День восьмий. Тотальний спротив

00:46 Державний секретар США Ентоні Блінкен звернувся зі словами підтримки до українців: "Ви зміцнюєте нашу віру в демократію, у свободу, у здатність миру перемогти агресію, у здатність добра перемогти зло. Ми підтверджуємо це, тому що ви підтверджуєте це. Ви демонструєте це, ви показуєте це світові. І весь світ із вами. Зберігайте віру". Він записав своє відео під час відвідин української церкви у Вашінґтоні - Української католицької національної святині Святої Родини.

 

 

00:18 Російські сили захопили в полон українського пілота, який катапультувався після ураження ворожою ракетою. Командування Повітряних Сил назвало льотчика патріотом і закликало не вірити в заяви про "націоналістів", ЄС та НАТО і "братній" народ. "Льотчик – наш, із славної 299-ї бригади тактичної авіації. Слова – нІ!".

 

 

23:27 Росія ввела в Україну 90% військової потужності, заздалегідь підготовленої на українському кордоні, заявила прессекретар Білого дому Джен Псакі на брифінгу. Вона заявила, що жаданим результатом є захоплення Києва та встановлення контролю понад усією Україною. "Вони продовжують вчиняти агресивні кроки й рухатися до своєї цілі", - сказала вона.

 

22:41 Флагман Військово-морських сил ЗСУ фрегат “Гетьман Сагайдачний” затопили в Миколаєві. Його фотографію опублікував директор фонду “Повернись живим” Тарас Чмут. Перед цим Чмут написав: "Сумний день для ВМС України. Але ми обов‘язково помстимося. За кожного". Агенція УНІАН пише, що "Сагайдачного" затопив його екіпаж, аби не віддавати противнику.

 

 

21:57 У Маріуполі немає електро-, водо- і теплопостачання, окупанти перекрили шляхи доставки продуктів. "Росія хоче організувати місту таку ж блокаду, як нацисти влаштували в Ленінграді", - заявив голова Донецької обласної адміністрації Павло Кириленко.

 

21:14 Володимир Зеленський обурений тим, що Захід відмовляється закрити українське небо від російських атак. "Якщо ви не можете закрити небо зараз, то дайте термін, коли. Якщо ви не можете зробити це зараз, скажіть, скільки людей має вибухнути, скільки рук, ніг, голів повинні відлетіти, щоб достукатися до вас? Скажіть, скільки — я піду рахувати і чекатимемо цього моменту", — заявив Зеленський на зустрічі з іноземними медіями. 

 

20:53 Голова Сумської обласної адміністрації Дмитро Живицький заявив, що вся Сумщина – "територія пекла, яку нищівно бомблять російські війська". "Бомблять Недригайлів, Боромлю, Бездрик, Лебедин. Просто знищують цивільне населення. Це вже не Путін. Путін – божевільний карлик. А сьогодні прості росіяни вбивають наших дітей, людей похилого віку. Просто нищать нашу країну. Без жодної причини. Просто незрозуміло, чому".

 

20:25 СБУ повідомила про затримання зрадника, причетного до ракетного обстрілу телевежі у Києві.

 

20:13 Білоруські загони отримали наказ переходити кордон з Україною, повідомили у Генштабі ЗСУ. "На території Республіки Білорусь, по той бік українсько-білоруського кордону, у лісистій місцевості розміщена 38 окрема десантно-штурмова бригада ЗС Республіки Білорусь. За наявною інформацією, командування військової частини отримало наказ про перетин кордону з Україною. Доведення бойового наказу буде здійснено після перетину кордону", — ідеться у повідомленні штабу. Командування має інформацію, що морально-психологічний стан десантників вкрай низький: "Офіцери та солдати не бажають виконувати роль російських найманців. Значна кількість висловилась за припинення контрактів, термін яких у більшості спливає в травні".

 

20:01 Переговори між Україною та Росією завершилися. Як повідомив радник керівника ОП Михайло Подоляк, єдине, про що вдалося домовитися, — це про спільне забезпечення гуманітарних коридорів із тимчасовим припиненням вогню. Багато міст перебувають в оточенні, є проблеми з продовольством і ліками. Поза тим, українська делегація не отримала результатів, на котрі розраховувала, і продовжить діалог у третьому раунді.

 

19:56 Фахівці ДСНС призупинили рятувальні роботи у Чернігові на місці обстрілів через нові бомбардування. До того моменту під завалами виявили тіла 33 загиблих та 18 травмованих.

 

19:24 Рада директорів російської компанії "ЛУКОЙЛ" виступила за "якомога швидше припинення збройного конфлікту".

 

19:07 Київський Музей Пушкіна змінює назву — тепер замість нього буде "Музей побуту Києва першої половини ХІХ століття". Про таке перейменування своєї філії оголосив Музей історії міста Києва.

 

 

18:45 Володимир Зеленський вважає, що Володимир Путін боїться чесної розмови із ним. “Іди геть з нашої землі. Не хочеш зараз піти — сядь зі мною за стіл переговорів, я вільний. Тільки не на 30 метрів, як із Макроном, Шольцом. Я ж сусід, мене не треба на 30 метрів тримати! Я не кусаюся! Я нормальний мужик, сядь зі мною, поговори, чого ти боїшся?” – заявив голова держави під час інтерв'ю для іноземних медій.

 

18:02 Верховна Рада України на засіданні у четвер ухвалила закон про затвердження указу Президента України Володимира Зеленського "Про загальну мобілізацію" (№7113) і закон про схвалення указу Президента України "Про використання Збройних Сил України та інших військових формувань" (№7115), а також закони щодо відповідальності осіб, які здійснювали колабораційну діяльність (№5143), щодо заборони виготовлення та поширення інформаційної продукції, спрямованої на пропагування дій держави-агресора (№5101). Депутати також підтримали закон про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів (реєстр №7122), а також про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство (№7124).

 

 

Проєкт закону №5101 встановлює заборону на виготовлення та поширення інформаційної продукції, спрямованої на пропагування дій держави-агресора, також передбачає через суд заборону діяльності релігійних організацій, громадських об’єднань та політичних партій, які пропагують агресора. У законі передбачено заборону релігійної організації у разі встановлення судом фактів вчинення нею дій, спрямованих на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення, пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки; порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками; поширення відомостей, що містять виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році. 

 

Парламент передбачив довічне позбавлення волі за державну зраду та диверсію в умовах воєнного стану.

 

17:47 Російські солдати вступають в Енергодар. "Близько 100 одиниць ворожої броньованої техніки щойно зайшли в місто Енергодар. Їм чинить спротив мирне населення. Було відкрито вогонь по мирному населенню", — повідомив міський голова Дмитро Орлов у зверненні, записаному на тлі сирени.

 

17:29 Унаслідок авіаційної атаки росіян на Чернігів загинуло щонайменше 22 людей. Такі дані оприлюднила ДСНС о 17:03. Розбір руйнувань триває.

 

 

17:17 Президент Франції Емманюель Макрон у четвер відбув телефонні переговори і з Владіміром Путіним, і з Володимиром Зеленським. Як розповів представник Єлисейського палацу, Путін сказав Макронові, що не має наміру згортати бойові дії і що він готовий далі загострювати події на фронті, доки Україна не прийме його умов — навіть якщо доведеться захопити територію цілої держави. У Макрона склалося враження, що події, котрі були дотепер, — то ще не найгірше, що може статися, повідомляє NDTV.

 

17:02 Українська та російська делегації розпочали другий раунд перемовин. "Починаємо розмовляти з російськими представниками", — повідомив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у твіттері. З його слів, ключовим на порядку денному є питання негайного припинення вогню, перемир'я, а також гуманітарних коридорів для вивезення мирних жителів зі зруйнованих або обстрілюваних сіл і міст.

 

 

16:59 55% громадян України вважають, що у війні проти України винна влада Росії, а ще 38% покладають відповідальність і на владу, і на народ Росії, свідчать результати соціологічного опитування групи "Рейтинг". Що ж до Білорусі, то 70% покладають вину за вторгнення лише на тамтешню владу, а 24% – і на владу, і на народ Білорусі. 

 

 

16:41 Російські сили спробували атакувати військову частину у селі Біленьке на Дністровському лимані. Зі слів міського голови Білгорода-Дністровського Віталія Граждана, атаку відбито. Пізніше він повідомив, що в небі над Білгородом збили літак; пілот катапультувався.

 

16:24 Росіяни вдарили по селу Яковлівка на Херсонщині. Бомбами зруйновано щонайменше 30 приватних будинків, повідомляє ДСНС; знищені приватні автомобілі, господарчі споруди. Поранень зазнали семеро осіб, наразі встановлено загибель трьох. Пошуково-рятувальні роботи тривають.

 

 

16:12 Автоконцерн Volkswagen оголосив про те, що припиняє виробництво транспортних засобів у РФ (Калуга, Нижній Новгород) на тлі російського вторгнення в Україну.

 

16:00 Сумарно міжнародна фінансова, технічна та гуманітарна підтримка України сягнула більше 15 млрд доларів, повідомляє Нацбанк. З цих коштів понад 5 млрд доларів надійдуть безпосередньо до бюджету. Зокрема, ЄС виділить 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги Україні, відреагувала група Світового банку, очікується фінансування від МВФ.

 

15:45 Відомий французько-американський письменник і кінематографіст, лауреат Гонкурівської премії Джонатан Літтель, давно і глибоко занурений у вивчення сучасної російської історії, в опублікованій у The Guardian статті "Війна привела Володимира Путіна до влади в 1999 році. Тепер вона має збити його" вказує, як можна зупинити Путіна: "Єдиний вихід з цієї кризи – зробити крах Путіна в Україні настільки жахливим для Росії та її справжніх інтересів, що її еліті не залишиться нічого, окрім як прибрати його. Наші уряди фокусуються на покаранні російських "олігархів", але вони мають зрозуміти, що Путін має їх за дійних корів і відчуває до них лиш презирство".

 

Західні санкції, на думку Літтеля, мають цілитися по людях, які насправді уможливлюють путінський режим: весь вищий адміністративний апарат та верхівка служби безпеки, тисячі чиновників президентської адміністрації, військових, сил безпеки: "Ці люди не мільярдери, але вони мультимільйонери, яким багато чого втрачати. Зруйнуйте життя цих кількох тисяч людей — і хай вони самі вирішують, кого звинувачувати. Конфіскуйте нерухомість в Англії та Іспанії, забороніть виїзди в Куршевель та на Сардинію, без зайвих церемоній викиньте їхніх дітей з Гарварду та Оксфорду, а їх самих замкніть у Росії без можливості виїхати і без доступу до імпортних товарів, на які вони могли б витратити свої викрадені гроші. Нехай особисто вони заплатять справжню ціну і вже тоді вирішують, чи варто підтримувати божевільного владолюбця на троні. Нехай вирішують, чи хочуть падати в прірву вслід за ним".

 

15:23 Французька влада вилучила яхту, котру пов'язують із керівником "Роснєфті" Ігорем Сєчиним – близьким союзником президента РФ. Судно перехопили у середземноморському порту Ла-Сьота, повідомляє Reuters.

 

 

14:57 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний назвав злочином спробу використати мобілізованих чоловіків ОРДЛО для штурму українських територій. "Частину наших земляків перекидають через територію Ростовської області, Краснодарський край та тимчасово окупований Крим для проведення морської наступальної операції із захоплення Одеси. Іншу частину вивезли в Бєлгород для штурму Києва в першому ешелоні у якості “гарматного м’яса”. Це воєнний злочин і кричуще порушення Конвенції про захист цивільного населення під час війни", — обурився Залужний.

 

14:35 Російські війська завдали ракетного удару по багатоповерховому житловому масиву у центрі Чернігова. Багатоповерхівки пошкоджено; вибиті вікна, стіни, покрівлі, балкони, подекуди — стіни і перекриття. "Поблизу немає жодних військових об’єктів. Поруч розташовані лікарні, декілька шкіл та дитсадків, десятки багатоповерхівок", — підкреслили представники влади.

 

 

14:17 Українська делегація готова до вильоту на другий раунд переговорів із Росією. Голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія заявив, що пріоритетна ціль перемовин — створення "гуманітарних коридорів".

 

 

13:58 Російський олігарх Олег Дерипаска заявив, що Росію чекатиме жорстка криза через воєнні дії, розпочаті проти України. "Ми з такими викликами ще не стикалися. Залізна завіса вже опустилася. Мене дуже просять цього не говорити, але я за мир. За три тижні стане зрозуміло, що буде з банками. Подивимося, хто залишиться з наших партнерів. Думаю, ми дуже здивуємося, скільки їх залишилося", – сказав Дерипаска на економічному форумі у Красноярську. Щоб уявити собі масштаби лихоліть, він пропонує "помножити кризу 1998-го втричі", цитує портал Красноярська. 

 

13:43 На Сумщині підрозділи Збройних Сил України передовою групою вийшли на рубежі по лінії Державного кордону Сумської області, повідомило Міністерство оборони.

 

13:25 Міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що вибухи, які прогриміли вночі у столиці, не спричинили руйнувань – "це працювали системи ППО Збройних Сил, які збивали ворожі ракети". "Руйнувань і постраждалих, слава Богу, немає", – підтвердив голова міста. Він пообіцяв, що теплотрасу біля залізничного вокзалу, пошкоджену ввечері, комунальні служби ще сьогодні відновлять.

 

13:09 Володимир Зеленський – росіянам: "Ми відновимо кожний будинок, кожну вулицю, кожне місто. І говоримо Росії: вчіть слова "репарації" та "контрибуції".

 

12:47 Казахстан не має наміру відправляти своїх військовиків на війну з Україною. "Конфлікт Росії та України до Казахстану жодного стосунку не має. Ми не підтримуємо ні одну, ні іншу сторону. У цьому плані жодних питань бути не може", – заявив заступник міністра оборони Султан Камалетдінов. Відповідаючи на питання, чи армія Казахстану зможе гарантувати безпеку на випадок повторення "українського сценарію", Камалетдінов сказав: "Звичайно, це питання всіх непокоїть... Для того і збройні сили, інші війська та військові формування утримуються державою, бо наше завдання – забезпечити суверенітет та територіальну цілісність”.

 

12:21 Химерна заява білоруського диктатора Олександра Лукашенка, в котрій він натякає на те, що не хоче воювати на території України. Але відповідальність за такі перспективи покладає... на ворогів Росії: "Нас просто хочуть заштовхати на війну в Україні спеціально, щоб ми оголили решту наших кордонів. А потім розберуться швидко – ми навіть з України не встигнемо повернутися, щоб вас захистити".

 

12:07 Другий раунд переговорів Росії та України має розпочатися нині близько 14:00 за київським часом, повідомив голова російської делегації Владімір Мединський. 

 

11:54 Черги на західному кордоні України розсмокталися. Згідно з інформацією Держприкордонслужби, на пунктах пропуску "Ягодин", "Устилуг", "Угринів", "Рава-Руська", "Смільниця" та "Шегині" на виїзд до Польщі немає черг ні з легкових автомобілів, ні пішоходів; на пункті "Грушів" очікували 50 пішоходів; на пункті "Краковець" – 30 пішоходів. На пунктах пропуску "Малий Березний" та "Ужгород" до Словаччини черг немає, на пункті "Малі Селменці" у черзі очікували близько 20 пішоходів. На всіх пунктах виїзду до Угорщини, Румунії та Молдови немає черг ні з пішоходів, ні з автомобілів.  

 

11:37 Володимир Зеленський заявив у своєму зверненні: віра Путіна в те, що українці здадуться, є самодурством.

 

"У нас немає величезної території – від океану до океану, немає ядерної зброї, ми не заповнюємо світовий ринок нафтою і газом. Але у нас є наші люди і наша земля. Для нас це золото. Нам немає що втрачати, окрім власної свободи і гідності. Для нас це є найбільший скарб. 

Нас стільки разів хотіли знищити, але не змогли. Хотіли стерти з лиця землі, але не вдалось. Били в спину, але ми стоїмо на ногах. Хотіли, щоб ми мовчали, але нас почув весь світ. Ми пройшли стільки всього! 

І якщо хтось думає, що, подолавши все це, українці – всі ми – злякаємось, зламаємось або здамося – він не знає нічого про Україну, і йому нічого робити в Україні".

Володимир Зеленський

 

11:01 У районі Волновахи збили російський винищувач-бомбардувальник СУ-34, повідомив штаб ООС.

 

10:54 Данська компанія LEGO зупиняє постачання продукції у магазини Росії. Компанія також анонсувала пожертвування у розмірі понад $16,5 млн на підтримку України. Компанія Jysk, що спеціалізується на продажі товарів для дому, теж тимчасово припиняє діяльність у Росії та припиняє роботу всіх своїх магазинів.

 

 

10:38 Над Ірпенем збили російський літак СУ-30. "Розрахунок комплексу ППО відпрацював на відмінно!" – похвалив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

 

10:16 На Сумщині знищили колону російської техніки. "Вчора повідомляли про негідну поведінку окупантів у Московському Бобрику на Сумщині. На фото – колона, яка мала пройти через міст, який окупанти змушували відбудовувати місцевих мешканців. Не доїхали 20 км", – повідомила 93-та бригада імені Холодного Яру.

 

 

10:05 Небувала кількість країн – одразу 38 – звернулася до Міжнародного кримінального суду через вторгнення Росії в Україну, повідомив премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Міністр юстиції Британії Домінік Рааб заявив, що "кожен російський керівник чи офіцер, які видають накази, що можуть призвести до військових злочинів, мусить знати: їм загрожує суд і тюрма".

 

09:44 Згідно з оцінками Генштабу, втрати росіян живою силою сягли 9 тисяч.

 

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 03.03 орієнтовно склали:

особового складу – близько 9000 осіб,

танків ‒ 217 од.,

бойових броньованих машин ‒ 900 од.,

артилерійських систем – 90,

РСЗВ – 42,

засоби ППО – 11,

літаків – 30 од. (інформація уточнюється),

гелікоптерів – 31 од. (інформація уточнюється);

автомобільної техніки – 374,

легкі швидкісні катери – 2 од.,

цистерн з ПММ – 60,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3

 

09:25 Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що українці вразили світ своїм спротивом: ніхто не вірив, що Україна встоїть хоч кілька днів.

 

"Раніше я навіть не замислювався, скільки годин у тижні? Виявилося – 168. 168 годин. Вже цілий тиждень Україна дає відсіч російським окупантам. Ніхто. Усвідомте це. Ніхто. Ні в Росії, ні на Заході не вірив, що ми протримаємося тиждень. Ніхто. Єдині, хто вірив – це ми з вами".

Олексій Резніков

 

09:01 У Чернігові обстріляли нафтобазу. Палають резервуари загальною ємністю 5 тис. м куб. дизельного пального. Перед цим росіяни підпалили бази з пальним в Охтирці та Василькові.

 

 

08:43 "На Волинському напрямку противник проводить демонстраційні дії вздовж державного кордону", – інформує Генштаб ЗСУ.

 

08:02 Усі поїзди зі сходу України на захід тепер евакуаційні. "Укрзалізниця" закриває продаж квитків на них. Посадка на поїзди, як і на інші евакуаційні рейси, пріоритетна для дітей, жінок та літніх людей.

 

07:56 Російські сили розгортають польові логістичні табори у районах Бородянки, Катюжанки та Гавронщини на Київщині. Ворог намагається наступати в районі населених пунктів Козаровичі, Вишгород, Фастів, Обухів.

 

07:45 В Ізюмі російські сили розбомбили два приватні будинки. За ніч восьмеро загиблих, двоє – діти. 

 

07:20 Згідно з інформацією українських служб, унаслідок опівнічного обстрілу Києва ніхто не постраждав. "За попередньою інформацією, повітряні об’єкти були збиті силами ППО. Інформація про кількість та місце вибухів уточнюється", – прокоментував радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

 

06:34 Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді повідомив, що за сім днів війни з України виїхало близько мільйона біженців.

 

05:53 Журнал TIME вийшов із передовицею українською мовою.

 

 

04:33 Президент України Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України 15 українським військовослужбовцям, із них 9 – посмертно:

 

Старшому лейтенанту Білоконю Максиму Віталійовичу — посмертно. Брав участь у відбитті атаки ворога під час оборони Чернігова, знищив ДРГ ворога та два танки противника.

Підполковнику Капічуну Олександру Валерійовичу — посмертно. Завдяки його героїчним діям зупинили колону ворога, знищили техніку та ворожих солдатів.

Солдату Лук'яновичу Олександру Володимировичу — посмертно. Під час бою знешкодив до трьох десятків одиниць техніки противника. Внаслідок авіаційного удару отримав смертельне поранення.

Молодшому сержанту Несольоному Михайлу Михайловичу — посмертно. Загинув у ближньому бою із силами противника, коли евакуював людей.

Солдату Нікончуку Андрію Валерійовичу — посмертно. Захищав Київську ГЕС від нальотів російської авіації та ракетних ударів.

Лейтенанту Сапилу Віталію Романовичу — посмертно. Командир танкового взводу. Знешкодив три десятки одиниць техніки ворога. Загинув під час авіаудару.

Головному сержанту Сенюку Олексію Олександровичу — посмертно. Обороняв Чернігів, знищив два ворожих БПМ та захопив танк Т-72. Загинув від авіаудару.

Лейтенанту Українцю Владиславу Петровичу — посмертно. Прикрив відхід своїх при наступі ворога.

Майору Чобану Степану Івановичу — посмертно. Пілот Су-27, відволік на себе ворожу авіацію над Кропивницьким.

Майору Михальчуку Ігорю Васильовичу. Керівник підрозділу танкового батальйону. Знищив численні бронемашини ворога.

Полковнику Мусієнку Сергію Миколайовичу. Керівник підрозділу ракетних військ та артилерії. Завдав нищівних ударів противнику на Харківському напрямку.

Лейтенанту Пальченку Євгену Михайловичу. Керівник взводу танків. Прикрив вихід бригади з оточення.

Майору Прокопенку Владиславу Юрійовичу. Керівник танкового батальйону. Вивів особовий склад і техніку з оточення без втрат.

Підполковнику Федосенку Павлу Юрійовичу. Керівник підрозділу 92 бригади. За ефективну оборону Харкова.

Старшому лейтенанту Чавалаху Дмитру Петровичу. За героїчну участь в обороні Херсонської області.

 

03:48 Седнівська територіальна громада (Чернігівська область) перебуває на межі гуманітарної катастрофи і просить організувати "зелений коридор" для постачання продуктів першої потреби. Найважча ситуація склалася у селі Черниш, жителі котрого сьому добу не виходять із підвалів. Електропостачання від'єднали чотири дні тому.

 

02:37 Президент Володимир Зеленський заявив, що саме ця війна для України є "вітчизняною". 

 

"Ми народ, який за тиждень зламав плани ворога. Плани, які будувалися роками. Підло, прораховано, з ненавистю до нашої країни, до наших людей, до будь-яких людей, які мають свободу і серце. Але ми їх зупинили і б'ємо".

Володимир Зеленський

 

01:20 Російські сили обстріляли центр Києва. Вибухи зафіксували у районі Печерська.

 

 

03.03.2022