90-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:23 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що президент Росії Владімір Путін припустився "великої стратегічної помилки", коли розпочав вторгнення в Україну. "Однією з цілей, однією із заявлених цілей цього вторгнення в Україну було зменшення присутності НАТО на російських кордонах. І в юридично зобов’язуючій угоді, яку російський президент путін направив до НАТО у грудні і яку він хотів, що ми підписали, було чітко заявлено: ніякого більше розширення НАТО. А зараз він отримує розширення присутності НАТО. Він не досягнув своїх стратегічних цілей в Україні", – заявив Столтенберг під час виступу на Всесвітньому економічному форумі у Давосі. "Європейська безпека не буде диктуватися насильством і залякуванням", – цитує "Укрінформ".

 

21:55 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав західних партнерів надати Україні ракетні системи залпового вогню. "Чотири літери можуть допомогти Україні: відбити наступ росіян на Донбасі, зірвати плани Росії щодо анексії Херсонщини, припинити російські катування, зґвалтування та інші жахливі порушення прав людини на окупованих територіях, розблокувати експорт і запобігти глобальній продовольчій кризі. Ці чотири літери – MLRS (РСЗВ, – Ред.)", – написав Кулеба у twitter.

 

21:11 Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак повідомив про створення міжнародної консультативної групи, котра розроблятиме пропозиції щодо безпекових ґарантій Україні. Він буде співголовою цієї групи разом із генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном. "Її мета – розробляти певні рекомендації щодо надійних та ефективних ґарантій безпеки для України", – повідомив Єрмак під час виступу на панелі Securing Europe у межах Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

 

20:47 Правоохоронці встановили особи російських солдатів, які вбили сім’ю старости села Мотижин на Київщині – п'ятьох військовослужбовців збройних сил Росії і трьох найманців "ПВК Вагнера". "Слідством встановлено, що у березні 2022 року під час окупації вони викрали з дому старосту села Мотижин Ольгу Сухенко, її чоловіка та сина. В місці свого «базування» загарбники катували їх, вибиваючи інформацію про ЗСУ та тероборону. Просто на очах у матері вони спочатку прострелили ногу синові, а потім вбили пострілом у голову. Вся сім’я загинула від множинних вогнепальних поранень", – повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова. 

 

#воєнні злочинці

 

Старший лейтенант Олєґ Крикунов –  командир взводу 37-ї окремої мотострілкової бригади 36-ї загальновійськової армії; сержант Чінґіс Гончіков – командир відділення – командир бойової машини 37-ї окремої мотострілкової бригади 36-ї загальновійськової армії; сержант Алєксандр Ванчіков – командир відділення 37-ї окремої мотострілкової бригади 36-ї загальновійськової армії; сержант Магомедмірза Сулейманов – командир бойової машини 37-ї окремої мотострілкової бригади 36-ї загальновійськової армії; старший лейтенант Віталій Дмітрієв – командир взводу 37-ї окремої мотострілкової бригади 36-ї загальновійськової армії; Сєрґєй Сазанов – член "ПВК Вагнера"; Сєрґєй Сазонов – водій відділення КШМ "ПВК Вагнера"; Алєксандр Ступніцький – розвідник-зв'язківець 1-го розвідувально-штурмового взводу 1-го розвідувально-штурмової роти "ПВК Вагнер".

 

20:06 Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан оголосив запровадження в країні надзвичайного стану через наслідки війни в Україні. У зверненні до угорців Орбан заявив, що війна в сусідській країні становить постійну загрозу Угорщині, а санкції, запроваджені Європейським Союзом проти Росії, призвели до зростання цін та економічних потрясінь. Угорський прем’єр вважає, що офіційний Будапешт має лишатися осторонь війни в Україні і турбуватися насамперед про власних громадян – а це "вимагає місця для маневру", повідомляє "Суспільне".

 

19:33 Міністр оборони Олексій Резніков повідомив за підсумками наради з іноземними колегами у "рамштайнському" форматі, що Україна отримає озброєння, котре може принести разючі зміни на фронті. "Розраховую, що на наступній зустрічі у червні зможу доповісти колегам про результати застосування зброї, про яку йшла мова на зустрічі 23 травня. Так, серед іншого, ми вже отримали підтвердження щодо посилення нашої берегової оборони. Зокрема мова йде про пускові установки і протикорабельні ракети Harpoon. Рішення було знайдено завдяки об’єднанню зусиль декількох наших країн-партнерів. Також йшлося і про інші приємні сюрпризи, які посилять потужність Української армії і будуть неприємними для ворога", – прокоментував Резніков.

 

19:18 Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила під час виступу на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, що сценарій російської агресії проти України взято абсолютно "з іншого століття". Росія ставиться до мільйонів українців "не як до людей, а як до безглуздого буфера між військовими силами". "Україна повинна перемогти у цій війні. А агресія Путіна повинна стати стратегічним провалом. І ми повинні зробити все, щоб допомогти українцям перемогти і самим вирішувати своє майбутнє", – заявила фон дер Ляєн, згідно з повідомленням DT.ua.

 

18:42 Генеральний штаб ЗСУ повідомив у вечірньому зведенні, що росіяни штурмують Лиман, Сіверськодонецьк, Авдіївку, а також сунуться в бік Бахмута. 

 

На Донецькому напрямку ворог продовжує ведення активних наступальних дій, намагається прорвати оборону наших військ та вийти на адміністративні кордони Луганської області.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог продовжує вживати заходів з прикриття ділянки українсько-російського кордону та обладнання опорних пунктів на території Брянської області. Агресор завдав авіаційних ударів по об’єктах цивільної та військової інфраструктури у Сумській області.

На Слобожанському напрямку підрозділи противника зосередили основні зусилля на утриманні зайнятих позицій.

На Харківському та Слов’янському напрямках ворог активних дій не проводив, вів розвідку та проводив заходи по створенню сприятливих умов для відновлення наступу. Здійснив артилерійський обстріл підрозділів Сил оборони в районі населеного пункту Циркуни. Також противник провів розвідку боєм в районі населеного пункту Пасіка, зазнав втрат і відійшов.

На Донецькому напрямку ворог завдав авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури в населених пунктах Краматорськ, Лиман та Слов’янськ.

На Лиманському напрямку противник активізував ведення бойових дій. За підтримки артилерії та авіації, веде наступ у напрямку населеного пункту Лиман.

На Сєверодонецькому напрямку, за підтримки вогню артилерії, ворог веде наступ у напрямку населеного пункту Сєверодонецьк, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку противник наступає в районах населених пунктів Липове та Білогорівка.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти здійснювали удари штурмовою та армійською авіацією. Водночас противник не припиняє мінометних та артилерійських обстрілів позицій Сил оборони та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Авдіївка, Піски і Мар’їнка.

На Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не проводив. Обстрілював наші війська з мінометів, реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та вів контрбатарейну боротьбу. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Миколаївка. Проводив заходи інженерного та логістичного забезпечення своїх військ.

На тимчасово окупованій території АР Крим противник формує резервні підрозділи для ведення бойових дій на території України.

Окупанти продовжують порушувати права громадян України на тимчасово зайнятих територіях – перешкоджають вільному пересуванню та створюють штучні умови для розвитку гуманітарної кризи.

Сили оборони України завдають ворогу втрат на всіх напрямках та готові до будь-яких змін оперативної обстановки.

 

18:24 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відбув телефонну розмову із державним секретарем США Ентоні Блінкеном. "Подякував США за залізну підтримку України. До України прямує все більше озброєнь, зокрема важких, у той час, коли Росія продовжує свої нищівні атаки на Донбасі. Ми також обговорили шляхи розблокування українського експорту та забезпечення глобальної продовольчої безпеки", – прокоментував він у twitter.

 

17:50 Колишній державний секретар США Генрі Кіссинджер заявив, що після початку російського вторгнення збереження нейтрального статусу України вже не є можливим. Він виступає за досягнення домовленості, котра передбачатиме визнання української незалежности, а одночасно – повернення до певного "статус-кво" з територіями. "Вісім років тому, коли з’явилася ідея вступу України в НАТО, я тоді написав статтю, в якій зауважив, що було б добре, щоб Україна залишалася в групі нейтральних країн, які б стали мостом між Сходом і Заходом. Але тепер ця ідея припинила існувати", – заявив Кіссинджер на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, згідно з повідомленням "Дзеркала тижня". Британське видання Daily Mail стверджує, що під "статус-кво" Кіссинджер мав на увазі певну леґітимізацію російського контролю над Кримом і ОРДЛО.  

 

17:24 Збройні Сили України вперше оприлюднили запис із ураженням бойової техніки росіян дроном-камікадзе. "Російські окупанти на одній із позицій спокійно розпивали спиртне, сидячи на броні свого танка. Утім, звичне для росіян заняття було раптово перерване несподіваною атакою з повітря. Сучасний безпілотник-камікадзе, оснащений потужною вибухівкою, влетів прямо в танк, завдавши противнику непоправних втрат. Увесь процес знищення противника зняла камера, розташована на дроні-убивці", – переповіли у Силах спеціальних операцій ЗСУ. При тім ССО запевняють, що використовують БПЛА-камікадзе вже не вперше.

 

16:59 Українські вояки збили літак із російським генерал-майором у відставці Канаматом Боташевим – він загинув. Цю інформацію російській службі BBC підтвердили три джерела. Літак Боташева підбили із Stinger'а у районі Попасної. Генерал воював у підрозділі ПВК "Ліга" ("вагнерівці".) 

 

16:41 Рада Європейського Союзу вирішила виділити четвертий транш Україні розміром у €500 млн на доважок до €1,5 млрд виділених раніше для посилення обороноздатності. "Історія завтрашнього дня пишеться сьогодні, на полях битв України. Із цими €500 млн ЄС виділив загалом €2 млрд на підтримку постачання військової техніки для Збройних Сил України державами-членами ЄС. Ця підтримка – лише частина зусиль Європи, спрямованих на те, щоб допомогти Україні захиститися", – прокоментував голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

 

16:24 Російська армія намагається відновити часткову роботу порту в окупованому Маріуполі. На думку директора ДП "Маріупольський морський торговельний порт" Ігоря Барського, це свідчить про намір ворога вивезти крадене українське майно. Станом на 23 лютого на території порту було приблизно 200 тисяч тонн металу та чавуну, вартість яких сягає 170 мільйонів доларів. Зерна – 3,4 тис. тонн на складах і ще 9 тис. тонн на судні під іноземним прапором біля одного з причалів.

 

15:35 Російська армія вранці 24 травня зайняла місто Світлодарськ на Донеччині. Цю інформацію "Вільному радіо" підтвердив начальник Світлодарської військової адміністрації Сергій Гошко. "Наразі вивішують свою ганчірку (російський прапор, – ред.) на адміністративній будівлі", – повідомив він.

 

15:17 Четверо із п'яти українців (82%) не готові пожертвувати жодними територіями України заради досягнення миру. Про це свідчать результати соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 13–18 травня. Лише 10% вважають, що для досягнення миру і збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій. Зокрема, серед респондентів, які мешкають на окупованих територіях, 77% виступають проти будь-яких територіальних поступок.

 

 

14:55 Синод Православної Церкви України вирішив утворити релігійну організацію "Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра (чоловічий монастир) Української Православної Церкви (Православної Церкви України)" і довірив Предстоятелю ПЦУ звернутися до Кабінету Міністрів України з клопотанням про передачу одного з храмів Верхньої Лаври та окремих її приміщень у користування для звершення богослужінь і ведення монастирської діяльності Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври УПЦ (ПЦУ). Синод затвердив статут організації та визначив, що вона має безпосереднє пряме підпорядкування митрополитові Київському.

 

14:39 Міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу заявив, що Росія вмисне не квапиться із наступом на Україну. Вояка Путіна виправдовує гальмування тим, що хоче "уникнути жертв серед мирного населення та надати можливість людям евакуюватися".

 

13:51 Уповноважена з прав людини Людмила Денісова повідомила про факти жахливого сексуального насильства щодо дітей на Херсонщині.

 

рф використовує зґвалтування та сексуальне насильство в інших формах як тактику ведення війни, систематично, повсюдно і з вражаючою жорстокістю.

За останню добу на телефонну лінію психологічної допомоги Уповноваженого звернулися особи з Олександрівки Херсонської області, які надали дозвіл на публікацію інформації про факти сексуального насильства.

Двоє дівчаток 12 та 15 років зґвалтовані рашистами.

Дівчинка 6 місяців, росіяни ґвалтували чайною ложкою.

Двоє хлопчиків-близнюків дворічного віку разом з мамою були вдома. Увірвалися 5 рашистів, один тримав матір, решта по двоє гвалтували малюків орально та анально. Діти загинули від отриманих розривів та втрати крові.

Трирічного хлопчика на очах у матері зґвалтували два рашисти, від отриманих травм дитина померла.

Сексуальне насильство суворо заборонено статтею 27 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

Зґвалтування як військовий злочин є найважчим злочином, а також однією із складових геноциду.

Прошу заступника Генерального секретаря ООН – Спеціального представника з питань сексуального насильства в умовах конфлікту Прамілу Паттен в рамках свого мандата ініціювати проведення відповідними органами рф розслідування цих фактів та притягнення до відповідальності винних осіб, а також вжиття заходів для попередження вчинення сексуального насильства російськими військами.

Закликаю світову спільноту забезпечувати запровадження персональних санкцій проти політичних лідерів, військових командувачів росії та виконавців цих страшних злочинів!

 

12:18 Служба безпеки України оприлюднила запис телефонної розмови між російським солдатом і дружиною, під час котрої він зізнається у вбивстві холодною зброєю українського військовика. "Так что я свою мечту… Я же хотел человеку сухожилия перерезать и вставить кол", – хвалиться росіянин.

 

11:59 Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що при розборі завалів багатоповерхівки при проспекті Миру в підвалі знайшли приблизно 200 тіл загиблих. "Через відмову місцевих збирати та упаковувати тіла загиблих МНС Росії залишило місце робіт. Тіла загиблих залишились на місці, через частково розібрані завали сморід чутно майже в усьому кварталі", – написав він.

 

11:42 Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов заявив, що цього року українська армія планує ввійти у Крим. "До кінця року ми маємо, як мінімум, зайти на територію Криму", – сказав Буданов у інтерв'ю "Українській правді". Відповідаючи на питання, що чекатиме далі Росію, Буданов сказав: "Є два варіанти. Перший – зміна політичного керівництва при формальному збереженні територіальної цілісності Росії... Другий варіант – це розділення Росії на три і більше частин".

 

11:19 Журналісти CNN опублікували знимки зі супутників Maxar Technologies, котрі показують, як росіяни вантажать на кораблі крадене українське зерно.

 

 

10:53 Михайло Подоляк застерігає: "Кажуть, у кулуарах міжнародного форуму в Давосі вистачає розмов, чи не час припинити вогонь, домовитися з Кремлем та повернутися до бізнесу з Росією. Це новий вірус сліпоти? Україна не торгує суверенітетом, щоби хтось міг наповнити свій гаманець. Найкоротший шлях до закінчення війни – зброя, гроші, ембарго".

 

10:31 Росіяни знову готуються форсувати Сіверський Донець у районі Сіверськодонецька. Як повідомив голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай, атака очікується на ділянці Дронівка – Білогорівка. Для вогневого прикриття форсування окупанти розгорнули підрозділи реактивної та ствольної артилерії. Російська армія досі штурмує Тошківку та Устинівку з боку Попасної.

  

10:20 Аналіз ситуації на фронті від американського Інституту вивчення війни (всі пункти в традиційній ймовірнісній модальності):

• Російські націоналісти (в тім числі ветерани та військові коментатори) все частіше критикують невдачі російської «спеціальної військової операції» в Україні та закликають до подальшої мобілізації, яку Кремль у короткостроковій перспективі не хоче і не може проводити.

• Російські війська навколо Ізюму збільшили темпи повітряних і артилерійських ударів і мають намір спробувати в найближчі дні відновити застопорені наступальні дії.

• Російська операція з оточення Сіверськодонецька за минулу добу мала незначні успіхи, просуваючись на північ через Золоте. В Лимані, де російські війська намагаються перерізати українські лінії постачання, тривають бої, оскільки

• найближчим часом очікується незначне просування російських військ на захід від Попасної, але навряд чи вони зможуть швидко захопити Бахмут.

• Український контрнаступ на північний схід від Харкова продовжує загрожувати російським позиціям і змушує Росію вивести підрозділи з поточних наступальних операцій на сході України, щоб укріпити свої оборонні позиції поблизу Вовчанська.

 

09:47 За одну добу українці розкупили 800 тисяч марок "Русскій воєнний корабль... всьо", повідомив голова правління "Укрпошти" Ігор Смілянський. Нині марки мають викласти для продажу в інтернеті. 

 

09:31 Як повідомляє Times, у Великій Британії розглядають можливість відправити військові кораблі до Чорного моря для захисту суден, що перевозять українське зерно. Британська міністр закордонних справ ВБ Ліз Трасс підтримала ідею створення коаліції з метою подолання російської блокади та створення безпечного коридору для експорту зерна з Одеси та, можливо, з Миколаєва через Босфор. На думку міністра закордонних справ Литви Габріелюса Ландсбергіса, який обговорював з нею можливість створення коридору безпеки, до коаліції могли б увійти країни НАТО, а також такі держави, як Єгипет, які дуже залежать від постачання зернових. Операція включатиме розчищення акваторії одеського порту від мін та передачу Україні зброї для боротьби з російським флотом. Данія напередодні пообіцяла надати Україні американські протикорабельні ракети "Гарпун".

 

08:59 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 29 350 (+150) осіб,

танків – 1302 (+9) од.,

бойових броньованих машин – 3194 (+28) од.,

артилерійських систем – 606 (+2) од.,

РСЗВ – 201 (+0) од.,

засобів ППО – 93 (+0) од.,

літаків – 205 (+1) од.,

гелікоптерів – 170 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 480 (+4) од.,

автомобільної техніки – 2213 (+7) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 43 (+0) од.,

крилатих ракет – 112 (+2) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на  Сіверськодонецькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

 

Порівняно із кількістю задіяної при вторгненні техніки, за час війни знищено:

109% танків (з них 4,3% за минулий тиждень),

110% бойових броньованих машин (з них 5,1% за минулий тиждень),

85% автомобільної техніки (з них 2,9% за минулий тиждень),

38% артилерійських систем (з них 1,3% за минулий тиждень),

62% літаків (з них 0,9% за минулий тиждень),

71% гелікоптерів (з них 1,3% за минулий тиждень).

 

 

08:55 Щоденний рапорт Міністерства оборони Великої Британії про російсько-українську війну:

• Росія посилила інтенсивність своїх операцій на Донбасі, намагаючись оточити Сіверськодонецьк, Лисичанськ та Рубіжне. Наразі північний та південний напрямки цієї операції розділяють приблизно 25 км підконтрольної Україні території.

• Українські сили ефективно чинили опір, займаючи добре укріплені оборонні позиції. Давно створена Операція об'єднаних сил України, ймовірно, зберігає ефективне командування та контроль над цією ділянкою фронту.

• Замикання Росією Сіверськодонецького кільця призведе до окупації всієї Луганської області. Хоча на даний момент ця операція є основним зусиллям Росії, вона є лише частиною російської кампанії зі захоплення Донбасу. Якщо лінія фронту на Донбасі просуватиметься далі на захід, це розтягне лінії комунікацій Росії і, ймовірно, її сили зіткнуться з подальшими труднощами щодо матеріально-технічного забезпечення.

 

08:53 Інформація від Генштабу ЗСУ на нинішній ранок:

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Ворог здійснює інтенсивний вогневий вплив уздовж всієї лінії зіткнення та у глибині оборони наших військ у Донецькому, Слобожанському та Південнобузькому операційних районах. Найбільша активність бойових дій відзначається у Донецькому операційному районі, а саме неподалік Лисичанська та Сєверодонецька.

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття ділянки білорусько-українського кордону в Брестській і Гомельській областях.

Зростає загроза завдання ракетних та авіаційних ударів по об’єктах нашої Держави з території республіки білорусь. Агресор перемістив дивізіон ОТРК “Іскандер-М” до Брестської області на відстань до 50 кілометрів від державного кордону України.

На Сіверському напрямку противник продовжує проведення заходів з метою посилення прикриття українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях та недопущення перекидання наших військ на інші напрямки. Відзначено інженерне обладнання позицій в районах міжнародного автомобільного пункту пропуску “Погар” та населеного пункту Случовськ Брянської області.

Ворог завдав авіаційного удару по позиціях наших військ в районі населеного пункту Білопілля Сумської області.

На Харківському напрямку угруповання противника основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих позицій та покращенні свого тактичного положення. Зокрема, ворог проводить штурмові дії з метою закріплення на західній та північній околицях населеного пункту Тернова.

На Слов’янському напрямку підрозділи ворога готуються до відновлення наступу. Агресор, для підтримки наступальних дій, розгорнув у південній частині міста Ізюм додаткові підрозділи ствольної артилерії.

На Донецькому напрямку противник зосереджений на проведенні наступальної операції з метою оточення міст Лисичанськ та Сєверодонецьк з подальшим виходом на адміністративний кордон Луганської області.

На Лиманському напрямку не виключається форсування противником річки Сіверський Донець на ділянці Дронівка – Білогорівка. Для вогневого прикриття форсування загарбники розгорнули підрозділи реактивної та ствольної артилерії.

На Сєверодонецькому напрямку противник, за підтримки артилерії, веде штурмові дії в напрямках Тошківка та Устинівка.

На Бахмутському напрямку ворог покращив тактичне положення у районі населеного пункту Василівка.

На Авдіївському, Курахівському та Новопавлівському напрямках ворог здійснював вогневе ураження наших підрозділів із застосуванням артилерії та авіації.

На Запорізькому напрямку окупанти посилюють угруповання військ для поновлення наступальних дій у напрямку Василівка – Кам’янське. Здійснюють перегрупування.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує зосереджувати основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів.

На Криворізькому та Миколаївському напрямках противник не припиняє артилерійські обстріли позицій наших військ.

У Чорноморській та Азовській операційних зонах обстановка суттєвих змін не зазнала.

Ворог продовжує використовувати тактика терору проти українського цивільного населення на захоплених територіях, триває погіршення соціально-економічної ситуації на півдні та сході України.

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито шістнадцять атак ворога, знищено вісім танків, двадцять дві одиниці бойової броньованої техніки та один ворожий автомобіль.

Авіаційні підрозділи Повітряних Сил та протиповітряної оборони Сухопутних військ знищили шість БпЛА, ворожу крилату ракету та тридцять бойових броньованих машин.

 

01:16 Президент України Володимир Зеленський заявив, що найближчі тижні війни будуть "складними". "Ми повинні це усвідомлювати. Але у нас немає жодної альтернативи, крім як боротись і перемогти, звільнити нашу землю і наших людей. Бо окупанти хочуть забрати у нас не просто щось, а все, що у нас є, включно із правом на життя для українців", – сказав Зеленський у зверненні. Найтяжче – на Донбасі, де росіяни влаштували бійню. "Бахмут, Попасна, Сєвєродонецьк – на цьому напрямку окупанти зосередили найбільшу активність на цей час. Вони влаштували там бійню і намагаються знищити все живе, буквально. Ніхто не руйнував Донбас так, як роблять це зараз російські військовики", – сказав Президент.

 

24.05.2022