87-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:12 Президент України Володимир Зеленський назвав ситуацію на Донбасі "надзвичайно складною": росіяни наступають на Сіверськодонецьк і Слов'янськ. "Збройні Сили України стримують цей наступ. Кожен день, який наші захисники й захисниці відбивають у цих наступальних планів Росії, зриваючи їх, є конкретним внеском у наближення головного дня. Бажаного дня, на який ми всі так чекаємо і за який боремося. Дня перемоги. І жодні російські удари – ані ракетами по Рівненщині, ані артилерією по Харківщині чи Сумщині, ані всією можливою зброєю по Донбасу – результату Росії не дадуть", – сказав Зеленський.

 

23:26 Росія так боїться сенатора Джона Маккейна, аж запровадила супроти нього санкції навіть після смерті. У оприлюдненому у суботу санкційному списку РФ є 963 американців включно із президентом США Джо Байденом та віце-президенткою Камалою Гарріс. Ці санкції Москва ввела у відповідь на американську підтримку України та "розпалювання русофобії". Вʼїзд у Росію заборонено для сина президента Хантера Байдена, держсекретаря США Ентоні Блінкена, міністра оборони Ллойда Остіна, директора ЦРУ Вільяма Бернса. Крім Маккейна, росіяни наклали санкції на ще двох померлих політиків зі США – Орріна Гетча та Гаррі Ріда, повідомляє "Голос Америки".

 

22:39 Колишній військовополонений, учасник бойових дій Володимир Фоміцький виграв суд проти Російської Федерації. Довгинцівський районний суд Кривого Рогу постановив стягнути із Росії на користь українця один мільйон гривень компенсації моральної шкоди, повідомляє "Радіо Свобода". Адвокат Дмитро Чернеш розповів, що відповідачами вказали не лише Росію в особі її посольства в Україні, а й російський банк ("Міжнародний резервний банк", колишній "Сбєрбанк"), який реально може виплатити кошти. "Тепер цим же шляхом може йти будь-який громадянин України, який постраждав від агресії Росії", – прокоментував Чернеш. Володимира Фоміцького взяли у полон при виході з "Іловайського котла" у 2014 році. Він пробув у заручниках 10 діб.

 

21:40 Український кінорежисер Сергій Лозниця під час одержання нагороди France Culture за внесок у кіномистецтво на Каннському кінофестивалі виступив на захист російської культури. “Вимога бойкоту російськомовної культури, яка є також і досягненням, і багатством України, є архаїчною та деструктивною за своєю природою. Понад те, вона докорінно суперечить європейським принципам культурного плюралізму та свободи вираження. Замість того, щоб поставити російську мову, рідну мову для 30% громадян країни, на службу Україні, розповідаючи нею правду про страшну війну, “культурні активісти” знемагають від безглуздої, сизіфової праці – знищити те, що є невмирущим", – заявив собі Лозниця.

 

21:14 Голова Луганської військо-цивільної адміністрації Сергій Гайдай стверджує, що Збройні Сили України ліквідували самохідну мінометну машину "Тюльпан", котра зруйнувала міст між Сіверськодонецьком і Лисичанськом у суботу. Її вдалося знищити завдяки інформації, отриманій із сюжету російських пропаґандистів. "Гвардійці знищили ворожу техніку, яка зруйнувала Павлоградський міст та обстрілювала Сєвєродонецьк. Дякуємо російським пропагандистам за наводку", – написав Гайдай.

 

 

 

20:32 У Миколаєві демонтували пам'ятник Алєксандру Пушкіну. Міський голова Олександр Сєнкевич запевняє, що його зняли комунальники, аби запобігти несанкціонованому демонтажу. "Не потрібні нам зараз ніякі знесення чи вандалізм. Гарячих голів у нас вистачає, але наше головне завдання сьогодні – перемогти! Давайте на це спрямуємо усі сили. Після війни розберемось, що з ним робити", – прокоментував Сєнкевич у telegram.

 

19:45 Премію імені Георгія Ґонґадзе 2022 року отримали фотографи Мстислав Чернов та Євген Малолєтка, котрі документували війну в Маріуполі і видали серію резонансних матеріалів на платформі Associated Press. Спеціальну відзнаку капітули премії отримав фотожурналіст Макса Левін – “за визначний внесок у розвиток української фотографії, відданість професії і відвагу”.

 

 

19:19 Депутат Ґосдуми РФ Лєонід Слуцкій заявив на пресовій конференції в Донецьку, що Росія вивчить питання про обмін Віктора Медведчука на захисників Маріуполя. "Ті люди [вивчать питання] в Москві, які мають такі повноваження", – цитує російський "Інтерфакс".

 

18:34 Перше за тривалий час зведення Генерального штабу ЗСУ, в котрому Сіверськодонецьк не згадано ні словом:

 

Найбільша активність противника продовжує зосереджуватися в Східній операційній зоні.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв населені пункти Семенівка, Блешня, Гірськ Чернігівської області. Завдав ракетних ударів по об’єктах у Житомирській та Полтавській областях.

На Слобожанському напрямку противник продовжує ведення бойових дій з метою утримання займаних рубежів. Щоб не допустити виходу наших військ на державний кордон, завдавав авіаційних ударів та обстрілював з артилерії райони населених пунктів Чорноглазівка, Прудянка, Дементіївка і Тернова.

Триває підготовка підрозділів окупаційних військ для відновлення наступу на Слов’янському напрямку. Протягом дня ворог здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Велика Комишуваха та Довгеньке Харківської області.

На Донецькому напрямку противник намагається прорвати оборону наших військ та вийти на адміністративні кордони Луганської області. Завдавав вогневого ураження всім спектром озброєння, включно з авіацією, по позиціях підрозділів Сил оборони та цивільних об’єктах уздовж лінії зіткнення. Крім того, завдав авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Врубівка Луганської області та Бахмут Донецької області.

Противник продовжує підготовку до наступу на Лиманському напрямку.

За підтримки авіації та артилерії вів штурмові дії в районах населених пунктів Липове, Василівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області, успіху не мав.

Завдав авіаційного удару по населеному пункту Микільське Волноваського району Донецької області.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках наступальних дій ворог не проводив. Здійснював обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Времівка Донецької області, Ольгівське, Затишшя, Гуляй-Поле, Оріхів, Новоданилівка та Кам’янське Запорізької області.

На Південнобузькому напрямку окупанти активних бойових дій не проводили. Зосереджували основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів, веденні розвідки та заходах з інженерного обладнання позицій. Продовжують обстріли із мінометів та артилерії населених пунктів, безпосередньо наближених до лінії зіткнення.

Командування окупаційних військ російської федерації продовжує проведення заходів прихованої мобілізації з метою заміщення військовослужбовців, що зазнали втрат не території України. Проводиться робота щодо залучення до лав збройних сил військ агресора осіб, які перебувають на тимчасово зайнятій окупантами території України. Для посилення угруповань ворог формує резерви зі складу 36-ї загальновійськової армії східного військового округу та активно використовує військово-транспортну авіацію для перекидання живої сили та матеріально-технічних засобів до прикордонних з Україною районів.

Разом з тим, окупаційна влада проводить роботу щодо так званої “націоналізації” компаній-представників телекомунікаційних послуг.

Ворог зазнає численних втрат у війні на території України. Захисники та захисниці Держави продовжують героїчно боронити нашу землю.

 

18:21 Російська армія зруйнувала міст між Сіверськодонецьком і Лисичанськом. Як запевняє голова Луганської військово-цивільної адміністрації, сполучення між містами ще є.

 

 

17:43 Служба безпеки України отримала результати експертизи у справі про ракетний обстріл залізничного вокзалу у Краматорську, під час котрого загинула 61 людина. "Завдяки низці досліджень траєкторії польоту ракети та аналізу інших аспектів вдалося встановити, що удар було здійснено з території Донецької області, яка ще з 2014 року перебуває під тимчасовою окупацією рф. Експерти підтвердили, що для обстрілу застосували керовану одноступінчасту твердопаливну ракету 9М79-1 із зарядом касет. На широкий загал вона більше відома як «Точка У»", – повідомила СБУ.

 

17:19 Премʼєр-міністр Португалії Антоніу Кошта відвідав Ірпінь. "Рівень руйнувань і жорстокості просто нищівний. Я бачив сліди жорстоких, свавільних і невиправданих атак", – прокоментував він у twitter.

 

 

16:27 Російське видання "Важливі історії" ідентифікувало одного з підозрюваних у розстрілах мирних мешканців Бучі, який є фіґурантом відео із камер спостереження, опублікованого цього тижня The New York Times. Як свідчить розслідування, проведене з допомогою сервісів розпізнавання обличчя, на записі зафіксовано російського десантника Чинґіза Атантаєва. Він народився у Маґадані; мешкає у Пскові, де дислокуються 104-й і 234-й десантно-штурмові полки, причетні до вбивств у Бучі.

 

 

16:02 Спільнота BABYLON'13 опублікувала фільм про останній день українського гарнізону на заводі "Азовсталь". Його автором є Дмитро Козацький ("Орест"). "«Фортеця Маріуполь» – це цикл фільмів, побудованих на відеодзвінках до воїнів, які зараз перебувають в оточенні в Маріуполі на «Азовсталі». З початку облоги режисерка веде розмови з бійцями полку «Азов», розкриваючи їхні портрети. Орест, голова прес служби полку «Азов» перебував на «Азовсталі» з початку оточення Маріуполя. Напередодні свого виходу з вщент розтрощеного заводу, він зняв щемкий фільм-прощання", – прокоментували у BABYLON'13.

 

15:49 Росіяни впродовж години обстрілювали Сумський район із ракетних систем залпового вогню, повідомили у військово-цивільній адміністрації.

 

14:38 Президент США Джо Байден підписав закон про виділення Україні $40 мільярдів допомоги. Американському лідеру висловив подяку Президент України Володимир Зеленський. "Лідерство США, президента Байдена й американського народу в підтримці України під час відсічі російської агресії є визначальним. Чекаємо на нову, більш потужну воєнну допомогу. Зараз Україна цього потребує більше, ніж будь-коли", – прокоментував Президент.

 

13:17 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 28 850 (+150) осіб,

танків – 1278 (+15) од.,

бойових броньованих машин – 3116 (+26) од.,

артилерійських систем – 596 (+0) од.,

РСЗВ – 201 (+1) од.,

засобів ППО – 93 (+0) од.,

літаків – 204 (+0) од.,

гелікоптерів – 169 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 462 (+2) од.,

автомобільної техніки – 2178 (+16) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 43 (+0) од.,

крилатих ракет – 104  (+1) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському напрямку.

Дані уточнюються.

 

 

Порівняно із кількістю задіяної при вторгненні техніки, за час війни знищено:

107% танків (з них 4,8% за минулий тиждень),

107% бойових броньованих машин (з них 5,4% за минулий тиждень),

84% автомобільної техніки (з них 3,5% за минулий тиждень),

37% артилерійських систем (з них 2,6% за минулий тиждень),

62% літаків (з них 1,2% за минулий тиждень),

70% гелікоптерів (з них 2,1% за минулий тиждень).

 

 

13:03 Україна вже подала заявку на членство в НАТО, заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина – це відбулося ще 2008 року. "Ми виходимо з того, що у 2008 році Україна вже подала заявку на членство в НАТО, це був відомий усім «Лист трьох», і ця заявка ніколи не була відкликана", – заявила Стефанішина. Вона додала, що Україна на 99,99% використала інструменти, які б дозволяли їй зробити зі свого боку кроки щодо приєднання до Альянсу, і сьогодні це рішення "вже не на її території". Україна готова приєднатися до НАТО у будь-який момент, підсумувала вона.

 

12:35 Росіяни завдали ракетного удару по Рівненщині. Ракета влучила в обʼєкт військової інфраструктури, повідомив голова адміністрації Віталій Коваль. 

 

11:49 Президент України Володимир Зеленський заявив, що для нього воєнною перемогою у війні проти Росії буде вихід на лінію розмежування, актуальну на 24 лютого. "Це буде говорити про те, що вони нас не захопили. Що ми відстояли нашу землю. І тоді ми перейдемо до другої частини. І я хотів би, щоб розуму у цієї країни (в русскіх, – ред.) було достатньо, щоб другу частину ми проговорили за столом переговорів. І щоб результатом цієї розмови стала остаточна справедливість", – сказав голова держави в інтерв'ю на третю річницю обрання Президентом.

 

11:14 Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай заявив, що російські війська знищують інфраструктуру Сіверськодонецька так, як раніше вчинили із Маріуполем. "Плани ворога – оточити область або зробити з неї згарище, як у Попасній. Це тяжка доля Луганщини: не дати росіянам просунутися далі", – прокоментував Гайдай.

 

10:28 Національний банк України із 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам. Раніше курс не мав відхилятися від офіційного більш ніж на 10%. Також скасовано обмеження на встановлення курсу, за яким банки списують із рахунків клієнтів кошти в гривні, якщо клієнти розраховуються гривневими картками за кордоном. 

 

10:07 Українській армії вдалося відбити росіян від "дороги життя" Бахмут-Лисичанськ-Сіверськодонецьк, повідомив голова Донецької обласної адміністрації Павло Кириленко. "Ворог зазнав дуже значних втрат. На цьому напрямку ворога відкинули навіть далі тих позицій, аніж ті, з яких він наступав”, – сказав Кириленко в етері національного телемаратону.

 

09:40 Щоденний рапорт британського міністерства оборони:

• У російсько-українській війні безпілотні літальні апарати (БПЛА) відіграють ключову роль для обох сторін, хоча рівень їхніх втрат високий. БПЛА виявилися вразливими як до збиття, так і електронних перешкод.

• Росія спробувала реалізувати концепцію «розвідувального удару», яку вона відпрацювала в Сирії, використовуючи розвідувальні БПЛА для визначення цілей, які будуть уражені бойовими літаками або артилерією. Росія, ймовірно, відчуває дефіцит відповідних розвідувальних БПЛА для виконання цього завдання, що посилюється обмеженнями її внутрішніх виробничих потужностей через санкції.

• Російські літаки з екіпажем здебільшого продовжують уникати вильотів над територією України, ймовірно, через загрозу з боку неушкоджених українських ЗРК. Якщо Росія продовжуватиме втрачати БПЛА нинішніми темпами, можливості російських сил розвідки, спостереження та розвідки будуть ще гірші, що негативно вплине на оперативну ефективність.

 

09:10 Консультативна група з питань оборони України, що вперше збиралася 26 квітня на базі Рамштайн, знову зустрінеться 23 травня обговорити стратегію допомоги Україні, повідомив речник міністерства оборони США Джон Кірбі. Що саме обговорюватиметься на новій зустрічі, Джон Кірбі не анонсував, пообіцявши, що подробиці пройдуть після неї.

 

08:43 Інформація від Генштабу ЗСУ на нинішній ранок:

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

Тривають обстріли вздовж всієї лінії зіткнення та у глибині оборони наших військ у Донецькому операційному районі та на Слов’янському напрямку.

На Волинському та Поліському напрямках, у цілому, ситуація суттєвих змін не зазнала. Відзначається нарощування системи радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби у прикордонних з Україною районах.

Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів по об’єктах нашої Держави з території білорусі.

На Сіверському напрямку противник обстріляв позиції Сил оборони у районах прикордонних українських населених пунктів на території Сумської та Чернігівської областей.

На Слобожанському напрямку основні зусилля ворога зосереджуються на утриманні зайнятих рубежів. Противник завдавав авіаційних ударів по населеному пункту Циркуни.

Найближчим часом очікується посилення угруповання військ на Харківському напрямку підрозділами зі складу 1-ої танкової армії Західного військового округу.

На Слов’янському напрямку агресор намагається поновити наступальні дії. Зокрема, для забезпечення форсування річки Сіверський Донець планує наведення переправи.

На Донецькому напрямку противник веде активні бойові дії на Сєвєродонецькому, Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямках.

На Лиманському напрямку окупанти планують відновити наступальні дії у напрямку Ямпіль – Сіверськ з форсуванням річки Сіверський Донець. Зокрема, в визначеному районі спостерігається зосередження спеціальної техніки для наведення понтонно-мостової переправи. Для посилення угруповання військ та активізації наступу окупанти здійснюють перекидання додаткових підрозділів.

На Запорізькому напрямку противник здійснював вогневе ураження наших військ.

У Маріуполі противник вживає заходів з відновлення функціонування порту. Зокрема проводить розмінування припортової інфраструктури.

На Південнобузькому і Таврійському напрямках окупанти основні зусилля зосереджують на утриманні зайнятих рубежів, веденні розвідки, інженерному обладнанні позицій і логістичному забезпечені військ.

На Криворізькому та Миколаївському напрямках противник не припиняє артилерійських обстрілів підрозділів наших військ. Відзначається додаткове розгортання підрозділів ствольної та реактивної артилерії.

Кораблі чорноморського флоту ворога в акваторіях Чорного та Азовського морів виконують завдання з ізоляції району ведення бойових дій, ведення розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку.

Російські загарбники продовжують застосовувати тактику терору проти українського цивільного населення на тимчасово зайнятих територіях. Зокрема, перешкоджають евакуації людей з Херсонської області на підконтрольну Україні територію та відкриттю гуманітарних коридорів для ввезення продуктів харчування, медикаментів і евакуації людей похилого віку, хворих та дітей.

За минулу добу тільки на Донецькому та Луганському напрямках відбито одинадцять атак ворога, знищено вісім танків, три артилерійських системи, десять одиниць бойової броньованої техніки, три спеціальні броньовані автомобілі та шість одиниць автомобільної техніки противника.

Підрозділами протиповітряної оборони Сухопутних військ уражено два БпЛА оперативно-тактичного рівня, а зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил знищили один БпЛА, крилату ракету та вразили одну ціль поки що невстановленого типу (імовірно вертоліт).

 

21.05.2022