80-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:16 Організатори "Євробачення" заявили, що українців не піддаватимуть дискваліфікації: "Ми розуміємо глибокі почуття навколо України в даний момент і вважаємо, що заяви Kalush Orchestra та інших виконавців, які висловлюють підтримку українському народу, мають гуманітарний, а не політичний характер".

 

00:04 Представник Німеччини на "Євробаченні" Малік Харріс висловив підтримку Україні після свого виступу – вкінці номера він перевернув свою гітару, на ній було написано слово "PEACE" на синьо-жовтому фоні.

 

23:49 Ісландське тріо Systur солідаризувалися з Україною на "Євробаченні". Дівчата сказала після виступу: "Peace for Ukraine! We love you!".

 

23:14 Вокаліст гурту Kalush Orchestra Олег Псюк після виступу у фіналі пісенного конкурсу "Євробачення" зі сцени закликав: "I ask all of you! Please help Ukraine, Mariupol! Help Azovstal right now!".

 

 

22:41 Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай повідомив про те, що росіяни готують нову спробу форсувати Сіверський Донець у районі Білогорівки. "Дві з половиною тисячі одиниць важкої техніки вже йдуть в наш бік з раніше окупованих територій. Чекаємо чергову «підводну» серію у Білогорівці", – прокоментував Гайдай.

 

21:29 Міністерство закордонних справ закликало російський режим не пхати свого носа до європейської інтеґрації України. Про це заявив речник МЗС Олег Ніколенко, коментуючи заяву росіян про те, начебто Україна не готова вступити до ЄС, а її цінності перечать європейським. "Росія наразі не досягла історичного розвитку, аби рефлексувати про європейські цінності. Для України цінності - це свобода, демократія, повага до прав людини, верховенство права. Все те, заради чого українці нині боронять свою землю від російської агресії. «Русский мир» ж базується на пригніченні власного населення, позбавлення його будь-яких прав і свобод, збагаченні владної верхівки. Тому нехай російський режим не пхає свого носа в європейську інтеграцію України, а займається власними справами", – заявив Ніколенко.

 

20:37 Американський письменник Стівен Кінг продовжує захоплюватися українцями. У суботу він написав твіт: "Путін гадав, що має справу з кишеньковим песиком. А спіткав росомаху. Slava Ukraini!". "Росомаха" – то не просто метафора, пов'язана з гоноровим ссавцем, а й натяк на фільм 1984 року "Червоний світанок" про американських підлітків, які партизанили проти радянської армії. Коли юні підпільники знищували техніку совєцьких окупантів у Колорадо, вони писали на ній: Wolverines, "Росомахи" – на честь талісмана своєї школи. У ході українського спротиву на кількох російських коритах уже виявляли напис "Wolverines" (див. фото).

 

 

20:19 Президент України Володимир Зеленський підписав закон про заборону проросійських політичних партій. Закон забороняє утворення і діяльність політичних партій, котрі практикують:

 

– виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації та/або Республіки Білорусь проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України;

– глорифікацію, виправдання дій та/або бездіяльності осіб, які здійснювали або здійснюють збройну агресію проти України, представників збройних формувань Російської Федерації, незаконних збройних формувань, банд, найманців, створених та/або підпорядкованих, та/або керованих, та/або фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи та інші структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, у тому числі шляхом їх визначення як "повстанці", "ополченці", "ввічливі люди" тощо".

 

19:21 Все більше простих українців вважають, що у вторгненні Росії в Україну винуваті прості росіяни, показують опитування дослідницького агентства Info Sapiens.

 

 

Вибірка (1024–1034 респонденти) репрезентативна для населення України у віці 16 років і старше за статтю, віком, розміром населеного пункту та реґіоном проживання; з дослідження виключено окуповані території Криму та Донецької і Луганській областей; опитування проводилося методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

 

19:02 Генштаб ЗСУ повідомив про частковий успіх ворога в районі Авдіївки:

Противник продовжує ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Агресор здійснює вогневий вплив вздовж всієї лінії зіткнення та у глибині оборони наших військ. Найбільша активність окупантів зберігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.

Залишилась загроза завдання ворогом ракетно-бомбових ударів по військових та цивільних об’єктах на території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка змін не зазнала, противник активних дій не проводив.

На території Гомельської області республіки білорусь фіксується проведення робіт з розмінування місцевості в районах колишнього базування підрозділів російської федерації.

На Харківському напрямку окупанти основні зусилля зосередили на утриманні займаних позицій, контролі маршрутів постачання по автошляхах на північ та схід від міста Харкова, а також недопущенні просування наших військ у напрямку державного кордону.

На Словʼянському напрямку триває перегрупування підрозділів противника, створення запасів матеріально-технічних засобів.

На Донецькому напрямку угруповання противника зосереджує основні зусилля на підготовці до наступальних дій у напрямках населених пунктів Сєверодонецьк, Соледар та Бахмут, здійснює поповнення запасів та перегрупування підрозділів. На зазначеному напрямку переміщено до двох батальйонних тактичних груп. Ворог проводить штурмові дії уздовж лінії зіткнення за підтримки авіації та артилерії. Має частковий успіх в районі Авдіївки.

На Лиманському та Сєверодонецькому напрямках противник проводить перегрупування військ. Відзначено посилення угруповання силами до батальйонної тактичної групи в районі залізничної станції “Новий Айдар”.

В Маріуполі ворог продовжує блокування наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Завдає масованих артилерійських та авіаційних ударів, проводить штурмові дії.

На Запорізькому напрямку противник зосередив основні зусилля на артилерійських обстрілах наших позицій.

На Південнобузькому напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Агресор зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів, веденні розвідки, поповненні боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів, інженерному обладнанні позицій, здійснює артилерійські обстріли позицій наших військ.

На території Придністровського регіону Республіки Молдова збройні формування переведені на повсякденний режим роботи. Водночас підрозділи оперативної групи російських військ продовжують перебувати в підвищеному ступені бойової готовності.

Кораблі чорноморського флоту російської федерації в акваторіях Чорного та Азовського морів виконують завдання з ізоляції району ведення бойових дій, ведення розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку.

Ворог намагається наростити військову присутність на острові Зміїний, посилює систему протиповітряної оборони.

Російські війська продовжують цілеспрямоване знищення об’єктів цивільної інфраструктури України шляхом завдання ракетно-бомбових ударів та здійснення артилерійських обстрілів населених пунктів в Донецькій, Одеській, Луганській та Харківській областях.

Противник на тимчасово зайнятих територіях сходу та півдня України намагається залучити громадян України до трудової діяльності в окупаційних установах та незаконних правоохоронних формуваннях, порушує їх права та свободи.

 

17:56 Країни групи G7 закликали Росію негайно вивести всі свої війська з території України та заявили, що не визнають жодних нових кордонів, окрім міжнародно визначених, а також надаватимуть Україні стільки зброї для захисту своєї території та суверенітету, скільки потрібно. Про це йдеться у спільній заяві міністрів закордонних справ G7 "Щодо російської війни проти України", що її цитує "Укрінформ". "Ми ніколи не визнаємо кордони, які Росія намагається змінити за допомогою військової агресії, і будемо продовжувати нашу участь у підтримці суверенітету та територіальної цілісності України, включаючи Крим", – йдеться у заяві. Дипломати обіцяють продовжувати постійну військову та оборонну допомогу Україні, доки це буде необхідно; продовжуватимуть надавати Україні значну фінансову та економічну підтримку для зміцнення стійкості економіки.

 

17:38 Дані української розвідки свідчать про те, що Росія вже вичерпала резерв боєздатності своїх батальйонно-тактичних груп. Зі слів представника ГУР МО України Вадима Скібіцького, росіяни силкуються заповнити прогалини через приховану мобілізацію, та це не допомагає. "Наскільки ефективне застосування таких військ – це вже показують бойові дії. В багатьох випадках це не є ефективно, але ми реально розуміємо, що на сьогодні ресурси, які стосуються найбільш боєздатних батальйонно-тактичних груп російська федерація вичерпала. Хоча в неї ще достатньо резервів для того, щоб вводити на територію України”, – прокоментував Скібіцький.

 

16:42 Київська міська рада вирішила не зносити "Арку Дружби народів" – натомість її перейменували на "Арку Свободи українського народу". Також депутати затвердили перелік із понад 40 пам'ятників та пам'ятних знаків, котрі належить прибрати із вулиць і будівель столиці. Далі їх передадуть до музею тоталітаризму. До того ж, муніципалітет вирішив зробити паузу з перейменуванням вулиць через те, що деякі пропозиції не було продискутовано. "Це резонансна тема. Ми почули і думки та побажання киян, почули і критику. Тому, щоб не ухвалювати поспішних рішень, залучаємо фахівців інститутів академії наук України, інституту національної пам'яті та інших установ для завершення процесу найменувань", – поінформував Віталій Кличко. 

 

16:08 Президент Фінляндії Саулі Нііністьо зателефонував до Владіміра Путіна і повідомив про те, що фіни подають заявку на вступ до НАТО. Голова держави нагадав, що фіни дотримувалися нейтралітету, але війна в Україні змушує їх ґрунтовніше подбати про свою безпеку. Як заявив Нііністьо, "розмова була відвертою та прямою і без пересади". "Було визнано важливим уникати напружень", – прокоментував фінський президент. Що ж до Путіна, то, як повідомляє Кремль, він сказав сусідові, що "відмова від традиційної політики воєнного нейтралітету була би помилковою", адже "загроз безпеці Фінляндії не існує".

 

15:40 Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що до Севастополя звозять убитих і поранених солдатів РФ зі Зміїного. Згідно з попередніми оцінками, із сорока зв’язківців, відряджених на острів, живими повернулися восьмеро. При тім евакуювали десять тіл.

 

15:15 Родичі захисників Маріуполя закликали лідера Китаю Сі Цзіньпіна допомогти врятувати бійців, витягнувши їх із оточеного російськими військовими меткомбінату "Азовсталь" через процедуру екстракції. Про це йшлося на їхній пресовій конференції у суботу, передає "Укрінформ".

 

14:46 57-ма окрема мотопіхотна бригада імені кошового отамана Костя Гордієнка опублікувала відеозапис обстрілу українцями понтонної переправи на ріці Сіверський Донець неподалік від Білогорівки. На фрагменті видно російський панцеромобіль, котрий дрейфує рікою серед кількох осередків задимлення, а на броні – одного російського вояка. Після чергового "прильоту" солдат шугонув у воду і поплив до берега сам.

 

14:02 Лиш 12% росіян відчувають сором стосовно війни в Україні, натомість аж 69% – гордість.

 

 

Опитування проводилося 13–18 квітня групою незалежних російських соціологів ("ExtremeScan") на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів в Росії (вибірка – 1613 громадян РФ). Максимальна теоретична похибка – 2,4%.

 

13:21 Росія підтягує до острова Зміїний підводні човни. Про це заявив офіцер оперативного командування "Південь" Владислав Назаров. "На Зміїному, намагаючись забезпечити прикриття від можливого ураження свого корабельного складу, рашисти вперто налаштовують комплекси протиповітряної оборони. Корабельне угруповання флоту рашистів зберігає в обов’язковій присутності підводний човен, попри змінну кількість кораблів", – заявив Назаров.

 

12:42 Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Росія не досягла у війні проти України жодної мети, а тому має якнайшвидше прийняти думку про потребу домовитися з українцями. "Україна не завойована, а навпаки захищається з великою майстерністю, мужньо і з самопожертвою. НАТО не відступило, а фактично збільшило свої сили на східному фланзі. А коли Фінляндія та Швеція приєднаються до НАТО, альянс стане ще міцнішим. Сама російська армія зазнала великих втрат – набагато більших, аніж за десятиліття кампанії Радянського Союзу в Афганістані", – сказав Шольц у інтерв'ю t-online. Голова німецького уряду назвав путінську ідею про розширення імперії "божевільною" і сказав, що мета світової спільноти – не дозволити цьому вторгненню досягнути своїх цілей. 

 

12:09 Збройні Сили України проводяться наступальні дії на Ізюмському напрямку, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. "Ворог за деякими напрямками відступає", – прокоментував він.

 

11:45 Посол Великої Британії Мелінда Сіммонс, тимчасово повірена посольства США Крістіна Квін, посол Німеччини Анка Фельдгузен, заступник посла Франції Бруно Косанель зустрілися в Києві вперше від початку російського вторгнення. "Четвірка повернулась!.. Разом з Україною та її прихильниками по всьому світу ми допоможемо виграти війну", – йдеться у коментарі амбасади США.

 

 

11:01 У списку на евакуацію з "Азовсталі" є шістдесят людей, заявила міністер з питань реінтеграції Ірина Верещук. Ідеться про важко поранених солдатів і про медиків. "Там декілька сотень поранених – їх треба рятувати в першу чергу. Щодо всіх одразу – росіяни не погоджуються. Отже, спочатку важкопоранені й медики. Їх дійсно 60 осіб", – сказала Верещук "Суспільному".

 

10:41 Речник Одеської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Братчук підтвердив, що російська армія намагається встановити системи протиповітряної оборони на острові Зміїний. "Але відповідні рішення нашого міського керівництва стануть для ворога фатальними”, – заявив Братчук.

 

10:08 Аґенція Reuters опублікувала фоторепортаж із Києва із завантаженням тіл російських солдатів, загиблих у боях на Київщині та Чернігівщині, у вагони-рефрижератори. Голова військово-цивільного співробітництва України Володимир Лямзін заявив, що в різних регіонах України стояло кілька рефрижераторних поїздів, де зберігалися тіла. З його слів, після завершення активної фази бойових дій сторони мусять повернути трупи вояків. "Ми готові повернути тіла агресору", – сказав він.

 

 

09:57 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 27,2 тис. осіб,

танків – 1218 од.,

бойових броньованих машин – 2934 од.,

артилерійських систем – 551 од.,

РСЗВ – 195 од.,

засобів ППО – 88 од.,

літаків – 200 од.,

гелікоптерів – 163 од.,

автомобільної техніки – 2059 од.,

кораблів /катерів – 13 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 411 од.,

спеціальної техніки – 42 од.,

крилатих ракет – 95 од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Слов’янському та Бахмутському напрямках.

Дані уточнюються.

 

За добу втрати ворога сягнули: особового складу – близько 300 ворогів, танків ‒ 13 од., бойових броньованих машин – 34 од., артилерійських систем – 9 од., РСЗВ – 2 од., автомобільної техніки – 17 од., гелікоптерів – 1 од., БПЛА – 6 од., спецтехніки – 1 од.

 

 

Порівняно із кількістю задіяної при вторгненні техніки, за час війни знищено:

102% танків (з них 7,3% за минулий тиждень),

101% бойових броньованих машин (з них 6,7% за минулий тиждень),

34% артилерійських систем (з них 2,6% за минулий тиждень),

61% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

68% гелікоптерів (з них 2,9% за минулий тиждень).

 

 

08:54 Поточні висновки американського Інституту дослідження війни (в обережній тональності "правдоподібно"):

– Україна виграла битву за Харків. Російські війська продовжували відходити від північних населених пунктів навколо Харкова; українські війська намагатимуться перерізати російські наземні лінії комунікації до Ізюму, але рельєф місцевості утруднить досягнення цієї цілі.

– Українські сили зірвали спробу Росії перетнути річку Сіверський Донець, підриваючи зусилля Росії зі згрупування військ на півночі Донбасу та завершення оточення Сіверськодонецька та Лисичанська.

– Російські війська здобули ділянку шосе біля західного входу до металургійного заводу "Азовсталь", але бої за об'єкт тривають.

– Російські війська в Запорізькій області намагаються досягти артилерійського полігону за межами міста Запоріжжя.

– Українські сили намагаються відновити контроль над островом Зміїний, блокуючи його використання Росією.

 

08:44 Генеральний штаб ЗСУ інформує, що на Запорожжі росіяни розпочали будувати багатоешелонові фортифікації для утримання захоплених територій.

 

Основна мета – встановлення повного контролю над територією Донецької, Луганської і Херсонської областей та забезпечення стійкості сухопутного коридору з тимчасово окупованим українським Кримом.

Російський агресор продовжує бойові дії у Східній операційній зоні, здійснює вогневий вплив уздовж всієї лінії зіткнення та у глибині оборони наших військ. Найбільша активність окупантів спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.

Зберігається загроза завдання ворогом ракетно-бомбових ударів по військових та цивільних об’єктах на території України.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. До семи батальйонів зі складу збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття українсько-білоруського кордону. Продовжується вивезення військової техніки та майна збройних сил російської федерації з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник забезпечує посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях.

На Харківському напрямку ворог активних бойових дій не проводив. Основні зусилля зосереджував на забезпеченні відведення своїх військ від міста Харків, утриманні зайнятих позицій та маршрутів постачання.

На Слов’янському напрямку противник здійснив артилерійські обстріли цивільної та військової інфраструктури у районах населених пунктів Довгеньке, Долина та Гусарівка.

Російські окупанти проводили повітряну розвідку із використанням БпЛА “Орлан-10” в районах населених пунктів Ізюм, Капітолівка та Діброва Харківської області.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог застосовував міномети, ствольну артилерію, реактивні системи залпового вогню та авіацію з метою завдання максимальних втрат підрозділам Сил оборони, виснаження особового складу та руйнування фортифікаційних споруд.

Крім того, противник намагається покращити тактичне положення у районах населених пунктів Комишуваха, Красногорівка, Новомихайлівка, Костянтинівка і Побєда. Успіху не має.

В місті Маріуполь ворог продовжує блокування наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Завдає масованих артилерійських та авіаційних ударів.

На Запорізькому напрямку, з метою утримання захопленої території, відзначаються підготовчі заходи до побудови окупантами багатоешелонованої оборони.

На Південнобузькому напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Противник продовжує обстріли позицій наших військ із мінометів та ствольної артилерії.

На Донецькому та Луганському напрямках за минулу добу відбито десять атак російських окупантів, знищено пʼять танків, пʼять артилерійських систем, шість одиниць бойової броньованої техніки та сім автомобілів противника.

 

07:30 За даними Пентагону, в  Україні на даний час знаходиться 105 російських батальйонно-тактичних груп.

 

07:00 Звільнення території Харківщини (зміна фронту від 11 травня):

 

 

01:00 На 79-й день війни українські захисники звільнили ще 6 населених пунктів, повідомив Президент України Володимир Зеленський. Всього звільнено вже 1015 населених пунктів.

 

00:15 Українські вояки знову вибили росіян з-під села Білогорівка у місці форсування Сіверського Дінця. Як повідомив голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай, російська армія втратила вже близько 90 одиниць техніки, а також гелікоптер. "Наші захисники вже зачищають й інший берег річки, де росіяни намагалися закріпитися. За даними розвідки, російський батальйон відмовився йти в атаку, бо Білогорівка – це рашистська смерть", – прокоментував Гайдай. Український волонтер Павло Кащук опублікував знимку з місця форсування річки, на котрій помітно знищену напередодні понтонну переправу і спалену раніше техніку; при тім на фотографії зафіксовано й нові танки – прямо у воді. "Ці танки насправді намагалися повернутися [після розгрому] назад вбрід, тримаючи гармати у бік ворога. Але про шноркелі, мабуть, забули, тож далеко не доїхали. Деякі танкісти навіть здали залік по плаванню. Але не всі", – описав Кащук. Про розгром росіян пише і редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов: "Російські війська були вибиті поступово з кожного плацдарму, і сьогодні я мав честь бачити, як тікають під гуркіт українських гармат російські танки від Білогорівки", – написав він.

 

 

14.05.2022