149-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:11 Президент України Володимир Зеленський привітав досягнення домовленостей про експорт українського зерна. "Нарешті є шанс знизити гостроту продовольчої кризи, яку спровокувала Росія. Є шанс не допустити глобальної катастрофи – голоду, який міг призвести до політичного хаосу в багатьох країнах світу, зокрема в країнах, які нам допомагають", - сказав Зеленський у вечірньому зверненні. Президент також підкреслив, що це "чергова демонстрація того, що Україна здатна вистояти в цій війні".

 

23:36 Європол офіційно заявив, що у вчорашньому коментарі представника Європолу Ян Оп Ген Оорт про випадки торгівлі вогнепальною зброєю та іншими товарами військового призначення з України на чорному ринку, йшлося про потенційну загрозу контрабанди зброї, а не конкретні випадки: "Потенційна загроза, яка спостерігалася в зонах бойових дій у минулому, полягає в тому, що вогнепальна зброя може потрапити в чужі руки. Стосовно війни в Україні Європол попередив, що розповсюдження вогнепальної зброї та вибухівки в Україні може призвести до збільшення вогнепальної зброї та боєприпасів, які потрапляють до ЄС через встановлені контрабандні маршрути або онлайн-платформи. Ця загроза може бути ще більшою після завершення конфлікту."

 

23:36 Через російську війну Україна вибула із двадцятки найбільших виробників сталі у світі. Про це повідомляє Укрметалургпром, покликаючись на статистику Worldsteel. За перші пів року Україна виробила 4,54 млн тонн сталі, а минулого року за той же період видала майже 11 млн тонн. Падіння склало 58,19%; Україна тепер 21-ша.

 

22:42 Міністерство закордонних справ України привітало укладення угоди про розблокування українського експорту. "Ініціатива повністю враховує безпекові інтереси південних регіонів України та гарантує сильні позиції ЗСУ в Чорному морі - контроль за всією діяльністю в українських територіальних водах здійснюватиме лише Україна", - заявили у зовнішньополітичному відомстві. МЗС зазначає, що угода дозволить розблокувати понад 20 мільйонів тонн зерна, підтримає економіку України, забезпечить розвиток українського сільськогосподарського сектору, а також сприятиме запобіганню глобальній продовольчій кризі. Офіційний Київ розраховує на подальші активні зусилля ООН задля імплементації домовленості, "зокрема забезпечення дотримання Росією своїх зобов‘язань в рамках безпечного функціонування зернового коридору".

 

21:55 Президент України Володимир Зеленський у інтерв'ю The Wall Street Journal виступив проти замороження конфлікту з Росією. "Замороження конфлікту з Росією означає паузу, котра дає Росії перерву на відпочинок. Ця пауза не піде на те, щоб змінити свою геополітику або ж відмовитися від претензій на колишні радянські республіки", - заявив Зеленський. Голова держави передбачає, що Росія відпочине собі два чи три роки, а потім знову захопить дві області й скаже: "Заморожуймо конфлікт". "Росія продовжить іти далі і далі. Сто відсотків!" - сказав Зеленський.

 

21:17 Президент США Джо Байден підписав указ про надання Україні 16-го пакету військової допомоги, котрий, зокрема, передбачає постачання анонсованих раніше чотирьох систем реактивного залпового вогню HIMARS. Про це повідомив Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки, передає "Голос Америки". Всього у Вашингтоні оголосили про загальну військову допомогу Україні на загальну суму в 270 мільйонів доларів за двома програмами. Дещо пізніше Пентагон має оголосити про постачання 580 дронів Phoenix Ghost в рамках іншого пакету оборонної допомоги.

 

20:10 У Миколаєві в одному з укриттів міста із 27 по 31 липня пройде фестиваль “Тактична пауза. Українське кіно в Миколаєві”. У програмі покажуть “Додому” Нарімана Алієва, “Стоп-Земля” Катерини Горностай, “Мої думки тихі” Антоніо Лукіча та ін.

 

19:42 Підписана у Стамбулі "зернова" угода діятиме три місяці, повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков. "Документ діятиме протягом 120 днів із дня підписання і може бути продовжений на такий самий період, якщо одна зі сторін не повідомить про намір припинити його дію", – поінформував міністр. Діяльність та контроль в українських портах Одеса, Чорноморськ і Південний здійснюватиметься під владою та відповідальністю України. "Рух жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів, не передбачається", – зазначив Кубраков. Міністр констатував, що Україна зберегла "повний контроль за територіальними водами Північно-Західного регіону Чорного моря". Угода передбачає, що у Стамбулі під егідою ООН створюється Спільний координаційний центр за участю представників України, Туреччини, ООН та Росії, який займатиметься загальним наглядом і координацією реалізації домовленостей, зокрема реєстрацією суден, що прямують у розблоковані українські порти, затвердженням графіків транзиту та заходу суден у порти. Крім того, створюються спеціальні інспекційні групи за участю всіх сторін, які перевірятимуть судна на предмет наявності несанкціонованих вантажів і персоналу на борту в гаванях Босфору.

 

19:19 Збройні Сили України завдали удару по позиціях російських окупантів біля Запорізької АЕС. "Використовуючи дрон-камікадзе, було завдано удару по наметовому містечку та техніці ворога, зокрема в авто зі зенітними установками та БМ-21 "Град". За наявними даними, в результаті атаки було знищено 3 рашисти, 12 травмовані. Наметове містечко знищене пожежею, яку довго не могли загасити", – поінформували в Головному управлінні розвідки.

 

18:45 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишилась без змін.

На Сіверському напрямку ворог, з метою сковування дій підрозділів Сил оборони та демонстрації присутності, обстріляв із ствольної артилерії райони Кам’янської Слободи і Миколаївки Чернігівської області та Волфиного на Сумщині.

На Харківському напрямку противник задіяв ствольну та реактивну артилерію для обстрілів в районах населених пунктів Харків, Прудянка, Золочів, Дементіївка, Уди, Іванівка, Старий Салтів, Борщова, Руські Тишки, Питомник, Кутузівка, Чугуїв, Петрівка, Руська Лозова, Слатине, Черкаські Тишки, Базаліївка, Дуванка, Мосьпанове, Лебʼяже, Перемога та Ртищівка. Авіаудари зафіксовано поблизу Верхнього Салтова.

На Словʼянському напрямку ворог обстрілював райони 18 населених пунктів, зокрема Долини, Дібровного, Богородичного та Норцівки. Провів повітряну розвідку безпілотним літальним апаратом біля Великої Комишувахи.

На Краматорському напрямку противник застосував ствольну та реактивну артилерію в районах населених пунктів Донецьке, Стародубівка, Закітне, Сіверськ, Григорівка, Краматорськ, Званівка, Івано-Дар’ївка, Виїмка та Спірне. Поблизу останнього окупанти завдали ще й авіаудару.

Усі намагання ворога просунутися в напрямках Верхньокамʼянське та Івано-Дарʼївка наші воїни звели нанівець. Окупанти відійшли.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Берестове, Білогорівка, Роздолівка, Веселе, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Нью-Йорк та інші. Завдав авіаційних ударів біля Берестового, Білогорівки, Покровського і Веселої Долини.

Штурмовими діями ворог намагався просунутись в напрямку Покровського, успіху не має, відійшов. Здійснив чергову невдалу спробу встановлення контролю над територією Вуглегірської ТЕС.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. Противник завдав авіаударів біля Камʼянського та Червоного.

Штурм в напрямках сіл Веселе та Водяне українські воїни успішно відбили та відігнали ворога на раніше зайняті позиції.

На Південнобузькому напрямку противник завдав авіаційного удару неподалік Потьомкиного. Спробував просуватися у напрямках Андріївки та Білогорівки. Отримав жорстку відсіч та відійшов.

В акваторії Чорного моря ворог утримує в готовності два носії високоточної зброї сумарним залпом до 16 крилатих ракет типу “Калібр”.

Зберігається загроза завдання ракетних ударів по військових об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури на території України.

Морально-психологічний стан окупантів залишається низьким, відзначається системне вживання алкогольних напоїв та непокора офіцерам. Особовий склад ворога скаржиться на неефективність своїх атак на позиції Сил оборони України. Збільшується кількість солдатів, які вдаються до саботажу та навмисне виводять з ладу бойову техніку.

 

18:23 Український бізнесмен, очільник територіальної оборони Дніпропетровської області Геннадій Корбан підтвердив інформацію про недопуск на територію України. Наразі він перебуває на пункті пропуску "Смільниця". Корбан опублікував у Facebook копію документа про вилучення паспорта для виїзду за кордон. Із паперів випливає, що закордонний паспорт є недійсним згідно з дорученням Міграційної служби від 20 липня 2022 року, а сам Корбан тепер — "особа без громадянства". Бізнесмен звернувся до Президента Зеленського зі закликом владнати проблему, бо він позбавлений змоги захищати батьківщину. 

 

17:56 Державне бюро розслідувань склало підозру у державній зраді колишньому командиру корвету "Тернопіль" Максиму Ємельяненку, який у 2014 році перейшов на бік ворога. Зрадник присягнув Росії та воює проти України у складі російської армії на сторожовому кораблі "Ладний" на посаді помічника командира. Коли Ємельяненка схоплять, йому загрожує 15 років в'язниці.

 

17:39 У Стамбулі за результатами чотиристоронньої зустрічі України, Туреччини, ООН та Росії було підписано угоди, котрі мають розблокувати вивезення зерна й іншого продовольства із портів України. Як повідомляє "Укрінформ", сторони підписали дві дзеркальні угоди у тристоронньому форматі. Підпис від України поставив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, від ООН — генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, від Туреччини — міністр оборони країни Хулусі Акар. У такому ж форматі від росії угоду підписав міністр оборони РФ Сєрґєй Шойґу.

 

16:50 Аґенція Reuters, покликаючись на високопоставленого представника міноборони США, повідомила, що Росія втратила тисячі лейтенантів і капітанів у ході свого нападу на Україну. Москва "ще нічого не починала", а загинуло до сотні полковників. Офіційна Москва трактує загибель військових яко державну таємницю і не оновлює офіційних даних про втрати від весни.

 

16:16 Українського бізнесмена та політика Геннадія Корбана затримали при спробі в’їзду в Україну; прикордонники вилучили у нього український закордонний паспорт. Про це повідомило видання "Українська правда", покликаючись на адвоката Корбана Андрія Йосипова. Цей інцидент підтверджує достовірність чуток про те, що Президент Зеленський позбавив українського громадянства Корбана, Ігоря Коломойського, Вадима Рабиновича.  

 

15:54 Суд арештував додаткові активи підозрюваного у державній зраді депутата Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко, якими управляли з Росії. "Відповідне рішення суду прийняте за матеріалами Служби безпеки, яка документує і викриває схеми легалізації в Україні російських грошей, спрямованих на фінансування антиукраїнської діяльності", — повідомили в СБУ.

 

15:11 Внаслідок сьогоднішнього обстрілу Нікополя пошкоджено річковий порт, залізничну колію та 25 житлових будинків, повідомляє Офіс генерального прокурора. Одна людина загинула.

 

14:56 Українська делегація на чолі з міністром інфраструктури України Олександром Кубраковим прибула до Стамбула на переговори щодо вирішення зернового питання. Як повідомляє Мінінфраструктури, у рамках візиту українська сторона зустрілася із генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем. "Генеральний секретар висловив підтримку деблокаді українських портів і запевнив, що безпека є беззаперечним пріоритетом ООН. Зі свого боку, Організація зробить максимум, щоб цього принципу дотримувалися всі учасники переговорів", — повідомили у Мінінфраструктури.

 

14:13 З початку повномасштабної війни російські окупаційні війська найчастіше били по Ізюму (476 ракетних ударів), далі в списку найбільш обстрілюваних міст Маріуполь та Миколаїв, сказав секретар РНБО Олексій Данилов в ефірі телемарафону.

 

13:09 У болгарській акваторії Чорного моря стартували щорічні військові навчання членів НАТО "Sea Breeze". Як повідомляє сайт News.bg, у навчаннях беруть участь 24 бойових і допоміжних кораблів і катерів, 5 літаків, 4 вертольоти та 1390 військовослужбовців військово-морських сил Болгарії, Албанії, Бельгії, Греції, Італії, Латвії, Польщі, Румунії, США, Туреччини, Франції, а також від командування ВМС НАТО.

 

12:34 Артилерія Десантно-штурмових військ і Сухопутних військ знищила артдивізіон 152-міліметрових гаубиць 2А65 “Мста-Б”, особовий склад, техніку та бойовий комплект російських окупантів. На відео, поширеному на сторінці десантників, зафіксовано успішні вогневі операції. "Завдяки чіткій та злагодженій взаємодії було знищено гаубичний артилерійський дивізіон (без однієї гаубичної батареї) – 8 одиниць 152-мм гаубиць 2А65 “Мста-Б”, особовий склад дивізіону, автомобільну техніку, боєкомплект та фортифікаційні споруди російських окупантів", – прокоментували автори.

 

12:19 На переговорах у Стамбулі 22 липня українська делегація підтримає лише ті рішення, котрі ґарантуватимуть безпеку України та безпечний експорт, заявив речник МЗС Олег Ніколенко. "За підсумками може бути підписано документ, який міститиме зобов'язання сторін щодо безпечного функціонування експортних маршрутів у Чорному морі. Українська делегація підтримає лише ті рішення, які гарантуватимуть безпеку південних регіонів України, сильні позиції ЗСУ у Чорному морі та безпечний експорт української сільськогосподарської продукції на світові ринки", – заявив спікер МЗС.

 

11:50 У Познані відбувається виставка російської техніки, знищеної українською армією. "Доказ російських воєнних злочинів – і водночас символ сили української армії та народу", – прокоментував міністр закордонних справ Олексій Резніков. Перед тим виставку експонували у Варшаві та Вроцлаві.

 

11:21 "У вас просто не буде іншого вибору для того, щоб Україна продовжувала існувати як сильна незалежна держава, окрім як стати "Ізраїлем" у якомусь сенсі", – сказав посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський в інтерв'ю аґенції "Інтерфакс-Україна". Пан Бродський дав три поради українському спротиву.

 

"Перший момент – покладатися лише на себе. Це приходить згодом, і я впевнений, Україна здобуде уроки з цієї війни… Так, у нас є партнерські відносини з багатьма країнами, у нас є стратегічні відносини зі США, це дуже важливий козир, але у військовому сенсі Ізраїль покладається лише на себе. Він має свої військові технології, він активно експортує їх у всьому світі. І виходить із того, що в хвилину небезпеки не можна розраховувати на чиюсь допомогу.

Другий – будь-що зберігати демократію і свободу слова. І це той урок, який Ізраїль здобув за 74 роки свого існування, тому що в цьому й полягає сила держави. У різних думках, можливості викладати свою думку, вести дискусії. Попри війни, попри такі травматичні події, як вбивство прем'єр-міністра, наприклад. У таких умовах є небезпека скотитись до авторитаризму, задушити свободу слова. Ізраїль не пішов цим шляхом, і це було правильно. Зрештою, це послабило б суспільство і державу.

Третій – все, що стосується зв'язку з діаспорою. Українська діаспора зростає. З одного боку, це втрати для держави. Я думаю, що якась частина людей не повернеться до України. Можна дивитися на це як на втрати, можна – як на актив держави, з яким потрібно працювати і який, зрештою, може підтримати країну у скрутну хвилину і не тільки. Це те, що в Ізраїлі було від початку. Україні, я думаю, треба активніше працювати з вихідцями з країни в різних регіонах світу і покладатися на їхню підтримку".

 

Михайло Бродський

 

11:04 Збройні Сили України змогли зупинити штурм росіян із території Лисичанського НПЗ, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. "Ворог зазнав втрат та відійшов", – прокоментував він. Гайдай додав, що окупанти тиснуть майже із кожного захопленого ними населеного пункту на Луганщині. Зокрема, точаться бої поблизу Верхньокам’янки – росіяни намагаються застосувати танковий резерв, щоб вийти на адміністративну межу області.

 

10:46 The Wall Street Journal пише, що Європейська Унія прибрала із санкційного списку найбільшого виробника титану у РФ – російське металургійне підприємство "ВСМПО-Авісма". У такому рішенні була зацікавлена, зокрема, Франція. "Авісма" є найважливішим постачальником титану для виробника літаків Airbus.

 

10:18 Росія блокує доставку турбіни Siemens для газогону "Північний потік". Виявилося, що Москва досі не дала формального дозволу на зворотне транспортування турбіни до РФ.

 

10:11 Росія на початку 2023 року може розпочати новий великий наступ на Україну, щоб захопити Одесу та південно-західне узбережжя країни й відрізати Україну від Чорного моря, повідомляє американський журнал Foreign Policy. Про нові військові цілі Росії виданню розповіли чотири чинні та колишні американські та європейські чиновники, один з яких сказав: "Припускається, що наступного року українці можуть зіткнутися зі ще одним дуже серйозним російським наступом. І ми маємо зробити все можливе, щоб дати їм не лише обладнання, а й людей — свіжих людей, добре навчених людей, щоби спробувати пережити це".

 

10:02 Через втрати, яких Росія зазнала під час теперішньої війни, у неї більше немає військового потенціалу для реалізації своїх амбіцій в Україні, оцінюють в збройних силах Канади: "Тепер вона змушена зменшити масштаб своїх стратегічних цілей, водночас надаючи нове публічне обґрунтування досягнутого часткового територіального контролю".

 

09:58 У військових колах США обговорюється пропозиція передати Україні флот штурмовиків A-10. New York Times зазначає, що ця ідея має сенс з огляду як потреб України, так і інтересів розвитку американських ВПС.

Штурмовики A-10 розробляли в роки Холодної війни спеціально для ураження наземних цілей і насамперед для боротьби з радянськими танками, які й зараз широко застосовує Росія. У той же час Пентагон уже не перший рік намагається позбавитися цих машин, щоби звільнити кошти для закупівлі й обслуговування багатоцільових літаків, які більшою мірою відповідають уявленням американських стратегів про майбутні військові конфлікти, в яких можуть брати участь США. Але домогтися від Конгресу санкції на це американським військовим досі не вдавалося – законодавці вперто виділяли гроші на підтримку та модернізацію флоту А-10.

Міністр ВПС США Френк Кендалл відразу в кількох заявах цього тижня допускав можливість передачі А-10 Україні. Начальник штабу американських ВПС генерал Чарльз Браун на Аспенському форумі з безпеки прямо не говорив про А-10, але припустив можливість передачі Україні бойових літаків – причому, найімовірніше, не російських. Обговорюється можливість передачі Україні винищувачів F-16, але міністр оборони України Резніков висловив сумнів у їхній доцільності: "Якщо хтось думає, що літаки F-16 – це рішення, то вони глибоко помиляються. Наші аеродроми не готові до F-16, там є нюанси. Тому, можливо, нам потрібні інші літаки. Не тільки F-16 хороші. Є й інші літаки сучасного стандарту. Наприклад, Gripen шведського виробництва".

 

09:34 Вночі росіяни обстріляли Нікопольський, Синельниківський та Криворізький райони Дніпропетровщини, повідомив керівник ОВА Валентин Резніченко.

Нікополь російські військові обстріляли двічі: випустили 100 снарядів з РСЗВ, попередньо одна людина загинула, одна поранена, пошкоджено 11 приватних будинків, газовід та водовід, залізнична колія.

У Покровській громаді Нікопольського району росіяни ударили по складах, розбито трансформатор – кілька сіл залишилися без світла.

По Зеленодольській громаді (Криворізький район) ударили зі ствольної артилерії, загорівся приватний будинок, пожежу загасили.

В Апостоловому (Криворізький район) було сім "прильотів", попередньо 8 людей поранені, зруйновано три школи, пошкоджено житлові будинки поряд.

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

На Донбасі українські війська продовжують відбивати спроби росіян штурмувати Вуглегірську ТЕС. Російські артилерійські обстріли зосереджені на районах навколо міст Краматорськ і Сіверськ.

21 липня 2022 року губернатор Миколаївської області Віталій Кім заявив, що російські війська завдали сім ударів із зенітно-ракетних комплексів по об’єктах інфраструктури, енергетичних об’єктах і складах. Росія збільшила використання ракет протиповітряної оборони в режимі вторинної наземної атаки через критичну нестачу спеціальних ударних ракет. З початку вторгнення Росія майже напевно розгорнула поблизу України стратегічні системи протиповітряної оборони С-300 і С-400, призначені для збивання літаків і ракет на великих відстанях. Ця зброя має відносно невеликі боєголовки, призначені для знищення літаків. Вони можуть становити серйозну загрозу для військ у відкритих і легких будівлях, але навряд чи зможуть пробити міцні конструкції. Існує висока ймовірність того, що ця зброя не потрапить у ціль і спричинить жертви серед цивільного населення, оскільки ракети не оптимізовані для цієї ролі, а екіпажі ЗРК мало навчені для таких завдань.

 

08:59 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 39 000 (+150) осіб,

танків – 1704 (+0) од.,

бойових броньованих машин – 3920 (+8) од.,

артилерійських систем – 863 (+4) од.,

РСЗВ 251 (+0) од.,

засобів ППО – 113 (+0) од.,

літаків – 221 (+0) од.,

гелікоптерів – 188 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 713 (+3) од.,

автомобільної техніки – 2803 (+22) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 72 (+0) од.,

крилатих ракет – 167 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Криворізькому та Бахмутському напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

49,9% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

22,6% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

46,7% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

28,0% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

22,5% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

17,7% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

21,1% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

08:41 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. Терміни перевірки бойової готовності збройних сил республіки білорусь продовжено до 31 липня поточного року.

На Сіверському напрямку, з метою демонстрації присутності, ворог обстрілює позиції наших підрозділів та цивільну інфраструктуру у районах населених пунктів Кам’янська Слобода і Миколаївка Чернігівської області та Волфине і Павлівка Сумської області. Вів повітряну розвідку БпЛА тактичного рівня.

На Харківському напрямку ворог обстріляв із артилерії райони населених пунктів Мосьпанове, Руські Тишки, Дементіївка, Золочів, Стара Гнилиця, Рідне, Ртищівка, Пушкарне, Велика Бабка, Петрівка, Слатине та Леб’яже.

На Слов’янському напрямку окупанти здійснили артилерійські обстріли неподалік Дібровного, Чепіля, Адамівки, Карнаухівки, Микільського, Курульки, Хрестища і Мазанівки.

На Донецькому напрямку основні зусилля противника зосереджуються на Краматорському та Бахмутському напрямках. Здійснює систематичні обстріли позицій наших військ вздовж лінії зіткнення для запобігання перекидання резервів на інші напрямки. Намагається поповнити запаси боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів.

На Краматорському напрямку противник здійснював вогневий вплив із танків ствольної та реактивної артилерії поблизу Донецького, Серебрянки, Верхньокам’янського, Спірного та Івано-Дар’ївки. Біля останнього завдав авіаційного удару. Веде штурмові дії в напрямку Верхньокам’янка -Верхньокам’янське, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку противник здійснював обстріли наших військ з наявних вогневих засобів в районах населених пунктів Берестове, Бахмут, Костянтинівка, Білогорівка, Покровське, Кодема, Весела Долина, Нью-Йорк, Яковлівка, Васюківка, Кліщіївка та території Вуглегірської ТЕС. Завдав авіаудару неподалік Стряпівки.

Втратами для ворога завершились штурмові дії у напрямках Доломітне – Новолуганське та Стряпівка – Соледар. Дезорганізовані підрозділи окупантів наші воїни відігнали назад. Противник продовжує спроби штурму у напрямку Вуглегірської ТЕС та поблизу Покровського, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Піски, Авдіївка, Новомихайлівка, Пречистівка, Залізничне, Павлівка, Времівка, Новоандріївка, Шевченко, Тернувате, Володимирівка, Новояковлівка, Малі Щербаки, Кам’янське та Полтавка. Авіаудар зафіксовано біля Пречистівки.

На Південнобузькому напрямку противник веде оборону зайнятих раніше позицій, зосереджує зусилля на недопущенні наступу Сил оборони, увів резервні підрозділи.

Відзначено артилерійські обстріли в районах населених пунктів Іванівка, Токареве, Трудолюбівка, Партизанське, Кобзарці, Посад-Покровське, Андріївка, Степова Долина, Таврійське, Оленівка, Шевченкове, Прибузьке, Лимани, Киселівка, Новомиколаївка, Велике Артакове, Миколаїв та Тетянівка.

Усі спроби ворожих штурмових дій у напрямках Мала Семейдинуха – Андріївка та Давидів Брід – Білогірка наші воїни одразу придушили. Окупанти відійшли.

Поза пунктами базування перебувають три носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують успішне вогневе ураження скупчень живої сили, військової техніки російських окупантів та складів з боєприпасами. Внаслідок втрат особовий склад ворога на багатьох напрямках відмовляється йти в бій та вдається до саботажу.

 

08:33 Аналіз поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни:

• Поточний російський оперативний темп суттєво не відрізняється від темпу російських наступальних операцій під час їхньої офіційної оперативної паузи, тож російські сили навряд чи зможуть зайняти значні позиції в найближчі тижні.

• Росія, ймовірно, використала 55–60% свого резерву високоточної зброї.

• Російські війська продовжували обмежені наземні атаки на схід від Сіверська та південніше Бахмута.

• Російські війська здійснили невдалий наступ на північ від Харкова.

• Російські війська здійснили обмежений наземний удар у Херсонській області.

• Російські війська можуть зберігати обладнання на об’єктах Запорізької АЕС, щоб захистити його від українських ударів.

• Повідомляється, що в Мурманській області Росії формується добровольчий батальйон.

 

22.07.2022