89-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:23 Росія завдала ракетного удару по Дніпропетровській області. Як повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко, ракети пошкодили залізничну інфраструктуру в Павлоградському та Синельниківському районах. Підтверджено серйозні руйнування залізничної колії та контактної мережі. 

 

22:44 Президент Зеленський заявив під час сеансу запитань і відповідей у Давосі, що співвідношення між кількістю озброєнь України і Росії на Донбасі становить 1 до 20, і тому він закликає західних партнерів озброїти Україну. "Нам не вистачає техніки, тому що ми боремося проти такої великої – великої за розміром – держави й великої за розміром армії держави. У них у двадцять разів більше техніки! У двадцять разів! Зараз на Донбасі 1:20. Уявіть собі, які у нас люди, міцні наші воїни, який у нас народ!" – сказав Зеленський, згідно з повідомленням "24 каналу".

 

21:47 Міністр оборони України Олексій Резніков привітав результати наради представників оборонних відомств у форматі, створеному на авіаційній базі “Рамштайн”. "На нашій наступній зустрічі я сподіваюся повідомити про результати використання систем, які сьогодні обговорювали партнери. Вони мають змінити гру на полі бою”, – написав Резніков у Twitter. Приблизно двадцять країн у понеділок оголосили про нову оборонну допомогу Україні, повідомив очільник Пентагону Ллойд Остін. Американський посадовець відзначив поставки Україні протикорабельних установок "Гарпун" та ракет від Данії, "щоб допомогти Україні захистити узбережжя" а також "значну підтримку з боку Чеської Республіки", яка надає Україні ударні гелікоптери, танки та ракетні системи. Остін також наголосив на тому, що Велика Британія докладає значних зусиль з координациї безпекової допомоги Україні і надає значні поставки.

 

20:50 Росіяни стягнули на Луганщину 25 батальйонн-тактичних груп загальною чисельністю у понад 12 тисяч солдатів, повідомив голова обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай. "Ситуація в області – надскладна. Обстрілюється вся територія. Сєвєродонецьк знищується. У Тошківці ЗСУ росіян вибили та закріпили свої позиції", – поінформував Гайдай.

 

20:22 Росіяни у понеділок в Енергодарі вдерлися до помешкання співробітника енерго-ремонтного підрозділу Запорізької АЕС Сергія Швеця й обстріляли його з автоматичної зброї, повідомляє "Енергоатом". Швеця з кульовими пораненнями шпиталізували до лікарні, медики борються за його життя.

 

19:51 Голова Пентагону Ллойд Остін оголосив, що два десятки країн у понеділок узгодили новий пакет військової допомоги для України. Про це йшлося під час онлайн-зустрічі альянтів у розвиток домовленостей, досягнутих на авіабазі "Рамштайн". Серед постачальників – Італія, Данія, Греція, Норвегія та Польща. Відомо, що данці нададуть Україні протикорабельні ракети Harpoon із пусковими системами для захисту свого берега.

 

19:25 Радник місії Росії при ООН у Женеві Борис Бондарєв подав до демісії і публічно засудив війну Росії проти України. Про це пише видання The Washington Post. "За двадцять років роботи мені доводилося спостерігати різні викрутаси нашої зовнішньої політики, але ніколи мені ще не було так соромно за свою країну та роботу, як 24 лютого", – написав Бондарєв. У коментарі "Коммєрсанту" він підтвердив автентичність заяви.

 

18:55 Генеральний штаб ЗСУ інформує у вечірньому зведенні: росіяни концентрують сили для відновлення наступу на Слов'янськ:

 

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з прикриття українсько-білоруського кордону. Загроза завдання ракетно-бомбових ударів з території республіки білорусь залишається.

На Сіверському напрямку ворог продовжує проводити заходи з посилення ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. Російські окупанти не припиняють обстріли позицій Сил оборони, що розгорнуті у безпосередній близькості до державного кордону України в Сумській та Чернігівській областях.

На Слобожанському напрямку загарбники намагаються утримати займані рубежі. Обстрілюють українські війська з метою недопущення їх подальшого просування в бік державного кордону. Намагаються покращити тактичне положення своїх підрозділів.

При підтримці артилерії ворог відновив штурмові дії в районі населеного пункту Тернова, успіху не мав.

На Слов’янському напрямку основні зусилля противник зосередив на утриманні зайнятих позицій, веденні розвідки та створенні умов для відновлення наступу. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Богородичне та обстрілював з артилерії населені пункти Гусарівка, Чепіль, Долина і Святогірськ. Противник застосував реактивні системи залпового вогню та важкі вогнеметні системи в районі населеного пункту Студенок.

На Донецькому напрямку ворожі підрозділи не полишали спроб прорвати оборону наших військ з метою їх оточення та виходу на адміністративні кордони Луганської області. Основні зусилля зосереджують на Бахмутському напрямку.

На Лиманському напрямку ведення активних бойових дій не відзначено. Ворог здійснив артилерійські обстріли підрозділів Сил оборони та цивільних об’єктів у населеному пункті Лиман.

На Сєвєродонецькому напрямку, за підтримки артилерії, противник вів штурмові дії, успіху не мав, зазнав втрат і відступив.

На Бахмутському напрямку противник намагався вести наступ, успіху не мав. У напрямку на Луганське провів розвідку боєм, успіху не мав, відійшов.

На Південнобузькому напрямку окупанти продовжують обстріли позицій наших військ з метою сковування їх дій. Триває інженерне обладнання оборонних рубежів в районі населеного пункту Посад-Покровський.

Продовжуються заходи адміністративно-поліцейського режиму на тимчасово захоплених територіях України. Так, за наявною інформацією, на тимчасово зайнятих територіях Херсонської та Запорізької областей окупанти створили дев’ятнадцять так званих “комендатур”.

В Чорноморській та Азовській операційних зонах корабельні угруповання противника продовжують виконувати завдання з ізоляції районів ведення бойових дій та завдання ракетних ударів по об’єктах інфраструктури на території України.

За наявною інформацією, з метою нарощування системи протиповітряної оборони, на території північно-західної частини тимчасово-окупованої Автономної Республіки Крим противник розгортає два додаткових зенітних ракетних дивізіони С-400.

Морально-психологічний стан особового складу окупантів залишається низьким, відзначається системне вживання алкогольних напоїв та дезертирство. Особовий склад підрозділів ворога скаржиться на неефективність своїх атак на позиції Сил оборони України.

 

18:19 Державна прикордонна служба України підтвердила інформацію про звільнення з полону військовослужбовця з острова Зміїний, який є правдивим автором фрази: "Русский военный корабль, иди нах*й". Як повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко у коментарі "24 каналу", дотепер ані Прикордонна служба, ані ЗСУ не підтверджували імені автора з міркувань безпеки. Інформаційний галас довкола Романа Грибова допоміг відвернути небезпеку від поневолених вояків. "Це була інформаційна операція з прикриття для того, щоб не нашкодити нікому, хто перебував на острові й потрапив у полон", – сказав Демченко. Особу прикордонника обіцяють розкрити пізніше.

 

17:47 Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс закликав створити військово-морську коаліцію для зняття російської блокади із Чорного моря. "Це буде невійськова гуманітарна місія... Військові кораблі чи літаки – або й те, й інше – забезпечуватимуть безпечне транспортування продуктів із Одеси до Босфору", – сказав Ландсбергіс у інтерв'ю The Guardian.

 

17:20 Донецька та Луганська області залишилися без газу через пошкодження росіянами магістрального газогону. "Наразі пошкоджена ділянка газопроводу локалізована, але виконання відновлюваних робіт та поновлення транспортування газу унеможливлене через активні бойові дії", – заявив Оператор газотранспортної мережі.

 

16:55 Білоруський диктатор Олександр Лукашенко на зустрічі з Владіміром Путіним повторив пунктик російської пропаганди про те, начебто Польща готується захопити західноукраїнські області. "Вони готові – поляки, натовці – вийти, допомогти таким чином забрати, як до 1939 року, Західну Україну... І, як я казав, ще українцям доведеться нас просити, щоби ми не допустили відриву цієї західної частини та інших частин від України", – бовкнув Лукашенко.

 

16:36 Президент України Володимир Зеленський увійшов до 100 найвпливовіших людей світу за версією журналу Time. Похвальне слово для Зеленського написав сам президент США Джо Байден. "Кожного разу, коли ми контактуємо, я чую в голосі Президента Зеленського непохитну рішучість людини, яка глибоко вірить у свій обов’язок перед своїм народом і щодня виконує урочисту відповідальність вести свою націю у цю темну й важку годину. Народи вільного світу, натхнені прикладом Президента Зеленського, є більш згуртованими, рішучими та цілеспрямованими, ніж будь-коли в останній час", – написав Байден. 

 

 

У категорії "Лідери", крім Зеленського, героєм є Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Лауденцію для нього написав Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів США: "Українці, які захищають свою Батьківщину від російської агресії, неймовірні. Генерал Залужний стоїть за цими зусиллями, несе величезний тягар керівництва в бою. Його робота стане частиною історії". У категорії "Інноватори" згадали головну редакторку інтернет-видання "Українська правда" Севгіль Мусаєву.  

 

16:19 Міжнародна конференція з питань відновлення України після війни відбудеться влітку в Лугано. Про це повідомив президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс під час виступу на Всесвітньому економічному форумі у Давосі. "Коли війна завершиться і гармати замовкнуть, усі наші зусилля мають бути спрямовані на відновлення. Шлях до відновлення, усунення економічних наслідків для України пролягатиме через широкий політичний та дипломатичний процес. Конференція в Лугано – можливість обговорити цей складний шлях до відновлення з усіма ключовими зацікавленими сторонами", – сказав Кассіс, згідно з повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна". З його слів, конференція стане стартовою точкою в процесі відновлення України.

 

15:55 Президент України Володимир Зеленський виступив на Всесвітньому економічному форумі у Давосі. Цьогорічною темою форуму є "Історія у поворотний момент: урядові політики та бізнес-стратегії".

 

#цитата

 

Саме цього року словосполучення «поворотний момент» не є просто риторичною фігурою. Зараз справді такий момент, коли вирішується, чи пануватиме у світі груба сила. Якщо пануватиме, то наші думки їй не цікаві. І в Давосі ми можемо більше не збиратися. Бо для чого?

Груба сила не шукає нічого, крім як підкорення тих, кого хоче підкорити. І вона не дискутує, а вбиває одразу, як це робить Росія в Україні просто зараз, просто в цей час, коли ми з вами спілкуємося.

 

Погляньте, будь ласка, на будівлю колишнього Російського дому в Давосі. Він перетворений на Дім російських воєнних злочинів. І це є приклад їхньої трансформації. Того, що Росія зробила із собою, ставши державою воєнних злочинів.

 

Отже, історія пам'ятає багато моментів, коли все змінювалося кардинально. Пам'ятає, наприклад, як усього лише декілька пострілів можуть призвести до загибелі мільйонів людей. Якщо це постріли 28 червня 1914 року в Сараєві. Історія памʼятає, скільки горя може принести зло однієї людини, якщо вона бачить, що їй не чинять достатнього спротиву. Як це було, наприклад, у 1938 році в Мюнхені. Історичні повороти бували помітними й не дуже. Але на них завжди доводилося реагувати, намагаючись підготуватися на випадок інших історичних зламів – як то кажуть, підстелити соломки. Або намагаючись залікувати рани від катастроф, які були за тим чи іншим історичним поворотом.

 

Погляньте, що вже зробила Україна. Ми створили історичний прецедент сміливості. Не послухавши тих, хто казав, що наша оборона не протримається довше кількох днів. Ми зупинили російську армію, яку називали другою у світі, і ціною важких боїв і тисяч життів поступово витискаємо окупантів з нашої землі. Але чи довелось би нам це робити, якби ще минулого року до нас дослухалися й застосували проти Російської Федерації справедливо й превентивно увесь спектр санкцій, які здатні збити з ніг будь-якого агресора?

 

Не чекайте фатальних пострілів. Не чекайте застосування Росією спеціальної зброї – хімічної, біологічної і, не дай Боже, ядерної. Не створюйте в агресора враження, нібито світ не чинитиме достатнього спротиву. Захищайте одразу по максимуму свободу й нормальний, корисний для всіх мирний порядок у світі! Ось якими мають бути санкції. Максимальними.

 

Ми пропонуємо кожній компанії, яка залишає російський ринок, продовжити діяльність в Україні. Ви отримаєте доступ не тільки на наш ринок обсягом 40 мільйонів споживачів, а й доступ до спільного ринку Європи. І при цьому ваші бренди, позиції тільки посиляться завдяки тому, що ви реально підтримаєте захист свободи.

 

Ми пропонуємо світу створити такий прецедент відновлення країни після війни, який продемонструє всім, хто мріє знищити життя сусіда, що війна не дає бажаного результату.

 

Володимир Зеленський 

 

15:36 Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив у телефонній розмові з Президентом України Володимиром Зеленським про намір подвоїти зусилля задля допомоги Україні з продовольством і гуманітарною допомогою. Джонсон назвав "підлістю" блокування українських портів. "Обов'язком кожної країни є допомога Україні в її боротьбі за свободу", – заявив Джонсон.

 

15:17 Колишня очільниця МЗС Австрії Карін Кнайсль пішла з посади члена ради директорів російської компанії "Роснєфть". Кнайсль уславилася танцем із президентом Росії Владіміром Путіним на своєму весіллі.

 

14:51 Міністерство закордонних справ України прокоментувало заяви французького міністра у європейських справах Клемана Бона про те, що процес вступу України до Євросоюзу може тривати 15 чи 20 років. "Надання статусу кандидата в члени ЄС не означає негайного членства. Це процес, який потрібно пройти. І ми впевнені, що ми пройдемо цей шлях швидше, якщо Франція та інші впливові європейські країни продемонструють лідерство", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко. Він зауважив, що війна Росії проти України засвідчила необхідність переосмислення майбутнього Європи, а підходи, якими донині керувалися європейські політики, не змогли убезпечити Європейський континент від нової агресії. "Розмови про альтернативи, які можуть замінити повноцінну інтеграцію України в ЄС, – зміна форми, але не змісту. Цей шлях не зробить європейську спільноту сильнішою та більш процвітаючою. Саме тому ми наполягаємо на наданні Україні статусу кандидата в члени в ЄС вже у червні", – заявив речник МЗС.

 

14:20 Партія "Європейська солідарність" назвала заяви Віктора Медведчука на адресу Петра Порошенка "інформаційною диверсією в інтересах країни-агресора". "Ворог – не Порошенко, ворог – путін. Війна чітко показала, хто є хто: хто боровся і бореться за Україну, а хто хоче повторення вічних історичних сценаріїв розколу України зсередини", – ідеться в заяві "ЄС".

 

13:33 Унаслідок авіаудару по селищу Десна у Чернігівській області загинуло принаймні 87 людей. Про це розповів Президент України Володимир Зеленський під час виступу на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, повідомляє "Укрінформ". "Сьогодні ми закінчили роботи на Десні. На жаль, статистика така: сьогодні на Десні під уламками 87 жертв. 87 трупів, жертв, убитих – без цих людей уже буде майбутнє України", – сказав Президент, відповідаючи на запитання, яким він бачить майбутнє України. "Як Президент країни, яка воює, я думаю про сьогодення України і про те, скільки людей гине щодня", – додав він. У Десні розташований 169-й навчальний центр Сухопутних військ України.

 

13:11 Солом'янський суд Києва засудив до найвищої міри покарання – довічного ув'язнення – російського солдата Вадіма Шишимаріна, який убив мирного мешканця, 62-річного Олександра Шеліпова, у селі Чупахівка на Сумщині. 

 

12:58 Унаслідок російської агресії в Україні пошкоджено або зруйновано близько 60 бібліотек, приблизно 4 тисячі бібліотек опинилися в окупації. Про це повідомила директорка Українського інституту книги Олександра Коваль у коментарі аґенції "Інтерфакс-Україна". "Я бачила в інформаційних сюжетах, як росіяни заходять у бібліотеки, вигрібають усі україномовні книжки й кудись їх вивозять. Та зараз не дуже слушний час, щоби збирати таку статистику, бо ситуація щораз змінюється. Але те, що окупанти бачать в українській літературі загрозу для себе, – це свідчить про могутність книжок. Книжки – це зброя або оборонна, або наступальна", – прокоментувала пані Коваль.

 

12:15 Польща вирішила розірвати угоду із щодо постачання газу, повідомила міністр клімату і навколишнього середовища Польщі Анна Москва. "Аґресія Росії проти України підтвердила правильність намірів польського уряду стати повністю незалежним від російського газу. Ми завжди знали, що "Газпром" не є надійним партнером", – прокоментувала вона. Пані Москва додала, що це рішення є природним кроком після того, як росіяни вирішили зупинити постачання газу до Польщі.

 

11:46 Британська розвідка зазначає у щоденному зведенні, що Росія за перші три місяці війни в Україні втратила стільки ж солдатів, скільки Радянський Союз за час дев'ятирічної війни в Афганістані. Така кількість загиблих пов'язана з накладанням недоліків – поганою тактикою росіян, неможливістю встановити контроль над повітряним простором на низьких висотах, відсутністю гнучкості в командування, браком згуртованості. Це впливатиме на збільшення втрат серед росіян і надалі. Розвідка Британії нагадує, що раніше російська громадськість проявляла вразливість до втрат, пережитих на війні, тож у міру зростання кількості жертв в Україні зростатиме невдоволення триванням війни.

 

11:08 Росіяни обстріляли ракетами місто Коростень на Житомирщині – одну ракету збили, а інша пошкодила залізничну інфраструктуру, повідомив голова Житомирської обласної адміністрації Віталій Бунечко в етері національного телемаратону.

 

10:43 Українські художники оздобили головну вулицю курортного містечка перед Всесвітнім економічним форумом кадрами із зображеннями спустошення та страждань, спричинених війною в Україні, перетворивши її на "російський дім воєнних злочинів". Про це повідомляє "Радіо Свобода". Самі російські політики, бізнесмени та науковці, які в минулому влаштовували в рамках форуму яскраві вечірки з шампанським та ікрою, цього року не братимуть участі у заході: у березні організатори Давоса оголосили, що розривають зв’язки з російськими компаніями та чиновниками через вторгнення РФ в Україну. 23 травня на Всесвітньому економічному форумі виступить Президент України Володимир Зеленський. 

 

 

10:14 Служба безпеки України повідомила про те, що Віктор Медведчук поклав на Петра Порошенка провину за виведення із державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок". З його слів, Порошенко звернувся до Медведчука з проханням налагодити контакт із керівництвом РФ, а також забезпечив прийняття необхідних рішень в усіх українських інстанціях. "Щоб цей трубопровід став приватною власністю, а по факту – власністю самого Порошенка, необхідно було виконати низку дій… Суди, прокуратура, Антимонопольний комітет, Фонд держмайна – всі вони приймали рішення, звісно, необхідні для особистих інтересів президента Порошенка", – заявив Медведчук під час допиту, сказавши, що питаннями трубопроводу він займався на прохання експрезидента. Як стверджує СБУ, Медведчук також розповів деталі про налагодження у 2014–2015 роках механізму закупівлі вугілля для потреб енергетики України в ОРДЛО, практично – у ватажків організації "ДНР" і "ЛНР".

 

09:59 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 29 200 (+150) осіб,

танків – 1293 (+8) од.,

бойових броньованих машин – 3166 (+25) од.,

артилерійських систем – 604 (+5) од.,

РСЗВ – 201 (+0) од.,

засобів ППО – 93 (+0) од.,

літаків – 204 (+0) од.,

гелікоптерів – 170 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 476 (+6) од.,

автомобільної техніки – 2206 (+12) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 43 (+0) од.,

крилатих ракет – 110  (+3) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському напрямку.

Дані уточнюються.

 

 

Порівняно із кількістю задіяної при вторгненні техніки, за час війни знищено:

108% танків (з них 4,8% за минулий тиждень),

109% бойових броньованих машин (з них 5,4% за минулий тиждень),

85% автомобільної техніки (з них 3,7% за минулий тиждень),

38% артилерійських систем (з них 1,6% за минулий тиждень),

62% літаків (з них 0,9% за минулий тиждень),

71% гелікоптерів (з них 1,3% за минулий тиждень).

 

 

09:45 Ворог намагається закріпитися на острові Зміїний, стягуючи туди техніку, перш за все засоби ППО, повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук. У цьому районі відбувається перегрупування сил чорноморського флоту РФ, до них із Севастополя приєднався крейсер "Адмірал Макаров".

 

09:34 Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон в телефонній розмові в неділю ввечері обговорили перспективи зняття російської морської блокади Одеси та відновлення експорту з України морем, передає агентство Рейтер із посиланням на пресслужбу Джонсона.

 

09:12 Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай повідомив: росіяни щодня зазнають шалених втрат, але не полишають спроб вийти на адмінкордони Луганської області. Армія РФ провадить бойові дії за трьома напрямками – наступають на Сіверськодонецьк, аби захопити місто; атакують у районі Попасної та Білогорівки, намагаючись відрізати область та заволодіти трасою Лисичанськ-Бахмут; а також штурмують українські позиції у Гірській громаді. Під час наступу на Сіверськодонецьк росіяни намагалися наступати у районах Пурдівки та Олександрівки, штурмували Тошківку.

 

08:53 Інформація від Генштабу ЗСУ на нинішній ранок:

Ворог продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по території нашої Держави. Збільшив інтенсивність застосування авіації з метою знищення критичної інфраструктури населених пунктів у зоні ведення активних бойових дій.

На Волинському та Поліському напрямках збройні сили республіки білорусь посилено ведуть розвідку, розгортаються додаткові підрозділи у прикордонних районах Гомельської області. Загроза ракетно-авіаційних ударів з території республіки білорусь залишилась.

На Сіверському напрямку ситуація суттєвих змін не зазнала.

На Слобожанському напрямку ворог, силами підрозділів 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу та балтійського флоту, веде бойові дії з метою утримання зайнятих раніше рубежів на Харківському напрямку. Посилюючи поліцейсько-адміністративний режим, підрозділи противника встановлюють блокпости та фортифікаційні споруди на під’їзних шляхах та безпосередньо поряд з населеними пунктами Великий Бурлук, Капітолівка, Михайлівка, Левківка, Забавне та Куп’янськ.

Силами окремих підрозділів Західного військового округу, 11-го армійського корпусу балтійського флоту, Східного та Центрального військових округів, ворог здійснює підготовку до відновлення наступу на Слов’янському напрямку. Здійснив спробу наступальних дій в районі населеного пункту Довгеньке. Цей наступ відбито підрозділами Сил оборони, ворог зазнав втрат і відступив.

На Донецькому напрямку противник не полишає спроб прорвати оборону наших військ та вийти на адміністративні кордони Луганської області.

На Лиманському напрямку активних бойових дій не вів. Окупанти обстрілювали інфраструктуру в районах населених пунктів Лиман, Озерне та Діброва.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог зосередив зусилля у напрямку населеного пункту Сєвєродонецьк. Вів штурмові дії в районі Тошківки.

На Бахмутському напрямку, за підтримки артилерії, противник вів бойові дії в районі Олександропілля. За результатами вогневого ураження Силами оборони зазнав втрат та відступив. Вів наступ в районах Липового та Трипілля, успіху не має.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках відзначається зниження інтенсивності ведення бойових дій. Ворог намагається закріпитись на досягнутих рубежах, обстрілює позиції Сил оборони. Завдавав авіаційних ударів по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Авдіївка, Новоселівка Друга, Новомихайлівка та Микільське.

На Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не проводив. Зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів, веденні розвідки та заходах з інженерного обладнання позицій. Обстрілював позиції Сил оборони із ствольної та реактивної артилерії.

На Бессарабському напрямку на території Придністровського регіону республіки Молдова значних переміщень особового складу та техніки не фіксується.

За результатами втрат в ході бойових дій ворог змушений знімати зі зберігання танки Т-62 для комплектування резервних батальйонних тактичних груп, що формуються для відправки в Україну. Крім того, для поповнення втрат озброєння та військової техніки використовується техніка, що була уражена та відновлена на ремонтно-відновлювальних підприємствах.

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито одинадцять атак ворога, знищено шість танків, десять одиниць бойової броньованої техніки та шість одиниць автомобільної техніки противника. Підрозділи протиповітряної оброни на зазначених напрямках збили один БпЛА типу “Орлан-10” та ворожий літак Су-25.

Авіаційні та зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил знищили чотири ворожі крилаті ракети.

23.05.2022