85-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:30 Президент США Джо Байден оголосив про додатковий пакет допомоги для України – Штати нададуть ЗСУ гаубиці, радари; польове обладнання тощо на $100 мільйонів. "Зброя і спорядження вирушать на передову лінію свободи в Україні та підтвердять нашу рішучу підтримку мужньому народу України", – заявив Байден.

 

23:09 Президент України Володимир Зеленський заявив, що не береться кликати українців повертатися на батьківщину, бо фінальна стадія війни заповідається найбільш складною і найбільш кривавою. "Я не можу сьогодні говрити "повертайтесь додому" всім, хто за кордоном, тому що війна не закінчилась", – сказав Зеленський під час спілкування із українськими студентами, повідомляє ТСН.ua

 

#цитата

 

"Ця війна – це, безперечно, війна за Незалежність. Можна сказати, що це відкладена війна. Відкладена на тридцять років – враховуючи те, як ми отримали Незалежність у 1991-му. Або – на сотню років, враховуючи попередню нашу історію. Я не маю сумніву, що ми виграємо, і це буде в нашій історії так само, як в історії інших країн, які боролись за незалежність і перемогли, які перестали бути прохачами, а стали суб’єктами. Але ми маємо пам’ятати, що ціна усього цього – це десятки тисяч життів".

 

Володимир Зеленський

 

22:41 Командування полку "Азов" досі перебуває на заводі "Азовсталь". Про це заявив заступник командира "Азову" Святослав Паламар у коментарі "Українській правді". "Сьогодні 85-й день війни. Я і командування перебуваємо на території заводу "Азовсталь". Триває певна операція, деталей якої я не буду оголошувати. Дякуємо усьому світу та дякуємо Україні за підтримку. Побачимося", – сказав Калина. 

 

 

22:17 Україна отримала з Цільового фонду Світового банку чергову частину гранту на 504 млн євро. "Ці кошти буде спрямовано на забезпечення першочергових соціальних, гуманітарних видатків, видатків на охорону здоров’я, підтримки внутрішньо переміщених осіб", – прокоментували у Міністерстві фінансів.

 

21:56 Reuters пише, що Білий дім обмірковує ідею надати Україні потужні протикорабельні ракети, котрі дозволять скинути морську блокаду із українських портів. Зокрема, йдеться про ракети Harpoon з дальністю 300 кілометрів і Naval Strike Missile дальністю 250 кілометрів.

 

21:11 Сенат США остаточно схвалив виділення Україні $40 мільярдів допомоги. Резолюцію схвалили 86 голосами "за", 11 сенаторів були "проти". Минулого тижня Сенат намагався ухвалити цей закон у прискореному режимі, проте голосування заблокував своєю поправкою республіканець Ренд Пол. тепер акт невідкладно передадуть на підпис Джо Байдену.

 

20:39 Міністр з питань збройних сил Великої Британії Джеймс Гіппі заявив, що героїчна оборона Маріуполя із "Азовсталлю" увійде у підручники військової історії.

 

20:20 Головнокомандувач Збройних Сил Валерій Залужний виступив на засіданні Військового комітету НАТО на рівні головнокомандувачів і начальників штабів. "Нам вдалося відібрати у противника стратегічну ініціативу, завдати критичних втрат, змусити відмовитися від головної мети – захоплення міста Києва. Сьогодні ми не лише ведемо оборону. Нами проведено низку успішних контрнаступальних дій. Вдалося розблокувати Харків та Миколаїв, ведуться бої на Херсонському напрямку", – повідомив генерал.

 

19:44 Міністр цифрової трансформації обговорив із президентом із глобальної політики Meta Ніком Клеггом перспективу відкриття офісу в Україні, а також модерацію контенту про війну. "Основною темою зустрічі стало питання зміни підходу Meta до модерації контенту у воєнний час. Сьогоднішня модерація працює не на користь українських користувачів та медій: ми публікуємо правду про війну на платформах Meta – нас блокують через порушення політики платформи", – констатував Федоров. Український міністр, зокрема, обговорив із Ніком Клеггом, помилку з внесенням полку "Азов" до переліку заборонених організацій у Meta. "Він не має нічого спільного з неонацизмом. Це сталося через дії російської пропаганди", – обґрунтував Федоров.

 

19:29 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що Росії не вдається досягнути своїх цілей в Україні, проте вона все ще не відмовилася від своїх початкових планів. "Ми бачимо, що Росія не змогла досягти своєї стратегічної мети в Україні. План був взяти Київ, вони не змогли цього зробити. Потім Росія також була змушена піти з Харкова та його околиць, і наступ на Донбасі застопорився", – цитує УНІАН. Альянс не може передбачити, скільки триватиме війна. Втім Столтенберґ також переконаний, що Україна може виграти за підтримки країн – учасниць НАТО. "Водночас ми не вважаємо, що Росія відмовилася від своїх стратегічних цілей. Тож нам потрібно бути готовими до того, що ця війна може тривати довго. А це також означає, що союзники по НАТО мають бути готові спробувати підтримувати Україну протягом тривалого часу", – додав він.

 

18:56 Генеральний штаб ЗСУ інформує у четвер увечері, що українським силам вдалося відбити всі російські атаки:

 

Триває вісімдесят п’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Основні зусилля противник зосереджував на Донецькому напрямку, де застосовував авіацію, артилерію та міномети.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. Зберігається загроза ракетно-бомбових ударів по об’єктах цивільної та військової інфраструктури з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник продовжує обладнання додаткових вогневих позиції та захисних споруд у прикордонних районах Брянської та Курської областей. З метою уточнення положення наших підрозділів, позицій артилерії і маршрутів висування ворог вів повітряну розвідку за допомоги БпЛА.

Ворог обстріляв із артилерії та мінометів прикордонні населені пункти Сумської області: Есмань, Сопич та Середина-Буда.

На Слобожанському напрямку противник основні зусилля зосереджував на утриманні зайнятих позицій і недопущенні просування Сил оборони вглиб тимчасово зайнятої території. В окремих районах намагався проводити безуспішні контратаки з метою відновлення втрачених позицій.

Тривають бойові дії в районах населених пунктів Тернова та Борщова. Ворог веде посилену повітряну розвідку.

На Слов’янському напрямку противник здійснював обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Пришиб, Грушуваха та Богородичне.

На Донецькому напрямку, з метою покращення тактичного положення в окремих районах, ворог активізував наступальні та штурмові дії.

В районі Сєверодонецька противник вів штурмові дії, зазнав втрат та відійшов на раніше зайняті позиції. Тривають бойові дії в районі населеного пункту Тошківка.

Окупанти проводили наступальні дії в районі населеного пункту Олександропіль Ясинуватського району та намагалися покращити тактичне положення в районах населених пунктів Пилипчатине, Дружба і Трипілля. Успіху не мають.

На Авдіївському напрямку, за підтримки артилерії ворог вів штурмові дії в районі Новобахмутівки, успіху не має, зазнав втрат і відступив.

На Курахівському напрямку противник, за підтримки реактивної артилерії і важких вогнеметних систем вів наступ в районах населених пунктів Степне, Славне та Мар’їнка, успіху не має.

На Лиманському напрямку ворог наступальні дії не проводив, обстрілював цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Озерне та Лиман.

На Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не проводив. Під прикриттям вогню мінометів та ствольної артилерії продовжував заходи інженерного обладнання позицій. Посилив угруповання підрозділами радіоелектронної боротьби.

В Бессарабському операційному районі на території Придністровського регіону Республіки Молдова обстановка змін не зазнала.

Корабельні угруповання противника в акваторії Чорного та Азовського морів продовжують виконувати завдання ізоляції районів бойових дій, ведення розвідки, підтримки дій наземного угруповання та блокування цивільного судноплавства.

На тимчасово захоплених територіях України ворог продовжує здійснювати заходи адміністративно-поліцейського режиму, порушує права та свободи мирних жителів, забороняє вільне пересування та переміщення на територію підконтрольну уряду України.

Особовий склад ворога деморалізований, обіцяні виплати за участь у бойових діях командуванням російських окупаційних військ не здійснюються. Особовий склад продовжує зазнавати значних втрат в боях із Силами оборони України. Фіксуються випадки дезертирства окремих підрозділів окупаційних військ.

 

18:09 Росіяни ведуть нищівний вогонь із важких озброєнь по Сіверськодонецьку. Як повідомив голова Луганської ВЦА Сергій Гайдай, дані щодо загиблих та постраждалих уточнюються, адже обстежити територію під обстрілами неможливо. Наразі підтверджено інформацію про 12 вбитих та понад 40 поранених.

 

17:48 Президент України Володимир Зеленський відбув переговори із прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном. "Поінформував про перебіг бойових дій та операцію з порятунку військових з "Азовсталі". Обговорили оборонну підтримку, шляхи експорту української сільгосппродукції та імпорту пального до України", – прокоментував Зеленський у twitter.

 

17:22 Україна не погоджується на пропозицію Росії – зняття блокади з українських портів в обмін на зняття санкцій, заявив радник із Офісу Президента Михайло Подоляк. "РФ вимагає зняття санкцій за розблокування українських портів, шантажуючи світ продовольчою кризою. Типова поведінка країни-терориста, яка бере заручників, щоб попросити вертоліт з доларами. Але дурнів немає, світ знає, з ким має справу. Заговорили про зняття санкцій – треба затягувати зашморг", – прокоментував Подоляк у twitter.

 

16:54 Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн опублікувала у Facebook знимку у вишиваній сукні, присвятивши свій виряд Дню вишиванки в Україні. 

 

#цитата

 

 

Сьогодні ми віддаємо шану українській культурі і відзначаємо День вишиванки.

Кожного третього четверга травня люди вдягають традиційне українське вбрання з етнічними візерунками – «вишиванки», символ єдності та національної ідентичності.

День був започаткований 16 років тому кількома студентами, які вдяглися у традиційні вишиті сорочки, сьогодні перетворився на традицією, якої дотримуються українці та їхні друзі у всьому світі.

У ці важкі часи зберігаймо культуру і традиції України!

Президентка Урсула фон дер Ляєн вдягла традиційну українську вишиванку на знак підтримки та солідарності з народом України.

 

Урсула фон дер Ляєн

 

16:16 У Харкові знесли пам’ятник князю Олександру Невському. Як випливає з відео очевидця, демонтаж здійснили люди в українській військовій формі. Начальник Південно-Східного відділу Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова заявила "НВ", що монумент був символом "сили російської зброї", а Невський є частиною російського "героїчного" канону. Російська православна Церква вважає князя покровителем сухопутних військ та морської піхоти, а також МЗС РФ. Пам'ятник зображав Невського в моменті, коли він виголошує: "Хто з мечем прийшов, той від меча і помре".

 

 

15:43 Європейський парламент підтримав скасування імпортних мит ЄС на всі товари з України на один рік. Тепер рішення Європарламенту має затвердити Рада ЄС.

 

15:20 YouTube-канал Ukrainian Witness опублікував відео із Сіверського Дінця, на берегах якого українська армія розбила росіян при спробі переправи. Згідно з підрахунками OSINT-розслідувачів, під час однієї зі спроб росіяни втратили 73 одиниці техніки. А загалом на цій локації спалено близько сотні машин.

 

14:58 Журнал The Economist виніс на передовицю тему продовольчої кризи, спричиненої війною РФ.

 

 

14:41 Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста відвідали українських військовиків, яких утримують в Оленівці, що під Донецьком, після виходу з маріупольського заводу "Азовсталь". Про це виданню "Бабель" розповів речник делеґації МКЧХ в Україні Олександр Власенко. Він додав, що візит мав конфіденційний характер, тому він не може надати подробиці про умови утримання.Червоний Хрест зібрав у охочих записки, аби передати родичам.

 

13:34 Служба безпеки України затримала брата колишнього народного депутата, державного зрадника і поплічника президента-втікача Януковича Олега Царьова. Його звинувачують у спробах організувати диверсійну діяльність у Дніпропетровській області. Братові Царьова доручили дестабілізувати ситуацію у регіоні шляхом проведення серії вибухів на об’єктах транспортної та критичної інфраструктури. Співробітники СБУ під час обшуків виявили у його схроні зброю та боєприпаси, тротилові шашки, паспорти РФ. Згідно з даними слідства, чоловік провадив непримітний спосіб життя і підтримував активний зв’язок із братом, який переховувався на території РФ. Підозру оголошено за статтею "диверсія".

 

12:48 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна потребує чіткого визнання європейських перспектив, без "двозначностей". "Стратегічна двозначність щодо європейської перспективи України, котру сповідують деякі європейські столиці останніми роками, зазнала невдачі та має припинитися. Це лише під'юджує Путіна. Нам не потрібні сурогати статусу кандидата на членство, котрі демонструють "другосортне" ставлення до України та ображають почуття українців", – наголосив голова МЗС.

 

12:19 Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Росії не можна дозволити перемогти у війні проти України і що Росія не може диктувати умов миру. "Допомагати в обороні країні, яка зазнала жорстокого нападу, – у цьому немає ескалації. Це внесок у відбиття нападу і тим самим у швидке припинення насильства", – сказав Шольц у виступі в Бундестазі, згідно з повідомленням "Німецької хвилі". "Усіх нас об'єднує спільна мета – не дозволити Росії перемогти у цій війні. Україна має вистояти", – наголосив він. Шольц додав: лише тоді, коли президент РФ Владімір Путін зрозуміє, що він не зможе зламати Україну, "він буде готовий серйозно вести переговори про мир". "Жодного продиктованого миру не буде, тому що українці його не приймуть, і ми теж", – підсумував Шольц.

 

11:48 Сенат США схвалив призначення Бріджит Брінк послом Сполучених Штатів Америки в Україні.

 

 

11:34 Радник Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що для припинення страждань від війни треба не оголошувати перемир'я, а забирати російські війська з української території. "Не пропонуйте нам припинення вогню – це неможливо без тотального виведення військ РФ. Українське суспільство не цікавить новий "Мінськ" і повернення війни через кілька років. Поки Росія не готова повністю звільнити наші землі, наша переговорна платформа – зброя, санкції та гроші", – написав Подоляк у twitter.

 

11:02 Місто Сіверськодонецьк на Луганщині перебуває під шквальним вогнем. "Обстрілювали із самого ранку. Подекуди через потужні обстріли рятувальники не в змозі були виїхати на місця займань по дві години. Пошкоджено щонайменше вісім будинків, деякі з них палали – окремі квартири та цілі під’їзди", – повідомив голова обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай. Із його слів, минулої доби внаслідок російських обстрілів загинуло щонайменше чотири людини, іще трьох поранено.

 

10:51 Розвідка Великої Британії підтвердила, що Росія звільнила шерег високопосадових командирів через провали на початковій стадії війни. Британські розвідники отримали інформацію (раніше її поширювало ГУР Міноборони України), що від посади відсторонили генерал-лейтенанта Сєрґєя Кисєля, який командував елітною 1-ю гвардійською танковою армією, – через провал наступу на Харків, і віцеадмірала Іґоря Осіпова – після втрати крейсера "Москва". Сам начальник генштабу РФ Валєрій Ґєрасімов хоча де-юре і зберігає пост, проте, вірогідно, втратив довіру Владіміра Путіна. 

 

#цитата

 

Виглядає, російській військовій та безпековій системам притаманна традиція замовчувань та пошуку цапів-відбувайлів. Велика кількість офіційних осіб, причетних до вторгнення в Україну, ймовірно, все більше перейматиметься спробами уникнути особистої провини за оперативні невдачі Росії. Це, правдоподібно, створить ще більше навантаження на російську централізовану модель управління та контролю, оскільки офіцери щораз частіше воліють відкладати прийняття ключових рішень на начальство. Тож Росії буде важко повернути собі ініціативу.

 

Розвідка Міністерства оборони Великої Британії

 

10:29 Заступниця міністра оборони Ганна Маляр закликала сприймати російські заяви щодо захисників із "Азовсталі" як частину інформаційної війни. "У Росії є власні політичні процеси, є власні політичні угруповання. Тому дійсно, протягом цієї операції порятунку [захисників Маріуполя] і протягом перемовин ми звідти чуємо різні заяви різних людей із різних сил. Ми маємо їх сприймати як політичні заяви, спрямовані на пропагандистський ефект", – заявила Маляр в етері національного телемаратону. Вона закликала надати переговорному процесові тиші. "Процес дуже чутливий. Будь-яка інформація, котру ми оголосимо публічно, може зашкодити", – застерегла вона.

 

10:02 Представник Президента у Конституційному Суді Федір Веніславський заявив, що воєнний стан в Україні вирішили продовжити не на місяць, а відразу на три місяці через очікуваний контрнаступ ЗСУ. "Ми розуміємо, що ворог зосередився на будівництві фортифікаційних укріплень на територіях, які він тимчасово контролює. Перехід у контрнаступ – це значно складніші завдання, ніж оборона. Тож маємо усвідомлювати, що звільнити всю територію України протягом найближчого місяця ми навряд чи зможемо", – прокоментував Веніславський.

 

09:43 Палата громад Канади схвалила резолюцію, котрою визнала актом геноциду депортацію кримських татар 1944 року, повідомила посол України Юлія Ковалів. Відтепер 18 травня кожного року в Канаді відзначатиметься як День пам'яті депортації кримських татар (Crimean Tatar Deportation ("Sürgünlik") Memorial Day).

 

09:17 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 28 500 (+200) осіб,

танків – 1254 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 3063 (+20) од.,

артилерійських систем – 595 (+9) од.,

РСЗВ – 199 од.,

засобів ППО – 93 (+2) од.,

літаків – 203 (+1) од.,

гелікоптерів – 167 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 455 (+14) од.,

автомобільної техніки – 2157 (+20) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 43 (+0) од.,

крилатих ракет – 103  (+1) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Слов’янському, Криворізькому та Запорізькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

 

Порівняно із кількістю задіяної при вторгненні техніки, за час війни знищено:

105% танків (з них 4,1% за минулий тиждень),

106% бойових броньованих машин (з них 5,6% за минулий тиждень),

37% артилерійських систем (з них 3,3% за минулий тиждень),

62% літаків (з них 0,9% за минулий тиждень),

70% гелікоптерів (з них 2,1% за минулий тиждень).

 

 

09:01 Рапорт Інституту вивчення війни про поточну ситуацію на фронті:

– Російські війська продовжують завдавати повітряні й артилерійські удари по металургійному заводі «Азовсталь», що вказує на те, що залишок української оборони все ще знаходиться на заводі, незважаючи на евакуацію протягом останніх кількох днів.

– Російська окупаційна влада планує цілком зруйнувати металургійний завод «Азовсталь» після завершення його захоплення, що зовсім підриває важливе стратегічне економічне значення захоплення заводу.

– Російські війська продовжували готуватися до штурму Сіверськодонецька та активізували дії навколо Лиману.

– Російські війська продовжували зусилля з утримання позицій навколо російського кордону, щоби запобігти подальшому просуванню українців на північ від Харкова, і, ймовірно, розгорнуть тут додаткові підкріплення з інших напрямків.

– Російські війська зосередилися на утриманні позицій на південному напрямку та завданні ракетних, ракетних і артилерійських ударів уздовж лінії фронту.

 

08:57 Інформація Генерального штабу ЗСУ на нинішній ранок:

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Основні зусилля противник зосереджує на Донецькому напрямку.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація залишається без суттєвих змін. Зберігається загроза завдання з території республіки білорусь ракетно-бомбових ударів по об’єктах цивільної та військової інфраструктури на території України.

На Сіверському напрямку підрозділи противника продовжують обладнання додаткових вогневих позиції та захисних споруд у прикордонних районах Брянської та Курської областей.

Із артилерії та мінометів ворог здійснив обстріли населених пунктів у Чернігівській та Сумській областях, завдав ракетного удару по населеному пункту Десна. Продовжує спроби ведення повітряної розвідки за допомоги БпЛА на зазначеному напрямку.

На Харківському напрямку основні зусилля окупантів зосереджувалися на утриманні зайнятих рубежів, проведенні контратак з метою відновлення втрачених позицій. Відзначається задіяння противником диверсійно-розвідувальних груп.

На Слов’янському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення. За підтримки артилерії вів бойові дії в районі населеного пункту Велика Комишуваха, успіху не має, на окремих ділянках зазнав значних втрат та був змушений відійти на раніше зайняті позиції.

На Лиманському напрямку противник здійснював обстріли цивільної інфраструктури, завдавав ракетних ударів та намагався закріпитись на раніше зайнятих позиціях. Застосував оперативно-тактичну і армійську авіацію з метою руйнування цивільних об’єктів в районах населених пунктів Лоскутівка, Катеринівка, Новомихайлівка та Оріхове.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти вели наступ та здійснювали штурмові дії в районі населеного пункту Устинівка, успіху не мали.

На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії з метою покращення тактичного положення. Намагався вести штурмові дії в районі населеного пункту Золоте-4, успіху не мав.

На Авдіївському напрямку ворог вів наступальні дії в районі населеного пункту Юр’ївка, зазнав втрат та відступив. За результатами штурмових дій в районах населених пунктів Новокалинове та Первомайське успіху не мав.

На Курахівському напрямку ворог безуспішно вів наступ в районі населеного пункту Новомихайлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій не проводив. Вогнем реактивної та ствольної артилерії і мінометів уражав інфраструктуру та мирні помешкання в районах населених пунктів Гуляйпільське, Новоданилівка, Малинівка та Гуляйполе.

За наявною інформацією, в районі населеного пункту Олександрівка, з метою поповнення втрат 107 стрілецького батальйону, що склали понад 50%, прибуло поповнення у кількості 260 військовослужбовців, які раніше були задіяні на Харківському напрямку.

На Південнобузькому напрямку загарбники активних бойових дій не проводили. Основні зусилля зосереджують на утриманні зайнятих рубежів. Ворог здійснював обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Лимани, Пришиб, Трудолюбівка та Нововоронцовка.

На Бесарабському напрямку суттєвих змін не зафіксовано.

За відсутністю мобілізаційного ресурсу на тимчасово окупованих територіях Донецької області окупаційне військове командування планує залучити до бойових дій студентів вищих закладів освіти.

За попередню добу підрозділи зенітних ракетних військ знищили один літак та крилату ракету. Ударна авіація Повітряних сил завдала ударів по скупченню ворожої техніки, за попередніми даними знищено близько 20 броньованих машин, боєприпаси та особовий склад.

На Донецькому та Луганському напрямках минулої доби відбито шістнадцять атак ворога, знищено вісім танків, сімнадцять одиниць бойової броньованої техніки, чотири спеціальних броньованих автомобілі та шість звичайних автомобілів противника.

 

01:14 Президент України Володимир Зеленський висміяв заяви росіян про використання нової лазерної суперзброї на війні проти України. На погляд верховного головнокомандувача, це свідчить про провал РФ на війні. "У пропаганді нацистської Німеччини був такий термін – «вундерваффе». Диво-зброя. Що ясніше ставало, що у них немає шансів у війні, то більше було пропагандистських розмов про дивовижну зброю, яка буде нібито такою потужною, що забезпечить перелом у війні. І ось бачимо, що на третьому місяці повномасштабної війни Росія пробує знайти свою «вундерваффе». Нібито лазерну. Це все точно свідчить про повний провал вторгнення", – сказав Зеленський. Президент підтвердив, що ЗСУ готуються до контрнаступу. "Херсон, Мелітополь, Бердянськ, Енергодар, Маріуполь і всі-всі наші міста й громади, які перебувають під окупацією, під тимчасовою окупацією, мають знати, що Україна повернеться", – запевнив він.

 

00:20 Вояки ЗСУ знищили на Харківщині російський винищувач-бомбардувальник Су-34. Про це повідомив офіцер окремої 95-ї десантно-штурмової бригади Юрій Кочевенко. Він також опублікував радіоперехоплення зі збитого літака.

 

19.05.2022