У «Сбербанку» Росії почали виколупувати чипи зі старих карток.

Такий вихід знайшло керівництво банку, аби розв’язати проблему браку чипів у Росії, спричинену санкціями.

 

 

У «Сбербанку» почали виколупувати чипи зі старих банківських карток і встановлювати їх на нові картки. Про це повідомив інформаційний портал Meduza з покликом на слова виконавчої директорки банку Ольги Маклашиної.

 

Під час конференції Paymentsecurity online топменеджерка банку пояснила, що таке рішення було ухвалено на тлі дефіциту нових мікросхем в умовах санкцій Заходу. За її словами, «Сбербанк» здебільшого працював з європейськими виробниками таких технологій, але зараз є складнощі з логістикою з Європи.

 

Крім того, зазначила Маклашина, через відхід із російського ринку міжнародних платіжних систем Visa та Mastercard з'явився підвищений попит на випуск нових карток російської системи «Мир».

 

«Чипів стало мало, коштувати вони стали дорого. Відповідно, наші колеги з центру емісії вигадали рішення, близьке до геніального, – реімплантація чипів банківських карток. Тобто ми почали виколупувати чипи з карток і вставляти їх у нові карти», – поділилася Маклашина лафгаком на конференції.

 

Вона уточнила, що «реімплантації» чипів зазнають лише неактивовані карти, які клієнти замовили, але не прийшли по них. При цьому дані з таких чипів у процесі переустановки видаляють.

 

За даними Маклашиної, загалом за місяць у «Сбербанку» накопичується 375 тисяч неактивованих карт. При цьому купівля одного нового чипа коштувала б банку 5 євро, а «реімплантанція» для однієї картки коштує лише 1,3 євро. «Процес перевстановлення чипів дозволив компанії заощадити мільярд», – похвалилася топменеджерка.

07.07.2022