109-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:03 У захопленому Росією Криму біля в'їзду в Керч зауважили колону з вантажних автомобілів з українськими номерними знаками. У колоні було чотири автомобілі; до кожного було приєднано причіп. Кузови автомобілів та причепів були закриті тентами, повідомляє "Радіо Свобода". Номерні знаки серії ВТ відповідають Херсонщині. Раніше у Криму спостерігали наповнені зерном вантажівки з українськими номерами. 

 

 

19:21 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без суттєвих змін.

На останньому російські окупанти продовжують обстріли позицій наших військ, а також цивільної інфраструктури в населених пунктах Хрінівка Чернігівської області та Олександрівка Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник веде бойові дії, намагається покращити тактичне положення, продовжує удосконалення інженерного обладнання оборонних позицій в районі населеного пункту Новий Бурлук.

Ворог обстріляв із мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Замулівка, Байрак, Гусарівка та Руські Тишки.

Безуспішно вів штурм в напрямку населених пунктів Стариця – Рубіжне.

На Слов’янському напрямку українські воїни успішно відбили ворожі штурмові дії на напрямках Довгеньке – Мазанівка та Довгеньке – Долина.

На Донецькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках. Здійснював вогневе ураження позицій наших військ вздовж лінії зіткнення.

На Лиманському напрямку активних дій ворог не вів, продовжив обстріли наших підрозділів. Здійснює заходи з підготовки до наступу.

На Сєвєродонецькому напрямку противник продовжив застосування ствольної та реактивної артилерії. Намагається подолати опір наших військ та встановити повний контроль над містом Сєверодонецьк, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку окупанти вели штурмові дії з метою охоплення населеного пункту Врубівка, успіху не мали.

При спробі відновити штурмові дії в напрямку Оріхове – Золоте ворог отримав рішучу відсіч українських захисників та відійшов.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснює систематичний вогневий вплив на позиції наших військ з метою сковування їх дій та недопущення перегрупування.

На Південнобузькому напрямку загарбники намагаються утримувати зайняті раніше позиції та здійснювати обстріли підрозділів Сил оборони.

Ворог завдав вогневого ураження із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Осокорівка, Трудолюбівка, Широке, Добрянка та Благодатне.

Українські захисники завдають втрат російським окупантам на всіх напрямках, де тривають активні бойові дії.

 

18:36 Міністр оборони України Олексій Резніков розчарований зволіканням із допомогою українцям. "Або світ не зовсім розуміє, що відбувається, – або ж чудово розуміє, але втомився і призвичаївся до щоденних смертей українців", – заявив Резніков у інтерв’ю The Economist. "Бюрократія і прагматизм Заходу виявились значно сильнішими, ніж західні цінності", – додав він.

 

17:29 Російська армія завдала артилерійського удару по території Вуглегірської теплоелектростанції в Донецькій області, повідомляє видання novosti.dn.ua. Станцію тримають підрозділи Збройних Сил України, але у найближчому місті – Світлодарську – засіли росіяни.

 

15:47 У Чортківській міській лікарні після нічних ракетних обстрілів перебуває шестеро військовослужбовців і п'ятеро цивільних осіб, повідомила міська рада. Стан пацієнтів – середньої важкості.

 

15:23 Німецький машинобудівний та зброєбудівний концерн Rheinmetall модернізує 100 бойових машин піхоти Marder 1A3, що їх можуть бути передані українській армії. Про це в інтерв'ю газеті Bild am Sonntag заявив генеральний директор концерну Армін Папперґер. Тим часом Бундесвер взамін Marder отримає новіші моделі БМП – Puma. "Коли і куди буде поставлено ці Marder, має ще вирішити федеральний уряд", – зазначив Папперґер.  

 

14:54 Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр розкритикував колишнього канцлера країни Ґергарда Шредера за його співпрацю з "Роснефтью" та "Газпромом". "Робота Ґергарда Шредера у російських енергетичних компаніях викликала багато питань у Європі, особливо у наших східноєвропейських сусідів, у тому числі і щодо нашої країни. У цьому немає нічого хорошого", – сказав Штайнмаєр. Теперішній німецький президент на зорі своєї політичної кар'єри очолював офіс Шредера, коли той обіймав посаду прем'єр-міністра Нижньої Саксонії. Коли Шредер став канцлером ФРН, Штайнмаєр керував відомством федерального канцлера в Берліні, нагадує DW.

 

14:31 Російське видання "Медуза" пише, що на нафтопроводі "Дружба" неподалік від селища Гулівка у Брянській області, за 40 кілометрів до кордону з Україною, пролунало три вибухи.

 

13:45 Росіяни знищили ще один міст між Лисичанськом та Сіверськодонецьком. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай в інтерв'ю національному телемаратону. "Він уже не придатний для проїзду. І саме зараз масовано обстрілюють третій, останній міст. Я так розумію, що окупанти хочуть відрізати можливість або вивозити людей з Сіверськодонецька, або підвозити боєкомплект та підкріплення", – сказав Гайдай.

 

13:02 Міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір заявив, що довіряти Владіміру Путіну в питанні ґарантій судноплавства було би самовбивчим. Про це повідомляє EUractiv. "Довіряти обіцянкам Путіна без будь-яких надійних, ефективних військових ґарантій було би самовбивчим для України", – сказав Оздемір. Урядовець закликав користати із альтернативних маршрутів, допоки Росія не піде на належну співпрацю. "Доки Путін блокує морський шлях, нам треба використовувати й активізувати всі доступні альтернативи – дороги, залізницю і Дунай", – підкреслив міністр. У п'ятницю Оздемір відвідав Київ, аби обговорити допомогу для України та варіанти експорту продовольства.

 

12:27 Міністр оборони Олексій Резніков наказав розпочати службове розслідування щодо керівника одного з управлінь Генштабу ЗСУ, який влаштував стрілянину в Києві. "Якщо у встановленому порядку підтвердяться факти, що внаслідок дій посадовця була загроза настання тяжких наслідків, а саме – ризик для життя та здоров’я дитини, буде зроблено все для справедливого покарання. Коли людина на військовій посаді, маючи погони й одягнена у форму, застосовує свою зброю у спальному районі столиці – буде реакція", – прокоментував Резніков. Як пишуть у соцмережах, офіцер погрожував охоронцям та відвідувачам комплексу в Києві після того, як потрапив там у ДТП. Він нібито здійснив постріл і ледве не влучив у дітей, які гуляли біля під'їзду.

 

 

11:45 Унаслідок ракетного обстрілу Чорткова та околиць 22 людини отримали поранення. Серед постраждалих є дитина. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Володимир Труш на брифінґу. "11 червня о 21:46 на Чортків був здійснено ракетний обстріл. Чотири ракети прилетіли з акваторії Чорного моря. Зруйновано частину військового об’єкту і цивільну інфраструктуру. Пошкоджено чотири п’ятиповерхові будинки з цивільним населенням. Жертв (тобто загиблих, – ред.) немає. Однак є поранені 22 особи, які були госпіталізовані, людям надали допомогу. На місці працювали 10 машин швидкої допомоги. Стан людей задовільний. Частина з них уже повернулися у свої помешкання, частина ще перебувають у лікарні", – цитує видання "20 хвилин". Унаслідок обстрілу зазнав пошкоджень газопровід.

 

11:01 Росія не відмовилася від плану повного захоплення України, заявив в інтерв'ю телепроєкту “Настоящее время” представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Вадим Скібіцький. "Маємо підтверджену інформацію, що росіяни мають план на 120 днів війни. Подальше корегування цього плану буде залежати від того, наскільки противник досягне успіху чи навпаки зазнає поразки на сході України”, – сказав Скібіцький. Він наголосив, що українська армія зірвала план путінського бліцкригу із захоплення Києва, Харкова та Одеси, зараз основні зусилля окупанти зосередили на сході України. Через відсутність успіхів на полі бою генеральний штаб РФ кожні 30 днів коригує плани вторгнення та вибирає напрямки зосередження зусиль. Згідно з даними воєнної розвідки України, Росія ще має достатній потенціал для ведення довготривалої війни проти нашої держави. Противник застосовує на території України 103 батальйонно-тактичні групи, які безпосередньо беруть участь у бойових діях. Ще приблизно 40 БТГр перебувають у резерві.

 

10:21 Колишній віцепрезидент "Газпромбанку" Ігор Волобуєв вступив у легіон "Свобода Росії" сил оборони України. Телеґрам-канал легіону оприлюднив відео із Волобуєвим зі стрільбищ. "Мрії збуваються. Я тепер служу в легіоні "Свобода Росії". Хлопці з Росії, якщо ви ненавидите путінський режим і хочете, щоб Росія стала вільною демократичною країною, приєднуйтесь", – сказав колишній російський банкір, уродженець Охтирки.

 

10:02 В окупованому росіянами Бердянську вранці пролунало три вибухи; частина міста залишилася без світла.

 

 

09:56 Унаслідок суботнього обстрілу Чортківщини є постраждалі. Про це повідомив голова Тернопільської обласної адміністрації Володимир Труш. "Усю ніч надавали допомогу постраждалим, серед яких діти. Працюємо над ліквідацією руйнувань та фіксацією пошкодженого майна цивільних громадян", – поінформував Труш. 

 

09:44 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 32 150 (+1o0) осіб,

танків – 1430 (+11) од.,

бойових броньованих машин – 3484 (+18) од.,

артилерійських систем – 715 (+3) од.,

РСЗВ – 226 (+4) од.,

засобів ППО – 97 (+0) од.,

літаків – 212 (+0) од.,

гелікоптерів – 178 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 582 (+3) од.,

автомобільної техніки – 2455 (+7) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 54 (+0) од.,

крилатих ракет – 125 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

43,3% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

25,3% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

40,9% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

12,6% артилерійських систем (з них 0,4% за минулий тиждень),

15,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

18,5% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. В прикордонних районах республіки білорусь проводяться додаткові заходи з інженерного обладнання пунктів пропуску та розгортання додаткових засобів радіоелектронної боротьби.

На Сіверському напрямку ворог продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. В Бєлгородській та Курській областях продовжено дію підвищеного рівня терористичної загрози. Противник продовжує вогневий вплив із мінометів по позиціях Сил оборони в прикордонних районах. Крім того, агресор обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Рожковичі, Гремяч, Лугівка та Попівка.

На Харківському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Для сковування дій сил оборони здійснює систематичний вогневий вплив на позиції наших підрозділів. Крім того, ворог обстрілював цивільну інфраструктуру неподалік Вірнопілля, Українки, Петрівки, Чепіля та Хрестища. Завдав авіаудару в районі населеного пункту Мосьпанове.

На Слов’янському напрямку противник здійснював систематичні артилерійські обстріли в районах населених пунктів Петрівське, Нова Гусарівка, Курулька, Долина. Намагається закріпитись в населеному пункті Богородичне, бойові дії тривають.

На Лиманському напрямку активних дій ворог не вів. Збільшив інтенсивність застосування артилерії, зокрема реактивних систем залпового вогню, в районах населених пунктів Шипилівка та Дронівка. Проводить перегрупування військ.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти ведуть штурмові дії у місті Сєвєродонецьк, успіху не має. Тривають бойові дії у районі Тошківки.

На Бахмутському напрямку противник обстрілював наші позиції із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Комишуваха, Гірське, Миколаївка, Білогорівка, Новолуганське. Ворожа армійська авіація завдала авіаудару неподалік Покровського.

Українські воїни відбили наступ в районі населеного пункту Врубівка. Також противник намагався вести наступ у напрямку населеного пункту Миколаївка. Отримав рішучу відсіч та відійшов. Ворожий штурм в районі Василівки наші захисники також успішно відбили. Російські окупанти зазнали втрат та відійшли на раніше зайняті позиції.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій ворог не вів. Підступно обстрілював цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Желанне, Авдіївка, Карлівка, Вугледар та Оріхів. На окремих напрямках розгортає додаткові підрозділи.

На Південнобузькому напрямку противник вів оборону, обстрілював підрозділи наших військ з артилерії, мінометів та реактивних систем залпового вогню. Намагався вести контрбатарейну боротьбу.

Російські окупанти цинічно обстріляли населені пункти Твердомедово, Березнегувате, Кобзарці, Квітневе та Луч.

За минулу добу втрати противника склали десять танків, шістнадцять бойових броньованих машин, сім БпЛА, понад десять одиниць автомобільної техніки та до ста п’ятдесяти осіб живої сили.

 

12.06.2022