104-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:14 Перший заступник глави Адміністрації президента РФ Сєрґєй Кірієнко відвідав окупований Мелітополь. Після його візиту місцева окупаційна адміністрація оголосила: "Ми тепер починаємо готуватись до референдуму".

 

23:27 На вільну від окупації територію вдалося повернути 210 тіл загиблих захисників Маріуполя, більшість - героїчні оборонці "Азовсталі". Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони.

 

22:11 Міністерство оборони Білорусі заявило про початок військових навчань "із переходу з мирного на воєнний час".

 

21:24 У пресрелізі про затвердження шостого пакету санкцій проти Росії на сайті Ради ЄС зникла згадка про накладення обмежень на "хмарні технології". На це звернув увагу блогер Антон Швець. В Офісі Президента обурилися через такий крок. "Спочатку Рада ЄС оголошує про блокування для Росії хмарних сервісів ЄС у 6-му пакеті санкцій. Потім Рада ЄС редагує повідомлення, видаляючи звідти згадки про хмарні технології. Жодних уточнень чи пояснень від офіційних осіб. Ми маємо посилювати санкційний тиск. Не послаблювати.", - прокоментував Михайло Подоляк.

 

20:39 Президент України Володимир Зеленський заявив, що українське військо для успішних операцій із деокупації потребує вирівнятися з Росією за кількістю озброєнь. Про це Зеленський заявив у інтерв’ю Financial Times. "Просування вперед, деокупація наших територій залежить від потужної зброї, політичної підтримки Заходу та зрозумілої, потужної санкційної політики. Це залежить не тільки від об’єднання нашого народу, влади та Збройних Сил України… Бажання у нас більше, але техніки менше. Тому ми не можемо потужно просуватися вперед", - сказав верховний головнокомандувач. Зеленський констатував, що наразі процес деокупації сповільнився, а подекуди є загроза наступу військ РФ.

 

#цитата

 

"Не може бути розмов, будь-яких домовленостей без України, за нашою спиною. Не може бути очікувань тих чи інших лідерів деяких країн щодо того, що ми послабимо наші позиції. Мовляв, треба ще почекати, ми будемо виснажені економічно, інфраструктурно, у нас буде дефіцит грошей, дефіцит пального, і тоді, як вони кажуть, Україна буде "зговірливою".

 

Володимир Зеленський

 

19:44 МЗС України заявило, що офіційний Київ не сприйме домовленості про розблокування українських портів із Росією, якщо вони не враховуватимуть інтереси України. "Цінуємо зусилля Туреччини, спрямовані на розблокування українських портів. Водночас маємо зазначити, що наразі відсутні домовленості з цього питання між Україною, Туреччиною та Росією. При цьому наголошуємо, що рішення мають ухвалюватися за участю усіх причетних сторін. Будь-які домовленості, що не враховуватимуть інтереси України, будуть нами відкинуті", – йдеться у заяві МЗС України. На Михайлівській площі запевнили, що Україна докладає максимальних зусиль для запобігання продовольчій кризі. "Враховуючи нещодавній ракетний удар РФ по зерновому терміналу в Миколаєві, не можемо виключати планів Росії скористатися таким коридором для нападу на Одесу та південь України. Саме тому необхідними є дієві гарантії безпеки для відновлення судноплавства. Такі гарантії мають бути надані шляхом постачання Україні відповідної зброї для захисту узбережжя від загроз із моря і шляхом залучення військово-морських сил третіх країн", – зазначили у МЗС України.

 

19:15 У Маріуполі є ризик поширення холери, заявив головний санітарний лікар України Ігор Кузін. Ризик спалаху є високим через наявність масових поховань, теплу погоду та відсутність доступу до питної води у населення. "Якщо говорити про те, чи є ризик поширення таких хвороб як холера в Маріуполі, то, безумовно, він там є. Ми знаємо, що на території Маріуполя реєстрували спалахи холери в минулому. Тому основна наша увага наразі зосереджена на тому, щоб не допустити цього знову", – заявив головний санлікар, згідно з повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна". Кузін також повідомив, що з 1 червня розпочато посилений епідеміологічний нагляд за всіма випадками, що мають симптоми холери. "Поточна система медичного реагування зможе виявити холеру, якщо вона виникне на території України. Відповідно, запуститься швидко локалізаційна система реагування", – запевнив Кузін.

 

18:57 Польща підписала з Україною оборонний контракт на суму 2,7 млрд злотих (близько 650 млн дол.) щодо продажу Україні самохідних артилерійських установок Krab. Про це під час спільної пресконференції на меткомбінаті Huta Stalowa Wola заявили у вівторок глава польського уряду Матеуш Моравецький, віцепрем’єр-міністр, міністр державних активів Яцек Сасін та міністр національної оборони РП Маріуш Блащак, передає "Укрінформ". “Саме зараз ми підписуємо один з найбільших, якщо не найбільший за останні 30 років, оборонний контракт на експорт. Це продаж зброї для українців, в Україну”, – заявив Моравецький. Він підкреслив, що ця зброя буде “дуже важливою” на полі бою на сході України. Польський прем’єр зазначив, що кошти на закупівлю цієї зброї Україна частково отримує з ЄС, а частково платить з власного бюджету.

 

18:41 Генеральний штаб ЗСУ інформує: українським воякам вдалося відбити спробу наступу на Бахмут:

 

Агресор продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території України і не полишає спроб встановити контроль над містом Сєверодонецьк.

На Волинському та Поліському напрямках без особливих змін.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. Протягом дня ворог обстріляв населені пункти Сеньківка Чернігівська області, Сопич, Константинівка, Старі Вирки та Велика Писарівка Сумської області.

На Харківському напрямку противник веде бої з метою утримання зайнятих рубежів, продовжує обстріли наших військ, мінує місцевість.

На Слов’янському напрямку ворог основні зусилля зосереджує на підготовці військ до наступу на місто Слов’янськ. Обстріляв райони населених пунктів Велика Комишуваха, Долина, Курулька, Грушуваха, Червона Поляна та Шнурки.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог обстрілював підрозділи наших військ та цивільну інфраструктуру із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Лисичанськ, Борівське та Метьолкіно.

На Бахмутському напрямку українські воїни успішно стримують штурмові дії в районі населеного пункту Комишуваха. Також, безуспішними виявилися ворожі спроби штурму у напрямку Світлодарська та Вуглегірської ТЕС.

Біля Нагірного, наші захисники завдали вогневого ураження підрозділам окупантів. Після невдалої спроби штурму, ворог відійшов на позиції, що займав раніше.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти активних бойових дій не вели.

На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосереджував на веденні розвідки, утриманні займаних рубежів та відновленні втрачених позицій. Крім того ворожі підрозділи, вогнем артилерії, намагаються не допустити створення сприятливих умов для ведення контрнаступу нашими військами у Херсонській та Миколаївській областях.

На Бессарабському напрямку суттєвих змін в обстановці не відбулося.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання противника задіяно для блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

Інтенсивність застосування ворожої авіації, завдяки вдалим діям нашої протиповітряної оборони, знижена. Зусилля зосереджуються на підтримці дій наземного угруповання і завданні ракетних ударів по об’єктах інфраструктури в глибині території України.

У зв’язку з втратами особового складу та військової техніки противник продовжує активно використовувати цивільну інфраструктуру та ремонтно-відновлювальну базу у Луганській та Донецькій областях.

 

17:18 Становище у Миколаєві погіршилося, заявив голова обласної військової адміністрації Віталій Кім під час брифінґу у вівторок. “Зараз ситуація ще небезпечніша, ніж два тижні тому, бо місто перебуває під постійними обстрілами. Ми радили двом районам міста переміститися на іншу його територію. Але скільки людей до цього дослухалося, у мене інформації немає”, – сказав Кім. З його слів, у місті зруйновано або пошкоджено понад 3700 цивільних об’єктів, і це число зростає щодня. За час війни загинуло понад 300 мирних мешканців; військових втрат він не розголошував.

 

16:50 Міністерство освіти та науки внесе зміни в навчальні програми з кількох предметів – "захист Вітчизни", "зарубіжна література", "історія України" та "всесвітня історія". Про це в ефірі національного телемаратону заявив заступник міністра Андрій Вітренко. Зокрема, із літературної програми вилучать роман Льва Толстого “Війна та мир”. "Такого в Україні вивчати не будуть, тобто все, що виспівує орківські війська, все воно зникне з програми зарубіжної літератури. Історія України та всесвітня історія – ми горді тому, що вже ґрунтуємося на національних українських архівних документах. Будуть внесені зміни в методологію викладання історії та світової історії , робочі групи ретельно опрацьовують всі ці зміни і буде виписано взаємовідносини між українською нацією та "руським міром" на основі історичної правди”, – цитує "Укрінформ".

 

16:19 Президент України Володимир Зеленський заявив, що ні його, ні міністра закордонних справ Дмитру Кулебу не запросили на зустріч в Анкарі 8 червня, на якій, зокрема, розглядатимуть питання чорноморського судноплавства та на якій буде Лавров. "Мене не запрошували. Міністра закордонних справ на сьогодні не запрошували", – сказав Зеленський, як повідомляє Інтерфакс. Він обговорював із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом питання посередництва щодо розблокування українських портів. "Для нас важливим є те, що ми готові випускати зерно… Щоб був безпечний коридор із кораблів – щоб той чи інший флот тієї чи іншої держави забезпечив нам вивезення цього зерна. Ось і все. І тут ми говорили і з Британією, і з Туреччиною. Туреччина зараз знаходить формат, як нам надати гарантії... Я думаю, через це вони зустрічаються з росіянами, щоб Росія дала Туреччині гарантії, що з їхніми кораблями нічого не станеться. Я так вважаю. Але, тим не менше, деталі їхньої зустрічі мені невідомі поки що", – розповів Зеленський.

 

15:40 Вояки 80-ої окремої десантно-штурмової бригади ДШВ під час зіткнення із підрозділом російської армії, що входить до складу 104-го десантно-штурмового полку 76-ої десантно-штурмової дивізії (Псков), знищила кілька броньованих машин десанту та до пів сотні солдатів. "Нещодавно на Донеччині під час спроби загарбників перерізати стратегічно важливу трасу воїнами-десантниками було зірвано їхні плани. Цей бій розпочався, коли до українських позицій непомітно намагалась підібратись ворожа диверсійно-розвідувальна група. Наші хлопці вогнем з автоматичної стрілецької зброї змусили їх відступити. Але окупанти не вгамувались, згодом, підсилені бронетехнікою, вони пішли в атаку. От тут львівські десантники влаштували їм "теплу зустріч". Спочатку українські воїни влучним пострілом з гранатомета NLAW спалили вщент російську бойову машину десанту та взялися до знищення противника. Мужність та героїзм проявили наші воїни в ході запеклого бою, який тривав майже 14 годин", – ідеться у повідомленні. Коли ворог узявся відступати, по ньому відпрацювала артилерія. 

 

14:39 Синод Російської православної церкви постановив прийняти кримські єпархії Української православної церкви Московського патріархату – Джанкойську, Сімферопольську та Феодосійську – у пряме "канонічне та адміністративне" підпорядкування патріарха Кірілла.

 

14:04 Голова Міноборони Росії Сєрґєй Шойгу стверджує, що російські загарбники відкрили сухопутне сполучення для РФ з окупованим Кримом через тимчасово окуповані південні області України.

 

13:14 Росіяни відводять війська із Мелітопольського та Василівського районів Запорізької області й переміщують їх у бік Херсона. Про це заявив голова Запорізької військово-цивільної адміністрації Олександр Старух в етері національного телемаратону. Нагадаємо, минулого тижня ЗСУ провели успішну контратаку на Херсонщині і відвоювали в окупантів декілька сіл.

 

12:35 Новий навчальний рік відкриється в Україні у режимі живого очного навчання. Про це в етері національного телемаратону заявив заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко. "Хочу повідомити батькам, учням, студентам: 1 вересня освітній процес в Україні буде відновлено в режимі офлайн, і всі діти, студенти, учні мають піти до шкіл, університетів, коледжів, закладів профтехосвіти”, – сказав Вітренко. Він закликав українських дітей "готуватися до офлайн-процесу в українській освіті", передає "Укрінформ".

 

12:12 Секретар РНБО Олексій Данілов стверджує, що російський публіцист, експомічник Владіміра Путіна Алєксандр Невзоров іще не набув українського громадянства. "Щодо Невзорова в окрему, скажімо так, шухляду відкладемо. У нього ще немає громадянства, він тільки звернувся за громадянством", – заявив Данілов в інтерв'ю "24 каналу".

 

11:43 Заступник секретаря російського радбезу Дмітрій Мєдвєдєв зізнався Україні і цивілізованому світові в ненависті. Із Божого ранку він залоґінився в телеґрамі: "Я їх ненавиджу. Вони байстрюки і виродки. Вони бажають смерті нам, Росії. І доки я живий, робитиму все, щоб вони зникли", – пригрозив Мєдвєдєв. 

 

 

11:07 Російське угруповання має вдосталь сил для того, щоб перерізати трасу Лисичанськ-Бахмут і взяти в оточення українські підрозділи у районі Сіверськодонецька, заявив радник із Офісу президента Олексій Арестович у інтерв'ю російському правозахисникові Марку Фейґіну. "Просуваються там. Нам не вдається їх зупинити. Вони йдуть повільно, але йдуть. І є неслабка ймовірність, що вони її переріжуть... Якщо зараз замкнуть "котел", то вийде другий Маріуполь", – сказав Арестович, додавши, що від Ізюму до Попасної зосереджена половина російських військ в Україні – близько 35–40 тисяч. Іще Арестович не виключив, що через тиждень Слов'янськ можуть узяти в облогу, а Лиманському угрупованню противника, швидше за все, вдасться захопити Святогірськ, передає УНІАН. Радник із ОП передбачає, що українські підрозділи на лівому березі Сіверського Дінця (тобто з північного боку) опиняться у вкрай складному становищі – перед ними постане вибір або бути розгромленими, або відійти на інший берег. 

 

10:59 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 31 360 (+110) осіб,

танків – 1390 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 3416 (+16) од.,

артилерійських систем – 694 (+4) од.,

РСЗВ – 207 (+0) од.,

засобів ППО – 96 (+1) од.,

літаків – 212 (+1) од.,

гелікоптерів – 177 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 553 (+2) од.,

автомобільної техніки – 2405 (+10) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 53 (+0) од.,

крилатих ракет – 125 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Слов’янському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено :

42,1% танків (з них 0,9% за минулий тиждень),

24,8% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

40,1% автомобільної техніки (з них 1,9% за минулий тиждень),

12,2% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

15,4% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

18,4% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

10:20 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Протягом вихідних українські війська відбили частину Сіверськодонецька, хоча російські війська, ймовірно, продовжують окупувати східні райони міста. Ширший план Росії, ймовірно, далі полягає в тому, щоб відрізати район Сіверськодонецька як з півночі, так і з півдня.

Росія протягом травня досягла успіхів на півдні, в напрямку Попасної, але її прогрес на цій території протягом останнього тижня застопорився. Повідомлення про потужні обстріли біля Ізюму свідчать про те, що Росія готується до нових зусиль на північному напрямку.

З високою ймовірністю Росія потребуватиме прориву принаймні на одному з цих напрямків, щоб перевести тактичні досягнення на оперативний рівень і просунутися до своєї політичної мети – контролювати всю Донецьку область.

 

09:43 Державний секретар США Ентоні Блінкен назвав "шантажем" російські дії із транспортуванням продовольства. "Існують достовірні повідомлення... про те, що Росія розкрадає українське зерно, призначене для експорту, щоб продати його з вигодою для себе", – сказав Блінкен на конференції Державного департаменту, присвяченій питанням продовольчої безпеки. Близько 20 мільйонів тонн пшениці заблоковано на зерносховищах під Одесою і на кораблях, котрі застрягли Одеському порту через російську блокаду. РФ знищує аграрний потенціал України: "Російські війська захопили найродючіші українські землі на півдні України, вони встановили вибухівки на українських полях, знищили життєво важливу сільськогосподарську інфраструктуру", – наголосив державний секретар США. При цьому, каже Блінкен, Росія призупинила свій власний експорт зерна. "Президент Путін не дає вивозити продукти харчування й агресивно використовує свою пропагандистську машину для того, щоб перекласти провину на інших, бо він сподівається, що світ поступиться і скасує санкції. Іншими словами, це шантаж", – сказав Блінкен, згідно з повідомленням "Голосу Америки".

 

09:11 Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель обурений знищенням росіянами терміналу із зерном у Миколаєві – другого за розмірами в Україні. Боррель наголосив, що цей ракетний удар суперечить нещодавнім обіцянкам президента Росії Владіміра Путіна про безпечний українського зерна до транспортування морем, повідомляє CNN. "Дезінформація, котру поширює Путін, щоб відкинути звинувачення, стає все більш цинічною", – прокоментував європейський дипломат. Як заявив раніше міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич, 4 червня російські війська обстріляли об'єкт інфраструктури, відтак спалахнули склади із зернопродуктами. Гасіння пожежі тривало до 6 червня.

 

08:56 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території білорусі. У рамках створення південного оперативного командування, передбачається збільшення чисельності збройних сил республіки білорусь до 80 тисяч осіб. Комплектування військових частин технікою та озброєнням планується здійснити за рахунок технічних засобів, що перебувають на зберіганні.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив, ознак створення ударних угруповань не виявлено. З метою демонстрації присутності та сковування Сил оборони продовжує утримувати у прикордонних районах Брянської та Курської областей до трьох батальйонних тактичних груп. З території російської федерації здійснено мінометні обстріли підрозділів наших військ в районах населених пунктів Ходине та Велика Писарівка Сумської області.

На Харківському напрямку ворог основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів, прикордонних районів на північ від Харкова та стримуванні просування наших військ. Проводить дистанційне мінування місцевості у напрямку наступу наших військ на Рубіжне.

На Слов’янському напрямку противник зосереджує основні зусилля на продовженні наступу на напрямках населених пунктів Ізюм та Слов’янськ. Намагається просунутись у напрямку населених пунктів Довгеньке і Долина.

Ворог обстрілює позиції наших військ у районах населених пунктів Базалівка, Бражківка, Грушуваха. З метою уточнення положення наших підрозділів та корегування вогню артилерії здійснює повітряну розвідку з застосуванням БпЛА.

На Донецькому напрямку, окрім артилерійських обстрілів, ворог завдав авіаударів із літаків та вертольотів. Основні зусилля агресор зосередив на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках.

На Лиманському напрямку противник активних бойових дій не вів. Завдав ракетного удару по населеному пункту Миколаївка за 4 км на схід від Слов’янська.

Ворог продовжує штурм міста Сєвєродонецьк, бойові дії тривають. Наші воїни завдають противнику втрат.

На Бахмутському напрямку українські війська успішно протидіяли і відбили наступ противника у напрямках населених пунктів Нагірне, Берестове, Криничне, Роти.

З метою посилення угруповання на напрямках Попасна, Миколаївка ворог здійснює передислокацію підрозділів.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних бойових дій не вів.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на покращенні свого тактичного положення, утриманні зайнятих рубежів, поповненні боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів. Українські гелікоптери завдали ударів по скупченнях ворожих сил на Херсонщині, а літаки - по складах боєприпасів на Миколаївщині. Противник втратив понад 20 осіб та до 10 одиниць військової техніки.

З метою відновлення втраченого положення ворог, за підтримки артилерії та армійської авіації, здійснив наступальні дії в напрямку Лозове – Біла Криниця, успіху не мав. Для уточнення позицій наших військ ворог вів повітряну розвідку БпЛА.

 

01:07 До Києва привезли перші тіла українських військовиків, які загинули під час боїв за Маріуполь. Про це повідомила аґенція Associated Press. Серед 160 тіл, отриманих від росіян під час обміну загиблими, є останки 52 "азовців", розповіла спікер полку Ганна Головко. Частину тіл витягнули з-під руїн заводу "Азовсталь". Родичі загиблих розповіли, що до моргу військового госпіталю в Києві привезли щонайменше дві вантажівки з останками для упізнання. Деякі тіла сильно обгоріли. Плануються ДНК-експертизи для ідентифікації загиблих.

 

00:23 Постійний представник Росії в Раді Безпеки ООН Васілій Небензя покинув залу під час виступу голови Європейської ради Шарля Мішеля. Пан Мішель звинуватив Росію у вмисному блокуванні постачань зерна: "Пане посол Російської Федерації, давайте будемо чесними, Кремль використовує запаси продовольства в якості ракет проти країн, котрі розвиваються. Драматичні наслідки війни Росії проти України відбиваються на всьому світі. Вони роздувають ціни на продукти, штовхають людей у злидні і дестабілізують цілі регіони. Російська війна – єдина причина продовольчої кризи, котра насувається. Відповідальність за це несе тільки Росія", – заявив Мішель. Він додав, що під час візиту в Україну бачив мільйони тонн зерна і пшениці, що застрягли в контейнерах і на кораблях в Чорному морі. "І саме російські танки, бомби і міни заважають Україні садити і збирати урожай, Кремль також націлюється на запаси зерна і краде зерно на окупованих їм територіях. Все це, звинувачуючи інших. Це боягузтво і пропаганда", – підкреслив голова Євроради, згідно з повідомленням УНІАН. Мішель також нагадав, що ЄС не вводив санкції щодо аграрного сектора Росії, і "вони не заважають судам під російським прапором перевозити продукти харчування або добрива". Коли Небензя піднявся і пішов із залу, Мішель припустив, що постпреду РФ простіше піти, ніж слухати правду.

 

07.06.2022