62-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:41 Російські сили почали атакувати Сіверськодонецьку агломерацію з нового напрямку – із півдня. "Всі зусилля ворог кинув на Рубіжне, на Попасну. І є третій напрямок – на Сіверськодонецьк-Лисичанськ від Золотого. Там дуже важкі бої проходять. Намагаються прорвати лінію оборони. Але ворог не має успіху", – повідомив голова обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

 

 

22:21 Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр назвала "історичною" зустріч очільників оборонних відомств у Рамштайні. Їй закарбувалися слова голова Пентагону Ллойда Остіна: США "зрушать небо і землю" для підтримки України у боротьбі з російським вторгненням. Українців на цьому засіданні репрезентував міністр оборони Олексій Резніков, а також заступник Головнокомандувача ЗСУ Євген Мойсюк.

 

 

21:44 Росія посилила свої атаки з півдня в керунку Гуляйполя на Запорожжі та Кривого Рогу на Дніпропетровщині. "У напрямку Гуляйполя та Запоріжжя йдуть важкі бої. Наші війська здійснюють удари по скупченнях російської техніки і пунктах управління, польових складах. І надзвичайні зусилля противник прикладає в напрямку Кривого Рогу, концентруючи свої сили на півночі Херсонської області, намагаючись просунутися в бік Кривого Рогу, але сьогодні протягом доби вони зазнали там втрат", – повідомив на брифінґу радник із Офісу Президента Олексій Арестович. Спікер Банкової також прокоментував загрози українській Бессарабії через ескалацію у Придністров'ї: "Ми знаємо, що з цим робити. А росіянам, російському керівництву можу передати, що додавання ще одного напрямку просто прискорить вашу військову поразку тут і політичну поразку у світі".

 

21:09 Пресова служба ООН повідомляє, що президент Росії Владімір Путін під час зустрічі з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем дав згоду на евакуацію цивільних людей із маріупольської "Азовсталі" силами ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста. Деталі операції має узгоджувати Міністерство оборони РФ.

 

Вогонь на "Азовсталі". Фото Reuters

 

20:35 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав надходження важких озброєнь із європейських та американських країн до України, зокрема далекобійних гаубиць. "Ми перейшли в абсолютно нову фазу, про яку два місяці тому навіть ніхто не замислювався. Ми перейшли у якісну, принципово нову фазу, про яку навіть не ніхто не мріяв. Переведення Збройних Сил України на натовську зброю, на натовський стандарт. І це вже відбувається", – прокоментував Кулеба.

 

20:11 Проїзд через міст понад Дністровським лиманом на Одещині відновили. Вдень була інформація про те, що російські ракети пошкодили сполучення між північною частиною області та Бессарабією. Цей обстріл відбувся на тлі ескалації подій довкола Придністров'я. В Одеській обласній військовій адміністрації поінформували, що рух транспорту відновили в обмеженому режимі по одній смузі в обидва боки.

 

19:52 Німеччина планує організувати "зерновий міст" для експорту врожаю із України через неможливість використовувати морський транспорт, пише видання Handelsblatt. Імпортом заопікується дочірнє підприємство Deutsche Bahn AG, котре спеціалізується на вантажних перевезеннях, DB Cargo. Тривають переговори із польською, чеською, словацькою та румунською залізницями.

 

Харків у ранах після російських обстрілів. Фото Reuters

 

19:25 Міністерство закордонних справ України стурбоване спробами загострити безпекову ситуацію в Молдові на тлі заяви російських офіцерів про прагнення окупувати цілий південь України аж до Дністра. "Україна рішуче підтримує територіальну цілісність Молдови в межах її міжнародно визнаних кордонів, засуджує відчайдушні спроби втягнути Придністровський регіон Молдови у розв’язану РФ 24 лютого повномасштабну війну проти України та закликає до деескалації напруги. МЗС України продовжує пильно відстежувати подальший розвиток подій. Збройні Сили України надійно захищають нашу державу та готові зруйнувати будь-які подальші підступні плани агресора на українській території, зокрема і на Південнобузькому напрямку", – йдеться у заяві МЗС.

 

19:07 Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що сьогоднішня зустріч міністрів оборони у Рамштайні стане регулярним форматом – очільники оборонних відомств планують збиратися щомісячно. У завершальному слові Ллойд сказав, що на таких зустрічах колеги обговорюватимуть актуальні потреби України для захисту від агресора. Мета союзників – зробити так, аби РФ не мала можливості погрожувати сусіднім країнам. Він додав, що через "значні втрати" серед особового складу і в озброєнні теперішні військові можливості росіян є слабшими, ніж були на початку війни. Голова Пентагону також поінформував: у вівторок стало відомо, що Німеччина відправить до України 50 зенітних систем Gepard, передає "Німецька хвиля"

 

Міністр оборони Олексій Резніков на зустрічі у Рамштайні

 

18:54 Армійські підрозділи на території контрольованого Росією Придністров'я перейшли у режим повної бойової готовності. Про це йдеться у зведенні Генерального штабу ЗСУ у вівторок увечері.

 

Російська федерація продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України.

Угруповання військ ворога ведуть наступальну операцію у Східній операційній зоні. Основною метою залишається оточення і розгром угруповання Об’єднаних сил, встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та забезпечення сухопутного коридору з окупованим Кримом.

Противник продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури.

На Слобожанському напрямку ворожі угруповання зі складу підрозділів 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу, берегових військ балтійського та північного флотів продовжують частково блокувати Харків та обстрілювати його.

На Ізюмському напрямку частини та підрозділи противника зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї та 35-ї загальновійськових армій, 68-го армійського корпусу та повітряно-десантних військ, за підтримки артилерії, проводять наступ у напрямку населеного пункту Барвінкове. З метою розвідки позицій наших військ ворог продовжує застосовувати БПЛА у зазначеному районі.

У прикордонних з Україною районах Бєлгородської області російські окупанти продовжують утримувати польові табори для відновлення боєздатності та підготовки підрозділів. За наявною інформацією, у безпосередній близькості до державного кордону України у цій області перебуває до п’яти батальйонних тактичних груп противника.

На Донецькому напрямку противник веде активні дії практично на всій лінії зіткнення. Основні зусилля зосереджуються на взятті під контроль Рубіжного, Попасної та Мар’їнки.

На Сєверодонецькому напрямку, в рамках перегрупування військ, у напрямку Кремінної окупантами переміщено до танкового батальйону зі складу частин 90-ї танкової дивізії, а також понтонно-мостовий підрозділ зі складу 12-ї окремої інженерної бригади Центрального військового округу.

Для розвитку наступу у напрямку населеного пункту Лиман противник здійснює нарощування угруповання військ.

Російські загарбники не припиняють артилерійські обстріли та авіаційні удари по Маріуполю. Продовжується блокування підрозділів наших військ в районі заводу “Азовсталь”.

На Південнобузькому та Таврійському напрямках ворог продовжує утримувати зайнятий рубіж, на окремих напрямках безуспішно намагається покращити тактичне положення, вдосконалює інженерне обладнання своїх позицій. Здійснює обстріли позицій наших військ.

На території Придністровського регіону Республіки Молдова, підрозділи оперативної групи російських військ приведені у бойову готовність “Повна”, силові структури переведені на посилений режим несення служби.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з посилення охорони ділянки українсько-білоруського кордону.

Українські захисники та захисниці тримають оборону та продовжують методично завдавати втрат російським окупантам. 

 

18:30 Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган обговорив із Владіміром Путіним становище заблокованих людей у Маріуполі. Путін сказав Ердоганові, що “бойові дії там не ведуться”, і ствердив, що місто вже захоплене росіянами. Президент РФ сказав, що Росія ґарантує людям життя і медичну допомогу лише при умові, що вояки складуть зброю і здадуться. Водночас пресслужба президента Туреччини після переговорів повідомила, що Ердоган наголосив на важливості припинення вогню, встановлення дієвих гуманітарних коридорів та безпечної евакуації із зони бойових дій. Турецький президент також засвідчив готовність виступити у ролі посередника для досягнення довготривалого миру.

 

18:16 Українська розвідка отримала інформацію, що Росія готує ракетний удар по території Придністров'я – реґіону Молдови, вкритого російськими базами. Про такий удар ідеться у повідомленнях, котрі масово розсилаються мешканцям. Людям розповідають, що то буде атака Збройних Сил України. "Держава Україна не має жодного стосунку до цієї та подібних провокацій. Подібні фейки та інциденти, які, ймовірно, стануться на території «ПМР», є нічим іншим, як черговою провокацією російських спецслужб проти України та Молдови", – заявили у розвідці.

 

 

17:57 Російські окупанти поставили керівником своїх адміністративних структур у Херсонській області Володимира Сальдо – колишнього міського голову Херсона і колишнього народного депутата від Партії реґіонів. Про це повідомив голова Херсонської військової обласної адміністрації Геннадій Лагута. А керівником окупаційної адміністрації Херсона росіяни посадили Олександра Кобеця.

 

17:40 Ватажок сепаратистів Придністров'я Вадім Красносєльскій певен, що за організацією вибухів на силових об'єктах сепаратистів стоїть Україна. Красносєльскій сказав, що "ПМР" не планувала нападати на когось – проте "ті, хто організували цей напад, мають на меті втягнути Придністров'я у конфлікт". Водночас він закликав Молдову залишитись осторонь конфлікту: "Не піддавайтеся і ви на провокації, не дозволяйте втягнути Молдову в агресію проти Придністров'я".

 

17:15 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Міжнародний валютний фонд створив спеціальний адміністративний рахунок, через котрий інші держави допомагатимуть Україні. Уряд заявив, що наші потреби – 5 млрд. доларів. "Ми постійно співпрацюємо. Практично в нас щотижнево відбувається на робочому рівні контакти із МВФ. Ми домовилися і фонд створив спеціальний адміністративний рахунок, через який всі наші партнери будуть надавати підтримку. Ми озвучуємо цифру [потреб], яка підтверджена і МВФ, і Світовим банком – це п'ять мільярдів доларів щомісячно. Це ті кошти, які потребує бюджет України для того, щоб виконати всі соціальні і гуманітарні зобов'язання перед мешканцям нашої держави. Робота розпочата, працюють робочі групи. Ми активно ведемо діалог з нашими партнерами", – розповів прем'єр в етері національного телемаратону.

 

16:59 Президентка Молдови Мая Санду заявила, що вибухи у Придністров'ї інспіровані самими придністровськими силами. Таку заяву вона виголосила за підсумками засідання Вищої ради безпеки, передає Newsmaker. "У спробах ескалації становища у придністровському регіоні задіяні сили придністровського регіону. Це сили, котрі виступають за війну, вони зацікавлені у дестабілізації", – прокоментувала молдовська президентка. Санду поскаржилася на те, що хитке становище у регіоні спричиняє для Молдови ризики. "Засуджуємо будь-які провокації та спроби залучити Молдову до дій, котрі можуть поставити під загрозу мир у країні", – сказала президентка.

 

16:13 Центр протидії дезінформації РНБО заявляє, що провокації Росії у Придністров'ї здійснило ФСБ РФ з метою відкрити додатковий фронт в Одеській області. "Така ситуація змусить ЗСУ перетягнути сили в цьому напрямку, послабивши їх у Миколаївській області", – розтлумачили в центрі. До того ж, така провокація може дозволити росіянам виправдати свої дії в Україні. "Скинувши обстріли в Тирасполі на ЗСУ, Росія, "рятуючи своїх", виправдовує вторгнення в Україну і смерті тисяч своїх солдат", – йдеться в коментарі.

 

15:44 У Києві розпочали демонтаж монумента двох робітників, встановлений над схилом Дніпра 1982 року "на ознаменування воз’єднання України з Росією". Під час технічних робіт в однієї фігури – росіянина – відвалилася голова, і Віталій Кличко потрактував цей трафунок як знак. Другу скульптурну композицію, із Богданом Хмельницьким і персоналіями Переяславської ради, закриють опоряджувальними матеріалами і теж згодом розберуть, повідомив міський голова. Кличко підрахував, що в столиці належить знести ще близько 60 пам’ятників, барельєфів, знаків, пов’язаних з радянщиною і Росією; для перейменування склали список з понад 460 вулиць і об‘єктів.

 

 

 

15:10 Міст із Білгород-Дністровського району в бік Одеси закрили через пошкодження, повідомив речник Одеської військово-цивільної адміністрації Сергій Братчук. Інформацію про те, що трапилося, не розголошують. Перед тим із боку Затоки було чутно вибухи.

 

14:27 Росіяни продовжують бомбити завод "Азовсталь" у Маріуполі. Як повідомив полк "Азов", після вибухів на території підприємства є поранені серед мирних мешканців. Минулої ночі на заводі, котрий використовується як база для українських вояків і прихисток для пересічних маріупольців, нарахували 35 авіаударів. Наразі триває розбір завалів – під руїнами можуть бути люди. На відео, оприлюдненому "Азовом", видно поранену літню жінку. У підземеллі також чутно гавкіт собаки – люди переховуються з домашніми тваринами.

 

14:04 На американській авіабазі Рамштайн у Німеччині розпочалася зустріч очільників міністерств оборони сорока країн, на котрій обговорюють війну Росії проти України. Ініціатором виступив голова Пентагону Ллойд Остін. У своєму виступі він сказав, що опір України дав натхнення вільному світу. "Україна чітко вірить, що вона може перемогти, як і всі ми тут також", – сказав він. Перед початком зустрічі німецька міністерка оборони Крістіне Лямбрехт оголосила, що Німеччина прийняла рішення надати Україні зенітні самохідні установки "Гепард", передає DW.

 

13:52 У контрольованому Росією Придністров'ї оголосили "червоний рівень терористичної загрози". Маріонеткова влада пов'язує таке рішення з вибухами в міліцейській будівлі в Тирасполі, пожежі у військовій частині в Парканах і падінні радіовеж біля села Маяк.

 

13:28 Служба безпеки України затримала провідного інженера одного із заводів "Укроборонпрому". Його підозрюють у державній зраді і корегуванні вогню по українських бронетанкових підприємствах. "Співробітника викрив підрозділ безпеки самого заводу. Колаборант повідомив про наслідки ракетного обстрілу підприємства в Російську Федерацію", – поінформували в "Укроборонпромі".

 

12:54 Президентка Молдови Мая Санду скликала засідання Вищої ради безпеки для обговорення ескалації у Придністров’ї.

 

12:15 Заступник державного секретаря Великої Британії Джеймс Гіппі заявив, що Україна має цілковите право завдавати ударів по російській території. "Україна є суверенною країною, котра мирно жила у своїх власних кордонах. А потім інша країна вирішила порушити ці кордони і ввести 130 тисяч солдатів до цієї країни. Це започаткувало війну між Україною та Росією. У війні Україна потребує завдати удар углиб супротивника, щоб атакувати його лінії логістики, сховища палива,  склади боєприпасів – і це частина цього [протистояння]... Тож це цілковито леґітимно для України – націлюватись на російський тил, щоб перервати логістику, котра використовується для того, щоб чинити звірства на українській землі", – сказав Гіппі у інтерв'ю Times Radio.

 

11:40 Із Придністров'я виїжджають люди після низки вибухів і нагнітання істерії російськими пропаґандистськими службами.  

 

 

11:21 Під час ранкових обстрілів по Запоріжжю випустили три російські ракети. "Наразі відомо, що вранці на територію одного з підприємств міста влучили дві рашистські керовані ракети. Третя ракета розірвалася у повітрі. Пошкоджень та руйнацій зазнали інфраструктурні об’єкти підприємства. На місці працюють усі відповідні служби", – повідомили у Запорізькій обласній військовій адміністрації.

 

10:56 Міліцейські формування контрольованого Росією Придністров'я повідомили про вибухи у селищі Маяк. Унаслідок підриву вийшли з ладу дві антени, котрі транслювали радіо РФ. Нагадаємо, ще кілька днів тому українська розвідка повідомила, що в невизнаному Придністров'ї готують вибухи, аби виправдати вторгнення контингенту РФ в Україну з півдня.

 

 

10:33 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 22,1 тис. осіб,

танків – 918 од.,

бойових броньованих машин – 2308 од.,

артилерійських систем – 416 од.,

РСЗВ – 149 од.,

засобів ППО – 69 од.,

літаків – 184 од.,

гелікоптерів – 154 од.,

автомобільної техніки – 1643 од.,

кораблів /катерів – 8 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 205 од.,

спеціальної техніки – 31 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 200 ворогів, танків ‒ 34 од., бойових броньованих машин – 50 од., артилерійських систем – 5 од., автомобільної техніки – 77 од., літаків – 3 од., БПЛА – 4 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

77% танків (з них 8,6% за минулий тиждень),

80% бойових броньованих машин (з них 7,6% за минулий тиждень),

26% артилерійських систем (з них 1,6% за минулий тиждень),

56% літаків (з них 3,9% за минулий тиждень),

64% гелікоптерів (з них 1,7% за минулий тиждень).

 

 

09:47 Генеральний штаб ЗСУ відреаґував на критику про те, начебто українське керівництво допустило розмінування території довкола Чонгару на адміністративній межі між Кримом і Херсонською областю незадовго до російського вторгнення. "Міст було заміновано, але нам протистояли сили, котрі переважали у 15 разів. Усі висновки щодо правомірності прийнятих рішень під час бойових дій будуть зроблені у встановлений законом спосіб після їх завершення. Позиція у нас проста. Герої повинні отримувати нагороди. Окупанти та їх посіпаки – сидіти за ґратами", – заявили у Генштабі.

 

09:25 Міністерство оборони Великої Британії у своєму зведенні на матеріалах розвідки інформує про загрозу початку атаки на Запоріжжя з півдня. Наразі українські сили на тому напрямку готуються до оборони. Також британська розвідка зазначає, що росіяни, вірогідно, спробують оточити українські сили, котрі міцно окопалися у фортифікаціях на Донбасі.

 

08:31 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що нова хвиля погроз від МЗС РФ свідчить про усвідомлення Росією своєї поразки. У такий спосіб Кулеба відреаґував на заяви міністра Сєрґєя Лаврова про високу вірогідність спалаху третьої світової або ядерної війни. "Росія втрачає останню надію відлякати світ від підтримки України. Звідси розмови про «реальну» небезпеку третьої світової. Це лише означає, що Москва відчуває поразку в Україні. Тому світ має ще більше нас підтримати, аби ми перемогли і захистили європейську та глобальну безпеку", – прокоментував Кулеба у twitter'і.

 

07:43 Генеральний штаб ЗСУ повідомив про знищення складу з боєприпасами і великою кількістю живої сили біля села Велика Олександрівка на Херсонщині:

 

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України.

Тривають наступальні дії противника у Східній операційній зоні з метою розгрому угруповання Об’єднаних сил, встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та забезпечення сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом.

На Волинському та Поліському напрямках стан, положення та характер дій противника суттєвих змін не зазнали. Ворог активних дій на зазначених напрямках не проводив. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь на ротаційній основі виконують завдання з прикриття ділянки українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях.

На Сіверському напрямку ознак формування противником ударного угруповання для відновлення наступальних дій не виявлено. У суміжних з Україною районах Брянської, Курської та Бєлгородської областей ворог посилив охорону кордону та пунктів пропуску, проводить інженерне обладнання позицій. Російські окупанти в прикордонних районах посилили протидиверсійні заходи.

На Слобожанському напрямку противник посилює угруповання військ, продовжує часткове блокування міста Харкова та здійснює вогневе ураження підрозділів наших військ та об’єктів критичної інфраструктури.

Загарбники намагаються проводити наступ у напрямку населеного пункту Заводи. Тривають бойові дії.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворогом здійснюється переміщення пунктів управління ближче до лінії бойового зіткнення.

Противник здійснює вогневий вплив по позиціях наших військ із застосуванням мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню по всій лінії зіткнення, так:

на Сєверодонецькому напрямку противник веде бойові дії в районі населеного пункту Рубіжне;

на Попаснянському напрямку намагається оволодіти Попасною, тривають бої;

на Авдіївському напрямку ворог намагається вести наступальні дії, успіху не має;

на Курахівському напрямку безуспішно здійснював наступальні дії у напрямку населених пунктів Новомихайлівка та Мар’їнка;

на Запорізькому напрямку противник веде наступальні бойові дії в напрямку населеного пункту Трудолюбівка, тривають бої.

Ворог здійснює масований вогневий вплив та блокування наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь” у Маріуполі.

На Південнобузькому напрямку противник, по всій лінії зіткнення, здійснював поодинокі обстріли наших підрозділів. Фіксується розвідувальна активність у районі адміністративного кордону Миколаївської області.

У районі населеного пункту Велика Олександрівка Херсонської області захисники України знищили склад з боєприпасами та велику кількість особового складу ворога (понад 70 осіб вбитими). Точна кількість загиблих уточнюється.

Також підрозділи окупантів зазнали втрат в особовому складі в районі населених пунктів Новодмитрівка та Білоусове.

Російські окупанти продовжують грабувати місцеве населення на тимчасово зайнятих територіях України.

Підрозділи збройних сил російської федерації намагаються здійснювати повітряну розвідку над територією Одеської області. Зазнають втрат.

Угрупованням Повітряних сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено десять повітряних цілей: три літаки, чотири БПЛА оперативно-тактичного рівня та три крилаті ракети.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито шість атак ворога, знищено чотири танки, п’ять артилерійських систем, тринадцять одиниць броньованої техніки, п’ятнадцять одиниць автомобільної техніки, два паливозаправника та одну зенітну установку.

 

00:17 Президент Володимир Зеленський заявив у нічному зверненні, що росіяни нічого не досягнуть в Україні ані війною, ані "референдумами". "За два місяці вони використали проти нас більше тисячі ста ракет. Незліченну кількість авіабомб, артилерії. Вони катували, грабували, розстрілювали. Вони мінували нашу землю. Перетворювали мирні міста і села на пекло. Частину українських міст і громад знищили просто до каміння. Але так нічого і не досягли. І не досягнуть", – запевнив Зеленський. "Вони побачили, що тут – зовсім інші люди. Люди, які впевнені в собі. Які вірять у свою державу. Які уміють поважати інших, бо поважають себе. Які не хочуть захоплювати чуже, але не віддадуть нічого свого", – підкреслив Президент. Голова держави запевнив, що далі Україна стане ще міцнішою: "Вже зараз, коли Росія ще намагається захопити нашу територію, ми демонструємо, що дамо вільній Україні більше можливостей для розвитку, ніж Росія може дати не тільки окупованій частині нашої території, але і своїй власній території, своїй власній державі", – сказав Президент.

 

26.04.2022