Чи створили коронавірус китайці?

Аґенти західних спецслужб розслідують походження коронавірусу. Якщо буде підтверджено витік SARS-Cov-2 з лабораторії у Вухані, то на Китай можуть накласти трильйонні штрафи.

 

 

Ще зовсім недавно, наприкінці березня цього року, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) після численних відтермінувань нарешті оприлюднила доповідь щодо походження коронавірусу SARS-CoV-2. У ній найімовірнішою причиною пандемії COVID-19 названо передачу вірусу людині від лиликів через тварину-посередника.

 

Експерти ВООЗ у звіті розглянули кілька версій передачі людині SARS-CoV-2. Зокрема й гіпотези про витік вірусу з лабораторії в китайському місті Вухані. Проте у документі наголошували, що така версія є «вкрай малоймовірною».

 

На цій версії найпалкіше наполягав свого часу  Дональд Трамп, коли ще перебував на посаді президент США. Тоді багато експертів висловлювалися щодо Трампових заяв доволі скептично, покликаючись на його некомпетентність, імпульсивність та нелюбов до Китаю.

 

Утім зараз світова наукова думка дещо змінюється в цьому питанні. Нині вже відстоювана американським експрезидентом версія щодо походження коронавірусу не видається якоюсь неймовірною, радше навпаки. Це, зокрема, було помітно на 74-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я, яка наприкінці травня проходила в Женеві й була присвячена головним чином пандемії COVID-19.

 

 

Нагадаємо, що Сполучені Штати зовсім недавно відновили своє членство в цій організації після демаршу Трампа, котрий гостро критикував ВООЗ за те, що вона підігрує Пекіну й не акцептує версії про штучне (тобто лабораторне) походження коронавірусу.  

 

І от тепер представники США вже за президента Джо Байдена зажадали, щоб ВООЗ провела «прозоре, науково обґрунтоване» дослідження походження коронавірусу. Щобільше, сам глава Білого дому звернувся до розвідувального співтовариства Сполучених Штатів, аби й воно паралельно з науковцями взялося за дослідження походження коронавірусу.

 

До речі, на допомогу американським розвідникам у цій справі прийшли їхні британські колеги з МІ6. Про це повідомила газета The Daily Telegraph, покликаючись на джерела в уряді Об’єднаного Королівства. «Ми ділимося тими даними про Вухань, які у нас є, а також пропонуємо американцям допомогти підтвердити і проаналізувати зібрані ними відомості», – зазначив співрозмовник видання з британської спецслужби. За його словами, «щоб дізнатися правду про спалах хвороби, викликаний коронавірусом, інформація з надійних джерел необхідна не меншою, а то й більшою мірою, ніж науковий аналіз, а таку інформацію отримати складно».

 

 

На користь гіпотези про штучне походження вірусу SARS-Cov-2 виступив у недавньому інтерв'ю Річард Дірлав (Richard Dearlove), який очолював службу MI6 з 1999 до 2004 року. Водночас він висловив і скептицизм, зазначивши, що, швидше за все, це ніколи не вдасться довести, «оскільки в силу масштабів організованої Китаєм зачистки були знищені всі свідчення, які дозволили б підтвердити ту чи іншу версію». Дірлав також заявив про спроби КНР придушити всі дискусії на цю тему в науковому співтоваристві.

 

Ще раніше американська газета The Wall Street Journal з покликом на таємний звіт розвідки США повідомила про трьох занедужалих китайських науковців, котрі працювали в лабораторії Вуханьського інституту вірусології. Вони захворіли ще в листопаді 2019 року. А симптоми хвороби були дуже схожими на симптоми COVID-19. Цей факт теж може свідчити на користь гіпотези про штучне походження вірусу. А кілька днів тому колишній співробітник Держдепартаменту США Девід Ашер, який займався розслідуванням виникнення вірусу, оприлюднив інформацію про смерть – правдоподібно від ковіду – дружини одного з вірусологів Вуханьської лабораторії в грудні 2019 року. 

 

 

Справжньою «бомбою» в справі доведення лабораторного походження коронавірусу має стати спільна стаття норвезького вірусолога Бірґера Сьоренсена (Birger Sørensen) і професора лондонського Університету Святого Георгія Анґуса Далґліша (Angus Dalgleish). Її планує незабаром опублікувати авторитетний науковий журнал Quarterly Reviews of Biophysics. Проте деякі тези науковців вже опублікувала британська газета Daily Mail (і вже в науковій спільноті з'явилася критика цих тез).

 

Сьоренсен ще влітку минулого року заявляв про наявність вагомих підстав вважати коронавірус штучним. Згодом його підтримав і Далґліш. На переконання науковців, шиповидний, або спайк-білок, який дозволяє коронавірусу зв'язуватися з людською кліткою, був змінений під час експериментів, які проводили в Китаї.

 

«До 17 березня 2020 року ми виявили, що спайк має шість вставок, які є унікальною "дактилоскопією" з п'ятьма характерними ознаками, які вказують на цілеспрямовані маніпуляції, і ми поширили проміжний звіт у липні 2020 року», – зазначено в анотації до зазначеної статті.

 

                              Бірґер Сьоренсен і Анґус Далґліш

 

За словами Сьоренсена, ряд з чотирьох амінокислот з позитивним зарядом міг бути внесений в структуру шиповидного білка лише штучно, що суттєво збільшило здатність вірусу інфікувати клітини. Вказуючи на те, що у Вуханьському інституті вірусології кілька минулих років проводили експерименти з генетичної модифікації коронавірусу, а також на низку інших обставин, автори статті доходять висновку про те, що гібридний вірус, що здатний ефективно заражати не тільки кажанів, а й людей, створили таки в китайській лабораторії.

 

Якщо розвідкам і науковцям Великої Британії і Сполучених Штатів вдасться виявити незаперечні факти того, що коронавірус дійсно був створений у вуханьській лабораторії і саме звідки він розійшовся цілим світом, то для Китаю це може мати катастрофічні наслідки. На Пекін можуть накласти жорсткі міжнародні санкції за поширення коронавірусу, приховування даних про нього, перешкоджання розслідуванню щодо поширення COVID-19. Окрім того, всі постраждалі від коронавірусу країни й приватні особи можуть висунути Пекіну матеріальні претензії. І тут вже штрафні заходи обчислюватимуться трильйонами доларів.

 

31.05.2021