50-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:21 Президент України Володимир Зеленський виступив із емоційним зверненням за підсумками 50-ї доби спротиву Росії. Голова держави зізнався: він пам'ятає всіх, хто приречено прогнозував поразку. Зеленський також порушив проблеми, пов'язані з історичною пам'яттю та ідентичністю – сказав, що Росія сама воює в Україні з російською мовою і сама знищує зв'язки з Руссю.

 

#ЦИТАТА

 

Наскільки безглузде це вторгнення Російської Федерації. Наскільки воно самовбивче для всього, що Росія нібито «захищає». Для російської культури, для звʼязків з цим народом, навіть для російської мови. Росія випалює все це своєю зброєю.

***

Тепер і цей міф спалений. Русь не руйнувала б себе саму. З нею це робили чужинці. Ординці та інші загарбники. Ось хто прийшов сьогодні на нашу землю. І воюють вони так само – заради грабунку та заради знущань.

***

Я пригадую перший день вторгнення Російської Федерації. Я пригадую, що мені говорили 24 лютого. Зокрема й сильні світу цього. Мʼяко кажучи, ніхто не був упевнений у тому, що ми вистоїмо. Всі співчували. Багато хто радив полишити країну. Радили фактично здатися тиранії. Але й вони не знали нас. І вони не знали, наскільки українці сміливі, наскільки ми цінуємо свободу. Нашу можливість жити так, як цього хочемо саме ми. А не люди, які керують так, що їхня армія вперше в житті бачить унітази хіба що на окупованій території.

***

Окупанти відповідатимуть за все, що зробили в Україні. За все, що зробили проти українців. Вони відповідатимуть за Бучу, за Краматорськ, за Волноваху, за Охтирку. За Гостомель і Бородянку. За Ізюм, за Маріуполь і всі інші міста й громади України, які російська армія відкинула на 80 років назад. У той страшний час, про який усі й завжди у світі говорили: «Ніколи знову». Ось воно – знову. Ось воно – зараз. І ми зробимо все, щоб воно було справді востаннє.

***

Цей час, ці 50 днів показали мені по-іншому багатьох світових лідерів. Різні держави. Я побачив велику щедрість у тих, хто й сам небагатий. Я побачив надзвичайну рішучість у тих, кого глобальні лідери зазвичай не сприймали серйозно. Я побачив, що демократичний світ справді має тих, чиєї волі достатньо для захисту свободи від нападу тиранії. Побачив політиків, які поводилися так, ніби в них немає жодної влади. І побачив неполітиків, які зробили за ці 50 днів більше, ніж деякі державні діячі, які претендували на лідерство.

***

Російські кораблі можуть піти... хіба що на дно.

 

Володимир Зеленський

 

 

23:59 Росіяни обстріляли кілька прикордонних сіл у Сумській області. Одна міна зруйнувала приватний будинок – прямо залетіла в оселю, повідомив голова обласної адміністрації Дмитро Живицький. "Це за минулі десять днів перша серйозна провокація з боку РФ, коли вони обстріляли зі своєї території наші прикордонні населені пункти", – прокоментував він.

 

23:31 ТАСС уповноважений заявити:

 

 

22:32 Президент США Джо Байден заявив, що йому не забракне сміливості особисто приїхати до України. Під час спілкування із журналістами на базі Ендрюс, штат Меріленд, йому поставили питання про Київ. Байден спробував віджартуватися: "Ви готові поїхати?". А на зустрічне запитання: "А ви?" відповів: "Так". Дещо раніше у четвер Джо Байден повідомив, що наразі офіційний Вашінґтон вирішує, кого з адміністрації направити до України як жест підтримки українцям, передає "Голос Америки". "Ми приймаємо рішення прямо зараз", – повідомив він. Не виключено, що до України вирушать держсекретар США Блінкен або міністр оборони Остін.

 

22:10 З підвалу будинку в селі Шевченкове у Броварському районі на Київщині дістали шість тіл замордованих чоловіків віком 40-50 років. На трупах виявили сліди тортур, а також вогнепальні поранення в голову. Як поінформувала поліція, підвал був залитий кров'ю.

 

#ЦИТАТА

 

"Незважаючи на всі перепони, які були на нашому шляху всі вісім років з дня створення нашого підрозділу – а це заборона на навчання з натівськими інструкторами, заборона на постачання зброї, це легенди про фашистів – ми стоїмо далі, і ми будемо битися, бо Маріуполь – це Україна".

 

Святослав Паламар ("Калина"),

заступник командира полку "Азов"

 

21:40 Президент України Володимир Зеленський заявив, що воєнні злочини, скоєні російською армією в Маріуполі та селищах Буча й Бородянка, звузили можливість проведення мирних перемовин із Росією. "Це стосується нге мене, це стосується Росії. У них уже не так багато можливостей говорити з нами", – заявив Зеленський у інтерв'ю BBC.

 

21:17 Губернатор Бєлгородської області Вячєслав Ґладков заявив про обстріл сіл Журавльовка і Сподарюшино. Стверджує, що стріляли з українського боку.

 

20:57 У Рівному демонтували із монумента радянську самохідну артилерійську установку. Її планують перевезти на "Пагорб слави" разом із іншим совєцьким озброєнням, а дулом розвернуть на Москву. "Перший пішов! На цьому місці буде стояти наша українська техніка, яка захищала Україну від російських окупантів, а радянська САУ буде чекати створення музею радянської окупації чи краще сказати радянського мотлоху”, – прокоментував секретар Рівненської міської ради Віктор Шакирзян. Танк з-під пивзаводу теж вивезли.

 

 

20:22 Україна провела з Росією четвертий обмін полоненими. Як повідомила міністр реінтеграції Ірина Верещук, вдалося повернути 5 офіцерів і 17 військовослужбовців рядового складу. Також звільнили вісьмох цивільних. 

 

19:41 Містечко Фуентес-де-Андалусія у провінції Севілья в Іспанії цього тижня носить назву "Україна". Таке рішення прийняла місцева влада. Крім того, деякі з його вулиць на цей час перейменовані на Київську, Маріупольську, Харківську, Херсонську та Одеську. "Ця акція була реалізована за ініціативи мешканців містечка, які у такий спосіб вирішили продемонструвати свою солідарність з народом України на тлі російської військової агресії", – прокоментували у МЗС. Муніципалітет також ініціював програми зі збору гуманітарної допомоги Україні та висловив готовність прийняти 25 українських переселенців. У Фуентес-де-Андалусія живе 7200 людей.

 

#ФОТО

 

Скульптура з архангелом Михаїлом у Бородянці. Із рук йому випав хрест, але залишився меч 

 

19:19 Верховна Рада на своєму засіданні в четвер прийняла 13 законів і 3 постанови. Зокрема, народні депутати визнали дії Росії в Україні геноцидом. А також прийняли закон про заборону використання символіки, котра пропаґує нацистський російський режим – знаків "V", "Z" та ін.

 

18:54 Генеральний штаб інформує, що росіяни намагаються здійснювати атаки на донецькому керунку із авіацією та артилерією:

 

На Донецькому напрямку ворог, за підтримки авіації та артилерії, продовжує ведення наступу на окремих напрямках. Основні зусилля зосереджує на встановленні контролю над населеними пунктами Попасна, Рубіжне, Сєвєродонецьк та Слов’янськ.

Ворог намагається завершити підготовку до наступальної операції в Східній операційній зоні. Триває нарощування авіаційного угруповання та системи управління військами.

Противник продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по інфраструктурних об’єктах та житлових кварталах міст та сіл нашої держави.

Для ведення бойових дій на території України окупанти здійснюють підготовку додаткових підрозділів зі складу північного флоту та 8-ї загальновійськової армії південного військового округу збройних сил російської федерації. Для забезпечення підрозділів озброєнням і військовою технікою здійснюються заходи зі зняття з тривалого зберігання на базах та складах.

За наявною інформацією, у 126-й окремій бригаді берегової оборони (Перевальне) та 127-й окремій розвідувальній бригаді (Севастополь) втрати складають понад 50 відсотків особового складу.

Командуванню російської армії не вдається виконати плани з мобілізації людського ресурсу у північно-кавказькому регіоні для участі у війні проти України. Основною причиною є небажання населення зазначеного регіону брати участь у бойових діях.

У зв’язку з критичною ситуацією, що склалася з комплектуванням особовим складом бойових підрозділів, командування збройних сил російської федерації планує почати новий процес мобілізації на національному рівні. За задумом, мобілізація, з метою її приховування, буде проводитись паралельно з плановим призовом на військову службу.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. Спостерігається переміщення підрозділів 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу залізничним транспортом з території Гомельської області республіки білорусь. Зберігається загроза ракетних ударів з території білорусі по об’єктах нашої Держави.

На Сіверському напрямку противник проводить перегрупування підрозділів з їх подальшим зосередженням у прикордонних з Україною районах. З території Брянської та Курської областей відбувається переміщення у Бєлгородську і Воронезьку області росії.

На Слобожанському напрямку окупанти проводять розвідку ймовірних напрямків наступу, нарощують систему розвідки та медичного забезпечення. Триває поповнення запасів.

Продовжується часткове блокування та обстріли міста Харкова.

У місті Бєлгород ворог розгорнув підрозділ інформаційно-психологічних операцій збройних сил російської федерації з метою інтенсифікації заходів психологічного впливу на підрозділи сил оборони України та цивільне населення Харківської області. Мета - деморалізація та припинення опору.

Окупанти продовжують підготовку до активних дій в районах населених пунктів Слов’янськ та Барвінкове.

На Донецькому напрямку ворог, за підтримки авіації та артилерії, продовжує ведення наступу на окремих напрямках. Основні зусилля зосереджує на встановленні контролю над населеними пунктами Попасна, Рубіжне, Сєвєродонецьк та Слов’янськ.

Противник здійснював спроби прориву нашої оборони в районах населених пунктів Рубіжне, Новотошківське і Мар’їнка. Успіху не мав. Продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю.

На Південнобузькому напрямку суттєвих змін в обстановці не відбулося.

В Чорноморській та Азовській операційних зонах корабельні угруповання противника продовжують виконувати завдання щодо ізоляції району ведення бойових дій та ведення розвідки.

 

18:10 Конструкторське бюро "Луч" прокоментувало знешкодження флагмана російського флоту крейсера "Москва": "Прийняття на озброєння та виконання серійного замовлення на комплекс 360МЦ «Нептун» – результат кропіткої праці робітників ДП «ДержККБ «Луч» та підприємств-субпідрядників. Влучний залп по флагману ворожого флоту – найвища нагорода та визнання нашої праці. Висловлюємо вдячність Збройним Силам Україну за мужність та майстерність у використанні зброї нашого виробництва!".

 

17:46 Центр протидії дезінформації при РНБО констатував, що спецслужби Росії розпочали реалізацію плану проведення терактів з метою нагнітання антиукраїнської істерії у Росії. "Станом на 14 квітня на російському прикордонні сталося вже кілька «терактів», у вчиненні яких керівництво рф звинувачує українські диверсійно-розвідувальні групи", – зазначили в центрі.

 

17:20 Міністерство освіти та науки зібрало робочу групу, котра оцінить доцільність вивчення російських авторів у шкільній програмі зі світової літератури. "Ми дуже глибоко переглянемо всі твори, які до цього були рекомендовані, та дуже критично поставимося до змісту цього предмету, навіть по вибіркових творах", – заявив міністр Сергій Шкарлет в етері телемаратону.

 

17:02 Речник Пентагону США Джон Кірбі підтвердив, що флагман російського флоту крейсер "Москва" зазнав значних ушкоджень унаслідок вибуху. Причини вибуху Кірбі не уточнив. При тім він повідомив, що корабель РФ залишився наплаву і наразі іде власним ходом на схід. "Ми гадаємо, що він, вірогідно, тримає курс на Севастополь для ремонту. Але ми не знаємо запевне, що спричинило це", – заявив Кірбі, згідно з CNN.

 

16:35 Підрозділи 80-ої окремої десантно-штурмової бригади Збройних Сил України звільнили від російської армії декілька поселень. Їхніх назв командування не розголошує, однак зазначає, що операція була "блискучою". "Враховуючи певні обставини, ми не можемо детально розкривати хід проведення даної операції. Проте відзначимо, що діяли львівські десантники дуже успішно. Зокрема, були завчасно проведенні необхідні заходи для виявлення та подавлення вогнем пунктів управління, вогневих засобів та інших важливих об’єктів противника. Після цього штурмовими підрозділами була проведені наступальні дії. Зазнавши значних втрат, російські окупанти були деморалізовані та почали відступати, покидаючи зайняті позиції", – поінформували у пресовій службі "вісімдесятки".

 

 

16:08 Російські медії повідомляють про те, начебто Брянську область обстрілюють із українського боку. ФСБ переказало інформацію, що на пункті перетину кордону "Новиє Юрковічі" під обстріл потрапили дві автівки. Прильоти снарядів нібито зауважили і в Климовському районі. "Сім осіб, в тому числі вагітна жінка і дитина, постраждали", – стверджують феесбісти. У двох будинках зайнялася пожежа.

 

15:27 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відбув переговори із секретарем Ватикану з міжнародних відносин із державами Полом Річардом Галлахером. Очевидно, що дипломати мусили обговорювати суперечливість позиції Святого Престолу в питанні російського вторгнення до України, втім Кулеба оминув цю тему у своєму повідомленні в twitter:  "Я вдячний Папі Франциску за його молитви. Підтвердив запрошення Його Святості від Зеленського відвідати Україну і принести українському народові промінь світла в ці важкі часи".

 

15:05 Росіяни обстріляли позиції українських прикордонників на Чернігівщині з боку свого пункту пропуску "Погар" – фіксувався вогонь із гранатометів та стрілецької зброї. Як повідомив голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко, інцидент трапився вчора.

 

14:36 Військовослужбовці 501-го окремого батальйону морської піхоти збили російський безпілотний "Орлан-10", який вів розвідку місцевості на одному з напрямків Запорізької області, і вступили в бій із росіянами, котрі намагалися підібрати дрон. "Окупанти, дізнавшись, що пташка доліталася, під прикриттям бронетранспортера відправили на місце падіння групу для евакуації БПЛА. Морпіхи, спостергаючи цю всю історію, також висунулися в район приземлення БПЛА, щоб ще й "приземлити" російських евакуаторів", – ідеться у повідомленні сил запорозької оборони. У росіян двоє осіб отримали поранення; вони відступили.

 

 

14:10 Оперативне командування "Південь" ЗСУ підтвердило, що російський крейсер "Москва" був атакований українськими протикорабельними ракетами "Нептун". Згідно з офіційною інформацією, флагман чорноморського флоту РФ отримав "суттєві пошкодження". "Виникла пожежа. Інші одиниці корабельного угруповання намагалися надати допомогу, але шторм і потужний вибух боєзапасу перекинули крейсер і він почав тонути", – повідомили в ОК "Південь".

 

13:53 Державне бюро розслідувань затримало в Одесі керівника фракції партії "ОПЗЖ" у Маріупольській міській раді Володимира Клименка. Йому закидають здійснення антиукраїнської інформаційної кампанії на Росії. "Напередодні військового вторгнення РФ колаборант на своїй офіційній сторінці в Facebook написав заклик до повалення чинної української влади. Тим самим він вчинив організацію та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором, спрямованих на підтримку держави-агресора", – додали у ДБР. 

 

13:21 Міністерство оборони Росії стверджує, що пожежу на крейсері "Москва" локалізовано і станом на цей момент відкритого вогню вже немає. Згідно зі запевненням офіційних російських служб, флагман російського флоту "зберігає плавучість", а "основне ракетне озброєння" не пошкоджено. Попри це, екіпаж евакуювали. Москвичі досі не визнають влучання ракетами: "Причини пожежі з'ясовуються". 

 

13:05 Личаківський суд Львова заарештував 154 об’єкти рухомого і нерухомого майна народного депутата Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко: 26 автомобілів, 30 земельних ділянок, 23 будинки, 32 квартири, 17 паркомісць та моторну яхту. Під арешт також потрапили частки в статутних капіталах у 25 компаніях, бенефіціарним власником яких є подружжя Медведчуків. Суд також санкціонував арешт державного зрадника. 

 

12:46 Офіційний Київ досі не має інформації про місце перебування 169 військовослужбовців, які потрапили у полон на Чорнобильській атомній електростанції. "Яка їхня доля, на жаль, сказати не можу. Ведуться перемовини про їхній обмін", – заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

 

12:28 Керівництво Європейської Унії попередило держави-члени, що оплата російського газу в рублях буде порушенням санкцій, запроваджених після вторгнення в Україну.

 

12:12 Британська розвідка зазначає, що наступними цілями атак Росії можуть стати міста Краматорськ і Костянтинівка у Донецькій області.  

 

11:49 Міністерство закордонних справ України стривожене загрозою незаконного усиновлення українських дітей російськими громадянами. "Особливу стурбованість викликає інформація про намір Міносвіти РФ підписати з російськими окупаційними адміністраціями у Донецькій та Луганській областях – т.зв. «Л/ДНР» – «угоди», які б дозволили передавати незаконно депортованих з території України дітей-сиріт в російські сім’ї", – ідеться у заяві МЗС. "Фактично Росія в порушення міжнародного гуманітарного права та елементарних стандартів людяності займається організованим на державному рівні викраденням дітей і руйнуванням майбутнього української нації", – обурилися у зовнішньополітичному відомстві. У МЗС вважають, що такі дії РФ можуть бути кваліфіковані як кіднепінг (викрадення) і потребувати рішучої реакції міжнародної спільноти.  

 

11:34 Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Аданом Гебреєсус розкритикував міжнародну спільноту за зосередженість на війні в Україні. Він заявив, що інші "кризи", зокрема і в його рідній Ефіопії, не отримують такої ж уваги, і припустив: причина в тому, що люди, які страждають, – "не білі". Директор ВООЗ визнав, що ситуація в Україні глобально значуща, але зауважив, що іншим "кризам" не приділяли достатньо уваги. "Я повинен бути відвертим і чесним, що світ не ставиться до людської раси однаково. Деякі "рівніші" за інших'', – цитує його "Німецька хвиля".

 

11:17 Народний депутат Володимир В'ятрович закликав Україну остаточно відмовитися від культу 9 травня. "Вважаю неприпустим і небезпечним, щоб цього року Україна разом із росією синхронно святкувала День перемоги 9 травня. Тому пропоную, щоб ми докінчили декомунізацію вшанування завершення Другої світової війни в Європі. Відтак відзначали її разом з усією Європою 8 травня, коли і був підписаний акт капітуляції нацистської Німеччини", – повідомив В'ятрович.

 

10:51 Адміністрація президента США Джо Байдена вирішила розширити коло розвідувальної інформації, котру надаватиме Україні. Зокрема, йдеться про дані, котрі дозволять Збройним Силам України націлюватися на військові об'єкти Росії на окупованому Донбасі та в анексованому Криму, пише The Wall Street Journal.

 

10:37 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 19 900 осіб,

танків – 753 од.,

бойових броньованих машин – 1968 од.,

артилерійських систем – 366 од.,

РСЗВ – 122 од.,

засобів ППО – 64 од.,

літаків – 160 од.,

гелікоптерів – 144 од.,

автомобільної техніки – 1437 од.,

кораблів /катерів – 7 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 134 од.,

спеціальної техніки – 25 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 100 ворогів, танків ‒ 14 од., бойових броньованих машин – 4 од., автомобільної техніки – 8 од., артилерійських систем – 8 од., РСЗВ – 7 од., літаків – 2 од., гелікоптерів – 1 од., БПЛА – 2 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

63% танків (з них 4,4% за минулий тиждень),

68% бойових броньованих машин (з них 2,7% за минулий тиждень),

23% артилерійських систем (з них 2,1% за минулий тиждень),

49% літаків (з них 3,0% за минулий тиждень),

60% гелікоптерів (з них 3,8% за минулий тиждень).

 

 

10:23 Сили спеціальних операцій підірвали міст із колоною ворожої техніки, котра прямувала до Ізюму, – бронеавтомобіль "Тигр", вантажівки "КамАЗ" і три "Урали". "Заклавши вибухівку у визначене місце, оператори ССО України чекали на ворога, який, нічого не підозрюючи, їхав назустріч смерті. Підрив мосту разом із російською технікою здійснили згідно з визначеним задумом, знищивши усю ворожу колону... Після цього справу довершили наші колеги із Сил оборони України", – прокоментували у командуванні ССО.

 

 

10:02 Кандидатка у президенти Франції Марін Ле Пен підтвердила свою стару заяву про леґітимність російського псевдореферендуму в Криму 2014 року. "Мешканці Криму захотіли знову приєднатися до Росії, ото й усе", ­– сказала Ле Пен. 

 

09:45 Міський голова Києва Віталій Кличко підтримав ідею перейменування назв станцій метро, пов'язаних із Росією. "Щоб нам, киянам, назви столичних станцій метро нагадували про позитивні зміни та про те, хто є нашими справжніми друзями. А не звеличували тих, хто посилає сюди орду і смерть українцям", – пояснив Кличко. Він, зокрема, хотів би бачити в Києві станцію "Варшавська" – замість "Мінської".

 

09:29 Заступниця державного секретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд передбачає, що Штати визнають дії Росії в Україні геноцидом. Коли Джо Байден ужив термін "геноцид", він мав на увазі людську оцінку, сказала Нуланд. З її слів, кваліфікацію злочину слід оформити в юридичний спосіб. "Щоб уряд США прийняв офіційне політичне рішення щодо геноциду, має минути певний час для збору доказів, і ми це робимо", – сказала Нуланд CNN

 

09:11 Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан відвідав Бучу. Пан Хан побував на процедурі ексгумації тіл вбитих цивільних із другої братської могили на території місцевої церкви, відвідав місце зберігання розстріляних військовими РФ автівок, на яких люди намагалися втекти від війни, та приміщення однієї з катівень, де замордували сімох українців.

 

 

08:50 Фракція політичної партії "Слуга народу" не буде підтримувати ухвалення законодавчої норми про відповідальність чоловіків призовного віку, які виїхали з України та не повернулися у встановлений законом термін під час воєнного стану, повідомив голова фракції Давід Арахамія.

 

Він зазначив, що у такому вигляді ця законодавча норма є шкідливою і небезпечною як для оборони України сьогодні, так і для відбудови її у майбутньому: "Багато з тих, хто залишився, працює за кордоном і пересилає в Україну гроші – в якості допомоги сім’ям чи як пожертвування до фондів оборони країни".

 

08:30 Міноборони РФ підтвердило інформацію про пожежу на ракетному крейсері "Москва": внаслідок пожежі на ракетному крейсері "Москва" здетонував боєзапас. Корабель отримав серйозні ушкодження. Вчора ввечері про це повідомив голова Одеської обласної військово-цивільної адміністрації Максим Марченко: "Ракетний крейсер «Москва» сьогодні пішов саме туди, куди його послали наші прикордонники на острові Зміїний! Ракети «Нептун», які стоять на сторожі Чорного моря, завдали російському кораблю дуже серйозних пошкоджень".

 

"Москва" – флагман Чорноморського флоту ВМФ РФ і корабель із найпотужнішим озброєнням на Чорноморському флоті, головний корабель проєкту 1164 «Атлант». Спущений на воду суднобудівним заводом імені 61 комунара в Миколаєві в 1979 році, увійшов до складу Чорноморського флоту СРСР в 1983 році. Мав можливість за один залп запустити 16 крилатих ракет.

 

Це судно брало участь в атаці на прикордонний загін острова Зміїний.

 

Головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко повідомив, що в Чорному морі перебувають ще 9 ракетних кораблів ЧФ РФ з крилатими ракетами "Калібр":

1. фрегат «Адмирал Эссен» (8 ракет)

2. фрегат «Адмирал Макаров» (8 ракет)

3. корвет «Вышний Волочёк» (8 ракет)

4. корвет «Ингушетия» (8 ракет)

5. корвет «Грайворон» (8 ракет)

6. підводний човен «Ростов-на-Дону» (4 ракети)

7. підводний човен «Старый Оскол» (4 ракети)

8. підводний човен «Великий Новгород» (4 ракети)

9. підводний човен «Колпино» (4 ракети)

 

07:50 Оперативна інформація Генштабу Збройних Сил України станом на ранок 50-ої доби війни:

Триває повномасштабна збройна агресія російської федерації проти України.

Ворог продовжує нарощування авіаційного угруповання поблизу східного кордону нашої Держави, посилює артилерійські підрозділи, оптимізує наявні системи управління, розвідувального та медичного забезпечення.

Зберігається постійна загроза застосування противником ракетного озброєння по всій території України.

Окупанти продовжують завдавати систематичних ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури у Харківській, Донецькій та Запорізькій областях.

На Волинському і Поліському напрямках ворог активних дій не проводив. Визначені підрозділи збройних сил білорусі продовжують виконувати завдання з прикриття українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях. Проводяться планові заходи бойової підготовки.

У білоруському населеному пункті Холмич, на блокпостах, військова поліція збройних сил російської федерації та республіки білорусь здійснює перевірку особистих телефонів. Цивільним повідомляється, що українські підрозділи в будь-який час можуть здійснити напад на територію білорусі.

На Сіверському напрямку ворог проводить перегрупування підрозділів Центрального військового округу з території Брянської та Курської областей. Після відновлення боєздатності, здійснює зосередження зазначених підрозділів у Бєлгородській і Воронезькій областях. Ворог посилює контроль кордону, проводить інженерне обладнання позицій, опорних пунктів і забезпечує присутність на них незначної кількості особового складу, озброєння та військової техніки.

На Слобожанському напрямку противник проводить розвідку ймовірних напрямків наступу, нарощує систему розвідки, управління та медичного забезпечення. Продовжує частково блокувати місто Харків та здійснює обстріли міста з артилерії, проводить перегрупування підрозділів та поповнення запасів.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог вів бойові дії в районах Слов’янська, Попасної та Курахового і штурмові дії у місті Маріуполь. Успіху не мав. Тривають бої.

За рахунок окремих підрозділів 2-ї загальновійськової армії Центрального військового округу здійснюється посилення угруповання ворога в районі Сєверодонецька.

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей продовжується проведення примусових мобілізаційних заходів. Так, у місті Горлівка проводяться щоденні обходи приватних та багатоквартирних кварталів.

Крім того, встановлено, що російське командування поставило завдання мобілізувати 60-70 тисяч осіб на території так званої “ДНР”. Однак вказані показники були виконані лише на 20 відсотків.

На Південнобузькому напрямку противник вживає заходів з відновлення боєздатності, поповнення боєприпасів, проводить заходи з інженерного обладнання позицій. Здійснює вогневий вплив на підрозділи наших військ.

Ворог веде бойові дії в районі Олександрівки. Намагається відновити наступ з метою повернення втрачених позицій в районі Осокорівки.

На території Донецької та Луганської областей захисниками України минулої доби відбито вісім атак ворога, знищено танк, чотири одиниці броньованої та шість автомобільної техніки, а також одну артилерійську систему противника.

Підрозділами зенітних ракетних військ попередньої доби збито два ворожі винищувачі.

 

00:54 Президент України Володимир Зеленський має намір обговорити з Емманюелем Макроном його тезу про "братськість" українського та російського народів. Про це Зеленський повідомив на пресовій конференції з президентами Польщі, Литви, Естонії, Латвії. "Я, чесно, не чув пана президента Французької Республіки. Якщо ця заява правдива... Ми не втрачаємо жодної деталі. Такі речі для нас дуже болючі, тому я обов'язково зроблю все, щоб сьогодні з ним поговорити про саме це питання. Якщо не сьогодні, то завтра, коли він знайде час", – цитує "Укрінформ".

 

00:17 Речник Пентагону Джон Кірбі під час брифінґу розкрив деталі про озброєння, котре США надають Україні в пакеті допомоги на 800 мільйонів доларів. Ідеться, зокрема, про 200 панцеромобілів M113, 11 гелікоптерів Мі-17, 18 гаубиць, 300 безпілотників-камікадзе Switchblade тощо.

 

 

18 155-мм гаубиць і 40 000 снарядів;

10 контрбатарейних радарів AN/TPQ-36;

2 радари для виявлення повітряних цілей AN/MPQ-64 Sentinel;

300 безпілотних систем Switchblade;

500 ракет до комплексів Javelin і тисячі інших протитанкових систем;

200 бронетранспортерів M113;

100 бронеавтомобілів HMMWV;

11 гелікоптерів Mі-17;

30 000 бронежилетів і шоломів;

2000 оптичних і лазерних далекомірів тощо.

 

00:04 Президент Литви Гітанас Наусєда розкритикував ідею альтернативної системи оборонних ґарантій. "Я вірю в НАТО. Будь-які спроби створити щось паралельне, аналогічне – можуть призвести до конкуренції між такими організаціями. Це нас розділить, розпорошить наші сили. Ми не можемо дозволити собі таку розкіш. Тому нам потрібна єдність", – сказав Наусєда, згідно з повідомленням "Європейської правди". Він додав: "Хоч би що там казали деякі партнери, я вірю, що рано чи пізно Україна буде в НАТО і матиме все те, що може надати ця найпотужніша оборонно-безпекова організація у світі".

 

14.04.2022