81-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:07 Міністерство оборони опублікувало відео виходу 227-го батальйону 127-ої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ на ділянку державного кордону на Харківщині. Хлопці на відео йдуть до кордону з прикордонним стовпом у синьому і жовтому кольорах.

 

 

23:18 Президент України Володимир Зеленський звільнив командувач Сил територіальної оборони Юрія Галушкіна. Натомість теробороною командуватиме Ігор Танцюра, донедавна – заступник командувача Сухопутних військ.

 

22:49 Сили спеціальних операцій підірвали залізничний міст між Рубіжним і Сіверськодонецьком. "Мета підриву – стримання наступу окупаційних сил росії на Лисичанськ і Сіверськодонецьк", – ідеться у дописі командування ССО. Штаб зазначає, що цей міст уже контролювався росіянами (армія РФ, очевидно, вже має повний контроль над Рубіжним і Воєводівкою).  

 

21:33 Львівські муніципальні комп'ютерні системи заатакували російські гакери. Частину даних виклали у відкритий доступ. "Росія, окрім ракет, використовує і ІТ-фронт. Окрім руйнування системи управління містом, ворог ставив за мету отримання даних. Частина робочих файлів міста попри всі системи захисту була викрадена і опублікована на ворожих телеграм-каналах", – поінформував заступник міського голови Андрій Москаленко.

 

20:25 Гурт Kalush Orchestra виставить на аукціон статуетку переможця пісенного конкурсу "Євробачення", а кошти передасть на користь українських Збройних сил. Про це заявив фронтмен гурту Олег Псюк сказав на пресовій конференції, повідомляє УНІАН. "Ми плануємо нашу статуетку виставити на аукціон і всі гроші пожертвувати у фонд на підтримку України, української армії", – заявив соліст гурту.

 

19:41 Генштаб ЗСУ повідомив у вечірньому зведенні, що в російської армії подекуди виникає криза укомплектованості – окремі підрозділи налічують лише 20% від належної кількості. На полігонах РФ завершують підготовку 2,5 тисячі резервістів.

 

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької, Луганської, Херсонської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

На Волинському та Поліському напрямках активних дій підрозділів ворога не відзначається. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття ділянки українсько-білоруського кордону.

На Сіверському напрямку противник здійснює посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Курській та Бєлгородській областях. Обстрілював наші території та завдавав ракетних авіаційних ударів по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Шипилівка та Шевченкове Сумської області.

На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосереджував на утриманні зайнятих позицій та недопущенні просування наших військ до Державного кордону України. На зазначеному напрямку противник використовує підрозділи, що сформовано під час проведення мобілізації на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Крім того, російські окупанти систематично обстрілювали населені пункти Руські Тишки, Тернова та Петрівка. Безуспішно намагаються вести наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Довгеньке та Богородичне.

На Донецькому напрямку противник продовжує здійснювати інтенсивні обстріли вздовж лінії зіткнення та намагається закріпитися на зайнятих позиціях, поповнює запаси боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів. Основні зусилля ворог продовжував зосереджувати на Лиманському, Сєвєродонецькому, Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямках.

Окупанти зазнають значних втрат у живій силі та техніці. На окремих напрямках укомплектованість підрозділів, за результатами бойових дій, складає менше ніж 20%. На Попаснянському напрямку, через великі втрати та неспроможність діяти самостійно, підрозділи повітряно-десантних військ збройних сил російської федерації об’єднуються з представниками російських приватних військових компаній для подальших дій в складі зведених підрозділів.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог, за підтримки артилерії, вів бойові дії в районі населеного пункту Тошківка. В районі Борівського окупанти зазнали втрат та відступили.

На Бахмутському напрямку тривають бойові дії в районі Комишувахи.

На Авдіївському напрямку противник вів бойові дії та зазнав втрат в районі населених пунктів Піски та Новокалинове. На окремих ділянках застосував важкі вогнеметні системи.

На Курахівському напрямку, використовуючи підтримку артилерії, вів штурмові та наступальні дії. Успіху не мав.

У Маріуполі ворог основні зусилля продовжує зосереджувати на блокуванні та ураженні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Завдає масованих артилерійських та авіаційних ударів.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник намагався здійснювати вогневе ураження наших військ із реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів. Були спроби вести контрбатарейну боротьбу.

На Південнобузькому напрямку підрозділи противника активних бойових дій не вели. На Криворізькому та Миколаївському напрямках ворог обстрілював наші підрозділи із ствольної артилерії та мінометів. Продовжує інженерне обладнання зайнятих позицій.

Командування збройних сил російської федерації намагається комплектувати та поповнювати втрат своїх військ за рахунок резервістів. На полігонах у Воронезькій, Бєлгородській та Ростовській областях здійснюється підготовка до двох з половиною тисяч резервістів. Їх планується направити на територію України для участі у війні.

 

18:09 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що Україна "може виграти цю війну". "Війна Росії в Україні не йде так, як Москва собі планувала. Вона провалила свій план захопити Київ. Вони відходить з-під Харкова, їхні основні зусилля – на Донбасі – застигли. Росія не досягла жодної стратеґічної цілі", – заявив Столтенберґ під час онлайнової пресової конференції у неділю, передає CNN. Секретар НАТО додав: "Українці відважно захищають свою батьківщину. Щоби допомогти їм, союзники налагодили і надали безпекову допомогу, котра вартує мільярдів доларів". Альянти домовилися не лише підтримувати Україну, а й посилювати НАТО з огляду на довгострокові наслідки російської війни. Столтенберґ додав, що тепер "двері НАТО відкриті" для Швеції і Фінляндії, а рішення про їхній вступ до Альянсу буде "історичним".

 

17:21 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у Берліні. "Більше зброї та іншої підтримки прямує до України. Домовилися разом працювати над тим, щоб український продовольчий експорт дістався споживачів у Африці та Азії. Вдячний колезі та США за лідерство і непохитну підтримку", – прокоментував пан Кулеба. 

 

16:40 Офіційні Стокгольм і Гельсінкі оголосили, що Швеція і Фінляндія подадуть заявки на вступ до НАТО найближчого вівторка.

 

16:03 Дружини захисників Маріуполя провели онлайнову пресконференцію. "Вони майже не виходять на поверхню, лише йдуть нагору, щоб знайти їжу та воду. Переважну більшість часу сидять у бункері. Настрої песимістичні, бо надії на порятунок майже немає. Готуються до останнього бою, бо не вірять у дипломатичний розв'язок", – переказує УНІАН.

 

15:32 Оперативне командування "Південь" оприлюднило запис розмови екіпажу крейсера "Москва" перед потопленням. Представник командування кричить у радіоетер про дві пробоїни в корпусі, зупинку гвинта і крен на 30°. В кінці запису він говорить про спробу "посильного порятунку" екіпажу.

 

14:51 Після 9 травня потік на в'їзд в Україну через західний кордон п'яту добу поспіль перевищує потік на виїзд. Сумарно чистий приплив в Україну за ці дні становив 31 тис. осіб – це рекордні показники з початку війни, повідомляє інформаційна аґенція "Інтерфакс-Україна". Згідно з даними Держприкордонслужби, 14 травня Україну покинуло 37 тис. осіб, а число прибулих зросло до 46 тис.

 

14:19 У Запоріжжі бійці полку "Азов" зустріли при пологовому будинку дружину загиблого "азовця" Тетяну Ластович із новонародженим сином. Вона назвала дитину Іллею – як хотів Олексій Ластович. Чоловік поліг 21 квітня у Маріуполі.  Два тижні тому у Тетяни в Маріуполі загинула матір, Наталія Луговська. Вона пішла служити психологинею у полк "Азов" після того, як у 2018 році на Донеччині загинув її син, Тетянин брат, Юрій Луговський. “Азовська сім’я дуже велика – це не тільки бійці, це їхні діти, родини в цілому. Ми намагаємось піклуватись про всіх", – заявив під час зустрічі один із побратимів сім'ї Кирило, колишній боєць полку. Фото – з репортажу "Укрінформу".

 

 

13:43 Путін серйозно хворий: цю інформацію підтвердили російські джерела Крістофера Стіла (що керував російським напрямом у MI6 (2006–2009) і прославився своїм досьє на Дональда Трампа в 2016 році), хоча незрозуміло, чи ця хвороба є невиліковною.

Спекуляції навколо здоров’я Путіна ходили кілька років, російська дослідницька агенція «Проект» виявила, що Путіна в поїздках супроводжує онколог. Чутки посилилися після виступу Путіна на параді 9 травня, коли експерти з мови тіла відзначили, що обличчя президента було "опухлим", а його хода "хиткою", що може вказувати на вживання стероїдів проти мієломи. New Lines magazine повідомив, що отримав двомісячної давності аудіозапис близького до Кремля олігарха з числа 200 найбагатших бізнесменів Росії, який описує російського президента як «дуже хворого на рак крові».

 

13:08 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україну не влаштовують проміжні домовленості у досягненні миру. "Немає нічого поганого в домовленості про припинення вогню, якщо це є першим кроком до вирішення проблеми, кроком до звільнення української території. Але ми не дозволимо дипломатії просто продовжити наші страждання і лиш відкласти наступний етап війни", – заявив Кулеба в інтерв’ю Bild am Sonntag. Він сказав, що для нього одним із підсумків війни має стати трибунал над Владіміром Путіним. "Я хочу побачити в залі суду в Міжнародному кримінальному суді Путіна на лаві підсудних", – зізнався міністр.

 

12:29 На світанку Росія завдала ракетного удару по об’єкту військової інфраструктури у Яворівському районі. "Він повністю зруйнований. Жертв чи постраждалих, за останньою інформацією, немає", – повідомив начальник Львівської військово-цивільної адміністрації Максим Козицький. Згідно з інформацією оперативного командування "Захід", росіяни запустили ракети з акваторії Чорного моря, вірогідно з підводних човнів. Підрозділи зенітних ракетних військ дві крилаті ракети збили.

 

11:53 Щоденний рапорт Міністерства оборони Великої Британії про ситуацію на Донбасі:

• Наступ Росії на Донбасі втратив темп і значно відстав від графіка. Незважаючи на незначні початкові досягнення, Росія не змогла досягти значних територіальних здобутків за останній місяць, зберігаючи при цьому стабільно високий рівень виснаження. На нинішній день Росія, правдоподібно, втратила третину сухопутних бойових сил, які вона ввела в бій у лютому.

• Ці затримки майже напевно посиляться через втрату таких важливих факторів, як переправно-мостове обладнання та розвідувальні безпілотники. Переправно-мостових засобів Росії не вистачало протягом усього конфлікту, що уповільнювало й обмежувало наступальні маневри. Російські БПЛА життєво важливі для тактичної поінформованості та наведення артилерії, але вони є вразливими для українських засобів ППО.

• Російські збройні сили стають дедалі обмеженішими через погіршення спроможності, постійний низький бойовий дух та зниження бойової ефективності. Багато з цих можливостей неможливо швидко замінити або відновити, і вони, ймовірно, будуть продовжувати перешкоджати операціям Росії в Україні. За нинішніх умов Росія навряд чи протягом наступних 30 днів різко прискорить темпи просування.

 

11:37 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 27,4 тис. осіб,

танків – 1220 од.,

бойових броньованих машин – 2958 од.,

артилерійських систем – 555 од.,

РСЗВ – 195 од.,

засобів ППО – 89 од.,

літаків – 200 од.,

гелікоптерів – 164 од.,

автомобільної техніки – 2087 од.,

кораблів /катерів – 13 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 416 од.,

спеціальної техніки – 42 од.,

крилатих ракет – 95 од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Авдіївському та Курахівському напрямках.

Дані уточнюються.

 

За добу втрати ворога сягнули: особового складу – близько 200 ворогів, танків ‒ 2 од., бойових броньованих машин – 24 од., артилерійських систем – 4 од., автомобільної техніки – 28 од., засобів ППО – 1 од., гелікоптерів – 1 од., БПЛА – 5 од.

 

 

Порівняно із кількістю задіяної при вторгненні техніки, за час війни знищено:

102% танків (з них 6,2% за минулий тиждень),

102% бойових броньованих машин (з них 6,7% за минулий тиждень),

35% артилерійських систем (з них 2,6% за минулий тиждень),

61% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

68% гелікоптерів (з них 2,5% за минулий тиждень).

 

 

09:06 Уночі росіяни завдали ракетного удару по Львівщині. "Близько 04:30 був ракетний удар по одному з об’єктів військової інфраструктури. Станом на цю годину інформації про загиблих та травмованих немає. Наявність та характер руйнувань уточнюється", – повідомив голова Львівської адміністрації Максим Козицький.

 

08:33 Генеральний штаб ЗСУ у ранковому зведенні визнав певні успіхи ворога на бахмутському напрямку:

 

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Зберігається загроза завдання ракетно-бомбових ударів по об’єктах на території нашої держави з території республіки білорусь. У прикордонних районах не виключається проведення демонстраційних та провокаційних дій підрозділами збройних сил республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник продовжує посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях, здійснює обстріли та завдає авіаційних ударів по території Чернігівської та Сумської областей.

На Слобожанському напрямку ворог вживає заходів щодо перегрупування своїх підрозділів, поповнює запаси боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів для відновлення наступальних спроможностей.

На Харківському напрямку підрозділи противника активних бойових дій не вели.

На Слов’янському напрямку ворог здійснював обстріли підрозділів Сил оборони України. Намагався прорвати оборону наших військ, успіху не мав. Проводить доукомплектування та поповнення втрат, продовжує перегрупування військ для поновлення наступу у напрямку на Барвінкове та Слов’янськ.

Противник намагається розвинути успіх на Бахмутському напрямку. Незважаючи на втрати, продовжує вести наступ на Лиманському, Сєверодонецькому, Авдіївському та Курахівському напрямках. Відзначається перегрупування військ противника на Лиманському та Бахмутському напрямках.

В місті Маріуполь триває блокування наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Загарбники не припиняють завдавати авіаційних ударів та здійснювати артилерійські обстріли.

На Південнобузькому напрямку противник активних бойових дій не проводив. Продовжує утримувати зайняті позиції. Основні зусилля зосереджує на веденні повітряної розвідки та обстрілах позицій Сил оборони.

Морально-психологічний стан у підрозділах противника залишається на низькому рівні, ворожі підрозділи продовжують зазнавати втрат у живій силі та техніці.

За наявною інформацією, у зв’язку зі значними втратами 810-ї окремої бригади морської піхоти чорноморського флоту в ході бойових дій на території Україні, прийнято рішення про доукомплектування бригади особовим складом з інших підрозділів, що входять до складу чорноморського флоту, зокрема членами екіпажів кораблів.

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Сухопутних військ та Повітряних сил було збито вісім повітряних цілей: сім БпЛА типу “Орлан-10, один літак.

Авіація повітряних сил продовжувала завдавати противнику вогневих ударів з повітря та підтримувати бойові дії підрозділів наших військ. Зокрема, було знищено взводний опорний пункт, командно-спостережний пункт роти, 10 броньованих машин та особовий склад противника.

 

02:23 Президент України Володимир Зеленський подякував світові за підтримку України на "Євробаченні" і сказав, що мріє провести конкурс у Маріуполі. "Наша мужність вражає світ, наша музика підкорює Європу! Наступного року Україна прийматиме "Євробачення"! Втретє у своїй історії. І вірю – не востаннє. Ми зробимо все, щоб одного дня учасників і гостей "Євробачення" приймав український Маріуполь. Вільний, мирний, відбудований! Дякую за перемогу Kalush Orchestra та всім, хто віддав за нас свої голоси! Впевнений, не за горами наш переможний акорд у битві з ворогом", – заявив Президент.

 

15.05.2022