В Івано-Франківську пропонують суттєво підвищити тарифи на паркування.

Тарифи на паркування в Івано-Франківську можуть зрости вже з квітня. Сьогодні, 18 лютого, в місті відбулося громадське обговорення проєкту відповідного рішення міського виконкому, повідомляє "Галка".

 

Вартість пропонують підвищувати відповідно до різних зон паркування. До прикладу, перша година паркування в І паркувальній зоні може зрости до 40 грн, за другу і наступні години – до 80 грн. У ІІ паркувальній зоні треба буде сплатити 20 грн за першу годину та 40 грн – за другу й усі наступні. У ІІІ паркувальній зоні 15 грн за першу годину і 30 грн – за другу та наступні. А в ІV паркувальній зоні – 10 грн за першу годину і 20 грн за другу й наступні.

 

 

Передбачається, що абонемент на один день коштуватиме від 44 грн до 176 гривень, залежно від паркувальної зони, а місячний абонемент – від 646,80 до 2587 гривень.

 

Штраф за несплату вартості паркування на платному паркувальному майданчику пропонують підвищити до розміру 20-кратної вартості однієї години послуги з користування тим майданчиком для платного паркування, на якому перебуває авто на час порушення правил.

 

Водночас на більшості паркувальних майданчиків у Івано-Франківську, де нема паркоматів, оплатити послугу можна готівкою. Найбільша критика проєкту рішення виконкому Івано-Франківської міської ради стосувалася саме цього факту, який означає, що контроль за обігом коштів є не зовсім прозорим. Також присутні зауважили, що на популярних карпатських курортах тарифи на паркування у рази менші. Серед суперечливих моментів експерти називають також те, що право на штрафувати та встановлювати розмір штрафів належить, скоріше, до прав державних органів, а не міських; збільшення ціни послуги, відповідно до економічних законів, сприятиме зменшенню обсягу попиту на платне паркування та збільшенню стихійних паркувальних майданчиків.

 

Втім, мерія обіцяє, що оператори паркувальних майданчиків зобов'язалися облаштувати відповідні площі паркоматами до 24 березня, інакше вони перейдуть в обслуговування новоствореного міського комунального підприємства. 

 

Світлини report.if.ua.

18.02.2022