125-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:35 Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні оприлюднив відео влучання російської крилатої ракети по торговому центру у Кременчуці. У такий спосіб він відповів на заяви російського Міноборони, начебто молл згорів через детонацію американських боєприпасів, або що цей вибух був інспірованим. “Хочу сказати про відповідальність тих російських пропагандистів, які брешуть про цей терор, які намагаються виправдати дії російської армії. Кожен із вас також буде покараний... Російська ракета вдарила саме по цьому обʼєкту, цілеспрямовано. Очевидно, що такий був наказ. Очевидно, що такі координати отримали російські вбивці для цієї ракети. Вони хотіли вбити якнайбільше людей у мирному місті, у звичайному торговельному центрі. І за цей акт державного тероризму, як і за всі інші, Росія буде відповідати. На полі бою в Україні, через посилення санкцій і обов’язково – в трибуналі", – наголосив Зеленський.

 

 

00:07 Шість країн Ради безпеки ООН, а також Україна, оприлюднили спільну заяву із рішучим засудженням російських ракетних ударів по українських містах та висловили повну підтримку українському народу. "Ми найрішучішим чином засуджуємо вбивство мирних жителів внаслідок цих ракетних обстрілів, зокрема удару по переповненому торговельному центру в Кременчуці Полтавської області України. Ця атака була кричущим нападом на цивільну інфраструктуру й цивільне населення", – йдеться у заяві Франції, Ірландії, Норвегії, Сполученого Королівства, Сполучених Штатів, Албанії та України. "Ми вимагаємо негайного припинення військових дій Російської Федерації проти України, усіх нападів на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, а також повного й негайного виведення російських сил і військової техніки від міжнародно визнаних кордонів і територіальних вод України", – йдеться у заяві, що її цитує "Укрінформ".

 

 

23:50 Президент України Володимир Зеленський під час засідання Ради безпеки ООН закликав позбавити Росію повноважень у Асамблеї ООН. "Росія не має права брати участі в обговореннях і голосуваннях щодо війни проти України, яка є неспровокованою та просто колонізаторською з боку Росії. Я закликаю вас позбавити делегацію держави-терориста повноважень у Генеральній Асамблеї ООН, і це можливо. Це необхідно. Це справедливо! Це чесно! Росія не має права залишатись у Радбезі. І цей шлях не занадто тернистий, як декому може здаватися, якщо виявити послідовність і належну політичну волю. Це єдиний логічний шлях, щоб Статут ООН працював і його поважали всі члени організації", – звернувся Зеленський.

 

23:03 Міністр оборони України Олексій Резніков заявив про те, що тисячі українських військовослужбовців уже пройшли вишколи закордоном на іноземному озброєнні, і невдовзі справа дійде до освоєння авіації.

 

Ми вчимося. Швидко

Сьогодні на озброєння нашої армії надходить сучасна потужна техніка і зброя. Та, про яку ще кілька місяців тому ми могли тільки мріяти. Вона здавалась недосяжною. Як колись Stinger, Javelin, NLAW, які вже стали звичними для наших захисників і захисниць.

Наші партнери надають нам надважливу підтримку не тільки у політичному, дипломатичному та військово-технічному напрямах. Важливою складовою є навчання наших військовослужбовців.

Основна увага зосереджена на підготовці фахівців із застосування:

- артилерійських систем великого калібру самохідних та причіпних;

- реактивних систем залпового вогню;

- засобів артилерійської розвідки, у тому числі радіолокаційної;

- засобів протиповітряної оборони;

- різних видів колісної та гусеничної техніки;

- систем розмінування, у тому числі підводного;

- різних типів кораблів та систем їх озброєння у т.ч. протикорабельного.

З квітня місяця підготовку до застосування і експлуатації озброєння та військової техніки іноземного виробництва за кордоном пройшли тисячі військовослужбовців Збройних Сил України.

На сьогодні вони вже опанували артилерійські системи калібру 155 мм М777, FH-70, САУ М109, CAESAR та PzH 2000, РСЗВ M142 HIMARS, САУ «Краб», а також значну кількість бойових броньованих машин М113, FV-103, Bushmaster, Senator, Mastiff, Husky та Wolfhound.

Наші партнери продовжують підготовку особового складу ЗСУ. Зараз наступні українські військові набувають азів з експлуатації артилерійських систем калібру 155 мм М777, САУ “Крабˮ, реактивних систем залпового вогню M142 HIMARS, M270 та MARS II.

Продовжується навчання з управління:

- самохідних зенітних установок “Гепард 1A2ˮ;

- мінних тральщиків класу “Sundownˮ;

- екіпажів БТР VAB, БМП M80-A;

- фахівців з ведення повітряної розвідки і спостереження;

- фахівців з знешкодження вибухових речових та розмінування, у тому числі підводного.

Навчання відбуваються у Великій Британії, Італії, Литві, Польщі, Словаччині, Словенії, Франції та ФРН.

Більш того, цього тижня за підтримки Великої Британії розпочато ще один проєкт – курс базової загальновійськової підготовки військовослужбовців ЗСУ. На навчання вже приїхали перші кілька сотен військових. Всього ж проєкт розрахований на підготовку не однієї тисячі наших військовослужбовців.

Ми вчимося. Вчимося швидко. Так само швидко ми опануємо авіацію та інші види високотехнологічного озброєння. Хто в цьому сумнівався, вже змінив свою думку.

Будь яка зброя в руках наших воїнів стає ще ефективнішою. Ми виженемо терориста-окупанта з нашої землі. Перемога за нами.

 

Олексій Резніков

 

22:41 Сполучені Штати Америки наклали нові санкції на понад 100 російських компаній та громадян, пов’язаних із військово-промисловим комплексом, включно з провідною державною корпорацією "Ростех" та її підрозділом – Об'єднаною авіабудівною корпорцією, яка виготовляє військові літаки марки "Су" та "МіГ". Міністерство фінансів США зазначило, що таким чином воно виконало зобов'язання, котре взяли на себе лідери країн G7, що постановили позбавити Росію технічних та фінансових можливостей продовжувати війну проти України, цитує "Голос Америки".

 

22:10 Туреччина погодилася підтримати вступ Швеції та Фінляндії до НАТО, повідомила канцелярія президента Фінляндії:

 

Сьогодні в Мадриді, перед початком саміту НАТО, ми провели ґрунтовну зустріч з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом та прем'єр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон за сприяння генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

За підсумками цієї зустрічі, наші міністри закордонних справ підписали тристоронній меморандум, який підтверджує, що Туреччина на саміті в Мадриді підтримає запрошення Фінляндії та Швеції стати членами НАТО.

Конкретні кроки щодо нашого вступу до НАТО будуть узгоджені союзниками НАТО протягом наступних двох днів, але зараз це рішення неминуче

 

21:48 Кабінет Міністрів погодив звільнення голови Херсонської обласної держадміністрації Геннадія Лагути.

 

21:29 Польський публіцист Славомір Сєраковський оголосив збірку коштів на безпілотник Bayraktar для Збройних Сил України. Сєраковський написав у Facebook, що його надихнув приклад литовців та українців. "Не дивімося пасивно, як убивають українських дітей і знищують чергове місто. Приєднуймося до цієї боротьби!" – закликав він.

 

20:52 Росіяни обстріляли Дніпро. Як повідомив голова обласної військово-цивільної адміністрації, через "прильоти" зруйновано залізничну інфраструктуру та промислове підприємство; палає сервісна компанія. "На місці ударів працюють рятувальники. Шукають під завалами людей", – додав він. Очільник міста Борис Філатов повідомив, що росіяни влучили по СТО "Автодизель" – автомобільній майстерні, де він сам ремонтував свою машину. "Жодних військових, жодної зброї, ніякої техніки. Нічого!.. Звичайні прості дніпряни, слюсарі і трудяги перебувають під завалами", – написав Філатов у Facebook.

 

 

20:33 Екіпаж волонтерського медичного батальйону "Госпітальєри" потрапив в аварію – загинула членкиня екіпажу з позивним "Австрійка", п'ятеро поранені. Про це повідомила командирка "Госпітальєрів" Яна Зінкевич. Аварія сталася внаслідок зіткнення з військовим "КрАЗом", у котрого пробилося колесо.

 

20:10 У порту Бердянська пролунав вибух. Про це свідчить серія відео з окупованого міста, котрі поширюються у соціальних мережах. Про вибух також повідомила пропаґандистська аґенція "РІА Новості". Окупанти стверджують, що в порту закладено багато мін, проте водночас вони не виключать і теракту.

 

 

19:49 Розслідувальна аґенція Bellingcat оприлюднила супутникові знімки Кременчука після ракетної атаки росіян 27 червня. На фотографії видно дощенту зруйнований торгівельний центр "Амстор"; туди влучила перша ракета. Друга ракета вдарила по території Кременчуцького заводу дорожніх машин – майже на межі з парковою зоною. Розслідувачі Bellingcat спростували твердження російської пропаґанди, буцімто молл загорівся внаслідок підриву заводу поруч: супутникові знімки свідчать, що центр торгівлі якраз зазнав прямого влучання.

 

 

19:03 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках триває нарощування системи інженерного обладнання оборонних позицій у прикордонних районах Брестської області.

У період з 28 червня по 16 липня поточного року у Жлобинському районі Гомельської області заплановано проведення військових зборів з військовозобов’язаними.

Не виключається проведення демонстративних і провокаційних дій підрозділами збройних сил республіки білорусь у прикордонних з Україною районах та ведення розвідки з метою уточнення позицій і характеру діяльності наших військ.

На Сіверському напрямку з метою сковування дій підрозділів Сил оборони України противник утримує до трьох батальйонних тактичних груп в прикордонних районах Брянської та Курської областей. Здійснив артилерійські обстріли у районах населених пунктів Тур’я, Краснопілля, Хмелівка і Попівка на Сумщині та села Гірськ Чернігівської області.

На Харківському напрямку ворог обстріляв з артилерії райони населених пунктів Золочів, Слатине, Верхній Салтів, Печеніги, Коробочкине, Рубіжне, Перемога, Явірське, Руська Лозова, Циркуни, Чепіль, Іванівка, Руські Тишки, Черкаські Тишки, Петрівка, Вітрівка, Світличне та Уди. Також російські окупанти обстріляли північну частину міста Харкова. Авіаудар із вертольотів Ка-52 зафіксовано неподалік села Явірське.

Українські воїни відбили штурмові дії і змусили окупантів відійти в районах населених пунктів Дементіївка, Довгалівка та Залиман. Противник вів повітряну розвідку БпЛА поблизу Кутузівки та Циркунів.

На Слов’янському напрямку наші війська зупинили ворожий штурм в напрямках сіл Долина та Мазанівка. Загарбники відійшли.

Артилерійські обстріли з боку противника фіксувалися в районах населених пунктів Адамівка, Краснопілля, Долина, Дібровне, Барвінкове, Мазанівка, Богородичне, Грушуваха, Курулька та Велика Комишуваха. Ворожі БпЛА діяли в районі села Дібровне.

На Краматорському напрямку противник активних дій не вів. Здійснював вогневе ураження із реактивних систем залпового вогню неподалік Маяків, Слов’янська, Званівки, Серебрянки, Переїзного і Золотарівки.

На Лисичанському напрямку ворог обстрілював із мінометів та ствольної артилерії райони Лисичанська та Вовчоярівки. Противник не припиняє спроби взяти під контроль автодорогу Бахмут – Лисичанськ. Вів наступ у напрямку населеного пункту Спірне, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку окупанти здійснювали обстріли із ствольної та реактивної артилерії неподалік Берестового, Білогорівки, Бахмута, Клинового, Вершини, Новолуганського, Травневого та Зайцевого. Завдав ракетно-авіаційного удару по району Шумів.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог обстрілював із артилерії райони населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Марʼїнка, Новомихайлівка, Вугледар, Шевченко, Времівка, Зелене Поле, Полтавка, Гірке, Староукраїнка, Залізничне, Оріхів, Кам’янське. Ланкою вертольотів Ка-52 завдав ударів поблизу Авдіївки.

На Південнобузькому напрямку ворог продовжував обстріли із застосуванням ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Осокорівка, Велика Костромка, Трудолюбівка, Широке, Кобзарці, Любомирівка, Благодатне, Кульбакіне, Шевченкове, Посад-Покровське та Степова Долина. Авіаудари ворога зафіксовано поблизу Потьомкиного, Великого Артакового та Олександрівки.

В акваторіях Чорного та Азовського морів, у готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України, ворог утримує два носії високоточної зброї, сумарний залп яких складає до 16 крилатих ракет морського базування “Калібр”.

Сили оборони України вміло діють на полі бою та, виконуючи вогневі завдання, продовжують завдавати ворогу значних втрат. Триває тотальний спротив на тимчасово зайнятих російськими окупантами територіях.

 

18:16 Президент Франції Емманюель Макрон не бачить потреби визнавати Росію державою – спонсором тероризму. Про це він сказав під час підсумкової пресконференції на саміті G7, передає "Укрінформ". "Ми засуджуємо ці воєнні злочини, але нам не потрібна жодна кваліфікація, щоб впроваджувати ці санкції проти росії”, – сказав Макрон, відповідаючи на запитання журналістів. Французький президент заявив, що Росія не може і не повинна перемогти. "Наша підтримка України і наші санкції проти Росії триватимуть, скільки буде необхідно і з необхідною інтенсивністю протягом найближчих тижнів і найближчих місяців”, – наголосив він.

 

17:42 Від початку повномасштабного вторгнення Росії ЗСУ отримали майже п'ятдесят безпілотних літальних апаратів "Байрактар". Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков у Facebook: "Лише з 24 лютого Міноборони поставило на озброєння наших військових до півсотні "літачків". Ще кілька вже законтрактовані та оплачені МОУ, ми очікуємо їх уже в липні", – розповів він. Зі слів міністра, тепер готується новий запит і "на найближчу перспективу майже всі потужності заводу Baykar Makina будуть зосереджені на забезпеченні потреб ЗСУ". Він додав, що йдеться про замовлення "ще десятків безпілотників". Олексій Резніков висловив подяку компанії Baykar за згоду передати три дрони безкоштовно.

 

17:20 Президент Росії Владімір Путін прибув із візитом до Таджикистану. Це перша його закордонна поїздка з моменту початку російського вторгнення до України.

 

16:48 Ведуча телепроєкту Юлія Галушка в етері FreeДом змусила перейти на російську мову голову Полтавської обласної військової адміністрації Дмитра Луніна під час включення з Кременчука. Коли Лунін почав розповідати про трагедію, ведуча перебила його і закликала перейти на російську, оскільки канал "вещает на русском для всего мира". У пресслужбі каналу "Україна" сказали, що вимога ведучої "обумовлена виключно редакційною політикою проєкту FreeДом, аби свідчення про злочини Росії були зрозумілі мільйонам глядачів по всьому світу", передає "Детектор медіа". У 2022 році уряд виділив на роботу FreeДом 165 мільйонів гривень із державного бюджету.

 

16:10 Дружини військовослужбовців 5-ої окремої танкової Тацинської бригади, яка базується в Бурятії, звернулися до голови республіки Алєксєя Циденова через відеозвернення із проханням повернути їхніх чоловіків додому. У зверненні йдеться, що солдати "у січні відбули на навчання до Білорусі", а з 24 лютого "беруть участь у спецоперації", майже весь час перебуваючи на передовій. "Військовослужбовці виснажені морально, фізично. У всіх контузії легкого та середнього ступеня тяжкості", – скаржаться авторки звернення.

 

15:37 Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомив про обмін поневолених за формулою "17 на 15". "Додому повертається 16 українських військовослужбовців, з яких 2 офіцери та 14 солдатів. Також звільнено одного цивільного", – поінформували в Головному управлінні розвідки. П’ятеро звільнених – важкопоранені, які потребують невідкладного лікування.

 

15:20 Компанія Роскосмос опублікувала на своїй телеґрам-сторінці супутникові знимки місця проведення майбутнього саміту НАТО у Мадриді, а також "центрів прийняття рішень" – державних установ у Вашінґтоні (Білий дім і Пентагон), Лондоні (резиденція прем'єр-міністра), Берліні (офіс канцлера), Парижі (Єлисейський палац), Брюсселі (штаб-квартира НАТО). Росіяни стверджують, що то є осередки, "котрі підтримують українських націоналістів". 

 

14:46 Президент України Володимир Зеленський закликав визнати Росію державою-терористом. "Бити ракетами по цивільних об'єктах можуть лише абсолютно відморожені терористи, яким не має бути місця на землі. І це не помилкові влучання ракет у дитсадки, школи, ТРЦ, житлові будинки, це прораховані удари окупантів. Росія має бути визнана державою – спонсором тероризму. Світ здатний – а отже повинен – зупинити російський терор", – написав Зеленський у Telegram.

 

14:11 Міністерство оборони Росії визнало стосунок до пожежі у торговельному центрі в Кременчуці. Щоправда, російська воєнщина виправдовується, що удар був непрямим і що в самому моллі не було відвідувачів. На ТГ-каналі російського відомства зазначено, що ракети летіли по "військовому об'єкту" – "ангарах з озброєнням і боєприпасами, що надійшли від США та європейських країн" у районі Кременчуцького заводу шляхових машин. Росіяни стверджують, що пожежа почалася через вибух іноземних набоїв – "детонація боєприпасів до західної зброї викликала пожежу в розташованому поряд з територією заводу торговельному центрі, який не функціонує".

 

13:34 Росіяни захопили міського голову Херсона Ігоря Колихаєва. Про це повідомила радниця голови Галина Ляшевська. "Вранці мер Херсона Колихаєв Ігор приїхав в одну із комунальних установ, де працювали співробітники міськвиконкому, які ще залишилися [в місті]. Щойно він вийшов із машини, його відразу затримали озброєні з Росгвардії і, найімовірніше, із ФСБ. Вони вилучили жорсткі диски з комп'ютерів, відкрили усі сейфи, шукали документи. Весь той час Колихаєва тримали в окремому кабінеті у наручниках під озброєною охороною. Після обшуку Колихаєва посадили в автобус Z і вивезли", – поінформувала Ляшевська. З її слів, акурат кілька днів тому Колихаєва переконували піти на колаборацію з окупантами.

 

13:09 У Запорізькій області відбулася чергова операція з повернення тіл загиблих українських військовослужбовців. Україна повернула тіла 46 оборонців для гідного поховання; 21 загиблий – із "Азовсталі", повідомило Міністерство з питань реінтеграції окупованих територій.

 

12:38 Росіяни запустили по Миколаєву вісім ракет; дві ракети влучили у містечко 79-ої десантно-штурмової бригади. Як повідомив міський голова Олександр Сєнкевич, у містечку нікого не було. "На початку війни там була зруйнована прицільним вистрілом одна з казарм. Сьогодні це містечко порожнє, у ньому нікого немає", – сказав очільник міста. Під час обстрілу зруйновано одну з будівель, а іншу пошкоджено. Одна з ракет влучила по стадіону.

 

12:12 На Львівщині затримали ветерана КҐБ, який корегував вогонь під час ракетних атак Росії по території області. "За даними слідства, уродженець міста Львова, колишній працівник КДБ СРСР, протягом березня 2022 року надавав допомогу державі-агресору та її воєнізованим формуванням у проведенні підривної діяльності проти України. Чоловік за допомогою одного з месенджерів передавав інформацію представникам РФ про місцезнаходження ЗСУ на території Львівської області для нанесення ракетних ударів", – ідеться у повідомленні прокуратури. Проти кадебіста відкрили кримінальне провадження за статтею "державна зрада". Його заарештовано. Згідно з даними Zaxid.net, зрадникові 71 рік. Він корегував російські ракетні обстріли по Міжнародному центру миротворчості та безпеки на Яворівщині у березні.

 

11:49 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відреагував на гиготіння росіян з приводу трагедії в Кременчуці. "Боляче спостерігати за реакцією Росії на удар по шопінґ-моллу Кременчука. Прості росіяни веселяться у соцмережах. Російські дипломати й посадовці поширюють несамовиті теорії змови, заперечуючи сам факт удару взагалі. Росія – країна вбивць і брехунів", – обурився Кулеба.

 

11:14 Збройні Сили України завдали нового удару по російських позиціях на острові Зміїний, повідомила речниця Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк в етері національного телемаратону. З її слів, ЗСУ знищили загалом три зенітні ракетно-гарматні комплекси "Панцир С1". "Минулої ночі було влучання по острову Зміїний знову. Загальний підсумок цієї операції – три "панцерники" у Зміїного ми вкрали. І радіолокаційна станція у них не працює. Тобто підходи до острова ускладнені, і в зв'язку з цим рашисти не можуть підійти і надати допомогу, підвезти якесь озброєння або живу силу", – розповіла Гуменюк.

 

10:54 Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський назвав удар по Кременчуку актом тероризму, вмисне спрямованим на винищення українців. Про це Монастирський сказав під час брифінгу в Кременчуці, повідомляє УНІАН. "У торговому центрі було багато людей. Там було до тисячі осіб. Під час повітряної тривоги частина вийшла... Це підтверджує, що Путін дав вказівку бити по цивільних об'єктах. Без розбору, хто саме там перебуває... Якщо ми говоримо про об'єкти як ТЦ – обирають час, коли там багато людей", – сказав Монастирський.

 

Жертви обстрілу Кременчука у лікарні. Фото Reuters

 

10:29 Росіяни обстріляли місто Очаків на Миколаївщині. Снаряди впали на територію міського ринку, влучили в будівлю палацу культури, у приватний сектор, у житлові будинки. Як повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сенкєвич, троє людей загинуло, зокрема одна дитина. Шестеро осіб поранено. Голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва уточнила: внаслідок атаки загинула шестирічна дитина. Ще четверо дітей отримали поранення – їм три місяці (немовля у комі), один рочок, 13 і 16 років.

 

10:11 Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ оприлюднило відео збиття вояками підрозділу протиповітряної оборони 95-ої окремої десантно-штурмової бригади ЗС російського розвідувально-ударного гелікоптера Ка-52 "Алігатор" із ПЗРК Starstreak.

 

09:52 Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що російський ракетний удар по торговельному центру в Кременчуці "показав глибини жорстокості та варварства, до яких опустився російський лідер". "Путін має усвідомити, що його поведінка лише посилить рішучість Великої Британії та кожної країни G7 підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно", – наголосив голова британського уряду.

Президент США Джо Байден заявив, що обстріл моллу в Кременчуці був проявом російської жорстокості. Американський лідер висловив солідарність із українським народом. Байден запевнив, що союзники продовжуватимуть притягати Росію до відповідальності за звірства та підтримуватимуть оборону України.

Президент Франції Емманюель Макрон написав у twitter, що бомбардування центру торгівлі є "абсолютним жахом". Він запевнив, що французи поділяють біль сімей загиблих "і гнів на таку ганьбу". Макрон долучив до свого допису відео з пожежею, додавши, що "російський народ повинен бачити правду".

 

09:36  Росія допустила дефолт із зовнішніх боргових зобов'язань, підтвердила міжнародне рейтингова аґенція Moody's: «27 червня виплати за двома купонами євробондів не дійшли до власників облігацій протягом пільгового періоду, що, згідно з нашим визначенням, є дефолтом».

Вчора Bloomberg повідомив, що 27 червня закінчився 30-денний «пільговий період» виплат по євробондах Росія-2026 та Росія-2036, власники яких мали отримати майже 98 мільйонів доларів. Проте деякі інвестори не отримали виплати. Російський же Мінфін заявив, що ще 20 травня перерахував гроші для виплат за держборгом "міжнародним розрахунково-кліринговим системам", але ті не провели платежі, тому він вважає, що інвестори не отримали гроші «через дію третіх осіб», що не є дефолтом.

 

09:15 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 35 250 (+250) осіб,

танків – 1567 (+15) од.,

бойових броньованих машин – 3704 (+17) од.,

артилерійських систем – 778 (+7) од.,

РСЗВ 243 (+0) од.,

засобів ППО – 102 (+2) од.,

літаків – 217 (+0) од.,

гелікоптерів – 185 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 636 (+0) од.,

автомобільної техніки – 2589 (+14) од.,

кораблів /катерів – 14 (+0) од.,

спеціальної техніки – 61 (+1) од.,

крилатих ракет – 139 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено :

45,9% танків (з них 2,1% за минулий тиждень),

21,4% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

43,2% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

25,3% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

21,8% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

17,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

20,8% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

Відсотки перераховано відповідно до нових даних чинного озброєння РФ за щорічником "The Military Balance 2022" лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень:

танків: 3417 (і 10200 на збереженні)

бойових броньованих машин: 17343 (і 15500 на збереженні)

артилерійських систем: 3081, з них 2557 самохідні (і 24825 на збереженні, з них самохідних – 4260)

РСЗВ: 1114 (і 3220 на збереженні)

літаків: 1248

гелікоптерів: 891

 

 

08:50 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Українські війська продовжують зміцнювати свої позиції на висотах Лисичанська після відступу від Сіверськодонецька. Українські сили продовжують знищувати російське командування й управління, завдаючи успішних ударів у глибокому російському тилу.

• Протягом 24–26 червня Росія завдала надзвичайно інтенсивних хвиль ударів по Україні з використанням ракет великої дальності. Ці озброєння, ймовірно, включали радянські ракети Х-22 і більш сучасні ракети Х-101, випущені як з білоруського, так і з російського повітряного простору.

• Ця зброя була розроблена для враження цілей, що мають стратегічне значення, але Росія продовжує витрачати їх у великій кількості для отримання тактичної переваги. Подібним чином вона задіяла основні сили шести різних армій, але досягла лише тактичного успіху під Сіверськодонецьком. Російські збройні сили дедалі більше виснажуються. На даний момент вони визнають рівень зниженої бойової ефективності, який, ймовірно, погіршиться у довгостроковій перспективі.

 

07:55 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках в збройних силах республіки білорусь відзначається проведення планового тренування зі зв’язку з залученням вузлів зв’язку пунктів управління.

На Сіверському напрямку агресор завдав вогневого ураження із ствольної та реактивної артилерії у районах Покровка, Старикове, Порозок та Верхня Пожня Сумської області. Провів повітряну розвідку позицій наших військ БпЛА типу “Орлан-10” у прикордонних районах Чернігівської області.

На Харківському напрямку угруповання військ противника основні зусилля зосереджує на недопущенні просування наших військ до державного кордону України, продовжує ведення штурмових дій з метою покращення тактичного положення та сковування дій підрозділів Сил оборони.

Ворог завдав авіаудару в районі населеного пункту Явірське та обстріляв з артилерії елементи інфраструктури в районах населених пунктів Харків, Руська Лозова, Старий Салтів, Перемога, Чепіль та Мілова.

Українські воїни успішно відбили штурмові дії противника у напрямку Довгалівка – Залиман. Окупанти відійшли.

На Слов’янському напрямку ворог веде штурмові дії в напрямку Довгеньке – Долина та створює умови для наступу на Слов’янськ. Основні зусилля зосереджує на продовженні наступу на напрямку Ізюм – Слов’янськ.

Здійснив обстріли позицій наших військ із артилерії та реактивних систем залпового вогню. Провів повітряну розвідку БпЛА в районі населеного пункту Грушуваха. Спробу ворожого наступу в напрямку Довгеньке – Долина наші захисники рішуче зупинили та відкинули ворога назад.

На Краматорському напрямку активних дій ворог не вів. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Маяки та Тетянівка із ствольної артилерії.

На Лисичанському напрямку, з метою завдати втрат, окупанти, окрім застосування мінометів та ствольної артилерії, завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Миколаївка та Яковлівка.

Ворог веде штурмові дії у напрямку Вовчоярівка – південна околиця Лисичанського НПЗ, бойові дії тривають.

Противник не полишає надії взяти під контроль автодорогу Бахмут – Лисичанськ. З метою викриття вогневих позицій наших підрозділів провів розвідку боєм у напрямку Миколаївка – Спірне, в подальшому - вів наступ у зазначеному напрямку. Українські воїни успішно придушили всі ці спроби та змусили ворога відійти.

На Бахмутському напрямку окупанти обстрілюють з артилерії райони Костянтинівки, Білогорівки, Виїмки, Покровського, Бахмута і Соледара. Також ворог проводить штурмові дії у напрямку Миронівка – Вуглегірська ТЕС, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій противник не вів, здійснює обстріли із ствольної та реактивної артилерії районів населених пунктів Водяне, Авдіївка, Катеринівка, Комар, Щербаки, Зелений Гай та Новоданилівка. Завдав авіаударів поблизу Кам’янки, Авдіївки та Шевченко.

Наші воїни відбили штурм у напрямку Єгорівка – Павлівка. Ворог із втратами відійшов.

На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні раніше зайнятих рубежів, недопущенні проведення нашими військами контрнаступальних дій у Херсонській та Миколаївській областях. З метою недопущення перегрупування підрозділів Сил оборони здійснював вогневе ураження підрозділів наших військ із застосуванням ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Потьомкине.

В північно-західній частині Чорного моря корабельне угруповання чорноморського флоту продовжує виконувати завдання з блокування морських комунікацій та ведення розвідки. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Ударна авіація Повітряних Сил завдала потужних авіаударів по позиціях окупантів. Фактично на усіх напрямках ведення бойових дій українські штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24м здійснили до двадцяти групових бойових вильотів.

Також наші воїни продовжують успішні виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань. Результати дорозвідуються. Про загальні втрати ворога ми повідомимо в окремому зведенні.

 

07:33 Аналіз поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни:

• Російські війська завдали удару по торговому центру в Кременчуці в рамках ескалації ударів по українській інфраструктурі та містах.

• Російські війська поступово просувалися на південний захід від Лисичанська поблизу траси Т1302 Бахмут–Лисичанськ, але не повністю перервали українські лінії комунікації з Бахмутом.

• Російські війська досягли помірного просування на сході від Бахмута.

• Українські війська відбили наступ російських військ на північ від Слов'янська.

• Російські війська здійснили обмежені й локалізовані атаки на фронті біля Харкова, але 27 червня не просунулися.

• Українські контрнаступи на південному напрямку продовжують змушувати російські війська оборонятися.

• Російська окупаційна влада вживає заходів, щоб посилити економічний контроль над окупованими територіями та змусити там цивільне населення перейти на рубль.

 

07:26 Внаслідок удару росіян по торгово-розважальному центру "Амстор" у Кременчуку кількість жертв зросла 18 осіб, від мешканців міста надійшло понад 40 заяв про зникнення їхніх рідних.

По медичну допомогу, за даними рятувальників, звернулося 59 людей, з них 25 госпіталізовані. На місці події працюють 440 людей, станом на 7 ранку обстежено та розібрано уламки будівлі на 60% загальної площі ТРЦ.

Лідери країн "Великої сімки" (G7) оприлюднили заяву з приводу цього злочину:

"Ми, лідери G7, рішуче засуджуємо мерзенний напад на торговий центр у Кременчуку. Ми разом з Україною оплакуємо безневинних жертв цього жорстокого нападу.

Невибіркові напади на невинних мирних жителів є військовим злочином. Президент Росії Путін та інші винні будуть притягнуті до відповідальності".

 

28.06.2022