Коли дітей вакцинуватимуть від COVID?

 

Поки дорослі в усьому світі очікують на вакцину, фармацевтичні компанії потроху звертають увагу на майже четвертину людства, для якої досі немає доступних доз, – на дітей.  

 

Декілька фармацевтичних фірм уже проводять клінічні випробування за участю підлітків та молодих дорослих. Pfizer, наприклад, уже протестували свою вакцину на дітях віком 12-16 років й повідомили, що їхній виріб добре запобігає COVID у цій демографічній групі. Moderna теж досліджувала свою вакцину на дітях віком 12-17 років, а Johnson & Johnson повідомили, що зробить це незабаром.

 

Оскільки у більшості дітей незначний ризик важких ускладнень від COVID, потреба у їхній вакцинації може не здаватися дуже терміновою. Але пандемію не вдасться приборкати, якщо не вакцинувати дітей, стверджує Джеймс Конвей, інфекціоніст та педіатр зі Школи медицини та громадського здоров’я Університету Вісконсина. За його словами, «COVID залишатиметься в суспільстві і продовжуватиме рутинно циркулювати, якщо обійти увагою наймолодшу демографічну групу».

 

Недавні дослідження і справді вказують на те, що хоча діти важко не хворіють, але заражаються все-таки дуже часто. За інформацією Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC), штат Міссісіпі, наприклад, повідомив про приблизно 9000 випадків зараження дітей за період із травня до вересня 2020 року. Але коли його населення перевірили на наявність антитіл, то їх виявили у майже 114 тисяч дітей. Це означає, що вони заражалися аж у 13 разів частіше, ніж це реєструвала влада штату.  

 

Звідси випливає, що колективного імунітету неможливо досягнути, якщо не вакцинувати дітей. «Якщо взяти до уваги факт, що люди у віці до 18 років становлять 25% населення Сполучених Штатів і, можливо, ще більший відсоток населення світу, то ми повинні запевнити, що ця група теж отримала імунітет завдяки вакцині», – каже Івон Мальдонадо, інфекціоністка зі Стенфордської школи медицини та голова Комітету з інфекційних хвороб Американської академії педіатрії (ААП).   

 

Хоча у дітей загалом низький ризик ускладнень від COVID, щастить, на жаль, не всім. Так, у Сполучених Штатах за весь час пандемії госпіталізували майже 13500 дітей, з яких 268 померли. У більшості з них були різні хронічні захворювання: астма, діабет, серцево-судинні хвороби, ожиріння, а також генетичні, неврологічні та метаболічні порушення. За даними CDC, діти з такими захворюваннями не менш вразливі перед COVID, ніж дорослі.

 

Раса та етнічне походження також є факторами ризику. У CDC повідомляють, що ризик важкого перебігу хвороби вп’ятеро вищий серед афроамериканців і у вісім разів – серед латиноамериканців, ніж серед білих дітей. З минулого травня приблизно у 2600 дітей зі США розвинулося рідкісне ускладнення після COVID, зване мультисистемним запальним синдромом (MIS-C), яке для 33 стало фатальним.

 

Тож надзвичайно важливо, щоб вакцина була доступна і для дітей, адже серед них теж багато тих, хто перебуває у зоні значного ризику. Водночас перш ніж вводити вакцину дітям, потрібно переконатися, що вона безпечна, каже Дженніфер Наяк, інфекціоністка з Медичного центру Рочестерського університету. Дослідники також повинні докласти значних зусиль, щоб мінімізувати ризики, пов’язані з участю дітей у дослідженнях, адже вони не можуть надати поінформовану згоду.

 

Саме тому фармацевтичні компанії так довго відтягувати початок випробування на дітях, оскільки потрібно було зібрати достатньо даних про те, що вакцини безпечні спершу для дорослих. Науковці теж хотіли дізнатися, що відбувається з вакцинованими дорослими, в організм яких знову потрапляє вірус. У цьому випадку існує ризик аномально сильної імунної реакції, що загрожує життю, яку, наприклад, спостерігали у 2016–2017 рр. серед дітей, яких вакцинували від гарячки денге на Філіппінах.

 

Дослідники також хочуть бути впевненими, що вакцини від COVID не викликають реакції, схожої на MIS-C. Хоча ймовірність цього дуже незначна, її все-таки потрібно виключити, перш ніж вводити вакцину дітям. Крім того, ще немає відповіді на запитання, чи може вона викликати більше побічних ефектів серед дітей, ніж серед дорослих.

 

Щоб відповісти на ці запитання, дослідники спершу протестують різні дози вакцини, аби визначити, скільки її потрібно вводити дітям, щоб отримати захист без появи значних побічних наслідків. Коли оптимальну дозу визначать, її введуть кільком тисячам дітей, за якими спостерігатимуть протягом певного часу. Дослідників цікавитиме, з якою ймовірністю у них появиться COVID, порівняно з такою самою групою, якій дадуть плацебо.

 

Фармацевтичні компанії спершу хочуть провести випробування на підлітках і лише згодом протестують вакцину на молодших дітях. Підлітки не лише більше схожі на дорослих, а й також частіше поширюють вірус, порівняно з молодшими дітьми, і мають вищі шанси серйозно захворіти. Американська академія педіатрії вважає, що навіть якщо вакцина й не буде доступною для дітей і підлітків найближчим часом, з дотриманням заходів безпеки все-таки можна буде відкрити школи і дитсадки. Онлайн-навчання пов’язане зі значними психологічними, емоційними та освітніми труднощами, а коли мова йде про загальне поширення вірусу в суспільстві, то діти, за словами Конвея, «не є основними переносниками».  

 

Дослідники ще не впевнені, коли вакцини для дітей будуть широко доступні, оскільки це залежатиме від результатів клінічних випробувань і процесу ліцензування. Але Конвей вважає, що вакцина для підлітків віком 12–16 років у США буде доступна вже цього літа, для дітей від 5 до 11 років – на початку 2022 р., а невдовзі після них – і для немовлят.

 

Конвей задоволений тим, як організовані клінічні випробування, які повинні відшукати оптимальний баланс між безпекою та швидкістю. Діти повинні бути захищені як у клінічних випробуваннях, так і у житті. «Ми повинні докласти максимальних зусиль, щоб захистити їх і там, і там», – резюмує науковець.  

 

Melinda Wenner Moyer

When Will Kids Get COVID Vaccines?

Scientific American, 30/03/2021

Зреферував Є. Л.

03.04.2021