Латвійського депутата Адамсонса заарештували за підозрою в шпигунстві на користь Росії.

У середині 1990-х він був міністром внутрішніх справ Латвії.

 

 

Суд Відземського передмістя Риги в п'ятницю, 11 червня, ухвалив рішення про застосування арешту для депутата Сейму Яніса Адамсонса (Jānis Ādamsons) як запобіжного заходу. Про це повідомив інформаційний портал Delfi. Рішення суду можна оскаржити протягом семи днів у Ризькому окружному суді.

 

Засідання суду тривало близько двох годин. Депутата Адамсонса конвоювали до зали суду і залишили його в супроводі трьох співробітників Служби держбезпеки.

 

Служба державної безпеки підозрює Адамсонса в понад чотирьох десятках епізодів шпигунства. Слідчі вважають, що він передавав Росії інформацію про військові закупівлі та бюджет Латвії. Окрім того, депутат міг інформувати Москву про позицію країн Балтії щодо газогону «Північний потік-2».

 

Сам Адамсонс своєї провини не визнає. Якщо буде доведено, що депутат передавав іншій країні державні таємниці, йому загрожує довічне ув'язнення.

 

У середині 1990-х Адамсонс очолював МВС Латвії. Зараз він є членом парламентської комісії з оборони, внутрішніх справ і запобігання корупції. За даними ЗМІ, доступу до секретної інформації у депутата немає.

11.06.2021