98-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:21 Росіяни завдали ракетного удару по Львівщині - вибухи пролунали у Стрийському районі. Про це повідомив голова Львівської обласної військово-цивільної адміністрації Максим Козицький. Згодом він уточнив: "Попередньо: ракетний удар по об’єкту транспортної інфраструктури. Двоє людей поранені. Інформації про загиблих на цей момент немає".

 

22:27 Президент США Джо Байден повідомив, що Штати надішлють до України ракетні системи залпового вогню HIMARS. "Сьогодні я оголошую значний новий пакет безпекової допомоги, який надасть вчасну та критично важливу підтримку українському війську", - заявив Байден у середу. Президент США зазначив, що новий пакет надасть Україні "нові спроможності та просунуту зброю, включаючи HIMARS та боєприпаси, щоб захищати територію від просування Росії". Загалом новий пакет оборонної допомоги Україні включатиме 700 мільйонів доларів, повідомляє "Голос Америки".

 

21:50 Велика Британія звернулася до Сполучених Штатів Америки із закликом погодити план надсилання в Україну ракетних систем залпового вогню середньої дальності, пише видання Politico. Згідно з даними із джерел, ідеться про системи M270. Борис Джонсон обговорював поставки під час розмови із Джо Байденом, а Ліз Трасс – із державним секретарем Ентоні Блінкеном.

 

21:33 Міністр оборони Литви Арвідас Анусаускас повідомив про підписання угоди із президентом Турецького оборонного агентства на купівлю ударного безпілотника Bayraktar для України. Нагадаємо, литовці зібрали 6 мільйонів євро для купівлі дрона.

 

20:40 Угорщина вимагає виключити із санкційного списку глави Російської православної церкви Кірілла. Про це повідомляє аґенція Bloomberg. Також Будапешт уніс технічні поправки до рішень, котрі стосуються заборони на експорт нафти.  Відтак шостий санкційний пакет досі залишається заблокованим.

 

19:59 Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай заявив, що українська армія битиметься за Сіверськодонецьк до кінця. "Окуповано близько 80% обласного центру, включаючи східні квартали міста. Вуличні бої тривають. На деяких вулицях наші захисники мають успіх, проведено пробні контратаки, в полоні шестеро рашистів. Чекаємо на відомості, які можуть нам допомогти відбити орків за межі міста", - написав Гайдай у telegram'і.

 

18:49 Генеральний штаб ЗСУ повідомив у вечірньому зведенні, що росіяни встановили контроль над східною частиною Сіверськодонецька:

 

На Волинському та Поліському напрямках основні зусилля збройних сил республіки білорусь зосереджуються на веденні розвідки, інженерному обладнанні позицій та проведенні заходів бойової підготовки. В червні-липні поточного року заплановано проведення мобілізаційних навчань з військовими комісаріатами в Гомельській області. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив, ознак створення ударних угруповань не виявлено. З метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони ворог продовжує утримувати у прикордонних районах Брянської та Курської областей підрозділи збройних сил російської федерації.

З території Курської області ворог обстріляв з артилерії підрозділи Сил оборони в районах населених пунктів Білопілля та Стукалівка Сумської області.

На Харківському напрямку основні зусилля противника зосереджені на утриманні зайнятих рубежів та стримуванні просування наших військ. З метою зниження наступального потенціалу наших військ ворог здійснює вогневе ураження позицій Сил оборони зі ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Руські Тишки, Золочів та Дергачі.

На Слов’янському напрямку ворог обстріляв з артилерії наші підрозділи в районах населених пунктів Святогірськ та Рідне. Вів наступ у напрямку Довгенького та Дібрівного, зазнав втрат та відійшов.

На Донецькому напрямку противник завдавав авіаційних ударів силами оперативно-тактичної авіації у районах Авдіївки, Нью-Йорка, Новоселівки, Щербаків та армійської авіації – неподалік населених пунктів Роти, Покровське та Новоселівка.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог веде штурмові дії в населеному пункті Сєвєродонецьк, має частковий успіх, встановив контроль над східною частиною міста.

На Бахмутському напрямку противник проводить штурм в населеному пункті Комишуваха, успіху не має.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій окупанти не проводили.

На Південнобузькому напрямку ворог продовжує інженерне обладнання позицій та рубежів. Вів повітряну розвідку в районах населених пунктів Іванівка, Лепетиха та Зеленодольськ.

Противник збільшив інтенсивність вогневого ураження наших військ із мінометів та ствольної артилерії в районах населених пунктів Снігурівка, Високопілля і Золота Балка. Продовжує обстріли об’єктів цивільної інфраструктури та житлових кварталів, обстріляв місто Миколаїв.

На Бессарабському напрямку суттєвих змін в діяльності підрозділів противника не відмічається.

На тимчасово зайнятих територіях ворог продовжує вживати заходів щодо обмеження прав та свобод громадян України, обмежує пересування, проводить фільтраційні заходи та поглиблює гуманітарну кризу на зазначених територіях. Військовослужбовці російської федерації грабують мирних жителів. В окремих населених пунктах ворог організовує відновлення пошкодженої військової техніки на потужностях місцевих підприємств. Так, ремонт військової техніки виявлено в місті Берислав в цехах Бериславського машинобудівного заводу.

Практично на всій тимчасово захопленій території окупанти заблокували доступ місцевого населення до українських операторів мобільного зв’язку та мережі Інтернет.

Українські захисники завдають втрат російським окупантам на всіх напрямках де тривають активні бойові дії.

 

18:11 Папа Римський Франциск виступив із закликом не використовувати зерно як зброю. Таку заяву він виголосив наприкінці загальної аудієнції в середу, повідомляє "Радіо Ватикану". "Викликає велику тривогу блокада експорту зерна з України, від якого залежить життя мільйонів людей, особливо в найбідніших країнах. Звертаюся із палким закликом зробити все можливе для того, щоби розв’язати цю проблему і щоб гарантувати загальнолюдське право на харчування. Будь ласка, не використовуйте зерно, основний продовольчий продукт, як зброю на війні!" – сказав Папа.

 

17:45 Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров обурений, що українська влада "безапеляційно, по-господарськи" вимагає у західних партнерів ракетні системи залпового вогню. Він вважає, що така риторика переходить "усі рамки пристойності" і є провокацією, "щоб залучити Захід до воєнних дій".

 

17:19 Видання The New York Times пише, що російський генерал Алєксандр Дворніков, вірогідно, вже не має стосунку до командування бойовими діями на сході України. Американські джерела стверджують, що Дворнікова не бачили вже близько двох тижнів. Співрозмовники зазначають, що російська армія залишається деморалізованою і неорганізованою, як і півтора місяця тому, коли Дворнікова призначили керувати боями. Путін мав надію, що генерал із досвідом війни в Сирії зможе переламати хід подій на користь РФ після незадовільних результатів першої фази війни.

 

16:55 У День захисту дітей у Львові влаштували мовчазну акцію у пам'ять про дітлахів, загиблих під час війни в Україні, – "Екскурсія, яка ніколи не відбудеться". На площу Ринок привезли порожні шкільні автобуси, у котрих мали би вміститися 243 янголики. У салонах на сидіннях були іграшки.

 

 

16:39 80% вимушених переселенців, які тепер мешкають на Львівщині, спілкуються у побуті двома мовами або лише російською. Втім, більшість із них (67%) намагаються з місцевими розмовляти тільки українською (серед російськомовних таких 57%, двомовних – 64%). Про це свідчать результати соціологічного опитування, котре провела у великих містах Львівської області (Львів, Дрогобич, Самбір, Стрий, Червоноград) соціологічна група "Рейтинг". При цім 46% переселенців не бачать проблеми мовного непорозуміння з місцевими жителями, 41% вбачають у цьому незначну проблему, 12% – значну. Натомість серед місцевих 31% не бачать у цьому жодної проблеми, 42% вважають цю проблемою незначною, 25% вважають, що це значна проблема. 

 

 

16:12 Російські сили контролюють 60% Сіверськодонецька, українські війська – 20% міста, а решта стала "нічийною землею", повідомив мер міста Олександр Стрюк у коментарі Reuters. Ці 20% наші Збройні Сили затято боронять, утримуючи оборонні рубежі; робляться спроби вибити російські війська. У місті залишається 12–13 тисяч людей, але вся необхідна інфраструктура зруйнована, а доступ до міста для доставлення їжі чи іншої допомоги неможливий.

 

15:27 Інститут вивчення війни (Institute For The Study Of War) дав оцінку наступальній операції Збройних Сил України у районі Херсона на тлі ескалації у Сіверськодонецьку. ISW стверджує, що українському командуванню довелося робити вкрай важкий вибір при визначенні пріоритетів на фронті. Проте посиливши зусилля армії на Херсонщині замість того, щоби спрямувати додаткові підрозділи на Луганщину, штаб зробив правильний стратегічний крок. ISW зазначає, що Херсонщина є критично важливою територією, бо це єдина область України, де російські сили стоять на правому березі Дніпра. Якби росіяни зберегли там свої позиції, то вони втримали б перспективно небезпечний плацдарм для підготовки нового вторгнення в майбутньому. Втім Путін зробив ставку на атаку по Донбасу. Натомість українська армія вирішила вдарити по ослабленому місці російської оборони і фактично розпочала битву за деокупацію Херсонщини.

 

14:47 Наказу про відступ з Сіверськодонецька чи його підготовку немає, повідомив у ефірі "Радіо Свобода" командир батальйону "Свобода" Нацгвардії капітан Петро Кузик, додавши: "І я не бачу, щоб він готувався – навпаки ми тиснемо. Наша задача зараз – відтиснути якомога далі за межі міста ворога, що ми намагаємося зробити. Росіяни воюють, як воєнна машина – так, як вони воювали в Сирії, Рубіжному: намагаються перемолоти наші позиції. Вони Рубіжне знищили повністю – не взяли, а стерли з лиця землі. Те саме вони намагаються зробити з Сіверськодонецьком, але тут уже працює наша контрартилерія, хоча в набагато менших темпах, ніж мені хотілося. Тим не менше, знищують їхню артилерію, їм не зовсім легко».

 

14:10 Командування військово-морських повітряних систем ВМС США (NAVAIR) оголосило про намір почати переговори з Boeing щодо виробництва крилатих ракет берегової оборони Harpoon (HCDCM), пише Naval News. Контракт передбачає розробку, виробництво, випробування та доставку мобільних крилатих ракет берегової оборони в рамках програми "Building Partner Capacity" ("Створення потенціалу партнерів"). Відповідно припускають, що йдеться про зброю для України.

 

13:01 Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що ФРН надасть Україні сучасну систему протиповітряної оборони разом із радіолокаційним трекером, котрий може виявляти артилерію. Про це Шольц повідомив під час виступу в Бундестазі 1 червня, повідомляє "Німецька хвиля". "Уряд вирішив, що ми будемо постачати найсучаснішу систему протиповітряної оборони, яку має Німеччина у формі IRIS-T", – сказав Шольц. IRIS-T – це зенітний комплекс з ракетами класу "повітря-повітря" малої дальності, оснащеними інфрачервоною голівкою самонаведення. Наразі єдине важке озброєння, яке Німеччина пообіцяла надати Україні, – це 50 зенітних самохідних установок "Гепард" та сім самохідних гаубиць PzH 2000. Перші "Гепарди" мають надійти до України лише в липні – нібито через брак боєприпасів.

 

12:37 Армія Росії підірвала мости через річку Інгулець у районі Давидова Броду та Великої Олександрівки на Херсонщині, аби стримати контрнаступальні дії ЗСУ. Про це повідомило Оперативне командування "Південь". Голова Криворізької військово-цивільної адміністрації Олександр Вілкул повідомив, що росіяни зазнають втрат у живій силі й техніці на цьому напрямку. З його слів, підрозділи РФ намагаються зміцнити свої оборонні позиції – задля укріплення зривають із доріг бетонні плити, мінують береги Інгульця. 

 

12:13 Російські ракетні війська стратегічного призначення розпочали навчання із залученням пускових установок стратегічних комплексів "Ярс". Про це йдеться у повідомленні міністерства оборони РФ, що його цитує "Інтерфакс". До навчань нібито залучено близько тисячі військовослужбовців, а також понад 100 одиниць різної техніки. "Інтерфакс" нагадує у повідомленні, що ракетні війська стратегічного призначення є головним компонентом стратегічних ядерних сил. 

 

11:56 Британська розвідка зазначає у традиційному щоденному рапорті, що наземні операції Росії залишаються дуже сфокусованими, а основна вогнева потужність концентрується у невеликому секторі Луганської області. Згідно з оцінкою Міноборони Великої Британії, російські підрозділи окупували понад половину території Сіверськодонецька.

 

11:34 "Газпром" із 1 червня зупиняє постачання газу данській Ørsted та зареєстрованій у Британії Shell Energy Europe Limited за контрактом поставок до Німеччини через їхню відмову платити за паливо через фіґлярські схеми з рублями.

 

11:12 Президент України Володимир Зеленський заявив у інтерв'ю американському телеканалу Newsmax, що щодня на полі бою з російською армією гине до ста українських військовослужбовців. "Ситуація дуже складна. Ми щодня втрачаємо 60–100 солдатів на полі бою, і близько 500 людей отримують поранення в боях", – сказав Зеленський, додавши, що це ціна утримання оборони України. Президент наголосив, що Путін не може перемогти України, і світ мусить припинити захищати президента РФ. "Він майже ізольований. Світ постійно дає йому шанс, бо санкції не вводяться повністю. Є прогалини в заявах деяких лідерів, які стверджують, що російському лідеру слід запропонувати вихід із ситуації", – додав Президент.

 

10:43 Печерський суд Києва надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) стосовно колишнього прем'єр-міністра України Миколи Азарова у кримінальному провадженні за обставинами вчинення державної зради – укладання "Харківських угод". "Згідно з даними слідства, ексголова уряду, діючи спільно та за попередньою змовою з колишнім Президентом України, у порушення Конституції України та Закону України «Про міжнародні договори України», підписав розпорядження про схвалення так званих «Харківських угод» на користь Російської Федерації, якими було продовжено на 25 років строк перебування Чорноморського флоту РФ на території України. У результаті таких дій були штучно створені передумови для збільшення чисельності військ Російської Федерації на території України, їх переоснащення й модернізації та у подальшому – вторгнення збройних сил Російської Федерації і окупації ними АР Крим і м. Севастополя", – поінформували в Офісі генпрокурора.

 

10:02 The Financial Times пише, що Європейський Союз і Велика Британія домовилися про заборону страхування суден із російською нафтою. Перевізники російської нафти втратять доступ на британський ринок страхування Lloyd’s of London, що є найбільшим для морських перевезень. Це обмежить можливості Росії з експорту нафти-сирцю морем та змусить шукати інших страховиків.

 

09:39 Високопоставлені посадовці адміністрації США підтвердили у вівторок, що Сполучені Штати в рамках 11-го пакета допомоги Україні відправлять Україні високомобільні артилерійські ракетні системи американського виробництва, відомі як HIMARS, оснащені боєприпасами, які дозволять Україні запускати ракети на відстань 79 кілометрів (49 миль).

 

Очікується, що про новий пакет допомоги оголосять нині, він включатиме також радари повітряного спостереження, додаткову протитанкову зброю Javelin, протиброньове озброєння, артилерійські снаряди, гелікоптери, тактичну техніку та запчастини, щоби продовжити технічне обслуговування обладнання, повідомили чиновники.

 

09:19 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 30 700 (+200) осіб,

танків – 1361 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 3343 (+41) од.,

артилерійських систем – 659 (+10) од.,

РСЗВ – 20(+0) од.,

засобів ППО – 94 (+1) од.,

літаків – 208 (+0) од.,

гелікоптерів – 175 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 519 (+4) од.,

автомобільної техніки – 2290 (+11) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 49 (+1) од.,

крилатих ракет – 120 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Криворізькому та Бахмутському напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

41,2% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

24,3% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

38,2% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

11,6% артилерійських систем (з них 0,7% за минулий тиждень),

15,1% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

18,2% гелікоптерів (з них 0,5% за минулий тиждень).

 

 

08:40 Президент США Джо Байден у колонці опіній «Що Америка буде і чого не робитиме в Україні» в The New York Times розповів про цілі США у війні між Україною та Росією.

 

Байден пояснив, що США вже передали велику кількість зброї, «щоб Україна могла битися на полі бою та займати максимально сильну позицію за столом переговорів».

 

Америка надасть Києву сучасні ракетні системи, але США не «заохочуватимуть Україну і не надаватимуть їй можливості завдавати ударів за межами її території».

 

Президент США запевнив, що не тиснутиме на уряд України піти на територіальні поступки Росії заради якнайшвидшого завершення війни. Мирні переговори між Україною та РФ зайшли в глухий кут, бо «Росія продовжує вести війну, щоб взяти під свій контроль якомога більшу частину України».

 

Байден додав, що США та їхні союзники продовжать постачати Україні зброю, чинити санкційний тиск на Росію та зміцнювати східний фланг НАТО. При цьому американський президент повторив, що НАТО не воюватиме з Росією і що США не бачать ознак того, що РФ має намір застосувати ядерну зброю в Україні.

 

08:31 Інформація від Генштабу ЗСУ на нинішній ранок:

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення охорони ділянки українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях. Тривають заходи з перевірки бойової готовності визначених з’єднань та військових частин.

На Сіверському напрямку підрозділи противника проводять інженерне обладнання позицій у районах деяких населених пунктів Брянської області, на відстані близько 3 км від Державного кордону України.

Агресор завдав ракетного авіаційного удару із літаків Су-35 по Білопіллю Сумської області. Вогнем артилерії завдав ураження у районі населеного пункту Середина-Буда Сумська області.

На Слобожанському напрямку ворог основні зусилля продовжував зосереджувати на утриманні зайнятих позицій та веденні розвідки.

На Харківському напрямку ворог обстрілював зі ствольної та реактивної артилерії населені пункти Олександрівка, Слатине і Циркуни. Завдав ударів вертольотами армійської авіації в районах населених пунктів Веселе та Тернова.

На Слов’янському напрямку противник здійснив перегрупування військ. Внаслідок втрат, у районі Довгенького відвів окремі підрозділи на відновлення до міста Ізюм. З метою посилення охорони та оборони логістичних маршрутів, посилив угруповання у населеному пункті Куп’янськ за рахунок переміщення батальйонної тактичної групи. Вів розвідку позицій наших військ за допомоги БпЛА “Орлан-10” у районах населених пунктів Ізюм, Первомайський та Велика Комишуваха.

На Донецькому напрямку підрозділи агресора, за підтримки авіації, основні зусилля зосереджують на веденні наступальних дій.

З метою завдання втрат та виснаження особового складу наших військ, противник здійснює вогневе ураження вздовж лінії зіткнення із мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. Провів ремонт залізничного мостового переходу в районі населеного пункту Куп’янськ для відновлення логістичного постачання залізничною гілкою Куп’янськ – Лиман.

На Лиманському напрямку ворог посилив підрозділи та перегрупував їх. За підтримки вертольотів Ка-52, веде наступ у напрямку Лиман – Старий Караван, бойові дії тривають.

На Сєверодонецькому напрямку агресор вів штурмові дії у північних, південних та східних районах міста Сєверодонецьк, окремими підрозділами досяг успіху, закріплюється у центрі міста.

На Бахмутському напрямку противник намагається витіснити підрозділи наших військ із займаних позицій у районах Білогорівки та Врубівки. Застосував штурмову та армійську авіацію у районах населених пунктів Комишуваха, Берестове і Ниркове.

На Запорізькому напрямку ворог проводив інженерні роботи з удосконалення фортифікацій другої лінії оборони. Передислокував у район населеного пункту Василівка до танкового батальйону Т-62 та до мотострілецького батальйону.

На Авдіївському, Курахівському та Новопавлівському напрямках противник утримує зайняті позиції, завдає вогневого ураження із мінометів та ствольної артилерії.

На Південнобузькому напрямку ворог основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих позиці та створенні додаткових рубежів оборони. У районах населених пунктів Миколаївка, Новопавлівське і Широке здійснив масовані обстріли із реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів.

В акваторіях Чорного та Азовського морів кораблі чорноморського флоту російської федерації продовжують виконувати завдання з ізоляції району бойових дій та блокаду судноплавства.

Штормом зірвало з якоря 2 ворожих морських міни. Одну віднесло хвилями до берега Одещини, де її знешкодили фахівці підривної команди Військово-Морських сил, іншу наші воїни підірвали просто в морі.

У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває один носій крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито дев’ять атак ворога, знищено два танки, тринадцять артилерійських систем, вісім бойових броньованих машин та шість ворожих автомобілів. На Півдні, у Херсонській та Миколаївській областях, втрати російських окупантів, окрім військової техніки, склали близько сімдесяти осіб.

 

00:17 Президент України Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні, що Збройні Сили України "залишаються господарями фронтової ситуації, попри те, що у російської армії досі є значна перевага в техніці та кількості". Водночас голова держави закликав не "підганяти" армію, "як треба наступати й де відкинути ворогів найперше". "Україна цінує кожну думку. Але Україна цінує насамперед кожне життя. І це аксіома. І Україна ніколи не робитиме, як Росія, яка кидає людей у пекло боїв лише тому, що в Москві побажали щось захопити за декілька днів або до певної дати... Фронтову ситуацію треба оцінювати комплексно, не по одній ділянці, де найбільш жорстко і яка привертає найбільшу увагу, а по всьому фронту", – звернувся Зеленський.

 

01.06.2022