231-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:24 Генасамблея ООН ухвалила резолюцію із засудженням анексії Херсонської, Запорізької областей та так званих "ДНР" і "ЛНР". "За" проголосували 143 країни зі 193. Резолюція відхиляє будь-які зміни в статусі українських областей, закликає держави, міжнародних організацій та спецустанови ООН не визнавати будь-які зміни статусу областей України та вимагає від РФ негайно та безумовно скасувати свої рішення щодо статусу областей України і негайно, повністю і безумовно вивести всі свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів. "Проти" було лише п'ятеро країн: сама Росія, Білорусь, Північна Корея, Сирія, Нікарагуа.

 

 

 

21:49 Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив, що альянти подбають для України про інтегровану систему протиповітряної оборони, котра поєднуватиме різноманітні засоби ППО і дозволить захистити найважливіші об'єкти. "Вона (система, – Ред.) не контролює весь повітряний простір України, але призначена для контролю над пріоритетними об’єктами, які Україна хоче захистити. Ми говоримо про системи короткого радіусі дії та низьких висот, середнього радіусу дії та середньої висоти, і далекобійні системи великої висотності. Це суміш всіх таких систем, що дозволить заборонити входження до повітряного простору російських літаків, безпілотників та надасть оборону проти російських ракет", – сказав Міллі за підсумками "Раммштайну". Він зауважив, що вже зараз Україна дуже ефективно використовує різноманітні системи, включаючи SА-6, С-300 та інші. Зокрема, українська ППО диспонує доволі старими системами ППО середнього радіусі дії, але отримає і сучасні комплекси. "Завдання полягає у тому, щоб звести ці спроможності разом, застосувати їх, надати необхідне тренування, тому що всі ці системи є різними. Треба переконатися, що вони можуть поєднуватися одне з одним, в єдиній системі управління та комунікації, забезпечити їх необхідними радарами, які можуть взаємодіяти одне з одним та спільно відстежувати цілі. Це доволі складне завдання з технічної точки зору, але воно є досяжним", – наголосив Міллі.

 

 

21:13 За добу в містечку Оріхів на Запорожжі нарахували 324 вибухи, повідомила заступниця міського голови Світлана Мандрич.

 

 

20:24 Очільник Пентагону Ллойд Остін заявив про досягнення "відмінного прогресу" за підсумками роботи шостого засідання Контактної групи з питань оборони України. Міністр оборони України і командувач операціями Об’єднаних сил України поінформували учасників про розвиток подій на полі бою, а також потреби ЗСУ. Остін констатував, що Україна потребує більше далекобійних вогневих систем ураження, комплексів протиповітряної оборони, артилерійських систем та інших важливих бойових можливостей. "Ми тут, оскільки правила, права і суверенітет мають значення", – підкреслив міністр оборони США, згідно з повідомленням "Укрінформу". Він зазначив, що союзники й партнери України не вагатимуться підтримувати її здатність оборонятися від "російських імперських амбіцій".

 

 

20:02 Сполучені Штати Америки готові накласти обмеження на імпорт алюмінію із Росії у відповідь на ескалацію в Україні. Як пише Bloomberg, ідеться про три опції – пряма заборона; значне підвищення тарифів; санкції проти компанії "Русал" російського олігарха Алєґа Дерипаски. Росія є другим у світі виробником алюмінію після Китаю.

 

 

19:44 Альянти готові завдати "фізичної відповіді" Росії, якщо росіяни завдадуть ядерного удару по Україні. Про це заявив високопосадовець НАТО кореспондентові Reuters у середу у Брюсселі. Співрозмовник аґенції запевнив, що такий вчинок РФ спричинить "безпрецедентні наслідки" і "майже напевне викличе фізичну відповідь багатьох союзників, а потенційно і самого НАТО".

 

 

19:04 Президент Росії Владімір Путін заявив, що вибухи на "Північних потоках" вчинили сили, котрим це було вигідно. Про це Путін заявив на форумі "Російський енергетичний тиждень". На думку російського президента, пошкодити газопроводи було вигідно Україні, Польщі і США. Путін запропонував європейським країнам почати приймати газ уцілілою ниткою Nord Stream і "Турецьким потоком". 

 

 

18:48 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах зриву активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Разом з тим, намагається вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж усієї лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборони на окремих напрямках та веде повітряну розвідку.

Противник продовжує порушувати норми Міжнародного гуманітарного права, закони і звичаї ведення війни, завдає ударів по критичній інфраструктурі та житлових районах.

Протягом доби окупанти завдали 3 ракетні та 4 авіаційні удари, здійснили до 10 обстрілів з РСЗВ.

Ударів противника зазнали об’єкти та мирні громадяни більш ніж 10 населених пунктів. Серед них – Малі Щербаки, Очаків, Нікополь та Мирне. В зону ураження потрапили інфраструктурні об’єкти на території Запорізької та Миколаївської областей. Для ударів противник використав крилаті, авіаційні та зенітні керовані ракети. Крім того, окупанти продовжують використовувати безпілотні літальні апарати іранського виробництва “Shahed-136”. Десять з них було знищено силами і засобами ППО Сил оборони України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Триває комплексна перевірка збройних сил республіки білорусь з відпрацюванням навчально-бойових завдань. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаударів, а також застосування БпЛА “Shahed-136” з території республіки білорусь.

На інших напрямках противник здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Гай Чернігівської області та Миропілля, Стукалівка, Середина Буда, Рожковичі і Павлівка Сумської області. Також ворог задіяв ударні БпЛА;

на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вовчанськ, Стрілеча та Уди. БпЛА задіяно для коригування вогню артилерії;

на Краматорському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії вздовж всієї лінії зіткнення. Зокрема, в районах населених пунктів Білогорівка, Греківка, Зарічне, Серебрянка, Спірне, Терни та Торське. Ворог здійснює мінування мостових переходів;

на Бахмутському напрямку противник завдавав вогневого ураження вздовж всієї лінії зіткнення. Зокрема, в районах населених пунктів Бахмут, Соледар, Майорськ, Нью-Йорк та Залізне;

на Авдіївському напрямку – з танків та артилерії різних типів, в районах населених пунктів Авдіївка, Водяне, Невельське, Первомайське, Олександропіль, Новокалинове, Мар’їнка, Пречистівка, Золота Нива та Тоненьке.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник наступальних дій не проводив. Вогневого впливу зазнали понад 20 населених пунктів. Серед них – Новосілка, Залізничне, Білогір’я, Времівка, Малинівка, Нескучне, Оріхів, Чарівне та Ольгівське.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони понад 40 населених пунктів вздовж всієї лінії зіткнення. Ворог намагається компенсувати значні втрати за рахунок нових партій мобілізованих громадян російської федерації, які пройшли прискорену підготовку.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Новосадове, Бахмутське, Іванград, Бахмут, Соледар, Спірне, Майорськ та Красногорівка.

До п’ятисот мобілізованих військовослужбовців зі складу 205-ї окремої мотострілецької бригади 49 загальновійськової армії вибули в зону бойових дій для поповнення втрат противника на тимчасово захоплених територіях. Характерна ознаки так званого «молодого поповнення»: засоби захисту, шоломи радянського зразка і автомати АК-12, що мають дуже негативний досвід застосування.

Довідково: АК-12 був створено концерном “Калашников” і представлено широкому загалу в січні 2012. Являв собою принципово новий, але реалізований з використанням загальної схеми і технічних рішень колишніх АК. Досвід бойового застосування під час боїв в Україні виявився настільки негативним, що через лічені тижні реальної експлуатації було запропоновано фактично провести демодернізацію даного зразка зброї.

Триває підготовка до 200 відмобілізованих військовослужбовців на базі 3-ї гвардійської бригади спецпризначення. У самій бригаді, після участі у війні проти України, кожен другий написав рапорти на звільнення або дострокове розірвання контракту.

Авіація Сил оборони завдала 27 ударів. Підтверджено ураження більш як 20 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 6 зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили 10 БпЛА та 4 вертольоти ворога.

Ракетні війська і артилерія уразили 3 пункти управління, 10 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки та 4 склади боєприпасів. Окрім того, в зону вогневого ураження також потрапили позиції ППО та РЕБ й інші військові цілі.

 

 

18:04 Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен під час зустрічі НАТО у Брюсселі оголосила про передачу Україні додаткових зенітних ракет вартістю 15 мільйонів євро для захисту неба. Пані Оллонгрен пояснила, що посилення допомоги пов'язане із ракетними ударами РФ по цивільній інфраструктурі України, пише De Telegraaf. "Єдиний результат, якого досягне Путін, – ми будемо постачати ще більше", – прокоментувала міністр.

 

 

17:59 Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль закликав українців готуватися до важкої зими і вже зараз обмежити споживання електроенергії. "Не будемо прикрашати дійсність – ця зима буде важкою. Тому ще раз закликаємо всіх ретельно готуватися до зими. Бажано, аби в кожної родини був запас необхідних базових речей: теплий одяг, свічки, ліхтарики, батарейки. Це важливо підготувати на випадок, якщо внаслідок масованих ракетних обстрілів зникне світло чи тепло", – сказав Шмигаль на засіданні уряду у середу. "Я ще раз хочу звернутися до всіх українців із проханням зменшити споживання електроенергії у вечірні години. Йдеться не про те, щоб сидіти в темряві. Необхідно лише зменшити використання найбільш енергомістких приладів. Мінімізуйте використання електроплит, електрочайників, електроінструментів, обігрівачів та кондиціонерів, духовок та прасок, мікрохвильових печей, кавоварок, пральних і посудомийних машин", – сказав Шмигаль, згідно з "Укрінформом".

 

 

17:50 СБУ затримала львів'янина, який зняв і поширив відео влучання російської ракети в об’єкт критичної інфраструктури у Львові 10 жовтня. 45-річний львів’янин визнав свою помилку. Наразі ведеться розслідування, відповідно до якого чоловік отримає покарання.

 

 

16:40 Міністерство оборони Німеччини на тлі "Рамштайна" повідомило про те, що найближчими тижнями Україні передадуть додаткові самохідні артилерійські установки PzH 2000 й реактивні системи залпового вогню MARS II. У міноборони додали: зустріч союзників проходить у особливий час: російські ракетні атаки, мобілізація в РФ, фіктивні "референдуми", український контрнаступ.

 

 

16:06 Північноатлантичний альянс довів до керівництва Росії, що будь-яке використання ядерної зброї у війні проти України матиме важкі наслідки для самої РФ. Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ у Брюсселі перед початком дводенної зустрічі міністрів оборони країн НАТО, повідомляє "Укрінформ". "Ми бачили спекуляції щодо можливості використання ядерної зброї в Україні. Ми донесли дуже чітко до Росії, що це матиме важкі наслідки для неї самої. Росія знає, що ядерну війну неможливо виграти, тож вона ніколи не має бути розв’язана. Ми проводимо пильний моніторинг російських ядерних сил і поки не бачили жодних змін у ядерних позиціях Росії. Але ми зберігаємо пильність. Ми будемо продовжувати моніторинг, тому що ядерні погрози, ядерна риторика є небезпечними та безумними", – сказав генеральний секретар. "НАТО є оборонним альянсом, його завдання – запобігти конфліктам, запобігти війні. При цьому ми зміцнюємо наші засоби стримування, що дає дуже чітке послання для Росії: ми тут, щоб захистити та оборонити всіх союзників… Сьогодні відбудеться планова зустріч Групи ядерного планування НАТО, яка має забезпечити, щоб засоби стримування НАТО залишалися захищеними, безпечними та ефективними", – наголосив Столтенберґ.

 

 

15:13 Генеральний штаб ЗСУ, у зв'язку з постійним надходженням уточнених розвідувальних даних, скорегував оцінки деяких загальних бойових втрат ворога з 24.02 по нині:

особового складу – близько 63 380 (+0) осіб,

танків – 2505 (+0) од.,

бойових броньованих машин – 5156 (-25) од.,

артилерійських систем – 1539 (+32) од.,

РСЗВ – 355 (+0) од.,

засобів ППО – 183 (+1) од.,

літаків – 268 (+0) од.,

гелікоптерів – 235 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1149 (+20) од.,

крилатих ракет – 316 (+1) од.

кораблів /катерів – 16 (+1) од.,

автомобільної техніки – 3926 (-1) од.,

спеціальної техніки – 140 (+4) од.
 

 

Отже, зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

73,3% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

29,7% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

65,4% автомобільної техніки (з них 1,2% за минулий тиждень),

50,0% артилерійських систем (з них 2,7% за минулий тиждень),

31,9% РСЗВ (з них 1,0% за минулий тиждень),

21,5% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

26,4% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень),

13,0% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

26,4% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень),

12,9% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

14:44 У Брюсселі розпочалася зустріч Контактної групи з питань оборони України ("Рамштайн-6").

 

 

14:01 Міністерство оборони України оприлюднило відео знищення реактивної артилерійської батареї і колони з бойовим комплектом російських військ. В операції брали участь розрахунок MLRS та група ССО. "Щодня українські воїни працюють безперестанку над відплатою за скоєне ворогом, над звільненням України від путінських загарбників”, – прокоментували воїни.

 

 

13:31 Повітряні сили за 18 хвилин збили принаймні чотири російські гелікоптери. "Із 8:40 по 8:58 12 жовтня на півдні України зенітними ракетними підрозділами Повітряних сил знищено щонайменше чотири ударні вертольоти противника (імовірно, Ка-52), які здійснювали вогневу підтримку наземних окупаційних військ на південному напрямку. За попередніми даними, один вертоліт впав на звільненій від рашистів території, решта – за лінією фронту", – повідомило командування ПС.

 

 

13:09 Росіяни продовжують атакувати об'єкти енергетики в Україні – відомо, що в середу вибухи пролунали щонайменше у двох реґіонах, на Сумщині та на Дніпропетровщині. "Вранці росіяни вдарили по енергетичній інфраструктурі у Кам’янському районі. Там сильна пожежа і руйнування. Рятувальники приборкують полум’я. Потім енергетики спробують відновити обладнання", – поінформував голова Дніпропетровської обласної військово-цивільної адміністрації Валентин Резніченко. "Маємо, на жаль, ще два ворожі артилерійські прильоти з території РФ по об'єктах інфраструктури. У Сумському і Шосткинському районах – аварійне відключення електроенергії. Прошу з розумінням віднестися до цієї ситуації", – констатував голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

 

 

12:57 Служба безпеки України підтвердила, що керуючого однієї з єпархій УПЦ МП на Вінниччині викрито на тому, що він виправдовував агресію РФ і розпалював міжконфесійну ворожнечу серед вірян. Слідство встановило, що навіть після початку повномасштабного вторгнення окупаційних військ в Україну священнослужитель підтримував політику Кремля та схвалював дії РФ. Зокрема, митрополит розміщував публікації, які містять заклики до розпалювання міжконфесійної ворожнечі. Напередодні повідомлялося, що СБУ провела обшуки у вінницького митрополита УПЦ МП Іонафана (Анатолій Єлецьких). 

 

 

12:39 Унаслідок обстрілу Авдіївки росіянами загинули семеро людей. Про це повідомив керівник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш "Черговий чорний день для нашої Авдіївки. Зранку російська нечисть вкотре принесла смерть на нашу землю, як завжди підло, нишком, у годину пік обстрілявши з танків та реактивних систем центральний ринок. 7 авдіївців загинуло, 9 – поранені", – поінформував написав Барабаш.

 

 

 

12:08 Число противників ОУН-УПА у порівнянні з 2013 роком зменшилося вп'ятеро, натомість частка українців, які схвалюють діяльність українського націоналістичного руху, зросла вдвічі. Про це свідчить соціологічне опитування Київського міжнародного інституту соціології. Так, число тих, хто негативно оцінює діяльність ОУН-УПА, впало із з 42% до 8%. Водночас із 22% до 43% зросла частка тих, хто має позитивне сприйняття. Із 27% до 37% зросла частка респондентів, які обрали варіант "Важко сказати напевно, негативно чи позитивно". 

 

 

У всіх регіонах частка тих, хто оцінює позитивно діяльність ОУН-УПА, переважає частку тих, хто оцінює негативно. Що далі на Захід, то більш виразні позитивні оцінки. Так, на Заході 57% оцінюють позитивно проти 4%, які оцінюють негативно. У Центрі – вже 43% проти 6%, на Півдні – 37% проти 11%, на Сході – 27% проти 16%. 

 

Серед лінгвоетнічних категорій найкраще оцінюють ОУН-УПА українськомовні українці – 52% позитивних оцінок проти 5% негативних. Серед двомовних українців співвідношення 34% проти 6%, а серед російськомовних українців – 36% проти 11%. У вибірці недостатньо російськомовних росіян для надійних оцінок, але на рівні тенденції можна говорити про 55% негативних оцінок і 6% позитивних оцінок.

 

 

 

11:46 "Путін – раціональний актор, який суттєво прорахувався", – заявив Джо Байден в інтерв’ю CNN.  Раціональність Путіна була предметом інтенсивних дебатів, оскільки лідери працюють над прогнозуванням його наступних кроків. Байден же, вважаючи Путіна раціональним, пояснив, що цілі російського лідера в Україні є ірраціональними.

На запитання, чи буде російський лідер використовувати тактичну ядерну зброю, Байден відповів: "Я не думаю, що він це зробить. Я вважаю безвідповідальним з його боку говорити про це. Це може призвести до просто жахливого результату. І не тому, що хтось має намір перетворити це на світову війну або щось таке, а просто після того, як ви застосуєте ядерну зброю внаслідок помилки, прорахунку, які можна зробити, – хто знає, що станеться. Він, по суті, не може продовжувати безкарно говорити про застосування тактичної ядерної зброї, начебто це раціонально. Помилки трапляються. І може статися прорахунок – ніхто не може бути впевнений, що не станеться, і може закінчитися Армагеддоном".

Байден відмовився розкрити, як виглядатиме відповідь США, якщо Путін виконає свої ядерні погрози, але сказав, що міністерство оборони заздалегідь розробило заходи на випадок, якщо цей сценарій справдиться: "Про це були дискусії, але я не збираюся вдаватися в це. З мого боку було б безвідповідально говорити про те, що ми робили б чи не робили б". На уточнення, чи він просив Пентагон опрацювати ці сценарії, Байден відповів: "Не треба було просити Пентагон".

Стосовно Саудівської Аравії Байден зауважив, про для неї будуть «наслідки» після того, як вона у партнерстві з Москвою оголосила про скорочення видобутку нафти, що може спричинити підвищення цін на газ із наближенням проміжних виборів у листопаді.

 

 

11:33 Після російських обстрілів Запорізьку АЕС знеструмлено. Наразі станція працює на дизель-генераторах, котрі ввімкнулися автоматично. Про це повідомляє "Енергоатом". "Сьогодні зранку, 12 жовтня, о 08:59 внаслідок ракетного обстрілу російськими військами була пошкоджена підстанція «Дніпровська» у Дніпропетровській області. В результаті аварійно відімкнулася лінія зв’язку 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська", – поінформував "Енергоатом".

 

 

11:08 Польська компанія з експлуатації нафтопроводів (Przedsiębiorstwo Eksploatacji Rurociągów Naftowych) повідомило про розгерметизацію і витік на одній із двох ниток західної ділянки нафтопроводу "Дружба" приблизно за 70 кілометрів від Плоцька. То головна магістраль, по якій сира нафта надходить до Німеччини. Другий трубопровід працює без змін.

 

 

10:54 Німеччина у співпраці з Данією та Норвегією надасть Україні 16 самохідних гаубиць Zuzana-2. Про це повідомляє німецький урядовий портал. Також Німеччина має намір передати 130 систем опалення та 36 медичних транспортерів, 100 тисяч аптечок і 405 тисяч сухпайків.

 

 

10:39 ФСБ Росії заявила, що вважає організатором вибуху на Кримському мосту керівника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова. Феесбісти стверджують, що в операції брало участь 12 співучасників, а при тому вісьмох нібито затримано (троє – наче громадяни України). Росіяни стверджують, що вибухівку закамуфлювали у рулонах із плівкою, котрі переправили з Одеси до Болгарії, а там у Грузію та Вірменію.

 

 

10:21 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 63 380 (+270) осіб,

танків – 2505 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 5181 (+19) од.,

артилерійських систем – 1507 (+19) од.,

РСЗВ – 355 (+2) од.,

засобів ППО – 182 (+1) од.,

літаків – 268 (+0) од.,

гелікоптерів – 235 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1129 (+15) од.,

крилатих ракет – 315 (+15) од.

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

автомобільної техніки – 3927 (+11) од.,

спеціальної техніки – 136 (+0) од.
Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

У зв'язку з постійним надходженням уточнених розвідувальних даних виникла потреба коригування деяких позицій загальних втрат противника. Цифри буде скориговано та опубліковано окремо протягом дня.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

73,3% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

29,9% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

65,5% автомобільної техніки (з них 1,2% за минулий тиждень),

48,9% артилерійських систем (з них 2,7% за минулий тиждень),

31,9% РСЗВ (з них 1,0% за минулий тиждень),

21,5% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

26,4% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень),

12,9% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

10:09 Україна отримала від США чотири додаткові системи HIMARS. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

 

 

09:50 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Росія щонайдалі з серпня 2022 року розгортає безпілотні літальні апарати (БПЛА) іранського виробництва, включно з одностороннім ударним варіантом Shahed-136. Росія включила варіанти «Шахед» до широкомасштабної хвилі ударів, яку вона здійснила 10 жовтня 2022 року. Раніше український Генштаб повідомляв, що Росія випустила загалом 86 «Шахед-136», і стверджував, що 60% з них було знищено в повітрі.

Ці БПЛА повільні й літають на невеликій висоті, що робить самотні літаки легкою мішенню для звичайних засобів ППО. Існує реальна можливість того, що Росія досягла певного успіху, атакуючи кількома БПЛА водночас.

Незважаючи на заявлену дальність польоту в 2500 км, Shahed-136 має лише невелике вибухове навантаження. Навряд чи вони будуть задовільно виконувати функцію глибоких ударів, для якої Росія, ймовірно, прагнула їх використати. Оскільки російські тактичні бойові літаки все ще досягають обмеженого ефекту над територією України, відсутність надійних, стійких і точних ударних можливостей оперативного рівня є, ймовірно, однією з найбільш значних прогалин у можливостях Росії в Україні.

 

 

09:41 По Нікополю зафіксовано сотню ударів із "Граду", троє людей поранені, пошкоджено п'ять багатоповерхівок та 14 приватних будинків, залізничну стацію, двоповерхову адмінбудівлю, кафе, магазини, кіоски, шість ліній електропередач та газопроводи, повідомив заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко.

 

 

08:55 Вночі російські окупанти випустили дві ракети С-300 по Запоріжжю та п'ять по передмістю, жертв немає, частково зруйновано сільський житловий будинок, повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах зупинити контрнаступальні дії Сил оборони на окремих напрямках та намаганнях наступальних дій на Бахмутському і Авдіївському напрямках.

Ворог продовжує обстріли позицій наших військ вздовж лінії зіткнення, здійснює дистанційне мінування території в окремих районах та веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Так, протягом минулої доби окупанти здійснили пуски однієї балістичної та двадцяти восьми крилатих ракет, двадцять з яких були збиті українськими підрозділами протиповітряної оборони.

Противник завдав тринадцять авіаційних ударів та здійснив понад сорок обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Від цих злочинних дій постраждали об’єкти та цивільне населення більш ніж сорока населених пунктів. Серед них Львів, Попівка, Чугунівка, Ладижин, Кривий Ріг, Запоріжжя, Павлоград та Нікополь. Також ворог застосував чотирнадцять іранських дронів-камікадзе для ударів по критичній інфраструктурі в Одеській та Миколаївській областях, дванадцять з цих БПЛА знищено.

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

Лукашенко заявляє про готовність республіки білорусь надати допомогу російській федерації у війні проти України. Оборонно-промисловий комплекс білорусі вже задіяно у ремонті російської техніки, пошкодженої в ході бойових дій. Крім того, знято зі зберігання та відправлено в Білгородську область першу партію з двадцяти танків Т-72.

На інших напрямках противник здійснював обстріли з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів:

на Сіверському напрямку – Сеньківка Чернігівської області та Середина-Буда, Нововасилівка та Сорокине Сумської області;

на Слобожанському напрямку – Стрілеча, Красне, Огірцеве, Вовчанські Хутори, Стариця, Дворічна та Дворічне;

на Краматорському напрямку – Першотравневе, Ковалівка, Терни, Ямполівка, Торське, Серебрянка, Білогорівка та Сіверськ;

на Бахмутському напрямку – Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Одрадівка, Опитне, Майорськ Спірне та Яковлівка;

на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Первомайське, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – Велика Новосілка, Нескучне, Малі Щербаки, Оріхів і Червоне.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує обстріли позицій наших підрозділів для стримування контрнаступу по всій лінії зіткнення. Вогневого впливу зазнали райони понад двадцяти населених пунктів. Зокрема, Велике Артакове, Давидів Брід, Благодатівка, Сухий Ставок, Широке, Тернові Поди, Солдатське, Правдине та Мирне.

За наявною інформацією, окупанти в Херсонській області продовжують рейдерське захоплення сільськогосподарських підприємств, проводять там інвентаризацію активів та перереєстровують їх на себе за російським законодавством.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Миколаївка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Майорськ, Первомайське та Красногорівка.

В результаті успішних дій Сил оборони України та через велику кількість поранених, на тимчасово окупованих територіях Луганської області спостерігається дефіцит медичних працівників. Щоб поповнити штати лікарень, самопроголошене керівництво регіону направило клопотання з проханням про відрядження медперсоналу з центральних та східних областей російської федерації.

Українська авіація протягом доби завдала п’ятнадцять ударів. Підтверджено ураження тринадцяти районів зосередження озброєння та військової техніки, а також двох систем протиповітряної оборони противника.

Ракетні війська і артилерія за минулу добу уразили дванадцять пунктів управління, сімнадцять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, чотири склади боєприпасів, а також понад двадцять інших важливих об’єктів ворога.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська другий день поспіль завдали масованих ракетних ударів по території України.

• Попередній досвід генерала армії Серґєя Суровікіна на посаді командувача збройних сил Росії в Сирії, найімовірніше, не пов’язаний із масштабною хвилею ракетних ударів по Україні в останні кілька днів, а також не свідчить про зміну траєкторії російських можливостей чи стратегії в Україні.

• Російська Федерація, ймовірно, витягує боєприпаси та інші матеріальні засоби з білоруських складських баз, що несумісно з уявленням про те, що російські війська створюють умови для наземного нападу на Україну з Білорусі.

• Російські джерела стверджували, що українські війська продовжували вести контрнаступ на схід від річки Оскіл і в напрямку Кремінна–Сватове.

• Російські джерела стверджують, що українські війська продовжували наземні атаки на півночі та заході Херсонської області.

• Українські сили продовжують блокування російських військових, технічних і матеріально-технічних засобів і районів концентрації в Херсонській області.

• Російські війська продовжували вести штурм у Донецькій області.

• Російські повідомлення про вибухи в Джанкої свідчать про паніку з приводу подальшої втрати матеріально-технічного потенціалу в Криму після вибуху на Керченському мосту.

• Суб'єкти Російської Федерації оголошують нові продовження та етапи мобілізації в окремих регіонах, що може свідчити про невиконання ними мобілізаційних квот.

• Чиновники російської та окупаційної адміністрації продовжують проводити фільтраційні дії на окупованих Росією територіях.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Силами оборони продовжується вогневе ураження резервів противника, порушення його системи управління та логістичного забезпечення.

Підрозділи окупаційних військ зосереджують основні зусилля на утриманні захоплених територій та стримані наших наступальних дій. Незважаючи на це, нашими підрозділами закріплено успіх із звільнення Нововасилівки, Новогригорівки, Нової Кам’янки, Трифонівки та Червоного в Бериславському районі. Там тривають стабілізаційні заходи з реанімації соціальної та критичної інфраструктур.

Ворог посилено проводить повітряну розвідку, навколо 17 населених пунктів вздовж лінії фронту і на щойно вивільнених територіях. Продовжує обстріли наших позицій та тилових територій, не цурається й техногенного шантажу.

Ранком, під прикриттям масованого ракетного удару по всій Україні та, зокрема, й по південних регіонах, противник силами до взводу за підтримки танку намагався контратакувати наші позиції в районі Іщенки поблизу лісосмуг. Під вогневим ураженням зазнав втрат та ретирувався.

Двічі парами ударних К-52, двічі ударним дроном і ще раз парою штурмовиків Су-25 ворог атакував наші позиції. Без втрат.

Ще два рази парами штурмовиків Су-25 – атакував нещодавно вивільнені села на правому березі Дніпра.

Натомість наші нанесли 9 авіаційних ударів переважно армійською авіацією по районах зосередження живої сили, озброєння та техніки окупантів на Бериславщині і в Миколаївському районі.

Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 300 вогневих завдань, за результатами яких знищено 23 рашисти, вантажний і броньований автомобіль, ударний БпЛА типу «Шахед», склад боєприпасів неподалік Дудчан, пункт управління та вузол звязку в районі Суханового. Суттєво пошкоджено 2 ворожі самохідні артилерійські установки «Гвоздика» та БТР.

В Чорному морі 12 ворожих кораблів маневрують поблизу узбережжя Криму, з них 2 надводних носії “Калібрів” (а це 16 ракет) та 3 великих десантних кораблі.

У рамках міжнародних зобов’язань із забезпечення функціонування зернових коридорів, забезпечено вихід 11 та захід 4 суден до портів в Одеській області.

 

12.10.2022