83-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:19 Президент України Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні, що переговорний процес про евакуацію українських військовиків із "Азовсталі" продовжується. "Евакуаційна місія триває, її курують наші військові та розвідники, залучені найбільш впливові міжнародні посередники", – сказав Зеленський.

 

23:47 На окуповану росіянами Херсонщину у вівторок приїздив віцепрем'єр РФ Марат Хуснуллін. Як повдіомляють пропагандистські медії, він сказав, що Херсон займе достойне місце "в нашій російській сім’ї". Хуснуллін сказав, що Росія має багато очікувань від херсонської землі. "Я думаю, томати та томатну пасту ми будемо в Росії тепер їсти частіше і більше, завдяки праці сільгоспвиробників Херсона", – заявив агресор.

 

23:23 Росіяни намагаються здійснити прориви біля Попасної з півдня на північ і на Сіверськодонецькому напрямку з півночі на південь, повідомив голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай. З його слів, армія РФ і далі хоче перейти Сіверський Донець, щоправда, більше не має бажання пхатися на Білогорівку. "Росіяни зосередилися виключно на Луганщині. Ми наразі форпост, який стримує рашистську навалу", – прокоментував пан Сергій.

 

22:36 Кабінет Міністрів вирішив відмовитися від державного регулювання цін на паливо, повідомила перший віце-прем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко. "Ми мали тривалу дискусію з операторами ринку пального і, за результатами сьогоднішнього засідання оперативного штабу, була прийнята домовленість, щоб ми, з боку держави, призупинили цінове регулювання. Щоб оператори могли наситити ринок необхідним ресурсом", – сказала Свириденко. При тім вона додала, що, згідно з оцінкою уряду, очікувані граничні ціни на дизельне паливо не перевищуватимуть 58 гривень за літр, а ціни на бензин – 52 гривні. "Як тільки відчуємо, що оператори зловживають становищем, будемо вживати до них санкції", – сказала Свириденко, згідно з повідомленням УНІАН.

 

22:07 Президент України Володимир Зеленський виступив на відкритті Каннського кінофестивалю. Зала зустріла його появу на екрані оваціями стоячи. Зеленський у своїй промові процитував Чарлі Чапліна зі стрічки "Диктатор": "Ненависть людей мине, диктатори помруть, а влада, котру вони відібрали у народу, повернеться до нього. І поки люди вмирають, свобода ніколи не загине".

 

 

21:48 Слідчий комітет Росії анонсував допити українських військовослужбовців із "Азовсталі". Російські силовики мають намір інкримінувати воякам причетність "до злочинів проти цивільного населення".

 

21:21 Проєкт журналістських розслідувань "Схеми" ідентифікував подружжя росіян, котре обговорювало розправу над українськими дітьми під час телефонної розмови, перехопленої СБУ. Росіянка скаржилася солдатові РФ на дітей із України, які потрапили до Росії і не брали участі у святкуванні 9 травня – казала, що "звёзды на спинах вырезала бы, и вообще по уху каждый бы день отрезала бы, по пальцу, чтобы им больно так было". Цю мерзотницю звати Юлія Копитова. її чоловік – Владімір Копитов, із міста Ярцево Смоленської області.

 

 

20:42 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову із президентом Франції Емманюелем Макроном. Бесіду він назвав "тривалою і насиченою". "Розповів про перебіг бойових дій, операцію з порятунку військових з «Азовсталі» та бачення перспектив переговорного процесу. Порушив питання про постачання пального до України", – повідомив Зеленський у twitter. Ішлося також про оборонну підтримку від Франції, підготовку шостого пакета санкцій, можливі шляхи експорту української аграрної продукції. Президенти предметно обговорили розгляд української заявки на отримання статусу кандидата на вступ до ЄС.

 

20:17 Унаслідок ракетного удару по Новояворівській громаді пошкоджено будівлю дитячого садка, амбулаторію, старостат. "У результаті обстрілів уламками від ракет пошкоджено багато приватних будинків, посічені дахи, вибуховою хвилею вибиті вікна, частина населеного пункту всіяна осколками від ракет, мікросхемами. Також постраждав дошкільний навчальний заклад, амбулаторія, приміщення старостату, є повибивані вікна, поламані двері", – розповів голова ОТГ Володимир Мацелюх. З його слів, на території громади було збито три ракети; унаслідок обстрілу пошкоджено об'єкт залізничної інфраструктури.

 

19:34 Верховний суд Росії 26 травня розгляне справу про визнання українського полку "Азов" терористичною організацією, повідомило міністерство юстиції РФ. Спікер Ґосдуми РФ Вячєслав Володін запропонував визнати бійців "Азову" "воєнними злочинцями", а в законодавстві Росії передбачити заборону на видачу воєнних злочинців під час обмінів полоненими.

 

19:09 Перший командир полку "Азов" Андрій Білецький закликав громадськість утриматися від оцінок чи коментарів щодо евакуації бійців із "Азовсталі". "Єдине, що кожен із вас мусить зробити сьогодні, – не нашкодити порятунку наших хлопців", – прокоментував Білецький.

 

18:55 Генеральний штаб ЗСУ інформує у вечірньому зведенні, що росіяни здійснили спробу наступу на Сіверськодонецьк:

 

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Ворог продовжив завдавати ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури у Львівській, Чернігівській та Сумській областях.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін в положенні та стані військ противника не зафіксовано.

Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях.

У збройних силах республіки білорусь тривають заходи другого етапу перевірки бойової готовності. У рамках зазначених заходів на одному з полігонів відзначено тренування у наведенні понтонної переправи та форсуванні водної перешкоди.

Зберігається загроза ракетно-бомбових ударів з території республіки білорусь по об’єктах інфраструктури на території України.

З метою недопущення перекидання підрозділів наших військ на Сіверському напрямку командування збройних сил російської федерації продовжує утримувати у прикордонних районах Брянської та Курської областей підрозділи зі складу Східного військового округу. З території російської федерації ворог обстрілює населені пункти на території Сумської та Чернігівської областей.

На Харківському напрямку підрозділи противника основні зусилля зосереджують на утриманні займаних позицій та недопущенні просування наших військ до державного кордону України. Ворог здійснив артилерійські обстріли наших військ.

На Слов’янському напрямку окупанти здійснюють перегрупування та доукомплектування військ і накопичення запасів з метою підготовки до наступу у напрямку на Слов’янськ. Ворог намагався покращити тактичне положення в районі населеного пункту Довгеньке, успіху не мав.

На Донецькому напрямку угруповання противника намагається вести наступальні дії уздовж усієї лінії зіткнення, обстрілює населені пункти з артилерії. У районах Бахмута, Клинового, Соледара та Вовчоярівки противник завдав ракетно-бомбових ударів із літаків Су-35. Також ворог вів повітряну розвідку із застосуванням БпЛА“Орлан-10”.

На Сєверодонецькому напрямку, за підтримки артилерії, окупанти намагаються вести наступ у напрямку населених пунктів Боровеньки та Сєверодонецьк.

На Бахмутському напрямку противник намагався прорвати оборону наших військ, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку ворог проводив штурмові дії з метою взяття під контроль ділянки дороги Новобахмутівка-Новоселівка Друга, успіху не мав.

На Курахівському напрямку, за підтримки вогню артилерії та авіації, веде наступ на населений пункт Новомихайлівка, бої тривають.

Підрозділи окупантів здійснили невдалу спробу наступу у напрямку населеного пункту Мар’їнка.

У Маріуполі ворог основні зусилля зосереджував на блокуванні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не вів. З метою сковування наших військ обстрілював із застосуванням ствольної артилерії та мінометів. Одночасно противник здійснює інженерне обладнання другої лінії оборони.

На Південнобузькому напрямку окупанти активних бойових дій не проводили. Фіксувалися обстріли наших підрозділів з мінометів та ствольної артилерії. Окупанти продовжують інженерні роботи з дообладнання другої лінії оборони залізобетонними конструкціями.

Корабельні угруповання противника в акваторії Чорного та Азовського морів виконують завдання щодо ізоляції районів бойових дій та блокування цивільного судноплавства.

На тимчасово окупованій території Криму тривають заходи відновлення боєздатності російських підрозділів, що зазнали значних втрат. Так, за наявною інформацією, на окремих полігонах півострова заплановано проведення бойового злагодження підрозділів 126-ї окремої бригади берегової оборони та 810-ї окремої бригади морської піхоти.

Сили оборони України завдають ворогу втрат на всіх напрямках та готові до будь-яких змін оперативної обстановки.

 

18:40 Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан направив до України групу з 42 слідчих, судово-медичних експертів та допоміжного персоналу для просування розслідувань злочинів. "Це наймасштабніше разове розгортання мого офісу на місцях із моменту його створення", – прокоментував він.

 

18:28 Із "Азовсталі" виїхало ще сім автобусів із військовиками українського гарнізону. Про це повідомляє аґенція Reuters. Частина вояків не має поранень.

 

 

17:25 Прикордонна Сумщина переживає найбільші обстріли від початку війни, заявив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький. "Останніми днями активізувалася російська авіація, гелікоптери, що піднімалися над територією Росії й обстрілювали ракетами повітря-земля населені пункти Сумської області, бомбардування крилатими ракетами", – сказав Живицький на онлайн-брифінґу.

 

17:01 Країни Європейського Союзу мають платити за російський газ згідно з умовами, передбаченими договорами, а перехід на рублі вважатиметься обходом санкцій. Про це заявив представник Єврокомісії Ерік Мамер у коментарі медіям. "Якщо є контракт з "Газпромом" в євро, а ви отримуєте рахунок в рублях і оплачуєте в рублях – це суперечить контракту", – наголосив він.

 

16:39 Фінський парламент проголосував за вступ Фінляндії в НАТО. "За" – 188, "проти" – 8.

 

 

16:20 Заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що інакшого способу порятунку українських захисників із Маріуполя, окрім учорашнього, знайти не вдалося. Про це Маляр сказала на брифінгу в Києві, передає УНІАН. "Операція буде проводитися до повернення цих осіб на підконтрольну Україні територію. Так само ми повідомляли, що військова деблокада, на жаль, неможлива у цій ситуації, й іншої формули порятунку, ніж та формула, яка використовується зараз, не може бути у цій ситуації. Це був єдиний вихід", – заявила заступниця міністра. З її слів, усі сценарії та пропозиції, які лунали у публічному просторі щодо порятунку українських військових, намагалися використати. "Ми сподіваємося, що ця операція з порятунку завершиться добре", – підкреслила Маляр. Пані Ганна заявила, що українська влада точно знає кількість українських військовиків, які досі залишаються на заводі "Азовсталь".

 

15:43 Прессекретар Путіна Дмітрій Пєсков перелічив усі імперські російські болячки, коли його запитали про умови стійкого миру: "Цей мир буде таким, де наш голос чутимуть, де нам буде комфортно, безпечно, і де ми впевнено стоятимемо на своїх ногах".

 

15:11 Унаслідок російського авіаудару по селищу Десна на півночі Чернігівщини загинуло вісім людей, 12 отримало поранення, повідомляє ДСНС.

 

14:46 На півночі Шосткинського району у Сумській області йде бій між українськими воїнами і російськими нападниками. Про це повідомив голова обласної адміністрації Дмитро Живицький. Спроба прориву кордону – в місті Середина-Буда. Зі слів Живицького, Росія від ранку обстрілює прикордонні території. Близько п'яти влучань було в районі Есмані, 70 вибухів пролунало в напрямку Бояро-Лежачі, шість вибухів – у районі Сопича. 

 

14:27 Радник із Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що неґоціації з Росією зупинилися через нереалістичний підхід Москви до перемовин. "Переговорний процес залежить від того, як відбуваються події в Україні. Вони суттєво змінилися від початку війни… Росія досі залишається у своєму стереотипному мисленні. Росія за 80 днів війни так і не зрозуміла, що ситуація в Україні взагалі не така, як вони думали", – сказав Подоляк в етері національного телемаратону. Спікер Банкової повідомив, що РФ досі використовує шантаж для тиску на Україну. 

 

13:33 Правоохоронці ідентифікували російського солдата, причетного щонайменше до двох зґвалтувань під час бойових дій в Україні. 20-річний радіотелефоніст гаубичного артилерійського дивізіону 30-ої окремої мотострілецької бригади 2-ої гвардійської загальновійськової армії центрального військового округу ЗС РФ Булат Фассахов у березні 2022 року разом зі співслужбовцем увірвались до приватного будинку в селі Броварського району. Він наказав спільнику закрити всіх мешканців будинку в підвалі, крім однієї жінки. Залякуючи жертву зброєю та розправою над сім’єю, зґвалтував її. За кілька днів Фассахов разом із трьома солдатами по черзі зґвалтували іншу жінку.

 

 

 

13:03 Міністр з питань культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко запевняє, що "Євробачення-2023" пройде на території України. "Сам конкурс буде в Україні. Тому що хтось уже починає говорити: "А давайте шукати запасні майданчики..." Ні, це сто відсотків!" – заявив міністр в етері національного телемаратону.

 

12:42 Уночі ворог здійснив ракетний удар по об’єкту інфраструктури регіональної філії «Львівська залізниця» у Яворівському районі. Вибухом пошкоджено залізничну інфраструктуру. Інформації про травмованих чи загиблих не надходило, повідомив керівник Львівської ОВА Максим Козицький. Водночас, як поінформувало Повітряне командування "Захід", силам ППО вдалося збити три ракети.

 

12:26 Віцепрем'єр Ірина Верещук заявила, що гуманітарна операція з порятунку маріупольського гарнізону на евакуації зі самої "Азовсталі" не зупинилася. "В інтересах збереження життів вчора було евакуйовано 52 важкопоранених наших військовослужбовців. Після стабілізації їхнього стану ми їх обміняємо на російських військовополонених. Працюємо над подальшими етапами гуманітарної операції", – прокоментувала Верещук.

 

11:40 Українська розвідка отримала інформацію, що в Росії почали переслідувати воєнних командирів, підрозділи яких зазнали ганебних поразок в Україні. Зокрема, після утоплення ракетного крейсера “Москва” нібито заарештовано командувача Чорноморського флоту Осіпова. Під слідством перебуває його перший заступник Пінчук. За великі втрати особового складу, озброєння та військової техніки усунули з посади командира шостої армії РФ Єршова, командира першої танкової армії західного округу Кіселя.

 

11:11 Українське воїнство відбило атаку росіян у районі міст Гірське, Золоте та селища Сиротине на Луганщині. Росіяни змушені були відступити, повідомив голова області Сергій Гайдай.

 

10:58 Правоохоронні органи України наклали арешт на залізничні вагони російських компаній на суму понад 300 млн грн; наразі 434 залізничні вагони передали в управління Аґенції з розшуку та менеджменту активами з правом комерційного використання, володіння та розпорядження грошима. Отримані кошти від комерційного використання вагонів використають на потреби ЗСУ.

 

10:37 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 27,9 тис. осіб,

танків – 1235 од.,

бойових броньованих машин – 3009 од.,

артилерійських систем – 578 од.,

РСЗВ – 198 од.,

засобів ППО – 90 од.,

літаків – 201 од.,

гелікоптерів – 167 од.,

автомобільної техніки – 2109 од.,

кораблів/катерів – 13 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 436 од.,

спеціальної техніки – 43 од.,

крилатих ракет – 97 од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Лиманському та Запорізькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

За добу втрати ворога сягнули: особового складу – близько 200 ворогів, танків ‒ 7 од., бойових броньованих машин – 35 од., артилерійських систем – 1 од., РСЗВ – 3 од., автомобільної техніки – 8 од., засобів ППО – 1 од., літаків – 1 од., гелікоптерів – 2 од., БПЛА – 9 од., спецтехніки – 1 од.

 

 

Порівняно із кількістю задіяної при вторгненні техніки, за час війни знищено:

103% танків (з них 4,0% за минулий тиждень),

104% бойових броньованих машин (з них 5,3% за минулий тиждень),

36% артилерійських систем (з них 3,1% за минулий тиждень),

61% літаків (з них 0,6% за минулий тиждень),

70% гелікоптерів (з них 2,9% за минулий тиждень).

 

 

10:01 Російський відступ із північної Харківщини суттєво відрізняється від попередніх відступів росіян з-під Києва, Чернігова та Сум на початку війни, коли росіяни повністю повернулися на російську територію, аналізує ситуацію американський Інститут вивчення війни. Росіяни пильно намагаються утримати кордон і не дати українським військам просуватися далі на північ, щоби не допустити досяжності обстрілами артилерійським та реактивним вогнем околиць Білгорода, ключового центру російських військових акцій, та захистити лінії постачання поблизу Вовчанська. Росіяни можуть сподіватися провести контрнаступ, щоб відкинути українські війська на південь до Харкова, хоча така спроба навряд чи увінчається успіхом.

 

09:43 Генштаб ЗСУ звітує у вівторок уранці:

 

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Основні зусилля ворог зосередив на Донецькому напрямку.

Авіація противника здійснювала ураження об’єктів цивільної та військової інфраструктури у Східній операційній зоні та промислових об’єктів у глибині території України.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала, продовжує зберігатися загроза завдання з території республіки білорусь ракетно-авіаційних ударів по інфраструктурних об’єктах України.

На Сіверському напрямку противник продовжує здійснювати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону. В районі населеного пункту Білокопитове Сумської області ворог здійснив мінометний обстріл підрозділів Державної прикордонної служби України.

На Слобожанському напрямку противник зосереджує основні зусилля на стримуванні наступу підрозділів Сил оборони.

На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на утриманні займаних позицій та недопущенні просування наших військ. На Слов’янському напрямку – здійснює доукомплектування та поповнення втрат, намагається відновити наступ.

На Донецькому напрямку ворог продовжує обстріли з мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та застосовує авіацію.

На Лиманському напрямку противник вів наступальні дії в районі населеного пункту Дробишеве. Посилює угруповання військ.

На Сєвєродонецькому напрямку, в районі населеного пункту Сиротине, в ході бойових дій ворог зазнав втрат та відійшов.

На Бахмутському напрямку противник вів бойові дії в напрямку населеного пункту Вискрива, успіху не мав.

На Авдіївському напрямку окупанти вели бойові дії в напрямку населеного пункту Кам’янка, успіху також не мали.

На Курахівському напрямку противник вів наступ у напрямку населеного пункту Вугледар, успіху не мав.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних бойових дій не проводив. Здійснював вогневе ураження цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Кам’янське, Оріхів, Новосілка та Гуляйполе.

На Південнобузькому напрямку підрозділи противника активних бойових дій не проводили, обстрілювали наші підрозділи із ствольної артилерії та мінометів у районах населених пунктів Лимани, Таврійське, Трудолюбівка і Осокорівка.

На Бессарабському напрямку, внаслідок ракетного удару із російських літаків стратегічної авіації, в Білгород-Дністровському районі Одеської області уражено об’єкти цивільної інфраструктури, зруйновані приватні будівлі.

В акваторії Чорного моря, в районі острова Зміїний, відзначено ведення підйомно-рятувальних робіт на місці знищення російського десантного катера.

За попередню добу підрозділи протиповітряної оборони Сухопутних військ та Повітряних сил вразили п’ять повітряних цілей: літак Су-25, три БпЛА оперативно-тактичного рівня та крилату ракету.

Ударна авіація повітряних сил на визначених напрямках продовжувала завдавати противнику вогневі удари з повітря та підтримувати бойові дії підрозділів наших військ.

На Донецькому та Луганському напрямках за минулу добу відбито одинадцять атак ворога, знищено п’ять танків, один зенітно-ракетний комплекс “Тор”, шість артилерійських систем, дванадцять одиниць бойової броньованої техніки та один автомобіль противника.

Загальні втрати ворога наразі уточнюються та незабаром будуть опубліковані в окремому зведенні.

 

08:12 По місту Новояворівськ у Львівській області недалеко від українсько-польського кордону завдали ракетного удару.

 

07:00 Звільнення території Харківщини (зміна фронту від 14 травня):

 

(клікнути для збільшення)

 

01:31 У Львові по півночі пролунало вісім-дев'ять вибухів. Гуркіт було добре чути в центрі міста. Очевидці стверджують, що по ракетах працювала ППО. Як повідомив згодом міський голова Андрій Садовий, "підтвердженої інформації про потрапляння ракет по місту немає". Він пообіцяв надати детальнішу інформацію вранці і закликав подякувати "тим, хто береже наше небо".

 

00:36 Президент України Володимир Зеленський визнав у нічному зверненні: для того, щоб повернути українських військовиків із Маріуполя, знадобиться час. "Щодо ситуації в Маріуполі. Завдяки діям українських військових – Збройних Сил України, розвідки; переговорної групи, Міжнародного комітету Червоного Хреста й ООН ми маємо надію, що вдасться зберегти життя наших хлопців. Серед них є важкопоранені, їм надається допомога. Хочу підкреслити: українські герої потрібні Україні живими. Це наш принцип. Думаю, що ці слова зрозуміє кожна адекватна людина. Операція з порятунку оборонців Маріуполя розпочата нашими військовими, розвідниками. Щоб повернути хлопців додому, робота триває, і ця робота потребує делікатності й часу", – сказав Президент. 

 

00:09 Міністерство оборони України офіційно підтвердило евакуацію вояків Маріупольського гарнізону з "Азовсталі". Як випливає з офіційного повідомлення, 51 важкопораненого воїна везуть у Новоазовськ, що біля кордону з РФ. Іще 211 вояків спровадили до Оленівки, під Донецьк, далі їх мають обміняти як військовополонених. При тім частина воїнства все ще залишається на "Азовсталі".

17.05.2022