74-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:34 Президент України Володимир Зеленський на саміті лідерів країн G7 назвав три основні інструменти, необхідні для захисту України, – озброєння армії, санкції проти РФ, повоєнне відновлення України. "Ці інструменти потрібні зараз для нашої держави, потрібні для всіх у світі, хто так само, якіі ми, цінує свободу, демократію і незалежність", – прокоментував Зеленський на пресовій конференції у неділю. "Вважаю, що такий саміт саме сьогодні за участю України є доказом того, що вільний світ налаштований не тільки на те, щоб захищати свободу, а й здобути перемогу, як і 77 років тому", – додав Президент, згідно з повідомленням "Укрінформ".

 

23:01 Голови держав "Групи семи" видали спільну заяву, у якій зобов’язалися продовжувати оборонну, економічну й гуманітарну підтримку України, посилювати тиск на Росію та об’єднуватися задля перемоги свободи в Європі і світі. "Своїм вторгненням та діями в Україні ще з 2014 року Росія порушила міжнародний порядок, побудований на правилах, зокрема Статут ООН, створений після Другої світової війни, щоб позбавити наступні покоління лиха війни", – йдеться в заяві за підсумками віртуальної зустрічі лідерів G7. При цім зазначається, що до перемовин долучився і Президент України Володимир Зеленський. Лідери запевнили його у "цілковитій солідарності й підтримці мужнього захисту Україною свого суверенітету й територіальної цілісності, а також її боротьби за мирне, процвітаюче й демократичне майбутнє в межах її міжнародно визнаних кордонів". "Велика сімка" пообіцяла посилити колективну фінансову підтримку, щоб допомогти Україні подолати фінансові втрати й надати базові послуги населенню, а також розробити програми відновлення. Лідери G7 домовилися докласти всіх зусиль, щоб притягнути до відповідальності президента Путіна, архітекторів і спільників російської агресії, включно з режимом Лукашенка в Білорусі.

 

22:56 Президент Росії Владімір Путін своїми діями зганьбив пам’ять мільйонів загиблих у боротьбі з фашизмом за свободу в Європі, заявив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо на пресовій конференції в Києві. "Це те, що залишить по собі Путін у Європі", – прокоментував голова канадського уряду. Трюдо запевнив, що Канада діятиме солідарно з Україною проти Путіна і того, що той скоїв. "Всі ті звірства, які були скоєні в Маріуполі, Бучі та інших містах, лише посилюють наше бажання забезпечити те, щоб Путін програв цю війну", – наголосив Трюдо, згідно з повідомленням "Укрінформ".

 

21:17 Росіяни розбомбили Свято-Георгіївський скит Святогорської Успенської лаври Української православної церкви Московського патріархату в селі Долина на Донеччині. "Руїна і смерть – це єдине, що несе «русскій мір», навіть тим, хто його чекав. Красива церква була, шкода", – прокоментував офіцер 95-ої окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ Юрій Кочевенко.

 

20:35 Німеччина сприятиме якнайшвидшому вступу України до Європейського Союзу і вже найближчим часом реалізує рішення щодо постачання зброї. Про це заявила президентка Бундестагу Німеччини Бербель Бас після відвідин Ірпеня та Бучі. "Те, що я побачила, те, що ви розповіли, вражає", – прокоментувала пані Бас.

 

20:21 Музиканти U2 відвідали Бучу, Ірпінь і Бородянку.

 

 

19:46 Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні повідомляє про посилення інтересу росіян до нищення аеродромної інфраструктури, передовсім на Одещині. Це, очевидно, спричинене бажанням стримати "Байрактари".

 

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької, Луганської та Херсонської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом.

Основні зусилля ворог зосереджував на знищенні аеродромної інфраструктури з метою унеможливлення дій нашої авіації, у тому числі БпЛА “Байрактар”, підтримки дій підрозділів з повітря у смузі відповідальності угруповання Об’єднаних сил та у Чорноморській операційній зоні. Наростив інтенсивність застосування оперативно-тактичної авіації над акваторією північно-західної частини Чорного моря.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. До 27 травня цього року на території Мінського району проводяться навчальні збори підрозділів територіальної оборони із залученням військовозобов’язаних що перебувають в запасі.

Зберігається імовірність нанесення підрозділами збройних сил російської федерації ракетних-бомбових ударів по об’єктах інфраструктури України з території та повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. На пунктах пропуску та в прикордонних районах Брянської та Курської областей продовжують утримуватися посилені наряди прикордонної служби, а також підрозділи збройних сил російської федерації.

У подальшому не виключається здійснення вогневого ураження підрозділів наших військ та об’єктів інфраструктури у прикордонних районах.

На Слобожанському напрямку противник зосереджує резерви на території Бєлгородської області для ведення бойових дій поблизу державного кордону України. Підтверджено розгортання у зазначених районах окремих підрозділів зі складу 1-ї танкової армії Західного військового округу.

На Харківському напрямку окупанти активних наступальних дій не проводили. Основні зусилля зосередили на недопущенні просування наших військ. Посилили угруповання за рахунок переміщення з району відновлення боєздатності підрозділів зі складу Західного військового округу. Продовжують здійснювати обстріли військової та цивільної інфраструктури.

На Ізюмському напрямку ворог здійснював перегрупування своїх підрозділів, поповнював запаси з метою нарощування наступальних спроможностей та проводив повітряну розвідку із застосуванням БпЛА “Орлан-10” з метою уточнення позицій наших військ.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник веде бойові дії з метою сковування дій підрозділів Сил оборони.

Протягом останньої доби ворог активізував ведення бойових дій. Намагається здійснити вихід до адміністративних кордонів Луганської та Донецької областей. Проводив перегрупування, поповнення втрат, нарощував системи протиповітряної оборони та матеріально-технічного забезпечення, імовірно з метою активізації бойових дій в районах населених пунктів Сєверодонецьк та Лисичанськ.

На Лиманському напрямку силами окремих підрозділів зі складу 90-ї танкової дивізії намагався взяти під повний контроль населений пункт Олександрівка, а також за підтримки артилерії закріпитись в північній околиці населеного пункту Шандриголово. Успіху не мав.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог намагається оволодіти населеним пунктом Рубіжне, успіху не має.

На Попаснянському напрямку намагається зайняти позиції в населеному пункті Попасна та взяти під контроль ділянку автошляху Попасна – Бахмут.

Веде наступ у напрямку населеного пункту Новоселівка, успіху не має, тривають бої.

На Курахівському напрямку намагається покращити тактичне положення у напрямку населеного пункту Новомихайлівка, успіху не має.

На Маріупольському напрямку інтенсивність бойових дій знижена.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активізував ведення повітряної розвідки в районах населених пунктів Оріхів, Гуляйполе, Комишуваха, Ясна Поляна.

На Південнобузькому напрямку противник силами до 15 батальйонних тактичних груп намагається утримати зайняті позиції. Активних бойових дій не проводить. Здійснював обстріли з мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню позицій підрозділів наших військ. Проводив поповнення втрат. Застосував армійську авіацію в районі населеного пункту Кар’єрне.

Тривають заходи адміністративно-поліцейскього режиму на тимчасово захоплених територіях. Так, відмічається посилення проведення фільтраційних заходів підрозділами “росгвардії” в районах населених пунктів Геройське, Гола Пристань, Херсон.

Зберігається ймовірність проведення штурмових дій на окремих напрямках з метою покращення тактичного положення, сковування наших військ та недопущення перекидання резервів.

Морально-психологічний стан особового складу окупантів залишається низьким, відмічається системне вживання алкогольних напоїв та дезертирство. Особовий склад підрозділів ворога скаржиться на неефективність своїх атак на позиції Сил оборони України в районі Гуляйполе.

 

18:11 До України прибув із візитом прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. У неділю він відвідав Ірпінь..

 

 

17:02 Перша леді США Джилл Байден відвідала Ужгород і зустрілася з пані президентовою Оленою Зеленською. Колеги відвідали школу в Ужгороді, де мешкають внутрішньо переміщені особи з областей України, де тривають бойові дії. Як повідомили у Закарпатській обласній адміністрації, візит в Ужгород не анонсувався і тримався в максимальній таємниці. На зустрічі була тільки пресслужба Білого дому. Джилл Байден вже покинула територію України.

 

 

16:14 Вояк полку "Азов" Ілля Самойленко заявив під час пресової конференції, що "азовці" не складуть зброї.

 

"Щодо шансів, які у нас є тут, то я вам скажу те саме, що я говорю своїм товаришам, солдатам…

Перше – можна, звісно, просто відкласти зброю і сидіти в кутку і чекати кінця. Це буде повільна смерть від голоду чи швидка смерть від бомби. Просто прийняти.

Другий варіант – можна спробувати якось втекти, як боягуз, думати лише про власне життя, не думати про свій обов'язок, про присягу. І саме це відбулося з командиром морпіхів (мається на увазі Володимир Баранюк, – ред.). Ситуація така, що ми більше ніж за 100 кілометрів від наших основних позицій, немає належної підготовки [для прориву] з обох сторін – тут не можна прорватися, це неможливо. Але якщо думаєш лише про своє життя, то звісно будеш хапатися за будь-яку можливість. Такий варіант – це великий сором, крім того, це може призвести й до смерті.

Третє – можна відкласти зброю і просто здатися.

А четвертий варіант – це єдиний спосіб, який буде ґарантувати ваше життя і ви не будете соромитися того, що ви зробили – стояти і боротися.

Ми весь цей час знали, що полк "Азов" не має високих шансів на виживання, якщо нас візьмуть у полон. Здатися для нас – це неприйнятно. Ми не можемо зробити такий великий подарунок ворогу".

 

Ілля Самойленко

 

15:46 Фронтмент рок-гурту U2 Боно приїхав до Києва підтримати українців. Музиканти виступили в Києві на станції метро "Хрещатик". Із ними також заспівав український гурт "Антитіла".

 

 

15:11 Бійці "Азову" у неділю провели пресову конференцію із заводу "Азовсталь" у Маріуполі. Заступник полку Святослав Паламар розкритикував представників української влади за піар на евакуації цивільних і закинув посадовцям брак достатньої волі для боротьби. "Дуже шкода, що це все відбувається з різкими словами про те, що "нам вдалося", "ми все зробили", "наказ виконано"... Надзвичайно болить те, що від деяких політиків під час переговорів було чути заяви, що ви, хлопці, займаєтеся якимись своїми справами та тягнете час замість того, щоб вивести всіх цивільних. Це було сказано нашому командиру, Герою України Денису Прокопенку, який командує гарнізоном, командує обороною Маріуполя. "Наші справи" – це якраз і означає захист народу України. І дуже шкода, що у деяких політиків немає такту, а є лише цинізм – цинізм, що це успішна операція з евакуації цивільних", – заявив "Калина". Паламар повідомив, що росіяни вбили трьох "азовців" під час підготовки евакуаційної операції. "Ми два з половиною місяці просимо весь світ, журналістів, політиків про те, щоб евакуювати цивільних. І лише зараз нам вдалося пару сотень цивільних евакуювати. А ще безліч цивільних було евакуйовано на територію, підконтрольну Російській Федерації... Це "радість" крізь сльози, тому що до кінця робота не зроблена", – наголосив Паламар.

 

 

Ілля Самойленко заявив журналістам, що українська влада впродовж восьми років марнувала шанс зміцнити Збройні Сили України і посилити оборону Маріуполя. Він підкреслив, що "азовців" постійно дискредитували і не допускали до найкваліфікованіших військових вишколів, не давали сучасних озброєнь. Самойленко підкреслив: лише час показав, хто насправді був готовим до спротиву. Ілля також присоромив іноземних журналістів за численні статті з бздурами про "нацизм" і жорстокість вояків "Азову".

 

14:32 Збройні Сили України запобігли висадці російського десанту на острів Зміїний. "Ворог намагався зробити це трьома швидкісними катерами. Після влучання й пошкодження одного з катерів два інших під загрозою кари "Байрактарів" вшилися від острова якнайдалі в море", – ідеться у повідомленні оперативного командування "Південь".

 

14:03 Президентка Бундестагу Бербель Бас у неділю прибула для Києва. Вона візьме участь у заходах з нагоди роковин завершення Другої світової війни – пані Бас буде учасницею церемонії покладання вінків до Меморіалу могили невідомого солдата, а також до Меморіалу у Бабиному яру. Заплановано переговори спікерки з українським Президентом Володимиром Зеленським і прем'єр-міністром Денисом Шмигалем. Голова Бундестагу є першою німецькою високопосадовицею, що відвідує Україну з початку повномасштабного російського вторгнення, зазначає "Німецька хвиля".

 

13:45 Миколаївщина перебуває під ракетним обстрілом Росії. Минулої доби ракети прилетіли у Миколаїв, Вознесенськ та Очаків. "На жаль, маємо тяжких поранених і загиблу. Загибла – літня жінка, яка все життя працювала вчителькою російської мови і літератури в одній із наших шкіл", – прокоментувала голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва. Загалом поранено 27 людей.

 

13:08  Державний секретар США Ентоні Блінкен у своїй заяві з оказії 77-ої річниці перемоги в Європі назвав український народ утіленням духу переможців Другої світової війни: 

 

Я приєднуюсь до своїх співвітчизників і людей по всьому світу, коли ми готуємося відзначити 77-му річницю Дня Перемоги в Європі. Разом ми вшановуємо спільну стійкість і рішучість усіх солдатів і цивільних, чий подвиг забезпечив перемогу союзників над нацистами. Ми оплакуємо десятки мільйонів жертв тієї загарбницької війни, яку розв’язав деспот, щоб підкорити своїх сусідів. І ми підтверджуємо нашу рішучість співпрацювати у протистоянні агресії та нелюдяності, які дотепер затьмарюють наш світ.

 

Народ Сполучених Штатів об’єднався з хоробрими громадянами багатьох інших країн, які мужньо воювали на всіх фронтах у Європі, щоб протистояти жорстокому нападу нацистів. Втім, наша спільна перемога не принесла спільної свободи та спільного процвітання. Хоча ми по праву вшановуємо звільнення багатьох країн від нацистів та їхніх колаборантів, важливо також визнати: багато хто був змушений страждати від тиранії ще багато десятиліть, поки нарешті не заявив про вільний вибір свого власного шляху.

 

Сьогодні в Європі знову вирує війна, тому ми маємо посилити нашу рішучість протистояти тим, хто прагне маніпулювати історичною пам’яттю заради власних амбіцій. Перемогу союзників над нацистами слід шанувати як досягнення, що стало можливим завдяки колективному героїзму та жертовності. Президент Путін намагається перекрутити історію, щоб спробувати виправдати свою неспровоковану і жорстоку війну проти України. Ті, хто вивчає минуле, знають, що президент Зеленський і хоробрий народ України втілюють дух переможців Другої світової війни. Вони мужньо захищають свою країну, свою демократію і майбутнє України в єдиній, вільній і мирній Європі.

 

Відзначаючи завершення Другої світової війни в Європі, ми пам’ятаємо про священний обов’язок перед полеглими: говорити правду про минуле та підтримувати всіх тих, хто в наші часи стоїть на захисті свободи. Трансатлантична спільнота, яку ми створили разом із нашими союзниками та партнерами, була і залишається важливим чинником нашого поступу до більш безпечного, справедливого та процвітаючого майбутнього.

 

Ентоні Блінкен,

державний секретар США

 

12:50 Російський пропагандистський ресурс "РІА Новості" продемонстрував кадри із командиром 36-ої бригади морської піхоти Володимиром Баранюком та начальником штабу Дмитром Кормянковим у полоні. Їх схопили при спробі прориву російського оточення у Маріуполі. Тоді в неволю потрапила велика кількість морських піхотинців, багатьох вояків було вбито. Пропаґанда РФ тривалий час демонструвала фейк про те, що Баранюка знищили. Військовослужбовці "Азову" і залишок 36-ої бригади, котрий залишився у Маріуполі, назвав дії Баранюка зрадою. Відтоді командування бригадою взяв на себе Сергій Волинський.

 

 

 

12:23 Велика Британія надасть додаткову військову допомогу Україні на 1,6 млрд доларів, повідомив прем’єр-міністр Борис Джонсон. Ця сума майже вдвічі перевищує попередні зобов'язання Британії щодо витрат на користь України. Це найвищі військові видатки Британії з часів воєн в Іраку та Афганістані. Пакет включає, зокрема, контрбатарейні радіолокаційні системи, обладнання для глушіння GPS і прилади нічного бачення.

 

12:01 Командування Повітряних сил ЗСУ оприлюднило відео збиття російського гелікоптера над Зміїним у момент висадки десанту. "Неприступний острів Зміїний", – прокоментували вояки. 

 

 

11:40 Голові Старого Салтова Едуарду Коновалову та секретарю Вільхівської сільради Надії Антоновій оголосили підозру у державній зраді. Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив: "Одразу після окупації Старого Салтова Коновалов добровільно перейшов на бік окупантів, забезпечував їх житлом, агітував населення не чинити ворогам опір. Надія Антонова перейшла на бік загарбників у селі Кутузівка. Вона налагодила співпрацю з керівником російських військових з позивним "Вітязь". Антонова здала ветеранів АТО/ООС, мисливців та правоохоронців, змушувала місцевих носити білі пов’язки", – розповів очільник адміністрації.

 

11:17 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 25,5 тис. осіб,

танків – 1130 од.,

бойових броньованих машин – 2741 од.,

артилерійських систем – 509 од.,

РСЗВ – 179 од.,

засобів ППО – 86 од.,

літаків – 199 од.,

гелікоптерів – 156 од.,

автомобільної техніки – 1961 од.,

кораблів /катерів – 12 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 360 од.,

спеціальної техніки – 39 од.,

крилатих ракет – 92 од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Новопавлівському напрямку

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 500 ворогів, танків ‒ 8 од., бойових броньованих машин – 28 од., РСЗВ – 7 од., автомобільної техніки – 27 од., засобів ППО – 2 од., гелікоптерів – 1 од., БПЛА – 19 од., кораблі /катери – 1 од.

 

За час війни знищено задіяної при вторгненні техніки:

94% танків (з них 6,8% за минулий тиждень),

95% бойових броньованих машин (з них 7,7% за минулий тиждень),

32% артилерійських систем (з них 3,1% за минулий тиждень),

60% літаків (з них 1,5% за минулий тиждень),

65% гелікоптерів (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

10:19 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний звинуватив Росію в тому, що вона використовує пам'ять про Другу світову війну для воєнних злочинів:

 

Ніколи знову... На жаль, це не так. У центрі Європи – знову кривава підступна війна. Агресор цинічно використовує памʼять і терміни Другої світової. Але ми вистоїмо. Ми сильні. Збройні Сили України – перша армія миру.

Перемогли нацизм – переможемо і рашизм!

Вічна памʼять жертвам Другої світової війни!

Слава українським воїнам!

 

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний

 

10:03 Українські війська відійшли від міста Попасна. Про це повідомив голова ОВА Сергій Гайдай в етері національного телемаратону, відповідаючи на запитання ведучого. “На жаль, наші війська дійсно відійшли трішечки від Попасної. Тому що, уявіть собі, місто [російські війська] обстрілювали більше двох місяців. Скільки йде велике вторгнення Росії – стільки обстрілювали. Там і бомби, і ракети, і міни, і артилерія. Там зруйновано все вщент. Тому наші відійшли на більш міцні позиції”, – цитує "Новинарня". Голова області зазначив, що зранку 8 травня в районі Попасної точаться бої. Також ідуть бої біля села Воєводівка, що між Рубіжним і Сіверськодонецьком. Іще одна “гаряча точка” – Гірська громада, де йдуть бої в районі селищ Тошківка, Катеринівка, Золоте-4.

 

09:38 Президент України Володимир Зеленський записав звернення до Дня пам'яті та примирення у розбомбленій Росією Бородянці. Він назвав росіян реконструкторами нацизму.

 

Чи може стати чорно-білою весна? Чи буває вічний лютий? Чи знецінюються золоті слова? На жаль, Україна знає відповіді на всі ці запитання. На жаль, ці відповіді – так.

Щороку 8 травня разом з усім цивілізованим світом ми вшановуємо кожного, хто захищав планету від нацизму в роки Другої світової війни. Мільйони втрачених життів, скалічених доль, закатованих душ і мільйони причин, щоб сказати злу: ніколи знову!

Ми знали ціну, яку сплатили за цю мудрість наші предки. Знали, як важливо вберегти її та передати нащадкам. Але й гадки не мали, що наше покоління буде свідком наруги над словами, що, як виявилося, є істиною далеко не для всіх.

Цьогоріч ми кажемо «Ніколи знову» інакше. Ми чуємо «Ніколи знову» інакше. Це звучить болісно, жорстоко. Без оклику, а зі знаком питання. Ви кажете: ніколи знову? Розкажіть про це Україні.

24 лютого слово «ніколи» стерли. Розстріляли й розбомбили. Сотнями ракет о 4-й ранку, якими розбудили всю Україну. Ми почули моторошні вибухи. Ми почули: знову!

Місто Бородянка – одна із багатьох жертв цього злочину! Позаду мене – один із багатьох свідків! Не військовий об’єкт, не секретна база, а проста дев’ятиповерхівка. Чи може вона становити безпекову загрозу для РФ, для 1/8 частини суші, другої армії світу, ядерної держави? Чи може бути щось більш безглуздим, ніж це запитання? Може.

250-кілограмові фугасні бомби, якими наддержава засипала це маленьке містечко. І воно оніміло. Воно не може сьогодні сказати: ніколи знову! Воно не може сьогодні нічого сказати. Але тут усе зрозуміло без слів.

Просто погляньте на цей будинок. Колись тут були стіни. Колись на них були фото. А на фото були ті, хто колись пройшов пекло війни. Пів сотні чоловіків, яких відправили в Німеччину на примусові роботи. Ті, хто згорів живцем, коли нацисти спалили тут понад 100 хатин.

250 бійців, які загинули на фронтах Другої світової, та загалом майже тисяча жителів Бородянки, які боролися й перемогли нацизм. Щоб ніколи знову. Билися за майбутнє дітей, за життя, яке було тут до 24 лютого.

Уявіть, як у кожній із цих квартир люди лягали спати. Бажають одне одному на добраніч. Вимикають світло. Обіймають коханих. Заплющують очі. Мріють про щось. Настає повна тиша. Вони всі засинають, не знаючи, що не всі прокинуться. Вони міцно сплять. Їм сниться щось приємне. Та через кілька годин їх розбудять вибухи ракет. А хтось не прокинеться більше ніколи. Ніколи знову.

Із цього гасла викинули слово «ніколи». Ампутували під час так званої спецоперації. Встромили ніж у серце і, дивлячись в очі, сказали: «Это не мы!» Закатували зі словами «не все так однозначно». Вбили «Ніколи знову», сказавши: «Можем повторить».

Так і сталося. І потвори почали повтори. І наші міста, які пережили страшну окупацію, – настільки, що 80 років мало, щоб про неї забути, – знову побачили окупанта. І отримали другу дату окупації у своїй історії. А деякі, як наприклад Маріуполь, – третю. За два роки окупації нацисти вбили в ньому 10 тисяч мирних людей. За два місяці окупації РФ убила 20 тисяч.

Через десятиліття після Другої світової темрява повернулася в Україну. І вона знову стала чорно-білою. Знову! Зло повернулося. Знову! В іншій формі, під іншими гаслами, але з тією самою метою. В Україні влаштували криваву реконструкцію нацизму. Фанатичне наслідування цього режиму. Його ідей, дій, слів і символів. Маніакальне – до деталей – відтворення його звірств та «алібі», що начебто надають злу священну мету. Повторення його злочинів і навіть спроби перевершити «вчителя» та посунути його з п’єдесталу найбільшого зла в історії людства. Встановити новий світовий рекорд із ксенофобії, ненависті, расизму й кількості жертв, до якої вони можуть призвести.

Ніколи знову! Це була ода людини розумної! Гімн цивілізованого світу! Але хтось сфальшивив. Спотворив «Ніколи знову» нотами сумніву. Заглушив, розпочавши свою смертельну арію зла. І це зрозуміло всім країнам, які побачили жахи нацизму на власні очі. А сьогодні відчувають моторошне дежавю. Бачать знову!

Усі народи, яких клеймили «третім сортом», рабами без права на власну державу чи взагалі на існування, чують заяви, які підносять одну націю, а інші з легкістю викреслюють. Кажуть, що вас насправді не існує, ви штучно створені, а отже безправні. Всі чують мову зла. Знову!

І разом визнають болючу правду: ми не протрималися навіть століття. Нашого Never again вистачило на 77 років. Ми проґавили зло. Воно відродилося. Знову й зараз. Аgain and now!  

Це розуміють усі країни й усі народи, які сьогодні підтримують Україну. І попри нову маску звіра впізнали його. Бо, на відміну від декого, пам’ятають, за що й проти чого боролися наші предки. Не переплутали перше з другим, не поміняли їх місцями, не забули.

Не забули поляки, на землі яких нацисти почали свій марш і зробили перший постріл Другої світової війни. Не забули, як спочатку зло тебе звинувачує, провокує, називає агресором, а потім нападає о 4:45 і каже, що це самозахист. І вони бачили, як це повторилося на нашій землі. Вони пам’ятають зруйновану нацистами Варшаву. І бачать, що зробили з Маріуполем.

Не забули британці, як нацисти стирали з лиця землі Ковентрі, яке бомбардували 41 раз. Як звучала «Місячна соната» від Люфтваффе, коли по місту безперервно гатили 11 годин. Як зруйнували його історичний центр, фабрики, собор Святого Михаїла. І вони бачили, як ракетами били по Харкову. Як спотворили його історичний центр, заводи й Свято-Успенський собор. Вони пам’ятають, як Лондон бомбардували 57 ночей поспіль. Як «Фау» падали на Белфаст, Портсмут, Ліверпуль. І бачать, як прилітають крилаті ракети в Миколаїв, Краматорськ, Чернігів. Пам’ятають, як гатили по Бірмінгему. І бачать, як дістається його місту-побратиму Запоріжжю.

Це пам’ятають нідерландці. Як Роттердам став першим містом, що зазнало тотального знищення, коли нацисти скинули на нього 97 тонн бомб.

Це пам'ятають французи. Пам’ятають Орадур-сюр-Глан, де есесівці спалили живцем пів тисячі жінок і дітей. Масові повішення в Тюлі, різанину в селищі Аск. Багатотисячна акція спротиву в окупованому Ліллі. Вони бачили, що зробили в Бучі, Ірпені, Бородянці, Волновасі, Тростянці. Вони бачать, як окупували Херсон, Мелітополь, Бердянськ та інші наші міста, у яких люди не здаються. І виходять на багатотисячні мирні акції, які не під силу окупанту, і все, що вони можуть, – лише стріляти по мирних людях.

Це не забули чехи. Як менш ніж за добу нацисти знищили Лідиці, залишивши від селища суцільне попелище. Вони бачили, як знищили Попасну. Від неї не лишилося навіть попелища. Не забули греки, які пережили масові вбивства й розстріли на всій території, блокаду й великий голод.

Про це пам'ятають американці, які билися зі злом на два фронти. Які пройшли Перл-Харбор і Дюнкерк разом із союзниками. І всі ми разом проходимо нові, не менш складні битви.

Це пам'ятають усі, хто пережив Голокост, – як один народ може сильно ненавидіти інший.

Це не забули литовці, латвійці, естонці, данці, грузини, вірмени, бельгійці, норвежці та ще багато інших – усі, хто постраждав від нацизму на своїй землі, і всі, хто переміг його у складі антигітлерівської коаліції.

На жаль, є ті, хто, переживши всі ці злочини, втративши мільйони людей, які боролися за перемогу та здобули її, сьогодні осквернив пам'ять про них та їхній подвиг.

Той, хто дозволив обстрілювати зі своєї землі міста України, які поруч із нашими предками звільняли і його предки.

Той, хто плюнув в обличчя своєму «Безсмертному полку», поставивши поруч з ним катів із Бучі.

І кинув виклик усьому людству. Але забув про головне: будь-яке зло завжди закінчується однаково – воно закінчується.

Дорогі українці!

Сьогодні, у День пам’яті та примирення, ми вклоняємося перед усіма, хто захищав рідну землю й світ від нацизму. Ми відзначаємо подвиг українського народу та його внесок у перемогу антигітлерівської коаліції.

Вибухи, постріли, окопи, поранення, голод, бомбардування, блокади, масові розстріли, каральні операції, окупація, концтабори, газові камери, жовті зірки, гетто, Бабин Яр, Хатинь, полон, примусові роботи. Вони загинули за те, щоб кожен із нас знав, що означають ці поняття, з книжок, а не з власного досвіду. Але сталося інакше. Це несправедливо перед ними всіма. Але правда переможе. І ми все подолаємо!

І доказ цьому має назву «Вервольф». Це колишня ставка та бункер Гітлера біля Вінниці. І все, що від неї залишилося, – декілька каменів. Руїни. Розвалини того, хто вважав себе величним і непереможним. Це дороговказ усім нам і майбутнім поколінням. Те, за що боролися наші предки. І довели: жодне зло не уникне відповідальності. Не зможе сховатися в бункері. Від нього не лишиться каменя на камені. Тож ми все подолаємо. І ми знаємо це точно, бо наші військові і всі наші люди – нащадки тих, хто подолав нацизм. Тож переможуть знову.

І знову буде мир. Нарешті знову!

Ми подолаємо зиму, яка почалася 24 лютого, триває 8 травня, але точно скінчиться, і її розтопить українське сонце! І ми зустрінемо наш світанок усією країною. І рідні та кохані, друзі й близькі будуть поруч знову! Нарешті знову! І над тимчасово окупованими містами й селами наш прапор замайорить знову. Нарешті знову! І ми зберемося разом. І буде мир! Нарешті знову! І більше жодних чорно-білих снів, а тільки синьо-жовта мрія. Нарешті знову! За це боролися наші предки.

Вічна шана всім, хто протистояв нацизму!

Вічна пам'ять усім загиблим під час Другої світової війни!

 

Президент України Володимир Зеленський

 

09:14 Зі слів голови Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдая, під руїнами школи в Білогорівці, вірогідно, ніхто не вижив. Усередині ховалося близько 90 осіб; учора вдалося евакуювати живими 30. "Це справжні звірства «русского міра»: цинічний обстріл школи із бомбосховищем, вбивство дітей в Привіллі... Росіянам не важливо, кого вбивати. Не може військового – вб’є беззахисну дитину", – обурився Гайдай.

 

08:45 Зведення від Генштабу ЗСУ на нинішній ранок: 

Ворог продовжує повномасштабну збройну агресію проти України.

Противник не припиняє наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької, Луганської та Херсонської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін.

Зберігається загроза нанесення з території білорусії ракетних та авіаційних ударів по об’єктах нашої Держави.

Визначені підрозділи збройних сил російської федерації продовжують виконувати завдання з прикриття ділянки українсько-російського кордону у Брянській і Курській областях.

На Слобожанському напрямку противник зосередив основні зусилля на недопущенні подальшого просування наших військ у бік державного кордону України на північ та північний схід від міста Харків. Ворог здійснював артилерійські обстріли у районах населених пунктів Прудянка, Слатине та Циркуни. Для посилення оборони в районі населеного пункту Козача Лопань ворог проводив заходи з інженерного обладнання позицій.

На Ізюмському напрямку противник зосереджував основні зусилля на підготовці до продовження наступу на напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ. З метою посилення угруповання з території російської федерації ворог передислокував дві батальйонні тактичні групи зі складу 35-ї загальновійськової армії у визначені райони. Здійснював артилерійські обстріли позицій підрозділів Сил оборони.

Для уточнення положення наших військ противник продовжував ведення повітряної розвідки у районах населених пунктів Ізюм та Кам’янка.

На Донецькому напрямку угруповання окупаційних військ продовжує наступальні дії на Лиманському, Попаснянському, Сєверодонецькому та Авдіївському напрямках.

На Курахівському напрямку за підтримки артилерії ворог намагається відновити наступальні дії у напрямку населеного пункту Новомихайлівка.

На Лиманському напрямку в результаті штурмових дій противник захопив північну околицю Шандриголове.

На Маріупольському напрямку продовжує блокувати наші підрозділи у районі заводу “Азовсталь”. За підтримки вогню артилерії та танків проводить штурмові дії.

Противник продовжує підвезення озброєння, військової техніки, боєприпасів, паливно-мастильних речовин для забезпечення потреб угрупування військ на зазначеному напрямку.

На Південнобузькому та Таврійському напрямках угрупування військ окупантів за підтримки авіації завдає ударів по військових та цивільних об’єктах, проводить перегрупування і посилення підрозділів, нарощує систему вогневого ураження та матеріально-технічного забезпечення.

На Криворізькому напрямку з метою виявлення позицій підрозділів Збройних Сил України противник застосовував БпЛА “Орлан-10ˮ.

На Бессарабському напрямку обстановка залишається напруженою. Збройні формування в Придністровському регіоні Республіки Молдова та підрозділи оперативної групи російських військ перебувають у бойовій готовності “Повна”.

Кораблі чорноморського флоту російської федерації в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжують виконувати завдання з ізоляції району ведення бойових дій, ведення розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку.

За попередню добу зенітно-ракетними підрозділами Повітряних сил було уражено один вертоліт Мі-28Н, сім БпЛА типу “Орлан”, два БпЛА типу “Форпост” та дві крилаті ракети. Додатково два БпЛА типу “Орлан” було знищено зенітними ракетними підрозділами Сухопутних військ.

На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито дев’ять атак ворога, знищено дев’ятнадцять танків, двадцять одиниць бойової броньованої техніки, чотири спеціальних броньованих автомобілів, шість автомобілів та одну одиницю спеціальної інженерної техніки противника.

 

01:58 Президент України Володимир Зеленський заявив про завершення першого етапу евакуаційної місії з "Азовсталі": "Вдалося врятувати понад 300 людей – жінок, дітей. Фактично, ми вивели цивільних із «Азовсталі»", – повідомив голова держави у вечірньому зверненні. Зеленський оголосив, що наразі готується другий етап місії – для поранених і медиків. Президент вірить, що це вдасться, якщо всі сторони виконають домовленості і не припустяться брехні. "Безумовно, працюємо й над тим, щоб вивезти наших військовиків. Усіх героїв, які захищають Маріуполь. Це надзвичайно складно. Але важливо. Впевнений, усі розуміють головну причину цієї складності, а також де ця причина перебуває. Але ми не втрачаємо надії. Ми не зупиняємося. Щоденно шукаємо такий дипломатичний варіант, який може спрацювати", – прокоментував Зеленський. 

 

01:31 Twitter-сторінка Ukraine Weapons Tracker оприлюднила відео авіаудару Повітряних сил України по позиціях росіян на острові Зміїний. На записі, здійсненому з безпілотника (інтерфейс свідчить, що то був "Байрактар"), видно бомбардування острова з двох літаків. Автори сторінки ідентифікують ці повітряні судна як Су-27. Після їхнього відльоту над Зміїним здійнялися хмари від вибухів. Нагадаємо, дотепер українські сили показували зі Зміїного лише роботу "Байрактарів". Проте, як розповідає Командування Повітряних сил ЗСУ, насправді в повітрі розгортаються "справжні авіаційні баталії із залученням десятків літаків". "Противник зазнає відчутних втрат як в “острівних силах”, так і в морських суднах”, – поінформував речник командування.

 

 

00:11 Парамедик полку "Азов" повідомив, що минулої доби під час супроводу цивільних людей із "Азовсталі" загинуло троє військовиків полку, а шестеро зазнали поранень. Про це заявив і радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. "Політики та світові лідери дякують один одному за успішно проведену евакуацію цивільних. Люди доброї волі в прямому і переносному сенсі аплодують їм за результат безсонних ночей та сотень годин переговорів. Але, панове, чомусь ніхто не аплодує тим, хто поклав своє життя за життя цивільних. У прямому і геть не переносному сенсі. За час евакуації загинуло троє «азовців». Один – у підбитій машині. Ще двоє від ударів російських БПЛА. Шестеро поранених. Будуть страшенно мучитись, бо ліків у бункері вже немає", – прокоментував чиновник. 

 

#крик

 

Просто мої думки:

 

– що я відчуваю?

 

Здається, ніби я опинився в якомусь пекельному реаліті-шоу, де ми – військові – боремося за життя, використовуємо кожен шанс для порятунку, а весь світ просто спостерігає цікавий сюжет! Такі сценарії використовують у фільмах та серіалах. Різниця лише в тому, що це не фільм, а ми – не вигадані персонажі! Це реальне життя! Біль, страждання, голод, муки, сльози, страх, смерть – все справжнє!

 

– що мене дивує?

 

Цинізм!!! Людський цинізм не має меж!!! Є загальноприйняті правила, вони однакові для всіх, засвідчені купою законів, підписів та печаток, але вони не діють! Тоді навіщо вони потрібні?

 

– на що я сподіваюсь?

 

На диво!!! На те, що вищі сили (в широкому розумінні цього слова) знайдуть рішення для нашого порятунку! І це пекельне реаліті-шоу закінчиться...

Вищі сили, ми чекаємо на результат ваших дій... Час спливає, а час – це наші життя!

 

МОРСЬКА ПІХОТА – ВІРНІ ЗАВЖДИ!

 

СЛАВА УКРАЇНІ!

 

Сергій Волинський, командир 36-ої бригади морської піхоти

 

08.05.2022