144-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:12 Від початку повномасштабного вторгнення Росія випустила по Україні більше трьох тисяч ракет, повідомив нині Президент Володимир Зеленський.

 

 

22:37 Президент Зеленський у вечірньому зверненні згадав про злочинне угруповання в керівництві СБУ, що діяло в інтересах РФ, про зрадників у прокуратурі й інших правоохоронних органів, про необхідність призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та про неминучий «судний день» Росії:

 

Сьогодні мені доповіли результати чергової операції проти злочинців, які працювали на ворога.

Працівниками Державного бюро розслідувань спільно зі Службою безпеки України був затриманий колишній керівник Головного управління СБУ в Автономній республіці Крим. Ця особа була звільнена мною з посади ще на початку повномасштабного вторгнення, і, як бачимо, те рішення було абсолютно виправданим. Зібрано достатньо доказів для повідомлення цій особі про підозру у державній зраді. Всі його злочинні дії задокументовані. Усьому, що він робив протягом цих місяців і також раніше, буде надана належна юридична оцінка.

Так само відповідатимуть і всі, хто разом з ним входив до складу злочинного угруповання, що працювало в інтересах Російської Федерації. Йдеться про передачу ворогу таємної інформації та інші факти співпраці з російськими спецслужбами.

Хочу подякувати всім, хто брав участь у цій операції. Це справді можна назвати самоочищенням.

Я відвідав прифронтові регіони – найскладніші. Особисто розбирався з діяльністю, зокрема, правоохоронних органів. За результатами цього, як ви вже знаєте, були ухвалені кадрові рішення щодо регіональних керівників сектору безпеки – Херсон, Харків. Розбирались і з місцевим керівництвом виконавчої влади.

Конкретні дії та будь-яка бездіяльність кожної посадової особи в секторі безпеки і в правоохоронних органах будуть оцінені. Відповідна інспекція правоохоронних органів вже має перші результати й буде продовжуватися далі.

Станом на сьогодні зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування, інших правоохоронних органів. У 198 кримінальних провадженнях відповідним особам повідомлено про підозру. Зокрема, понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти нашої держави.

Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та звʼязки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників. Кожне з таких питань отримає належну відповідь. Сьогодні я ухвалив рішення про відсторонення від посади генерального прокурора та про усунення голови Служби безпеки України.

Хочу, щоб мене сьогодні почули й усі, від кого залежить надзвичайно чутливе питання призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Моя позиція як Президента України – конкурс, який відбувся, має привести до цілком логічного рішення про призначення нового керівника. Відповідна людина обрана, і від конкурсної комісії залежить фіналізація цього рішення.

Чому це питання чутливе? Відповідь очевидна. Без повноцінного керівника такої інституції неможливе і її повноцінне функціонування. До речі, те саме стосується й Національного антикорупційного бюро України. Строк повноважень попереднього керівника завершився. І має відбутися конкурсна процедура для відбору нового очільника НАБУ. Доручив прем’єр-міністру України активізувати процес запуску відповідного конкурсу.

Я знаю, що працівники антикорупційної інфраструктури і в цей час, і в таких умовах виконують свої обов’язки. Більше того, вони беруть участь і в обороні нашої держави. Зокрема, сім працівників НАБУ були відзначені державними нагородами після 24 лютого.

Однак повний функціонал будь-якого державного органу може використовуватися тільки тоді, коли є ефективний керівник. Отже, цей конкурс також надзвичайно важливий.

Сьогодні з Росії прозвучала чергова не дуже твереза заява про нібито «судний день» для України. Звичайно, ніхто не сприйматиме такого залякування. Але погляньте, наскільки цинічно говорити таке саме сьогодні – у чергову річницю знищення Росією в небі над українським Донбасом малайзійського «Боїнга». 298 людей були вбиті в очевидному акті тероризму. 80 дітей. Громадяни десяти держав.

Уже тоді Росія йшла цим шляхом – до статусу держави-терориста й до спеціального трибуналу, який точно відбудеться щодо російської агресії проти України. Це для Росії буде судний день. І не в переносному значенні, не як гучний вислів, а буквально.

Станом на 19-ту годину сьогодні Росія застосувала проти України вже понад три тисячі крилатих ракет. Неможливо порахувати кількість артилерійських та інших снарядів, які були застосовані проти нашої країни й наших людей. Але точно можливо притягнути до відповідальності всіх російських воєнних злочинців. Кожного з колаборантів. Усіх, хто відповідальний за терор. За все, що відбувається 144 дні і більш як вісім років. Це буде зроблено.

Говорив сьогодні з премʼєр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Звичайно, ми обговорили нашу співпрацю, і я подякував йому, подякував Канаді за підтримку.

Але окремо наголосив на тому, що українці ніколи не сприймуть рішення Канади щодо турбіни для «Північного потоку», яку вирішено передати Німеччині фактично в порушення санкційного режиму.

Це питання не просто про турбіну. Це питання про дотримання санкцій. Якщо зараз буде одне порушення, то лише питання часу, коли будуть і наступні. Росія спеціально це робить, шантажуючи газом і провокуючи порушення санкцій.

Існує достатньо шляхів для транзиту російського газу у Європу. І кожна країна повинна зберігати принциповість.

Я дякую всім, хто бореться й захищає справедливість.

Дякую всім, хто захищає Україну.

Слава Україні!

 

21:55 Президент Володимир Зеленський усунув главу СБУ Івана Баканова від виконання обов'язків та відсторонив генпрокурорку Ірину Венедиктову від посади, виконання обов'язків генерального прокурора покладено на Олексія Симоненка:

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №499/2022

Відповідно до статті 47 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, затвердженого Законом України від 24 березня 1999 року № 551–XIV, усунути БАКАНОВА Івана Геннадійовича від виконання обов'язків Голови Служби безпеки України.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №500/2022

Відповідно до частини другої статті 11 Закону України "Про правовий режим воєнного стану", відсторонити ВЕНЕДІКТОВУ Ірину Валентинівну від посади Генерального прокурора.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №501/2022

Покласти на СИМОНЕНКА Олексія Юрійовича виконання обов'язків Генерального прокурора.

Стаття 47 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України говорить про усунення від виконання службових обов’язків на час службового розслідування про "невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків":

47. Невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків, є підставою для усунення такого військовослужбовця від виконання службових обов’язків.

Рішення про усунення військовослужбовця від виконання службових обов’язків приймається прямим командиром (начальником).

Про цей факт видається у триденний строк із дня прийняття посадовою особою такого рішення письмовий наказ про проведення службового розслідування.

Тривалість усунення від виконання службових обов’язків не повинна перевищувати тривалості службового розслідування та часу, необхідного для прийняття командиром (начальником) відповідного рішення за результатами такого розслідування.

Наказ про усунення військовослужбовця від виконання службових обов’язків скасовується, якщо за результатами службового розслідування підстави для прийняття такого рішення не підтвердилися або прийнято рішення про притягнення військовослужбовця, який вчинив правопорушення, до дисциплінарної відповідальності.

У разі відмови або ухилення від обов’язкового медичного огляду, а також появи на службі у стані сп’яніння усунення військовослужбовця від виконання службових обов’язків може здійснити безпосередній або прямий начальник, про що негайно доповідається в порядку підпорядкованості із зазначенням причин і обставин усунення.

Командир (начальник), який усунув підлеглого від виконання службових обов’язків без достатніх підстав, несе за це відповідальність.

Частина друга статті 11 ("Діяльність Президента України в умовах воєнного стану") Закону України "Про правовий режим воєнного стану" говорить про право  Президента у період дії воєнного стану відсторонити (а також і звільнити, але Президент не використав цієї норми) від займаної посади посадову особу:

2. Президент України у період дії воєнного стану може прийняти рішення про відсторонення від займаної посади посадової особи, призначення на посаду та звільнення з посади якої віднесено до його повноважень, та покладення на відповідний період виконання обов’язків на іншу особу. Особа, на яку покладається виконання обов’язків відповідно до цієї частини, повинна відповідати вимогам, визначеним законом для зайняття відповідної посади, з урахуванням положень цього Закону.

 

21:29 Напередодні опалювального сезону прогнозується нова хвиля внутрішнього переміщення осіб зі сходу на захід України, повідомила віцепрем'єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. За її словами, зараз частина Запорізької області фактично відрізана від газопостачання і наразі нема змоги його поновити. Тому люди будуть змушені виїжджати звідти та шукати прихистку в Західній Україні. Триває робота над розв'язання проблеми умов для життя ВПО напередодні опалювального сезону. Зокрема, ті переселенці, хто зараз проживає в місцях, де немає належного обігріву, будуть переселені в місця з обігрівом, для цього також будуть використовуватись заклади освіти. 

 

19:17 Росія проплачує антиукраїнські мітинги в Ізраїлі, заявило посольство України в Ізраїлі: "Такі проплачені мітинги відбулися в Хайфі, Нетанії та перед українським посольством в Ізраїлі. Ми не здивовані тим, що російське фінансування спрямоване на введення в оману ізраїльської громадськості. Незважаючи на сплановані демонстрації, ми усвідомлюємо, що ізраїльська громадськість здебільшого підтримує Україну та виступає проти жорстоких нападів Росії".

 

18:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без істотних змін. Ворог задіяв артилерію для обстрілів прикордонних населених пунктів Студенок, Волфине, Білопілля, Нові Вирки та Іскрисківщина. Триває повітряна розвідка прикордонних районів Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку ворог намагається утримати зайняті рубежі. Обстріли зафіксовано в районах населених пунктів Петрівка, Протопопівка, Прудянка, Руські Тишки, Питомник, Старий Салтів, Чугуїв, Мосьпанове, Уди, Веселе та інших. Окупанти завдали авіаударів неподалік Прудянки та Верхнього Салтова.

На Слов’янському напрямку ворог здійснив обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Долина, Дібровне, Іванівка, Мазанівка, Богородичне, Велика Комишуваха, Курулька, Костянтинівка, Вірнопілля, Гусарівка та інших. З метою порушення системи управління Сил оборони та недопущення ведення повітряної розвідки противник активно застосовує засоби радіоелектронної боротьби.

На Донецькому напрямку противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах встановлення контролю над містом Сіверськ та просування у напрямку міста Бахмут.

На Слов’янському напрямку окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Донецьке, Сіверськ, Верхньокам’янське, Званівка, Виїмка, Івано-Дар’ївка, та інших. Ворожі штурмові дії поблизу Григорівки наші воїни швидко придушили. Окупанти з втратами відійшли.

На Бахмутському напрямку противник обстрілював позиції наших військ із мінометів, ствольної та реактивної артилерії зокрема неподалік Берестового, Веселого, Красної Гори, Вершини, Новолуганського, Травневого. Завдав ракетно-авіаційних ударів в районах Костянтинівки, Новолуганського та Покровського. Окупанти намагалися штурмувати та наступати поблизу Берестового, Білогорівки, Яковлівки та Новолуганського. Недолугі дії ворога знову завершились провалом та втратами особового складу.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстріли зокрема зафіксовано біля Невельського, Красногорівки, Новомихайлівки, Володимирівки, Павлівки, Пречистівки, Золотої Ниви, Степногірська та Степового. Ворог завдав ракетно-авіаційних ударів неподалік Покровська та Новоселівки Другої.

Окупанти намагалися покращити тактичне положення в районах населених пунктів Михайлівка, Павлівка та Новомихайлівка. Отримали відсіч та безславно вдалися до втечі.

На Південнобузькому напрямку ворог систематичними обстрілами намагається порушити логістичне забезпечення наших військ. Обстрілював цивільну та військову інфраструктуру в районах населених пунктів Біла Криниця, Березнегувате, Тернівка, Веселий Кут, Благодатне, Квітневе, Лоцкине, Новогригорівка, Мирне, Прибузьке, Лупареве, Баштанка та інших. Завдав ракетних ударів по Миколаєву.

Триває повітряна розвідка безпілотними літальними апаратами. Висока загроза подальших ракетних ударів по критичній інфраструктурі регіону.

Наші підрозділи продовжують виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань на визначених напрямках та б’ють окупантів у ближніх боях.

 

17: 23 Росія втратила в Україні понад 30% свого наступального потенціалу наземних сил, заявив голова комітету начальників штабів Великої Британії адмірал Тоні Радакін на BBC One. Це 50 тисяч російських солдатів, які загинули або були поранені у війні, майже 1700 російських танків і майже 4 тисячі бойових броньованих машин. Це дає "абсолютну впевненість" українським Збройним Силам, що вони переможуть у цій війні й повернуть всю свою територію на своїх умовах. За оцінками адмірала, Москва мала амбіції захопити великі українські міста за місяць, посіяти розкол і тиснути на НАТО, але зазнає невдачі в усіх цих амбіціях. Росія є менш могутньою державою, ніж це було на початку лютого. Оскільки Путін придушив усю внутрішню опозицію в Росії, Москва залишатиметься загрозою для світової безпеки протягом десятиліть.

 

16:15 Одеська обласна військова адміністрація спростувала заяву міноборони РФ про знищення складу з протикорабельними ракетами Нarpoon. За словами речника ОВА Сергія Братчука, насправді РФ 16 липня поцілила ракетою в склад меблевої компанії: "Міністерство ганьби та вбивств Росії, яке вони називають міністерство оборони, виліпило з меблевих дощок ракети Нarpoon... Вони вчора ракетою влучили в склад торгово-виробничої компанії, де не було навіть натяку на щось військове. Склад компанії було знищено повністю".

 

15:42 Український нацгвардієць нині збив ПЗРК "Ігла" сьому повітряну ціль військ РФ, повідомила пресслужба національної гвардії України. Строковик, якому лише 19 років, що воює на Запорізькому напрямку, після трьох збитих російських штурмовиків Су-25 отримав "Героя України", після цього збив ще два літаки. Вчора близько десятої години вечора йому вдалося збити крилату ракету, а вже на ранок наступного дня він збив шостий літак Су-25.

 

14:28 Саудівська Аравія запевнила, що буде "підтримувати баланс" на світовому ринку нафти, щоби "сприяти економічному зростанню" – йдеться у заяві Білого дому за наслідками візиту Джо Байдена до королівства. Хоча публічно не було жодних обіцянок, угоди досягнуто, повідомили Bloomberg американські посадовці. За їхніми словами, на деталі варто чекати не раніше наступного засідання ОПЕК+, яке відбудеться на початку серпня. Глава МЗС Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр після завершення візиту Байдена наголошував, що про сепаратну угоду зі США не йдеться: всі рішення прийматимуться в рамках ОПЕК+, альянсу з 20 нафтовидобувних країн, членом якого є і Росія: "Це не угода. Це довгострокова політика королівства, яка полягає у тому, щоб гарантувати, що на ринку є адекватна пропозиція нафти. Якщо виникає потенційний дефіцит, тоді ми працюємо над тим, щоби збільшити виробництво нафти спільно з нашими партнерами з ОПЕК та ОПЕК+". Американські посадовці впевнені, що Ер-Ріяд продавить рішення про поступове збільшення видобутку в рамках ОПЕК+. У липні та серпні близькосхідні члени Альянсу погодилися пришвидшити плановане на осінь збільшення щомісячних квот з метою компенсувати провал імпорту з Росії, яка після початку війни зіткнулася з бойкотом західних покупців.

Проблеми виникли і в інших добувних країн: Лівія зупинила експорт через атаки бойовиків, а Нігерія та Ангола зазнають складнощів у збільшенні виробництва.

З серпня Саудівська Аравія згідно зі своєю квотою може підвищити видобуток на 0,5 млн барелів на добу – до рівня 11 млн барелів.

Державна нафтова компанія королівства Saudi Aramco декларує, що здатна видобувати до 12 млн барелів на добу, однак за оцінкою експертів реальний довгостроковий рівень – 11,5 млн барелів на добу. За оцінкою Міжнародної енергетичної агенції, країни ОПЕК мають вільні потужності на 2 млн барелів на добу. Це половина 4 млн барелів на добу, що їх Росія імпортує танкерами.

 

13:57 Із 24 лютого 2022 року окупанти примусово мобілізували на Донбасі біля 70 тисяч осіб, оцінив Defense Express, опираючись на декілька джерел. На початок повномасштабного вторгнення штатна чисельність так званого "1-го та 2-го армійських корпусів" становила всього 35 тисяч.

 

12:50  Багато країн «Групи 20» засудили вторгнення Росії в Україну та закликали її припинити війну під час переговорів на рівні міністрів G20, йдеться у оприлюдненій нині заключній заяві Індонезії. Саміт міністрів фінансів G20 завершився 16 липня без заключного комюніке, попри консенсус щодо більшої частини документа, оскільки були розбіжності щодо того, як характеризувати та реагувати на вторгнення Росії в Україну. Тому Індонезія яко господар зустрічі оприлюднила заяву з 14 абзаців.


11:48 Російські військові завдали нового удару по острову Зміїний, знищуючи залишки своєї техніки, повідомила начальниця об'єднаного координаційного центру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк: " Це була спроба розвідки, чи не розгорнуть там гарнізон, який можна знищити. Але поки вони б'ють по тій техніці, яку залишили самі. Намагаються переконати хоча б своїх, що вони ним володіють і його якось контролюють".

 

11:33 Український Ан-12, що розбився у Греції, перевозив у Бангладеш 11,5 тонни сербського озброєння — освітлювальні та навчальні міни, заявив міністр оборони Сербії Небойша Стефанович. Поширювану інформацію про те, що зброя перевозилася в Україну, він назвав «зловмисною та хибною». На борту літака було вісім членів екіпажу, громадяни України. Усі вони загинули.

 

11:02 Росія пригрозила швейцарській газеті Neue Zurcher Zeitung кримінальною справою через карикатуру на Путіна «з посиланнями на клоунаду та ЛГБТ-спільноту». Наприкінці червня на сайті видання Neue Zurcher Zeitung вийшов матеріал із мемами воєнного часу. На одній картинці Путіна зображено з клоунським носом паяца і намальованою ЛГБТ-веселкою на обличчі. В посольстві заявили:

"Стосовно особистості президента Росії, то він, як відомо, є глибоко віруючою православною людиною і виступає за збереження традиційних християнських цінностей у російському суспільстві (і вже явно не є шанувальником ЛГБТ-спільноти, у зв'язку з чим райдужна розмальовка його обличчя, як кажуть на Русі, "ни к селу ни к городу")."

 

 

10:19 У Харкові вночі ворог завдав ракетного удару по виробничому підприємству, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов: «Цієї ночі російські окупанти знову ракетами вдарили по Харкову. Близько 3:00 в Київському районі внаслідок влучання двох ракет сталося загоряння одного з поверхів у п’ятиповерховій виробничій будівлі. Постраждала 59-річна жінка, госпіталізована до лікувальної установи".

 

10:16 Збройні Сили України знищили ворожі бази в Лазурному та Алчевську, повідомило Управління стратегічних комунікацій ЗСУ. На базі в Лазурному ворог облаштував штаб, казарми і склад, а після сильного вибуху, ймовірно, почалася детонація боєприпасів; в Алчевську ракетний удар завдано по тролейбусному депо, де розміщувався о/с окупантів.

 

10:07 Два села на Луганщині залишаються підконтрольними уряду України, повідомив начальник ОВА Сергій Гайдай:

"Саме це не дає спокою росіянам, в яких є наказ обов’язково вийти на адмінмежу Луганщини. Вони неодноразово звітували про виконання завдання, можливо, отримували відповідні нагороди, але подолати декілька кілометрів, що залишаються, так і не можуть. Одне із сіл вже декілька разів було захоплене окупантом, але наші військові щоразу відкидали ворога на попередні позиції. Втім, противник не зупиняється – повертається і зазнає чергових втрат.

Зокрема, 16 липня росіяни намагалися просунутися в напрямку Верхньокам’янки, однак отримали гідний опір, відійшли, а потім недорахувались особового складу.

Ще одна спроба атакувати оборонні редути ЗСУ була організована ворогом поблизу Білогорівки, але теж була відбита".

 

09:49 Вночі у Миколаєві пролунало біля десяти вибухів, росіяни вдарили, ймовірно, ракетами С-300, сказала в ефірі телемарафону керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк: “Дуже масована атака і, скоріш за все, знову використовуються С-300, тобто і потужна, і розривна, і зі збільшеною руйнівною дією зброя, та, яка максимально шкодить. ...Є руйнування, пожежі вже локалізовано, рятувальники продовжують роботу. Серед цивільного населення поки що жертв немає. Інформацію збираємо, уточнюємо. Є влучання в промислову інфраструктуру і по багатьох районах міста".

 

09:19 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 38 300 (+160) осіб,

танків – 1684 (+7) од.,

бойових броньованих машин – 3879 (+5) од.,

артилерійських систем – 846 (+0) од.,

РСЗВ 248 (+1) од.,

засобів ППО – 110 (+1) од.,

літаків – 220 (+0) од.,

гелікоптерів – 188 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 688 (+1) од.,

автомобільної техніки – 2746 (+11) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 68 (+0) од.,

крилатих ракет – 162 (+7) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби на Бахмутському  напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

49,3% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

22,4% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

45,8% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

27,5% артилерійських систем (з них 0,3% за минулий тиждень),

22,3% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

17,6% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

21,1% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

09:00 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Росія зміцнює оборонні позиції на окупованих територіях півдня України, що включає переміщення живої сили, техніки та оборонних складів між Маріуполем і Запоріжжям, а також на Херсонщині. Посилюють заходи безпеки російські сили також і в Мелітополі.

• Українські сили чинять тиск на російську лінію оборони в Херсонській області вже більше місяця, і останні політичні заяви як Зеленського, так і віцепрем’єр-міністра заповідають майбутні наступальні операції, щоб витіснити Росію з територій, які вона зараз контролює.

• Російські оборонні кроки, ймовірно, є відповіддю на очікувані українські наступальні дії, на вимоги, висунуті міністром оборони Шойгу під час нещодавнього візиту на Донбас, а також на атаки, які Україна здійснює проти командних пунктів, логістичних вузлів і зосередження військ. Враховуючи тиск на російську живу силу, посилення Півдня в той час, як триває боротьба за Донбас, ймовірно, свідчить про серйозність, з якою російські командири сприймають накази керівництва.

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати визначені завдання. За наявною інформацією у прикордонних районах Брестської області діє обмеження на відвідування лісу місцевим населенням.

На Сіверському напрямку без особливих змін. Ворог завдав авіаудару поблизу Есмані Сумської області. Крім того, періодично здійснює повітряну розвідку та артилерійські обстріли позицій наших військ в прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку противник намагається утримати зайняті рубежі. Обстрілював райони населених пунктів Петрівка, Рідне, Соснівка, Слатине, Пришиб, Руські Тишки, Питомник, Верхній Салтів та інших. Вів повітряну розвідку БпЛА “Орлан-10”.

На Слов’янському напрямку із ствольної та реактивної артилерії ворог обстріляв цивільну та військову інфраструктуру поблизу Закітного, Григорівки, Тетянівки, Званівки, Міньківки, Райгородка та інших. Вів штурмові дії в районі населеного пункту Івано-Дар’ївка, успіху не мав. Намагався просунутись в напрямку Верхньокам’янки. Отримав рішучу відсіч, зазнав втрат та відійшов. Вів повітряну розвідку БпЛА оперативно-тактичного рівня неподалік Званівки, Федорівки і Серебрянки.

На Бахмутському напрямку противник здійснював обстріли наші позиції в районах населених пунктів Новолуганське, Берестове, Білорогівка, Вершина, Виїмка, Суха Балка, Олександропіль та території Вуглегірської ТЕС. Українські воїни грамотно відбили чергову спробу розвідки боєм поблизу Берестового та Білогорівки. Також окупанти завдали ракетно-авіаційних ударів неподалік Соледара, Покровського та Світлодарська.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках тривають систематичні обстріли позицій наших військ по лінії зіткнення. Окупанти завдали авіаційних ударів поблизу Кам’янки, Щербаків та Малих Щербаків.

На Південнобузькому напрямку зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Нововоронцовка, Кобзарці, Благодатне, Біла Криниця, Трудолюбівка, Новогригорівка, Оленівка, Прибузьке, Олександрівка, Лупареве та інших. Ворог завдав ракетних ударів по місту Миколаєву. Зберігатися загроза повторення таких дій ворога у регіоні.

Для виявлення змін у положенні наших військ та корегування вогню окупанти вели повітряну розвідку БпЛА оперативно-тактичного та тактичного рівнів. Противник продовжує інженерне обладнання позицій.

У зв’язку зі значними втратами особовий склад більшості підрозділів окупаційних військ має дуже низький рівень морально-психологічного стану і шукає можливість уникнути подальшої участі у бойових діях. Особливо це розповсюджено серед окупантів, які мали безпосередній вогневий контакт з українськими воїнами.

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міністерство оборони Росії оголосило про припинення оперативної паузи, що навряд чи призведе до масового збільшення наземних атак по всій Україні, але швидше за все характеризуватиметься продовженням обмежених наземних штурмів, зосереджених на виступі Слов’янськСіверськБахмут.

• Кремль, можливо, наказав російським військам узяти під контроль усю Харківську область, незважаючи на надзвичайно низьку ймовірність успіху Росії в такій спробі.

• Російські війська здійснили обмежені наземні напади біля Сіверська та Бахмута, а також обстрілювали українську військову та цивільну інфраструктуру на сході України.

• Російська окупаційна влада, ймовірно, реагує на передбачувану загрозу діяльності українських партизанів посиленням адміністративних режимів на окупованих територіях.

• Українські удари HIMARS по російських складах боєприпасів, елементах матеріально-технічного забезпечення та командуванні й управлінні, ймовірно, погіршують російські артилерійські кампанії. Знищення цих складів боєприпасів, ймовірно, погіршила здатність російських військ витримувати інтенсивний артилерійський вогонь уздовж лінії фронту. Приблизно з 10 липня на Донбасі значно зменшилася кількість аномалій тепла, виявлених за даними дистанційного зондування Системи управління ресурсами (FIRMS) НАСА.

 

(клікнути для збільшення)

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Обстановка в нашій операційній зоні стабільно напружена. Противник продовжує оборонятися і використовувати ракетні, артилерійські та авіаційні удари, як спосіб демонстрації своєї переваги, але здійснюючи злочини проти мирного населення, бойового успіху не має.

Протягом попередньої ночі нанесено три ракетних удари по Миколаєву – в об’єкт промислової інфраструктури. Постраждав один цивільний.

Також реактивними системами залпового вогню “Смерч” ворог вдарив вночі по Баштанці з напрямку Снігурівки. Більшість снарядів влучила в комбікормовий завод, частина – в поле за населеним пунктом. Без втрат.

Удар по Одесі ракетою Х-101 призвів до пожежі на площі понад 1000 кв.м на деревообробному підприємстві. Одна людина отримала незначні поранення.

Нічний обстріл Нікополя із «Градів» прийшовся на промислову інфраструктуру, три заклади освіти, пожежну частину, по станції переливання крові та приватному будинку. Постраждала одна особа.

Під час ще одного нічного обстрілу 152 мм снаряди були спрямовані по Висунську, пошкоджено дві приватних будівлі. Без людських втрат.

Вдень зафіксовано проліт нашою зоною відповідальності п’яти крилатих ракет Х-555, випущених трьома Ту-95 з акваторії Каспійського моря по центральних областях України. Три ракети знищено, одна влучила в поле, ще одна в сільськогосподарську ферму в Черкаській області.

Продовжуючи тактику повітряних атак, силами Ка-52 ворог намагався атакувати наші підрозділи на півночі Херсонщини. Успіху не мав.

Здійснюючи повітряну розвідку поблизу Олександрівки, ворог, завдяки влучності наших підрозділів, втратив ударний безпілотний літальний апарат типу «Ланцет».

Загалом, за результатами виконання нашими ракетно-артилерійськими підрозділами вогневих завдань, підтверджено втрати противника у кількості 36 рашистів, 2 танкb Т-72, самохідної гаубиці «Мста-С», зенітно-ракетного комплексу «Тор», броньованої та автомобільної техніки, а також 2польових складів боєприпасів, 2відділень ПЗРК зі штатним озброєнням і боєкомплектом на Херсонщині.

У північно-західній частині Чорного моря корабельне угруповання противника в умовах помірного шторму зменшило свій склад з 2 до 1 вдк, але кількість ракетних кораблів і крилатих ракет типу «Калібр» лишилась у кількості 2 і 16, відповідно.

Загроза ракетних ударів залишається актуальною і з моря, і з неба, і з тимчасово окупованих територій.

 

17.07.2022