131-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:44 Президент України Володимир Зеленський заявив у своєму зверненні у понеділок про те, що відбудова – це не тільки те, що треба робити після перемоги, "а й те, що потрібно робити вже просто зараз". "Українські сили звільнили від окупантів понад тисячу населених пунктів, щотижня додаються нові. Зараз, наприклад, – на півдні нашої держави. Всі вони зазнали масштабних руйнувань. А ще це означає потребу в колосальних коштах на відновлення інфраструктури, на повернення медицини й соціальних послуг, на відновлення нормального економічного життя. Одних лише зруйнованих будинків у звільнених районах – десятки тисяч. А ще потрібно готувати школи, готувати університети до нового навчального року на всій вільній території країни й у нових умовах постійної загрози, зокрема ракетних ударів... Треба вже готуватися до зими й зробити все, щоб ми пройшли цю зиму спокійно з погляду енергетики попри будь-які загрози, які створює щоденно Росія", – сказав Зеленський.

 

23:07 У районі залізничного двірця у Донецьку у понеділок пролунав вибух, була велика пожежа. Фотографію з клубами диму оприлюднило Управління стратегічних комунікацій ЗСУ. 

 

 

22:46 Прямі інфраструктурні збитки України внаслідок російської агресії становлять понад 100 млрд доларів, заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час виступу на конференції з питань відновлення України у швейцарському місті Лугано. Зруйновано або пошкоджено понад 1200 освітніх закладів, 200 лікарень, тисячі кілометрів газопроводів, водопроводів та електромереж, доріг та залізничних колій. "Кожен об’єкт ми рахуємо, під кожен об’єкт буде проєкт відбудови”, – запевнив прем’єр.

 

22:11 У російському Таґанрозі на приватний будинок упав безпілотний літальний апарат, пролунав вибух. Як повідомляє портал "Мілітарний", на місці інциденту виявили рештки літального апарата, котрий відповідає параметрам дорогого російського БПЛА "Форпост". Чому цей бовдур упав на землю, невідомо. 

 

21:50 Супутникові знімки доводять, що Росія системно вивозить через Крим українське зерно в Туреччину. Про це йдеться у журналістському розслідуванні проєкту "Схеми". Журналісти також опублікували супровідні документи на зерно, котре великими партіями імпортує Туреччина. Походження товару в них зазначене як "Крим, Росія". Зерно вантажиться в порту "Авліта" (Севастополь), куди його звозять з тимчасово окупованих територій, зокрема Херсонської та Запорізької областей. У коментарі "Схемам" посол України в Туреччині Василь Боднар зазначив: "Ми працюємо з турецькою стороною. Але нам кажуть, що російські документи, які надаються для ввезення зерна в порт, – вони є легальними, і вони їх сприймають як такі, що необхідні для того, щоб розвантажити судно в законний спосіб".

 

21:25 Президент України Володимир Зеленський зустрівся у Києві з прем’єр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон. Голова держави, зокрема, привітав Швецію з історичним рішенням Мадридського саміту НАТО про вступ країни до Альянсу. "Ми підтримуємо ваш вибір колективних гарантій безпеки, і я можу відзначити, що це рішення суттєво розширить простір безпеки у Європі", – сказав Зеленський. Сторони обговорили питання безпеки, економіки, енергетики. Магдалена Андерссон повідомила про передачу Україні копії листа 1711 року, у котрому король Карл ХІІ дає настанови шведському послу в Константинополі визнати Запорозьку Січ як незалежну державу. За словами Магдалени Андерссон, ще на початку XVIII століття шведський король був вражений козацькою демократією. Володимир Зеленський продемонстрував представникам ЗМІ цей документ і зачитав фрагмент, який, на його думку, є надзвичайно актуальним сьогодні: "…щоб якнайшвидше втілити в життя статтю про волю України та всіх козаків, що всій Україні і Війську Запорозькому при нинішньому полководцю Пилипу Орлику повернути давню свободу, володіння своєю землею та її колишні кордони, щоб відтепер цей народ став незалежною державою і більше ніколи не підлягав покорі чи захисту царя".

 

 

20:12 Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив мальовничі знимки запуску ракет реактивними системами залпового вогню HIMARS. "Запорізький напрямок. Гарно, швидко, точно", – прокоментували у Генштабі.

 

 

19:39 Оперативне командування "Південь" не підтвердило інформації видання The Economist про вихід українських військ до околиць Херсона "на постріл снайпера". "По-перше, ця інформація не відповідає дійсності. По-друге, вона дезорієнтує наших людей, місцеве населення. Воно шкодить не лише військовій операції, а й іміджу тих, хто це заявляє", – заявила речниця "Півдня" Наталія Гуменюк під час брифінґу. Вона закликала покладатися лише на офіційні відомості від військовослужбовців.

 

19:01 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. Підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують фортифікаційне обладнання оборонних позицій у прикордонних районах.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Василівське, Білопілля та Атинське Сумської області.

На Харківському напрямку російські окупанти продовжують артилерійські обстріли міста Харкова та населених пунктів на північ, північний схід та схід від нього. Також противник завдав авіаударів неподалік Петрівки. Українські воїни жорстко припинили ворожу спробу штурмових дій в напрямку населеного пункту Соснівка та відкинули загарбників назад.

Намагаючись хоч якось завадити логістичному забезпеченню підрозділів Сил оборони, ворог дистанційно мінував місцевість неподалік Черкаських Тишків. На напрямку триває контрбатарейна боротьба.

На Слов’янському напрямку противник здійснює спроби покращити тактичне положення своїх підрозділів. Вів артилерійські обстріли в районах населених пунктів Долина, Дібрівне, Богородичне, Мазанівка, Суха Балка, Краснопілля, Вірнопілля, Велика Комишуваха, а також завдав авіаударів поблизу Дібрівного та Богородичного. Ворог веде штурмові дії в напрямку населеного пункту Мазанівка, має частковий успіх.

На Донецькому напрямку окупанти основні зусилля зосереджують на вогневому ураженні наших підрозділів. Противник вів повітряну розвідку із застосуванням БпЛА “Орлан-10” неподалік Павлограда та Покровська.

На Краматорському напрямку агресор обстрілював із танків та ствольної артилерії райони Білогорівки та Верхньокам’янського. Завдав авіаційного удару поблизу Тетянівки.

Штурмові дії в населеному пункті Білогорівка українські воїни успішно відбили. Окупанти відійшли.

На Бахмутському напрямку зафіксовано ворожі обстріли із ствольної артилерії в районах населених пунктів Спірне, Берестове та Вершина. Також противник завдав авіаудару поблизу Вершини.

Наші захисники змусили ворога відійти після його наступу в напрямку Вуглегірської ТЕС та невдалої розвідки боєм в напрямку околиць Берестового.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському, Запорізькому та Південнобузькому напрямках противник не припиняв обстрілів із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення. На останньому ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Тернівка.

В акваторії Чорного моря у готовності до ракетних ударів по об’єктах на території України російські загарбники утримують три носії високоточної зброї. Сумарний залп складає до 20 крилатих ракет морського базування “Калібр”.

Українські захисники завдають ворогу втрат на всіх напрямках де тривають активні бойові дії.

Російські окупанти, щоб хоч якось виправдати руйнування ними цивільних об’єктів на території України, продовжують інформаційні вкиди про розташування військових підрозділів у школах, церквах та лікарнях.

 

18:54 Матчі наступного сезону Української прем'єр-ліги відбудуться у чотирьох областях, розповів президент Української асоціації футболу Андрій Павелко. "Старт УПЛ – Київ, Київська область, Львівська область, Закарпатська область і, мабуть, Тернопільська. Це ті регіони, які мають багато можливостей по футбольній інфраструктурі", – цитує видання "Трибуна". Павелко додав, що це є "великий виклик".

 

18:20 Російський гелікоптер із території Росії випустив дві ракети по Есманській територіальній громаді на Сумщині. Вибухи пошкодили приміщення школи, повідомило Оперативне командування "Північ". 

 

 

17:43 Проєкт плану відновлення України передбачає щорічне зростання ВВП на 7% упродовж десяти років та інвестиції в економіку у розмірі $750 млрд. Про це йдеться в документі, презентованому українською делеґацією на конференції у Лугано, Швейцарія. "Йдеться про роздрібні джерела фінансування. Третина – це приватні інвестиції. Але також нам справді потрібні й гранти, кредити та репарації", – прокоментував голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев. Він наголосив, що як "нульову точку" реалізації такого плану Україна має намір встановити верховенство права, оскільки без цього будь-які інвестиції не будуть доцільними. Крім цього, Україна має намір завершити реформу корпоративного управління, прозорість публічних даних, а також провести реформу публічного сектору – скоротити кількість держслужбовців та підняти престиж держслужби, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

 

17:17 СБУ затримала аґента, який передавав представникам Росії й Білорусі розвідувальні дані для ракетних ударів по Одещині. "Зловмисник збирав розвідувальні дані щодо дислокації підрозділів ЗСУ та переміщення воєнної техніки і товарів стратегічного призначення в районі залізничного моста у селі Затока Білгород-Дністровського району. Встановлено, що уродженець Одещини упродовж травня в особистій переписці через один із месенджерів передавав представникам РФ і Білорусі дані, які ворог міг використати при плануванні ракетних ударів та підготовці диверсій на території регіону", – повідомили в СБУ.

 

16:54 Президент України Володимир Зеленський виступив на Конференції з питань відновлення України у Лугано, Швейцарія. Він наголосив, що відбудова України – це не локальний проект, не проєкт одного народу, а спільне завдання усього демократичного світу.

 

Війна Росії проти України – це не просто намагання захопити нашу землю й знищити наші державні інституції, зламати нашу незалежність. Це набагато ширше – світоглядне – протистояння.

Антидемократична та антиєвропейська система, яка побудована в Росії, намагається довести, що вона нібито сильніша, ніж усі ми – і Україна, і Європа, і демократичний світ. Вона намагається довести, що Європа нібито слабка й нібито не здатна захищати свої цінності. Такий світоглядний мотив простежується в усіх діях російської держави як щодо України, так і щодо всіх вас.

І всі створені Росією кризи – інфляційна, продовольча, енергетична, міграційна, контури якої вже є, – це саме світоглядне, ідеологічне випробування.

Але все ж найбільш жорстокий його прояв – це агресія Росії проти нашої держави, проти нас – перших, кого вона хоче повернути до своєї зони контролю у Європі.

Погляньте, що робить Росія, руйнуючи Україну. Росія знищує простір усього, що має значення для нас і для будь-якого вільного людського життя.

За чотири місяці повномасштабного вторгнення в Україні знищено 2102 освітні обʼєкти. Це школи, це університети, дитячі садочки... Коли російська армія застосовує артилерію проти дитячого садочка або скидає бомби на школу, вона ж руйнує не просто стіни й не просто будівлі. Це свідоме знищення освітнього простору – простору, у якому відбувається соціалізація дітей, у якому люди вчаться бути людьми.

Усі наші суспільства тільки оправилися після пандемії ковіду, коли довгий час навчання було дистанційним. Тільки-но все почало відновлюватися, тільки-но діти могли опинитись у звичному просторі спілкування, просторі друзів, навчання, як прийшла Росія і своїми ударами намагається сказати, що у нас взагалі не буде цього простору – нашої освіти.

Навіщо Росії обстріли лікарень? Як взагалі вони можуть віддавати наказ на авіаційний удар по шпиталю або пологовому будинку? Це маніфестація Росії, що вона нібито здатна знищити саму можливість цивілізації для України – базову гуманність, яка є в кожній нормальній країні. Росія показує, що навіть лікувати, навіть народжувати дітей українці не зможуть.

799 об'єктів медичної інфраструктури знищено з 24 лютого до кінця червня. У якій іще країні, у якій ще війні за такий короткий строк було знищено стільки медичних об'єктів?

Це все – свідома тактика Росії, не просто обстріли, а ставка саме в ідеологічному протистоянні. Держава-терорист сподівається, що такі руйнування стануть доказом нібито неспроможності демократичної системи і європейського вибору нашого народу дати людям не те що нормальне, а взагалі життя.

Погляньте на системне знищення російською армією житлових кварталів наших міст і постійний ракетний терор. Навіщо вони це роблять? Це ж не суто військова тактика...

Кожна людина має простір свого дому. І це не тільки окрема квартира чи будинок, це частина міста чи сільської місцевості, де людина спілкується, працює, бачиться з друзями, кохає, виховує дітей, їздить до батьків. Саме для того російські окупанти розстрілюють із танків житлові будинки або накривають міські квартали артилерією, саме для того вони направляють ракети на будинки, щоб знищити увесь цей простір життя, щоб убити в людях відчуття дому.

Понад 12 мільйонів українців були вимушені стати переселенцями через цю війну. А скільки з них все ж таки повернуться додому, навіть якщо матимуть, куди повернутися саме там, де жили раніше? Після такої жорстокої війни й таких варварських російських ударів для багатьох людей буде дуже складно знову віднайти це відчуття – відчуття справжнього дому.

Агресія Росії все ще триває, а вже близько 80 тисяч обʼєктів зруйновані. Це десятки мільйонів квадратних метрів площі... І коли ми бачимо такі втрати, ми повинні бачити не просто зламані стіни й не просто розбиту цеглу, не просто випалені коридори чи кімнати, а мільйони людських доль, які ніколи не будуть такими, як вони були раніше. Ми повинні бачити мрії, яких більше немає. Кохання, яке стало неможливим. Ми повинні бачити дітей, які могли б жити таким же життям, як у кожного й кожної з вас, але тепер їхнє життя зруйноване. Багатьох українських дітей Росія позбавила не просто дому чи друзів, а зробила сиротами, вбила їхніх братів, сестер...

Прагнення Росії в тому, щоб зробити такі руїни й такі втрати нібито «візією» демократії та Європи. Цією агресією Росія хоче довести, що нібито їй підвладна не просто територія, а життя як таке, і що нібито вона може вирішувати за всіх, чи буде у них життя взагалі.

Тому ця війна не просто наша, не просто локальна – десь на сході Європи. Ні. Це напад Росії на все, що є цінністю для нас із вами. Тому й відбудова України – це не локальний проект, не проект одного народу, а спільне завдання всього демократичного світу – усіх країн, які можуть сказати про себе: ми цивілізовані.

Відбудувати Україну – це відновити принципи життя, відновити простір життя, відновити те, що робить людей людьми. Звичайно, це означає будівництво, масштабне будівництво. Звичайно, це означає велике фінансування й колосальні інвестиції. Звичайно, це означає абсолютно новий рівень безпеки по всій нашій країні, якій і надалі жити поруч із Росією.

Але це означає також і новий технологічний рівень. Це означає також можливість наших із вами країн, наших із вами компаній, наших із вами фахівців показати, чому свобода могутніша, ніж будь-яка тиранія.

Ще навесні ми почали пропонувати нашим партнерам приєднатися до проєкту відбудови України. Вже тоді було очевидно, що це буде найбільший проєкт нашого часу – економічний, технологічний, соціальний, а головне – світоглядний.

І я вдячний країнам, які позитивно сприйняли наші пропозиції взяти шефство над регіонами, містами чи галузями, які постраждали від війни. Зокрема, вдячний Данії за готовність стати шефом при відбудові нашого міста Миколаєва. Вдячний Британії за інтерес до відбудови Київської області. І так само я запрошую всі країни цивілізованого світу, амбітні компанії та фахівців приєднатися до наших зусиль.

Окрім усього іншого, це дасть змогу створити мільйони нових звʼязків у демократичному світі, у Європі, між нашими країнами. Кожне місто, кожна громада, кожна галузь, яка буде відбудована, матиме історичне свідчення про те, хто цьому допомагав. Лише уявіть: це не просто прапори країни-партнера на в’їзді у місто, а вплетеність у нову тканину життя в Україні традицій і надбання всіх тих, хто працював над відновленням.

І, безперечно, я вдячний Європейській комісії за ініціативу створити спеціальну європейську платформу відбудови України.

Однак усі ініціативи, плани, амбіції мають бути в єдиній системі, у якій не тільки потреби, а й відчуття українців будуть на першому місці. Тому Україна пропонує свій національний План відбудови, на фундаменті якого можна буде реалізувати кожну ініціативу, кожну ідею, а також повністю раціонально й саме в українських інтересах використовувати кошти, які спрямовуватимуться на відбудову.

І серед ключових принципів я б відзначив такі: максимальна безпека, максимальна технологічність, максимальне дотримання екологічних стандартів, максимальне застосування «зелених» технологій, максимальна реалізація принципів безбар'єрності; максимальна спрямованість на інтереси громад, максимальна прозорість – при плануванні, використанні коштів, відборі проєктів. А також – максимальне укорінення проєкту відбудови в реальному економічному житті України, щоб реалізувати все це і щоб результати відбудови працювали довгостроково, а отже – це створення робочих місць і нових виробництв в Україні, локалізація вашого бізнесу, ваших бізнес-процесів в Україні.

Звичайно, ідеться не лише про відновлення матерії життя, а й про інституційний розвиток. Наша держава стала кандидатом на вступ у Європейський Союз. Рух до набуття повноправного членства передбачає реформи. Але й відбудова України передбачає реформи.

Ми маємо ще посилити наші інституції, ми маємо ще оновлювати стандарти життя. Наша мета в тому, щоб Україна стала не лише найбільш вільною країною у Європі і найбільш зручною для життя й бізнесу, а й щоб ми найшвидше з усіх, хто рухався в Європейський Союз, виконали політичну частину роботи.

Ми можемо це зробити – так само, як ми вже зробили найбільшу реформу для країн європейської спільноти. І це, я вважаю, найголовніша реформа, і ми її вже реалізували. Реформа міцності Європейського Союзу – це фактично реформа ЄС. Європейський Союз по-справжньому об'єднаний – міцно об’єднаний тепер завдяки нам, завдяки Україні. Завдяки цій нашій реформі ми актуалізували кожну з базових цінностей Європи. Так само й підтримка нашої держави з боку країн НАТО означає, що ми максимально обʼєднали Альянс. Такої обʼєднаності Альянсу не було десятки років.

І відбудова України стане для нас усіх такою ж великою реформою, бо ми всі разом об'єднаємо демократичний світ настільки, що кожен побачить: світогляд вільних людей завжди перемагає. Світ побачить, що ніхто й ніколи не зможе досягнути війною своїх цілей.

Але зараз я хочу зробити також один важливий саме локальний наголос.

Нам потрібно діяти вже в цей час. Значну територію України ми вже звільнили – це понад тисячу населених пунктів. Для значної території зберігаються виклики – авжеж, економічні, енергетичні, соціальні. Відновити шкільне навчання, забезпечити медицину для людей, дати переселенцям житло, гарантувати українцям роботу, захистити енергетику – це все важливо саме зараз, а особливо – напередодні зими.

Тому Україна представляє два рівні дій: стратегічний – і це означає відновлення всієї країни, а також тактичний. Нам потрібна ця тактична допомога. Це означає необхідність уже зараз швидко відновлювати все те, що можна відновити.

Поки зберігаються руїни, зберігається й війна. Поки агресор може сподіватися, що саму основу життя він знищить, довготривалого миру не буде.

Ось чому відбудова України буде найбільшим внеском у підтримання глобального миру з усіх, які тільки можливі. Ми можемо довести, що демократичний світ сильніший, Європа – могутніша, що наші цінності неможливо зруйнувати. І ми це обов'язково зробимо!

Я дуже дякую за увагу!

Запрошую вас усіх у нашу прекрасну державу, найкращу у світі – в Україну, щоб працювати разом з нами.

Слава Україні!

 

16:25 Литва вже отримала із Туреччини ударний безпілотний апарат "Байрактар", на який литовці зібрали 5 млн євро. Про це повідомив міністр оборони Арвидас Анушаускас. "Bayraktar Vanagas з усім придбаним бойовим спорядженням вже у Литві! 6 липня відбудеться його презентація на базі повітряних сил у Шауляї, і після цього він вирушить в Україну", – написав Анушаускас у Twitter.

 

15:54 70 російських дипломатів із сім'ями покинули Болгарію. Як пише Euractiv, декотрі "служивиє" РФ мали футболки із зображенням Путіна.

 

15:02 Керівник ГРУ Кирило Буданов спростував чутки про можливий наступ збройних сил Білорусі на Україну: "На даному етапі загрози від білоруської армії для України не існує. І в найближчій перспективі не буде. Як тільки вона з'явиться – повірте, ми будемо майже в ту ж мить про це знати".

 

14:55 Розпорядник адміністрації президента Білорусі Олександр Лукашенко привітав США із Днем незалежності. Диктатор побажав американцям миру і закликав "забути про розбіжності".

 

14:21 Олександр Вілкул, керівник військової адміністрації Кривого Рогу, закликав мешканців міста переходити на українську мову: "Захищаючи Україну, треба враховувати не тільки військовий фронт, а й культурний.  

Так історично склалося, що ми, криворіжці, звикли переважно розмовляти російською мовою, але зараз МОВА – це також наша зброя. У Кривому Розі ми не будемо «рубати з плеча». Ми робимо лагідний процес переходу на українську мову і створюємо комфортні умови для цього. Зокрема, з 1 липня військова адміністрація організувала в кожному районі міста мовні клуби «Спілкуймося українською». А для тих, кому зручніше опанувати українську в онлайн-режимі, розпочалися онлайн-курси «Говоримо українською правильно».

Так, я роблю щоденні вечірні брифінги російською. І в цьому є глибокий сенс. Тому що я говорю переважно з російськомовним півднем і сходом. Проте вже більшість нарад я проводжу українською. Процес перетворень триває!"

 

14:01 Туреччина заборонила розвантажувати награбоване в Україні зерно суднові Zhibek Zholy. Про це повідомив журналіст Осман Пашаєв із покликом на українського посла Василя Боднаря. "Це ще не арешт, але розвантаження зерна не буде. Посол передав вбивчий пакет доказів від генеральної прокуратури України", – прокоментував Пашаєв.

 

13:46 На острові Зміїний встановлено прапор України, повідомила начальниця об'єднаного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, пояснивши: "Військова операція завершена і наразі територія знову повернена під юрисдикцію України".

 

12:32 Папа Франціск спростував повідомлення про те, що він планує піти у відставку, заявивши, що після червневого візиту в Канаду сподівається поїхати в Україну: "І після того, як я повернуся з Канади, можливо, мені вдасться поїхати в Україну. Але перед цим я би хотів поїхати в Росію, щоби спробувати якось допомогти". Коли Ватикан вперше запитав про поїздку кілька місяців тому, Москва відповіла, що це невідповідний час. Але тепер він натякнув, що, можливо, щось змінилося.

Франціск також спростував чутки про те, що у нього рак, пожартувавши, що його лікарі «нічого мені про це не сказали».

Стосовно абдикації, чутки про яку ширилися в медіа, бо сукупність планованих подій на кінець серпня (зустрічі з кардиналами світу для обговорення нової конституції Ватикану, церемонію вступу нових кардиналів і візит до італійського міста Л'Аквіла, яке відвідували обидва Папи перед своєї відставкою у 1294 і 2013) можуть передвіщати оголошення про відставку, Папа дав пряму відповідь: "Мені це ніколи не спадало на думку. На даний момент ні, на даний момент ні. Справді!" На запитання, коли це може статися, він відповів: "Ми не знаємо. Бог скаже".

 

11:50 Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов пов'язує посилення ракетних обстрілів зі зміною керівника бойовими діями в Україні (так званою "спеціальною воєнною операцією"). "Він (командувач повітряних сил Сєрґєй Суровікін, – ред.) вміє воювати бомбардувальниками та ракетами – то він робить те, що вміє... Це активне масоване застосування дальньої бомбардувальної авіації, зокрема літаків Ту-22М3, які використовують здебільшого старі радянські ракети", – заявив Буданов у інтерв'ю виданню "РБК-Україна". Керівник розвідки додав, що Росія б'є ракетами, пристосованими для завдання ядерних ударів. "У неї показник точності – плюс-мінус кілометр. Це взагалі було нормально... Так, є питання щодо їх невисокої точності, але вони розуміють, що це будуть удари по цивільному населенню. Їх абсолютно це влаштовує, абсолютно повністю, можете навіть побачити це по офіційній риториці, що вони кажуть, – в принципі не сильно то й виправдовуються", – пояснив Буданов.

 

10:46 Видання The Economist опублікувало статтю про успіхи Збройних Сил України на Херсонщині. Джерела в розвідці повідомили, що передові загони української армії перебувають на відстані снайперського пострілу (приблизно кілометр) від околиць обласного центру. "Наступні тиждень-два будуть іще цікавішими", – заінтриґував співрозмовник.

 

10:24 Австралія надасть Україні нову партію броньованих автомобілів. Про це оголосив прем’єр-міністр Ентоні Албеніз під час спільної пресконференції з Володимиром Зеленським. “Ми оголосимо додатково 100 млн доларів у вигляді військово-технічної допомоги. Загалом ми вже надали 390 млн доларів допомоги. Ми також додаємо додатково 14 БТР та 20 Bushmaster. Це броньовані транспортні засоби. Таким чином кількість Bushmaster становить 60 одиниць“, – сказав Албеніз. Австралійський прем'єр зауважив, що Україні також надаватимуть і інше обладнання, зокрема безпілотники.

 

10:03 У Сніжному (за 70 км від лінії фронту) після потужного вибуху горить російський склад боєприпасів. Як пише портал "Мілітарний", вибухи почалися вночі на 4 липня невдовзі після півночі, відтак спалахнула сильна пожежа. Палало у районі заводу "Сніжнянськхіммаш", де окупанти облаштували арсенал для забезпечення своїх військ.

 

 

09:55 У лікарні Енергодара помер водолаз Запорізької АЕС Андрій Гончарук. Напередодні його побили і піддали тортурам росіяни через те, що пан Андрій відмовився брати участь в осушуванні охолоджувальних басейнів. "29 червня у стані коми з численними тілесними ушкодженнями його було доставлено до лікарні міста Енергодар. Але травми виявилися несумісними з життям", – заявили в "Енергоатомі".

 

09:41 Новий "план Маршалла" – основні засади післявоєнного відновлення України обговорять лідери кількох країн, міжнародні організації й українські посадовці на конференції, що відкривається нині у швейцарському Лугано. "Конференція з відновлення України URC2022" планувалася задовго до початку повномасштабного російського вторгнення, проте тепер вона буде присвячена перспективі нового будівництва країни та відновлення завданих війною збитків. Конференція не буде присвячена безпосередньо збору коштів. Її учасники спробують виробити основні принципи та пріоритети відновлення, що має розпочатися ще до того, як війна закінчиться.

Серед інших у конференції бере участь голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, міністр закордонних справ Великобританії Ліз Трасс, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та близько сотні інших українських учасників. До війни Президент Володимир Зеленський також мав намір приїхати до Швейцарії, проте тепер він звернеться до учасників конференції через відеозв'язок.

Серед схем фінансування відновлення України – новий фонд, який, за даними джерел Франс Прес, має намір створити Європейський банк реконструкції та розвитку. У ньому може бути зібрано близько 100 млрд євро від членів ЄС та інших держав світу.

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Українські сили відійшли від Лисичанська, ймовірно, відступивши на підготовлені оборонні позиції. Раніше Міноборони Росії заявляло, що завершило оточення Лисичанська та забезпечило повний контроль над містом. Бойові дії в місті та його околицях посилилися протягом останнього тижня, російські війська поступово просуваються.

• Це місто було останнім великим населеним пунктом Луганської області під контролем України. Зараз увага Росії майже напевно переключиться на захоплення Донецької області, значна частина якої залишається під контролем українських сил. Боротьба за Донбас була виснажливою, і навряд чи це зміниться найближчими тижнями.

• Поки йде збір врожаю, вторгнення Росії продовжує мати руйнівний вплив на сільськогосподарський сектор України. Війна спричинила серйозні порушення в ланцюгах постачання українських фермерів насінням та добривами. Блокада Одеси Росією продовжує серйозно стримувати експорт зерна з України. Через це сільськогосподарський експорт України в 2022 році навряд чи становитиме більше 35% від загального обсягу 2021 року. Після відступу з чорноморського форпосту острова Зміїний Росія облудно заявила, що «тепер м’яч на боці України» щодо покращення експорту зерна. Насправді глобальну продовольчу кризу продовжує загострювати те, що Росія підриває сільськогосподарський сектор України.

 

08:59 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 36 200 (+230) осіб,

танків – 1589 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 3754 (+10) од.,

артилерійських систем – 804 (+3) од.,

РСЗВ 246 (+0) од.,

засобів ППО – 105 (+0) од.,

літаків – 217 (+0) од.,

гелікоптерів – 187 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 658 (+4) од.,

автомобільної техніки – 2618 (+4) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 65 (+1) од.,

крилатих ракет – 144 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби на Слов'янському та Донецькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

46,5% танків (з них 0,6% за минулий тиждень),

21,6% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

43,8% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

26,1% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

22,1% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

17,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

21,0% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без суттєвих змін. На останньому, з території Курської області, агресор застосовував артилерію та вертольоти армійської авіації для ураження позицій Сил оборони у районах населених пунктів Василівське, Білопілля, Бачівськ і Вовківка Сумської області.

На Харківському напрямку угрупування військ противника за підтримки армійської авіації зосереджує зусилля на сковуванні дій наших військ та недопущенні їх переходу у наступ. У напрямку населеного пункту Прудянка українські воїни рішуче придушили ворожу спробу штурмових дій.

З метою порушення системи управління та зв’язку Сил оборони противник активно використовує комплекси радіоелектронної боротьби.

На Слов’янському напрямку підрозділи противника штурмовими діями намагаються встановити контроль над населеними пунктами Богородичне, Мазанівка та Долина. Бойові дії тривають.

Ворог здійснює перегрупування військ для відновлення наступу. З цією метою переміщено батальйонну тактичну групу з району міста Ізюм у напрямку населеного пункту Сніжківка, розгорнуто додаткові підрозділи ствольної артилерії.

На Донецькому напрямку основні зусилля угруповань противника зосереджені на поступовому витісненні підрозділів Сил оборони на рубіж Сіверськ – Федорівка – Бахмут.

На Краматорському напрямку, після проведення артилерійської підготовки ворог форсував річку Сіверський Донець, закріплюється в районах населених пунктів Лисичанськ та Білогорівка.

На Бахмутському напрямку противник активізував обстріли позицій наших військ з ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення. Завдав масованих ракетних ударів у районах населених пунктів Покровське, Берестове, Спірне та в районі Вуглегірської ТЕС.

За підтримки артилерії ворог веде наступальні дії в районах населених пунктів Василівка, Берестове, Спірне, Клинове та Майорськ, успіху не має.

На Авдіївському та Курахівському напрямках окупанти вели штурмові дії у напрямках населених пунктів Побєда та Мар’їнка. Штурмова авіація ворога завдала ракетних ударів в районах східної околиці населеного пункту Авдіївка та Мар’їнки.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснює систематичний вогневий вплив з метою сковування підрозділів Сил оборони та недопущення їх перекидання на інші напрямки.

На Південнобузькому і Таврійському напрямках основні зусилля агресора зосереджуються на спробах повернення втрачених позицій в районах населених пунктів Іванівка, Потьомкине і Мирне та недопущенні проведення нашими військами контрнаступальних дій у Херсонській та Миколаївській областях. Ворог удосконалює інженерне обладнання позицій в районі Нововоскресенського.

У рамках логістичного забезпечення військ з тимчасово окупованого Криму на залізничну станцію “Каланчак” (Мирне, Херсонська область) переміщено 17 вагонів з боєприпасами.

У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебувають три носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи небезуспішно продовжують вогневе ураження складів боєприпасів і скупчень живої сили та військової техніки російських окупантів.

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• 3 липня російські війська вийшли на адмінмежу Луганської області біля Лисичанська.

• Російські війська розпочали наступ на північний схід від Бахмута та на північ від Слов’янська, але не здобули нових територій.

• Російські війська завдали масштабних артилерійських ударів у західній частині південного напрямку, щоб, ймовірно, зірвати український контрнаступ.

• Кремль продовжує висувати умови для потенційної російської анексії маріонеткових республік.

• 2 липня під Мелітополем українські партизани пустили під укіс російський бронепоїзд з боєприпасами.

 

04.07.2022