Наказано почути

Українська чиновницько-бюрократична махіна — це такий організм, який маєш за прогнозовано заскорузлий. Однак часом вона може перевершити навіть себе. Здавалося б, показушний «Діалог з країною», що його влаштував Віктор Янукович 22 лютого для спілкування з народом, став артикулом в архіві трирічної каденції президента й забувся, як цього спекотного літа забулася лютнева погода. Окремі одиниці на виконавчій вертикалі вже призвичаїлися до думки, що воно минулося, а дехто навіть посмів подумати про марність докладених зусиль, бо штучність та зрежисованість дійства навряд чи додала українцям віри у «покращення», а винуватцеві тієї моновистави — відчутної товщі у вимірах електоральних досліджень.

 

Але «діалог» — триває…

 

 

Почуйте кожен!

 

Десь із тиждень тому на десятках (може, вже й за сотню-другу перевалило) відомчих інтернет-сайтів почали з'являтися підлабузницькі повідомлення, подеколи з певними тремтячими нотками у загальному тоні, про вражаючий успіх телемарафону, про навдивовижу вдалу ідею президента, про добрий чин Віктора Федоровича і, звісно ж, про щасливих українців, які завдяки власній ініціативності та наполегливості «государя» зуміли отримати пай, стали до черги на житло, отримали субсидію, провели собі газ, подріботіли за руку з малечею у новенький садочок…

 

Мерзли в очікувані розмови з президентом у Городку на Житомирщині

 

Нагадаю, під час «Діалогу з країною» питання голові держави могли поставити одиниці, зате на «гарячу лінію» телефонували всі охочі. Президент пообіцяв, що влада розгляне кожну апеляцію — «Почую кожного!»

 

У теплі та затишку вмикався в діалог з президентом Кіровоград

 

Повсюдність явища розвіює будь-які сумніви, що вказівку послали згори донизу. Якщо хтось думав, що серпень — то час відпусток, чиновницької сієсти, інформаційного затишшя, то він просто погано знав можливості української вертикалі. Шереги чолобитців засвідчують, що тональність доручень була не тихішою, аніж любе Януковичу «руки відіб'ю, голови повідриваю». Система сказала «Єсть!» і показала максимум, на який спроможна.

 

Київський Майдан чекає ввімкнення

 

Як виняток

 

Невеличкий екскурс прес-релізами й звітами.

 

У межах всеукраїнського проекту «Діалог з країною» в Криму на виконання звернень кримчан до президента виділили 530 тис. грн. Кошти спрямують на модернізацію мереж водопостачання в одному з мікрорайонів Старого Криму і в селі Соколи Роздольненського району. Для цього внесуть зміни до республіканського бюджету.

 

Керівник Олександрійської РДА на Кіровоградщині зібрав представників місцевого самоврядування, аби послухати, як вони виконують прохання абонентів Януковича. «Ми розуміємо, що наше завдання — не тільки почути про проблеми мешканців, а й ефективно вирішувати їх. На цьому ми маємо сконцентрувати всі наші зусилля», — настановлював Віталій Згама.

 

Церква турбувалася планами держави щодо відзначення річниці хрещенння Русі

 

У селищі Коломак на Харківщині працівники райадміністрації прийняли громадян, фото виклали в Інтернет.

 

В Харківській ОДА повідомили, що розлянуто 288 звернень. Підлеглі Михайла Добкіна навіть пішли на винятки! «За зверненням жительки м. Харкова щодо призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг заявниці, як виняток (!), призначено житлову субсидію», — йдеться у повідомленні.

 

Служба у справах дітей та сім'ї Київської ОДА для вирішення питання про забезпечення житлом одинокої матері 5 дітей порадила їй стати на квартирний облік. Справа має шанси на успіх, бо клопотання зачіпає земляків Януковича — Новопетрівську сільраду.

 

Мерія Ржищева відбула нараду з керівниками структурних підрозділів виконкому — попри те, що самі містяни до голови держави не зверталися! «І хоча з міста Ржищева звернень безпосередньо до президента України Віктора Януковича не було, для жителів міста всі питання, які хвилюють українців, також залишаються актуальними», — читаємо на сайті мерії.

 

«Діалог з країною триває», — заявив керівник апарату Сумської ОДА Олександр Цупро.

 

На заході теж кинулися звітувати про розв'язання проблем, зафіксованих президентським call-центром 22 лютого. Найбільше постаралися на Закарпатті.

 

«Губернатор» Івано-Франківської області Михайло Вишиванюк провів нараду про перебіг виконання звернень громадян. «Президент України Віктор Янукович поставив завдання всім органам влади — зверненням громадян приділити першочергову увагу, щоб громадяни були впевнені: влада їхні проблеми знає і вирішує», — прокоментував Вишиванюк.

 

Заступник начальника служби у справах дітей Львівської облдержадміністрації Роман Хлопецький доповів на прес-конференції, що багатодітна сім'я зі села Пнікут Мостиського району, яка додзвонилася в лютому до Януковича, ще цього року отримає обіцяне помешкання і транспорт для діток.

 

Шостого серпня в.о. голови Закарпатської ОДА Ігор Свищо в рамках «Діалогу з країною» влаштував римейк з назвою «Запитай у влади» й вислухав земляків з їхніми проблемами. На 9 серпня заступник голови Закарпатської ОДА Антон Громовий скликав нараду з питань звернень, отриманих під час «Діалогу».

 

Читача, мабуть, цікавить, чи є якісь подяки або новини з Кіровограда від корифеїв, які не тільки «Короля Дроздоборода» зіграють, а й «королю» з Банкової смаковито віддячать? Поки що нема — але, можливо, будуть. Бо відомо, що півтора тижні тому управління капітального будівництва Кіровоградської ОДА за результатами тендеру уклало угоду на оздоблення інтер'єру театру ім. Кропивницького. Вартість угоди — 4,86 млн. грн.

 

Ви — реґіони, а я — ваша партія

 

В цій історії варто акцентувати на тому нюансі, що до виконання президентських обіцянок також залучено місцеве самоврядування. Тобто представницькі органи влади, котрі на вертикаль влади нібито й не нанизані. Сердешні слуги народу взялися до справи з таким завзяттям, що готові вислужитися навіть там, звідки прохань не надходило, — як у Ржищеві! Авжеж: навіть вони залежні від казначейств, тож мусять вичекати чергу за належними й передбаченими бюджетами ресурсами…

 

Натомість одна політична сила й далі говорить про те, що українське самоврядування потребує зміцнення, унезалежнення… Її назва — Партія реґіонів. Хоча її, назву, очевидно, належить тлумачити в тому сенсі, що це не партія для реґіонів, а тільки партія для виструнчування реґіонів. Колись вона, до слова, називалася Партією реґіонального відродження.

 

Невтішний підсумок «Діалогу з країною» полягає в тому, що владі набагато легше вдатися до імітації виконання обіцянок та уваги до проблем посполитого українця. Замість реформ можна підсунути точкову сатисфакцію. Замість далекоглядної послідовної політики — разово викроїти якісь кошти з бюджету. Зробити щось «як виняток». І чомусь видається, що для посадовців саме це означає робити політику, виконувати повноваження, працювати для народу.

 

І чого було чекати півроку?..

10.08.2013