84-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:43 Міжнародна організація Amnesty International заявила, що доля українських військовополонених із “Азовсталі” є загроженою, вони не повинні піддаватися жодним тортурам. “Захищаючи Маріуполь, українські військові були дегуманізовані російськими ЗМІ та подавалися путінською пропагандою як “неонацисти” протягом усієї війни Росії проти України. Такі обставини викликають серйозне занепокоєння щодо долі українських комбатантів як військовополонених", – заявив заступник директора Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв.

 

21:38 Посольство США в Україні відновило свою роботу в Києві. У середу на території амбасади урочисто підняли державний американський прапор. Державний секретар США Ентоні Блінкен підкреслив у своїй заяві: "Український народ, при нашій безпековій підтримці, захистив свою Батьківщину перед обличчям безрозсудного російського вторгнення, і відтак зірки-і-смуги знову розвіюються над посольством. Ми гордо стоїмо поруч – продовжуючи нашу підтримку – із владою і народом України, коли вони захищають свою державу від брутальної кремлівської агресії".

 

 

21:09 Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров заявив генеральному директору Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедросу Аданому Гебреїсусу, що причиною гуманітарної кризи в Україні є відмова українців припинити спротив російській "спецоперації". "Лавров детально виклав дії, котрі вживаються щоденно в рамках спеціальної воєнної операції для полегшення страждань мирних мешканців, і закликав ВООЗ вплинути на київський режим із тим, щоби той не заважав реалізації вжитих задля цього заходів", – заявили у МЗС РФ.

 

20:50 Росіяни обстріляли депо рятувальників у Харкові. Внаслідок обстрілів знищено пожежний автомобіль, пошкоджено три пожежні автоцистерни та спеціальний аварійно-рятувальний автомобіль. Вибуховою хвилею вибило всі вікна у будівлі пожежного депо. Особовий склад не постраждав.

 

 

20:21 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба описав, як бачить перемогу України: звільнення всіх окупованих Росією територій включно з Донбасом і Кримом, виплата репарацій через воєнні дії, засудження воєнних злочинців РФ, закріплення місця України в європейській інтеграції. 

 

19:54 Президентка Молдови Мая Санду виступила за виведення російського контингенту із Придністровського регіону. Про це вона заявила під час виступу у Європейському парламенті. "Ми розглядаємо різні можливі сценарії, вживаємо всіх заходів безпеки. Молдова є нейтральною країною, її нейтралітет закріплений у конституції та підтримується більшістю наших громадян. Ми маємо намір дотримувати і надалі нейтралітету. Одночасно для дотримання нейтралітету ми просимо міжнародну спільноту підтримати наші вимоги виведення російських військ із території Молдови", – сказала Санду, згідно з повідомленням "Інтерфаксу". Вона додала, що Молдова виступає за врегулювання придністровського конфлікту тільки мирним шляхом, дипломатичними засобами.

 

19:19 Державне бюро розслідувань перевіряє можливу причетність заступника генерального директора Чорнобильської атомної електростанції до проведення підривної діяльності проти України. Зокрема слідчі опрацьовують версію, чи посадовець сприяв російським солдатам у захопленні ЧАЕС. Раніше заступнику директора повідомили про підозру в самовільному залишенні військової частини або місця служби, а також нез’явленні вчасно на службу без поважних причин, вчиненому в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, – він "втік зі станції і не забезпечив фізичний захист об’єкта, що прямо входило в його функціональні обов’язки". Сам переховувався на Закарпатті.

 

18:55 Генеральний штаб ЗСУ інформує у вечірньому зведенні, що росіяни почали наступальні дії на півночі Харківщини, аби відвоювати втрачені внаслідок атаки ЗСУ території:
 

Противник продовжує наступальні дії у Східній операційній зоні. Здійснює вогневий вплив вздовж всієї лінії зіткнення та у глибині оборони наших військ у Донецькому операційному районі та на Слов’янському напрямку вживає заходів для посилення наступального угруповання.

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття українсько-білоруського кордону. В збройних силах республіки білорусь до 21 травня триває другий етап перевірки бойової готовності. Відпрацьовуються питання форсування водних перешкод та перевірки чергових сил і засобів протиповітряної оборони. Зберігається загроза ракетно-бомбових ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку підрозділи противника обстріляли з артилерії та мінометів населені пункти Янжулівка і Прогрес, Чернігівської та Сумської областей відповідно.

Ворог продовжує обладнання додаткових вогневих позиції та захисних споруд у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Противник проводив повітряну розвідку із застосуванням БпЛА з метою виявлення підрозділів наших військ, позицій артилерії і маршрутів висування.

За наявною інформацією, підрозділи збройних сил російської федерації, що дислоковані в прикордонних районах Курської області, здійснюють поповнення запасів матеріально-технічних засобів та боєприпасів.

На Слобожанському напрямку, у прикордонних районах Бєлгородської та Воронезької областей, окупанти продовжують підтримувати у готовності до застосування підрозділи зі складу 32-ї дивізії протиповітряної оборони 6-ї армії військово-повітряних сил та протиповітряної оборони військово-космічних сил збройних сил російської федерації.

На Харківському напрямку основні зусилля противник зосереджував на утриманні зайнятих рубежів і вогневому ураженні підрозділів наших військ. Ворог намагався проводити контратаки з метою відновлення втрачених позицій.

За результатами наступу наших військ звільнено населений пункт Дементіївка. Противник веде наступ в районі населеного пункту Тернова, бойові дії тривають.

На Слов’янському напрямку окупанти, за підтримки артилерії, вели бойові дії в районі Довгенького, успіху не мали, зазнали втрат. Ворог підвищив інтенсивність ведення повітряної розвідки із застосуванням БпЛА.

На Донецькому напрямку противник обстрілював позиції підрозділів наших військ вздовж лінії зіткнення з усього спектру озброєння, включно з авіацією.

На Лиманському напрямку окупанти намагаються закріпитись на раніше зайнятих рубежах. Противник використовував авіацію для завдання ударів по цивільних об’єктах в районах населених пунктів Тошківка, Золоте, Авдіївка, Володимирівка та Водяне.

На Сєверодонецькому напрямку ворог здійснив штурмові дії в районі населеного пункту Нижнє, успіху не має.

На Бахмутському напрямку противник веде наступальні дії, намагається покращити тактичне положення. Вів штурмові дії в районі населеного пункту Катеринівка, успіху не має.

На Авдіївському напрямку ворог вів наступальні дії в районі населеного пункту Новоселівка, зазнав втрат, відступив. Штурмові дії російських окупантів поблизу населених пунктів Новобахмутівка та Веселе були безуспішними.

На Курахівському напрямку противник вів наступ в районі населеного пункту Побєда, успіху не має.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти активних бойових дій не проводили, здійснювали артилерійські та мінометні обстріли об’єктів інфраструктури та житлових будинків в районах населених пунктів Новоандріївка, Кам’янське, Оріхів, Ольгівське і Полтавка.

На Південнобузькому напрямку противник обстрілював населені пункти Лупареве, Посад-Покровське, Висунськ, Осокорівка та Нововоронцовка. Ворог продовжував заходи інженерного обладнання позицій. З метою коригування вогню артилерії використовував БпЛА “Орлан-10”.

На Бессарабському напрямку суттєвих змін не зафіксовано.

За наявною інформацію, на тимчасово захопленій території Луганської області 16-17 травня відбулись стихійні акції протесту членів родин осіб, що були примусово мобілізовані до лав російських окупаційних військ. Протести зафіксовані у Луганську та Ровеньках. Основна вимога – повернення мобілізованих додому.

 

18:02 Ставка Верховного головного головнокомандувача ЗСУ скоригувала свої очікування щодо тривалості війни в Україні – Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради на затвердження свій указ "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні", котрим пропонує продовжити дію воєнного стану на 90 діб із 25 травня, тобто майже до кінця серпня. Нагадаємо, що в попередні місяці в аналогічних законопроєктах ішлося про пролонґацію воєнного стану на 30 діб.

 

17:41 Вадім Шишімарін, перший російський військовослужбовець, якого судять за вбивство цивільного українця, визнав свою провину в залі суду. Як пише видання "Ґрати", після зачитування обвинувального акту прокурором солдат підтвердив, що цілковито визнає свою провину та не відмовляється від надання свідчень. Командира відділення 4-ї танкової Кантемирівської дивізії сержанта Шишимаріна звинувачують ​у вбивстві мирного мешканця на Сумщині – 62-річного Олександра Шеліпова. Росіянин застрелив чоловіка під час відступу російської армії – Шепілов вів узбіччям велосипед.

 

17:07 Артилерія Збройних Сил України знищила командний пункт 810-ї окремої бригади морської піхоти чорноморського флоту Росії. Троє офіцерів загинули, а 14 отримали поранення, повідомило Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

 

16:48 Колишній чемпіон світу в суперважкій вазі Володимир Кличко зізнався, що планував повернутися в професійний бокс, але йому завадила війна. "Я думав про те, що мені треба написати Ф'юрі: "Як щодо останнього танцю?" Він хоче завершити кар'єру. Ми повинні були ще тоді провести другий поєдинок. І я дійсно про це думав", – розповів Кличко в етері передачі на TalkTV. "Я не зробив цього. Тому що зараз мої думки в абсолютному іншому світі. Так, я мріяв стати найстаршим чемпіоном в історії гевівейту. Але це було тоді. А зараз все це під великим питанням", – цитує УНІАН.

 

16:22 У місті Мелітополь Запорізької області активізувався підпільний рух спротиву. Вранці видання "РІА Мелітополь" повідомило про те, начебто у місті застрелили двох поважних представників окупаційної адміністрації. А телеграм-канал Штабу оборони Запорозького краю інформує про дистанційний підрив бронепотяга російських окупантів. Підрив нібито здійснили під вагоном із особовим складом. 

 

15:51 Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко повідомив на брифінґу, що кількість громадян, які прибувають в Україну, перевищує трафік назовні вже понад тиждень. "Зараз – і це почалося з 10 травня – ми щодня фіксуємо переважання вʼїзду в Україну над виїздом. Насамперед це громадяни України. З огляду на певне, хоч і невелике, збільшення пасажиропотоку можна припустити, що українці починають повертатися додому", – заявив Демченко, згідно з повідомленням видання "Бабель".

 

15:19 Російські сили намагалися прорвати українську оборону в районі Авдіївки, але підрозділи ЗСУ відстояли позиції. Про це заявив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко під час онлайн-брифінгу, як повідомляє УНІАН. "Ми їх як нищили, так і будемо продовжувати захищати свою землю до того моменту, поки ми не будемо настільки спроможні, щоб гнати ворога і нищити за рахунок контратак", – прокоментував Кириленко. Голова адміністрації констатував, що вже близько трьох тижнів бої точаться на Лиманському напрямку, але сам Лиман контролюють українські сили. Росіяни практикують тактику випаленої землі. "Окупант розуміє, що взагалі міста він взяти не в змозі, і тому рівняє їх з землею", – констатував Кириленко.

 

14:40 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після переговорів із міністром оборони Нідерландів Кайсою Оллонґрен повідомив, що Україна отримає більше голландського озброєння та техніки.

 

14:09 Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн повідомила про намір Унії надати Україні 2022 року нову макрофінансову допомогу розміром до дев'яти мільярдів євро. З її слів, ці кошти планують виділити на короткострокову перспективу для "наявних потреб, щоб підтримати уряд, державний бюджет", передає "Інтерфакс-Україна". "Ми маємо думати про завтрашній день щодо об'ємніших зусиль, спрямованих на реконструкцію [України]. ЄС має відповідальність і стратегічний інтерес у тому, щоб очолити ці зусилля з реконструкції", – заявила президентка Єврокомісії. Вона висловила впевненість, що "з часом ця комбінація реформ та інвестицій підтримуватиме Україну в просуванні її європейським шляхом". "Це дуже важливо для процесу вступу [у ЄС]", – наголосила фон дер Ляєн. План буде спрямований на ключові сфери реформ – антикорупційну політику, адміністративну реформу, верховенство права, незалежність судової системи. "І, звісно, має бути надійно закріплений зелений та цифровий перехід та фундаментальні європейські цінності", – додала президентка Єврокомісії.

 

13:38 Російська армія полює на фронті на американські гаубиці М777. Редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов оприлюднив відео, зняте з російського безпілотного апарата, котре поширюють на пропаґандистських сторінках. На ролику видно спробу скинути міну на позиції ЗСУ з двома гаубицями – але не влучно. "Для нас відео важливе тим, що очевидно російське командування веде цілеспрямований пошук батарей М777, які завдають великих втрат росіянам", – прокоментував Бутусов.

 

13:13 Президент України Володимир Зеленський ушанував пам'ять жертв депортації кримських татар. Офіс Президента оприлюднив звернення Зеленського до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

 

#цитата

 

18 травня 1944 року радянська влада почала примусову депортацію корінного народу Криму, кримських татар, з їхньої єдиної батьківщини. Після страшної війни, яка пройшла Кримом, як і всією Україною, як і всією Європою, цілий народ тоді поставили на межу виживання. Під час депортації та після неї, коли кримськотатарський народ був примушений жити на чужині, загинула майже половина з вимушено переселених. Майже половина народу! Це був свідомий злочин тиранії проти народу й проти людяності.

Сьогодні ми знову звертаємося до того, що було пережито тоді. І робимо це в умовах, коли нащадки тієї тиранії не лише вдруге намагаються позбавити кримських татар їхнього дому – ще з 2014 року. А й коли вони хочуть відібрати дім уже в усього багатомільйонного українського народу – у всіх, хто живе на нашій землі.

Значні території – під окупацією російської армії. Там створені так звані фільтраційні табори, через які проводять сотні тисяч людей. Окупанти знищують наші міста, наші села. Вони змусили понад 12 мільйонів українців і українок полишити свої домівки. І вони знову, як і 78 років тому, примусово депортують сотні тисяч наших людей на чужину – у віддалені райони.

***

І ось цьогоріч, у дні цієї війни, ми доводимо: Україна справді повертається. Правда повертається. І народ повертається. Повномасштабне вторгнення Росії, яка черпає натхнення у найгіршому, що світ бачив у 40-х роках ХХ століття, піднімає з попелу пережите в той час. Однак спонукає нас повертати й цих окупантів до того, що зрештою переживають усі антилюдські режими, а саме: до їхнього програшу.

 

***

Окупаційні війська вже зазнали в Україні таких поразок, яких Росія не бачила десятки років у різних війнах. Отруєні державною пропагандою, багато росіян ще просто не усвідомлюють цього. Не хочуть бачити, наскільки великі їхні втрати – у різних сенсах цього слова. Люди, економіка, культура, майбутнє. Але життя змусить їх відчути ці втрати.

1944 року, виселяючи кримських татар із їхньої землі, тодішні кати народу були впевнені, що ніхто з переселених не повернеться додому, в Крим. Зараз, намагаючись окупувати Україну та зруйнувати наше життя, теперішні кати народу також були впевнені, що в них усе вийде і що ми нібито не витримаємо. А ми витримали. І боремося, щоб повернути в кожен куточок нашого дому життя. І повертаємося.

 

Володимир Зеленський

 

12:46 Міністерство оборони РФ оголосило про те, що з "Азовсталі" вийшло 959 осіб, у тому числі 80 поранених. Російська сторона сприймає їх як полонених. 

 

12:24 Кількість жертв авіаудару, який вранці 17 травня завдала російська авіація по селищу Десна на Чернігівщині, зросла. Згідно з оновленими даними, загинуло 11 людей, 14 осіб травмовано. 

 

11:39 Росіяни знищили будівлю Авдіївської школи №1. "Школа згоріла вщент. На щастя, обійшлося без постраждалих: у будівлі перебували тільки чергові, їм вдалося врятуватися... У школі не було жодного військовослужбовця, жодної військової техніки. Просто росіяни, як завжди, цілеспрямовано нищать цивільну інфраструктуру", – прокоментував голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко.

 

 

11:17 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 28,3 тис. осіб,

танків – 1251 од.,

бойових броньованих машин – 3043 од.,

артилерійських систем – 586 од.,

РСЗВ – 199 од.,

засобів ППО – 91 од.,

літаків – 202 од.,

гелікоптерів – 167 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 441 од.,

автомобільної техніки – 2137 од.,

кораблів /катерів – 13 од.,

спеціальної техніки – 43 од.,

крилатих ракет – 102 од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Слов’янському, Криворізькому та Запорізькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

За добу втрати ворога сягнули: особового складу – близько 400 ворогів, танків ‒ 16 од., бойових броньованих машин – 34 од., артилерійських систем – 8 од., РСЗВ – 3 од., автомобільної техніки – 28 од., засобів ППО – 1 од., літаків – 1 од., БПЛА – 5 од., крилатих ракет – 5 од.

 

Порівняно із кількістю задіяної при вторгненні техніки, за час війни знищено:

104% танків (з них 4,7% за минулий тиждень),

105% бойових броньованих машин (з них 5,9% за минулий тиждень),

37% артилерійських систем (з них 3,3% за минулий тиждень),

61% літаків (з них 0,9% за минулий тиждень),

70% гелікоптерів (з них 2,5% за минулий тиждень).

 

 

10:33 Росіяни обстріляли із "Градів" прикордонні території Сумщини. У Національній поліції нарахували біля десятка пострілів. Внаслідок обстрілу пошкоджено приватне помешкання в одному зі сіл Великописарівської територіальної громади.

 

10:11 Голова Луганської військово-цивільної адміністрації заявив, що росіяни готуються "дотискати" Луганщину, стягують на фронт тисячі одиниць техніки. "ЗСУ готові «зустрічати»", – запевнив він. Від ворожих обстрілів найбільше потерпає Сіверськодонецьк і довколишні села. Дуже гаряче – у Гірській та Попаснянській громадах, де РФ прагне перерізати "дорогу життя" Бахмут-Лисичанськ. Водночас українські сили зауважили, що РФ готує оборонні дії у Старобільську і Сватовому. Гайдай прогнозує, що український наступ почнеться в кінці червня.

 

09:54 Росіяни завдали ракетного удару по Дніпропетровській області. Одна з ракет влучила в об’єкт транспортної інфраструктури. Його зруйновано, як повідомив голова Дніпропетровської області Валентин Резніченко. Ще одну ракету збила українська ППО. Уламки впали на подвір'я і знищили приватну оселю.

 

 

09:33 Сполучені Штати Америки запускають програму зі збору доказів воєнних злочинів Росії в Україні. Проєкт Conflict Observatory планує документувати, перевіряти та розповсюджувати свідчення із відкритих джерел про дії російських військ. Зокрема планується досліджувати супутникові знімки та інформацію із соціальних мереж. Онлайн-платформа публічно ділитиметься зібраними даними, щоби спростувати російські фейки.

 

09:19 Дипломати із представництв Фінляндії та Швеції у НАТО подали до штаб-квартири Альянсу заяви про бажання приєднатися до Організації Північноатлантичного договору. "Історичний день! Сьогодні Швеція і Фінляндія передають листи, в яких висловлюється зацікавлення їхніх країн у подачі заявок на членство в НАТО", – йдеться у повідомленні шведського представництва.

 

 

08:57 Генеральний штаб ЗСУ повідомив про бій у селі Довгеньке на Слов'янському напрямку:

 

Ворог здійснює вогневий вплив уздовж всієї лінії зіткнення та у глибині оборони наших військ у Донецькому операційному районі та на Слов’янському напрямку, вживає заходів для посилення наступального угруповання.

На інших напрямках основні зусилля противник зосереджує на утриманні зайнятих раніше рубежів, веденні розвідки, інженерному обладнанні позицій, поповнені запасів, а також намагається покращити своє тактичне положення.

Російські загарбники продовжують завдавати ракетних ударів по військових та цивільних об’єктах на всій території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з посилення українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях. Зберігається загроза завдання з території білорусі ракетних та авіаційних ударів по об’єктах нашої Держави.

Для демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони України противник продовжує утримання у прикордонних районах Брянської та Курської областей підрозділи збройних сил російської федерації. В окремих районах противник посилює систему протиповітряної оборони та інженерного обладнання позицій.

Ворог продовжує артилерійські обстріли позицій наших військ та об’єктів цивільної інфраструктури у прикордонних населених пунктах Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку противник зосередився на утриманні займаних позицій та недопущенні подальшого просування наших військ. Агресор здійснює артилерійські обстріли населених пунктів Циркуни, Руські Тишки, Черкаські Тишки та Питомник.

На Слов’янському напрямку ворог здійснює наступ на населений пункт Довгеньке. Для підтримки наступальних дій у визначеному районі розгорнуто підрозділи реактивної та ствольної артилерії.

З метою здійснення логістичного забезпечення та доукомплектування підрозділів, що зазнали втрат, агресор переміщує з території російської федерації озброєння та військову техніку.

На Донецькому напрямку ворог продовжує наступ на Лиманському, Сєверодонецькому, Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямках.

На Лиманському напрямку противник вів наступ з метою встановлення повного контролю над населеним пунктом Дробишеве та блокування Лиману з півночі.

На Бахмутському та Сєверодонецькому напрямках, для авіаційної підтримки наступальних дій, агресор зосередив у Луганській області до п’ятнадцяти вертольотів.

У Маріуполі основні зусилля ворог зосереджує на блокуванні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Продовжує завдавати артилерійських та авіаційних ударів.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог посилює угруповання військ для проведення наступу на напрямку Пологи – Оріхів.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів, веденні розвідки, інженерному обладнанні позицій. Здійснює вогневий вплив на підрозділи наших військ.

На Миколаївському напрямку для вогневого ураження наших військ російські окупанти розгорнули на вогневих позиціях до десяти батарей реактивної та до восьми - ствольної артилерії.

На Криворізькому напрямку російські війська проводили демонстративні дії з метою сковування українських військ, вдосконалювали інженерне обладнання і поповнювали запаси.

На Бессарабському напрямку обстановка в Придністровському регіоні Республіки Молдова залишається напруженою і суттєвих змін не зазнала.

Кораблі чорноморського флоту в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжують виконувати завдання з ізоляції району ведення бойових дій, ведення розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку.

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Сухопутних військ було уражено десять БпЛА оперативно-тактичного рівня, зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил знищили один БпЛА та чотири крилаті ракети.

На Донецькому та Луганському напрямках за минулу добу відбито дванадцять атак ворога, знищено три танки, три артилерійські системи, шість одиниць бойової броньованої техніки та сім автомобілів противника.

 

08:13 Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Росія готується до затяжної війни, але Україну такий сценарій не влаштовує – українське командування ставить за мету досягнути перемоги швидше. Таку заяву Резніков зробив на засіданні Ради закордонних справ ЄС на рівні міністрів оборони за участю Генерального секретаря НАТО. "За багатьма ознаками Росія здійснює підготовку до ведення довготривалої військової операції. Війна переходить у затяжну фазу. Ми бачимо, як на Херсонщині, у Запорізькій області російські окупанти активно здійснюють інженерні та фортифікаційні роботи, щоб за необхідності перейти до оборони", – заявив Резніков. Він додав, що кожен день війни приносить жертви серед наших військовослужбовців та величезні страждання цивільного населення – людей викрадають, катують, вбивають. До того ж, війна руйнує українську економіку. "З кожним днем збільшується потреба у ресурсах на відновлення. Затягування війни спричиняє ризик глобальної продовольчої кризи, а також чергової міграційної кризи", – пояснив міністр. "З огляду на це, ми хочемо перемогти ворога і звільнити наші території у найкоротший термін. Не дати Росії затягнути конфлікт", – підкреслив Резніков.

 

00:19 Президент України Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні, що переговорний процес про евакуацію українських військовиків із "Азовсталі" триває. "Евакуаційна місія триває, її курують наші військові та розвідники, залучені найбільш впливові міжнародні посередники", – сказав Зеленський.

 

18.05.2022