Онколітичні віруси - нове слово в лікуванні раку

Корпорація Amgen – один з найбільших у світі фармацевтичних гігантів – оприлюднила нові дані лікування меланоми за допомогою т. зв. онколітичного вірусу TVEC (talimogene laherparepvec). Онколітичний вірус – це вірус, який вражає передусім ракові клітини. Це – новий метод лікування раку, який перебуває лише на етапі розробки. Аби утвердитись у цій перспективній галузі Amgen вже витратила 425 мільйонів доларів та готується потратити ще півмільярда на дослідження онколітичної вірусотерапії. Оприлюднені дані – попередні. Наукова спільнота очікує, що повна картина ефективності TVEC буде відома до кінця року.

 

TVEC є версією вірусу простого герпесу типу 1 (HSV-1), що модифікований як для росту в трансформованих клітинах (за рахунок видалення окремих нуклеотидних послідовностей в ділянках геному ICP47 та ICP34.5, які кодують білок, що запобігає апоптозу, та експресії гену US11), так і для експресії цитокіну, названого гранулоцитарно-макрофагальним колонієстимулюючим фактором (GM-CSF). Терапія за допомогою TVEC викликала тривалі позитивні наслідки (Durable Response Rate, DRR) у 16%  пацієнтів з меланомою.  

Онколітичний вірус вражає ракові клітини (малюнок художника)

 

TVEC – один з кількох новаторських методів лікування раку поряд з інгібіторами рецепторів імунних «контрольних точок» та імунотерапії Т-клітинами. Розроблений на основі цих методів препарат ніволумаб, який діє як інгібітор програмованого апоптозу (PD-1), викликав тривалі позитивні наслідки у 28% пацієнтів, хворих на метастазуючу меланому, та проходить останні випробування перед запровадженням у лікувальних установах.

TVEC, як і інші онколітичні віруси, ще повинен показати таку саму ефективність. При цьому, порівняно із імунотерапією, онколітична вірусотерапія викликає набагато менше побічних наслідків, адже реплікація цих вірусів не відбувається за межами ракових клітин.  

Вчені з оптимізмом оцінюють перспективи онколітичної терапії та вірять, що в майбутньому спектр лікувальних онколітичних вірусів сильно розшириться. 

26.07.2013