У Львові ліквідовують наслідки ранкової грози.

 

У вівторок уранці, 17 серпня, після 06:00 на Львів насунулася дощова хмара, що спричинила сильну грозу. Внаслідок негоди у місті виявили 29 повалених дерев, зокрема три пошкодили автомобілі, а одне – атракціон у Парку культури.

 

 

Львів’янин Дмитро Швець опублікував на своїй facebook-сторінці відео, як хмара насувалася з боку вул. Наукової. Синоптикиня Наталка Діденко вважає, що, ймовірно, ця хмара є підвидом купчасто-дощових хмар – «грозовий комір». За її словами, уранці через Львів проходив атмосферний фронт, а такі хмари спричиняють дощ, зливу, грозу і шквали. Купчасто-дощові хмари в Україні трапляються частіше, а от явище «грозового коміра» – рідкість.

 

За даними департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради, у місті виявили 29 повалених дерев – з них 11 у місті та 18 у парках. Також поламано 15 великих гілок дерев, було тимчасове підтоплення перехрестя вулиць Ряшівської-Городоцької.

 

«Зокрема, на вулиці Пасічній, 77, гілка дерева впала на автомобіль і пошкодила його», – зазначили у мерії.

 

По три дерева впало внаслідок негоди у парках Івана Павла ІІ, Скнилівському і Стрийському. У парках Піскові озера, Високий замок, Личаківському і Левандівському впало по два дерева, а у парку Левандівське озеро – одне. Ще шість дерев впали у Парку культури.

 

 

«На алею і на атракціон "летюча машина" впав великий ясен. У нього, ймовірно, було пошкоджене коріння. Крім того, зламана яблуня, туї, каштан і частина ясена на верхній алеї», розповіла речниця Парку культури Ірина Вовк. За її словами, ніхто не постраждав. У парку ліквідовують наслідки негоди.

 

 

До 14:00 усі повалені у місті дерева розкрижували.

 

За інформацією Ігоря Зінкевича, після грози на вулиці Чорновола обвалилася частина стіни, яку зовсім недавно звели у новому офісному центрі.

 

 

Також було зафіксоване пошкодження двох дахів: на вул. Шота Руставелі, 36, та просп. Свободи, їх уже ремонтують.

 

Значних підтоплень не зафіксовано. Була тимчасово затоплена вул. Єрошенка та був тимчасовий застій води на вул. Ряшівська-Городоцька.

 

 

«Були перебої з електропостачанням. На мережах зовнішнього освітлення ЛКП "Львівсвітло" було три обриви і пошкоджена одна опора. Ремонтні бригади працюють. У великих комунальних підприємствах все добре, усі працюють у звичному режимі», – розповів директор департаменту ЖКГ ЛМР Олександр Одинець.

 

Вночі та вранці 17 серпня Львівщиною пройшли сильні грози та пориви вітру, що призвело до пошкодження ліній електропередач і знеструмлення цілих сіл. За інформацією «Львівобленерго», станом на 7 ранку внаслідок негоди знеструмлені 123 населені пункти повністю та 68 частково. Над відновленням електропостачання працюють 53 аварійно-ремонтні бригади.

 

 

За прогнозом Львівського гідрометцентру, сьогодні протягом дня і надалі очікуються грози, місцями значні дощі та град. На Львівщині до кінця доби 17 серпня очікуються пориви північно-західного вітру та шквали 19–24 м/с, місцями 25–28 м/с. У Львові до кінця доби 17 серпня очікуються шквали 25–28 м/с (ІI рівень небезпечності, помаранчевий).

 

Завтра, 18 серпня, у Львові очікується мінлива хмарність. Короткочасні дощі, місцями грози. Вітер південно-західний, 5–10 м/с. Температура вночі 11–16° тепла, вдень 19–24° тепла.

 

У четвер, 19 серпня, очікується мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер північно-західний, 5–10 м/с. Температура вночі 9–14° тепла, вдень 21–26° тепла.

 

Фото city-adm.lviv.ua, facebook.com/ParkKulturyLviv, facebook.com/igor.zinkevych, facebook.com/D.Y.Shvets, facebook.com/varta1.com.ua

 

17.08.2021