Борис Джонсон оголосив про намір подати до демісії.

Він запевнив українців, що Велика Британія продовжить підтримувати їх за будь-яких обставин та виконає всі свої обіцянки.

 

Борис Джонсон у четвер, сьомого липня, оголосив, що зрезиґнує з посади лідера Консервативної партії. Проте він ще до осені продовжуватиме виконувати обов'язки прем'єр-міністра Великої Британії. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС.

 

Виступаючи перед натовпом людей на порозі прем'єрської резиденції на Давнінг-стріт, Джонсон подякував за підтримку своїм прихильникам і народу Великої Британії. Він заявив, що йому неймовірно сумно залишати «найкращу роботу у світі».

 

Джонсон зазначив, що гордий тим, чого досяг його уряд, на долю якого випали найскладніші часи як у загальносвітовому значенні, так і в масштабах країни. За його словами, вони з честю впоралися з Brexit, зробили усе можливе для подолання пандемії коронавірусу та очолили світову громадськість у боротьбі проти путінської аґресії в Україні.

 

Джонсон також звернувся і до народу України та запевнив, що Велика Британія продовжить підтримувати його за будь-яких обставин та виконає всі свої обіцянки. «Ми продовжимо підтримувати вашу боротьбу за свободу так довго, як буде потрібно», – запевнив він.

 

Промова британського прем’єра щоразу перебивалася бурхливими оплесками.

 

Ще напередодні Джонсон рішуче відмовлявся полишати свою посаду. Проте високопоставлені члени його кабінету на чолі з канцлером казначейства Надгімом Загаві (Nadhim Zahawi) закликали його «піти з гідністю», допоки існує така можливість.

 

Змагання за посаду лідера партії відбудеться цього літа, а новий прем'єрміністр вступить на посаду щойно в жовтні.

  

Нагадаємо, що цього тижня в середовищі Консервативної партії Об’єднаного Королівства виник скандал навколо колишнього парламентського організатора Кріса Пінчера (Chris Pincher). Скандал стосувався його п’яних сексуальних домагань у закритому клубі три роки тому. Раніше Джонсон стверджував, що йому не були відомі ці факти, тому він не бачив проблем із призначенням Пінчера на посаду на початку цього року. Але тепер з’ясувалося, що прем’єр збрехав щодо своєї непоінформованості.

 

У вівторок, п’ятого липня, свої посади через скандал полишили міністри охорони здоров'я та фінансів. Наступного дня про свою демісію заявили ще три десятки міністрів та співробітників кабінету без портфеля.

07.07.2022