115-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:58 Росіяни завдали ракетного удару по нафтобазі у Новомосковському районі Дніпропетровської області. "Три ракети зруйнували нафтобазу. Там сильна пожежа. Рятувальники приборкують полум’я", – повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко. Згодом він уточнив, що внаслідок удару постраждало одинадцятеро людей.

 

22:06 Український парамедик Юлія Паєвська ("Тайра") записала перше відео після звільнення із російського полону. Запис із Юлією оприлюднив український військовий журналіст Андрій Цаплієнко. Тайра подякувала Президентові Зеленському за вдалу операцію звільнення. "Я завжди вірила, що все так і буде. І всі, хто зараз перебуває по той бік, знають, що все вийде, і всі ми будемо вдома", – сказала Паєвська. Цаплієнко уточнив, що місце перебування Тайри поки що не розголошують. "Джерела, які надали це відео, поки не повідомляють, де саме перебуває Юлія Паєвська, проте ґарантують, що вона в безпеці, жива, здорова, і, головне, вільна", – прокоментував Цаплієнко.

 

 

21:39 У рекомендаціях Єврокомісії про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС перелічено сім вимог. Перша – впровадити процедуру відбору суддів Конституційного суду, "включно з процесом попереднього відбору, заснованого на оцінці їхньої незаплямованості та професійних навичок, у відповідності до рекомендацій Венеціанської комісії", повідомляє "Німецька хвиля". Другий – завершити перевірку кандидатів до Вищої ради юстиції та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Ще два завдання стосуються боротьби з корупцією – ідеться про завершення призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, проведення конкурсу на директора Національного антикорупційного бюро, а також обвинувачення та вироки корупціонерам, передусім серед високопосадовців. Законодавство з відмивання грошей слід привести у відповідність до міжнародних стандартів. І загалом Україна має ухвалити стратегічний план реформування правоохоронного сектора. П'яте і шосте завдання пов'язані з деолігархізацією. А саме – українцям треба впровадити антиолігархічний закон, щоправда, у відповідності до думки Венеційської комісії, коли вона буде ухвалена. Також від України очікують затвердження нового закону щодо медіа, який би відповідав нормам ЄС. Сьома умова – впровадити рекомендації Венеційської комісії, які стосуються національних меншин. Ідеться про закон про освіту від 2017 року, який став причиною конфлікту між Будапештом і Києвом. 

 

20:10 На Одещині частково відкриють купальний сезон. Про це заявив міністр внутршініх справ України Денис Монастирський в етері національного телемаратону. "ДСНС визначила ділянки, де можна буде безпечно купатися в морі. Але в більшості місць Одеси на сьогоднішній день це небезпечно", – сказав міністр. Перш ніж приймати рішення про доступ до моря, рятувальники обстежать пляжі Одещини, аби вони були вільні від мін.

 

19:54 Президент України Володимир Зеленський під час робочої поїздки відвідав передові позиції української армії в Миколаївській області. "Хочу подякувати Вам за велику службу – кожного і кожну! За те, що захищаєте, захищаючи нашу державу, кожного з нас, наші сім'ї, захищаючи наш суверенітет. Хочу побажати вам всього найкращого. Бережіть Україну – єдине, що у нас є. І бережіть себе – лише ви можете це зробити», – сказав Зеленський. Президент нагородив військовиків державними нагородами, вручив військові звання.

 

 

19:08 Україні вдалося повернути з неволі п'ятьох поневолених під час обміну полоненими у форматі "5 на 5". Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони. Всі п'ятеро звільнені – цивільні особи; трьох із них захопили ще під час окупації Гостомеля.

 

18:36 Генеральний штаб ЗСУ визнав часткову втрату позицій у районі Метьолкіного:

 

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишилась без суттєвих змін.

На Сіверському напрямку ворог продовжує демонстрацію присутності своїх військ в прикордонних районах Брянської та Курської областей.

На Слобожанському напрямку противник утримує оборону зайнятих раніше рубежів, застосовує наявні засоби вогневого ураження та намагається не допустити просування підрозділів Сил оборони в напрямку державного кордону України.

На Харківському напрямку ворог здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Дементіївка, Печеніги, Коробочкіне, Байрак, Верхній Салтів, Харків, Капітолівка та Циркуни.

На Слов’янському напрямку противник застосував міномети, ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню в районах населених пунктів Грушуваха, Долина, Моросівка, Пришиб та Чепіль. Намагається створити сприятливі умови для продовження наступальних дій на напрямку Ізюм – Слов’янськ.

В районі Краснопілля українські воїни завдали ворогу значних втрат, коли той намагався провести розвідку боєм.

На Лиманському напрямку окупанти застосували артилерію неподалік Маяків.

На Сєверодонецькому напрямку ворог продовжує вогневий вплив із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Метьолкіне, Біла Гора та Устинівка. Намагався вести штурмові дії з метою встановлення повного контролю над містом Сєвєродонецьк, успіху не мав.

В результаті вогневого ураження та штурмових дій противник має частковий успіх в населеному пункті Метьолкіне, намагається закріпитися. Штурм в напрямку Сиротиного наші воїни відбили.

На Бахмутському напрямку ворог завдав авіаудару в районі Берестового.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник продовжує систематичні обстріли з метою недопущення перегрупування підрозділів наших військ на інші напрямки. Застосував ствольну та реактивну артилерію в районах населених пунктів Желанне, Орлівка, Опитне, Водяне, Новоданилівка, Щербаки, Малинівка та Темирівка.

На Південнобузькому та Таврійському напрямках ворог обстрілював з артилерії райони Олександрівки, Новогригорівки, Широкого, Квітневого та Первомайського.

В акваторії Чорного та Азовського морів відзначається перебазування корабельно-катерного складу чорноморського флоту.

 

18:11 У Києві попрощалися із Романом Ратушним – розвідником 93-ої бригади Холодний Яр, промінентною фігурою громадського життя Києва. Парастас відбувся у Михайлівському соборі, громадське прощання – на майдані Незалежності. Ратушного поховали на Байковому кладовищі, недалеко від рідного Протасового Яру. 

 

 

#in memoriam

 

 

Ти не збудував дім – але захистив свій дім від мафії забудовників.
Ти не посадив дерево – але відбив цілий парк.
Ти не народив дітей – але сформував громаду.

 

Тарас Ратушний,
батько

 

17:13 Вояки ЗСУ взяли у полон пілота російського штурмового літака Су-25, про збиття котрого повідомлялося раніше. "Встиг катапультуватися. Чоловік живий, має травми через "м'яке" приземлення, йому надали першу допомогу, він в надійних та дбайливих руках ЗСУ", – прокоментували бійці 72-ої бригади.

 

16:49 На війні з Росією загинув львів'янин Артем Димид – син отця Михайла Димида та іконописиці Іванки Крип'якевич-Димид, правнук Івана Крип'якевича. Як повідомила матір, Артем загинув у суботу вранці під час мінометного обстрілу. Йому йшов 27 рік, на війні він був уже вдруге – спочатку була АТО.

 

#in memoriam

 

 

Про таких, як ти, люди говорять – «живе два життя за одне». Ти все був живіший від всіх, безстрашний авантюрист, якого манили пригоди і шаленства. 

Таким і буду пам’ятати тебе, друже, і твій геройський чин.

Теплої тобі ватри. Тихо спи, без тривог, друже Курка.

Іван Спринь

 

 

Про таких, як ти, пишуть книжки, такі, як ти, грають ролі в фільмах про себе.

Ти був відчайдухом, шаленцем. В тобі апріорі був відсутній ген страху, він просто не входив в твою базову комплектацію. Ми провели не одну годину поруч. Скільки разів ми летіли вдвох через Атлантику, гуляли вулицями Торонто чи Ріо. Підіймалися на Кіліманджаро, їли бургери і слухали Жадана.

Історія про твою поїздку на мотику до Іраку – це окремий вид мистецтва. В тобі вирувало життя, ти не згасав і щохвилини летів вперед. Чи то на парашуті, чи на мотоциклі, чи на унікальному пікапі.

Пам‘ятаєш, ми завжди біля вогню на ватрах співали «Гей, браття опришки». Ти залишишся таким самим месником, як і вони. А ми при кожній цій пісні згадуватимемо твою постать.

Теплої тобі ватри, Воістину Пернатий!

Роман Дзедзик

 

16:02 На Одещині контррозвідники СБУ затримали російського аґента, який коригував ракетні удари по мосту через Дністровський лиман. Встановлено, що про результати обстрілів він доповідав своєму куратору через закриті канали зв’язку.

 

15:35 У Херсоні пролунав вибух неподалік від автомобіля, у котрому перебував колаборант – начальник виправної колонії №90 Євген Соболєв. Раніше Соболєву оголосили підозру через те, що він пішов на співпрацю із російським окупантом і погодився управляти закладами поневолення в окупаційній адміністрації. Вибуховий пристрій був прикріплений на дерево, повідомляє "Суспільне". Очільник колонії вижив.

 

 

15:09 Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон виступає за те, аби наступне "Євробачення" відбулося в Україні. У такий спосіб він відреаґував на питання про рішення Європейської мовленнєвої спілки перенести пісенний конкурс до Великої Британії. "Конкурс "Євробачення" виграли українці. Я знаю, що в нас був фантастичний номер. Я знаю, що ми фінішували другими, і я би радів, якби ми приймали його у своїй країні. Але факт є в тому, що вони перемогли і вони заслуговують його прийняти. Гадаю, що Київ чи інше безпечне українське місто були б фантастичними господарями", – цитує SKY News.

 

14:42 Президент України Володимир Зеленський відвідав Миколаївщину. Посадовці обговорили стан економіки Миколаївщини, а також шляхи розв'язання інфраструктурних питань. Зокрема, йшлося про відновлення водопостачання у Миколаєві. Чиновники приділили увагу ситуації в сільському господарстві, зокрема проблемам, пов’язаним зі збором цьогорічного врожаю. Учасники наради обговорили загрози зі суходолу, зокрема з боку невизнаного Придністров’я, з моря, а також розглянули ситуацію на острові Зміїний.

 

 

14:07 Росіяни обстріляли ракетами Кривий Ріг. Як повідомив начальник військової адміністрації міста Олександр Вілкул, вибухи пролунали в Інгулецькому районі міста. Згідно з попередньою інформацією, є руйнування і постраждалі. Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко поінформував: наразі відомо про двох постраждалих.

 

13:13 Сполучені Штати Америки вирішили відмовитися від постачання до України безпілотників MQ-1C Grаy Eagle, вироблених каліфорнійською компанією General Atomics, через загрозу заволодіння Росією секретними військовими технологіями США. Про це повідомляє Reuters.

 

12:36 Командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил України оприлюднило відео влучань артилеристами по танку і двох бойових машинах піхоти. "На відео зафіксовано успішну роботу воїнів-артилеристів 81-ої окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗС України, які з британських польових причіпних гаубиць калібру 155 мм M777 знищують техніку та живу силу рашистів. Зокрема, були перетворені на металобрухт один танк та дві бойові машини піхоти російських окупантів разом з екіпажами", – йдеться у повідомленні.

 

11:50 Військовослужбовці 72-ої окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців збили із ПЗРК "Ігла" російський літак Су-25. "Ми знову на Донеччині. І невпинно знову знищуємо різну колорадську нечисть. І не тільки з нашої землі", – прокоментували у бригаді.

 

11:12 Росіяни завдали ракетного удару по Кременчуку. Шість російських ракет влучили по Кременчуцькому нафтопереробному заводу, дві – по ТЕЦ. Постраждалих немає.

 

10:37 Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай назвав становище на Луганщині "важким, але контрольованим". "Найгарячіша точка області – Сіверськодонецьк, де тривають вуличні бої, окупанти не контролюють місто повністю. Гаряче в селах-сателітах обласного центу та Тошківці, Золотому. Рашисти не полишають спроб відрізати трасу «Лисичанськ-Бахмут»", – поінформував він.

 

10:19 Президент США Джо Байден вважає, що Владімір Путін сунувся би далі на схід до країн НАТО, якби його не зупинила Україна. Про це Байден сказав у інтерв’ю аґенції АР. "Я попереджав, що допомагати Україні та організовувати НАТО для допомоги Україні – буде дорого. За це доведеться сплатити ціну. Але варіант нічого не робити ще гірший. Якби він захопив Україну, Білорусь (де він є) – він би становив загрозу для НАТО. Все це було б ще страшніше... Тоді ми бачили б це і в Польщі, і в Чехії, і в усіх членах НАТО".

 

09:54 Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте обговорив із Володимиром Зеленським перспективу надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу. Рютте повідомив у twitter: "Разом із міністром оборони Кайсою Оллонґрен я щойно поговорив із Президентом України Володимиром Зеленським про те, як Нідерланди можуть надалі допомогти із постачанням зброї, а також про стан справ довкола статусу кандидата України на членство в ЄС", – поінформував він. Натомість Президент України Володимир Зеленський прокоментував: "Подякував за підтримку надання Україні статусу кандидата в члени ЄС. Поінформував про ситуацію на фронті. Обговорили подальшу безпекову підтримку України. Подякував за вагому допомогу Нідерландам. Розраховуємо на її продовження". 

 

09:39 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 3350 (+200) осіб,

танків – 1465 (+9) од.,

бойових броньованих машин – 3573 (+10) од.,

артилерійських систем – 739 (+5) од.,

РСЗВ 233 (+0) од.,

засобів ППО – 98 (+1) од.,

літаків – 216 (+1) од.,

гелікоптерів – 180 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 594 (+1) од.,

автомобільної техніки – 2513 (+17) од.,

кораблів /катерів – 14 (+1) од.,

спеціальної техніки – 55 (+0) од.,

крилатих ракет – 129 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Слов'янському, Бахмутському та Криворізькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено :

44,4% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

26,0% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

41,9% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

13,0% артилерійських систем (з них 0,4% за минулий тиждень),

15,5% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

15,7% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

18,8% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

09:10 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

За минулі 48 годин Росія, ймовірно, відновила спроби просування на південь від Ізюму з метою глибшого проникнення в Донецьку область та охоплення Сіверськодонецького мішка з півночі.

З 14 червня російські та сепаратистські чиновники стверджують, що вони намагаються створити гуманітарні коридори, щоб цивільні особи могли евакуюватися з Сіверськодонецька. Росія має прецеденти як раніше в українській кампанії, так і в Сирії використання односторонньо оголошених «гуманітарних» коридорів як механізму для маніпулювання простором бою та нав’язування примусового переміщення населення.

Українські цивільні, які перебувають у пастці в Сіверськодонецьку, ймовірно, мають підозри щодо використання запропонованого коридору. Можливості покинути місто обмежені руйнуванням мостів, але запропонований Росією маршрут приведе їх до Сватова, в глибині окупованої Росією території. Якщо цивільні не приймуть пропозицію вийти через коридор, росіяни, ймовірно, заявлять про виправдану для них відсутність різниці між ними та українськими військовими цілями в цьому районі.

 

09:04 Тези звіту американського Інституту вивчення війни про ситуацію в зоні бойових дій в Україні:

• Російські війська продовжували безуспішний наземний штурм на Сіверськодонецьк та його південно-східну околицю.

• Російські сили продовжували спроби перерізати шляхи сполучення з Лисичанськом – як із півночі, так і з півдня в районі Бахмута.

• Українські сили, ймовірно, ведуть контрнаступ на північний захід від Ізюму, щоб відвернути російські війська від наступальних операцій у напрямку Слов'янська і порушити російські шляхи постачання, і досягли деяких успіхів.

• Українські сили й авіація продовжували завдавати ударів по об'єктах російської логістики та укріпленнях в окупованих населених пунктах на півдні, тривають локальні бої.

• Російські війська продовжували перегрупування та перекидання особового складу в межах Запорізької області для утримання оборонних позицій вздовж лінії фронту.

• Президент Росії підтвердив намір "завершити" російську операцію в Україні, але визнав, що нова російська тактика – яка, ймовірно, є просто поясненням поганої роботи – вимагатиме більше часу.

• Українські джерела повідомили, що Кремль нібито звільнив командувача Повітряно-десантних військ Росії генерал-полковника Андрія Сердюкова через масові втрати серед російських десантників.

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.

На Харківському напрямку ворог намагається не допустити виходу Сил оборони на державний кордон України та в тил російського угруповання військ, що діє на Слов’янському напрямку. З метою відновлення маршрутів постачання через залізничні шляхопроводи, планує прокладання додаткових залізничних гілок. Російські окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Козача Лопань, Петрівка, Коробочкіне та Пришиб.

На Слов’янському напрямку основні зусилля ворог продовжує зосереджувати на веденні наступу у напрямку міста Слов’янськ, бої тривають. Агресор здійснював систематичні артилерійські обстріли в районах населених пунктів Дібрівне, Долина, Краснопілля, Грушуваха, Адамівка. В районі населеного пункту Краснопілля намагався відновити штурмові дії, бої тривають.

На Донецькому напрямку ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках.

На Лиманському напрямку активних дій не вів. Обстріляв із артилерії райони Сидорового та Маяків.

На Сєвєродонецькому напрямку противник продовжує вогневий вплив із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі неподалік Лисичанська, Метьолкіного, Устинівки та Воронового.

Тривають бойові дії за місто Сєверодонецьк. З метою покращення тактичного положення підрозділи противника намагалися вести штурмові дії за межами міста, успіху не мали.

На Бахмутському напрямку, окрім наших позицій, ворог обстрілював з артилерії різних калібрів цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Золоте, Спірне, Берестове, Соледар, Клинове, Троїцьке.

Неподалік Гірського, Берестового та Кодеми українські війська вчергове завдали ворогу втрат. Після невдалих штурмових дій окупанти відійшли.

У результаті вогневого ураження Силами оборони України підрозділи 11-го окремого мотострілецького полку 1-го армійського корпусу зазнали значних втрат та виведені з району ведення бойових дій для відновлення боєздатності.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних дій не вів. Здійснив обстріли цивільної інфраструктури із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Опитне, Володимирівка, Новосілка та Щербаки.

На Південнобузькому напрямку, з метою стримування наших військ, ворог обстрілював із артилерії, мінометів і реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Широке, Благодатне, Шевченкове, Прибузьке та Тополине. Одночасно, противник намагається вдосконалювати інженерне обладнання передових позицій та мінувати небезпечні ділянки вздовж річки Інгулець.

Ворог продовжує зазнавати втрат в живій силі і техніці. За наявною інформацією, протягом минулої доби підрозділи Сил оборони знищили як мінімум 30 одиниць різної техніки та озброєння ворога. Наразі інформація уточнюється і буде опублікована трохи згодом. Продовжуються підриви складів боєприпасів ворога. Фіксується збільшення випадків дезертирства російських окупантів.

 

18.06.2022