В обох газогонах «Північного потоку» критично впав тиск.

Деякі німецькі ЗМІ висловлюють припущення, що це могло стати наслідком диверсії.

 

 

В обох нитках газогону «Північний потік» стрімко знизився тиск. Тож наразі газ цими трубопроводами не надходить з Росії до Німеччини. Про це повідомив німецький новинний телеканал N-TV з покликом на заяву компанії-оператора Nord Stream.

 

Різке падіння тиску зі 105 до семи бар було виявлено в ніч на 25 вересня в трубопроводі «Північний потік-2», який хоча і не введений в комерційну експлуатацію, але наповнений технічним газом.

 

У компанії-операторі Nord Stream 2 AG повідомили, що причиною падіння тиску в «Північному потоці-2» стала дірка у трубі. Надзвичайна ситуація сталася у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнгольм.

 

Наступного дня аналогічна проблема трапилася з «Північним потоком-1», внаслідок чого пропускна здатність газогону впала до нуля. Фахівці прогнозують, що відновити функціонування трубопроводу вдасться не раніше, ніж за місяць.

 

У компанії запевнили, що з'ясовують причини того, що сталося з «Північним потоком-1». Міністерство економіки та захисту клімату Німеччини (BMWK) та федеральне мережеве агентство (Bundesnetzagentur, BNetzA) повідомили, що вони обговорюють проблему між собою та з відповідними органами. «Наразі ми не знаємо причин падіння тиску», – йдеться у повідомленні відомств.

 

Німецька газета Der Tagesspiegel з покликом на свої джерела висловлює версію, що газогони «Північний потік-1» та «Північний потік-2» були пошкоджені внаслідок диверсій. «Ми не можемо уявити собі вже жодного іншого сценарію, крім запланованої атаки. Все вказує на те, що це не збіг», – сказав співрозмовник видання.

 

Der Tagesspiegel припускає, що для нападу під водою могли використовувати водолази або підводний човен. Газета привела дві версії, які розглядають учасники розслідування: за однією з них, за атакою стоїть Україна чи проукраїнські сили, за іншою, до цього причетна сама Росія.

 

Нагадаємо, що постачання газу «Північним потоком-1» протягом літа спочатку знизилися до 20 відсотків від пропускної спроможності, а з серпня було фактично припинене. Кремль заявляє, що це пов'язано з технічними роботами на газогоні. У Берліні та ЄУ називають ці пояснення надуманим приводом та звинувачують Москву у використанні газу для шантажу.

27.09.2022