88-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:09 Україна не погоджується на режим припинення вогню із Росією, допоки РФ не виведе своїх військ із української території. Про це заявив Reuters радник із Офісу Президента Михайло Подоляк. "Війська мають залишити країну, лише після цього буде можливе поновлення мирного процесу", – заявив Подоляк. Він певен, що припинення вогню зіграло б на руку Кремлю: вони хочуть зафіксувати якісь воєнні успіхи, щоб продовжити наступ. "Реваншистські настрої були б іще жорстокішими... Їх потрібно перемогти, завдати їм болючої поразки", – наголосив чиновник.

 

22:34 На боці Росії в Україні воюють праві екстремісти та неонацисти, йдеться у доповіді Федеральної розвідувальної служби Німеччини, – члени організацій "Російська імперська ліга", "Русичі" та "Російський Імперський Легіон". Співпраця з цими угрупованнями "доводить до абсурду" аргументи про початок війни в Україні – так звану "денацифікацію", повідомляє "Німецька хвиля".

 

21:45 Верховна Рада продовжила воєнний стан до 23 серпня.

 

20:12 Гравець футбольного клубу "Манчестер Сіті", капітан національної команди України з футболу Олександр Зінченко після здобуття чемпіонства в Англії закутав кубок у синьо-жовтий прапор.

 

 

 

19:38 Росіяни завдали ракетного удару по Малину. Загинула щонайменше одна людина.

 

18:36 Генеральний штаб ЗСУ інформує у вечірньому зверненні про нарощення зусиль російської армії у напрямках Слов'янська, Сіверськодонецька, Бахмута.

 

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні та завдавати ракетних та авіаційних ударів по території України.

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з прикриття ділянки українсько-білоруського кордону. Залишається загроза ракетно-авіаційних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог посилює контроль ділянки українсько-російського кордону у Брянській та Курській областях. Противник проводить демонстраційні дії з метою запобігання переміщенню резервів наших військ до Східної операційної зони. Продовжує обстріли населених пунктів та об’єктів цивільної інфраструктури в Сумській та Чернігівський областях.

На Слобожанському напрямку ворог здійснює систематичні артилерійські обстріли позицій наших військ. Для підвищення оперативності перекидання військ та вантажів проводяться заходи з відновлення залізничної інфраструктури у районі населеного пункту Куп’янськ.

На Харківському напрямку ворог протягом доби активних дій не проводив. Посилив поліцейсько-адміністративний режим на тимчасово захоплених територіях.

На Слов’янському напрямку окупанти основні зусилля зосередили на створенні умов для відновлення наступу. Продовжили обстріли населених пунктів по лінії зіткнення. На окремих ділянках намагалися провести розвідку боєм, зазнали втрат та відступили.

На Донецькому напрямку противник намагається прорвати оборону наших військ та вийти на адміністративні кордони Луганської області.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв населені пункти Лиман, Закітне, Озерне та Діброва. Продовжував вогневий вплив на позиції підрозділів Сил оборони.

На Сєвєродонецькому напрямку противник вів бойові дії в районі населеного пункту Прудівка. Підрозділи окупантів також намагалися вести наступ з метою захоплення населеного пункту Олександрівка, успіху не мали.

Із мінометів та ствольної артилерії ворог продовжив обстріли позицій Сил оборони вздовж лінії зіткнення на зазначеному напрямку.

На Бахмутському напрямку, за підтримки артилерії, окупанти намагалися покращити тактичне положення своїх підрозділів. Вели бойові дії в районі населених пунктів Тошківка, Комишуваха, Трипілля та Василівка.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках фіксується зниження інтенсивності ведення бойових дій. Ворог здійснює перегрупування для посилення окремих напрямків.

На Південнобузькому напрямку противник активних бойових дій не проводив. Продовжує роботи щодо побудови другої лінії оборони. Посилює артилерійське угруповання та нарощує систему протиповітряної оборони.

На Бессарабському напрямку, на території Придністровського регіону Республіки Молдова, обстановка залишається напруженою. Особовий склад підрозділів оперативної групи російських військ продовжує перебувати в підвищеному ступені бойової готовності. Основні зусилля окупанти зосереджують на підтриманні озброєння та військової техніки в готовності до застосування. Проведено перевірку місцевих збройних формувань.

У Чорноморській та Азовській морській зонах корабельні угруповання противника продовжують виконувати завдання щодо ізоляції районів бойових дій та блокування цивільного судноплавства.

 

15:31 Президент Польщі Анджей Дуда під час виступу у Верховній Раді заявив, що світ уже не може мати справи з Росією, як раніше. "Нам не можна допустити, щоб вони були пустим звуком. Після Бородянки і Маріуполя не може бути повернення до політики business as usual у відносинах з Росією”, – наголосив Дуда. З його слів, сьогодні не Україна, а західний світ складає екзамен на вірність задекларованим цінностям – "чи цінності щось значать”. "З’явилися тривожні голоси про те, що Україна має скоритися вимогам Путіна. Тільки Україна має право вирішувати своє майбутнє: нічого про вас без вас”, – сказав Дуда. Президент підкреслив, що Польща підтримує і підтримуватиме надалі Україну на шляху до ЄС. “Я особисто не зупинюся доти, доки Україна не стане членом ЄС. Це моя мрія як президента і простої людини, щоб ми могли разом будувати наше майбутнє”, – наголосив польський лідер, як цитує "Укрінформ".

 

 

14:55 Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія своїм вторгненням змусила Україну та Польщу забути суперечки щодо минулого. Про це він сказав у виступі у ВР. "В один день стало ясно, що всі ці суперечності не мають сили, коли є сила такої загрози. Загрози виживанню наших народів. ​Ми з Анджеєм прагнули справжнього порозуміння між нашими народами, разом розбирали це "сховище"... 24 лютого ми почали писати новий том нашої спільної історії. Єдність наших народів має тривати вічність. Її ніколи більше не має паплюжити ворожнеча", – заявив Володимир Зеленський. Президент анонсував законопроєкт про розширені можливості для громадян Польщі в Україні.

 

13:47 У тимчасово окупованому Енергодарі підірвали двері під'їзду, в котрому перебував ставленик окупантів Андрій Шевчик. Про це повідомив голова Енергодара Дмитро Орлов. "Інтернет-ресурсами шириться інформація про вибух, який зранку 22 травня стався в Енергодарі на вулиці Курчатова. Всі обставини події з'ясовуються, але маємо точне підтвердження, що під час вибуху отримали поранення самопроголошений голова "народної адміністрації" Шевчик і його охоронці. Вони госпіталізовані", – поінформував голова.

 

12:06 Посольство США поширило на своїй twitter-сторінці жартівливий колаж за мотивами картини "Запорожці пишуть листа турецькому султану" із Джо Байденом, створений невідомим дотепником після підписання закону про ленд-ліз.

 

 

11:36 Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що росіяни намагалися ввірватися до Сіверськодонецька одразу з чотирьох напрямків, "але отримали гідну відсіч й відійшли на попередні позиції". Артилерійські та мінометні обстріли не вщухають.

 

11:09 Речниця МЗС РФ Марія Захарова під час виступу у Єкатеринбурзі заявила, що роман "1984" Джорджа Орвелла не стосується Росії, а описує Захід. У такий спосіб вона відповіла на питання студента про паралель між романом-утопією і нинішньою РФ. "Багато років ми вважали, що Орвелл описав тоталітаризм. Це один із глобальних фейків. Орвелл писав про кінець лібералізму. Він написав, як лібералізм заведе людство в безвихідь. Він не писав про СРСР, він писав про суспільство, в якому жив", – заявила Захарова.

 

10:59 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 29 050 (+200) осіб,

танків – 1285 (+7) од.,

бойових броньованих машин – 3141 (+25) од.,

артилерійських систем – 599 (+3) од.,

РСЗВ – 201 (+0) од.,

засобів ППО – 93 (+0) од.,

літаків – 204 (+0) од.,

гелікоптерів – 170 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 470 (+8) од.,

автомобільної техніки – 2194 (+16) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 43 (+0) од.,

крилатих ракет – 107  (+3) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському напрямку.

Дані уточнюються.

 

 

Порівняно з кількістю задіяної при вторгненні техніки, за час війни знищено:

107% танків (з них 4,7% за минулий тиждень),

108% бойових броньованих машин (з них 5,8% за минулий тиждень),

84% автомобільної техніки (з них 3,6% за минулий тиждень),

37% артилерійських систем (з них 1,4% за минулий тиждень),

62% літаків (з них 1,2% за минулий тиждень),

71% гелікоптерів (з них 2,1% за минулий тиждень).

 

 

09:21 До України прибув президент Польщі Анджей Дуда. У неділю він виступить у Верховній Раді з посланням – першим серед голів держав із початку війни.

 

08:46 Генштаб ЗСУ інформує у ранковому зведенні: росіяни намагаються прорвати оборону наших військ на Донеччині, аби дійти до адміністративних кордонів Луганської області.

 

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні.

Ворог продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по території нашої Держави. Збільшив інтенсивність застосування авіації з метою знищення критичної інфраструктури населених пунктів у зоні ведення активних бойових дій.

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь посилили ведення розвідки, відзначено розгортання додаткових засобів радіоелектронної розвідки у прикордонних районах Гомельської області. Зберігається загроза завдання з території республіки білорусь ракетних та авіаційних ударів по об’єктах на території України.

На Сіверському напрямку ворог продовжує вести обстріли населених пунктів та інфраструктурних об’єктів у Сумській та Чернігівський областях. Здійснив обстріли в районах населених пунктів Бояро-Лежачі, Улиця, Бунякіне, Гірки, Грем’яч та Мурав’ї.

На Слобожанському напрямку ворог, силами окремих підрозділів зі складу 6 загальновійськової армії Західного військового округу та балтійського флоту, веде бойові дії з метою утримання займаних рубежів на Харківському напрямку та недопущення виходу наших військ на державний кордон.

Угруповання сил противника проводить підготовку до відновлення наступу на Слов’янському напрямку. Окупанти здійснили артилерійські обстріли в районах населених пунктів Вірнопілля, Дібрівне та Довгеньке.

У Бєлгородській області противник розгорнув пускові установки оперативно-тактичного ракетного комплексу “Іскандер-М”. Крім того, ворог нарощує систему матеріально-технічного забезпечення та ремонтних баз.

На Донецькому напрямку окупанти намагаються прорвати оборону наших військ та вийти на адміністративні кордони Луганської області.

Ворог здійснив авіаційні удари по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Врубівка та Бахмут.

На Лиманському напрямку активних бойових дій противник не вів. Здійснив обстріли об’єктів інфраструктури в районі населених пунктів Лиман, Озерне, Закітне, Діброва та Серебрянка.

На Сєвєродонецькому напрямку, із застосуванням мінометів та ствольної артилерії, ворог обстрілює позиції Сил оборони вздовж всієї лінії зіткнення, зосередив зусилля у напрямку населених пунктів Сєвєродонецьк та Лисичанськ. Противник вів наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Осколонівка, Пурдівка, Щедрищеве та Смолянінове. Наступ відбито, ворог зазнав втрат та був вимушений відійти на старі позиції.

На Бахмутському напрямку, за підтримки артилерії, противник намагався покращити тактичне положення в районах населених пунктів Трипілля, Липове і Василівка, бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку російські окупанти зазнали втрат в районі населеного пункту Красногорівка.

На Курахівському напрямку ворог вів штурмові дії в районі Мар’їнки, успіху не мав. Обстрілював Новомихайлівку та Володимирівку. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Микільське та Катериновка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник намагався закріпитись на займаних рубежах, обстрілював позиції Сил оборони та цивільну інфраструктуру.

На Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не проводив. Зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів, веденні розвідки та заходах з інженерного обладнання позицій. Здійснював обстріли позицій Сил оборони із застосуванням мінометів та ствольної артилерії. Нарощує систему протиповітряної оборони.

На Бессарабському напрямку ситуація змін не зазнала.

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито дев’ять атак ворога, знищено п’ять танків, чотири артилерійські системи, десять одиниць бойової броньованої техніки та два автомобіля противника. Підрозділи протиповітряної оборони вразили один БпЛА “Орлан-10”.

Зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил збили дві крилаті ракети, а ударна авіація знищила дванадцять одиниць військової техніки ворога.

 

00:12 Президент України Володимир Зеленський назвав ситуацію на Донбасі "надзвичайно складною": росіяни наступають на Сіверськодонецьк і Слов'янськ. "Збройні Сили України стримують цей наступ. Кожен день, який наші захисники й захисниці відбивають у цих наступальних планів Росії, зриваючи їх, є конкретним внеском у наближення головного дня. Бажаного дня, на який ми всі так чекаємо і за який боремося. Дня перемоги. І жодні російські удари – ані ракетами по Рівненщині, ані артилерією по Харківщині чи Сумщині, ані всією можливою зброєю по Донбасу – результату Росії не дадуть", – сказав Зеленський.

 

22.05.2022