Третій день війни. "Будемо жити!"

00:21 Президентові України Володимирові Зеленському вручили Нагороду Орла Яна Карського "за героїчну оборону України і моральних цінностей цивілізації Заходу, котрих той сьогодні не встані обстояти". У попередні роки цю нагороду отримували Лех Валенса, Яцек Куронь, Адам Міхнік, Віктор Ющенко та ін.

 

00:02 У Чернігівській області українські сили підірвали ешелон, що транспортував 56 цистерн із дизпаливом. Про це офіційно повідомляє Генштаб ЗСУ. Вдень у соцмережах поширювали численні відео зі спаленою технікою.

 

23:56 Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто запропонував провести переговори між Україною та Росією у Будапешті.

 

23:34 У Балаклії, що на Харківщині, зайнявся артилерійський склад. Аґенція УНІАН пише, що влучила ракета.

 

 

23:20 Англійські клуби "Евертон" та "Манчестер Сіті" перед грою провели акцію на підтримку України. Команди вийшли на поле з українською символікою – гравці "Евертона" одягли на себе прапор України, а на формі гравців "Ман Сіті" був "жовто-синій" стяг і напис NO WAR. Українські футболісти Олександр Зінченко та Віталій Миколенко були зворушені підтримкою до сліз.

 

 

23:01 Голова Запорізької ОДА Олександр Старух повідомив, що російські війська підійшли впритул до Енергодара.

 

22:40 Журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв заявив, що українська влада не перебільшує оцінок втрат противника – лік загиблих направду йде на тисячі. "Я сьогодні бачив сотні і тисячі відео, в тому числі непублічні. І можу сказати, що цифра в 3 тисячі російських жертв – це мінімум, котрий я можу підтвердити", – заявив Грозєв.

 

22:29 Іллю Киву виключили із партії "ОПЗЖ". Юрій Бойко заявив, що той боров розпалює зайву ворожнечу.

 

21:54 YouTube призупинив можливість монетизації низки російських каналів, зокрема каналів Russia Today через "надзвичайні обставини" в Україні. Сервіс буде обмежувати рекомендації для російських пропагандистських каналів, які опинились під санкціями. За запитом уряду сервіс обмежив доступ до низки пропагандистських каналів в Україні.

 

21:37 Віталій Кличко передбачає чергову важку ніч у Києві. "Війська все одно рвуться до Києва", – заявив він у зверненні.

 

20:22 Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і президент Азербайджану Ільхам Алієв запропонували своє посередництво в організації переговорів між Україною та Росією, повідомив Володимир Зеленський у зверненні.

 

20:14 Крига скресла – Німеччина передає Україні летальну зброю. Канцлер Олаф Шольц: "Напад Росії означає зміну епох. Наш обов'язок – підтримати Україну, яка захищається від армії вторгнення Путіна. Тому ми відправляємо нашим друзям в Україні 1000 переносних протитанкових комплексів та 500 ракет Stinger".

 

19:54 Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія не має жодних шансів перемогти у цій "народній війні". 

 

19:40 У Миколаїв прорвалися танки. "Я не знаю, як сказати... Танки пройшли через місто зі стріляниною. Потім – не знаю... Потім вони відходять, наші їх наздоганяють", – дивується голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

 

19:29 СБУ оприлюднила відео допиту підполковника Російської гвардії Дмітрія Стахова. Він розповів про те, як під виглядом "навчань" у Білорусі готувалося вторгнення в Україну. Окупанти залучили велику кількість регіональних підрозділів Росгвардії. Вранці 24 лютого їм дали наказ "допомагати ЗС РФ у захопленні території України і забезпеченні контролю над нею та подавленні спротиву громадян України".

 

19:01 Зведення від британської розвідки: швидкість російського наступу "наразі сповільнилася" внаслідок "гострих логістичних труднощів та сильного українського спротиву". Тактика РФ: "російські сили обходять основні українські населені пункти, залишаючи сили позаду для їхнього оточення та облоги". Головною метою РФ залишається Київ. Висновок розвідників: у нічних зіткненнях у Києві брала участь обмежена кількість заздалегідь розміщених диверсійних груп.

 

18:33 Українські військовики підірвали залізничні вузли, котрі зв'язують українську залізницю з Росією, щоб не допустити перевезення військової техніки. "УП" отримала заяву від "Укрзалізниці": коли росіяни подали запит про відновлення зв'язку, їм відповіли: "Російський потяг, йди на хуй!".

 

18:02 П'ятеро людей загинуло внаслідок обстрілу рейсового автобуса в районі села Волохів Яр у Ізюмському районі у Харківській області, повідомив голова обласної адміністрації Павло Кириленко. "Росія вбиває цивільних і за свої злочини буде покарана", – запевнив керівник адміністрації.

 

17:48 "Танкова людина" по-українськи: у соцмережах поширюють відео, як українці голими руками намагаються спинити російську техніку

 

17:31 На сайті Сухопутних військ опубліковано рекомендації для ведення партизанської війни:

 

1. Якщо побачили колону танків, після них обов'язково поїде колона бензовозів. Зробіть все необхідне, щоб вони не пройшли. Блокуйте дороги, валіть дерева, розтягуйте сітки з воріт, будь-який спосіб підійде. Немає палива – немає техніки.

2. Якщо бачите, що колона зайшла в лісосмугу – валіть дерева, блокуйте також, не дайте їм вийти.

3. Якщо знаєте, що в лісі зупинився ворог, і впевнені на 100 %, що це ворог, не жалійте ліс, запаліть його... Новий виросте на кістках окупанта!!!

4. В кого в наявності ЕКСКАВАТОРИ, обкопуйте населені пункти, щоб ворог не міг проїхати, не чекайте, що хтось зробить це за вас!

5. До уваги власників ЗБРОЇ З ОПТИЧНИМИ ПРИЦІЛАМИ, не обов'язково у відкриту йти на ворога, стріляйте з відстані по колесах, це зупинить транспорт, далі – по обстановці.

6. Знімайте вказівники на місцевості, всі ви орієнтуєтесь, ворог – ні. Якщо запитують, де перебувають, – проявіть фантазію, ДЕЗІНФОРМУЙТЕ ворога.

7. Всі чули про мітки, які роблять диверсанти на будівлях, поблизу важливих об'єктів тощо. Засипайте землею, заливайте смолою, знищуйте будь-яким чином.

8. Якщо є інформація, що ворог на підході, паліть солому, шини у великих кількостях, чорний дим дезінформує, у ворога буде думка, що населений пункт вже обстріляний, це допоможе виграти трохи часу!!!

 

17:18 Державна прикордонна служба повідомила про те, що прикордонники, котрі тримали оборону острова Зміїний, можуть бути живими. У російських медіях показали сюжет із частиною військовиків як полоненими; родичі їх впізнали. "Ми щиро сподіваємося, хлопці якнайшвидше повернуться додому, а інформація, яка була отримана в момент атаки про загибель, не підтвердиться", – заявили у ДПСУ. 

 

 

17:09 Президент Польщі Анджей Дуда закликав країни Європейського Союзу відкрити для України експрес-шлях набуття членства в ЄС. "Статус кандидата слід надати невідкладно, а розмови про членство розпочати відразу після цього. Україна мусить мати доступ до засобів із ЄС на відбудову. Україна це заслужила", – заявив Дуда.

 

16:30 Президент України відкинув переговорні вимоги Росії до України, заявив спікер ОП Михайло Подоляк. "Президент Володимир Зеленський категорично не сприймає будь-які неприйнятні для України умови та ультиматуми. Лише повноцінні переговори", – заявили на Банковій.

 

16:01 "Укравтодор" закликав українців демонтовувати дорожні знаки на всіх дорогах країни, а передовсім – вказівні знаки, назви населених пунктів. "У ворога жалюгідний зв‘язок, вони не орієнтуються на місцевості. Давайте допоможемо їм потрапити прямісінько у пекло", – ідеться в заяві "Укравтодору". Увага: демонтовані знаки належить передати місцевій владі на збереження, аби відновити по завершенні війни!

 

Ілюстрація із офіційної заяви "Укравтодору": 

 

15:45 Усе, українська дипломатія дотисла! Всі країни ЄС погодилися з потребою відімкнути Росію від системи SWIFT! "Офіційне рішення ще не оформлене, але вже розпочалася технічна підготовка до ухвалення рішення та впровадження цієї санкції. Ми гризли-гризли – і вигризли. Працювала вся вартикаль української дипломатії – від Президента України до аташе в українському посольстві. Дякую також тисячам людей, зокрема українській діаспорі, які тиснуть на різні уряди для підтримки цього рішення. Цю перемогу українські дипломати присвячують усім оборонцям України", – заявив голова МЗС Дмитро Кулеба.

 

15:27 Туреччина вирішила закрити Босфор для російських військових кораблів. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський за підсумками переговорів із Реджепом Таїпом Ердоганом. "Заборона на прохід російських військових кораблів у Чорне море та вагома військова, гуманітарна допомога Україні сьогодні вкрай важливі. Народ України ніколи цього не забуде!" – заявив Зеленський.

 

14:47 Речник Путіна Дмітрій Пєсков підтвердив, що вчора російська армія послабила атаку. Але має пояснення: то Кремль надіявся, що Володимир Зеленський іде на переговори. Нагадаємо, вранці Генштаб повідомив, що ідея бліцкригу не вдалася, українські сили зупинили путінське військо на всіх рубежах оборони – росіяни втратили багато техніки і почали шукати резерв для перегруповування. 

 

14:39 Міністр оборони Олексій Резніков закликав українців до партизанки: "Якщо повз вас пройшла колона російської бронетехніки, за нею через деякий час буде йти колона з паливом. Затримайте або спаліть її. Російські танки просто зупиняться, наші війська їх захоплять і використають проти ворога".

 

14:28 Унаслідок обстрілів у Охтирці близько 70 поранених. Російська армія завдала три ракетних точкових удари по військовій частині. Перед цим був обстріл житлових кварталів. Пошкоджено систему теплопостачання, повідомляє Сумська обласна адміністрація.

 

14:17 Миколаїв отримав команду "Кругова оборона", повідомив голова обласної адміністрації Віталій Кім. "Є інформація, що зі сторони Каховки відбувся прорив 12 танків, за ними ще йдуть сили", – повідомив Кім. Голова адміністрації закликав барикади, щоб техніка не змогла зайти в конкретні райони. "У нас є плюс-мінус п'ять годин, головне – протриматися до ночі", – звернувся він.

 

14:02 Президент Володимир Зеленський надав звання Героя України (посмертно) саперу 35-ї окремої бригади морської піхоти Віталію Скакуну, який у ніч наступу ціною власного життя підірвав Генічеський автомобільний міст, щоб зупинити ворога.

 

 

13:56 Збройні Сили України атакували російську колону в районі Городні на Чернігівщині. "В результаті вогневого ураження підрозділи армії рф понесли втрати. Знищено близько 20 одиниць техніки, великі втрати особового складу, багато поранених", – йдеться у повідомленні командування "Північ".

 

13:49 Угорщина не блокуватиме рішення Європейського Союзу про відключення Росії від SWIFT, заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. 

 

13:37 Голова Державної прикордонної служби надіслав листа білоруському колезі, в котрому наголосив: Білорусь сприяє Росії в нападі на Україну й порушує свої ж обіцянки про дружнє ставлення до України. Лист Сергія Дейнеко завершується словами: "БУДЬТЕ ВЫ ПРОКЛЯТЫ, ТВАРИ!!! С ПРЕЗРЕНИЕМ!". 

 

13:24 "Ми вистояли!" – почав своє звернення Володимир Зеленський. "Бої тривають у багатьох містах та районах нашої держави, але ми знаємо, що ми захищаємо країну, землю, майбутнє дітей. Київ та ключові міста навколо столиці контролюються саме нашою армією. Окупанти хотіли заблокувати центр нашої держави і поставити тут своїх маріонеток, як у Донецьку. Ми зламали їхній задум. Вони не отримали жодної переваги над нами", – заявив Президент.

 

13:16 Володимир Зеленський у зверненні до українців: "Кажу зараз це максимально відверто: народ України вже заслужив і має право отримати членство в Європейському Союзі. Це і буде ключовим свідченням підтримки нашої країни. Настав вирішальний момент раз і назавжди закрити багаторічну, стратегічну дискусію і прийняти рішення про членство України в Європейському Союзі". 

 

13:04 У Харкові затримали диверсанта. Ще один повісився, повідомляє УНІАН.

 

12:44 На Херсонщині між Раденськом та Олешками дощенту спалили російську колону. Відео знищеної техніки почали поширювати у телеґрамі, його прокоментував і радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко: "Хто не був знищений, розбіглися лісами. Йде прочісування".

 

12:39 Згідно з повідомленням Генштабу ЗСУ, українські підрозділи зупинили ворога в районах Бородянки, Бучі, Вишгорода. Нападники частково втратили боєздатність і намагаються перегрупуватися. З боку Чернігова росіян затримали у районі Ніжина, Великої Дороги, Обичіва. Також наступ окупантів зупинено в районах Сум, Прилук.

 

12:26 У Сумах на вулиці Курській серйозний бій. Тероборона почала зупиняти колону ворожих бензовозів у місті, повідомили у Сумській обласній адміністрації.

 

12:12 Ранкове зведення від Генерального штабу ЗСУ: "Угруповання об’єднаних сил веде оборонну операцію, утримує зайняті позиції вздовж лінії розмежування. Противник успіху не має на жодному з напрямків". Підрозділи російських окупантів втрачають наступальний темп, очікують введення у бій додаткових підрозділів та вимушені зупинятися для поповнення запасів. "Основною метою операції окупантів є оточення і блокування Києва, “демілітаризація” і “денаціоналізація” України, примушення українського керівництва до зміни політичного курсу на російських умовах", – зазначають у Генштабі.

 

12:03 Національна гвардія закликала киян не намагатися перетнути Дніпро з лівого берега на правий через концентрацію диверсійних груп. "Українські військовики та правоохоронці тримають під контролем всі мости, що об'єднують лівий та правий берег, та будуть відкривати ВОГОНЬ НА УРАЖЕННЯ по цілях, які намагатимуться перетнути мости в напрямку ПРАВОГО берега!" – заявили гвардійці.

 

11:51 Радіаційний фонд у Чорнобильській зоні відчуження зріс через активність російських військ. Працівники ЧАЕС не покидали своїх місць, продовжуючи виконувати обов'язки. "Стан частини працівників, об'єктів колишньої ЧАЕС, конфайнменту та сховищ радіоактивних відходів невідомий", – заявили у Державній аґенції України з управління зоною відчуження. Прямо зараз над Чорнобильською зоною йде імітація повітряного бою. Аґенція не виключає, що Росія готує провокацію.

 

11:40 Російські війська окупували Станицю Луганську, Кримське, Марківку, повідомив голова обласної адміністрації Сергій Гайдай.

 

11:35 Віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук звернулася до Червоного Хреста зі закликом вивезти тіла загиблих росіян до Російської Федерації. "Це тисячі тіл окупантів. Це гуманітарна потреба, і ми просимо зробити так, щоб тіла російських окупантів покинули територію України", – заявила Верещук у зверненні.

 

 

11:32 СБУ спростовує інформацію про висадку десанту під Бродами: "Повідомляємо – працювала УКРАЇНСЬКА авіація".

 

11:20 Кіпр не блокуватиме відключення Росії від системи SWIFT, заявив Дмитро Кулеба. Остання країна в Євроунії, котра стоїть на сторожі російського інтересу, – Угорщина.

 

11:03 У Бродах приблизно о 9-ій ранку десантувалося 60 російських військовиків на гелікоптерах. Інформація від міського голови Львова Андрія Садового. "Наші війська дали відсіч. Зараз росіяни відступають в сторону лісу в район Лев’ятина", – прокоментував Садовий.

 

10:52 Військовий журналіст Євген Роженюк опублікував відео із київського проспекту Перемоги після нічного бою. На кадрах – кілька вантажівок із боєкомплектом; видно речі військовиків (наплічник, літні капці тощо).

 

 

10:46 Клієнти російських банків, котрі потрапили під санкції країн Заходу і США, відтепер не зможуть скористатися відомими платіжними сервісами Google Pay і Apple Pay. Повідомив про це російський центробанк.

 

10:31 Російські диверсанти захопили склад із мундирами Національної гвардії у Гостомелі й перебираються під українських вояків, повідомив прес-офіцер Нацгвардії Харитон Старський. Напередодні диверсійна група в одежі ЗСУ намагалася прорватися на київську Оболонь, а перебрані під Нацполіцію бойовики штурмували пост військової частини у Василькові.

 

10:26 на Миколаївщині у районі Коблева вояки механізованих підрозділів 28 омбр знищили катер противника, а з ним – близько 20 диверсантів, повідомив уранці Генштаб ЗСУ.

 

10:17 Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон підтримав українців: Slava Ukraini!

 

 

10:04 Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко закликав містян приготуватися до вуличних боїв із ворогом. "Хто знає і розуміє, про що мова, приготувати запальні суміші. Небайдужих чернігівців прошу прибути на місце дислокації територіальної оборони і звернутися до командирів з питанням отримати зброю і захищати наше місто із зброєю в руках", – закликав бурмистр.

 

09:55 Уночі на суботу протиповітряна система України перехопила ракету, котра летіла в керунку дамби Київського водосховища у Вишгороді. "Якщо дамба буде зруйнована, повінь призведе до катастрофічних жертв та збитків – в тому числі затоплення житлових районів Києва та передмість. Руйнування Київської дамби може призвести до руйнування Канівської, Кременчуцької та інших греблей каскаду і навіть аварії на Запорізькій АЕС", – підкреслили у Міністерстві інфраструктури.

 

09:40 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав світ цілковито ізолювати Росію. "Київ – наше чудове, мирне місто – пережив ще одну ніч під нападами російських наземних сил та ракет. Одна з них вдарила по житловому будинку в Києві. Я вимагаю від світу повністю ізолювати РФ. Виганяйте послів. Нафтове ембарго. Знищте економіку РФ. Зупиніть воєнних злочинців РФ!". 

 

09:31 Українські воїни не допустили російських сил до Київської ГЕС, що на північ від столиці. "Станція повністю під контролем", – запевнив міністр енергетики Герман Галущенко.

 

09:24 Президент Франції Еммануель Макрон у ранковій розмові з Президентом Зеленським обговорив постачання озброєнь. "До нас прямує зброя та обладнання від наших партнерів. Антивоєнна коаліція діє!" – прокоментував Зеленський у twitter.

 

09:16 У соцмережах поширюють відео влучання ракети у житловий будинок у Києві.

 

09:08 У багатоповерховий будинок у Києві на вулиці Лобановського, 6а, влучила російська ракета. Триває евакуація.

 

 

08:50 Президент Зеленський запевнив, що залишається в Києві: "Зараз у мережі з'явилося дуже багато фейкової інформації немов я закликаю складати зброю нашу армію і йде евакуація. Значить так: я тут. Ніякої зброї ми не складемо. Будемо захищати нашу державу". 

 

08:41 Міський голова Херсона Ігор Колихаєв: "Над Херсоном український прапор! Місто працює та живе. О 6:30 на лінії вийшли перші тролейбуси. Встигаємо трохи навіть прибирати місто. Будемо жити!".

 

08:32 Українські сили взяли в полон близько 200 росіян. Втрати противника оцінюють у 3,5 тисячі, заявив на ранковому брифінгу речник Банкової Михайло Подоляк. Він додав, що "Україна не просто вистояла, Україна – перемагає!".

 

08:11 "Наразі закінчуються бої. Можна сказати, що у Василькові вже тихо і що наша дуже страшна ніч підійшла до свого кінця", – міська голова Василькова Наталія Баласинович.

 

07:56 Депутат Ґосдуми Росії Міхаіл Матвєєв закликав негайно припинити війну. "Голосуючи за визнання "ДНР"/"ЛНР", я голосував за мир, а не війну. За те, щоб Росія стала щитом, щоб не бомбили Донбас, а не за те, щоб бомбили Київ", – заявив комуніст.

 

07:22 "Учора окупаційні війська продовжували бойові дії з напрямку Дергачів, Циркунів та з Чугуївського напрямку. Були спроби прорвати оборону з боку Високого. За вчора ворог зазнав дуже великих втрат. Більше ста одиниць ворожої броньованої техніки та сотні вбитих ворогів. Наші воїни героїчно відстоюють кордони міста Харків. Ми перекриваємо всі напрями", – повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

 

06:43 У Києві на Берестейській 101-а бригада знищила колону – 2 легковики, 2 вантажівки із бойовим комплектом, танк. "Все спокійно", – заявили у Сухопутних військах.

 

06:17 Російські війська захопили трасу Кіпті-Бачівськ на Сумщині, повідомило "Суспільне".

 

06:02 Бої у Василькові. "Зараз на вулиці Декабристів дійсно дуже гаряче. Це центральна вулиця нашого міста. Постійно ідуть обстріли ракетами. Висадилося у всій громаді на полях багато десанту, який зараз веде запеклі бої з бійцями нашої 40-ї бригади", – розповіла голова міста Наталія Баласинович в етері "1+1".

 

05:33 У Києві на проспекті Перемоги зруйновано міст біля метро "Берестейська", повідомив кореспондент в етері каналу "Рада".

 

04:21 Російські підрозділи атакували одну із військових частин у Києві на проспекті Перемоги, інформують Сухопутні війська.

 

 

03:38 Із ракетного комплексу С-300 збито дві ворожі цілі – вертоліт та штурмовик Су-25, повідомили у Повітряних Силах.

 

02:20 Літак Іл-76 під Васильковом збив винищувач Су-27 Повітряних сил України. "Наразі тривають важкі бої у місті Васильків на Київщині, де окупанти намагаються висадити десант з повітря", – заявили у командуванні Повітряних Сил.

 

01:13 Сили Протиповітряної оборони збили ІЛ-76 із ворожим десантом у районі містечка Васильків під Києвом. "Це помста за Луганськ-2014", – заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. 14 червня 2014 року неподалік від Луганського летовища було збито український Іл-76; загинуло 40 десантників 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу.

 

00:14 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підбив підсумки другої доби спротиву: "Наші сили протиповітряної оборони демонструють справжню військову майстерність, знищуючи сучасні літаки і вертольоти противника, збиваючи в небі крилаті ракети. Це сотні врятованих життів!". 

 

 

"Противник не досягнув поставлених раніше стратегічних цілей. Його сили слабшають. Ми ж з кожною годиною міцніємо! План дій простий: бачиш, можеш – знищуй! Не можеш – передай нам місце знаходження ворога!", – закликав Залужний.

 

00:04 Володимир Зеленський заявив у зверненні, що ця ніч буде важкою. З його слів, зараз настає вирішальний момент: "Ця ніч буде важча за день. Цієї ночі вони підуть на штурм. Доля України вирішується саме зараз". Зі слів Зеленського, життєво важливим є втримати Київ.  

 

00:02 Президент України Володимир Зеленський заявив, що в Україні знищено "сотні, сотні, сотні" російських солдатів.

 

26.02.2022