменшилося число тих, хто повернеться після війни або ж узагалі не повернеться.

 

 

 

11:12 З боку Чорного моря з літака Су-35 росіяни випустили по Одещині ракету Х-59, якою вражено один з об’єктів інфраструктури області, жертв нема, повідомили в ОК "Південь".

 

 

10:32 Під завалами будинку, розбомбленого після повітряної атаки Росії на Київ, може перебувати двоє людей. Про це повідомив київський міський голова Віталій Кличко. "У результаті атаки дронами-камікадзе в Шевченківському районі столиці стався вибух у житловому будинку. Наразі з нього врятовано 18 людей. За попередньою інформацією, двоє мешканців залишаються під завалами. Рятувальні роботи тривають. Триває гасіння зруйнованих будівельних конструкцій та розбір завалів. Чи є загиблі – уточнюємо", – поінформував Кличко.

 

 

10:12 Знімальна група Anadolu під час зйомок у Києві зафіксувала на відео момент влучання ударних дронів Shahed-136/"Ґєрань-2" по центру столиці.

 

   

 

10:09 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Логістичні проблеми, з якими стикаються російські сили на півдні України, ймовірно, загострилися після пошкодження Керченського мосту 8 жовтня 2022 року. Ремонтні роботи тривають, і він відкритий для руху. Проте біля переправи залишається велика черга вантажівок, які чекають.

Російські сили, які діють на півдні України, ймовірно, збільшують логістичний потік через Маріуполь, намагаючись компенсувати зменшення пропускної здатності Керченського мосту.

Оскільки російська присутність у Херсоні напружена, а маршрути постачання через Крим погіршені, наземна лінія комунікацій через Запорізьку область стає все важливішою для стійкості російської окупації. Місто Мелітополь є вузлом шляхів постачання та місцем основної присутності російської авіації.

 

 

10:03 У Дніпрі та в області почалися екстрені відключення електроенергії. Про це повідомив генеральний директор Yasno Сергій Коваленко. "Ворог продовжує обстрілювати об'єкти енергетичної інфраструктури та завдає руйнувань. Для ліквідації ушкоджень та збалансування енергосистеми сьогодні у Дніпрі та області відбуватимуться відключення електроенергії", – пояснив він.

 

 

10:00 Військово-повітряні сили країн-членів НАТО розпочинають нині щорічні навчання Steadfast Noon ("Стійкий полудень") із ядерного стримування, повідомляє Північноатлантичний альянс. В авіаційних навчаннях, які проходитимуть над територіями Бельгії, Великої Британії та акваторією Північного моря і триватимуть до 30 жовтня, буде задіяно 60 літаків із 14 країн НАТО. ВПС США з цією метою направлять до Європи групу стратегічних бомбардувальників B-52H, здатних нести ядерну зброю. При цьому в НАТО заявили, що навчання є плановими, не пов'язаними із поточними світовими подіями, а бойова зброя на літаках не використовуватиметься.

 

 

09:45 Станом на 9-ту годину у Києві зафіксовано 4 вибухи від дронів, підтверджено влучання по житловому будинку в Шевченківському районі, інформація про постраждалих уточнюється, повідомила Київська міська військова адміністрація. У центрі міста на ділянках кількох вулиць перекритий рух транспорту, зокрема між Хрещатиком а цирком. Внаслідок прильоту дронів-камікадзе спалахнула офісна будівля.

 

 

09:29 Вчора ввечері та нині вночі українська протиповітряна оборона знищила на південному напрямку 26 дронів-камікадзе Shahed-136, на сході країни – три крилаті ракети, повідомляє Командування Повітряних сил ЗСУ: за годину з 21:30 – 9 дронів, з 03:30 по 06:50 – 15 дронів: шість над Одеською областю та дев'ять над Миколаївською.

 

 

09:15 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 65 320 (+320) осіб,

танків – 2537 (+8) од.,

бойових броньованих машин – 5205 (+12) од.,

артилерійських систем – 1599 (+10) од.,

РСЗВ – 366 (+1) од.,

засобів ППО – 187 (+1) од.,

літаків – 268 (+0) од.,

гелікоптерів – 242 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1241 (+17) од.,

крилатих ракет – 316 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 3969 (+10) од.,

спеціальної техніки – 144 (+1) од.

Найбільших втрат ворог зазнав на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

74,2% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

30,0% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

66,2% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

51,9% артилерійських систем (з них 2,3% за минулий тиждень),

32,9% РСЗВ (з них 1,2% за минулий тиждень),

21,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

27,3% гелікоптерів (з них 0,9% за минулий тиждень),

13,3% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах стримування дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим намагається вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж усієї лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборонних позицій та рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, завдає ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення.

Протягом минулої доби противник завдав два ракетні та двадцять шість авіаційних ударів, здійснив понад вісімдесят обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів противника зазнали райони більш як двадцяти населених пунктів. Зокрема, Білопілля на Сумщині, Слов’янськ, Павлівка та Новосілка Донецької області, Марганець Дніпропетровської області, Правдине та Білогірка Херсонської області. Ворог атакував Миколаїв п’ятнадцятьма дронами-камікадзе, одинадцять з них наші захисники збили.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаударів, а також застосування ударних БпЛА “Shahed-136” з території республіки білорусь.

На інших напрямках противник здійснював обстріли:

на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Ветеринарне, Висока Яруга, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Гатище, Дворічне, Зелене, Козача Лопань, Красне та Огірцеве Харківської області;

на Краматорському напрямку – з танків, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Петропавлівка, Першотравневе Харківської області; Греківка і Новоєгорівка Луганської області та Зарічне, Терни, Торське і Ямполівка на Донеччині;

на Бахмутському напрямку – з танків та реактивної артилерії в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Веселе, Опитне, Соледар і Яковлівка Донецької області;

на Авдіївському напрямку – з танків, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Бердичі, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка, Невельське, Новомихайлівка та Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог наступальних дій не вів. Здійснив обстріли з артилерії різних типів у районах населених пунктів Богоявленка, Велика Новосілка, Володимирівка, Вугледар та Парасковіївка Донецької області.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад двадцяти п’яти населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Зокрема, Нікополь і Новокам’янка на Дніпропетровщині, Тернові Поди, Партизанське, Широке Миколаївської області та Мирне на Херсонщині.

Окупанти намагаються поповнювати свої втрати в живій силі та масово мобілізують чоловіків на тимчасово окупованих територіях. Так, за наявною інформацією, у Станиці Луганській Луганської області, працівників комунальних служб примусово поставили на військовий облік за російським законодавством та провели так званий медогляд. За його результатами всі виявилися придатними до військової служби.

Підтверджено ураження живої сили, озброєння та військової техніки противника за попередні дні. В результаті точних ударів Сил оборони ворог зазнав наступних втрат в районах населених пунктів Запорізької області: Молочанськ – до 40 поранених, Кам’янка-Дніпровська – 5 одиниць озброєння і військової техніки та близько 25 поранених, Енергодар – до 20 поранених, Оріхів та Гуляйполе – до 5 одиниць озброєння і військової техніки та до 50 поранених, Пологи – близько 7 одиниць військової техніки та до 30 поранених. Інформація уточнюється.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Торське, Спірне, Соледар, Бахмут, Майорськ, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала понад тридцять ударів. Підтверджено ураження двадцяти п’яти районів зосередження озброєння та військової техніки, а також шести позицій зенітних ракетних комплексів противника. Також наші підрозділи протиповітряної оборони збили п'ятнадцять ворожих БпЛА.

Ракетні війська і артилерія за минулу добу уразили два пункти управління, одну позицію протиповітряної оборони та один склад з боєприпасами.

 

 

08:05 Українські військові знищили над Дніпропетровською областю три російські крилаті ракети (дві – над Криворізьким районом, одну – над Нікопольським), але одна все ж влучила по об’єкту енергетичної інфраструктури, там сильна пожежа, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

 

 

08:01 Вранці росіяни атакували Київ дронами-камікадзе, повідомив міський голова Віталій Кличко. Пролунали вибухи, 

 

 

07:50 Вночі три дрони-камікадзе "Шахед-136" влучили в об’єкти промислової інфраструктури та фармацевтичний склад у Миколаєві, повідомило ОК "Південь".

 

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Кілька російських джерел повідомили про відновлення українських штурмів на херсонському напрямку. Українські джерела повідомили про кількість щоденних обстрілів і ракетних ударів, що перевищує середню, – але зберігають оперативну тишу щодо будь-яких операцій.

• Українські військові офіційні особи 16 жовтня заявили, що російські сили неправдиво стверджують, наче захопили кілька міст поблизу Бахмута за останні кілька днів, бо українські сили утримують свої позиції проти атак Росії. Російські війська, ймовірно, фальсифікують заяви про просування в районі Бахмута, щоби представити себе такими, що досягають успіхів принаймні в одному секторі на тлі постійних втрат на північному сході та півдні України.

• Головне управління розвідки України оголосило винагороду в 100 тисяч доларів за захоплення відомого російського мілблогера та колишнього довіреного командира Ігоря Гіркіна та підтвердило його присутність в Україні, заявивши, що «відомо, що один із найвідоміших російських терористів вирішив відновити свою участь у війні проти нашої держави».

• Російські та білоруські джерела продовжували повідомляти про те, що російські чоловіки та війська в’їжджають до Білорусі.

• Українські джерела повідомили, що російські окупаційні чиновники в місті Херсон посилюють заходи фільтрації проти українських партизанів і прискорюють зусилля з евакуації основних матеріалів і персоналу з Херсона до Криму.

• 16 жовтня невідомі напали на військовий комісаріат у Підмосков’ї зі застосуванням коктейлю Молотова.

• Повідомляється, що місцева російська влада в Краснодарському краї має намір мобілізувати ще 1000 осіб до грудня 2022 року й обговорювала пропозиції щодо перенаправлення фінансування з розважальних заходів на забезпечення мобілізованого персоналу – це, мабуть, суперечить заяві Путіна про те, що мобілізація завершиться до кінця жовтня 2022 року.

• Погане медичне обслуговування як у передових, так і в тилових російських частинах посилює і без того жахливі моральні проблеми.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Противник продовжує активну оборону, віддаючи перевагу контрбатарейній боротьбі. Наносить вогневе ураження по наших позиціях із застосуванням авіації, реактивних систем залпового вогню, важкої артилерії та мінометів.

Через надвелику активність особового складу окупаційних військ щодо звернень про здачу в полон генпоркуратура рф винесла рішення про блокування сайту українського проекту «Хочу жити». Але продовжують функціонувати інші чат-боти та телефонні лінії. Звернення продовжують надходити.

Продовжуючи техногенні провокації та психологічний терор мирного населення тилових регіонів, надвечір окупаційні війська знову вдарили реактивними системами залпового вогню по Марганецькій громад в Нікопольському районі. Масштаби пошкоджень уточнюються, попередньо, постраждалих нема.

Протягом бойового дня ворог 5 разів атакував вздовж всієї лінії фронту та по прилеглих населених пунктах штурмовиком та гелікоптерами.

Силами оборони по ворогу відпрацьовано 15 авіаційних ударів та 230 вогневих завдань по районах зосередження на той момент ще живої сили та техніки, по опорних пунктах та засобах протиповітряної оборони.

Забезпечено втрати у кількості щонайменше 50-ти рашистів, двох танків, трьох крупнокаліберних гаубиць типу «Мста» та гармати типу «Гіацинт», самохідної артустановки, міномета, зенітно-ракетного комплексу «Тор» , станції радіоелектронної боротьби, трьох одиниці авто-бронетехніки. Пошкоджено реактивну систему залпового вогню «Град» та три одиниці інженерної і броньованої техніки.

Решта результатів дорозвідується.

В Чорному морі тримається помірна штормова погода, вороже корабельне угруповання – без змін. 6 кораблів, серед яких 1 вдк, 2 надводних ракетоносії, споряджені 12-ма «Калібрами».

 

 

17.10.2022