126-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:36 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Росія сама винна, що відносини з нею опустилися до найнижчого рівня з часу завершення "холодної війни". На це вплинула одна й та ж форма поведінки: застосування військової сили проти Грузії у 2008 році, анексії Криму і застосування сили на сході України з 2014 року. "Війна не почалася у лютому 2022 року. Війна почалася в Україні у 2014 році. Те, що ми побачили цього року, це загострення війни, яка вже велася довгий час. І це робить для нас неможливим мати таке партнерства, заради якого ми так довго працювали. Наші відносини з Росією перебувають на найнижчому рівні з часу завершення "холодної війни", але немає сумніву, що Росія є відповідальною за це", - сказав Столтенберг на брифінгу у Мадриді під час саміту.

 

22:15 Президент України Володимир Зеленський засудив визнання Сирією окупаційних структур на Донбасі як нібито держав. "Це нікчемна історія", - наголосив він у своєму зверненні. Зеленський підкреслив, що у такому разі жодних відносин України із Сирією більше не буде, а санкційний тиск проти Сирії навпаки зросте.

 

21:41 Україна отримала $1,3 млрд допомоги від США, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. "Дякую президенту США Байдену за безпрецедентну підтримку. Санкції, зброя та фінанси наближають перемогу України. Щойно отримали грант $1,3 млрд у рамках пакета фінансування держбюджету $7,5 млрд. Дякую за оперативні рішення Світовому банку, через механізм якого здійснено переказ, та [президенту Світового банку] Девіду Малпасу!", – написав Шмигаль у twitter.

 

21:15 Президенти США і Туреччини Джо Байден і Реджеп Таїп Ердоган у середу зустрілися у Мадриді на марґінесі саміту НАТО. Як повідомив Білий Дім, Байден подякував Туреччині за порозуміння з Фінляндією і Швецією. Лідери обговорили підтримку України в протистоянні російській агресії, а також усунення встановлених Росією перешкод для експорту українського зерна.

 

19:58 Міністерство інфраструктури повідомило, що в середу Україна підписала в Ліоні угоду про лібералізацію автомобільних перевезень з ЄС – так званий "транспортний безвіз". Угода скасовує необхідність отримання українськими перевізниками відповідних дозволів для здійснення двосторонніх та транзитних перевезень в держави ЄС та дозволяє уникнути зупинки експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску. Перемовини про укладання цієї угоди розпочалися ще восени минулого року, але з урахуванням складної логістичної ситуації в Україні, зумовленої блокадою морських портів та пошкодженням транспортної інфраструктури, ЄС значно прискорив процес узгодження документу.

 

19:20 Унаслідок вибуху в селі Демидів на Київщині зруйновано міст через річку Ірпінь. Про це повідомила Київська обласна військово-цивільна адміністрація. Згідно з попередньою інформацією, одна людина загинула, двоє поранено. Голова Димерської громади Володимир Підкурганний поінформував, що міст вибухнув унаслідок влучання блискавки, котра спричинила детонацію вибухових пристроїв, закладених під конструкцією.

 

18:57 Сирія визнала юрисдикцію банд "ДНР" і "ЛНР" над окупованими територіями Донбасу, заявивши про визнання "незалежності" і "суверенітету" "Донецької..." та "Луганської народної республіки". Про це повідомляє аґенція Reuters, покликаючись на дипломатичне відомство в Сирії. Офіс сирійського президента підтвердив бажання "розбудовувати відносини" із двома реґіонами, захопленими Росією.

 

18:34 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках у рамках навчань військовими комісаріатами республіки білорусь проводиться перевірка приписного складу та можливості щодо проведення мобілізації на території окремих регіонів.

На Сіверському напрямку ворог продовжує здійснювати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону. Крім того, агресор здійснив обстріли цивільної і військової інфраструктури в районах населених пунктів Тур’я та Лугівка Сумської області. Завдав авіаційного удару по населеному пункту Угроїди.

На Харківському напрямку противник обстрілював із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Харків, Базаліївка, Пришиб, Шестакове, Руська Лозова, Верхній Салтів, Іванівка та Замулівка.

На Слов’янському напрямку ворог проводить перегрупування військ та утримує раніше зайняті рубежі. Зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Долина, Богородичне, Микільське, Грушуваха та Довгеньке. Також окупанти завдали авіаудару поблизу Гусарівки.

На Донецькому напрямку противник, за підтримки артилерії, намагається блокувати місто Лисичанськ та взяти під контроль ділянку автошляху Лисичанськ – Бахмут. Здійснив обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Лисичанськ, Верхньокам’янка, Сіверськ та авіаудар по району Лисичанського нафтопереробного заводу. Для підтримки наступальних дій, в районі населеного пункту Верхньокам’янка задіяв диверсійно-розвідувальні групи. Українські воїни їх виявили та знешкодили. Залишки ДРГ окупантів відійшли.

На Краматорському напрямку активних бойових дій ворог не вів, обстріляв із артилерії район Тетянівки.

На Бахмутському напрямку ворог обстрілював позицій наших військ із артилерії різних калібрів поблизу Клинового, Роздолівки, Виїмки та Івано-Дар’ївки. Завдав авіаудару неподалік села Відродження. Намагався наступальними діями покращити тактичне положення в районі населеного пункту Спірне, успіху не мав, відійшов. Диверсійно-розвідувальну групу противника наші воїни знешкодили неподалік Берестового.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник обстрілював наші позиції із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Авдіївка, Веселе, Павлівка, Білогір’я, Інженерне, Ольгівське, Преображенка та Гуляйпільське. Окрім того, російські окупанти завдали авіаційних ударів по цивільній інфраструктурі поблизу Оріхова та Щербаків.

На Південнобузькому напрямку ворог здійснював систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури із ствольної та реактивної артилерії, проводить перегрупування військ.

На тимчасово зайнятій території України окупаційна влада продовжує проведення заходів адміністративно-поліцейського режиму. Триває збір особистої інформації місцевих жителів, примусова паспортизація та заборона виїзду населення на територію, підконтрольну українській владі.

Окремі підрозділи збройних сил російської федерації, що були виведені на відновлення боєздатності з території України, не мають змоги своєчасно доукомплектувати підрозділи через небажання особового складу брати участь у війні проти України. Особовий склад, що відмовився від участі у війні звільняється, є спроби притягнення таких осіб до кримінальної відповідальності.

Наші підрозділи продовжують виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань на визначених напрямках та б’ють окупантів у ближніх боях.

 

18:10 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав рішення саміту НАТО про визнання Росії головною загрозою для євроатлантичної та європейської безпеки. "Сьогодні в Мадриді НАТО довело, що може приймати важкі, але важливі рішення. Ми вітаємо чітку позицію щодо Росії, а також рішення про вступ Фінляндії та Швеції. Не менш потужна та активна позиція щодо України допоможе захистити євроатлантичну безпеку та стабільність", – заявив Кулеба.

 

17:52 Президент України Володимир Зеленський зустрівся в Києві з президентом Індонезії Джоко Відодо. "Дякую, що в цей непростий для нашої держави час ми відчуваємо підтримку вашого народу та країни!" – прокоментував Зеленський. Відодо прибув до Києва вранці 29 червня. Під час візиту він також відвідав Ірпінь, аби побачити руйнування, спричинені російськими військами. На пресовій конференції індонезійський президент закликав зробити все можливе для розблокування експорту українських зернових. "Я передав Президентові Зеленському, що Україна дуже багато важить у глобальній продовольчій безпеці, тому треба зробити все можливе, щоб забезпечити безперешкодний експорт зернових з України і безпекові гарантії усіх зацікавлених сторін, щоб забезпечити експорт також через українські морські порти", – сказав Джоко Відодо. Він додав, що підтримує зусилля ООН, спрямовані на розблокування експорту українського продовольства.

 

17:35 Із російського полону вдалося визволити 144 захисників України. Серед них 95 є оборонцями "Азовсталі", при тім 43 – то військовослужбовці "Азову". Про це повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. Загалом звільнено: 59 бійців Національної гвардії; 30 – Військово-морських сил; 28 – Збройних Сил України; 17 – Державної прикордонної служби України; 9 – Територіальної оборони; 1 – Національної поліції України. Найстаршому зі звільнених – 65 років, наймолодшому – 19. Обмін охопив військовиків із пораненнями. "Більшість звільнених українців мають важкі ушкодження: вогнепальні та осколкові поранення, вибухові травми, опіки, переломи, ампутації кінцівок. Всі вони отримують належну невідкладну медичну та психологічну допомогу", – поінформували у штабі.

 

17:10 Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс привітала виступ Президента України на саміті НАТО у Мадриді: "Тепер час подвоїти зусилля, щоб запевнити перемогу України над Росією, аби Президент Зеленський міг провадити переговори із позиції сили", – написала вона у twitter. 

 

16:57 НАТО затвердило нову Стратегічну концепцію, котра визначає Росію найбільшою загрозою для Альянсу. Про це заявив на пресовій конференції у Мадриді генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ. "Сьогодні лідери ухвалили нову Стратегічну концепцію, вона оприлюднюється зараз, коли ми говоримо. Вона чітко визначає, що Росія становить найбільшу загрозу для нашої безпеки. У поточній концепції Росія була визначена як наш стратегічний партнер", – сказав Столтенберґ.

 

16:11 Північноатлантичний альянс офіційно запросив у свої ряди Швецію та Фінляндію. Вони стануть 31-м та 32-м членом НАТО. Про це на саміті НАТО в Мадриді оголосив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ, назвавши таке рішення "історичним", передає "Укрінформ".

 

15:26 Британський мільярдер, засновник компанії Virgin Galactic Річард Бренсон побував у Гостомелі на Київщині. Як повідомив селищний голова Тарас Думенко, Бренсон цікавився аеродромом ДП "Антонов", можливостями його відновлення; його супроводжували представники "Укроборонпрому" та "Антонова". Річард Бренсон постійно виступає на підтримку України, її суверенітету, територіальної цілісності, він закликав до найжорсткіших санкцій проти РФ, її лідерів та економіки.

 

 

14:40 Президент України Володимир Зеленський заявив у виступі на саміті НАТО, що російські закиди до українського євроатлантичного курсу є безпідставними, адже формальна українська нейтральність не запобігла війні. Зеленський заявив, що рішення НАТО визнати Росію головним ворогом є запізнілим, бо Росія вже давно трактує Альянс як великого злого ворога.

 

#цитата

 

Сьогодні справді починається нова історія. Не тільки для східного флангу НАТО, а й для всього Альянсу. Для всієї євроатлантичної спільноти. В часи надзвичайно агресивного Кремля світу потрібен надзвичайно сміливий Альянс.

І я впевнений, що результати саме цього саміту і яким буде майбутнє НАТО, покаже за рік наступний саміт. І моє звернення до вас на наступному саміті Альянсу, наступного року – за моєю безпосередньою участю, а не ось так, в режимі онлайн-включення – буде свідченням нашої спільної перемоги. Але наступного року може бути гірша ситуація, якщо під обстрілами Росії буде не лише Україна, а й кілька інших держав, цілком можливо, – членів Альянсу. І тоді це буде наш спільний провал – України й НАТО.

Усі ви прекрасно усвідомлюєте, якими насправді є цілі Росії. Не один рік вона погрожувала розпочати війну, якщо Україна вступить до НАТО. Але Україна не в НАТО, а повномасштабна війна Росії проти нашої держави триває вже 126 днів – після восьми років війни на Донбасі. Тож чому десятиліттями всі вірили, що саме НАТО своїми діями нібито може спровокувати Росію на щось?

Цілі Росії відомі. Вони очевидні. Російське керівництво бачить світ по-іншому. Не так, як ви. Вони дивляться, наприклад, на Литву не як на члена вашого Альянсу, а як на республіку Радянського Союзу. Для нас вона незалежна держава і вже давно колишня республіка СРСР. Для нас це минуле, а вони розглядають її як можливе майбутнє, вони знову хочуть її поневолити. Вони так дивляться. І так само – на кожну державу, яка є сусідкою Росії. На кожну державу, яка була колись у сфері впливу Москви.

Ви тільки зараз, на цьому саміті, визначите Росію своєю головною загрозою, а для них ви ворог уже дуже давно. І на цьому побудована ідеологія Росії, це відбивається на сто відсотків у її пропаганді, це її завдання – зламати вас, тиснути на вас. І дивує, що триває робота пропагандистів, російського телебачення у деяких ваших державах! Це не про свободу слова. Це конкретна підготовка війни проти вас, причому всередині ваших держав.

І подивіться, будь ласка, на нашу державу – до чого це може призвести у вас! Тактика Росії дуже проста. Вона знищує все – житлові будинки, торговельні центри, школи, лікарні. Понад 2800 ракет із 24 лютого, і абсолютна більшість – по цивільних об’єктах! Навіщо це? Навіщо бомби? Навіщо тотальні артилерійські удари?

Російська армія робить усе, щоб якнайбільше людей залишили свої міста. Щоб не було нічого, крім руїн. А тоді так звана друга армія світу заходить у ці міста – вже порожні й мертві. І вона не хоче зупинятися на Донбасі чи десь на півдні України, вона місто за містом хоче поглинути так усіх у нас, а потім усіх в Європі. Усіх, кого керівництво Росії вважає своєю власністю, а не незалежними державами. Це – справжня ціль Росії.

Питання: хто наступний для неї? Молдова? Чи країни Балтії? Чи Польща? Відповідь: усі вони.

Так само, до речі, з продовольчою кризою, з блокуванням українських портів, з голодом, який провокує Росія. Що є справжньою мішенню? Так само – ви! Голод – це інструмент, це засіб. А справжня її мета – це тиск на вас, хаос, нові хвилі міграції до Європи.

А хіба не так з енергетикою? Навіщо Росія тягне за газовий зашморг? Навіщо тисне на Європу? Щоб ви просили. Щоб принижувались. Щоб ви були повністю залежними. Щоб можна було примушувати вас відмовлятися від вашої свободи, від вашої демократії й від ваших цінностей заради тих чи інших інтересів російського керівництва.

Потрібно бачити справжні цілі Росії. І якби вони були іншими, зараз не було б бажання Фінляндії та Швеції приєднатися до Альянсу, отримати спільну безпеку.

Поки демократичні держави закликали російське керівництво до розуму та моралі, Росія накопичувала силу й ракети. Ви, демократичні лідери, закликали її поважати міжнародне право, а тирани розуміють силу й лише силу! І це чітко видно в тих районах України, де російська армія отримала жорстку відсіч.

Україна вітає рішення щодо приєднання Фінляндії та Швеції до Альянсу. І дуже добре, що це сталося зараз – до того, як Росія могла б почати діяти й проти цих держав. Але чи робить щось Росія зараз проти них у зв’язку з цим рішенням? Ні, і ви це бачите.

Керівництво Росії публічно заявило, що правил життя їх навчало ленінградське підворіття. Там будь-які спроби діалогу та умиротворення сприймаються тільки як слабкість і страх. Там нікому не зателефонуєш, щоб поговорити, коли треба бити у відповідь. Там або ти б’єш, або ти програв. Російська держава саме так зараз бачить світ. І не можна ігнорувати це бачення, не можна ігнорувати її справжні цілі. Потрібно на них відповідати. І я впевнений, ви всі знаєте, як відповідати.

Насправді наші цілі, цілі України, абсолютно збігаються з вашими. Ми зацікавлені в безпеці та стабільності на Європейському континенті та у світі. Ми зацікавлені, щоб життя народів визначалося не горезвісною мюнхенською промовою одного лідера, а міжнародним правом. Ми зацікавлені, щоб не було жодних «сірих» зон і територій тотальної війни, де не залишається нічого, крім руїн. Так само ви в цьому зацікавлені.

Допомогти Україні зараз закінчити цю війну перемогою на полі бою, тобто дати реально сильну відповідь на дії Росії – це те, що потрібно і нам, і кожній з ваших держав, і всьому Альянсу, усій євроатлантичній спільноті. Якщо ви справді визначаєте Росію своєю головною загрозою, ви маєте повністю підтримати її головну, першу мішень. Це не війна Росії лише проти України, це війна за право диктувати умови у Європі. За те, яким буде майбутній світовий порядок. Тому підтримати саме Україну й саме зараз зброєю, фінансами й політично, такими санкціями проти Росії, які зупинять її здатність оплачувати війну, – це абсолютна необхідність.

Україні потрібна сучасна протиракетна й протиповітряна оборона – і ви маєте ці системи. Надавши їх нам, ви можете повністю зламати тактику Росії зі знищення міст і терору проти цивільного населення України. Це фундаментальна річ. Відстань від Києва до Мадрида менша, ніж дальність тих ракет, які застосовуються сьогодні проти нас. Хіба може одна держава відповісти на таку загрозу без допомоги партнерів? Ви можете надати цю допомогу. І ми вдячні за ту допомогу, яку ви вже надали.

Росія на полі бою робить ставку передусім на артилерію, на артилерійську перевагу. У десятки разів більше вогню, ніж ми наразі протиставляємо їй. Україна вже отримала сучасні артилерійські системи, і я дуже вдячний вам. Але війна триває, і саме така війна, у якій артилерія має потужне значення. Війна не має затягуватися. Щоб цього не було, щоб ми зламали російську артилерійську перевагу – перевагу в рази, нам потрібно значно більше таких сучасних систем, сучасної артилерії.

Фінансова підтримка для України має не менше значення, ніж допомога зброєю. Росія досі щодня отримує мільярди і витрачає їх на війну. Ми маємо багатомільярдний дефіцит, не маємо нафти й газу, завдяки яким можна було б це перекрити. Нам потрібно близько 5 мільярдів доларів щомісяця – ви це знаєте. І це також фундаментальна річ. Це те, що потрібно саме для оборони й для захисту.

І нам потрібне нове розуміння східного флангу НАТО. Позбутися «сірої» зони, гарантувати безпеку можна тільки разом з Україною. Просто подумайте, будь ласка, зараз над одним фактом: сьогодні країна, яка не є членом НАТО, хоча і з вашою підтримкою, але все ж таки одна вже понад чотири місяці стримує державу, яку ви всі офіційно визначаєте основною загрозою для себе. І ми стримуємо Росію й від того, щоб вона знищила нас, і від того, щоб вона знищила вас.

Росію потрібно ізолювати. Вона не має бути в тих міжнародних структурах, які сама ж хоче знищити. Не повинно бути діалогів, які не мають сенсу, поки вона сама не почне шукати цей діалог. Вона повинна сама шукати діалог, а отже, шукати мир. І обов'язково – заради миру – має бути переглянуте розуміння східного флангу НАТО. Хіба випадково, що всі країни Альянсу на сході, всі наші сусіди виступають за членство України в НАТО? Ні, це не випадковість. Це логіка. Це знання життя в нашому регіоні.

Політика відкритих дверей НАТО не має нагадувати старі турнікети київського метро: вони відкриті, а коли ти підходиш – турнікети закриваються, поки не заплатиш. Хіба Україна ще недостатньо заплатила? Хіба наш внесок у захист і Європи, і всієї цивілізації досі недостатній? Що ж тоді ще потрібно?

Я можу сказати, що нам потрібно: нам потрібні гарантії безпеки, і ви маєте знайти Україні місце у спільному безпековому просторі.

Або – невідкладна достатня для перемоги допомога Україні, або – відкладена війна Росії з вами.

Зараз ви ухвалюєте стратегію Альянсу, і це передусім стратегія безпеки ваших суспільств, ваших держав. Стратегія на десять років. Уже 126 днів повномасштабного вторгнення в Україну. Крилаті ракети, катування, вбивства дітей, ґвалтування жінок... У нас немає десяти років. А чи є вони у вас? Чи справді ви в цьому впевнені?

 

Володимир Зеленський

 

14:25 Збройні Сили України прийняли на озброєння новий зразок техніки рухомих пунктів управління – машину штабну з причепом штабним МШ-ПШ зі знімними модулями, повідомив Генштаб ЗСУ. Виробником автомобілів є українське підприємство.

 

 

 

13:42 Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон висміяв "мачизм" Владіміра Путіна. "Якби Путін був жінкою... Якою він, очевидно, не є. Але якби він був, я справді не думаю, що він почав би божевільну, мачистську війну вторгнення та насильства, як це відбулося", – сказав Джонсон. Він додав: "Якщо вам треба ідеальний приклад токсичної маскулінності – це те, що він робить в Україні", – додав прем'єр.

 

12:39 Президент України Володимир Зеленський заявив, що його не цікавлять спекуляції довкола смертельної хвороби Путіна, натомість він більше переймається через імперський недуг Росії. "Я не знаю, що відбувається з Володимиром Путіним. Я вважаю, що в них є дійсно велика хвороба, але вона, мені здається, складніша, ніж хвороба, про яку кажете ви. Це хвороба з повагою до нашого народу, хвороба захоплення [держав], хвороба тортур", – сказав Зеленський в інтервʼю американському NBC. Він додав, що ця російська хвороба не замикається на одній особі. "Багато людей в оточенні президента РФ хворі через це. Завищені амбіції, нерозуміння, неповага до міжнародного права, неповага до життя людей. Для них це – ніщо. Ця хвороба є небезпечною для нашої держави", – сказав Зеленський.

 

12:12 Міністр оборони України Олексій Резніков відбув телефонну розмову з головою Пентагону Ллойдом Остіном. Американський міністр підтвердив, що НАТО підтримує боротьбу України за свободу та незалежність. Сторони також обговорили черговий пакет військової допомоги Україні від членів альянсу. "Далі буде", – заінтриґував Резніков.

 

11:55 Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила у зверненні до Президента України Володимира Зеленського, що відповідальність за співучасть у воєнних злочинах мають нести поплічники Олександра Лукашенка, а не білоруський народ. "Всі відповідальні за воєнну агресію, за використання білоруської землі як полігонів для російської техніки, за насильство проти українців і білорусів – нестимуть справедливу відповідальність. І це буде Лукашенко та його поплічники, а не весь білоруський народ", – заявила вона. "І народ України, і народ Білорусі мають свої національні інтереси. І тепер вони збігаються, бо обидва наші народи хочуть повернути мирне життя, позбутися російської окупації й остаточно перемогти диктатуру як явище. Наші народи підтримують одне одного. І задача політиків – допомогти їм у цьому, не роз’єднувати в суперечках, бо це сприятиме лише ворогу. Білоруси зроблять усе можливе, щоб допомогти Україні. Нам нічого не потрібно у відповідь, окрім поваги до нашого шляху, поваги до нашого досвіду й нашого права бути самими собою – білорусами", – заапелювала Тихановська.

 

11:47 Німеччина та Нідерланди нададуть Україні шість самохідних артилерійських установок Panzerhaubitze 2000. Про це у Мадриді повідомила міністерка оборони ФРН Крістіне Лямбрехт (Christine Lambrecht) і її нідерландська колега Кайсе Оллонгрен, передає DW. "У Німеччині ми вирішили, що можемо віддати Україні ще три Panzerhaubitze 2000. Разом із Нідерландами це буде шість", – заявила Лямбрехт.

 

11:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російські війська продовжують поступово просуватися в напрямку оточення Лисичанська. З 25 червня ц.р. російські війська просунулися ще на 2 км біля Лисичанського нафтопереробного заводу на південній околиці міста.

• Існує реальна ймовірність, що ракетний удар по Кременчуцькому торговельному центрі 27 червня ц.р.  мав на меті вразити сусідній інфраструктурний об'єкт. Неточність російських ударів із великої віддалі раніше вже призводила до масових жертв серед цивільного населення, у тому числі на залізничному вокзалі Краматорська 9 квітня ц.р.

• Російське планування, виглядає, і далі готове погодитися на високий рівень побічної шкоди, коли є відчуття військової необхідності удару по цілі.

• Майже нема сумнівів, що Росія продовжуватиме завдавати ударів, намагаючись перешкодити постачанню українських сил на фронті. Дефіцит сучаснішої високоточної ударної зброї в Росії та професійні недоліки наведення, швидше за все, призведуть до подальших жертв серед цивільного населення.

 

10:57 У Росії оголосили про те, що вирішили не видавати українських військовополонених. Про це заявив голова Слідчого комітету РФ Алєксандр Бастрикін. "Вирішили не віддавати їх: узгодили [рішення], де належить. А вони думали: "Здамося – і до родин"... Ні, до ізоляторів".

 

10:34 З початку вторгнення російські війська випустили по Україні 2811 ракет, повідомив Президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні.

 

 

За оцінкою Христо Грозева, це 76% відсотків всіх високоточних ракет, що має на озброєнні Росія, в неї ще залишилось біля 900 одиниць.

 

10:29 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 35 450 (+200) осіб,

танків – 1572 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 3720 (+16) од.,

артилерійських систем – 781 (+3) од.,

РСЗВ 246 (+3) од.,

засобів ППО – 103 (+1) од.,

літаків – 217 (+0) од.,

гелікоптерів – 185 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 640 (+4) од.,

автомобільної техніки – 2598 (+9) од.,

кораблів /катерів – 14 (+0) од.,

спеціальної техніки – 61 (+0) од.,

крилатих ракет – 142 (+3) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

46,0% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

21,4% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

43,3% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

25,3% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

22,1% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

17,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

20,8% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

Відсотки перераховано відповідно до нових даних чинного озброєння РФ за щорічником "The Military Balance 2022" лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень:

танків: 3417 (і 10 200 на збереженні)

бойових броньованих машин: 17 343 (і 15 500 на збереженні)

артилерійських систем: 3081, з них 2557 самохідні (і 24 825 на збереженні, з них самохідних – 4260)

РСЗВ: 1114 (і 3220 на збереженні)

літаків: 1248

гелікоптерів: 891

 

10:09 Прем'єр-міністр Болгарії Кирил Петков повідомив про рішення вислати із країни 70 працівників російського посольства через те, що вони займалися шпигунською діяльністю.

 

09:54 Європейський Союз розпочав постачання Збройним Силам України вантажівок підвищеної прохідності. Згідно з повідомленням Генерального штабу ЗСУ, йдеться про 90 машин. Їх нададуть у межах Європейського фонду миру. У повідомленні зазначено, що логістичне обладнання є частиною ширшого заходу допомоги на суму 31 млн євро, ухваленого ще в грудні на підтримку України. Вантажівки надають для підтримки медичних, інженерних та матеріально-технічних підрозділів ЗСУ.

 

 

09:37 Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі заявив, що президент Індонезії Джоко Відодо як господар листопадового саміту G20 підтримав позицію проти особистої участі президента Росії Владіміра Путіна у зустрічі лідерів. "Президент Відодо це виключає. Він був категоричним: він не приїде", – сказав Драгі журналістам під час саміту "Групи семи", повідомляє Associated Press. "Я не знаю, що станеться. Але що може статися – можливо, буде дистанційне залучення [Путіна]", – додав він. Напередодні російські медії повідомили, що Кремль отримав запрошення на саміт.

 

09:11 Вранці росіяни завдали ракетного удару по Миколаєву. Одна з ракет влучила у багатоповерховий будинок. Попередньо відомо про п’ятьох поранених та трьох загиблих, повідомив голова обласної адміністрації Віталій Кім.

 

08:57 Під завалами будівлі автотранспортного підприємства у Дніпрі, котре зазнало удару у вівторок увечері, рятувальники знайшли двох загиблих – чоловіка та жінку. "Ці люди опинилися в епіцентрі вибуху. Вони не були військовими, у них не було зброї. Там було мирне підприємство, де працювали мирні люди", – прокоментував голова обласної військово-цивільної адміністрації Валентин Резніченко.

 

08:33 Аналіз поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни:

• Російські війська продовжували штурмові операції на південь та південний захід від Лисичанська.

• Російські війська розпочали невдалі наступальні операції на північ від Слов’янська та провели руйнівні атаки на населені пункти на захід від Ізюму, що, ймовірно, мало б зірвати контрнаступ України.

• Російські війська не змогли просунутися по трасі Харків–Білгород і продовжували стримувати просування ЗСУ українців до кордону на північ від Харкова та до Ізюму на півдні.

• Українські війська продовжили контрнаступ на північ від Херсона та звільнили два населені пункти.

• Російські війська продовжили перекидання військової техніки й особового складу на схід від Мелітополя.

• Російська окупаційна влада продовжує безуспішні спроби запровадити рублеві виплати та встановити умови для збільшення кількості учасників планованого референдуму.

 

08:15 У Миколаєві російська армія обстріляла багатоповерховий житловий будинок, загинуло двоє людей, троє поранені, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім. На місці тривають пошуково-рятувальні роботи, працюють ДСНС, медики та комунальники.

 

07:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках триває перевірка бойової готовності збройних сил республіки білорусь. За наявною інформацією, на період з 28 червня по 16 липня поточного року у Гомельській області сплановано проведення військових зборів з військовозобов’язаними. За планами зборів будуть відпрацьовані питання формування окремих стрілецьких батальйонів територіальних військ, проведення бойового злагодження, а також організація охорони та оборони об’єктів.

Зберігається загроза авіаційних та ракетних ударів з території республіки білорусь по об’єктах на території України.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати в прикордонних районах на території Брянської та Курської областей до трьох батальйонних тактичних груп зі складу 1-ї танкової та 20-ї загальновійськової армій і підрозділів повітряно-десантних військ. Агресор обстріляв з артилерії позиції Сил оборони у прикордонних районах Сумської та Чернігівської областей.

З метою вогневого ураження прикордонних районів Сумської області відзначено розгортання в безпосередній близькості до державного кордону України реактивних систем залпового вогню “Град”.

На Харківському напрямку підрозділи противника основні зусилля зосереджують на утриманні раніше зайнятих позицій. З метою уточнення положення наших військ ворог провів повітряну розвідку в районах населених пунктів Циркуни, Кутузівка.

На Слов’янському напрямку ворог основні зусилля зосереджує на веденні штурмових дій з метою виходу на рубіж Богородичне – Краснопілля і створення умов для подальшого наступу на Барвінкове та Слов’янськ.

Здійснював обстріли позицій наших військ у районах населених пунктів Маяки та Серебрянка.

У рамках логістичного забезпечення та комплектування військ, що зазнали втрат, противник перемістив до визначених районів озброєння та військову техніку.

На Донецькому напрямку основні зусилля ворога зосереджені на веденні бойових дій на Лисичанському та Бахмутському напрямках з метою оточення міста Лисичанськ.

На Лисичанському напрямку ворог продовжує наступ у напрямку Вовчоярівка – Верхньокамʼянка.

На Бахмутському напрямку веде наступ у напрямках Мідна Руда – Клинове. Має частковий успіх, закріплюється у північній частині Клинового та поблизу траси Е-40 (у районі Вуглегірської ТЕС). З метою збереження темпу наступу на зазначеному напрямку окупанти посилили угруповання однією батальйонною тактичною групою.

На Новопавлівський напрямок окупанти перемістили до двох батальйонних тактичних груп з Авдіївського та Бахмутського напрямків.

На Авдіївському, Курахівському та Запорізькому напрямках ворог активних дій не вів. Здійснює систематичний вогневий вплив з метою сковування підрозділів Сил оборони України та недопущення їх перекидання на інші напрямки.

На Південнобузькому та Таврійському напрямках підрозділи загарбників основні зусилля зосереджують на утриманні раніше зайнятих рубежів, недопущенні проведення нашими військами контрнаступальних дій у Херсонській та Миколаївській областях.

На Криворізькому напрямку ворог, з метою посилення своїх підрозділів, перемістив у визначений район до однієї батальйонної тактичної групи.

На Миколаївському напрямку, з метою прикриття районів зосередження озброєння та військової техніки, агресор додатково розгорнув зенітну ракетну батарею С-300ВМ.

В північно-західній частині Чорного моря корабельне угруповання чорноморського флоту російської федерації продовжує виконувати завдання з блокування морських комунікацій та веде розвідку. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває три носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Наші літаки та гелікоптери продовжують завдавати авіаційних ударів по скупченнях живої сили та військової техніки противника на визначених напрямках. Окупанти і далі зазнають значних втрат у боях із Силами оборони України.

 

00:35 Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні оприлюднив відео влучання російської крилатої ракети по торговому центру у Кременчуці. У такий спосіб він відповів на заяви російського Міноборони, начебто молл згорів через детонацію американських боєприпасів або що цей вибух був інспірованим. “Хочу сказати про відповідальність тих російських пропагандистів, які брешуть про цей терор, які намагаються виправдати дії російської армії. Кожен із вас також буде покараний... Російська ракета вдарила саме по цьому обʼєкту, цілеспрямовано. Очевидно, що такий був наказ. Очевидно, що такі координати отримали російські вбивці для цієї ракети. Вони хотіли вбити якнайбільше людей у мирному місті, у звичайному торговельному центрі. І за цей акт державного тероризму, як і за всі інші, Росія буде відповідати. На полі бою в Україні, через посилення санкцій і обов’язково – в трибуналі", – наголосив Зеленський.

 

 

00:07 Шість країн Ради безпеки ООН, а також Україна, оприлюднили спільну заяву із рішучим засудженням російських ракетних ударів по українських містах та висловили повну підтримку українському народу. "Ми найрішучішим чином засуджуємо вбивство мирних жителів внаслідок цих ракетних обстрілів, зокрема удару по переповненому торговельному центру в Кременчуці Полтавської області України. Ця атака була кричущим нападом на цивільну інфраструктуру й цивільне населення", – йдеться у заяві Франції, Ірландії, Норвегії, Сполученого Королівства, Сполучених Штатів, Албанії та України. "Ми вимагаємо негайного припинення військових дій Російської Федерації проти України, усіх нападів на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, а також повного й негайного виведення російських сил і військової техніки від міжнародно визнаних кордонів і територіальних вод України", – йдеться у заяві, що її цитує "Укрінформ".

 

 

23:50 Президент України Володимир Зеленський під час засідання Ради безпеки ООН закликав позбавити Росію повноважень у Асамблеї ООН. "Росія не має права брати участі в обговореннях і голосуваннях щодо війни проти України, яка є неспровокованою та просто колонізаторською з боку Росії. Я закликаю вас позбавити делегацію держави-терориста повноважень у Генеральній асамблеї ООН, і це можливо. Це необхідно. Це справедливо! Це чесно! Росія не має права залишатись у Радбезі. І цей шлях не занадто тернистий, як декому може здаватися, якщо виявити послідовність і належну політичну волю. Це єдиний логічний шлях, щоб Статут ООН працював і його поважали всі члени організації", – звернувся Зеленський.

 

29.06.2022