Зеленський заснував відзнаку "Національна легенда". Цяцька матиме форму квітки.

 

Президент України Володимир Зеленський затвердив своїм указом положення про відзнаку "Національна легенда України", малюнок самої відзнаки та малюнок зразка бланка диплома.

 

 

Про це йдеться в указі "Про відзнаку Президента України «Національна легенда України»", опублікованому на інтернет-сторінці керівника держави.

 

Згідно з документом, відзнаки удостоюються громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства за особисті заслуги у становленні незалежної України, зміцненні її державності, захисті Вітчизни та служінні українському народові, вагомий внесок у розвиток національної економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, спорту, охорони здоров'я, а також за активну благодійну та громадську діяльність.

 

Відзнака виготовляється із золота та має вигляд стилізованої квітки, пелюстки якої покриті синьою та жовтою емаллю – вона повторює лого, затверджене до 30-ліття Незалежності України.

 

У центрі нагороди міститься рельєфне зображення Знака Княжої Держави Володимира Великого.

 

Нагородження відзнакою здійснюватиметься указом Президента щорічно з оказії Дня Незалежності.

 

Відзнаку носитимуть на грудях зліва. А за наявності в нагородженого інших державних відзнак розміщуватимуть нижче знаків нагород на колодках (стрічках) та після зірок орденів.

 

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський анонсував запровадження нової відзнаки 2 серпня під час презентації заходів до Дня Незалежності.

 

"22 серпня відбудеться нова премія «Національна легенда». Це нова державна нагорода і нова традиція. Україна буде шанувати своїх геніїв і аплодувати їм тоді, коли оплески їм потрібні, коли вони можуть їх ще чути, за те, що вони приносили славу під синьо-жовтим прапором", – сказав Зеленський.

 

Він зауважив, що із 1991 року унікальність незалежної України формували не лише державні, а й національні символи – особистості, яких в Україні знають всі, і завдяки яким всі знають про Україну, про наш живопис, музику, театр, балет, літературу, кіно, науку, історію, спорт. "Лобановський, Ступка, Яремчук, Амосов, Патон, Каденюк, Брондуков, Биков, Квітка Цісик і багато, багато інших. Починаючи з 1991 року, вони із року в рік приносили незалежній Україні славу, із року в рік світ казав їм «Браво!», і, на жаль, із року в рік вони йшли від нас, так і не почувши від України «Дякую». Більше так ніколи не буде", – так собі бачить цю нагороду Зеленський.

 

17.08.2021