Пандемія: коли прийде наступна?

 

Як часто можуть повертатися великі пандемії на кшталт іспанського грипу або все ще актуального коронавірусу? Це з’ясували науковці за допомогою моделювання й даних про епідемії останніх 400 років. Згідно з отриманими результатами, ймовірність нової пандемії в масштабах Covid-19 становить близько 2% на рік або раз на 56 років. Епідемія масштабів іспанки спалахує кожні 400 років. Але зараз інфекції з’являються все частіше, тож зростає ймовірність того, що нова пандемія настане швидше.


 

 

Чума, ебола, іспанка або пандемія коронавірусу: коли патоген вперше переходить зі світу тварин на людину, це призводить до неконтрольованих спалахів недуги. Оскільки людство ще не озброєне проти цих інфекцій імунологічно, епідемія поширюється сильніше за високих показників густини населення та його мобільності.

 

Вже тривалий час науковці застерігають: ризик новочасних пандемій зростає, оскільки люди інтенсивно втручаються в простір дикої природи. Але конкретно наскільки великим є ризик появи нової пандемії світового масштабу? Це з’ясували Марко Марані (Marco Marani) з Падуанського університету та його колеги.

 

Для свого дослідження науковці розробили модель, у котру заклали дані про 395 історичних спалахів інфекцій за минулі 400 років. По рівню смертності, тривалості та кількості хворих науковці вирахували, як часто повторюються пандемії певної інтенсивності — їх визначили за часткою населення, що померла від недуги впродовж року.

 

Результат: у своїй інтенсивності епідемії слідують певній схемі. Так, пандемії з мільйонами смертей, як іспанка або Covid-19, спалахують рідше, ніж менші — локальні або регіональні епідемії. Рівень повторюваності при цьому змінюється на кілька порядків.

 

Теоретично, ризик нової пандемії масштабу іспанки 1918 року становить 0,3-1,9 % щороку. Тобто, пандемія з понад 30 мільйонами смертей може повторюватися раз на 400 років. Але це не означає, що наступні 300 років ми проживемо спокійно, наголосив співавтор дослідження Ґарбіель Катул (Gabriel Katul) з Дюкського університету: «Коли сьогодні стається повінь століття, теоретично вона мала б повторитися через 100 років, але на практиці може відбутися вже наступного року», — пояснив науковець. Так само наступна пандемія глобального масштабу може спалахнути значно швидше, ніж передбачають на підставі лише історичних даних.

 

Ймовірність повторення епідемій різної інтенсивності. Зображення 2: Marani et al. /PNAS.

 

 

Епідемія з близько 2,5 мільйона смертей на рік, як це спостерігаємо зараз, може повторитися через 59 років. Тобто сьогодні молода людина з 38% ймовірність переживе ще одну пандемію після коронавірусу.

 

Значно гірше ситуація виглядає, якщо взяти до уваги глобалізацію та світову мобільність, а також той факт, що патогени все частіше перескакують зі світу тварин на людину. За даними вчених, упродовж минулих десятиліть новочасні інфекції виникають частіше, ніж раніше. Деякі дослідження стверджують, що їх у чотири рази більше. «Ми ж виходимо з того, що їх утричі більше, тож утричі більший і ризик екстремальних епідемій», — констатували Марані та його колеги.

 

Це означає: теоретичний період повторення для пандемії на кшалт іспанки скорочується вже до 127 років. «Ми можемо заплатити високу ціну за втручання в дику природу», — написали вчені. Тож дуже важливо стежити за новітніми спалахами епідемій та розбудовою епідеміологічного захисту на локальному й глобальному рівнях.

 

 

Nadja Podbregar

Pandemien: Wann droht die nächste? 

Proceedings of the National Academy of Sciences, 2021; doi: 10.1073/pnas.2105482118, Duke University, 25/08/2021

Зображення 1:  libre de droit/ Getty images

Зображення 2: Marani et al. /PNAS

Зреферувала С.К.

02.09.2021