176-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:11 Неподалік від аеродрому "Бельбек" в окупованому Криму у Севастополі ввечері 18 серпня пролунали вибухи. Як повідомляють місцеві телеґрам-канали, невдовзі після вибухів на аеродром помчали пожежні машини та карети "швидкої допомоги". Намісник Росії у Севастополі Міхаїл Развожаєв підтвердив інформацію про вибухи. Він ствердив, що біля Севастополя збили безпілотні літальні апарати.

 

22:54 Головне управління розвідки Міністерства оборони отримало нові підтвердження інформації про підготовку окупантами провокації на території ЗАЕС на 19 серпня. "Зокрема, ліцензованому персоналу (який виконує свої функції на основі виданої Держатомінспекцією ліцензії) наказано залишатися вдома. На територію станції допускатиметься невелика частина оперативного персоналу. 18 серпня на вечірньому зібранні керівництва ЗАЕС були відсутні представники росатому. При тому, що з моменту окупації співробітники росатому в обов’язковому порядку були присутні на всіх подібних нарадах. На цей момент вони взагалі залишили територію ЗАЕС. Враховуючи кількість зброї, яка наразі знаходиться на території атомної станції, а також неодноразові провокативні обстріли, є висока вірогідність проведення масштабного теракту на ядерному об’єкті", - застерегли у розвідці.

 

22:20 З боку окупованого Енергодара та прилеглих поселень зауважили рух ворожої техніки. Про це повідомив голова Нікопольської районної військово-цивільної адміністрації Євген Євтушенко. "Рух техніки на протилежному [від Нікополя] березі водосховища. Жителі прибережних територій (міста, села, селища), прошу вас перебувати в бомбосховищі, або дотримуватись правила двох стін", - написав він.

 

22:01 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Президент Володимир Зеленський, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та генсек ООН Антоніу Ґутерреш під час зустрічі у Львові у четвер, 18 серпня, скоординували не просто позиції, а свої дії з ключових питань, і ніхто Україну не схиляв до поступок на користь РФ. "Підозрюю, що до завершення цієї війни від координації та рішень цієї трійці залежатиме вирішення багатьох проблем дипломатичним шляхом. Між ними є порозуміння, це головне. Президенти та генеральний секретар скоординували не просто позиції, а свої дії з ключових питань: зерновий коридор, ЗАЕС, звільнення наших полонених. Ідеться не просто про те, що поговорили, а домовилися, хто що робить", - сказав Кулеба у відеоблозі. "Ніхто нас не схиляв до поступок на користь Росії. Якщо знову полетить якась "зрада" у соцмережах, то одразу хочу сказати, що такого не було", - запевнив Кулеба.

 

21:31 Президент України Володимир Зеленський не довіряє Росії, тому переговори з росіянами можна буде вести лише після виведення військ з усіх окупованих українських територій. Про це Зеленський заявив на пресконференції за результатами зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом та генсеком ООН Антоніу Гутеррешем у Львові, повідомляє "Укрінформ". "Пан Президент Ердоган сказав, що продовольча ініціатива дає можливість стати дипломатичним вікном домовленості щодо майбутнього припинення війни між Україною та росією. Я сказав свою думку пану президенту Туреччини: що віри немає російській федерації. Вважаю, що у цьому вікні російська зброя, і тому дуже здивований, що вони готові до якогось миру. Не можуть люди, які вбивають, гвалтують, щоденно крилатими ракетами б'ють по наших цивільних містах, цивільній інфраструктурі, - не можуть хотіти миру. Тож спочатку, мені здається, вони повинні звільнити наші території", - сказав Зеленський.

 

21:05 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш має намір призначити бразильського генерала Карлоса душ Сантуша Круза керівником місії з розслідування вибуху в Оленівській в’язниці 29 липня, пояснивши своє рішення тим, що "генерал Сантуш Круз – шанований військовий з більш як 40-річним досвідом роботи в галузі національної та міжнародної громадської безпеки і військової служби, у тому числі як командувача миротворчими операціями ООН"

 

20:45 В районі російського села Тимонове на Білгородщині (25 км від кордону з Україною і 90 км від фронту) горить склад із боєприпасами, чути детонаційні вибухи. Мешканців двох сусідніх сіл евакуюють на безпечну відстань.

 

19:59 Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган висловив стурбованість ситуацією на Запорізькій АЕС і підтримку позиції України: “Нас хвилюють сутички на АЕС. Ми не хочемо пережити новий Чорнобиль. Ми на боці України і будемо на її боці й надалі”

 

18:50 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територіями Луганської та Донецької областей, утриманні захоплених районів Херсонської та частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, відновленні боєздатності підрозділів, що зазнали втрат, а також недопущенні можливого контрнаступу Силами оборони.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка залишилась без суттєвих змін. Ворог здійснив обстріли із ствольної артилерії в районах населених пунктів Студенок, Павлівка та Велика Писарівка Сумської області.

На Харківському напрямку противник намагається утримати зайняті позиції, провести заходи відновлення боєздатності підрозділів, що зазнали втрат, поповнити запаси логістичного забезпечення військ. Поповнив угруповання батальйонною тактичною групою та розгорнув додаткові комплекси радіоелектронної боротьби.

Задіяв танки, ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню для обстрілів районів населених пунктів Уди, Калинове, Слатине, Дергачі, Питомник, Базаліївка, Руська Лозова, Руські Тишки, Черкаські Тишки, Петрівка, Кутузівка, Старий Салтів, Іванівка, Гусарівка, Печеніги, Леб’яжє, Коробочкине, Стара Гнилиця, Слобожанське, Чепіль та Великі Проходи. Також окупанти завдали авіаударів неподалік Верхнього Салтова, Старого Салтова і Баранівки.

На Словʼянському напрямку ворог здійснив обстріли із ствольної та реактивної артилерії поблизу Грушувахи, Великої Комишувахи, Краснопілля, Дібрівного, Вірнопілля, Бражівки, Червоного, Адамівки, Мазанівки, Норцівки, Долини та Богородичного.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли біля Сіверська, Серебрянки, Роздолівки, Григорівки, Спірного, Верхньокам’янського, Званівки, Івано-Дар’ївки, Федорівки, Берестового, Веселого та Кривої Луки. Окрім того, ворог завдав авіаудару неподалік Спірного.

Окупанти здійснили безуспішну спробу наступу на напрямку Миколаївка – Виїмка. Зазнали втрат та відступили.

На Бахмутському напрямку ворог обстрілював із танків та артилерії різних типів райони населених пунктів Бахмут, Соледар, Зайцеве, Яковлівка, Кодема, Білогорівка, Вершина та Залізне. Задіяв авіацію для ударів по районах Соледара, Бахмута, Яковлівки, Зайцевого, Покровського, Веселої Долини та Білогорівки.

Наступальними та штурмовими діями противник намагався прорвати оборону наших військ та просунутися з районів Володимирівки, Покровського, Клинового, Семигір’я і Гольмівського у напрямку міста Бахмут. Успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку із танків, ствольної та реактивної артилерії вогневого впливу зазнали райони населених пунктів Авдіївка, Мар’їнка, Красногорівка, Піски, Опитне, Первомайське, Невельське, Кам’янка, Веселе, Новобахмутівка, Нетайлове, Нью-Йорк та Юр’ївка.

Російські окупанти задіяли авіацію для ударів безпосередньо по населеному пункту Красногорівка.

Ворог здійснив невдалі спроби покращення тактичного положення на напрямках Верхньоторецьке – Камʼянка, Новоселівка Друга – Авдіївка, Піски – Первомайське та Лозове – Первомайське.

На Новопавлівському напрямку зафіксовано обстріли поблизу Павлівки, Володимирівки, Великої Новосілки, Вугледара, Времівки, Новомихайлівки, Пречистівки та Золотої Ниви. Також окупанти завдали авіаудару неподалік Вугледару.

Наступальними діями ворог намагався покращити тактичне положення на напрямку Тарамчук – Водяне. Отримав жорстку відсіч та відступив.

На Запорізькому напрямку не припинялись обстріли із усіх наявних засобів вогневого ураження по лінії зіткнення. Противник задіяв авіацію біля Щербаків, Залізничного та Новоандріївки.

На Південнобузькому напрямку підрозділи противника продовжують зосереджувати зусилля на утриманні зайнятих позицій та недопущенні створення Силами оборони сприятливих умов для проведення контрнаступальних дій.

Окупанти посилили угруповання силами до двох батальйонних тактичних груп за рахунок резерву та переміщення окремих підрозділів з інших напрямків.

Ворог завдав авіаударів біля Білогірки, Білої Криниці та Лозового. Велику увагу приділяє веденню повітряної розвідки БпЛА.

В готовності до застосування високоточної зброї перебувають два ворожих носії крилатих ракет морського базування.

Українські захисники завдають втрат російським окупантам на всіх напрямках, де тривають активні бойові дії.

 

18:40 Володимир Зеленський, Реджеп Таїп Ердоган і Антоніу Ґуттеріш відбули переговори у Львові у Палаці Потоцьких. Зустріч тривала 40 хвилин, свідчить турецька аґенція Anadolu

 

17:38 Президент України Володимир Зеленський назвав зустріч із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом "вагомим меседжем підтримки". Голова держави висловив подяку Турецькій Республіці за незмінну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України. Під час зустрічі було наголошено на зацікавленості в тому, щоб Туреччина й надалі залишалася надійним партнером України. Лідери обговорили весь комплекс двосторонніх відносин і погодилися, що подальше розширення співпраці між державами посилить обидві сторони. Президент відзначив провідну роль Туреччини й особисто Реджепа Таїпа Ердогана в започаткуванні зернової експортної ініціативи. Голова Української держави зазначив, що вона допомагає подоланню глобальної продовольчої кризи. Лідери також обговорили ситуацію навколо Запорізької АЕС і ядерний шантаж з боку РФ, дії якої загрожують катастрофою і Україні, і всьому світу. Зеленський наголосив, що російський ядерний шантаж на Запорізькій АЕС є одним із найбільших ризиків, які створила війна Росії проти України. "Росія повинна вивести свої війська зі станції негайно", – наголосив Президент України. 

 

 

17:11 Національна енергетична компанія "Енергоатом" заявила, що зупинка роботи Запорізької атомної станції окупантами наблизить сценарій радіаційної катастрофи. "Через відключення генераторів ЗАЕС від енергосистеми України їх не можна буде використовувати для роботи на власні потреби охолодження палива у разі знеструмлення станції. Це наблизить можливий сценарій радіаційної катастрофи на найбільшій атомній електростанції Європи – Запорізькій АЕС", – наголосили в "Енергоатомі", коментуючи наміри росіян від’єднати ЗАЕС від енергосистеми України, аби підключити її до Криму.  В НАЕК підкреслили: якщо ЗАЕС не матиме зв’язку з українською енергосистемою, то перейде в режим блекауту. "Саме так здійснюється ядерний тероризм. І рашисти тероризують та шантажують не лише Україну, а й увесь цивілізований світ, крок за кроком знищуючи можливості захисту ЗАЕС від радіаційної аварії. Потрібно негайно вивести російські війська з території ЗАЕС і повернути її під повний контроль України! Тільки це зможе гарантувати безпечне функціонування атомного об’єкту", – заявили в "Енергоатомі".

 

16:49 Пресова служба Президента України оприлюднила подробиці зустрічі Володимира Зеленського із генеральним секретарем ООН Антоніу Ґутеррішем у Львові. Як повідомили на Банковій, Зеленський відзначив ключову роль ООН та особисто Ґутерріша у процесі розблокування українських портів для експорту продовольства. "Україна готова й надалі бути гарантом глобальної продовольчої безпеки", – наголосив Президент.

Під час переговорів особливу увагу було приділено питанню незаконної та примусової депортації громадян України до РФ та захисту українців, яких незаконно утримують у Росії. "Прошу вас особисто сприяти отриманню представниками ООН постійного безперешкодного доступу до депортованих українців", – закликав Зеленський. Президент наголосив на важливості сприяння з боку ООН у звільненні з полону українських військовослужбовців і медиків, яких утримує Росія. Він також зробив акцент на необхідності дотримання норм Женевських конвенцій щодо військовополонених, особливо в контексті утримання Росією людей у так званих фільтраційних таборах.

Голова держави окремо поінформував Генерального секретаря ООН про ядерний шантаж РФ на Запорізькій АЕС, зазначивши, що цей свідомий і цинічний терор з боку агресора може мати катастрофічні наслідки для України та всього світу. Зеленський наголосив, що Організація Об’єднаних Націй має забезпечити безпеку цього стратегічного об’єкта, його демілітаризацію та повне звільнення від російських військ. Президент і Генеральний секретар ООН погодили параметри можливої місії МАГАТЕ на Запорізьку атомну станцію. Вона має бути здійснена в легальний спосіб через вільну від окупантів територію.

Антоніу Ґутерріш повідомив про роботу над направленням місії ООН для встановлення фактів в Оленівці. Володимир Зеленський запропонував включити до мандату місії питання дотримання російською стороною домовленостей, досягнутих в контексті виведення українських захисників з "Азовсталі", а також передбачити забезпечення безпеки та прав усіх наших військовополонених. 

 

 

16:20 Кількість жертв ракетного удару по триповерхівці в Салтівському районі, завданого ввечері 17 серпня, зросла до дванадцяти, частина жертв – літні люди та люди з інвалідністю. Про це повідомило ГУ ДСНС у Харківській області. "На жаль, станом на 15:00 відомо про 12 загиблих осіб. Всі вони є цивільними. Багато з них похилого віку і з обмеженими можливостями. Жодного військового об'єкту поруч зі зруйнованим будинком немає", - йдеться у повідомленні. У ДСНС наголосили, що аварійно-рятувальні роботи і пошук загиблих тривають. У середу ввечері російська ракета "Іскандер" влучила у триповерховий житловий будинок в Салтівському районі Харкова; внаслідок удару будівля повністю зруйнована, там почалася масштабна пожежа. Як інформувала обласна адміністрація, зруйнована будівля – колишній гуртожиток для людей із вадами слуху; наразі це просто житлова будівля. 

 

15:59 Російські медіа на тлі візиту Ердогана до Львова поширюють повідомлення про те, начебто турецький лідер запропонує Президентові Зеленському пряму очну зустріч із Владіміром Путіним. При тому вони посилаються, зокрема, на A Haber, хоч у реальному повідомленні про Путіна нема і згадки. Між тим, турецька редакція CNN у статті, присвяченій візитові, в останньому абзаці згадала про те, що Путін натякав, начебто може зустрітися із Зеленським у Сочі ("згідно з повідомленнями, які ми отримали з російських джерел").

 

15:40 У Львові почалася зустріч Президента України Володимира Зеленського із турецьким лідером Реджепом Таїпом Ердоганом. Переговори проходять у палаці Потоцьких.

 

 

15:39 Волонтерський  фонд Сергія Притули купив для Збройних Сил України повний пакет послуг фінського космічного супутника дистанційного зондування Землі компанії ICEYE, яка більше року надаватиме ЗСУ доступ до бази даних супутникових знімків всього свого сузір'я супутників. Роздільна здатність зображень – менш як 1 метр на піксель. Притула повідомив, що послуги придбані за 600 млн грн, які українці зібрали на купівлю безпілотників Bayraktar (які турецький виробник після цього Україні подарував), і що проєкт здійснився завдяки допомозі українсько-американського бізнесмена Максима Полякова.

У рамках угоди ICEYE, що володіє 21 супутником із застосуванням радарів із синтетичною апертурою (SAR), найбільшим у світі угрупованням такого типу, передасть повні можливості одного зі своїх пошуково-рятувальних супутників, які вже знаходяться на орбіті, для використання урядом України в реґіоні. Супутником буде керувати ICEYE.  Доступ до бази дозволить Збройним Силам України отримувати радіолокаційні супутникові зображення критичних місць із високою частотою переглядів ділянок.

На відміну від традиційних супутників спостереження Землі, супутники радіолокаційного зображення ICEYE можуть формувати зображення ділянок Землі з високою роздільною здатністю вдень, вночі та через хмарний покрив, вони можуть збирати зображення та дані з будь-якої частини Землі кілька разів на день з необхідною надійністю для прийняття важливих рішень.

 

Кримський міст (знимка ICEYE; тут в одному пікселі 20 метрів)

 

Так виглядає кримська розв'язка перед мостом з анонсованою роздільчою здатність 1 піксель = 1 метр (знимка Google) 

 

14:51 У межах робочої поїздки до Львівської області Президент України Володимир Зеленський відвідав Національну академію Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Під час спілкування із викладачами і студентами Зеленський підкреслив те, що за час війни понад 1,5 тис. випускників і викладачів закладу було відзначено державними нагородами; 32 офіцери були удостоєні звання Героя України, дев’ятеро з них – посмертно. "Україна завжди пам'ятатиме своїх воїнів, своїх героїв, які віддали життя за свободу нашого народу", – сказав голова держави. Володимир Зеленський висловив особливу подяку викладачам, які з перших днів повномасштабного вторгнення Росії увійшли до складу зведених стрілецьких батальйонів, сформованих на базі академії, та хоробро захищали підступи до Києва. "Ефективна оборона Києва стала однією з героїчних сторінок історії академії та надихатиме майбутні покоління українських курсантів, які навчатимуться саме тут, у місті Лева, у соборній, вільній і незалежній Україні", – наголосив він.

 

14:37  Президент України Володимир Зеленський відвідав українських військовослужбовців у лікарні на Львівщині. Про це голова держави повідомив у Facebook. "Львівщина. Лікарня, де надають медичну допомогу військовим. І наші герої. Ті, хто щодня доводить: Росія не переможе в цій війні. Дякую, що захищаєте українську землю!" – заявив Президент.

 

 

13:40 Російське командування погрожує зупинити роботу Запорізької атомної електростанції. Про це заявив начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ Іґорь Кірілов, повідомляє російське пропагандистське агентство РІА Новості. "Може бути розглянуто питання про виведення в "холодний резерв" 5 і 6 енергоблоків, що призведе до зупинки Запорізької АЕС", – заявив генерал-лейтенант окупантів. Кірілов повідомив, що роботу ЗАЕС буде зупинено "в разі продовження негативного розвитку ситуації, пов'язаної з обстрілами атомної станції Україною".  

 

11:22 "Укрпошта" випустить марку до Дня Незалежності – "Вільні, Незламні, Непереможні". Тираж марки становитиме 1 мільйон примірників; деталі оголосять напередодні 24 серпня.

 

10:54 Уночі російські окупанти завдали ракетного удару по Запоріжжю з Василівського району, повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух. "За попередньою інформацією, окупант застосував ракетні системи залпового вогню. Чотири ракети поцілили в об’єкт інфраструктури в Шевченківському районі. Об’єкт зазнав незначних руйнувань", – написав Старух у телеграм.

 

10:38 Ліз Трасс, нинішня очільниця МЗС Великої Британії, з величезним відривом випереджає колишнього міністра фінансів Ріші Сунака у партійних виборах за посаду лідера Консервативної партії та прем'єр-міністра, свідчить опитування Sky News.

За неї віддали свій голос 68% із тих 57%, що вже проголосували; а з тих, що збираються голосувати, за неї 44% проти 29% за Сунака і 26% невизначених. В цілому це має забезпечити їй майже вдвічі більшу підтримку, ніж Сунакові: 66% проти 34%.

 

 

Якби Джонсон все ж брав участь у виборах разом із Сунаком та Трасс, то переконливо би їх виграв з 46% голосів, вдвічі випереджаючи і Трасс (24%) і Сунака (23%): 55% рядових консерваторів заявили, що депутати-консерватори не мали рації, змусивши Джонсона піти у відставку, і тільки 40% підтримали це рішення.

 

10:16 Минула ніч стала однією з найтрагічніших для Харківщини за весь час війни. Протягом ночі росіяни завдавали масованих ракетних ударів по місту, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Вчора ввечері, біля пів десятої, російська ракета (імовірно "Іскандер") влучила у триповерховий житловий будинок у Салтівському районі. Будинок майже повністю зруйнований, під завалами загинули 7 людей, 17 – поранені.

Нині зранку, приблизно о 04:30, ворог здійснив пуски ще 7 ракет С-300 з Бєлгорода в напрямку Харківщини. Зафіксовані влучання ракет в Холодногірському та Салтівському районах Харкова. Пошкоджено будівлі, об'єкти інфраструктури, спалахнули пожежі. 

У Слобідському районі Харкова одна з ракет влучила в 4-поверхове приміщення гуртожитку, дві людини загинули, 18 поранені.

Близько четвертої ранку ворог завдав ракетного удару і по м. Красноград. Зруйновані житлові будинки, більше 10 будівель пошкоджено. Дві людини загинули, двох поранено.

 

10:01 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 44 300 (+200) осіб,

танків – 1889 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 4179 (+17) од.,

артилерійських систем – 1010 (+17) од.,

РСЗВ – 265 (+2) од.,

засобів ППО – 136 (+0) од.,

літаків – 234 (+1) од.,

гелікоптерів – 197 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 793 (+1) од.,

автомобільної техніки – 3061 (+7) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 93 (+0) од.,

крилатих ракет – 190 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Донецькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

55,3% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

24,1% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

51,0% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

32,8% артилерійських систем (з них 1,1% за минулий тиждень),

23,8% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

18,8% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

22,1% гелікоптерів (з них 0,4% за минулий тиждень),

9,7% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Значні втрати російських основних бойових танків в Україні, мабуть, частково пов’язані з тим, що Росія не спромоглася встановити та належним чином застосувати відповідний динамічний захист броні. При правильному використанні динамічний захист знижує ефективність підлітаючих снарядів ще до того, як вони влучать у танк. Це свідчить про те, що російські сили не виправили культуру неякісного використання динамічного захисту, що проявилося ще в Першій чеченській війні 1994 року.

Цілком імовірно, що багато російських танкових екіпажів не мають достатньої підготовки, щоби обслуговувати динамічний захист, що призводить або до поганої підгонки вибухових елементів, або взагалі до їхньої відсутності. Ці недоліки, ймовірно, сприяють поширеним випадкам катапультування вежі, які добре задокументовані на відео очевидців з України.

Під час війни російські командири не змогли забезпечити достатню бойову дисципліну, застосування динамічного захисту є прикладом. Кумулятивний ефект цих провалів, очевидно, є суттєвим чинником низької ефективності російських сил.

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територіями Луганської та Донецької областей, утриманні тимчасово захоплених районів Херсонської та частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, створенні сприятливих умов для відновлення наступу на окремих напрямках, а також блокуванні морських комунікацій України у Чорному морі.

Тривають авіаційні та ракетні удари по військових і цивільних об’єктах на території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях.

Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати підрозділи збройних сил російської федерації в прикордонних районах Брянської та Курської областей з метою сковування дій підрозділів Сил оборони.

Ворог здійснив обстріли із ствольної артилерії в районах населених пунктів Вовківка, Яструбине та Попівка Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник продовжує ведення бойових дій з метою утримання зайнятих раніше рубежів та недопущення наступу Сил оборони України.

На Харківському напрямку ворог здійснив вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Карасівка, Петрівка, Базаліївка, Ртищівка, Дуванка, Іванівка, Мосьпанове, Лісне, Великі Проходи, Питомник, Гусарівка та Чепіль.

Здійснив дистанційне мінування місцевості неподалік Леб’яжого.

На Слов’янському напрямку противник обстріляв із артилерії райони Великої Комишувахи, Вірнопілля, Адамівки та Довгенького.

На Краматорському напрямку ворог обстрілював із танків та реактивних систем залпового вогню райони Слов’янська, Краматорська, Спірного, Донецького, Івано-Дарʼївки, Сіверська, Званівки та Райгородка. Завдав авіаційного удару біля Веселого.

Вів наступ у напрямку Миколаївка – Виїмка, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли біля Бахмута, Соледара, Роздолівки, Кодеми та Майорська.

Окупанти вели наступ у напрямках Володимирівка – Соледар, Покровське – Бахмутське, Покровське – Бахмут, Клинове – Бахмут, Семигір’я – Зайцеве, Семигір’я – Кодема та Гольмівський – Зайцеве. На жодному з напрямків наступу загарбники не досягли жодних позитивних результатів та з втратами відійшли.

На Авдіївському напрямку ворог здійснював обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків поблизу Авдіївки, Мар’їнки, Олександрополя, Пісків, Первомайського та Опитного.

Вів наступ на напрямку Лозове – Первомайське, успіху не мав, відійшов.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник веде оборону зайнятих районів. Обстрілював райони населених пунктів Новосілка, Новомихайлівка, Богоявленка, Степногірськ, Шевченко, Бурлацьке, Залізничне, Гуляйпільське, Лукʼянівське, Преображенка, Полтавка.

Вів повітряну розвідку БпЛА біля Полтавки, Гуляйполя, Малинівки, Зеленийого Гаю, Щербаків та Новояковлівки.

Намагався вести штурмові дії у напрямку Єгорівка – Шевченкове, успіху не мав, відійшов.

На Південнобузькому напрямку війська противника основні зусилля зосереджують на утриманні зайнятих районів та сковуванні дій Сил оборони України.

Обстріли зафіксовано неподалік населених пунктів Миколаїв, Степова Долина, Луч, Посад-Покровське, Галицинове, Олександрівка, Мирне, Широке, Квітневе, Киселівка, Кобзарці, Первомайське, Кавказ, Мурахівка, Андріївка, Осокорівка, Іванівка та Трудолюбівка.

Противник завдав авіаударів біля Білої Криниці, Благодатного, а також балки Хутірської.

Вів повітряну розвідку БпЛА в районах населених пунктів Білогірка, Лозове, Первомайське, Олександрівка, Трудолюбівка, Осокорівка та Іванівка.

За наявною інформацією, в готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування.

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

Російське військове керівництво неправдиво заявляє, що останні атаки на російські військові об’єкти в Криму є терористичними атаками, щоби відвернути заклики визнати Росію державою – спонсором тероризму.

• Російські війська здійснили декілька невдалих штурмів поблизу межі Харківської та Донецької областей у тактично складних лісових районах.

• Російські війська продовжували безуспішно атакувати населені пункти на південний схід від Сіверська.

• Російські війська провели кілька штурмів на північний схід і південь від Бахмута і, ймовірно, намагаються покращити тактичні позиції поблизу Горлівки.

• Російські війська досягли обмежених успіхів на північний захід від Донецька та поблизу адміністративної межі Запорізької та Донецької областей.

• Ймовірно, російські війська готуються захищати свої наземні лінії комунікацій у трикутнику Мелітополь–Токмак–Бердянськ шляхом мінування населених пунктів на східній лінії фронту в Запорізькій області.

• Суб'єкти РФ продовжують формувати нові добровольчі загони та рекламувати контрактну службу, стикаючись із проблемами набору.

• Російська окупаційна влада намагається посилити заходи контролю на окупованих територіях в умовах зростання партизанської активності.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог на своїх облаштованих рубежах оборони, не має суттєвих змін у кількості, і щодня втрачає в якості морально-психологічного стану.

Силами мотострілкового взводу за підтримки реактивної системи залпового вогню ворог намагався приховано захопити наш спостережний пункт. Відкритим вогнем був зупинений та ретирувався.

Продовжив практику авіаційних ударів по наших позиціях вздовж лінії зіткнення. Тричі атакував. Успіху не мав.

Застосував 2 протирадіолокаційні ракети для знищення нашої системи протиповітряної оборони. Результат мав прикрий.

Чотириразово за день ворог атакував Зеленодольську громаду Криворіжжя важкою ствольною артилерією та двічі гатив з «Граду». На щастя всі снаряди впали у відкриту місцевість. Без людських втрат.

Наша авіація продовжувала практику атак опорних пунктів та районів зосередження ворожої сили, озброєння та техніки. Такі ураження нанесено в районі Нововознесенського та Олександрівки, відповідно.

В рамках виконання ракетно-артилерійськими підрозділами вогневих завдань, ворог втратив 29 рашистів, самохідну гармату 203-го калібру «Піон», 5 одиниць броньованої та автомобільної техніки, а також склад постачання боєкомплекту в Білогірці.

Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

В Чорному морі корабельне угруповання ворожого флоту практично не має змін, продовжує тримати напоготові 2 ракетоносії з 16 «Калібрами» та 1 вдк.

Тож залишається вірогідність ракетних ударів та обстрілів на рівні – висока, мінна небезпека у прибережних зонах – підвищена – на морі триває шторм, міни можуть дрейфувати, зокрема й до берегу.

 

00:35 Президент України Володимир Зеленський заявив у своєму вечірньому зверненні: найважчі бойові дії ведуться на Авдіївському та Бахмутському напрямках і на Харківщині. У Запорізькій області в деяких районах півдня країни окупанти намагаються покращити своє становище, але Зеленський сказав, що "стратегічно це безнадійно для них". "Українські воїни крок за кроком знищуватимуть потенціал окупантів, і настане день, коли ворог згине і на Запоріжжі, і на півдні, і на сході країни, і в Криму. Окупанти згинуть як роса на сонці, і наша оборона є й буде цим сонцем", – заявив Президент.

 

18.08.2022