Двом львівським нацкорпусівцям загрожує п'ять років в'язниці за напад на репортера.

 

Поліція Києва повідомила про підозру двом імовірним нападникам на фотокореспондента видання «Букви» Олександра Кужельного.

 

 

«Порушники спочатку принижували, а потім нанесли тілесні ушкодження фотокореспонденту. За скоєне їм загрожує до п’яти років ув’язнення», – зазначили в поліції.

 

Нападниками були львів’яни 2001-го та 2004 років народження, які були учасниками акції. У рамках розпочатого кримінального провадження за ч.2 ст.345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) КК України, слідчі за процесуального керівництва Печерської окружної прокуратури повідомили фігурантам про підозру у скоєнні злочину.

 

Поліціянти звернулися до суду з клопотаннями про обрання фігурантам запобіжних заходів. За скоєне їм загрожує до п’яти років позбавлення волі. Також співробітники поліції встановлюють роль інших учасників у скоєному правопорушенні.

 

Як повідомляє видання "Детектор медіа", 14 серпня під Офісом президента відбувалась акція «Зупинимо капітуляцію». Після неї на фотокореспондента видання «Букви» Олександра Кужельного скоїли напад.

 

Зі слів Кужельного, невідомий у балаклаві підійшов до нього, спитав, що він тут робить, та в імперативній формі переконував піти. Після цього фотокореспондент вирішив покинути небезпечне місце, щойно закінчиться захід.

 

Але після завершення акції його наздогнала група осіб, яка в агресивній формі вимагала видалення фотографій, зроблених кореспондентом, та застосувала проти нього силу.

 

Ввечері того ж дня з'явилося відео, на якому нападники просять вибачення у Кужельного. Вони сказали, що напали на нього, оскільки невідомі люди їм сказали, що цей журналіст нібито "зливає" інформацію про "Нацкорпус". 

 

Згодом організація "Національний корпус" заявила, що засуджує напад: "На даний момент нападники уже понесли покарання та принесли вибачення Олександру. Наш рух засуджує будь-які прояви насильства щодо представників ЗМІ. Просимо вибачення за цей інцидент в Олександра, адже це відбулось на нашому заході, а отже ми за нього і відповідаємо".

 

За фактом нападу та побиття Олександра Кужельного столична поліція відкрила кримінальне провадження. У поліції зазначили, що вибачення за скоєння злочину не звільняє правопорушників від відповідальності.

 

16.08.2021