77-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:51 Президент України Володимир Зеленський закликав запровадити проти Росії превентивні санкції через її ядерний шантаж. "Якщо людина говорить про це в медіа, якщо вона публічно це каже й погрожує застосувати ядерну зброю у разі… То далі навіть не цікаво, що ця людина говорить. [Застосувати] у разі чого? Такі ультиматуми цілковито не цікаві. Це свідчить про те, що вже відбулася дискредитація будь-яких домовленостей щодо незастосування ядерної зброї", – наголосив Зеленський під час онлайн-спілкування зі студентами університетів Франції та представниками академічних кіл. Президент України підтримав ідею ядерного роззброєння. "Якщо ми не контролюємо порушення міжнародного права з боку тієї чи іншої ядерної держави, це означає, що ми з вами не контролюємо майбутнє", – додав він.

 

23:32 Українські сили знищили неподалік від Білогорівки російські понтонні переправи через Сіверський Донецьк. Про це повідомив голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай. З його слів, росіяни силкуються прорватися до Сіверськодонецька, остаточно захопити Рубіжне, відрізати Луганщину від "великої землі", взявши під контроль трасу Лисичанськ-Бахмут. "Білогорівка – нині форпост Луганщини, там рашисти намагаються вкотре перейти річку, але тільки риб годують… собою", – прокоментував Гайдай.  

 

22:44 Бєлгородський губернатор Вячєслав Ґладков ствердив, що територія області зазнала обстрілів із боку України; загинула одна людина, а шестеро зазнали поранень.   

 

22:23 Міжнародне агентство з атомної енергії спростувало бздури росіян про розробку Україною ядерної зброї. "Безумовно, МАГАТЕ твердо це заперечує. Але ми заперечуємо це не на основі політичних висновків, вподобань або політичних інстинктів. Ми це робимо на основі фактів, оскільки маємо можливість проводити інспекції та об’єктивно підтверджувати, що ядерні матеріали не піддаються модифікаціям", – заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі у Європарламенті, згідно з повідомленням "Укрінформу".

 

22:01 Смерть розбила сім'ю молодих наречених на "Азовсталі". Військовослужбовиця полку "Азов" письменниця Валерія Карпиленко у середу повідомила про смерть свого любого, вояка Прикордонної служби Андрія. Вони взяли шлюб у маріупольських катакомбах лише три дні тому. Перед одруженням Андрій зробив для пари саморобні обручки із позолоченої фольги.

 

 

 

21:38 Росіяни опублікували фейк про те, начебто у травні в Україну має зайти польсько-литовський контингент миротворців. Російські пропагандистські ресурси поширюють фото документа, на котрому Міноборони буцімто попереджає Державну прикордонну службу про майбутнє проходження чужих військ. ДПСУ назвало цей аркуш "черговою брудною провокацією російської пропаганди". "В Україні подібне листування здійснюється лише через електронний документообіг. Але звідки це знати представникам відсталої країни-агресорки?" – прокоментували у Прикордонслужбі. Нагадаємо, від початку втооргнення Росія розвиває у своїх медіях наратив про прихід польських військ на терен України і розбір держави на частини. 

 

21:18 Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон підписав взаємні гарантії безпеки з лідерами Швеції та Фінляндії на тлі зростання загроз з боку Росії. Ці декларації передбачають додаткове співробітництво у сфері оборони та безпеки, посилення обміну розвідувальними даними, прискорення спільних військових тренувань і навчань, кібербезпеку. "Це не короткостроковий союз, а довгострокове зобов’язання зміцнювати військові зв’язки та глобальну стабільність", – заявив Джонсон.

 

Прем'єри Британії і Швеції Борис Джонсон і Магдалена Андерссон

 

20:55 Україна запропонувала Росії новий варіант визволення українських сил із заблокованої "Азовсталі" – обмін вояків на полонених. Як повідомила міністр з питань реінтеґрації Ірина Верещук, українська сторона не має змоги деблокувати Маріуполь силою, а російська – відхиляє ідею "екстракшн"."Уряд пропрацьовує різні варіанти. Жоден із них не є ідеальним. Але ми шукаємо не ідеальний варіант, а робочий. В якості першого кроку запропонували росіянам такий обмін: ми вивозимо наших важкопоранених хлопців з "Азовсталі" по гуманітарному коридору. Натомість віддаємо полонених росіян за стандартними правилами обміну військовополонених", – переказала Верещук. Вона додала, що домовленості ще немає; переговори тривають.

 

20:21 Збройні Сили України розбомбили понтонну переправу із російською технікою на сході. Про це повідомив офіцер Степан Клімов. До операції, зокрема, доклалися артилеристи 17-ї окремої танкової Криворізької імені Костянтина Пестушка бригади.

 

 

 

19:41 Генеральний штаб ЗСУ повідомив у вечірньому зведенні, що росіяни продовжують свої наступальні зусилля навколо Сіверськодонецька; їм вдалося перейти на правий берег Сіверського Дінця.

 

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Найбільша активність окупантів надалі спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Тривають заходи інженерного обладнання оборонних позицій вздовж державного кордону в Брестській та Гомельській областях. У Брестській та Гродненській областях проводяться збори із залученням військовозобов’язаних запасу.

Зберігається загроза завдання з території республіки білорусь ракетних та авіаційних ударів по об’єктах нашої Держави.

На Сіверському напрямку ворог продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. З метою недопущення перегрупування наших військ та перекидання їх на інші напрямки, підрозділи збройних сил російської федерації продовжують проведення демонстраційних дій. У прикордонних з Україною областях ворог нарощує систему протиповітряної оборони.

На Харківському напрямку противник наступальних дій не проводив. Підрозділи окупантів перейшли до оборони з метою уповільнення темпу наступу наших військ. В ході успішних дій підрозділів Збройних Сил України звільнено населений пункт Питомник Харківської області.

На Слов’янському напрямку основні зусилля ворога зосереджувалися на створенні умов для відновлення наступу. Підрозділи противника продовжували поповнення запасів матеріально-технічних засобів з метою нарощування наступальних спроможностей.

На переважній більшості тимчасово зайнятих територій Харківської області, з метою унеможливлення передачі інформації про переміщення російських військ, окупанти здійснюють подавлення мережі стільникового зв’язку. Місцеві жителі багатьох населених пунктів залишатися без електроенергії та води. Виїзд на територію підконтрольну Україні російськими окупантами заборонений.

На Донецькому напрямку основні зусилля противника зосереджуються на отриманні повного контролю над містом Рубіжне та проведенні наступу в напрямку населеного пункту Лиман. Ворог намагається утримати позиції на правому березі річки Сіверський Донець. Також продовжує підготовку до проведення наступу в напрямках населених пунктів Курахове та Новопавлівка.

Противник продовжує обстрілювати позиції наших військ. Збільшив інтенсивність ведення повітряної розвідки із застосуванням БпЛА.

На Бахмутському напрямку, з метою підготовки наступу, російські окупанти продовжують артилерійські обстріли позицій наших військ в районах населених пунктів Світлодарськ та Троїцьке. Противник провів штурмові дії у напрямках на Оріхове та Тошківку, успіху не мав.

В Маріуполі основні зусилля ворога зосереджуються на блокуванні та спробах знищення наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Противник продовжив завдавати артилерійських та авіаційних ударів.

На Криворізькому та Миколаївському напрямках ворог активних бойових дій не проводив, обстрілював наші підрозділи зі ствольної артилерії та мінометів. Проводить інженерне обладнання передових позицій.

В Чорноморській та Азовській морських зонах корабельні угруповання противника виконують завдання ізоляції районів бойових дій та ведення розвідки. Російські окупанти завдають ракетних ударів по важливих об’єктах інфраструктури України, надають підтримку сухопутним військам на приморському напрямку та блокують цивільне судноплавство.

Ворог продовжує зазнавати втрат. Противник дезорганізований та деморалізований. За наявною інформацією, військовослужбовцям окремих підрозділів збройних сил російської федерації, що виконують завдання на території України, повідомили про неможливість проведення ротації до кінця терміну проведення так званої “спеціальної операції”.

 

19:05 Державний департамент США висловив стривоженість блокадою Росією українських портів у Чорному морі Росією, зазначаючи, що це загрожує недоїданням і голодом багатьом людям по всьому світу. "Якщо раніше Україна експортувала до п'яти мільйонів тонн зерна щомісяця, то зараз перевезення майже зупинилися через блокаду Кремлем українських портів", – заявили у Держдепі.

 

18:36 Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов повідомив на брифінґу, що найінтенсивніші бої йдуть на лиманському напрямку. "ЗСУ разом з іншими складовими силами оборони на даний час зупинили та стримують наступ збройних сил РФ. Збройних сил, які переважали на окремих напрямках в десять разів не тільки в особовому складі підрозділів, а й в озброєнні та військовій техніці", – заявив бригадний генерал. З його слів, успіхи українських сил пов'язані з тактикою активної маневрової оборони, а також доброю підготовчою роботою, передає "Укрінформ". "Завдяки проведеним заходам та мобілізації всього українського народу ми зірвали плани противника щодо блискавичного блокування Києва, захоплення Харкова, Миколаєва, Одеси, Чернігова, Сум. Змусили противника відмовитися від своїх агресивних планів, зосередити сили на одному з напрямків", – сказав Громов. Із його слів, у районі Харкова ворог після невдалої спроби здійснити оточення міста перейшов до оборони. Зазнавши невдачі на Ізюмському керунку, перейшов до оборони та веде стримувальні дії, а також перекидає свої сили на Луганський напрямок.

 

18:19 У бою за Маріуполь загинув один із лідерів фанатського руху футбольного клубу "Карпати", представник колективу Pride Богдан Кріль (прізвисько у середовищі ультрас – "Бодя Пірат").

 

 

17:40 Сенат Чехії визнав злочини, які російська армія вчиняє в Україні, геноцидом українського народу, повідомив посол України в Празі Євген Перебийніс.

 

17:18 Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України заступнику командувача Військово-морських сил Збройних Сил України з авіації Ігорю Бедзаю посмертно. Полковник Бедзай брав участь у бою з росіянами в районі острова Зміїний; загинув у повітрі.

 

 

16:50 Слідчі Державного бюро розслідувань знайшли у Тростянці документи військовослужбовців Росії, котрі свідчать про те, що Росія готувалася захопити всю територію України. "Ця інформація буде вивчена та долучена до матеріалів справи", – повідомив директор ДБР Олексій Сухачов. З його слів, слідчі оглянули понад 2 тисячі гектарів міста. Правоохоронці встановили місця розташування бойових частин агресора та вогневі позиції, з яких велися обстріли. Вдалося знайти місця, де окупанти катували мирних мешканців. На місці злочинів виявили кийки, кайданки, металеві кліщі та одяг зі слідами крові.

 

16:36 Харківська міська рада перейменувала проспект Московський на проспект Героїв Харкова, узвіз Бєлгородський – на вулицю Героїв Рятувальників, Бєлгородське шосе – на Харківське шосе, а район Московський – на район Салтівський.

 

16:10 Радник із Офісу Президента Михайло Подоляк порадив колаборантам Херсонщини приєднатися до Марса. "Єдине звернення, яке можуть готувати «гауляйтери» Херсонської області, – прохання про помилування після вироку суду. Окупанти можуть просити приєднатися хоч до складу Марса, хоч до Юпітера. Українська армія звільнить Херсон, які б ігри слів не вигадували окупанти", – написав Подоляк у twitter. Раніше представник херсонських колаборантів Кирило Стрємоусов заявив, що окупованим територіям для входження до РФ не буде потрібна ані "ХНР", ані референдум – "це буде один-єдиний указ на підставі звернення [...] включити область до складу повноцінного регіону РФ".

 

15:49 Українські суди засудили вже шістьох бойовиків незаконних збройних формувань російських окупаційних військ. Їх узяли в полон під час боїв у лютому-березні. Як повідомила Служба безпеки України, троє бойовиків отримали по 15 років тюрми, двоє – по 10, ще один – 8 років ув'язнення.

 

15:36 Папа Римський Франциск зустрівся з дружинами двох вояків полку "Азов", які зараз перебувають у Маріуполі. Зустріч Катерини Прокопенко – дружини командира полку "Азов" Дениса Прокопенка, та Юлії Федосюк – дружини бійця полку Арсенія Федосюка, відбулася на площі Святого Петра у Ватикані після загальної аудієнції. Українки написали листа до Папи й отримали запрошення приїхати до Ватикану, повідомляє CREDO. Понтифік, який через проблеми з коліном пересувається на інвалідному візку, піднявся на ноги, щоби привітати дружин захисників Маріуполя. Папа Франциск передав гостям, "що буде молитися за нас і зробить усе можливе". Як повідомляє Corriere Della Sera, дружини бійців передали Папі два листи й кілька фотографій. "Мій чоловік написав мені вчора, що закінчується вже навіть технічна вода, і попросив пошукати статтю про те, як вижити без води якомога довше. Я боюся його втратити, але я також злюся, що нічого не можу зробити. Це жахливо! Те, що відбувається на “Азовсталі”, виглядає як реаліті-шоу, і ніхто нам не допомагає, тому ми сподіваємось на Папу. Він наша остання надія”, – сказала Юлія Федосюк. Зі слів жінок, на "Азовсталі" перебуває близько 600–700 поранених, які потребують евакуації.

 

15:19 Воїни 95-ої окремої аеромобільної бригади збили у районі Ізюму російський гелікоптер Ка-52 із польського ПЗРК "Перун", повідомив офіцер бригади Юрій Кочевенко.

 

14:47 Із Запорізької АЕС звільнили трьох співробітників, які взяли участь в організованій російськими військами акції "Безсмертний полк" 9 травня в окупованому Енергодарі. "У компанії з нескінченною повагою вшановують пам’ять всіх і кожного, хто героїчно здобував перемогу над нацизмом під час Другої світової війни. Бо навряд чи є в Україні родина, не «обпечена» тією війною. Та передусім через повагу до наших предків і пам’яті про них Енергоатом вважає неприпустимим будь-які спільні заходи із тими, хто сьогодні вбиває українців", – ідеться у коментарі.

 

14:22 Офіс генпрокурора скерував до суду обвинувальний акт щодо командира відділення 4-ої танкової Кантемирівської дивізії Вадіма Шишимаріна. Його звинувачують у вбивстві мирного чоловіка у Сумській області. "Слідство встановило, що цей 21-річний російський військовослужбовець 28 лютого вбив беззбройного мешканця селища Чупахівка Сумської області, який вів узбіччям дороги велосипед", – повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова. Колону, в якій був Шишимарін, розбили Збройні Сили України. Під час утечі російські солдати захопили приватний автомобіль. А коли доїхали до Чупахівки, Шишимарін розстріляв там чоловіка, якого вважав потенційним свідком. Російський солдат стверджує, що вчинив убивство за наказом свого командира.

 

 

14:04 Генеральний директор SpaceX Ілон Маск повідомив про наростання російських атак проти проєкту Starlink, котрий приєднався до підтримки України. "Starlink зміг відбити всі намагання створити перешкоди й гакерські атаки у російській кібервійні, проте вони збільшують свої зусилля", – написав Маск у twitter.

 

13:47 Кремль не заперечує планів анексувати Херсонську область. Прессекретар Владіміра Путіна, коментуючи заяви окупаційної адміністрації про підготовку звернення до Путіна з проханням приєднати регіон до Росії, сказав: "Бути чи не бути такому зверненню, мають вирішувати таки жителі Херсонської області – це перше. І визначати свою долю теж мають жителі Херсонської області", – заявив Пєсков. Раніше представник херсонських колаборантів Кирило Стрємоусов заявив, що окупованим територіям для входження до РФ не буде потрібна ані "ХНР", ані референдум – "це буде один-єдиний указ на підставі звернення [...] включити область до складу повноцінного регіону РФ".

 

13:24 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вирушає в європейське турне, повідомив речник МЗС Олег Ніколенко. 11–18 травня голова МЗС відвідає Німеччину, Бельгію та Нідерланди. У його графіку зустрічі та переговори з міністрами закордонних справ країн G7 та ЄС, керівництвом Єврокомісії, членами німецьких і нідерландських урядів та парламентів.

 

13:08 Учора Україна пережила одну з найпотужніших російських кібератак, спрямованих проти ключових українських інтернет-сервіс-провайдерів. Про це розповів фахівець з інформаційної безпеки, співзасновник компанії "Бережа Сек'юріті" Костянтин Корсун. "Це був тяжкий день для їхніх працівників, але кінцеві користувачі – ми з вами – практично нічого не помітили. SYN flood летів – аж гай шумів. І не тільки. Чому більшість користувачів цього не помітила? По-перше, українські провайдери давно були готові до кібератак, а тепер вже й мають шикарний практичний бойовий досвід з протидії. По-друге, українські провайдери – це «бджолиний рій»: без ключових «точок відмов», без вертикальної підпорядкованості, з мережами, побудованими за принципом «без руZні» і ще кількома важливими штуками. І по-третє, українським бюрократам так і не вдалося зарегулювати діяльність операторів доступу до інтернету в Україні, попри численні спроби. «Роль чиновника» у діяльності українських ISP – мінімальна, а значить у ній практична відсутні корупція та непрофесіоналізм. Зате присутні шалена природна бізнес-конкуренція, результатом якої стали велика кількість гравців, висока якість послуг, низькі ціни та горизонтальна розподіленість", – прокоментував Корсун.

 

12:49 Личаківський суд Львова задовольнив клопотання слідчих ДБР про арешт рухомого та нерухомого майна, котре належить підприємствам родичів народних депутатів України Віктора Медведчука та Тараса Козака. Як повідомляє Державне бюро розслідувань, розмір статутного капіталу цих шести підприємств становить понад 80 млн грн. "Ухвалою суду арешт із забороною права на відчуження та розпорядження майном накладено зокрема на три земельні ділянки, 11 нежитлових будівель та приміщень, серед них і приміщення площею майже 300 квадратних метрів у самому центрі Львова. Також арештовані 126 автомобілів, серед яких і легкові, і вантажівки "КрАЗ" та "КамАЗ", – йдеться у повідомленні.

 

12:25 Головне управління розвідки пише: через те, що росіяни передбачають майбутню поразку у війні й усвідомлюють невідворотність покарання за воєнні злочини, вони вимагають у командування засекретити свою участь у вторгненні. Особливого масштабу такі звернення набули у частинах повітряно-космічних сил РФ.

 

12:11 Служба безпеки України перехопила розмову російського солдата із дружиною, під час котрої жінка закликала до тортур над українськими дітьми. Росіянку розгнівали українські діти, яких силоміць вивезли на російську територію, а вони відмовилися малювати символіку до святкування "Дня побєди". "Я бы им наркотики вколола, если бы работала, смотрела бы им в глаза и сказала бы: "Сдыхайте, мучайтесь". Я бы им пи*ьки резала, звезды на спинах вырезала, и вообще по уху бы каждый день отрезала, по пальцу, чтобы им больно так было", – сказала росіянка. Вона певна, що діти, коли виростуть, "стануть такими ж нациками", тому з ненависті би їх постріляла.

 

11:53 Командир 36-ої бригади морської піхоти Сергій Волинський закликав світову спільноту посилити боротьбу за гарнізон Маріуполя і провести процедуру extraction.

 

#цитата

 

Я – морський піхотинець.

Саме морська піхота навчила мене по-справжньому любити Україну!

Любити сміливо та відчайдушно, любити зі зброєю в руках та у хвилини найбільшої небезпеки, любити надійно, хоробро та безкомпромісно!

І поки б’ється моє серце, я відчуватиму чисту, безумовну та беззастережну любов до Батьківщини.

Бо в ній – любов сина до рідної матері, брата до сестри, любов батька до своєї дитини!

Ця любов не має меж!!!

Морська піхота – це моя родина. Це захисники України, які без вагань віддають свої життя за Батьківщину. Це побратими, що завжди ділять останнє порівну на всіх, готові підставити своє плече та простягнути руку допомоги!

Бо маємо одну на всіх – спільну любов до неньки України!!

Ми боремося...

Якщо світова цивілізація ще має спільні духовні цінності та ідеали, якщо люди здатні відчувати біль та страждання інших, якщо слова про допомогу змушують діяти, то я закликаю боротися за гарнізон Маріуполь!

Я закликаю весь світ, я закликаю кожного допомогти реалізувати процедуру “extraction” для українських військових!

Морська піхота – ВІРНІ ЗАВЖДИ!!!

 

Сергій Волинський

 

11:28 Європейський Союз розглядає можливість надання Угорщині фінансових компенсацій задля підтримки Будапештом нафтового ембарго проти РФ та інших санкцій, пише Politico.

 

11:01 Голова Луганської військо-цивільної адміністрації Сергій Гайдай заявив, що росіяни намагаються тримати вогневий контроль над "дорогою життя" Бахмут-Лисичанськ – транспортною артерією, котра поєднує Сіверськодонецьк з іншими вільними регіонами України. "Росіяни умисно обстріляли гуманітарний автомобіль. Вантажівка, в якій перебував лише водій, вже поверталася з Лисичанська, куди доставляла харчі для мешканців. На дорозі Лисичанськ-Бахмут до машини прилетіла ворожа міна. На щастя, водій живий", – повідомив Гайдай.

 

10:36 Росіяни завдали ракетного обстрілу по Запоріжжю. Вибух пролунав над одним із об'єктів – якщо судити по фотографії, цеху або складу. "Вранці ворог поцілив у Запоріжжя. Вдало відпрацювали наша ППО Сил оборони Запорізької області. Ракета розірвалася над інфраструктурним об’єктом у населеному пункті біля обласного центру. Об’єкт зазнав важких руйнувань", – повідомили у Запорізькій обласній військовій адміністрації.

 

10:07 Росіяни обстріляли ракетами Слов'янськ. "Ранок 11 травня у Слов'янську видався холодним і недобрим. Ворог завдав ракетних ударів по двох мікрорайонах міста. На щастя, обійшлося без жертв", – повідомив міський голова Вадим Лях.

 

09:56 Президент Франції Емманюель Макрон і лідер Китаю Сі Цзіньпін відбули 90-хвилинні переговори. Згідно з повідомленням Єлисейського палацу, "голови двох держав підтвердили свою прихильність повазі територіальної цілісності і суверенітету України і домовилися про терміновість досягнення припинення вогню". Китайська державна аґенція Xinhua зазначає, що сторони виступили за "встановлення миру шляхом переговорів", і сам Пекін сприяє переговорному процесові. КНР підтримує європейські країни в тому, щоб вони самі визначали свою безпеку. Але закликав до обережності в "блоковому протистоянні".

 

#фото

 

 

16-літній хлопець ступає на вільну українську землю після двох місяців у Маріуполі. Фото – Watchers Media

 

09:27 Влада Фінляндії та Швеції розглядає можливість на початку наступного тижня одночасно подати заявки на вступ до НАТО, повідомила фінська газета Helsingin Sanomat. І Фінляндія, і Швеція офіційно ухвалять це рішення в неділю, 15 травня.

 

09:17 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 26 350  осіб,

танків – 1187 од.,

бойових броньованих машин – 2856 од.,

артилерійських систем – 528 од.,

РСЗВ – 185 од.,

засобів ППО – 87 од.,

літаків – 199 од.,

гелікоптерів – 160 од.,

автомобільної техніки – 1997 од.,

кораблів /катерів – 12 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 390 од.,

спеціальної техніки – 41 од.,

крилатих ракет – 94 од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Новопавлівському, Курахівському та Сєвєродонецькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 350 ворогів, танків ‒ 17 од., бойових броньованих машин – 48 од., артилерійських систем – 9 од., автомобільної техніки – 17 од., гелікоптерів – 2 од., БПЛА – 10 од.

 

За час війни знищено задіяної при вторгненні техніки:

99% танків (з них 7,9% за минулий тиждень),

99% бойових броньованих машин (з них 7,1% за минулий тиждень),

33% артилерійських систем (з них 1,8% за минулий тиждень),

60% літаків (з них 0,9% за минулий тиждень),

67% гелікоптерів (з них 2,1% за минулий тиждень).

 

 

09:13 Палата представників Конгресу США схвалила виділення Україні 40 мільярдів доларів (368 голосів "за", 57 – проти). Кошти підуть на військові, економічні та гуманітарні потреби. Бюджет допомоги передбачає 6 млрд доларів на безпеку, 8,7 млрд доларів на зброю, яку США вже надає Україні, майже 4 млрд доларів виділено на розвідку. Тепер законопроєкт має затвердити Сенат.

 

09:10 Щоденний рапорт від Міноборони Великої Британії:

Продовжуються бої на острові Зміїний. Росія намагається посилити незахищений гарнізон, що там розташований.

Україна завдала ударів по російських засобах ППО та кораблях постачання за допомогою безпілотників «Байрактар». Російські кораблі постачання слабко захищені у західній частині Чорного моря після відступу флоту до Криму через втрату «Москви».

Зусилля Росії з нарощування своїх сил на острові дають Україні більше можливостей для завдання ударів по російських військах. Однак, якщо Росія зміцнить свої позиції, вона зможе домінувати в північно-західній частині Чорного моря.

 

08:45 Зведення від Генштабу ЗСУ на нинішній ранок: 

Противник не припиняє наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької, Луганської та Херсонської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом.

Найбільша активність окупантів спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка залишатися без суттєвих змін.

На Слобожанському напрямку ворог діє угрупованням, що складається з окремих підрозділів 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 41-ї загальновійськової армії Центрального військового округу, берегових військ балтійського та північного флотів. Окупанти продовжують зосереджувати основні зусилля на недопущенні подальшого просування наших військ у напрямку державного кордону України, здійснюють ведення розвідки підрозділів Сил оборони на північ та північний-схід від міста Харків.

На Ізюмському напрямку угруповання зі складу окремих підрозділів 1-ї танкової армії та 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 29-ї, 35-ї, 36-ї загальновійськових армій та 68-го армійського корпусу Східного військового округу та повітряно-десантних військ зосереджує основні зусилля на нанесенні вогневого ураження нашим підрозділам у визначеному районі.

На Донецькому напрямку угруповання окупаційних військ зосереджує основні зусилля на продовженні наступальних дій з метою взяття під повний контроль міста Рубіжне, захоплення населених пунктів Лиман та Сєвєродонецьк.

Не припиняє штурмових дій на Лиманському, Сєвєродонецькому, Бахмутському, Авдієвському, Курахівському напрямках за підтримки підрозділів ствольної та реактивної артилерії.

В місті Маріуполь ворог блокує наші підрозділи у районі заводу “Азовсталь”. За підтримки вогню артилерії та танків проводить штурмові дії. Наносить ракетно-бомбові удари.

На Південнобузькому та Таврійському напрямках підрозділи противника намагаються покращити своє тактичне положення.

На Миколаївському напрямку ворог продовжує здійснювати обстріли позиції захисників і захисниць України.

Для придушення каналів радіозв’язку противник застосовує комплекси радіоелектронної боротьби.

На Криворізькому напрямку здійснював обстріли підрозділів наших військ із застосуванням артилерії.

З метою закріплення на захопленій території проводить інженерні роботи та створення нових позицій в районах населених пунктів Брускинське та Велика Олександрівка.

На Таврійському напрямку проводить демонстративні дії з метою сковування дій підрозділів Сил оборони, вдосконалює інженерне обладнання своїх позицій, поповнює запаси.

На Бессарабському напрямку обстановка в Придністровському регіоні Республіки Молдова залишається напруженою.

Підрозділи оперативної групи російських військ продовжують перебувати у бойовій готовності “Повна”.

Противник продовжує знищувати цивільну інфраструктуру України шляхом завдання ракетних-бомбових ударів та здійснюючи артилерійські обстріли населених пунктів та об’єктів інфраструктури.

Постійні обстріли російськими військами не дозволяють провести повноцінну евакуацію цивільних та поранених осіб із зони бойових дій.

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних сил та Сухопутних військ було уражено чотири БпЛА типу “Орлан-10“. Крім того, однією з бригад десантно-штурмових військ Збройних Сил України було знищено один вертоліт Мі-24.

Авіація повітряних сил на визначених напрямках продовжувала завдавати противнику вогневі удари з повітря та підтримувати бойові дії підрозділів наших військ.

На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито дванадцять атак ворога, знищено дванадцять танків, чотири артилерійські системи, дев’ятнадцять одиниць бойової броньованої техніки, сім автомобілів та дві одиниці спеціальної інженерної техніки противника.

 

08:04 Високопоставлений чиновник Міністерства оборони США на закритому брифінгу для журналістів заявив, що Росія відстає на два тижні від свого плану бойових дій на Донбасі й на Півдні. "Незрозуміло, як ситуація буде розвиватися. Не майте сумнівів, що українці можуть продовжувати захищати свою територію", – сказали у Пентагоні, згідно з повідомленням "Радіо Свобода". Водночас у Вашінґтоні не мають упевненості щодо подальших планів Путіна. "Ми не знаємо, чи він просто хоче контролювати Донбас і оголосити перемогу, чи він хоче використовувати цей контроль для подальших атак", – сказав чиновник.

 

07:43 Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні порадів за поступове звільнення Харківщини від росіян, але застеріг суспільство від формування атмосфери завищених очікувань:

 

Збройні Сили нашої держави забезпечили нам усім хороші новини з Харківської області. Поступово відтискають окупантів від Харкова.

Я вдячний усім нашим захисникам і захисницям, які тримають оборону та проявляють справді надлюдську силу, щоб вигнати армію загарбників. Колись другу за потужністю армію світу.

Але хочу також закликати всіх наших людей, і особливо тих, хто в тилу, не поширювати надмірних емоцій. Не варто створювати таку атмосферу специфічного морального тиску, коли щотижнево й навіть щоденно очікуються певні перемоги.

Збройні Сили України роблять усе для звільнення нашої землі та наших людей. Для звільнення всіх наших міст – Херсона, Мелітополя, Бердянська, Маріуполя та всіх інших.

 

Володимир Зеленський

 

07:00 Звільнення території Харківщини (зміна фронту за вчорашню добу):

 

(клікнути для збільшення)

 

11.05.2022