Дев'ятнадцятий день війни в Україні

00:02 Міжнародний суд ООН у Гаазі повідомив, що оголосить своє рішення за вимогою України про запровадження тимчасових заходів у справі проти Росії 16 березня. Нагадаємо, офіційний Київ у якості запобіжного заходу вимагає припинити розпочаті воєнні дії.

 

23:27 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав негайно припинити бойові дії в Україні та провести "серйозні переговори, що ґрунтуються на засадах Статуту ООН та міжнародного права". "Україна горить і знищується на очах усього світу", – написав Гутерріш у Twitter. Прикметно, що він не вжив у дописі слова "війна".

 

22:50 Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України закликало не випалювати сухостій. "Схаменіться! В Україні війна. А ви своїми діями не лише порушуєте законодавство, шкодите довкіллю та усьому живому, а й додаєте роботи нашим героям-рятувальникам ДСНС України, які цілодобово на варті", – звернувся в.о. міністра Руслан Стрілець. Міністерство запропонувало: "Хочете щось попалити – паліть окупантів!".

 

 

22:17 У прямий етер програми "Врємя" на телеканалі "Россія" прорвалася жінка із плакатом, на котрому були заклики припинити війну проти України і не вірити дезінформації. Протестувальницю звати Маріна Овсяннікова; вона працює на каналі редактором.

 

 

21:40 Українські сили знищили на Чернігівщині командний пункт противника, повідомила пресова служба оперативного командування "Північ".

 

 

 

21:11 Міноборони Росії повідомило про те, що має декілька адрес, де в Україні мешкають "іноземні найманці", і пригрозило завдати нових ракетних ударів.  

 

20:32 На Яворівському полігоні під час обстрілу 13 березня загинув полковник Олег Ящишин, старший викладач Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Про це повідомила його донька Тетяна Ящишин. "Мій батько загинув під час вчорашньої атаки на Міжнародний миротворчий центр. Я була там, але в іншій будівлі. Думаю, що він захищав мене увесь цей час бомбардування, і ось причина, чому я жива і майже не постраждала", – поділилася Тетяна. Панахида за Олегом Ящишиним відбудеться 15 березня об 11:00 у Гарнізонному храмі Петра і Павла у Львові.

 

 

 

20:10 У понеділок російські підрозділи випустили із Маріуполя лише 160 приватних автомобілів, повідомила міністр з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. "Це ні про що. Бо там 300 тисяч людей, а 160 авто – це максимум 600-700 людей", – сказала Верещук у коментарі "Українській правді". Міністр підкреслила, що український уряд спорядив колону гуманітарного транспорту до міста, та її не пропускають.

 

19:44 Згідно з уточненими даними Рівненської обласної адміністрації, внаслідок ракетного удару Росії по телевізійній вежі у селі Антопіль у понеділок зранку загинуло дев'ятеро людей, дев'ятьох поранено.

 

19:02 Росіяни розстріляли у Ворзелі фізика-експериментатора, заступника директора Інституту фізики напівпровідників ім. Лашкарьова НАНУ професора Василя Кладька. 65-річний Кладько поїхав у місто, щоб вивезти звідти свою сім’ю. Дружина та онуки встигли виїхати, він же затримався, повідомили у НАНУ.

 

 

18:38 Володимир Зеленський сказав у своєму зверненні в понеділок: "Збройні Сили тримаються мужньо. І креативно. Ми завдаємо таких втрат ворогу, що він вже не знає, де ще шукати резервів. Де ще шукати допомогу... Російська держава готувалася до війни десятки років. Вони накопичили значний воєнний ресурс заради зла, заради підкорення сусідів. І заради знищення України, Європи, якою ми її знаємо, яку ми цінуємо. Тому потрібно триматися, потрібно боротися, щоб перемогти. Щоб прийти до заслуженого українцями миру". Зі слів Президента, мир має бути "чесним" і з "гарантіями безпеки" – "щоб покласти це на папір у переговорах, складних переговорах".

 

18:09 Протестувальники захопили у Лондоні маєток, пов’язаний із підсанкційним російським олігархом Олегом Дерипаскою. Із балкона вивісили плакати з антипутінськими гаслами, пише Daily Mail.

 

 

17:33 Російські підрозділи підривають боєприпаси на майданчику Запорізької АЕС біля руїн учбово-тренувального центру та енергоблоку №1, повідомляє пресова служба "Енергоатому". Українські "атомники" порівнюють дії росіян із терактом.

 

17:04 Австралія та Нідерланди через Міжнародну організацію цивільної авіації розпочали судовий процес проти Росії через збиття пасажирського боїнга MH17.

 

16:45 Переговори України та Росії вже дійшли до "уточнення визначень", зі слів учасника української делеґації Михайла Подоляка. "У перемовинах взято технічну паузу до завтра. Для додаткової роботи в робочих підгрупах й уточнення окремих визначень. Перемовини тривають", – повідомив Подоляк.

 

16:10 Офіційний Київ зауважив, що ворог вирішив перекинути частину своїх сил із північних рубежів України на схід і південь. "Можна сказати, що противник визначився з основними напрямками його оперативних зусиль. Це, по-перше, зона ООС, місто Маріуполь і місто Миколаїв", – сказав на понеділковому брифінґу радник керівника ОП Олексій Арестович, згідно з повідомленням "Укрінформу".

 

15:15 На Луганщині працюють "зелені коридори": вдалося вивезти приблизно 600 мирних мешканців із Сіверськодонецька, 480 – із Рубіжного, 260 – із Лисичанська, 130 – із Попасної, 80 – із Гірського, 82 – із Кремінної, повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

 

14:50 Зведення від Генерального штабу ЗСУ:

 

Триває дев’ятнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Російські окупаційні війська, виконуючи злочинні накази військово-політичного керівництва російської федерації, продовжують наступальну операцію проти України.

Проте, на сьогодні, основні завдання щодо розгрому угруповань Збройних Сил України, виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей та встановлення контролю над лівобережною частиною України противником не виконані.

На Миколаївському та Криворізькому напрямках окупаційні війська зупинені.

Не маючи значних успіхів, ворог продовжує ведення систематичних бойових дій бомбардувальною авіацією з метою знищення військової та цивільної інфраструктури України. Застосовує боєприпаси великої потужності та невибіркової дії по мирному населенню. Такі дії класифікуються міжнародним гуманітарним правом як воєнний злочин.

На Волинському напрямку ворог продовжує заходи з посилення охорони українсько-білоруського кордону підрозділами ЗС Республіки Білорусь, за допомогою БпЛА проводить повітряну розвідку окремих ділянок місцевості вздовж Державного кордону.

На Поліському напрямку російські окупаційні війська не полишають спроб подолати бар’єрний рубіж по річці Ірпінь і закріпитися в районі населених пунктів Буча та Ірпінь. Намагаються організувати ведення оборонних дій. Здійснюється підготовка диверсійно-розвідувальних груп для дій під виглядом військовослужбовців ЗС України.

На Сіверському напрямку ворог активних наступальних дій не проводив. Здійснює перегрупування з метою відновлення спроби наступу в напрямку Києва.

На Слобожанському напрямку противник основні зусилля зосереджує на відновленні втрат, отриманих внаслідок рішучої відсічі поблизу міста Харкова та контратаки ЗС України в районі міста Ізюм.

На Донецькому та Таврійському напрямках противник продовжує вести активні бойові дії. За рахунок чисельної переваги на окремих напрямках має частковий успіх.

На Південнобузькому напрямку ворог намагається продовжити наступ у напрямку на Кривий Ріг. Закріпився на досягнутих рубежах, здійснює перегрупування військ та поповнення запасів. Не полишає спроб оточити Миколаїв.

Російські окупанти продовжують накопичувати на своїй території резерви для ведення війни проти України. Формуються загони найманців, які за винагороду готові виконувати злочинні накази російських командирів. За наявною інформацією, на території Сирії відкрито центри вербування найманців, де впродовж останніх днів завербовано понад тисячу осіб, близько 400 осіб вже прибули до РФ. Поблизу українського кордону у Ростовській (РФ) та Гомельській (РБ) областях розгорнуто табори для їх розміщення та підготовки.

Збройні Сили України у взаємодії з іншими складовими сил оборони стримують противника, наносять йому значних втрат у живій силі та військовій техніці, деморалізуючи його особовий склад як в районах ведення бойових дій, так і в районах формування резервів.

 

14:23 У селі Білозерка на Херсонщині сотні селян із синьо-жовтими прапорами та стрічками перекрили дорогу колоні рашистів. Росіяни спробували розігнати натовп стріляниною в повітря. Але ніхто не злякався.

 

14:09 Повітряні Сили України за час війни збили 77 літаків і 90 гелікоптерів Росії, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. 

 

13:29 Речниця ДСНС у Києві Світлана Водолага закликала радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка не патякати про точні місця влучання російських ракет по столиці, адже це ставить під удар усе місто. "Ви втретє за сьогодні здаєте російським окупантам точки, які вони недообстрілювали, третій раз називаєте точну адресу, куди потрапляють ворожі снаряди. Досить!" – звернулася пані Водолага.

 

12:58 Ілон Маск викликав Владіміра Путіна на дуель.

 

  

 

12:40 Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас трактує удар Росії по Яворівському полігону недалеко від кордону України як випробування "червоних ліній" НАТО.

 

12:13 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розкритикував Німеччину за те, що її політика допомогла в становленні нинішнього режиму в Росії. "Мені шкода про це казати: ви справді допомогли побудувати нинішню владу в Росії. І ми сподіваємося, що ви теж зробите багато, щоб зупинити російську військову машину", – сказав Кулеба в етері телеканалу ARD. "Я не думаю, що це справедливо, що в останні кілька років Німеччина мала великомасштабну оборонну співпрацю з Росією", – додав міністр. Голова МЗС України наголосив, що йому прикро чути від іноземних колег причину зволікання з новими санкціями: "Вони завжди кажуть: це через Німеччину", – присоромив Кулеба, якого цитує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

11:56 Спікер Офісу президента Олексій Арестович підтвердив факт знищення під Мелітополем великої кількості російської техніки 13 березня. Водночас він визнав, що оцінки голови Миколаївської ОДА Віталія Кіма перебільшені (той казав про 200 уражених одиниць) – згідно з інформацією Арестовича, там було пів сотні машин. 

 

11:39 Росіяни підірвали міст у районі Кам'янського, перебивши сполучення між Енергодаром та Запоріжжям, повідомляє пресова служба "Енергоатому". Гуманітарні конвої та евакуація людей поки що неможливі.

 

 

11:05 Радник керівника ОП Михайло Подоляк повідомив про початок четвертого раунду переговорів України та Росії. "Про мир, припинення вогню, негайне відведення всіх військ і гарантії безпеки. Важка розмова. РФ хоч і усвідомлює всю безглуздість своїх агресивних дій, проте залишається в ілюзії, що 19-денне насильство над мирними містами України – правильний вибір стратегії", – прокоментував Подоляк.

 

10:39 Російська авіація вночі розбомбила будівлю "Чернігівської політехніки", повідомив голова Чернігівської адміністрації Вʼячеслав Чаус. "Ще один «військовий» об’єкт, який був розбитий сьогодні", – обурився Чаус.

 

10:28 У Рівному обстріляли телевежу. Як повідомив голова Рівненської військово-цивільної адміністрації Рівного, після обстрілу з-під завалів евакуювали кількох людей, вони живі.

 

10:12 Російська армія знищує місто Сіверськодонецьк, котре є адміністративним центром Луганської області після 2014 року. "У Сіверськодонецьку вчора палали будинки і в старих, і в нових районах, школа, лісгосп та багато інших об’єктів. Обстріли настільки масштабні, що не вистачає рятувальників – вони просто не можуть бути всюди одночасно. Люди намагаються виїхати, бо багатьом із них вже немає де жити", – заявив голова Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдай.

 

10:01 10-та гірсько-штурмова бригада опублікувала відео із палаючою технікою росіян. На ролику видно до десятка одиниць техніки – танків, панцеромобілів, машин забезпечення.

 

09:50 Генеральний штаб ЗСУ повідомив про орієнтовні загальні бойові втрати противника з 24.02 по 14.03

особового складу – понад 12 000 осіб,

танків ‒ 389 од.,

бойових броньованих машин  ‒ 1249 од.,

артилерійських систем – 150 од.,

РСЗВ – 64 од.,

засобів ППО – 34 од.,

літаків – 77 од.,

гелікоптерів – 90 од.,

автомобільної техніки – 617 од.,

кораблів /катерів – 3 од.,

цистерн з ПММ – 60,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 8.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

Порівнюючи з вчорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: танків ‒ 15 од., бойових броньованих машин ‒ 23 од., артилерійських систем – 10 од., РСЗВ – 2 од., автомобільної техніки – 17 од., літаків – 3 од., гелікоптерів – 4 од., БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 од.

 

09:30 Держдеп США бачить ознаки готовності Росії до "серйозних переговорів" з Україною. В інтерв'ю телеканалу FOX News перший заступник держсекретаря США Венді Шерман сказала, що тиск, який Захід чинить на Росію, "починає приносити плоди, ми бачимо деякі ознаки готовності перейти до справді серйозних переговорів".

 

09:10 Казахстан у понеділок відправив першу із двох партій гуманітарної допомоги Україні – 28 тонн ліків, повідомляє казахстанське видання "Влада", посилаючись на міністерство охорони здоров'я Казахстану. Вантаж медикаментів відправили літаком з Алмати до Катовіце, звідти їх відвезуть в Україну. Друга партія ліків буде відправлена у вівторок.

 

08:46 Росіяни обстріляли дев’ятиповерховий будинок на київському масиві Оболонь. Як повідомила ДСНС, у будинку повністю зруйновано фасад, частково знищено сходову клітку між першим і третім поверхами, загорілися квартири на 3-му та 4-му поверхах. Станом на 07:40 під завалами виявили двох загиблих; трьох осіб шпиталізували із травмами.

 

 

00:32 Російська армія продовжує планувати десант на узбережжі Одещини, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов. "У них є велике бажання почати десантування на території Одеси й Одеської області. Але на них там чекають, там є кому їх зустрічати. Так, як зустрічали в Чернігівській, Київській області", – сказав Данілов в етері національного телемаратону.

 

00:16 Білоруська армія проводила "демонстраційні дії" вздовж кордону України, повідомив Генштаб у вечірньому зведенні. Також встановлено, що з території Білорусі запускали "Іскандери".

 

23:50 У французькій комуні Біарриц місцевий активіст П'єр Афнер захопив віллу доньки Владіміра Путіна Катерини Тіхонової. Він замінив усі замки і заявив, що прийматиме в маєтку біженців від режиму Путіна, зокрема українських міґрантів, повідомляє The Insider.

 

 

14.03.2022