Половина українців не хоче бачити Зеленського на наступних виборах Президента.

 

Половина українців неґативно ставиться до участі Володимира Зеленського в наступних виборах Президента. Лише кожен четвертий схвалює такі амбіції чинного керівника держави.

 

 

Про це йдеться в результах соціологічного опитування, проведеного Центром Разумкова.

 

Відповідаючи на запитання: «Якби Володимир Зеленський заявив про те, що він на наступних президентських виборах повторно балотуватиметься на пост Президента України, як би Ви до цього поставилися?» – 21,9% заявили, що поставилися б до цього позитивно, 48% – неґативно. Воночас 18,5% – байдуже, а 11,6% вагаються з відповіддю.

 

Респондентів також попросили оцінити, чи Володимир Зеленський володіє достатнім професійним досвідом і компетентністю, щоби бути Президентом України, за п’ятибальною шкалою. 53,9% опитаних обрали бали «1» або «2», котрі відповідають низьким оцінкам досвіду та компетентності. Натомість 19,0% − бали «4» або «5», що відповідають високим оцінкам досвіду та компетентності.

 

 

33,7% респондентів заявили, що Президент Зеленський викликає у них переважно негативні емоції, 19,2% – переважно позитивні, 28,7% – рівною мірою негативні і позитивні, 13,9% – не викликає якихось емоцій.

 

47,5% респондентів вважають, що якості особистості (особливості характеру, вольові та моральні якості) Зеленського більшою мірою не відповідають посаді Президента України, 17,6% вважають, що відповідають, а 27,5% – що відповідають і не відповідають однаковою мірою.

 

42,2% опитаних оцінюють наявні результати діяльності Зеленського на посаді Президента України переважно негативно, 13,9% − переважно позитивно, а 39,8% зазначають, що є як негативні, так і позитивні результати.

 

Інформація про опитування. Дослідження проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 29 липня по 4 серпня 2021 року методом інтерв’ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з ймовірністю 0,95.  Оцінка громадянами особистісних якостей та діяльності Президента України здійснювалася за допомогою запитань, що входять до соціологічного тесту "Політичне крісло", розробленого доктором соціологічних наук, провідним науковим співробітником Інституту соціології НАН України Сергієм Дембіцьким.

 

17.08.2021