121-й день війни Росії в Україні. Хроніка

01:05 Президент України Володимир Зеленський присвоїв 10-й морській авіаційній бригаді ВМСУ ім’я Ігоря Бедзая – “з метою увічнення пам’яті про Героя України полковника Ігоря Бедзая, його мужність та героїзм, незламність духу, виявлені під час захисту незалежності та територіальної цілісності України, зважаючи на зразкове виконання покладених завдань особовим складом 10-й морської авіаційної бригади”. Заступник командуюча ВМС Ігор Бедзай загинув під час виконання бойового завдання у складі екіпажу морського вертольота Ми-14 від ракети російського винищувача. У 2014-му році полковник Бездай зорганізував у Новофедорівці особовий склад, підготував техніку і перед очима окупантів перегнав усю справну авіацію з Криму на континентальну частину України.

 

00:37 Чотири реактивні системи залпового вогню HIMARS, котрі США анонсували у новому пакеті збройної підтримки для України, надійдуть до ЗСУ "до середини липня". Про це повідомляє CNN, покликаючись на високопоставленого чиновника із оборони у США. Українські артилеристи вже проходять навчання з експлуатації систем. Напередодні США оголосили новий пакет військової допомоги Україні на 450 млн доларів. До нього, крім 4 високомобільних артилерійських систем HIMARS, увійдуть 36 тисяч артилерії боєприпасів калібру 105 мм, 18 тактичних транспортних засобів для пересування 155 мм артилерії, 1200 гранатометів, 2000 кулеметів, 18 патрульних катерів etc.

 

23:40 Президент України Володимир Зеленський виступив із зверненням до учасників мітингу "Home, to Europe" у Тбілісі. "Я хочу, щоб сьогодні мене почув кожен і кожна. Ми вільні люди і вільні країни! І це – назавжди. Я вдячний синам Грузії, які разом з нашими воїнами борються проти Росії. Їхні подвиги – це наші спільні подвиги. Їхні рани – це наші рани. І наша перемога буде перемогою кожного з них, кожного з вас! Ми ніколи не здамося, тому що Донбас і Крим – це наша земля так само, як Абхазія та Південна Осетія – ваша земля. І навіть якщо хтось хоче про це забути, якщо хтось хоче це стерти – ми обовʼязково нагадаємо. Ми будемо поряд! Вчора Україна стала кандидатом на вступ у Євросоюз. Ви – на цьому шляху. Дійте! Ми вам допоможемо!" – звернувся Зеленський.

 

22:59 Сільська рада Підгородного, що під Тернополем, відмовилася перейменовувати вулиці з радянськими назвами. Про це повідомляє "Суспільне", покликаючись на секретарку сільради Ірину Войтович. Місцевій владі пропонували перейменувати в громаді вулицю Чалдаєва (у Великому Ходачкові), вулиці 8 Березня та Колгоспну (в Драганівці), вулицю 8 Березня (у селі Забойки) та вулиці Жовтнева, Чалдаєва і Чалдаєва-бічна (в Почапинцях). Сільська рада стверджує, що перейменувань не підтримують місцеві мешканці.

 

22:41 Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний відбув телефонну розмову із головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. "Сьогодні під час телефонної розмови обговорили оперативну обстановку та хід постачання міжнародної технічної допомоги Силам оборони України. Я загострив увагу на необхідності встановлення вогневого паритету з противником, що дасть змогу стабілізувати ситуацію на найбільш загрозливому Луганському напрямку", – наголосив головнокомандувач. Залужний подякував генералу Міллі за глибоке розуміння ситуації, самовідданість і чільну роль у справі надання військової допомоги Українській державі.

 

21:37 Вояк підрозділу протиповітряної оборони 79-ої окремої десантно-штурмової бригади ДШВ збив російський штурмовик Су-25 із ПЗРК "Ігла". Згідно з повідомленням командування, той спритник – то доброволець, що став до війська під час мобілізації.

 

21:19 Фонд Сергія Притули під час благодійної акції, поликаної зібрати кошти на три ударні безпілотники "Байрактар", зібрав аж на чотири. "Задача була зібрати за сім днів на три "Байрактари" – ми зібрали на три "Байрактари" за три дні. На три і навіть трошки зверха залишилося. Настільки зверха, що беремо ще один", – заявив Притула у зверненні. "Ми українці, а це синонім фрази «ми можемо все»! Я хочу такої єдності українців, яку я бачив останніх три дні навколо байрактарів, щодня у безлічі інших питань, де нам ще досі бракує спільних знаменників. І ми будемо над цим працювати", – прокоментував Сергій.

 

20:51 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Росія лютує через рішення Європейської Унії надати Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. "Москву бісить той факт, що Україна буде членом Європейського Союзу", – сказав Кулеба в етері національного телемаратону. Голова МЗС нагадав, що протягом 30 років в українському інформаційному просторі поширювався наратив російської пропаганди про те, що Україна нібито "не потрібна Європі, тому вона має розвернутися у бік Росії". "30 років цієї роботи [росіян] просто нанівець. Україна йде до Європейського Союзу. І це нарешті підтверджено з боку самого Союзу", – цитує "Інтерфакс-Україна".

 

20:20 Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив на пресовій конференції у Берліні, що Росія вже програла у розв’язаній нею ж війні проти України. "Українці обороняються з неймовірною відвагою, а Росія вже програла. Метою Путіна, як він сам казав, було знищення України як незалежної та суверенної країни. Ця мета зазнала невдачі. Суверенна і незалежна Україна буде існувати довше, ніж житиме Путін", – заявив Блінкен, як цитує "Європейська правда".

 

19:44 Десантно-штурмові війська ЗСУ оприлюднили відео удару української артилерії по російській колоні з боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами. "На відео зафіксовано, як воїни артилерійського підрозділу Десантно-штурмових військ ЗС України знищили ворожу колону КамАЗів "під зав’язку запаковану" боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами", – прокоментували у командуванні.

 

19:16 Європейська Рада на своєму саміті затвердила макрофінансову допомогу для України у розмірі 9 млрд євро. Про це на конференції після саміту заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає "Укрінформ". “В Україні йде війна, і немає з чого платити медсестрам, учителям, поліцейським, прикордонникам чи за багато інших державних послуг", – пояснив Моравецький. Він повідомив, що в документі за результатами саміту міститься також положення про військову допомогу Україні. “Перевага [Росії] в артилерії, за словами союзників і наших власних джерел, становить 1:8, 1:10. Як же важко боротися з такою переважаючою силою ворога. Тому Польща, а також США, Велика Британія та країни Балтії роблять усе можливе, щоб допомогти Україні в постачанні зброї”, – наголосив Моравецький.

 

18:42 Мешканця Тернополя засудили до трьох років позбавлення волі за пропаганду російської війни у дописах в соцмережах. Тернопільський міськрайонний суд визнав тернополянина винним і призначив покарання у виді трьох років позбавлення волі, що є максимальним терміном покарання за 436 статтею Кримінального кодексу України. "Прокурор довів у суді, що обвинувачений упродовж лютого 2022 року у публічних дописах в соцмережі відкрито підтримував збройну агресію РФ проти України та активно поширював матеріали із виправданням так званої "спецоперації" та заперечення злочинних дій російських окупантів", – повідомила прокуратура.

 

18:10 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін в обстановці не відзначено. На останньому ворог здійснив артилерійські обстріли в районі населеного пункту Бояро-Лежачі Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник намагається створити умови для переходу у наступ на напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ.

На Харківському напрямку угруповання військ противника веде оборону для недопущення просування підрозділів Сил оборони в бік державного кордону на північ та північний схід від міста Харків. Водночас ворог намагається вести штурмові дії з метою покращення тактичного положення своїх підрозділів. Російський агресор обстріляв з артилерії райони населених пунктів Руська Лозова, Старий Салтів, Чугуїв, Печеніги та Байрак.

На Слов’янському напрямку противник основні зусилля зосереджує на веденні наступу в напрямку Довгеньке – Долина. Штурмові дії ворога у напрямках Сулигівка – Вірнопілля та Дібрівне – Курулька наші воїни успішно відбили. Окупанти провели дистанційне мінування місцевості в районі населеного пункту Долина.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти здійснили артилерійські обстріли в районах населених пунктів Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Лоскутівка та Спірне. Завдали авіаційного удару в районі Лисичанська. Вели штурмові дії в промисловій зоні Сєвєродонецька.

Українські захисники успішно відбили штурм в районі південної околиці Лисичанська. Ворог, за підтримки артилерії, розпочав штурмові дії у напрямку Вовчоярівки, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку окупанти обстрілюють зі ствольної артилерії райони населених пунктів Білогорівка, Яковлівка та Майорське. Завдали авіаударів поблизу Яковлівки, Миколаївки і Покровського.

Противник оволодів населеним пунктом Миколаївка. Ворожа спроба розвідки боєм в напрямку Миронівка - Вуглегірська ТЕС провалилась. Окупанти, з втратами, відійшли.

Російські загарбники завдали ракетного удару з літаків Ту-22М3 по місту Костянтинівка.

На Краматорському, Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог здійснює систематичний вогневий вплив вздовж лінії зіткнення з метою сковування дій наших військ та недопущення їх перекидання на інші напрямки.

Завдав авіаударів у районах населених пунктів Павлівка та Вугледар. Здійснював артилерійські обстріли в районі населеного пункту Сіверськ. Штурмові дії в районі Мар’їнки українські воїни вже вкотре відбили. Ворог відійшов.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих раніше рубежів. За результатами успішних наступальних дій наших підрозділів, частина сил ворога залишила підготовлені оборонні позиції та втекла в район населеного пункту Ольгіне Бериславського району Херсонської області.

 

17:36 Артилеристи 81-ої бригади знищили російські реактивну систему залпового вогню БМ-27 “Ураган” та броньовану ремонтно-евакуаційну машину. “Підрозділи Десантно-штурмових військ ЗС України продовжують щохвилини героїчно стримувати та знищувати сили противника на всіх основних напрямках, захищаючи Батьківщину та її громадян“, – йдеться у коментарі командування.

 

 

17:09 Росіяни обстріляли селище Балабине у передмісті Запоріжжя із реактивних систем залпового вогню. Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом порушення законів і звичаїв війни (ч.1 ст.438 КК України). "Серед мирних мешканців є поранені. Згідно з попередніми даними, пошкоджено близько 20 будинків місцевих жителів", – йдеться у повідомленні прокуратури.

 

16:41 В Одеській та Миколаївській областях аграрії розпочали збирання ранніх зернових та зернобобових культур – врожай зібрали на площі 42,2 тис. га. Перші обкоси дозволили намолотити 92,1 тис. тонн зерна нового врожаю. Озимого ячменю зібрано на площі 41,1 тис. га (при врожайності 21,9 ц/га намолочено 90 тис. тонн), озимої пшениці – 1,2 тис. га (при врожайності 17,8 ц/га намолочено 2 тис. тонн), повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства.

 

16:10 Міністерство оборони України відмовилося коментувати повідомлення про відхід українських сил із Сіверськодонецька. “Інформація щодо того, чи перебувають частини ЗСУ у певному районі, включно із Сіверськодонецьком, є закритою, оскільки вона належить до того критерію, що це – дії сил і засобів оборони України. Ми про це не говоримо. Я дуже просив би всіх зосередитися на інформації, яку подає Генеральний штаб і Міноборони України”, – заявив речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник на брифінґу у п'ятницю. Мотузяник закликав журналістів і представників органів влади "дати можливість ЗСУ повідомляти про дії української армії у межах інформації, яка є відкритою", передає "Укрінформ".

 

15:55 Головне управління розвідки Міністерства оборони заявило, що Росія замислила підірвати житлові будинки у Мозирі, щоб втягнути Білорусь у війну проти України. "У плани цих [диверсійних] груп входить організація серії терактів на території Білорусі. Тобто буде використаний сценарій, аналогічний застосованому в росії під час розпалювання війни в Чечні. Тоді спецслужби РФ організували вибухи в кількох будинках Рязані, звинувативши в цьому міфічних «чеченських бойовиків». Відтак російське ГРУ планує провести серію артилерійських та ракетних ударів по Мозирському НПЗ, об'єктах цивільної інфраструктури та житлових масивах. Під час обстрілів додатково відбудуться підриви житлових будинків, лікарні та школи. Це, на думку кремлівських кураторів «спецоперації», створить для лукашенка так званий «казуc беллі». Тобто формальний привід для розв’язування війни", – йдеться у повідомленні ГУР Міноборони. Офіцери білоруської армії вже ніби розпочали евакуацію своїх сімей із Мозиря. Нагадаємо, Лукашенко не виключав входження Білорусі у війну, і навіть згадував про сам Мозир: "Якщо вдарять по Мозирю, ми вдаримо по Києву". 

 

15:05 На знакомитому фестивалі Glastobnbury у Великій Британії увімкнули звернення Президента України Володимира Зеленського. Голова держави звернувся до меломанів зі сцени The Other Stage перед виступом The Libertines. Зеленський порадів, що забава знову відновлюється після дворічної "ковідної" перерви. "Ми в Україні також хотіли би жити так, як ми звикли раніше, насолоджуватися свободою і цим чудовим літом. Але ми не можемо, бо сталося найгірше зі всього, що може статися, – Росія вкрала наш мир і спокій", – заапелював Зеленський. Президент підкреслив, що українці не дозволять російській війні зламати себе. "Ґластонбері – це найбільша концентрація свободи сьогодні, і я прошу вас поширити це відчуття з усіма, чия свобода зараз під загрозою", – сказав Президент, закликавши допомагати Україні. 

 

14:41 Міністр закордонних справ Сєрґєй Лавров назвав розширення партнерств ЄС і НАТО мобілізацію коаліції на війну з Росією, і сказав, що так проти росіян раніше робив Гітлер. "У нас мало ілюзій, що нинішня русофобська зарядженість ЄС якось ся розсмокче", - заявив Лавров.

 

14:10 Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові заборонив проросійську партію "Русь єдина". Колись вона називалася "Партією політики Путіна", або "ПаПоПу".

 

13:40 Служба безпеки України заявляє, що викрила агентурну мережу Головного управління Генштабу РФ з нардепом Андрієм Деркачем, котра повинна була допомагати ворогу в захопленні України. "До неї, зокрема, входив народний депутат Андрій Деркач, який, за даними слідства, курував створення низки приватних охоронних підприємств у різних областях, щоб використати ці структури для швидкого захоплення України", - розповів речник СБУ Артем Дехтяренко.

 

12:22 Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров вважає, що заборона російської пропаґанди є ознакою русофобії, і поскаржився, що влада Молдови намагається добитися "скасування російського" за прикладом України. "На жаль, зараз у Молдові намагаються зробити таке ж скасування всього російського. Президент підписала закон про те, що жодних новин з Росії більше в Молдові не буде. Це сумно", – сказав Лавров у інтерв'ю білоруським журналістам.

 

11:56 Згідно з даними Politico, Президент України Володимир Зеленський планує звільнити голову Служби безпеки України Івана Баканова, друга свого дитинства і голову штабу на виборах-2019. На Банковій невдоволені тим, як Баканов долає воєнні виклики.

 

11:24 В окупованому російськими військами Херсоні підірвали автомобіль представника окупаційної адміністрації, голови маріонеткового управління у справах сім'ї, молоді та спорту Дмитра Савлученка. Згідно з повідомленням tass.ru, колаборант загинув.

 

 

11:11 У підконтрольній Кремлю Рязані розбився військово-транспортний літак Іл-76. У машині вийшов з ладу двигун, тому пілоти вирішили йти на "жорстку посадку". Після контакту з землею літак "частково зруйнувався", стверджує російський "Інтерфакс". Згідно з даними російської влади, загинуло четверо осіб.

 

10:59 Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук назвав статус кандидата на вступ до ЄС сильним месседжем для українців, адже його почують "і солдати в окопах, і кожна сім'я, яка була змушена тікати від війни за кордон, і кожен, хто допомагає наближати нашу перемогу". "Ми не можемо змінити географію. Росія й далі буде нашим сусідом. Але це рішення змінило історію. І в цьому випадку історія перемогла географію", – сказав Стефанчук.

 

10:38 Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай підтвердив, що українські підрозділи отримали команду організовано відступати із Сіверськодонецька. "Доведеться відводити наших хлопців. Це те, про що ми говорили раніше. І не треба розводити так звану "зраду". Ніхто не "кидає" хлопців. Склалася ситуація, коли перебувати просто на розбитих за багато місяців позиціях лише заради того, щоб там перебувати, немає сенсу. Тому було ухвалено таке рішення", – сказав Гайдай в етері телеканалу "ДІМ". "Вони отримали вже команду відходити на нові позиції, нові укріплені райони і звідти вже нормально, повноцінно вести бойові дії. І, відповідно, завдавати втрат ворогові", – заявив голова адміністрації.

 

10:19 Українські підрозділи вийшли із Сіверськодонецька, повідомив із місця редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов. “Ми вийшли з Сіверодонецька. Сьогодні вночі українські підрозділи організовано залишили частину промзони Сіверодонецька. На тій ділянці фронту, де я знаходився, відхід пройшов під обстрілом, але без втрат. Відходити гірко, але це рішення давно вже назріло. Українські воїни гідно билися за місто, і зробили більше, ніж можливо в таких надзвичайно важких умовах. Без мостів та без понтонів кожен день бою був суцільним героїзмом... Ми вийшли. Але ми обов’язково повернемось. Вічна слава українським героям, які бились за Сіверодонецьк до кінця”, – написав він у Facebook.

 

10:05 Президент Володимир Зеленський назвав "точкою неповернення" статус кандидата на вступ до ЄС для України. "Це не просто нова назва чи нова вивіска. Це новий статус і новий імідж. Сьогодні визнано: Україна – не місток, не подушка між Заходом і Росією, не буфер між Європою та Азією, не сфера впливу, не «сіра» зона, не транзитна територія. Не прикордоння між орками та ельфами. Україна – це майбутній рівний партнер для щонайменше 27 країн ЄС... Сьогодні ми позбулися принизливого визначення "третьої країни". Україна ніколи не була такою за сутністю, але офіційна термінологія називала нас саме так. Ми позбулися цього. Ми не третя країна. Не десята, не сота, ми – майбутній член Європейського Союзу", – сказав голова держави.

 

#цитата

 

Україна прагне не приєднатися, а повернутися до європейської родини. У 2014 році український народ відстояв і захистив своє європейське майбутнє. Але обрав його набагато раніше.

Бо демократія та народовладдя існували тут понад тисячу років тому. У часи Київської Русі, коли народ долучався до вирішення важливих питань на вічі. Права людини, життя людини були цінністю ще тисячу років тому. Київська Русь – чи не єдина середньовічна держава, де не існувало смертної кари.

700 років тому тут існувала поширена правова система місцевого самоврядування. 700 років тому міста України вже мали Магдебурзьке право. Історики кажуть: кордони Європи – це околиця останнього східного міста, яке має Магдебурзьке право. Далі сходу України воно не прижилося.

500 років тому наші предки самі обирали своїх лідерів. Гетьманів запорозьких і кошових отаманів не призначав король, цар, бояри, знать чи аристократія, а вільним і рівним шляхом обирали всі козаки.

Століттями наш народ відданий принципам толерантності й поваги. На нашій землі в мирі та злагоді жили й живуть сотні національних спільнот і представники всіх релігійних конфесій.

Сьогодні Україна воює за свою свободу. І ця війна почалася саме тоді, коли Україна заявила про право на свою свободу. На свій вибір свого майбутнього. Ми бачили його саме в Європейському Союзі. Як би дехто не переконував, що ми нікому там не потрібні і щасливе завтра для України можливе у зовсім іншому союзі під назвою Митний. І як би не дивувалися, що українці відають перевагу волі, а не дешевому газу. Ми обрали шлях.

Шлях, який визначив наш народ, а не чиясь влада. Який обрав майдан Незалежності, а не Червона площа. Шлях, за який боролася Революція на граніті у 90-му, стояла на барикадах Помаранчева революція у 2004-му та віддала життя Небесна Сотня під час Революції Гідності у 2014-му. Саме тоді голос України пролунав найгучніше. Саме там ми твердо обрали свій шлях. Саме через це на ньому постала Росія, яка анексувала Крим, окупувала частину Донбасу, а згодом почала повномасштабну війну проти всієї України. І саме тому це рішення ЄС має таке важливе значення.

 

Володимир Зеленський

 

09:56 Система протиповітряної оборони росіян у тимчасово окупованому Алчевську перехопила саму себе. Відео прикрого самогубства опублікував військовий історик та експерт Михайло Жирохов. Він прокоментував, що отак працює “ППО ЛНР”. На ролику видно, як одна із ракет після запуску змінила траєкторію, розвернулася, а відтак націлилася на систему запуску і вдарила назад.

 

 

09:44 Атаку на Лисичанськ відбито, в Сіверськодонецьку – бої, росіяни оволоділи Миколаївкою, повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай:

"Лисичанськ та Борівське витримали авіаційні удари. Зі всіх наявних видів озброєння російська армія відкривала вогонь по Сіверськодонецьку, Білій Горі, Вовчоярівці. У Сіверськодонецьку окупанти пошкодили територію «Азот» та цегляного заводу, обстріляли селища Синецький та Павлоград і три розбиті декілька тижнів тому мости. Багато будинків та приміщення житлово-комунального господарства зруйновано в Лисичанську, страждають від російських снарядів навколишні села.

23 червня та сьогодні зранку окупанти вели наступ у районі Мирної Долини, де тривають бойові дії.

Наступ ворога в районі Борівського успішно зупинений.

Крім того, наші воїни відбили наступ у напрямку південної околиці Лисичанська, завдали втрат та змусили відступити.

Втім, силами штурмових груп зі складу 1-го армійського корпусу росіянам вдалося оволодіти Миколаївкою.

На жаль, доведеться відводити наших військових із Сіверськодонецька, бо перебувати на розбитих позиціях не має сенсу – зростає кількість загиблих;

Сіверськодонецьк росіяни обстрілюють практично кожного дня протягом чотирьох місяців,  інфраструктура міста вщент знищена, пошкоджені або зруйновані 90% будинків.

Росіяни просуваються в бік Лисичанська зі сторони Золотого та Тошківки,  на околиці міста проникали ДРГ, але були витиснуті; зі Старобільська в напрямку Лисичанська виїхали шість установок для запуску ракет «Точка-У»".

 

09:33 Аналіз поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни:

• Білоруські сили проводять мобілізаційні навчання вздовж українського кордону, але навряд чи вступлять у війну в Україні через їхні низькі можливості та негативні внутрішні наслідки військової участі на боці Росії.

• Російські війська, ймовірно, досягли південних околиць Лисичанська і посилюють своє угруповання навколо Сіверськодонецька, щоб завершити захоплення Сіверськодонецька та Лисичанська. Ці здобутки навряд чи забезпечать російським силам вирішальну перевагу в подальших операціях в Україні та ще більше погіршать російську спроможність.

• Російські війська далі намагаються оточити українське угруповання в Гірському та Золотому і, ймовірно, рухаються, щоби взяти під контроль ці населені пункти.

• Російські війська, ймовірно, успішно перекрили українські лінії зв’язку вздовж траси Т1302 і використовують нещодавні досягнення вздовж шосе для посилення штурму Лисичанська.

• Російські війська накопичили техніку та продовжували нарощувати оборонний потенціал на південному напрямку.

 

09:09 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 34 530 (+100) осіб,

танків – 1507 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 3637 (+5) од.,

артилерійських систем – 759 (+3) од.,

РСЗВ 241 (+1) од.,

засобів ППО – 99 (+0) од.,

літаків – 216 (+0) од.,

гелікоптерів – 183 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 622 (+2) од.,

автомобільної техніки – 2553 (+5) од.,

кораблів /катерів – 14 (+0) од.,

спеціальної техніки – 60 (+0) од.,

крилатих ракет – 137 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Слов'янському та Бахмутському напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

45,7% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

26,4% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

42,6% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

13,3% артилерійських систем (з них 0,4% за минулий тиждень),

16,1% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

15,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

19,1% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

09:03 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Українські сили повідомили, що пілот збитого 17 червня російського штурмовика Су-25 був невдовзі після цього полонений. Пілот зізнався, що був колишнім майором ВПС Росії, а потім влаштувався на роботу як військовий найманець "Вагнера" і виконував кілька завдань під час конфлікту.

Використання відставного персоналу, нині найманців "Вагнера", для виконання місій безпосередньої авіаційної підтримки вказує на те, що російські ВПС, ймовірно, намагаються підтримати достатню для бойових дій кількість екіпажу. Ймовірно, це наслідок недостатньої кількості належним чином підготовленого персоналу Росії та його бойових втрат.

Повідомляється, що під час виконання своїх місій російський пілот використовував комерційні GPS-пристрої, а не російське військове навігаційне обладнання. Це, ймовірно, вказує на те, що літаки "Вагнера" є старшими моделями Су-25 і що російські ВПС не надають "Вагнеру" сучасне обладнання авіоніки.

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької та Луганської областей; утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та тимчасово окупованим українським Кримом; блокування морських комунікацій України у північно-західній частині Чорного моря, а також утримання захоплених районів Херсонської та частини Запорізької областей і спроб створення сприятливих умов для відновлення наступу в Миколаївській області.

Противник продовжує завдавати ракетних ударів по критичних об’єктах цивільної інфраструктури на території України.

На Волинському та Поліському напрямках без особливих змін. На території республіки білорусь відзначається нарощування системи інженерно-фортифікаційного обладнання оборонних позицій в прикордонних з Україною та країнами Європейського Союзу районах.

На Сіверському напрямку ворог здійснив обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Товстодубове, Бачівськ, Глухів та Манухівка Сумської області.

На Харківському напрямку противник завдавав артилерійських ударів у районах Харкова, Старого Салтова, Коробочкиного, Печенігів, Дементіївки та Золочева. Активізував діяльність диверсійно-розвідувальних груп.

На Слов’янському напрямку із артилерії ворог обстрілює цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Богородичне, Краснопілля, Курулька, Червоне, Рідне та Червона Поляна.

На Сєвєродонецькому напрямку противник здійснював обстріли із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії неподалік Лисичанська, Сєвєродонецька, Білої Гори, Вовчоярівки, Спірного та Берестового. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Лисичанськ і Борівське. Тривають бойові дії за місто Сєвєродонецьк.

Окупанти вели наступ у районі населеного пункту Мирна Долина, бойові дії тривають. Наступальні дії ворога в районі Борівського наші воїни успішно зупинили.

На Бахмутському напрямку противник обстрілював позиції наших військ із артилерії неподалік Миколаївки, Берестового та Новолуганського. Намагається покращити тактичне положення та взяти під вогневий контроль наявні шляхи сполучень.

На Новопавлівському напрямку ворог завдавав вогневого впливу в районах населених пунктів Антонівка, Вугледар та Золота Нива.

Задіяні ворогом диверсійно-розвідувальні групи українські воїни виявили та розбили. Залишки ДРГ противника у паніці втекли.

На Авдіївському, Курахівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій противник не вів. З метою недопущення перекидання резервів на загрозливі напрямки ворог обстрілював наші війська в районах населених пунктів Авдіївка, Уманське, Веселе, Новобахмутівка, Гуляйпільське, Білогір’я та Староукраїнка.

В рамках логістичного забезпечення окупанти намагаються розмінувати акваторію морського порту Бердянськ.

На Південнобузькому напрямку противник активних дій не вів. Обороняється та намагається проводити контрбатарейну боротьбу. Завдав авіаційного удару по позиціях наших військ в районі населеного пункту Біла Криниця. Наша авіація, на відповідних ділянках, вдарила по скупченнях ворога у відповідь.

Українські партизани продовжують спротив на тимчасово захоплених територіях. Тотальний спротив українців триває.

 

08:02 Сполучені Штати оголосили про надання Україні нового траншу військової допомоги на суму $450 мільйонів, заявив речник Білого дому. Пакет включає чотири додаткові ракетні установки HIMARS, а також 36 тисяч боєприпасів для артилерії, 18 тактичних транспортних засобів для пересування 155-мм артилерії, 1200 гранатометів, 2000 кулеметів, 18 прибережних та річних патрульних катерів, а також запчастини й інше спорядження.

 

07:45 Парламентська асамблея Ради Європи підтвердила своєю резолюцією, що малайзійський Boeing 777 рейсу MH17 у 2014 році був збитий російською ракетою. На думку асамблеї, "найпереконливішим сценарієм" є той, що літак був збитий російським "Буком", наданим проксі-підрозділам РФ. ПАРЄ висловила своє заскочення через дезінформаційні виправдання офіційних російських органів влади. "Російська влада пішла аж так далеко, що подала маніпулятивні радарні, супутникові та інші дані, щоб приховати правду", – йдеться у заяві.

 

24.06.2022