57-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:43 Президент України Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні, що Росії не вдасться провернути акцію із псевдореферендумом у Херсоні. "Жодні «ХНР» не пройдуть. Якщо комусь хочеться нової анексії, то це може призвести хіба що до нових потужних санкційних ударів по Росії. Ви залишите свою країну настільки бідною, наскільки бідною Росія не була з часів громадянської війни після 1917 року. Тож краще зараз шукайте мир", – сказав Президент. Зі слів Зеленського, "на півдні та сході нашої країни окупанти продовжують робити все, щоб були підстави для них говорити хоча б про якісь перемоги". "Вони накопичують сили, заганяють на нашу землю нові батальйонні тактичні групи. Намагаються навіть розпочати так звану мобілізацію в окупованих районах України. Жоден із цих кроків не допоможе Росії у війні проти нашої держави. Вони можуть лише відтягувати неминуче – час, коли загарбникам доведеться піти з нашої території. Зокрема з Маріуполя", – сказав Головнокомандувач ЗСУ.

 

00:04 Упродовж минулої доби під окупацію російської армії потрапило 42 українських поселення. Про це повідомила помічниця керівника Офісу Президента Олена Симоненко в етері національного телемаратону. "Це відбулося сьогодні (у четвер, – Ред.), але завтра може бути так, що наші війська їх відвоюють знову", – прокоментувала чиновниця. З її слів, наразі окупанти контролюють 3500 населених пунктів.

 

23:39 Президент Володимир Зеленський заявив у зверненні до міністерського круглого столу Світового банку на підтримку України, що наша держава щомісячно потребує до 7 мільярдів доларів фінансової підтримки через економічний спад та зруйновані економічні звʼязки. "Для відновлення після цієї війни Україна буде потребувати ще сотень мільярдів доларів", – сказав Зеленський. З його слів, лише перший аналіз втрат показав збитків приблизно на 550 мільярдів доларів. 

 

22:55 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час свого візиту до Вашінґтона зустрівся із президентом США Джо Байденом. Сторони обговорили розширення фінансової та військової допомоги, посилення санкцій проти РФ та консолідацію міжнародної антипутінської коаліції. "Денис Шмигаль наголосив, що Збройні Сили України та українці продемонстрували, що не здадуться та здатні перемогти. У цей вирішальний момент лідерство США має критично важливе значення", – повідомила пресова служба уряду. Прем'єр подарував Байдену синьо-жовтий прапор і символічну лімітовану поштову марку з вказанням напрямку для російського військового корабля.

 

 

22:18 У четвер росіяни обстріляли острів Хортиця у Запоріжжі. Перша ракета впала у районі моста Преображенського, коли залізничним полотном рухався евакуаційний потяг Запоріжжя-Львів, а по дорозі їхали автомобілі – у транспорту повибивало вікна. Друга ракета пошкодила будівлю санаторію-профілакторію. Постраждало вісім громадян. 
 

 

21:40 Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що Європейська Унія погодилася закуповувати важке озброєння для того, щоб безоплатно передавати його Україні. "Нам потрібно постачати вам важку зброю. Про це не буде дуже багато новин, з міркувань безпеки. Але ми дотримуємося своїх зобов’язань поставити вам цю зброю", – сказав Мішель у інтерв'ю "Європейській правді", додавши, що це є "важливо" і "терміново". Президент Євроради відмовився надати подробиці: "Ми хочемо підтримати Україну, ми підтримуємо вас і військовим обладнанням, і іншими засобами, про які ми не хочемо повідомляти публічно".

 

21:07 Предстоятель Церкви Московського патріархату Онуфрій зголосився провести молитовну ходу до Маріуполя для того, щоб вивезти звідти цивільне населення, поранених, а також транспортувати тіла загиблих. "З глибоким сумом спостерігаю за тим, що цими днями відбувається у місті Маріуполі. Відчуття сердечної скорботи спонукає в переддень головного християнського свята – Світлого Христового Воскресіння – звернути увагу на необхідність порятунку тих, хто, залишившись у багатостраждальному Маріуполі, опинився в умовах гуманітарної катастрофи. До сьогодні у межах міста залишається велика кількість мирних жителів, серед яких багато дітей та літніх людей. Пораненим військовослужбовцям потрібна термінова медична допомога. Тіла загиблих мають бути передані їхнім родинам для належного поховання", – йдеться у заяві, поширеній на офіційному сайті УПЦ МП. Онуфрій пропонує маршрут – вийти молитjвною ходою з Оріхова, що в Запорізькій області, до самої "Азовсталі". На час проходження колони він закликав оголосити режим припинення вогню і надати гуманітарний коридор.

 

20:20 Російські ракети перебили залізничне сполучення на Дніпропетровщині. "У нас три ракетні удари по залізничній інфраструктурі у Новомосковському районі. Всі живі. Вщент розтрощене залізничне полотно і контактна мережа. Поки що незрозуміло, чи зможемо відновити рух", – поінформував голова військово-цивільної адміністрації Валентин Різниченко.

 

20:01 Воїни-десантники разом із морською піхотою знищили два російські транспортно-бойові вертольоти Мі-8 у четвер. Командування десантно-штурмових військ оприлюднило відео атаки – на ньому помітно стовп диму після удару по першому гелікоптеру і влучання ракети по іншому.

 

 

19:50 Генеральний штаб ЗСУ повідомив про ліквідацію командира першого мотострілецького полку другої мотострілецької дивізії першої танкової армії західного військового округу дєніса Мєжуєва:

 

Триває повномасштабна збройна агресія російської федерації проти України. Противник продовжував наступальні дії у східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей. Водночас, не припиняються ракетно-бомбові удари по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на всій території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках противник активних дій не проводив, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Фіксується суттєве скорочення інтенсивності руху колон російської військової техніки по території республіки білорусь. Окремі підрозділи збройних сил білорусі продовжують виконувати завдання з прикриття українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях.

На Слобожанщині обстановка суттєвих змін не зазнала. Триває часткове блокування Харкова та руйнування артилерією інфраструктури міста. На тимчасово захопленій території Харківської області окупаційні війська забороняють переміщення місцевого населення в бік території, підконтрольній Силам оборони України, заблокована доставка гуманітарної допомоги з українського боку.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог намагався взяти під повний контроль Маріуполь. Продовжував завдавати авіаційних ударів та здійснював спроби штурмових дій в районі морського порту і заводу “Азовсталь”.

На тимчасово захопленій території Херсонської області самопроголошеною окупаційною владою оголошено мобілізацію осіб чоловічої статі. Крім того, за наявною інформацією, на 1 травня в зайнятій російською федерацією частині Херсонщини сплановано проведення так званого “референдуму”. А у період 2-10 травня – "перепис населення". Місцевим жителям заборонено будь-яке переміщення між населеними пунктами.

На Південнобузькому напрямку тривають обстріли Миколаєва, противник намагається покращити тактичне положення та наблизитися до міста, успіху не має.

Ворог продовжує зазнавати значних втрат в особовому складі та військовій техніці. За уточненими даними, захисниками та захисницями України, був ліквідований командир першого мотострілецького полку другої мотострілецької дивізії першої танкової армії західного військового округу підполковник Денис Мєжуєв. Також отримали важкі поранення та знаходяться на лікуванні в Москві два представники керівного складу цього ж з’єднання – полковник Харитонов та підполковник Смірнов.

Крім того, значно деморалізує особовий склад окупаційних підрозділів проведена примусова мобілізація на невизнаних територіальних утвореннях Донецької та Луганської областей, незадовільне харчування, низьке фінансове та матеріальне забезпечення особового складу, що прибув на доукомплектування регулярних підрозділів російської федерації.

 

19:23 У Чернівцях демонтували два радянські пам’ятники – монумент комуністові (і воїнові УГА) Семену Галицькому і композицію "Червоноармійці в бою".

 

 

 

18:19 Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден повідомив про те, що США виділяють Україні новий пакет військової допомоги на суму 800 мільйонів доларів. Як переказує журналіст "Голосу Америки" Остап Яриш, Україна отримає 75 гаубиць із калібром 155 мм і 144 000 боєприпасів до них; 72 тягачі для буксування гаубиць; 121 тактичний безпілотик Phoenix Ghost. 

 

#ЦИТАТА

 

"Путіну не вдалось реалізувати величезні амбіції на полі бою. Після тижнів обстрілів Київ тримається, Президент Зеленський і його демократично обраний уряд залишається при владі, а українські Збройні Сили, спільно з багатьма українськими цивільними, не дозволили Росії завоювати їхню країну".

 

Джо Байден

 

17:04 Верховна Рада погодила продовження воєнного стану в Україні на 30 діб, до 24 травня.

 

16:46 Вояки Десантно-штурмових військ ЗСУ збили у четвер штурмовик Су-25 та багатоцільовий безпілотний авіаційний комплекс “Орлан-10”. Як повідомили у командуванні, техніку вразили із переносних зенітно-ракетних комплексів Stinger і Starstreak. Український журналіст Андрій Цапієнко оприлюднив відео, зняте неподалік від місця збиття літака.

 

16:11 Депутата Херсонської міської ради від партії "Нам тут жити" (виборча команда міського голови Ігоря Колихаєва) підозрюють у державній зраді на користь Росії: "Маючи доступ до документів, він збирав та передавав так званому куратору – представнику країни-агресора – відомості щодо проукраїнських політичних діячів, активістів, представників правоохоронних органів та учасників бойових дій на сході України, а також іншу інформацію. Окрім цього, підозрюваний закликав посадовців регіону співпрацювати з окупантами, організовував розміщення особового складу військовослужбовців РФ та сприяв у проведенні ремонту їхньої техніки. З метою дискредитації діючої влади він активно брав участь у створенні проросійськими медіа пропагандистських матеріалів приходу "русского міра" на Херсонщину", – повідомили у прокуратурі.

 

16:05 Народні депутати фракції "Опозиційна платформа – За життя" сформували нову депутатську групу – "Платформа за життя та мир". Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко. Фракцію очолив Юрій Бойко. До її складу ввійшло 24 депутати – половина нардепів "ОПЗЖ".

 

15:37 Командир 36-ої окремої бригади морських піхотинців ЗСУ Сергій Волинський ("Волина") назвав "критичною" ситуацію на "Азовсталі". "Потрібно кричати! Просто словами підтримки і глибокими подихами ситуацію вже не врятувати. Вона перейшла критичну межу... Ми маємо надію, що світові лідери і дипломати всього світу все ж таки почують нас і знайдуть правильну платформу, знайдуть шляхи вирішення ситуації. Для нас, можливо, залишилися години – про дні, мабуть, уже і не йдеться", – сказав командир морпіхів у коментарі "Радіо Свобода". На території "Азвосталі" залишаються сотні цивільних, понад пів тисячі поранених бійців, а також українські військовослужбовці, які продовжують боронити позиції під обстрілами артилерії РФ. "Їжі немає, води немає, медикаментів немає… У підвальних та напівпідвальних приміщеннях через сирість не загоюються рани, хлопці гниють… Отака ситуація", – резюмував Волина.

 

15:01 У російському місті Твер вирує пожежа в Центральному науково-дослідному інституті військ повітряно-космічної оборони ЗС РФ. Тамтешні медії повідомляють про двох загиблих. Інститут мав стосунок до розробки ракетних комплексів "Іскандер", зенітних систем і систем радіолокаційного захисту для стратегічних бомбардувальників.

 

 

14:47 Південне командування "Південь" зауважило скупчення кораблів на місці, де затонув крейсер "Москва". "В Чорноморській операційній зоні зберігається присутність того самого складу корабельного угруповання противника. Продовжуючи блокування судноплавства, ворожим флотом проводиться розвідка, перевезення вантажів та пошукові заходи на місці затоплення крейсера «Москва»", – йдеться у повідомленні.

 

14:20 Латвійський сейм прийняв заяву, в котрій засуджує воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні Росією в Україні, а також порівнює ці звірства з геноцидом, повідомляє Delfi. Зокрема, у резолюції згадуються факти бомбардування житлових будівель, цивільної інфраструктури, вмисні вбивства людей, сексуальне насильство. Сейм нагадує про те, що в 1932-1933 роках Україна пережила Голодомор. "Латвія засуджує геноцид і злочини проти людяності, а також усвідомлює свій обов'язок визнавати, запобігати і поминати минулі трагедії, щоб недопустити їхнього повторення у майбутньому", – йдеться у заяві.

 

13:58 Заступник російського радбезу Дмітрій Мєдвєдєв приндиться через заяву секретара РНБО Олексій Данілова про перспективу удару по керченському мосту між анексованим Кримом і Росією. “Один із затятих українських начальників сказав про потребу завдати удару по Кримському мосту. Сподіваюся, він розуміє, що буде ціллю у відповідь”, – пригрозив Мєдвєдєв у телеґрамі. Напередодні у Данілов запитали на "Радіо НВ": чи може українське військо завдати удару по мосту, котрим РФ транспортує озброєння до України через Крим. “Якби у нас була спроможність це зробити, ми би це вже зробили. Якщо буде можливість це зробити, ми це обов’язково зробимо“, – сказав секретар Радбезу.

 

13:21 Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай спростував повідомлення, начебто росіяни захопили Рубіжне. "Це вже третє подібне «визволення» окупантами Рубіжного, виходячи з російських брехливих зведень", – заявив він. Гайдай підтвердив інформацію генштабу ЗСУ: ворог намагався закріпитися у західній та північно-західній частинах міста, проте зазнав поразки.

 

12:50 Прем'єр-міністри Іспанії й Данії Педро Санчез і Метте Фредеріксен у четвер перебувають із візитом у Києві. Вранці вони відвідали Бородянку. "Я шокований із побачених жахіть і звірств путінської війни на вулицях Бородянки. Ми не залишимо український народ наодинці", – прокоментував Санчез.

 

 

 

12:06 Литва передала Україні важкі міномети, повідомив міністр оборони Арвідас Анушаускас у розмові з BNS. "Число не називатиму, але передали точно не один", – заявив Анушаускас.

 

11:35 Американський історик Тімоті Снайдер прокоментував позицію Німеччини у війні Росії проти України: "Тридцять років німці повчали українців про фашизм. А коли фашизм насправді прийшов, німці йому зафондували, а українці помирали у боротьбі".

 

11:04 Президент Росії Владімір Путін наказав узяти у щільну облогу завод "Азовсталь" у Маріуполі, на території котрого перебувають українські військовики. Під час наради у четвер міністр оборони РФ Сєрґєй Шойґу заявив, що територію підприємства оточено; штурм займе три-чотири доби. У відповідь Путін заявив, що штурмувати "Азовсталь" недоцільно, бо це коштуватиме життів російським солдатам. При тім російський президент трохи заговорився, бо виглядало, що берегти життя в інших ситуацій не так доцільно. Путін наказав скасувати штурм. "Заблокуйте цю промислову зону так, щоб муха не пролетіла", – сказав він. 

 

10:43 Командувач Сил територіальної оборони ЗСУ Юрій Галушкін звернувся до добровольців і командирів добровольчих формувань територіальних громад у деокупованих регіонах із закликом повернути зброю. "Частина наших регіонів звільнена від окупантів і там не ведуться бойові дії. На цих територіях потрібно виконувати завдання, пов’язані з відбудовою наших міст та сіл, відновлювати економіку, повертатися до роботи. Саме тому у цих регіонах час зосередити зброю у визначених місцях зберігання. Ви будете доглядати її, брати на тренування та за потреби отримувати для виконання завдань. Ми будемо тримати порох сухим. Належне зберігання зброї дуже важливе, щоб у критичний момент нею можна було швидко скористатися і застосувати проти нашого ворога – російських військ", – звернувся генерал.

 

10:20 Міністерство оборони Німеччини за наполяганням Олафа Шольца  виключило все важке озброєння зі списку, направленого Україною, хоча німецька промисловість готова поставити багато озброєнь у короткостроковій та середньостроковій перспективі, пише Bild. Перелік можливого експорту озброєнь німецької військової промисловості в Україну скоротився з 48 до 24 сторінок.

 

Запит України включав низку важких озброєнь: танки "Leopard", БТР "Puma" та "Marder", БТР "Boxer", "Fuch", а також реактивні системи залпового вогню та протикорабельні та протитанкові ракети.

 

У німецькому списку є транспортні засоби (модернізовані повнопривідні автомобілі, броньовані вантажівки, броньовані автобуси та важкі напівпричепи для перевезення танків), особисте спорядження, засоби розвідки, боєприпаси, матеріально-технічне забезпечення, стрілецька зброя, а також "польове обладнання" для України.

 

10:07 Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що переговори з Росією наразі безперспективні. "Його стратегія є очевидною – спробувати захопити і заграбастати якомога більшу частину України і, можливо, піти на якісь переговори з позиції сили", – сказав Джонсон, як повідомляє Reuters. Голова британського уряду не виключає, що Путін і далі планує захопити Київ. "Як можна вести переговори з крокодилом, коли він тримає ногу в пащі?" – заявив Джонсон, додавши, що Україна далі потребує зброї.

 

09:43 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 21 тис. осіб,

танків – 829 од.,

бойових броньованих машин – 2118 од.,

артилерійських систем – 393 од.,

РСЗВ – 136 од.,

засобів ППО – 67 од.,

літаків – 172 од.,

гелікоптерів – 151 од.,

автомобільної техніки – 1508 од.,

кораблів /катерів – 8 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 166 од.,

спеціальної техніки – 27 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 100 ворогів, танків ‒ 14 од., бойових броньованих машин – 31 од., артилерійських систем – 2 од., автомобільної техніки – 4 од., літаків – 1 од., гелікоптерів – 1 од., БПЛА – 1 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

69% танків (з них 6,1% за минулий тиждень),

73% бойових броньованих машин (з них 4,9% за минулий тиждень),

25% артилерійських систем (з них 1,7% за минулий тиждень),

52% літаків (з них 2,7% за минулий тиждень),

63% гелікоптерів (з них 2,9% за минулий тиждень).

 

 

09:40 Міноборони Британії опублікувало нове зведення британської розвідки.

— Росія, ймовірно, хоче продемонструвати значні успіхи напередодні 9 травня. Це може вплинути на те, наскільки швидко та рішуче вони намагатимуться вести операції напередодні цієї дати.

— Російські війська наступають зі своїх опорних районів на Краматорськ, який продовжує зазнавати постійних ракетних обстрілів.

— Високий рівень російської повітряної активності зберігається, оскільки Росія намагається забезпечити безпосередню повітряну підтримку своєму наступу на сході України, придушити та знищити українські засоби протиповітряної оборони.

 

08:11 Росія відкинула пропозицію генерального секретаря ООН Антоніу Ґутерреша оголосити "великоднє перемир'я". Представник Росії Дмітрій Полянскій заявив про потребу "денацифікації" і "звільнення" України, а заклик до перемир'я назвав "прагненням дати київським націоналістам і радикалам перепочинок для того, щоб вони могли перегрупуватися".

 

07:50 Оперативна інформація Генштабу Збройних Сил України станом на ранок 57-ої доби війни:

 

Триває повномасштабна збройна агресія російської федерації проти нашої Держави. Противник намагається продовжувати наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей.

Ворог продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по об’єктам військової та цивільної інфраструктури по всій території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках противник активних дій не проводив, змін в стані та положенні угруповань його військ не виявлено.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує нарощування системи технічного забезпечення.

У Балаклеї поранених російських військовослужбовців почали розміщувати у міській поліклініці, незважаючи на те, що шпиталь для російських військових обладнано у будівлі місцевої музичної школи. Розміщення окупантів у міській поліклініці свідчить про значне зростання числа поранених та проблеми з їх подальшою медичною евакуацією.

Ворог продовжує часткове блокування та обстріли міста Харкова.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник й надалі здійснює артилерійські обстріли вздовж всієї лінії зіткнення.

На Херсонщині загарбники планують організувати примусову мобілізацію населення на війну з Україною. Одночасно, окупанти поставили за мету повністю припинити гуманітарну підтримку області з боку української влади. Продовжується терор населення.

Так, у селі Золота Балка Херсонської області представники російських окупаційних військ провели збори з місцевим населенням, де заявили про те, що “зелених коридорів” більше не буде, людям заборонили залишати населений пункт. Крім того, попередили, що у разі обстрілу їхніх позицій підрозділами Збройних Сил України, російські загарбники почнуть обстріл населеного пункту. Окупанти продовжують обхід помешкань, проводять обшуки.

На Південнобузькому напрямку ворог веде обстріли позицій наших військ.

Угрупованням Повітряних сил Збройних Сил України за попередню добу уражено чотири повітряні цілі: три безпілотних літальних апарати та одну крилату ракету.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито дев’ять атак ворога, знищено один танк, десять одиниць броньованої та дві одиниці автомобільної техніки, одну артилерійську систему, дві одиниці спеціальної інженерної техніки, зенітно-ракетний комплекс і ворожий склад з боєприпасами.

 

01:41 Президент України Володимир Зеленський заявив у підсумковому зверненні в середу, що ситуація на сході та півдні залишається "максимально жорсткою". "Окупанти не полишають спроб шляхом нового масштабного наступу вибороти хоч якусь перемогу для себе. Хоча б щось, що вони зможуть «згодувати» своїм пропагандистам", – сказав верховний головнокомандувач. Зеленський висловив подяку Збройним Силам України, усім містам та громадам, котрі чинять спротив загарбникам – "які тримаються і своєю боротьбою, без перебільшення, рятують нашу державу". Президент поінформував, що влада силкується забезпечити належне постачання зброї для армії. "Я дуже радий сказати – сказати з обережним оптимізмом – що наші партнери стали краще розуміти наші потреби", – заявив Зеленський.

 

00:07 Секретар РНБО Олексій Данілов заявив в етері "Радіо НВ", що великий наступ російської армії на східному фронті ще не розпочався. "Вчора зранку почалися бої на всій лінії фронту, який є на території Донецької, Луганської та Харківської областей. Але це була їхня проба на міцність наші Збройні Сили. Спроба була невдала. На сьогодні вони будуть продовжувати ці спроби. Коли почнеться так званий великий наступ – це питання часу", – заявив Данілов.

 

21.04.2022