212-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:32 Президент Європейської Ради Шарль Мішель заявив у Нью-Йорку із трибуни Генеральної асамблеї ООН, що жодні фейкові "референдуми" на тимчасово окупованих територіях України не змінять нічого ані для Путіна, ані для Росії. "Вся російська брехня зараз стикається з моментом істини. Рік тому, на основі своїх історичних фантазій, Владімір Путін письмово заявив, що Україна, за його переконанням, не є нацією та не є самостійною державою. Це й досі залишається в основі його суджень, але ніхто зараз не дозволить себе цим дурити. Саме тому ці фейкові референдуми – не змінять нічого", - зауважив Мішель. Він назвав неприпустимими спроби російського президента погрожувати світу застосуванням ядерної зброї, а також перетворювати найбільшу в Європі атомну станцію на військову базу, передає "Укрінформ". "Це має припинитися, це є неприйнятним. Ми підтримуємо зусилля Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі з відновлення безпеки навколо Запорізької атомної станції", - наголосив президент Європейської ради. 

 

 

22:09 Міністерство закордонних справ оголосило про позбавлення посла Ірану Манучехра Мораді дипломатичної акредитації в Україні після масового застосування іранських дронів-"камікадзе" росіянами у п'яницю на Півдні України. Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко. 23 вересня до МЗС викликали тимчасового повіреного у справах Ірану. "Іранській стороні було заявлено, що постачання іранського озброєння Росії для його подальшого використання російськими військами проти українського цивільного населення та Сил оборони напряму суперечить публічно задекларованій найвищим керівництвом Ірану позиції нейтралітету, поваги до суверенітету та територіальної цілісності України. Постачання зброї Росії для ведення війни проти України є недружнім актом, який завдає серйозного удару відносинам України та Ірану", - повідомив Ніколенко. Українська сторона також постановила суттєво скоротити кількість дипломатичного персоналу посольства Ірану в Києві.

 

 

21:33 Уточнена інформація від прокуратури про ексгумацію в Ізюмі: ексгумовано 447 тіл загиблих - 425 цивільних осіб (серед них п'ятеро - діти) і 22 військовослужбовці ЗСУ. У загиблих встановлено наявність тілесних ушкоджень у вигляді мінно-вибухових травм, осколкових, вогнепальних та колото-різаних поранень. У кількох загиблих були зв'язані руки, переламані кістки, в деяких померлих - мотузка на шиї.

 

 

20:21 Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора встановили понад 4 тисячі осіб, яких Росія планує залучити до псевдореферендуму в окупованих областях. "Наразі ідентифіковано понад 4 тис. представників ворожих угруповань, зрадників і колаборантів, яких планують залучити до організації незаконних плебісцитів на території Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей", – повідомляє СБУ в телеґрамі. Серед них – російські силовики, їхні поплічники з утворених окупантами місцевих "МВД", та очільники так званих територіальних виборчих комісій. Як впливає із перехоплених документів, підрозділи росгвардії та військової поліції з Росії мають забезпечувати охорону псевдоголосувань. Їм на допомогу направлено колаборантів з окупаційних адміністрацій і приватних охоронних структур, підконтрольних спецслужбам РФ.

 

 

 

19:52 Президент України Володимир Зеленський доручив Міністерству закордонних справ відреагувати на факти використання військами Росії на українській території дронів іранського виробництва. "Попри те, що керівництво Ірану неодноразово публічно заявляло про свою нейтральність і готовність бути посередником у припиненні російської агресії проти України, зібрані на полі бою зразки підтвердили, що Росія застосовує в Україні озброєння саме іранського виробництва", – прокоментували в Офісі президента. "Такі дії Ірану розцінюються як крок проти суверенітету й територіальної цілісності України, а також проти життя та здоров’я українських громадян", – заявив речник Президента Сергій Никифоров.

 

 

19:11 Командування Повітряних сил ЗСУ повідомило про збиття шести безпілотних літальних апаратів-камікадзе Shahed-136 іранського виробництва на східному та південному напрямках зенітними ракетними підрозділами.

 

 

18:50 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ запевнив, що Росію чекають "поважні наслідки" у разі застосування ядерної зброї, і самих росіян про це попередили. Про це він сказав у інтерв’ю CNN. "Вони знають, що будуть тяжкі наслідки", –заявив Столтенберґ. З його слів, НАТО має план дій на кілька випадків ескалації. "Я не вдаватимуся в подробиці, як саме ми відреагуємо. Це залежатиме від того, яку саме зброю масового ураження вони можуть використати", – зазначив генсек НАТО. Він додав, що альянти виголошують такі заяви задля того, щоб не допустити використання зброї масового ураження. "Ймовірність будь-якого використання ядерної зброї надалі залишається низькою, проте потенційні наслідки є такими великими, що ми мусимо сприймати це серйозно. І риторика, і ті погрози, які висуває Путін, посилюють напругу і є небезпечними та бездумними", – сказав Столтенберґ.

 

 

18:18 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник зосереджує зусилля на спробах повної окупації Донецької області та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, не припиняє ведення повітряної розвідки.

Ворог і надалі завдає ударів по об’єктах цивільної інфраструктури та житлових будинках, тероризуючи мирне населення. Загроза авіаційних та ракетних ударів залишається для всієї території України.

За добу противник завдав 4 ракетні та 17 авіаційних ударів, здійснив понад 24 обстріли з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Постраждала інфраструктура більш як 30 населених пунктів, Це, зокрема, Пришиб, Спірне, Веселе, Мар’їнка, Бахмут, Костянтинівка, Нескучне, Полтавка, Єгорівка, Безіменне, Білогірка, Запоріжжя, Кривий Ріг, Первомайськ, Миколаїв, Очаків, Високопілля, Сухий Ставок та Миролюбівка.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник продовжує обстріли з танків, мінометів та артилерії:

на Сіверському напрямку – в районі населених пунктів Шалигине, Волфине, Їздецьке та Миропільське Сумської області;

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Глибоке, Стрілеча, Мороховець, Веселе, Сотницький Козачок, Вовчанськ, Гатище, Дворічна, Гусинка, Кам’янка, Куп’янськ, Артільне, Осинове та Міхуватка;

на Краматорському напрямку – Богородичне, Яцьківка, Ярова, Тетянівка, Святогірськ, Пришиб, Словʼянськ, Платонівка, Донецьке, Сидорове, Закітне, Озерне, Щурове та Райгородок;

на Бахмутському напрямку – Сіверськ, Спірне, Званівка, Миколаївка, Роздолівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Одрадівка, Веселе, Білогорівка, Розівка, Зайцеве, Яковлівка, Майорськ;

на Авдіївському напрямку – Красногорівка, Авдіївка, Кам’янка, Опитне, Мар’їнка, Водяне і Новомихайлівка;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних дій не проводив, разом з тим здійснив артилерійські обстріли по населених пунктах Микільське, Вугледар, Володимирівка, Пречистівка, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Нескучне, Времівка, Павлівка, Мала Токмачка, Гуляйпільське, Залізничне, Полтавка, Новопіль та Новосілка.

На Південнобузькому напрямку вогневого впливу зазнали понад 37 населених пунктів.

Ворог намагається утримати ситуацію на тимчасово окупованих територіях під своїм контролем. У Херсоні посилюється адміністративно-поліцейський режим, здійснюється перевірка осель та психологічний тиск на місцевих жителів.

Активізувалась робота щодо підготовки та проведення так званого “референдуму” на тимчасово захоплених територіях України. Так, у населених пунктах Херсонської області, представники російської окупаційної влади, під приводом якісного розподілу гуманітарної допомоги, намагаються отримати від місцевих жителів їх особисті дані. Триває формування так званих “виборчих комісій”.

У місті Старобільськ Луганської області окупаційна влада заборонила місцевому населенню залишати місто у період з 23 по 27 вересня. За наявною інформацією, окупанти створюють озброєні групи для обходу помешкань та примусу людей брати участь у так званому “референдумі”. Проводиться підготовка до зйомок пропагандистськими ЗМІ сюжетів про таку собі “активну участь місцевих мешканців у голосуванні”.

На тимчасово захопленій території Запорізької області місцевим жителям за надання паспортних даних та отримання громадянства російської федерації обіцяють грошову винагороду і побутові прилади.

За поточну добу підрозділи Сил оборони відбили ворожі атаки в районах населених пунктів Куп’янськ, Зайцеве та Новомихайлівка.

Протягом доби авіація Сил оборони уразила десять районів зосередження живої сили і військової техніки противника та дві позиції зенітних ракетних комплексів.

Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони знищили два БпЛА окупантів.

Ракетні війська і артилерія за поточну добу завдали вогневого ураження, зокрема, по чотирьох пунктах управління, двох районах зосередження особового складу та військової техніки, трьох позиціях ППО, позиції артилерії, а також трьох складах боєприпасів.

 

 

18:01 У п'ятницю українські служби завершують ексгумацію тіл із масового поховання в Ізюмі. Як повідомив голова Харківської військово-цивільної адміністрації Олег Синєгубов, загалом ексгумовано 436 тіл. Більшість тіл мають ознаки насильницької смерті, а 30 –сліди катувань. "Є тіла з мотузкою на шиї, зі зв'язаними руками, з поламаними кінцівками та з вогнепальними пораненнями. У декількох чоловіків ампутовані геніталії. Все це – докази жахливих тортур, яким окупанти піддавали мешканців Ізюму. Більшість тіл – цивільні, 21 – військові", – повідомив Синєгубов.

 

 

 

17:55 Президент України Володимир Зеленський призначив послом України у Німеччині Олексія Макєєва. Про це йдеться в указі, оприлюдненому на сайті голови держави. Пан Макеєв наразі є спецпредставником МЗС України щодо санкційної політики. Дотепер українську амбасаду в Німеччині очолював гострослов Андрій Мельник.

 

 

17:32 66% американців вважають, що США мають підтримувати Україну до часу, коли вона поверне всі окуповані території, свідчать недавно оприлюднені дані опитування Gallup, проведеного від 1 до 22 серпня, ще до харківської офензиви. При цьому 36% американців вважають допомогу, яку надає Америка Україні, недостатньою.

Натомість 31% вважає, що в інтересах США якнайшвидше укладення миру, нехай навіть ціною територіальних втрат України, а 24% – що допомога завелика.

Підтримка України значно вища серед демократів (79% проти 19%), але переважає і серед республіканців (50% проти 46%) і зростає серед освіченіших американців (59% серед респондентів із середньою та нижче середньої освітою та 79% – з постуніверситетською).

 

 

17:13 Росіяни атакували Одесу дронами-камікадзе із моря. Згідно з повідомленням військово-цивільної адміністрації, два БПЛА "Ґєрань-2" (ориґінальна назва іранського виробника – "Шахід-136") зруйнували адмінбудівлю у припортовій зоні. Загинула одна цивільна особа.

 

 

16:47 Старший сержант 36-ої окремої бригади морської піхоти Михайло Діанов, звільнений цього тижня із російського полону, потребуватиме операції та реабілітації. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. Журналістка Віолетта Кіртока оприлюднила фотографію руки Михайла, на котрій видно, що воїнові з відомої фотографії не надали ні найменшої допомоги у полоні. "Поранена рука не те, що не зрослася. В ній не вистачає чотирьох сантиметрів кістки", – прокоментувала Кіртока.

 

 

 

16:16 На півдні України тривають запеклі бої; ворога поступово відтісняють. Про це в етері національного телемаратону заявила керівниця об’єднаного пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк. "Бої йдуть запеклі. У нас досить спекотно. Вогонь йде і з одного боку, і з іншого, але ворог все ж таки поступається. Поступово території ми закріплюємо за собою. Це його напружує, відповідно обстрілів стає то менше, то більше, в залежності від того, яку кількість боєкомплекту ми уразили. Якщо два-три склади боєзапасу вже злетіли у повітря, то стріляти їм нема чим, і вони очікують, поки налаштується якась чергова паромна або понтонна переправа, по якій підтягнеться резерв", – сказала Гуменюк, згідно з повідомленням "Укрінформу"

 

 

15:37 Президент України Володимир Зеленський заявив, що мобілізовані на війну проти українців росіяни загинуть заради амбіцій президента РФ Владіміра Путіна і що російському лідерові треба вправити клепку. "Навіть я зараз, президент країни, яка відстоює свою свободу і проти військових Росії, які до нас прийшли, але навіть я зараз говорю, що вони – люди, а для нього вони – шматки м'яса", – сказав Зеленський на щорічному філантропічному саміті Forbes 400. "Я не хотів би говорити, що війна завершиться тоді, коли закінчаться ці люди, яких він відправляє на війну, – я вважаю, що війна має завершитися раніше. Але хтось має вправити мозок їхньому військово-політичному керівництву", – наголосив Президент.

 

 

15:08 Сили оборони на Донеччині звільнили село Яцьківка, розташоване на лівому березі ріки Оскіл, і встановили над ним повний контроль. Про це заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов на брифінґу у п'ятницю. Пан Громов також повідомив про складні бої на Бахмутському напрямку. Українське військо тримає вперту оборону; воїнам вдалося відновити раніше втрачені позиції південніше Бахмута.

 

 

14:24 Офіс Президента закликає ядерні держави публічно попередити Росію про катастрофічні наслідки у разі застосування атомної зброї проти України. Про це заявив радник керівника ОП Михайло Подоляк у інтерв’ю The Guardian. "Інші ядерні держави повинні дуже рішучо сказати, що тільки-но Росія навіть подумає про завдання ядерних ударів по чужій території (у цьому разі – по території України) – будуть швидкі ядерні удари у відповідь, щоб знищити ядерні пускові майданчики в Росії", – сказав Подоляк. На його думку, аналітичний потенціал оточення  президента Росії є вкрай низьким, і керівництво держави не розуміє всіх ризиків своїх дій та наслідків для самої РФ. "Важко робити прогнози, коли людина абсолютно ірраціональна", – констатував представник Банкової.

 

 

13:51 Печерський суд Києва постановив заарештувати колишніх міністра закордонних справ Костянтина Грищенка та міністра юстиції Олександра Лавриновича. Їх підозрюють у державній зраді – підготовці "Харківських угод". "За даними слідства, у квітні 2010 року підозрювані за попередньою змовою групою осіб з колишніми Президентом та прем'єр-міністром, діючи на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України, в порушення Конституції України, Закону України «Про міжнародні договори України», без фактичного розгляду проєкту Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території нашої держави заінтересованими органами та проведення обов’язкової правової експертизи, погодили її без зауважень. Внаслідок таких дій у квітні 2010 року було підписано та ратифіковано Угоду, якою на 25 років продовжено строк перебування Чорноморського флоту РФ на території України. Це створило сприятливі умови для подальшого переоснащення та модернізації озброєння Чорноморського флоту Російської Федерації, а також його збільшення на території АР Крим та м. Севастополя, замість виведення з України", – йдеться у повідомленні Офісу генерального прокурора. Наразі Грищенко і Лавринович переховуються від органів досудового розслідування за межами території України та оголошені у розшук.

 

 

13:29 Втрати ЗСУ у війні проти Росії становлять "трошечки більше 9 тисяч" військових, повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр: "Безумовно, у нас є Маріуполь, де ми до кінця не знаємо кількість загиблих. Це тисячі, але це точно не сотні тисяч. Якщо у них [ворога] більше 50 тисяч, то у нас ми називаємо цифру близько 9 тисяч, ну трошечки зараз вже більше, звісно".

 

 

13:07 Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі на зустрічі з міністрами енергетики України та США представив ініціативу створення безпекової зони навколо Запорізької АЕС. На зустрічі сторони обговорили необхідність та шляхи якнайшвидшої деокупації та демілітаризації Запорізької АЕС і її повернення під контроль легітимного оператора.

 

 

12:58 Українська розвідка має повну інформацію про колаборантів, які пішли на співпрацю із РФ на окупованих територіях. Про це йдеться у повідомленні Головного управління розвідки Міністерства оборони. "ГУР МО України повідомляє, що володіє повним спектром задокументованої інформації щодо колаборантів, які співпрацюють з окупантами, з детальним переліком “їхніх заслуг перед росією”. Відповідні списки було підготовлено на підставі інформації, здобутої оперативним шляхом, у тому числі за допомогою агентури в органах влади та силових структурах рф", – йдеться у повідомленні.

 

 

12:43 Росіяни масово мобілізують кримських татар у районах їхнього компактного проживання на окупованому півострові та спроваджують до військових комісаріатів. Про це йдеться у повідомленні організації Qırım Gayesi ("Кримська ідея"). "Згідно з оцінками правозахисників, кількість примусово мобілізованих із місць компактного проживання вже наближається або навіть перевищила тисячу осіб", – повідомили в організації.

 

 

12:11 У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України заявили, що причетних до псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях очікують санкції, кримінальне переслідування та суд, буде призупинено соціальні виплати, заарештовано рухоме та нерухоме майно. За колабораційну чи сепаратистську діяльність в умовах повномасштабного вторгнення причетним загрожує до 15 років позбавлення волі.

 

 

11:45 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся у США з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї. "Мій колега підтвердив повагу Китаю до суверенітету та територіальної цілісності України, а також неприйнятність застосування сили як засобу вирішення розбіжностей", – прокоментував Кулеба у twitter.

 

 

 

11:19 Сімнадцять американських конґресменів попросили міністра оборони Ллойда Остіна прискорити розгляд Пентаґоном запиту влади України на постачання великих бойових безпілотних літальних апаратів MQ-1C Grey Eagle. У листі, підписаному як республіканцями, так і демократами, йдеться про нещодавні перемоги України і додається, що "використання ефективніших безпілотних авіаційних систем на полі бою дозволить Збройним Силам України краще тримати оборону території, за яку вони так завзято билися". Ретельна оцінка ризиків не повинна здійснюватися за рахунок життів українців. План адміністрації Джо Байдена про постачання Україні чотирьох великих бойових безпілотників у червні зупинився через побоювання, що технічно новітнє обладнання з дронів потрапить у розпорядження російських військовиків. Технічне заперечення проти продажу було висунуте Управлінням зі захисту оборонних технологій – групою у складі Міністерства оборони, яка відповідає за захист дорогих військових технологій від противників.

 

 

10:55 Росіяни розпочали псевдореферендуми на окупованих територіях. Акції проходять за участі озброєних людей, пише видання "МОСТ". Бойовики ходять по всіх квартирах, вимагають у людей заповнювати бюлетені.

 

 

10:31 Росіяни завдали удару по Нікополю та Марганцю, повідомив голова Дніпропетровської обласної військово-цивільної адміністрації Валентин Резніченко. "У Марганці двоє людей, чоловік та жінка, загинули. За попередньою інформацією, ще дев'ятеро поранені, трьох із них рятувальники дістали з-під завалів... Пошкоджено вісім будинків, один – зруйновано".

 

 

10:13 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Протягом останніх трьох днів українські війська укріпили плацдарми на східному березі річки Оскіл у Харківській області. Росія після виведення своїх сил на початку місяця пробувала включити Оскіл у консолідовану лінію оборони.

• На півдні, в Донецькій області, тривають бої: українські війська на схід від річки Сіверський Донець атакують місто Лиман, яке Росія захопила в травні.

• Ситуація на полі бою залишається складною, але Україна тепер чинить тиск на території, які Росія вважає важливими для досягнення своїх військових цілей.

 

 

09:52 Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс вважає, що росіянам для оголошення результатів псевдореферендумів не потрібні навіть виборці. "Фальшиві референдуми. Будуть оприлюднені результати того, чого навіть не відбувалося. Сумніваюся, чи взагалі хоч когось покличуть голосувати. Їм це не знадобиться. Результат вже напевне вирішено. Такі інформаційні ігрища спрямовані на продовження подальшого незаконного вторгнення РФ", – прокоментувала Сіммонс.

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 56 060 (+550) осіб,

танків – 2254 (+18) од.,

бойових броньованих машин – 4796 (+20) од.,

артилерійських систем – 1355 (+14) од.,

РСЗВ – 326 (+8) од.,

засобів ППО – 170 (+1) од.,

літаків – 254 (+1) од.,

гелікоптерів – 219 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 950 (+9) од.,

автомобільної техніки – 3669 (+29) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 126 (+1) од.,

крилатих ракет – 240 (+0) од.

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському та Донецькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

66,0% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

27,7% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

61,0% автомобільної техніки (з них 1,5% за минулий тиждень),

44,0% артилерійських систем (з них 1,6% за минулий тиждень),

29,3% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

20,4% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

24,6% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень),

12,1% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

              

 

08:50 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує виконувати завдання з повної окупації Донецької області, організації оборони та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює наші позиції вздовж усієї лінії зіткнення, намагається відновити втрачені позиції, веде повітряну розвідку.

Ворог не припиняє завдавати ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирного населення. Загроза авіаційних та ракетних ударів російських окупантів залишається для всієї території України.

За минулу добу противник завдав 4 ракетні та 27 авіаційних ударів, здійснив понад 75 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по військових та цивільних об’єктах на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Від ворожих ударів постраждало понад 45 населених пунктів. Зокрема, Печеніги, Пришиб, Ярова, Спірне, Веселе, Бахмут, Мар’їнка, Красногорівка, Костянтинівка, Нескучне, Полтавка, Єгорівка, Безіменне, Кривий Ріг, Білогір’я, Запоріжжя, Білогірка, Первомайське, Миколаїв, Очаків, Високопілля, Сухий Ставок, Миролюбівка та Новогригорівка.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснив обстріли з танків, мінометів та артилерії різних калібрів:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Шалигіне, Миропільське, Волфине та Їздецьке Сумської області;

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Дубнівка, Гоптівка, Вовчанськ, Кам’янка та Куп’янськ;

на Краматорському напрямку – Маяки, Миколаївка, Діброва, Крива Лука, Пришиб та Сіверськ;

на Бахмутському напрямку – Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Зайцеве, Веселе, Білогорівка і Яковлівка;

на Авдіївському напрямку – Красногорівка, Опитне, Мар’їнка, Новомихайлівка;

на Новопавлівському напрямку – Вугледар, Золота Нива, Нескучне, Времівка, Новоукраїнка, Велика Новосілка;

на Запорізькому напрямку противник активних дій не проводив, разом з тим обстріляв з артилерії населені пункти Мала Токмачка, Нова Токмачка, Малі Щербаки, Зелене Поле, Залізничне та Рівнопілля.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів.

Противник продовжує зазнавати втрат, зокрема і серед керівного складу. За наявною інформацією, в результаті вогневого ураження в районі населеного пункту Сватове було поранено командира 144 мотострілецької дивізії 20 загальновійськової армії генерал-майора Цокова. Його евакуйовано 20 вересня поточного року.

З 19 по 20 вересня цього року до військового шпиталю у Ростові-на-Дону доставлено 105 тіл загиблих російських військовослужбовців, здійснюються підготовчі заходи прийняти ще 200 тіл найближчим часом.

Для поповнення втрат у живій силі противник продовжує примусову мобілізацію на тимчасово окупованих територіях. Так, у Горлівці, 19 вересня, представники 1 армійського корпусу затримали та забрали на військову службу десятьох чоловіків, не зважаючи ні на їхній вік, ні на стан здоров’я.

У період з 18 по 20 вересня цього року, у Луганському СІЗО, представники російської приватної компанії безуспішно намагались завербувати ув’язнених.

В рамках виконання заходів часткової мобілізації, окупаційна влада Криму заявила, що основну кількість резервістів планується набрати із числа працівників приватних охоронних підприємств, які мають досвід військової служби. У Севастополі деякі фірми вже отримали вказівку підготувати списки усіх співробітників, які підпадають під вимоги.

Також відомо про достроковий випуск у Смоленську курсантів випускних курсів військової академії протиповітряної оборони збройних сил російської федерації імені маршала Василевського, та їх подальше розміщення на посади у військах.

На базі московського загальновійськового командного училища, у період з 26 вересня по 24 жовтня, російське військове керівництво планує провести збори з громадянами, які перебувають у запасі.

За добу підрозділи Сил оборони відбили атаки противника в районах населених пунктів Куп’янськ, Спірне, Майорськ, Зайцеве, Авдіївка, Новомихайлівка, Опитне та Кам’янка.

Авіація Сил оборони уразила 25 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та 6 позицій зенітних ракетних комплексів.

Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони, на різних напрямках, знищили гелікоптер Мі-8 та 9 БпЛА окупантів.

Ракетні війська і артилерія за минулу добу завдали вогневого ураження, зокрема, по 6 пунктах управління, 4 районах зосередження особового складу та військової техніки, 3 позиціях ППО, 3 - артилерії, а також 3 складах боєприпасів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Жорсткий підхід Кремля до часткової мобілізації може успішно задовольнити внутрішню квоту Кремля щодо мобілізованого персоналу, але навряд чи приведе до створення ефективних солдатів і викликає значну внутрішню реакцію за незначну вигоду.

• Кремль відверто не дотримується обіцяних умов часткової мобілізації.

• Квоти Кремля, ймовірно, змусять місцевих чиновників мобілізувати чоловіків незалежно від їхнього військового статусу та, ймовірно, стимулюватимуть мобілізацію етнічно неросійських та іммігрантських громад непропорційно високими темпами.

• Ймовірно, Кремль, здійснивши дуже непопулярний серед російських націоналістів і мілітарних блогерів обмін ув’язненими з Україною того самого дня, коли Путін оголосив про часткову мобілізацію, намагався його приглушити,

• Переговори МАГАТЕ навколо Запорізької АЕС навряд чи суттєво покращать ситуацію на АЕС і можуть дати можливість російським військам влаштовувати провокації.

• Ймовірно, 22 вересня українські війська продовжили обмежені контрнаступальні дії вздовж межі Харківської  та Луганської областей і наступали на Лиман.

• Українські військові зберігали оперативну мовчанку щодо українських наземних атак у Херсонській області 22 вересня та повторили, що українські сили проводять кампанію на оперативному рівні в Херсонській області.

• 22 вересня російські війська провели обмежені наземні атаки вздовж лінії фронту на Донеччині.

• 22 вересня російські війська не проводили підтверджених наземних атак на захід від Гуляйполя та продовжували типові удари на заході Запорізької області..

• Російські окупаційні сили спішно створюють умови для проведення фіктивних референдумів з анексії по всій окупованій Україні з 23 по 27 вересня.

• Російські чиновники створили виборчі дільниці у деяких районах Росії – нібито для того, щоб переміщені (у багатьох випадках викрадені) українські мешканці окупованих територій могли "проголосувати".

• Російські окупаційні чиновники в Україні, ймовірно, очікують, що після незаконної анексії Кремлем окупованих українських територій їм доведеться надавати персонал для виконання російських регіональних квот мобілізації.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України – підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Протягом дня по наших позиціях та населених пунктах вздовж лінії фронту і глибше, в тилу, нанесено 5 авіаційних і 1 ракетний удар.

З реактивної системи залпового вогню “Смерч” обстріляно прибережну смугу Куцурубської територіальної громади. Без людських втрат.

Нашою авіацією нанесено 13 ударів по ворогу, силами протиповітряної оборони в Миколаївському та Баштанському районах збито 5 дронів-камікадзе, скерованих ворогом по наших позиціях.

Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано близько 280 вогневих завдань, в тому числі із ураження 2 пунктів управління в Бериславі та Новій Каховці, 3 осередків ворожих сил та техніки в Херсонському й Каховському районах, 1 складу з боєприпасами – в Бериславському. Намагання ворога з настанням темряви спрямувати колонну військової техніки по Каховському мосту зупинено контрольним вогневим ураженням. Результати дорозвідуються.

Наразі підтверджені втрати ворога складають 18 рашистів, 3 крупнокаліберні гаубиці «Мста-Б» та «Мста-С», 2 танки та 2 одиниці іншої авто-бронетехніки.

Підтверджено результативне ураження напередодні понтонної переправи в районі Львового.

Корабельне угруповання ворожого флоту в Чорному морі поповнилось до 14 одиниць. Відтепер на бойовому чергуванні 3 надводних і 1 підводний ракетоносій із загальною кількістю 28 «Калібрів».

 

 

00:11 Росіяни 22 вересня знову завдали ракетного удару по Печенізькій дамбі на Харківщині. Про це Печенізький селищний голова Олександр Гусаров розповів у коментарі "Укрінформу". "Приділяємо увагу деокупованим територіям. У дев’яти селах громади відсутнє електропостачання, є певні проблеми з логістикою. Багато інших проблем. Відновлюємо комунікацію та вибудовуємо повноцінно роботу громади. І, звичайно, готуємося до складної зими", – додав Гусаров.

 

 

23.09.2022