72-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:42 Президент України Володимир Зеленський напередодні 9 травня закликав українців бути обережними і дбати про свою безпеку у найближчі дні. "Російські війська продовжили обстріли нашої території, зокрема ракетні й авіаційні удари. Прошу всіх наших громадян – і особливо цими днями – не ігнорувати сигнали повітряної тривоги. Будь ласка, це ваше життя, життя ваших дітей. А також чітко дотримуватися розпоряджень щодо громадського порядку та комендантської години, які є в містах і громадах. Обовʼязково дотримуйтеся, будь ласка, заборони на відвідування лісів у тій місцевості, яка була окупована. Там зберігається велика загроза від мін і розтяжок, які залишилися після російських військових", – звернувся Зеленський.

 

00:11 Прем'єр-міністр Великої Британії під час переговорів із президентом Франції Еммануелем Макроном заявив, що він виступає проти переговорів із Росією по всіх питаннях, котрі Кремль використав як фальшивий привід для вторгнення на територію суверенної держави. Джонсон передав французькому президентові свою впевненість, що Україна переможе – "підтримана належним рівнем оборонного озброєння". Офіс голови британського уряду інформує, що "прем'єр-міністр і президент Макрон були спільні в засудженні путінського фатального глупства" і домовилися надавати Україні довготривалу безпекову та економічну підтримку.

 

23:40 Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні заявив про те, що він продовжує працювати над дипломатичними варіантами порятунку українських військовослужбовців, які залишаються на "Азовсталі". "Залучені впливові посередники. Впливові держави", – повідомив голова держави.

 

23:22 Пентагон замовив у виробника партію ударних дронів-камікадзе Switchblade, котрі США передадуть на озброєння Україні. Як повідомляє CNN, сума контракту склала $17,8 млн. Згідно з даними із відкритих джерел, один такий безпілотник вартує $6 тис., отже, йдеться про три тисячі "камікадзе".

 

22:56 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що його не страшить путінське 9 травня. "Мене не турбує 9 травня. Що гірше може статися? Більше ракет полетить у бік України? Вони можуть збільшити цю кількість ракет по Україні і без 9 травня – чи там до чи після. На 9 травня більше російських військ кинуть на Україну? Але це теж може трапитися кожного дня", – заявив Кулеба на брифінґу у п'ятницю. Голова МЗС не виключає, що Путін може оголосити про щось "таке велике, грандіозне". Міністр підкреслив, що з початку війни Україна готова "до будь-якого сценарію". "І я не хотів би перебільшувати щось щодо 9 травня, бо кожного дня може щось змінитися", – додав Кулеба, згідно з повідомленням УНІАН.

 

22:34 У день звільнення українцями селища Старий Салтів на Харківщині, 4 травня, росіяни розстріляли колону з мирними мешканцями, котрі намагалися виїхати із окупованого міста Вовчанськ на вільну територію на південь. Через два дні після того, як українські сили звільнили довколишні поселення, на автошляху між селищем Старий Салтів і селом Верхній Салтів виявили шість пошкоджених автівок та чотири згорілих трупа. Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

 

 

21:47 У п'ятницю із "Азовсталі" евакуювали 50 людей – жінок, дітей, літніх. Як повідомила віцепрем’єр Ірина Верещук, евакуація затягнулася через бої: "На зворотному шляху мали забрати людей на Порт-Сіті (назва торгівельно-розважального комплексу, – Ред.). На жаль, не встигли. Бо цілий день колона була вимушена стояти біля "Азовсталі". Там відбувалися бої та інші провокації. Ворог постійно порушував режим припинення вогню. Тому евакуація проходила вкрай повільно".

 

21:20 Згідно з даними Reuters, у параді на честь "Дня перемоги" 9 травня у Москві візьме участь командний літак Іл-80. Його називають "Літаком судного дня": цей борт пристосований для перевезення політичного та війського керівництва РФ і командування армією та підрозділами з ядерною зброєю. Вважається, що то буде "привітом" від Владіміра Путіна своїм ворогам, котрий засвідчить його готовність використати атомну зброю. 

 

20:51 Начальників генеральних штабів збройних сил України, Фінляндії та Швеції запросили на засідання Військового комітету НАТО, котре відбудеться 19 травня у Брюсселі.

 

20:09 Президент Сполучених Штатів Америки планує підписати законопроєкт про ленд-ліз для України у понеділок, 9 травня, на День перемоги над нацизмом. Про це оголосила на брифінґу речниця Білого дому Джен Псакі, як повідомляє кореспондент "Голосу Америки" Остап Яриш.

 

19:38 Президент України Володимир Зеленський вручив перші бойові відзнаки незалежної України – "Хрест бойових заслуг". "Цілком справедливо, що така нагорода встановлена саме зараз у нашій державі. Українці завжди цінували та відзначали бойові заслуги. Ми маємо велику героїчну спадщину, а отже, і традиції бойових нагород", – прокоментував він. Першим кавалером Хреста бойових заслуг став Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Відзнаку також отримали заступник головнокомандувача Євген Мойсюк, командир 14-ої бригади Олександр Охріменко, заступник командира механізованого батальйону 72-ої бригади Владислав Калієвський, бойовий медик 72-ої бригади Дарія Мазуренко.

 

19:13 Україну відвідали міністри закордонних справ Естонії – Ева-Марія Лійметс, Латвії – Едгарс Рінкевичс та Литви – Габріелюс Ландсбергіс. "Ви наші найближчі та найнадійніші друзі, тому що ви першими підтримали Україну із самого початку цієї війни", – сказав на зустрічі з дипломатами Президент України Володимир Зеленський. Сторони обговорили, зокрема, посилення санкційного тиску проти Росії. Габріелюс Ландсбергіс у розмові з журналістами висловив сподівання, що країни, котрі саботують санкції, змінять свою опінію: "Коли йдеться про винятки [зі санкцій], я вважаю, що, напевно, не всі ті країни, які прохають про це, ще відвідали містечка навколо Києва. Бо людям, населенню цих міст не дали винятків зі, скажімо так, цієї війни", – обурився литовський міністр.

 

 

18:40 Генеральний штаб ЗСУ повідомив про успіхи української армії на півночі Харківщини – сили оборони взяли під свій контроль Олександрівку, Федорівку, Українку, Шестакове, Перемогу та частину села Черкаські Тишки.

 

Противник не припиняє наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом.

Найбільша активність окупантів продовжує спостерігатися на Слобожанському та Донецькому напрямках.

Ворог наносить ракетні удари по об’єктам транспортної інфраструктури та житловим районам населених пунктів нашої Держави.

На Волинському і Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Визначені сили і засоби збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях.

В республіці білорусь на даний час залишаються підрозділи збройних сил російської федерації у складі до восьми пускових установок оперативно-тактичних ракетних комплексів “Іскандер-М” та до шести літаків різних модифікацій, що можуть залучатись до нанесення авіаційних та ракетних ударів по території України.

Окремі підрозділи збройних сил російської федерації продовжують виконувати завдання з прикриття українсько-російського кордону в Брянській, Курській та Бєлгородській областях. Поблизу пунктів перетину кордону проведено інженерне обладнання позицій.

За наявною інформацією, у населеному пункті Клинці Брянської області підрозділи 144-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу проводять бойове злагодження з метою подальшої участі у бойових діях на території України.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує нарощування угруповання військ. З району населеного пункту Уразово Бєлгородської області на територію України здійснює переміщення підрозділів зі складу Східного військового округу.

Противник блокує окремі віддалені населені пункти Харківської області, здійснює систематичні обстріли високої інтенсивності, у тому числі із застосуванням реактивних систем залпового вогню, по районах зосередження наших військ. Також, ворог вів наступ у напрямку населеного пункту Нова Дмитрівка, успіху не мав.

За результатами наступу підрозділами Сил оборони України відновлено контроль над населеними пунктами Олександрівка, Федорівка, Українка, Шестаково, Перемога та частиною села Черкаські Тишки.

На Донецькому і Таврійському напрямках з метою сковування дій наших підрозділів противник здійснює обстріли уздовж всієї лінії зіткнення. Продовжує нанесення авіаційних та ракетно-бомбових ударів.

На Лиманському напрямку ворог вів штурмові дії у напрямку населеного пункту Шандриголове. На Сєвєродонецькому напрямку намагався встановити контроль над населеними пунктами Рубіжне та Воєводівка, успіху не мав. На Попаснянському напрямку проводив штурмові дії у напрямку населеного пункту Нижнє. На Авдієвському та Курахівському напрямках обмежився обстрілами позицій підрозділів Сил оборони України.

В місті Маріуполь противник основні зусилля зосереджував на блокуванні та ураженні підрозділів українських захисників в районі “Азовсталь”.

Окупанти провели розвідку боєм у напрямку населеного пункту Пречистівка, успіху не мали, відступили.

На Південнобузькому напрямку ворог активних наступальних дій не проводив, наносив вогневе ураження по позиціям наших військ в окремих районах. Зосереджував зусилля на утриманні зайнятих рубежів, поповненні боєприпасів та інженерному обладнанні позицій.

На Бессарабському напрямку російська федерація продовжує провокувати напруженість у Придністровському регіоні республіки Молдова. Особовий склад оперативної групи російських військ перебуває у бойовій готовності “Повна”.

Противник продовжує нести суттєві втрати у особовому складі та техніці. За наявною інформацією, у психіатричній лікарні населеного пункту Малотокмацький Ростовської області, що частково передана в користування збройним силам російської федерації, перебуває до 800 поранених та до 200 тіл загиблих військовослужбовців противника.

 

18:18 53-тя окрема механізована бригада імені князя Володимира Мономаха оприлюднила відео удару тактичного безпілотного авіаційного комплексу Switchblade (дрон-камікадзе) по позиціях росіян. Це перша публічна демонстрація роботи цього ударного БПЛА. Як видно на записі, боєголовка розірвалася за півтора метра від входу в бліндаж. Бійці бригади прокоментували, що "підбадьорили окупантів, які так завзято готували укріплення".

 

17:40 На військовому цвинтарі Йонкербос у нідерландському місті Наймеген вчинили антиукраїнську провокацію – зловмисники розмалювали комплекс символікою "Азову", свастикою та синьо-жовтими прапорами, а над надгробках написали: FUCK RUSSIA. Посольство України назвало цей вчинок "брутальною образою жертв Другої світової війни та провокацією, спрямованою, зокрема, проти України". Амбасада висловила згірчення через те, що злочинці вчинили таке паскудство якраз перед днями пам'яті, і закликала правоохоронців покарати вандалів. 

 

 

17:17 Прессекретар Владіміра Путіна Дмітрій Пєсков вважає, що поляки зазіхають на територію України. "Те, що для територіальної цілісності України з Польщі може надходити загроза, – це очевидні факти", – стверджує Пєсков. Раніше голова Служби зовнішньої розвідки РФ Ніколай Патрушев розповідав російським журналістам бздури, що польські збройні сили ввійдуть на територію України під приводом російської загрози і захоплять території. 

 

16:52 Бійці Служби безпеки України під час спецоперації у Харківській області взяли у полон 11 російських снайперів. Затримані входили до складу так званого "115-го полку" банди "ДНР", інформує СБУ.

 

16:31 Уночі на території заводу "Азовсталь" у Маріуполі росіяни підбили автомобіль, який мав забрати цивільних із підземелля. Росіяни відкрили вогонь тоді, коли мав тривати режим припинення вогню. Один боєць загинув, шестеро отримали поранення, повідомив полк "Азов".

 

16:09 Президент України підписав закон про дерадянізацію законодавства. Відтепер у нормативно-правових актах не буде згадок про "перемоги Великої жовтневої соціалістичної революції", програми радянських часів та інші бздури. Як повідомив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, законодавець вичистив майже 1200 актів із юрисдикцій УРСР і СРСР.

 

15:59 Росіяни не пхаються у Сіверськодонецьк, але намагаються оточити місто через прилеглі селища, заявив начальник Сіверськодонецької міської військово-цивільної адміністрації Олександр Стрюк.

 

15:24 Оперативне командування "Південь" оприлюднило відео удару "Байрактаром" по зенітно-ракетному комплексу росіян на острові Зміїний. Унаслідок обстрілу вантажівка вибухнула. Командування вирізало з кадрів дату вчинення нальоту. За минулий тиждень українські ударні безпілотні апарати знищили на Зміїному вежу з антенами, командний пункт, склад боєприпасів. Два російські броньовані катери, котрі прибули до острова, теж було підбито.  

 

15:05 Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок сприймає як "сильну сторону" національного характеру небажання німців постачати озброєння у зону воєнного конфлікту. "Я вважаю сильною стороною нашого суспільства те, що ми не маємо радості з приводу нових постачань танків для України. Тому що очевидно – ця зброя вбиває", – заявила Бербок у інтерв'ю Spiegel. Водночас вона наголосила, що Німеччина мусить приймати рішення з огляду на інтереси власної безпеки, а захист України є захистом Європи.

 

14:52 У Дергачівській громаді на Харківщині цього року не буде посівної. "Фермерські господарства або знищені, або пограбовані окупантами, а посівні площі засіяні мінами та снарядами", – пояснив голова Дергачівської громади В'ячеслав Задоренко.

 

14:36 У російських спецслужбах пішли чутки про непевне здоров'я Владіміра Путіна і можливе загострення важкої хвороби. Про це розповів розслідувач проєкту Bellingcat Христо Грозєв у інтерв'ю gordon.ua. "Луб'янка надіслала циркулярний лист десь місяць тому всім шефам ФСБ, щоби не звертали уваги на чутки, начебто Путін серйозно хворий", – сказав Грозєв. З його слів, спецслужбісти сприйняли повідомлення навпаки – як підтвердження чуток. "Навіть не важливо, чи правда те, що він важко хворий, – важливо, що поруч з ним так думають. Це змінює формулу, це є фактором при прийнятті рішень... З тієї ж причини навряд чи хтось прийме наказ натиснути на ядерну кнопку, розуміючи, що його не буде через шість місяців. А хто тоді їх захистить від Нюрнберзького процесу? Тому саме розуміння – він живий чи неживий – саме по собі грає суб'єктну роль у цій війні".

 

14:20 Броварська міська рада постановила призупинити діяльність УПЦ (МП) на території громади. Муніципалітет встановить охорону об'єктів нерухомості церковний громад УПЦ МП і запровадить особливий режим їхньої роботи. Під забороною будуть проведення зборів, мітингів, ходів та всіх інших масових заходів. Термін дії заборони – на весь період воєнного стану. Бровари є другим містом, котре заборонило діяльність московських попів на території громади, після Конотопа.

 

14:11 Центр протидії дезінформації при РНБО закликав українців проявити пильність 8-9 травня через можливі наміри росіян чинити криваві провокації. "Оскільки російські війська не можуть похвалитися вагомими здобутками на фронті до Дня перемоги, підвищується ризик масованих обстрілів українських міст у ці дні. Тому закликаємо особливо уважно реагувати на сигнали повітряної тривоги, а також дотримуватись правил в разі запровадження комендантської години", – заявили у центрі.

 

13:58 Центральний банк Естонії випустить двоєврову монету, присвячену Україні. Як повідомила пресова служба центробанку, це перший випадок, коли в дизайні естонської монети використають іноземний текст – "Слава Україні". Дизайн створила українка Дарина Тітова, яка виїхала з Харкова через війну і тепер навчається в Естонській академії мистецтв. Монета має надійти в обіг ближче до кінця 2022 року. Вторговані кошти центробанк Естонії передасть українському Нацбанку.

 

 

13:41 Міністр оборони Німеччини Крістіна Лямбрехт підтвердила передачу Україні семи самохідних артилерійських установок Panzerhaubitze 2000 зі складів Бундесверу. Про це вона заявила в п'ятницю під час візиту до Словаччини, передає DW.

 

13:26 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль підтвердив, що 9 травня Владімір Путін замість "воєнної операції" може назвати свою агресію проти України "війною". "За даними партнерських спецслужб, у Росії є такі наміри – 9 травня оголосити повноцінну війну. Такі розмови, ми розуміємо, що є; такі можливості обговорюються у вищому політичному керівництві, за даними партнерських спецслужб", – сказав Шмигаль, згідно з повідомленням УНІАН.

 

13:03 Віктор Орбан заявив, що Угорщині треба принаймні п'ять років, щоб перелаштуватися на господарку без російської нафти. Він порівняв вплив ембарго на угорську економіку з ядерною зброєю, повідомляє Reuters.

 

12:50 Біля острова Зміїний горить підбитий українською ракетою "Нептун" російський фрегат "Адмірал Макаров", повідомило одеське видання "Думская". Інформація про вибух на кораблі з'явилася в соцмережах ще вчора ввечері, в нинішньому щоденному рапорті Генштабу ЗСУ про російські втрати зазначено, що минулої доби знищено одну одиницю російського флоту без конкретизації. Над цим районом акваторії Чорного моря в даний час кружляє ворожа авіація, на допомогу кораблю з Криму вийшли рятувальні судна.

 

11:47 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 24,9 тис. осіб,

танків – 1110 од.,

бойових броньованих машин – 2686 од.,

артилерійських систем – 502 од.,

РСЗВ – 171 од.,

засобів ППО – 83 од.,

літаків – 199 од.,

гелікоптерів – 155 од.,

автомобільної техніки – 1926 од.,

кораблів /катерів – 11 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 324 од.,

спеціальної техніки – 38 од.,

крилатих ракет – 90 од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Лиманському та Курахівському напрямках

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 200 ворогів, танків ‒ 8 од., бойових броньованих машин – 35 од., артилерійських систем – 3 од., РСЗВ – 2 од., автомобільної техніки – 19 од., літаків – 3 од., БПЛА – 12 од., кораблів /катерів – 1 од., крилатих ракет – 1 од.

 

За час війни знищено задіяної при вторгненні техніки:

93% танків (з них 8,5% за минулий тиждень),

93% бойових броньованих машин (з них 8,3% за минулий тиждень),

31% артилерійських систем (з них 4,1% за минулий тиждень),

60% літаків (з них 2,7ф% за минулий тиждень),

65% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

11:28 Представник міністерства оборони США Джон Кірбі заперечив інформацію, начебто Штати передавали Україні конкретні дані для націлювання на крейсер "Москва". "Ми не брали участі ані у прийнятті рішення українців завдати удару по кораблю, ані в проведеній ними операції. Ми не знали заздалегідь про наміри України завдати удару", – заявив додав Кірбі.

 

11:06 Британська розвідка зазначає, що росіяни намагатимуться повністю захопити "Азовсталь" до 9 травня, аби Путін мав принаймні якийсь символічний успіх до "Дня перемоги". Цей наступ обходиться Росії дорогим коштом – окупанти втрачають і особовий склад, і техніку. "Здобутки в Маріуполі вартують російській армії значних втрат, це зриває плани окупантів на півдні Донбасу", – прокоментували у розвідці.

 

10:29 На Луганщині готуються відбивати потужний російський наступ через три-чотири доби. Про це заявив голова військово-цивільної адміністрації області Сергій Гайдай. "Вони кинуть всі зусилля, щоб прорватися в Сіверськодонецьк або в Попасну", – сказав Гайдай. Він повідомив, що тривають бої у селі Білогорівка біля Лисичанська, де "ворог намагається захопити позиції для того, щоб взяти в оточення всіх військових, які знаходяться на підконтрольній території Луганської області".

 

10:13 Дві третини громадян із країн Європейської Унії – 66% – погоджуються з думкою, що Україна має вступити в ЄС, коли буде готова. Найбільша частка – у Португалії (87%), Естонії (83%), Литві (82%) та Польщі (81%). Найменша – в Угорщині (48%), свідчать результати дослідження Flash Eurobarometer. 71% згодні з тим, що Україна є членом європейської сім'ї. 

 


(клікнути для збільшення)

 

09:34 Institute for the Study of War звернув увагу на заяву головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного про контрнаступ українських підрозділів на ізюмському та харківському керунках. "Це перша пряма заява українських військовиків про перехід до наступальних дій", – зазначили аналітики. Українські сили можуть обезсилити росіян на північному сході від Харкова й перебити лінії комунікацій. Тож командири із РФ будуть змушені вирішувати, чи далі посилювати позиції на цій ділянці фронту, чи передислокуватися. За минулу добу ЗСУ не взяли нових територій, але змогли втримати те, що завоювали напередодні.

 

09:07 Із Маріуполя та "Азовсталі" вдалося вивезти ще майже 500 українців. Про це повідомив генеральний секретар ООН Антонію Гутерреш. Він висловив сподівання, що Київ і Москва скоординуються для того, щоб створити "нові гуманітарні паузи, аби забезпечити безпечний прохід цивільним особам".

 

08:42 Генеральний штаб ЗСУ інформує, що росіяни силкуються дійти до повного контролю над містом Попасна:

 

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України.

Противник не припиняє наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом.

На Волинському і Поліському напрямках ворог активних дій не проводив. У підрозділах збройних сил республіки білорусь триває перевірка бойової готовності сил реагування.

На Сіверському напрямку ознак формування противником наступального угруповання не виявлено. В прикордонних районах України на територіях Брянської, Курської та Бєлгородської областей на позиціях та опорних пунктах утримується незначна кількість особового складу, озброєння та військової техніки.

На Слобожанському напрямку противник активних дій не проводив. Продовжує обстріли з реактивної та ствольної артилерії житлових кварталів та передмістя Харкова.

Ворог продовжує здійснювати нарощування системи протиповітряної оборони, матеріально-технічного забезпечення та вогневого ураження. Проводить перегрупування та відновлення боєздатності підрозділів.

На базі Куп’янської міської лікарні в облаштованому окупантами шпиталі за наявною інформацією перебуває до 300 поранених.

З метою уточнення позицій наших військ та напрямків подальшого просування ворог здійснює повітряну розвідку.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник продовжує вести активні бойові дії.

На Лиманському напрямку здійснює обстріли позицій наших військ.

На Попаснянському напрямку основні зусилля зосередив на встановленні повного контролю над населеним пунктом Попасна та відновленні наступу на населені пункти Лиман та Сіверськ.

В місті Маріуполі продовжує блокування підрозділів Сил оборони в районі “Азовсталі”. В окремих районах, за підтримки авіації, поновив штурмові дії з метою взяття під контроль території заводу.

На Сєверодонецькому, Авдієвському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій не вів. Здійснює вогневий вплив з метою сковування дій наших військ та знищення артилерійських підрозділів.

На Південнобузькому напрямку противник активних бойових дій не проводив, утримував зайняті рубежі, посилював системи протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби. Обстрілював позиції наших військ. На півночі Херсонщини і Миколаївщини ворог здійснює обстріли населених пунктів, які залишив.

Відмічено ведення противником повітряної розвідки в районах населених пунктів Олександрівка, Сергіївка, Володимирівка.

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних сил та Сухопутних військ було уражено п’ятнадцять повітряних цілей: чотирнадцять безпілотних літальних апаратів типу “Орлан” та один літак.

На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито одинадцять атак ворога, знищено вісім танків, одинадцять одиниць бойової броньованої техніки та п’ять одиниць автомобільної техніки противника.

 

08:13 Канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент США Джо Байден відбули телефонну розмову, під час котрої погодилися, що не визнають жодних змін кордонів України Росією. Лідери двох країн підтримали думку, що Україна потребує подальшої безперервної підтримки в її законному праві на спротив, повідомляє Reuters.

 

06.05.2022