У Львові відреставрували скульптури святої Катерини Сієнської і святої Розалії на Домініканському соборі.

 

Українські та польські фахівці завершили реставрацію двох скульптур на Домініканському соборі. Фігури святої Катерини Сієнської і святої Розалії датуються 1777 роком, вони на 20 років давніші від інших на фронтоні, повідомила керівниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко.

 

 

Група реставраторів під керівництвом Павела Єнджейчика укріпили та стабілізували постаменти, очистили та зміцнили камінь і доповнили втрачені кам'яні елементи. Також видалили пізніші доповнення та металеві елементи.

 

 

Також для скульптур виготовили нові позолочені атрибути — гілку лілії для святої Катерини та хрест з розп'яттям для святої Розалії. Загалом реставрація тривали близько трьох місяців.

 

 

Зазначимо, реставрація Домініканського собору стартувала у 2018 році. У пам'ятці архітектури національного значення замінили дах, перекриття, відреставрували усі вікна та вітражі, відновили скульптури на фасаді. На це з міського бюджету виділили 11 мільйонів гривень. Ще 4,5 мільйона отримали від фонду Polonia. У квітні 2020 року фасад Домініканського собору підсвітили.

 

 

 

Фото facebook.com/Лілія_Онищенко

28.01.2022